Utanför staketet

Decembersöndagen varmast på decennier.

Publicerad 20 dec 2015 21:46

Söndagen blev den varmaste decemberdagen i mannaminne - i Stockholm var det varmare än på midsommar. Det svenska nästan 38 år gamla nationella rekordet på 13,7 grader tangerades - det var lika varmt i Fårösund på söndagen. Samtidigt varnar SMHI för ishalka i mellersta Norrland när det regnar på kalla vägbanor.

– Det är extremt milt för den här tiden på året. Vi har plusgrader långt upp i Norrland, säger Mattias Burpu, meteorolog på SMHI.

Orsaken till de vårlika temperaturerna är att det har strömmat upp mycket mild luft över Sverige under en längre tid. Det resulterade i nya decemberrekord på ett 40-tal mätstationer under söndagen - och flera av dem har slagit sina rekord sedan mätningarna startade år 1859.

Nya rekord sattes Halmstad, Göteborg, Ulricehamn, Skara, Karlstad, Örebro och på Ölands norra udde. Där har temperaturer på mellan 11,1 och 12,7 grader uppmätts., berättar TT. I Stockholm var det 12 grader på midsommar i år - och i dag den 20 december var det runt 13 grader på olika håll i Stockholm. Den högsta temperaturen uppmättes på Bromma flyplats med 13,1 grader.

Dan före dan, före dan, före dan, före dopparedagen var det alltså varmare i Stockholm än på självaste midsommarafton. Det var det för övrigt även den fjärde advent.

Simrishamn decemberrekord.

Allra varmast har det preliminärt varit i Fårösund på Gotland. Först var det en tiondel under det svenska decemberrekordet som uppmättes i skånska Simrishamn på julafton 1977 med 13,7 grader. Alltså 13,6 grader.

– Så det står sig med en tiondels marginal. Men det är ändå den högsta temperaturen vi har haft sedan dess, sade Mattias Burpu till Expressen när vi ringde.

Men lite senare ändrades hade SMHI undersökt siffran lite till och när TT hörde av sig hade man ändrat sig.

– De slutliga siffrorna hamnade på 13,7 grader, säger Mattias Burto till TT.

Dessutom har man på vissa håll i södra Sverige haft sommarvarmt med en dygnsmedeltemperatur på 10 grader.

Varnar för underkylt regn.

Samtidigt varnar SMHI för ishalka i mellersta Norrland från Jämtland till Västerbotten. Det är en regnfront som i kombination med att gråvädret spricker upp som det kan bli mycket besvärligt väglag. Ett problem som redan har orsakat en mängd trafikolyckor under helgen.

– Det fryser på direkt och blir väldig halt när det faller regn på kalla vägbanor, säger Mattias Burpu.

Någon vit jul lär det inte bli. Det milda vädret håller i sig resten av veckan med plusgrader i Götaland och Svealand. Det är bara i Norrland som det kan bli minusgrader framåt julafton.


Av Katarina Lagerwall
katarina.lagerwall@expressen.se 

"Den värsta mardröm som du kan tänka dig".

Drömmen om OS är långt borta för Douglas Lindelöw och hans häst Casello.

Pengakonflikten kring hästen har intensifierats - under dagen hämtades Casello av Kronofogden, hemma hos Lindelöw.

– Jag bara väntar på att vakna upp från den värsta mardröm du kan tänka dig, säger landslagsryttaren.

Det var i september som SportExpressen kunde berätta om det bråk som omger OS-hoppet Casello. Douglas Lindelöws mamma Agnetha äger hästen tillsammans med paret Maria Schack Bladh och Lars-Inge Bladh. Paret Bladh vill sälja sin halva av ägarskapet, eftersom de anser att Agnetha Lindelöw undanhållit information om prispengar.

Ärendets likvidator har nu krävt att hela ägarskapet ska kunna säljas vidare till en potentiell kund. Detta skulle innebära att Lindelöw blir av med Casello, och att OS-drömmen är mycket långt borta.

Lindelöw riskerar missa OS.

Och under onsdagen infann sig Kronofogden på Lindelöws gård i Hörby, med budskapet att hästen skulle föras i väg till holländaren Jan Tops, som är intresserad av ett köp.

– Jag mår väldigt dåligt, säger Douglas Lindelöw, som befinner sig med Casello på Stall Karupslund i skånska Blentarp, där hästen väntar på Jan Tops.

Enligt Lindelöw har de fortsatt att komma med anbud till familjen Bladh, för att kunna köpa loss deras ägardel i Casello. Men Bladhs är inte intresserade av deras bud, menar Lindelöw.

– Deras avsikt är att se till att jag inte kan fortsätta att rida på den här hästen, säger han.

"Hoppas på en lösning".

Nu går Lindelöw en kamp mot klockan för att kunna lösa konflikten innan OS-drömmen är helt borta.

– Just nu är det helt och hållet Casello som är fokus för mig, men givetvis ligger OS där, det är min dröm. Men jag fokuserar enbart på att få det här löst.

– Hoppet är det sista som lämnar en, men jag mår väldigt dåligt. Jag har svårt att greppa någonting. Man är nere på basfunktionerna, att man ska överleva över huvud taget. Jag hoppas på att få en lösning.

Hoppryttaren Douglas Lindelöw kan tvingas sälja sin tänkta OS-häst Casello. Hästen har omhändertagits av en likvidator och ska på torsdagen visas upp för en potentiell köpare.

Casellos ena ägare har länge velat sälja, vilket Douglas Lindelöws mamma Agnetha Lindelöw, hästens andra ägare, motsätter sig. Tvisten togs till tingsrätten där det beslutades att bolaget som parterna ingick i ska avvecklas, skriver Tidningen Ridsport. Familjen Lindelöw menar dock att det inte ger likvidatorn rätt att sälja hästen.

– Det råder tvist om Casello ingår i bolaget. Tingsrättens beslut i frågan har överklagats till hovrätten, säger Douglas pappa, Lennart Lindelöw, till tidningen.

Douglas Lindelöw körde på onsdagen själv Casello från gården utanför Hörby till ett närliggande stall. Där ska en eventuell köpare undersöka hästen under torsdagen.

– Nu försöker jag se till hästens bästa. Jag stannar där Casello är och sköter om honom för att han ska må så bra som möjligt, säger 25-åringen till Aftonbladet.

Douglas Lindelöw är ett av Sveriges OS-hopp i Rio. I hans OS-plan har dock Casello ingått.

Aftonbladet var först med att rapportera om nyheten. Lars-Inge Bladh avböjer att kommentera saken för tidningen.

Albin Julin
albin.julin@expressen.se 

Hittade en annan målning under Mona Lisa.

Hade Mona Lisa verkligen ett mystiskt leende? Inte enligt en fransk vetenskapsman som nu säger sig ha hittat den ”riktiga Mona Lisa”. Enligt honom är det en helt annan kvinna som gömmer sig under målningen.

Den över 500 år gamla målningen slutar aldrig att förbrylla.

Nu hävdar en fransk vetenskapsman att ett annat, tidigare, porträtt är gömt bakom ytan på Leonardo da Vincis mest kända verk, skriver BBC. Och målningen föreställer en helt annan kvinna – som dessutom saknar ett mystiskt leende.

– Resultatet förstör många myter och förändrar vår vision om Leonardos mästerverk för alltid. Det är inte samma kvinna, säger vetenskapsmannen Pascal Cotte i ett uttalande.

”Är skeptisk”.

I tio år har Pascal Cotte analyserat målningen med laserteknologi. Metoden går ut på att man analyserar målningen lager för lager och på så sätt kan man se vad som hände innan målningen blev klar. Men det han hävdar är kontroversiellt och har splittrat experter över hela världen.

– Jag är skeptisk. Det är helt vanligt att en konstnär målar över en bild efter att kunden begär ändringar. Så det är inte förvånande att det finns underliggande målningar på Mona Lisa, säger Will Compertz, reklamformgivare.

Vill inte kommentera.

Martin Kemp, professor emeritus i konsthistoria vid University of Oxford, är inte heller övertygad.

– Hans bild är genial för att visa vad Leonardo kan ha funderat på, men tanken att det är en annan bild som gömmer sig under ytan är ohållbar, säger han till BBC.

The Louvre Museum, som ställer ut Mona Lisa, har valt att inte kommentera eftersom de ”inte var en del av det vetenskapliga laget”.

Linnea Järkstig

Ben ryckte upp häck ur jorden.

Småsöt, ljusskygg och lite skitig. När Ben Fletch grävde fram en riktig ”bakpotatis” kunde han inte hålla sig.

– Det var urkul, säger bonden till Daily Mail.

Det var när engelskmannen Ben Fletch kom på att skördesäsongen snart var till ända som han ryckte upp häcken ur jorden. Sötpotatisen som uppenbarade sig i hans privata land var fortfarande smutsig. Men formen gick inte att ta fel på.

– Jag visade den för min familj och skrattade vi högt tillsammans ett bra tag. De älskade den.

Trots alla glädjeämnen med bonden Fletch och hans köttiga rotfrukt har historien en baksida.

Familjen vägrade baka potatisen i ugnen - eller, de ville inte tillaga den alls för den delen.

– Vi slängde den direkt, säger Ben Fletch.

Märklig morot.

Det är inte första gången något ätbart har tagit formen av ett välbekant objekt. För några år sedan öppnade Ismo i Tyresö en påse med morötter och fick upp ett par byxor.

Det finns även exempel på olika fruktkorsningar som kan skapa sinnesförvridningar. Ananasgubben, som ursprungligen kommer från Sydamerika, räddades från utrotning i mitten av 2000-talet av holländska bärodlare.

Är det här världens risigaste Porsche? Är i eländigt skick. Säljaren: ”Prisvärd”.

Porschen blir din för 35 000 kronor. Rena vrakpriset för en 912:a från 1967. Problemet? Bilen är ett rostigt vrak.

Har du alltid drömt om en Porsche? Nu har du chansen att ropa hem bilen på bilden hos ett amerikanskt auktionshus.

Var dock beredd på att behöva lägga en del tid på att rusta upp ”klenoden” – den saknar nämligen golv under förarplatsen, dörrarna har lossnat helt, motorn är en skugga av sitt forna jag, glasrutor ingår inte och rostskadorna ska vi inte ens tala om.

Förmodligen kvalar bilen in på topplistan över världens risigaste Porsche.

Trots alla ”defekter” hoppas säljarna få in minst 3 950 dollar, motsvarande 35 000 kronor. ”Prisvärd”, tycker auktionshuset i annonsen.

Bilen är förstås bortom all räddning och passar förmodligen bäst på skroten, men tanken är att köparen kan plocka reservdelar från den till sin ordinarie bil.

”Komplett med motor, växellåda och förgasare”, skriver man.

Om Porschen varit i bra skick hade priset blivit betydligt högre, ungefär en halv miljon kronor.

Mor och son snackade till sig en Ferrari för en halv miljon hos bilhandlaren i Alvesta.

En 28-åring från Växjö och hans 62-åriga mamma åtalas för att de lurat till sig bilar värda nästan en miljon från småländska bilhandlare. En handlare fick ett falskt överföringskvitto på 538 000 kronor och lämnade över nycklarna till en Ferrari Modena 360.

Mamman och sonen åtalas för tre likadana brott under loppet av ett och ett halvt år. Alla gångerna har de besökt bilhandlare – i Växjö, Kalmar och Alvesta – där de köpt en bil och sedan låtsats betala den genom att visa upp ett förfalskat kvitto på att köpesumman överförts till handlaren.

• På Småländska bil i Växjö köpte de i november 2013 en Volvo C70 för 209 000 kronor.

• På Liljas personbilar i Kalmar köpte de i juni 2014 en Volvo V60 för 210 000 kronor.

• På Smålands bilar i Alvesta köpte de i april 2015 en Ferrari 360 Modena för 538 000 kronor.

"Kunde få jobb på Dramaten".

Bedragarna var väldigt skickliga och övertygande. Till Smålandsposten, som tidigare skrivit om paret, säger bilhandlaren i Alvesta:

– Jag vill inte gå in på detaljerna men allt var väldigt välgjort. Han var här dagen innan och skrev kontrakt och då hade han även med sig sin mamma. De pratade på och hade lite vanligt familjetjabb. Båda skulle kunna få jobb på Dramaten.

– Dagen efter kom han för att betala och vad jag kunde se hade det skett en överföring. En stund senare ringde det till och med en man från Stockholm och sa sig vara från hans bank. Han dubbelkollade allt. De hade verkligen tänkt på allt, säger bilhandlaren till Smålandsposten.

Polisen visade bilder.

Redan samma dag insåg bilförsäljaren att firman hade blivit lurad – det fanns ingen insättning på kontot. Han slog larm till polisen som visade bilder på möjliga misstänkta. Mamman fanns inte med men handlaren kände igen sonen.

Polisen slog till mot en adress söder om Växjö och grep 28-åringen den 5 maj. Där beslagtogs också Ferrarin – och 28-åringen hade fortfarande en falsk skärmdump på den påstådda pengaöverföringen i sin telefon.

Han satt anhållen i två dagar innan han släpptes. Nu åtalas både han och mamman för grovt bedrägeri av kammaråklagare Sandra Rohdin. I åtalet ingår även de båda andra, tidigare ouppklarade bilbedrägerierna från 2013 och 2014.

Av Claes Carlson
claes.carlson@kvp.se 

Stenjätten i Toscana döljer en hemlighet.

TOSCANA. Stenjätten har imponerat på besökare i 500 år. Men "bergsguden" i Toscana bär också på en hemlighet. Gömt inuti honom finns håligheter som får honom att komma till liv.

Den tio meter höga stenjätten skapades på 1500-talet av en italienske skulptören Giambologna.

Den är rest i parken vid Villa Demidoff, en dryg mil norr om Florens i Toscana och tillkom som en symbol för den italienska bergskedjan Appenninerna – jätten fick följaktligen till det passande namnet.

Dolda rum.

Men den kärve stenjätten rymmer en hemlighet – inuti honom finns flera dolda rum, alla med konstruktioner som ska det att se ut som om jätten plötsligt kommer till liv. Rummet i jättens huvud rymmer till exempel en eldstad som får rök att strömma ur Appenninos näsborrar. I ett annat rum finns pumpanordningen som gör att det monster eller sjöodjur jätten håller i ena handen kan spruta vatten ur sin mun. Skulpturen rymmer även en vattenorgel och dolda munstycke som då och då sprutar vatten på besökarna.

Parken är öppen för allmänheten på veckoslut under stora delar av året.

Forskare har gjort vad som kan vara en otrolig rymdupptäckt. I alla fall om man ska lyssna till astronomen Jason Wright.

Experten: Ser ut som en enorm civilisation.

– Det ser ut som något en utomjordisk civilisation skulle kunna bygga, säger han.

Keplerteleskopet är ett rymdteleskop som sköts upp av Nasa 2009. Uppgiften är att leta efter jordliknande planeter i vår galax.

Nu har forskare, genom teleskopet, gjort en upptäckt som kan visa tecken på utomjordiskt liv, enligt astronomen Jason Wright. Forskarna har sett en ”bisarr” stjärna kallad KIC 8462852. Runt den stjärnan snurrar en rad okända objekt. När Kepler mäter ljuset som kommer från stjärnan har forskarna sett stora förändringar. Ljuset bryts ibland.

Med största sannolikhet handlar ljusförändringarna om planeter som passerar stjärnan – och därför skymmer ljuset.

”Främmande civilisation”

Men astronomen Jason Wright, vid Penn State University, har en häpnadsväckande alternativ förklaring som han berättar om för The Atlantic: En ny civilisation.

Wright, och hans medförfattare, presenterar en ny tolkning av Keplers data som säger att ljuset från stjärnan stämmer överens med en ”svärm av enorma strukturer”, teknik byggd av utomjordingar, som cirkulerar runt stjärnan.

– Det här ser ut som något en utomjordisk civilisation skulle kunna bygga, säger Jason Wright till The Atlantic.

Vad som än är förklaringen till det udda fenomenet så är astronomerna förbryllade. Ljusmönstret som de tagit del av har inte visat sig någon annanstans när de undersökt över 150 000 stjärnor. Nu planerar de att göra ytterligare mätningar av stjärnan för att försöka komma närmare svaret.

Niklas Svahn

Välfärdsmiljonärens guldgruva: Flyktingar.

Han blev rikskändis när han bytte parti från Moderaterna till Vänsterpartiet. Välfärdsmiljonären Mattias X Lundberg, 44, kör Ferrari och tjänar pengar på ensamkommande flyktingbarn. När han ordnar familjehemsplatser tar han 52 950 kronor per barn och månad - men familjerna får bara en ersättning på 12 270 kronor.

– Jag är inte vänsterpartist längre, jag är desillusionerad, säger Lundberg.

Mattias X Lundberg äger flera företag som sysslar med handikappomsorg, familjehem och ensamkommande flyktingbarn.

Lundberg är mångmiljonär och hans koncern omsätter drygt 100 miljoner kronor per år. För 2014 gjorde dock hela koncernen en liten förlust.

Bäst går det för hans bolag AC Omsorg i Skellefteå AB. Bolaget gjorde 2014 en vinst efter finansnetto på 4,3 miljoner kronor och hade en nettomarginal på drygt 20 procent. AC Omsorg sysslar bland annat med konsulentstödd familjehemsvård för ensamkommande flyktingbarn.

Bolaget tar 52 950 kronor per månad och barn för att hitta ett familjehem och sedan hålla kontakten med familjen via en familjekonsulent.

Får bara 12 270 kronor.

Men familjen får bara en ersättning, enligt AC Omsorg, på 12 270 kronor per månad som de också ska betala skatt för. Familjen får även ersättning för omkostnader på 6 420 kronor per månad som ska gå till utgifter för flyktingbarnet.

Du är ju vänsterpartist, hur går det här ihop?

– Jag har lämnat partiet och även när jag var medlem så var jag för att det skulle finnas välfärdsföretag.

Vad har du för politisk åsikt i dag?

– Ingen alls, desillusionerad kanske...

Och verksamheten med ensamkommande flyktingbarn ska han expandera. Om några månader ska Lundberg öppna ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn i Umeå.

– Det ska bli ett av landets största med plats för 25-27 barn, säger han.

Dyrare än Attendo.

I ett ramavtal om HVB-placeringar med Umeå kommun framgår det dock att AC Omsorg till och med är dyrare än vårdkoncernen Attendo och tar 2 132 kronor per barn och dygn.

Det innebär vid full beläggning intäkter på cirka 20 miljoner kronor per år för Lundbergs bolag.

Lundberg har en stor passion för exklusiva bilar och äger två Ferraris och en Audi Q7.

Du har inga problem med att tjäna pengar på ensamkommande flyktingbarn och samtidigt köra Ferrari?

– Du ställer frågan så märkligt, vad är att tjäna pengar. Ska man ha ränta på sitt kapital? Det är ju en satsning vi gör och där riskerar vi att förlora pengar. Jag hoppas att vi ska ha en hälsosam marginal men du kan ju glömma de här Göteborgsexemplen med 80 000 kronor för en lägenhet.

– Vi hjälper ju samhället att tillgodose de här platserna.

Vad är en hälsosam marginal?

– Fem till sju procent.

Så ni kommer bara att göra en vinst på 5-7 procent?

– Det vet jag inte, säger Lundberg.

Efter intervjun återkommer han i ett sms:

"Och för tydlighetens skull fastän inte omsorgspengar finansierade köpet så är Ferrarin skickad till försäljning sen ett tag tillbaka."


Av Michael Syrén
michael.syren@expressen.se   

Han tjänar miljoner – på flyktingbarnen.

Ex-politikern Jan Emanuel Johansson, 41, tjänar miljoner på skattebetalarnas pengar. Tidigare var han socialdemokratisk politiker.

Han lever lyxliv på skattebetalarnas pengar. Förre S-politikern Jan Emanuel Johansson, 41, fakturerar skattebetalarna 60 000 kronor per månad - per barn - för att ordna familjehem åt ensamkommande flyktingbarn. Av det får familjerna endast 22 800 kronor.

– Det trillar in barn hela tiden, säger en av Jan Emanuel Johanssons anställda.

Ensamkommande flyktingbarn är en miljardindustri. Privata bolag tjänar stora pengar på HVB-hemsplaceringar, utslussningslägenheter och på familjehem. 2015 har det hittills kommit 16 000 ensamkommande barn mot prognostiserade 12 000. Och Migrationsverket räknade med en kostnad på nästan tio miljarder kronor för 12 000 barn. Flera kommuner klarar inte av att placera barnen själva, och då griper familjehemskonsulenterna in. Familjehemskonsulenterna gör de stora vinsterna. Familjerna - som får göra nästan allt jobb - får ofta mindre ersättning än konsulenterna.

Köptes av "Robinson"-vinnaren.

Hoppetgruppen är ett företag som bland annat ägnar sig åt familjehemsplaceringar. Hoppetgruppen köptes 2014/2015 av den före detta socialdemokratiske riksdagspolitikern och vinnaren av tv-programmet Robinson - Jan Emanuel Johansson, 41. Expressens reporter ringer Hoppetgruppen och utger sig för att vara en privatperson som är intresserad av att starta familjehem.

– Det trillar in barn hela tiden, det kommer in förfrågningar från olika kommuner så det kan gå väldigt snabbt, säger Hoppetgruppens konsulent.

Konsulenten bekräftar i samtalet nivån på ersättningen till familjehemmet.

– Dygnsersättningen är 760 kronor per dygn ungefär, sen får ni ersättning för omkostnader också…

När Expressen kontaktar Hoppetgruppens vd, Lisette Svensson, så säger hon att bolaget fakturerar kommunerna 2 000 kronor per dag och barn. Det innebär intäkter på 60 000 kronor per månad och barn. Men familjehemmet som gör allt jobb får endast 22 800 kronor. Hoppetgruppen betalar också ut en omkostnadsdel som ska täcka utgifter för barnet.

Tar själva över 30 000.

Med omkostnad och ersättning (ett rekommenderat max belopp enligt Sveriges kommuner och Landsting, SKL) på 6 304 kronor betalar Hoppetgruppen ut 29 104 kronor till familjerna och tar själv 30 896 kronor per månad. Och det är skattebetalarna som får betala. För drygt 30 000 kronor per månad håller sedan en familjehemskonsulent kontakten med familjen. Under samtalet med Expressens reporter som utger sig för att vilja starta familjehem så bekräftar också konsulenten att bolagets arbetsinsats inte är särskilt stor.

– Det är lite tätare kontakter i början, sen brukar det flyta på av sig självt. De flesta barn som kommer in kommer in utan problematik så att säga.

Generellt kan en familjehemskonsulent sköta från fem upp till 14 familjer. Det innebär att en konsulent kan ta in ett överskott på 150 000 till 420 000 kronor per månad till företaget. Och att vinsterna kommer att bli stora framkommer i Hoppetgruppens årsredovisning där styrelsen skriver: Styrelsen räknar med en kraftigt ökad försäljning och lönsamhet kommande räkenskapsår.

När Expressen frågar konsulenten vem som står bakom bolaget får vi svävande svar:

– Hoppetgruppen ägs av ett företag som heter Dandelion vi har HVB hem, skyddsboende, familjehem, jourhem.

Vem äger Dandelion?

– Oj, jag har inte så där jättebra koll på det …

Men det handlar inte om att ägarna gör några miljonvinster?

– Haha… Nej, nej… det gör det inte. Det är raka rör så att säga… det är raka rör och inga konstigheter, säger konsulenten.

Men ägaren bakom Hoppetgruppen är Jan Emanuel Johansson.

Att han är ägare framkommer inte i Hoppetgruppens årsredovisning, inte heller på bolagets hemsida.

Jan Emanuel redovisar ägarskapet i sitt fastighetsbolag Dandelions årsredovisnings noter.

2010 gjorde han en vinst på drygt 223 miljoner kronor när han sålde sitt bolag Svensk samhällsutveckling AB till Frösunda koncernen som också bedriver familjehem, HVB-hem, äldrevård och har hundratalet ensamkommande flyktingbarn.

Visar upp lyxbil.

Jan Emanuel är fortfarande koncernens näst största aktieägare. I sitt bolag värderar han aktierna till 97,9 miljoner kronor och aktierna ökar i värde. Frösunda Omsorg AB ökade sin vinst från 90,2 miljoner kronor 2013 till 191,3 miljoner kronor för 2014 en procentuell ökning på 112 procent. Johansson själv äger flera andra bolag och för 2013 tog han ut en lön på 6,7 miljoner kronor och hade ett överskott på kapital på 34,7 miljoner kronor.

Jan Emanuel Johansson publicerar på sin öppna Facebooksida bilder på bilar, båtar och motorcyklar, bland annat en Lamborghini.

"Tillbaka i Sverige och inser att jag inte har en optimal vinterbil…", skriver Jan Emanuel Johansson.

På andra bilder visar han upp sin Ferrari, sin Porsche, när han spelar tennis i Florida och flera bilder på sin lyxiga motorbåt i miljonklassen. Jan Emanuel Johansson kör också Chopper och är medlem i mc-klubben Twin Club Norrtelje som på sin hemsida har en adresslänk till Hells Angels.

När Expressen kontaktar Jan Emanuel Johansson och ber om en intervju svarar han så här:

– Jag är precis på väg in i ett möte.

Har du inga kommentarer om er familjehemsvård?

– Nej

Varför?

– Jag äger verksamheten men är inte med i driften, jag är ledsen nu går jag in i ett möte. Tack för samtalet.

12 saker vi retar oss på med grannarna.

Grannar – vi kommer inte ifrån dem. Hur gärna vi än vill. Har du en Ove från ”Solsidan” till granne? Eller är du kanske själv en sådan?

Här är de 12 saker vi retar oss mest på hos våra grannar:

1. Tvättstugan

Ska det vara så svårt att hålla tiderna i tvättstugan? Och hur tänker den som tar någon annans bokade tid? Och framför allt, inte städar efter sig. I fall du inte visste det så brinner varje år 20-30 torktumlare i flerbostadshus på grund av dammet som inte tömts. Så vill du hålla dig vän med dina grannar, ta hand om tvättstugan och respektera tiderna. Bråk som slutar i handgemäng är inte helt ovanligt.

2. Hälsar inte

Hur tänker du som inte hälsar? Det hör till normalt vanligt hyfs och normal uppfostran att hälsa på sina grannar. Och ja, det är mycket trevligare och skapar en bättre atmosfär. Och trygghet. Vi vet ju inte vem du är. Och du, rätt vad det är kanske du behöver hjälp av oss med något.

3. Fester

Det är inte okej att ha fest mitt i veckan. Inte heller att spela hög musik en vardag efter klockan 22. Ska du ha fest som du vet kommer bli både högljudd och sen, förlägg den då till en helg och sätt upp en lapp och meddela oss andra. Varför inte bjuda in oss på ett glas?

4. Trädgårdsskötsel

Är du en som pysslar med trädgården, anlägger små dammar och köper plantor för tusentals kronor är det förstås jobbigt om grannen bredvid har en gård som ser ut som en soptipp med allehanda skrot och oklippt gräs. Träd och buskar som växer in över tomtgränsen eller som skuggar är den överlägset vanligaste orsaken till osämja. Dessutom påverkar tomterna runtomkring värdet på ditt eget hus. Inte helt oväsentligt den dag det ska säljas. Men det kan vara lika jobbigt och skapa ångest för den som inte är intresserad eller har tid med trädgårdsskötsel att se grannens fina trädgård.

5. Snikenhet

Den här personen lånar gärna saker av dig och andra grannar utan att lämna tillbaka dem. Själv får du aldrig låna något av personen i fråga. Här gäller det bara att vara rak och tydlig och inte linda in det, innan det går för långt och slutar i storbråk.

6. Saker i trapphuset

Nu är det så här. Bor man i en lägenhet så får man ha det hur man vill inomhus. Trapphuset däremot är gemensam. Där ska inte stå pulkor, cyklar, barnvagnar, eller soppåsar. För det första är det en stor risk om det skulle börja brinna, sedan är det oförskämt mot alla andra som ska snubbla på det eller känna lukten av stinkande sopor.

7. Städskolkaren

Nog är det lustigt att det ofta är samma människor som alltid är sjuka eller bortresta när det är städdag i bostadsrättshuset. Har ni aldrig tänkt på att vi andra inte heller tycker om att tillbringa vår helg med att städa? Och att vi får jobba dubbelt så mycket bara för att ni inte är där.

8. Djur

Djur är gulliga. Så länge de är våra egna eller inte stör. Vi vill inte ha era djur på våra gårdar, bajsandes och kissandes, eller grävandes bland blommorna.

9. Grillning/rökning på balkong

Visst, det är inte förbjudet att grilla eller röka på sin balkong. Men ligger balkongerna tätt vore det schyst att åtminstone ha en elgrill som inte ryker rakt in i vårt sovrum. Eller kedjeröka trots att du ser jag sitter på balkongen bredvid och allt blåser på mig. Hänsyn kallas det.

10. Nyfikna grannar

Grannar som kikar in så fort de har chansen och gärnakikar lite extra när du har fått gäster? Eller som har full koll på när du reser på semester eller åker och handlar. Grannsamverkan i all ära, men vid alltför nyfikna granar går gränsen.

11. Ombyggnationer

Ska du bygga något eller göra andra förändringar på tomten bör du av respekt berätta det för din närmsta granne. Sedan är det också bra för grannsämjan att inte vara en sådan granne som överklagar grannars byggprojekt bara för sakens skull. Tänk på att ni ska kunna bo bredvid varandra i fortsättningen också. Här skapas mycket onödiga bråk.

12. Barn

Barn skriker emellanåt. Ja, det är bara att konstatera. Och det får man acceptera. Men så finns det de som inte verkar ha någon som helst koll på sina barn, eller inte verkar bry sig. Det brukar dock aldrig sluta bra om man talar om hur andra ska uppfostra sina barn. Försök att fråga dig om det är något som går att göra något åt innan du tar upp det på ett sansat sätt om. Och ni som har barn, tänk på att alla inte är lika härdade som ni.

Av Maria K Broman
maria.k.broman@expressen.se 

Choklad! Snart lika nyttigt som medicin.

Grattis alla chokladälskare! Inom kort kan det finnas en choklad på marknaden där vi får behålla alla hälsofrämjande egenskaper, medan de onyttiga plockas bort.

Forskare har nämligen hittat en växt som kan ta bort den bittra smaken från kakaobönan – utan att onödigt fett och socker behöver tillsättas.

et verkar som att vi snart kommer att kunna njuta av den åtråvärda chokladen utan ett uns av dåligt samvete. Tänk vilken lycka att bara kunna dra nytta av hälsofördelarna med denna smarriga godbit, och inte samtidigt känna att du är onyttig. Det låter kanske som en ouppnåelig dröm – men faktum är att det är precis vad som håller på att hända.

Choklad som medicin.

Den amerikanska chokladtillverkaren Kuka Xoco har tagit fram en så kallad "medicinsk choklad" som bara innehåller 35 procent fett och socker, rapporterar brittiska The Independent. Och det här är bara första steget. Målet är att chokladen inte ska innehålla mer än 10 procent fett och socker.

– Om de ohälsosamma ingredienserna tas bort, kan chokladen ätas medicinskt, sa Gregory Aharonian, företagets direktör och chefsforskare, på den internationella konferensen World Chocolate Forum i London förra veckan.

Ört ersätter sockret.

För det är ju så att kakao, huvudingrediensen i choklad, innehåller en hel del nyttigheter. Variationen av antioxidanter och mineraler gynnar vår hälsa genom att bland annat skydda nervsystemet, minska risken för stroke och sänka blodtrycket.

Men kakao har också en bitter smak, vilket gör att många tillverkare tillsätter en hel del fett och socker i sina produkter – och på så sätt förtar man hälsofördelarna. Lösningen, menar företaget Kuka Xoco, är en särskild ört från området kring Anderna i Sydamerika. Genom att tillsätta små mängder växtextrakt ska man helt kunna få bort den bittra smaken hos osötad kakao.

– Det här eliminerar behovet av socker, sötningsmedel och mycket av fettet i choklad, vilket släpper fram de medicinska fördelarna.

Grattis världen! Undergången kom inte den här gången (heller)

… och här är 11 andra tillfällen när jorden ”skulle” ha gått under, men inte gjorde det.

Blodmånen som nyligen fascinerade miljontals världen över var för vissa tecknet. Det är över nu. Finito.

Eller nu och nu. Enligt eBible Fellowship var det ju i går det skulle hända.

– Tittar man på vad Bibeln säger så verkar det som att den 7. oktober kommer att vara dagen Gud talat om, när jorden ska gå under, sa Chris McCann, ledare och grundare för den Philadelphia-baserade religiösa gruppen nyligen till The Guardian.

Han menade att jorden, enligt hans tolkning av Bibeln, skulle förgöras i lågor.

– Gud förstörde den första jorden med vatten, genom en flod på Noas tid. Och han säger att han kommer att göra det igen, men den här gången med eld, säger Chris McCann till tidningen.

Här är 11 andra tillfällen, listade av nättidningen Business Insider, då världen – ofta enligt religiösa bedömare – skulle ha förgjorts, men klarade sig.

 

1) ÅR 1000
Kristna auktoriteter menade att det nya millenniet skulle markera tidpunkten för Jesu återkomst till jorden. För att förbereda sig på hans ankomst gjorde sig många av med sina ägodelar och lämnade både jobb och hem. Men datumet kom, och inget hände. ”Profeterna” kontrade med ursäkten att de tagit fel på Jesu ålder – och att det egentligen var år 1033 som slutet skulle komma.

✓ Jorden överlevde.

2) 1 FEBRUARI 1524
Londonbaserade astrologer skrämde vettet ur omgivningen när de tolkade planeternas uppställning i en stjärnformation liknande en fisk, som att jorden skulle spolas bort av en massiv flod. Tiotusentals människor sökte skydd i högre terräng och vissa byggde till och med arkar.

✓ Jorden överlevde.

3) 19 MAJ 1780
Ett ovanligt tungt mörker föll över New England, USA, den här dagen, vilket fick den religiösa gruppen Shakers att anta att domedagen hade kommit. Det visade sig dock att orsaken till de fördystrade skyarna den dagen, senare kallad ”Den mörka dagen”, troligen hade sin förklaring i en blandning av rök från skogsbränder och tung dimma.

✓ Jorden överlevde.

4) 21 MARS 1843–21 MARS 1844
Den amerikanska baptistpredikanten William Miller lurade tusentals av sina anhängare (kallade milleristerna) när han gjorde klart att jorden skulle gå under någon gång mellan den 21 mars 1843 och samma datum ett år senare. När året gått och inget hänt, flyttades datumet fram till den 22 oktober 1844. Efter att Jesus lät bli att dyka upp för en andra gång (känt som ”Den stora besvikelsen”), lämnade många anhängare William Miller och grundade sjundedagsadventisterna.

✓ Jorden överlevde.

5) 19 MAJ 1910
Under det tidiga 1900-talet kom astronomer fram till att kometsvansar innehöll giftig cyangas. Upptäckten skapade panik 1910 när folk fick veta att jorden skulle passera genom Halleys komets långa svans. Trots att forskarna var överens om att jordborna var säkra, så spelade tidningar upp dramatiken och övertygade befolkningen om att slutet var nära.

✓ Jorden överlevde.

6) 1914
Grundaren av Jehovas vittnen, Charles Taze Russell, förutsåg 1876 att Jesus skulle komma tillbaka år 1914. Efter att profetian föll platt har rörelsen förutsett Armageddons ankomst åtminstone sju gånger till. Jorden har fortfarande inte gått under och den religiösa gruppen är nu mer känd för sitt evangeliserande via dörrknackning och förbud mot blodtransfusioner.

✓ Jorden överlevde.

7) 1936, 1943, 1972 OCH 1975
Den amerikanske pastorn, pionjären och grundaren av den kristna rörelsen Worldwide Church of God, Herbert W. Armstrong, berättade för medlemmar i sin kyrka att ”uppryckandet” skulle ske 1936, och att bara de skulle bli räddade. Efter att profetian föll, ändrade han datumet ytterligare tre gånger.

✓ Jorden överlevde.

8) 10 MARS 1982
År 1974 publicerade astrofysikerna John Gribbin och Stephen Plagemann ”The Jupiter Effect”, där de hävdade att planeterna den 10 mars 1982 skulle ställa upp sig på samma sida av solen, vilket skulle orsaka effekter på gravitationen som i sin tur skulle resultera i katastrofala jordbävningar på jorden. Namnet på uppföljaren? ”Omprövning av The Jupiter Effect”.

✓ Jorden överlevde.

9) 1 JANUARI 2000
Osäkerheten var stor när det nya millenniet närmade sig. Vad skulle hända med datorerna, som samhället kretsade allt mer kring? Rädslan var att de skulle läsa ”00” som 1900 i stället för 2000, vilket riskerade att få hela IT-samhället att braka samman.

✓ Men millenniet kom… och ja, jorden överlevde det med.

10) 21 MAJ 2011
Den amerikanske kristne radioprogramledaren Harold Camping skapade en hel del väsen när han för fyra år sedan förutspådde att världen skulle gå under i en serie kraftiga jordbävningar. Efter att datumet passerat utan tillstymmelse till svavel och helveteseld, flyttade han slutdatumet till den 21 oktober. Efter den nya missen bestämde han sig för att sluta uttala profetior om jordens undergång.

✓ Jorden överlevde.

11) 7 DECEMBER 2012
Världen skulle så slutligen tvingas kasta in handduken. Den här gången var det uråldriga spådomar baserade på mayakalendern som förutsett det oundvikliga. Jorden överlevde dock, kanske eftersom mayafolket faktiskt aldrig förutsåg någon apokalyps. Mayaindianerna angav sin tid i cykler uppdelade på 400 år. Det var dessa så kallade baktuns som gav upphov till ryktet om jordens undergång 2012, då den trettonde baktunen skulle ta slut.

✓ Jorden överlevde.

Källa: Business Insider

Mest praktiskt att äga sin häst själv, 2:a delen:

Ägartvisten som kan förstöra för OS-hoppet. Ägartvisten om det svenska OS-hoppet Douglas Lindelöws häst Casello fortsätter. Nu ska parterna mötas i en förhandling i Lunds tingsrätt den 23 november.

– Man hade önskat mer ödmjukhet och förståelse från motpartens sida, säger Lindelöw.

Der var i början av september som hälftenägarna till stjärnhästen Casello, paret Maria Schack Bladh och Lars-Inge Bladh, bestämde sig för att sälja sin del av ägarskapet. Anledningen är att de anser att den andra ägarparten, Agnetha Lindelöw, mamma till Douglas, undanhållit information om prispengar.

Tvisten innebär att Douglas Lindelöw riskerar att förlora Casello innan OS i Rio nästa år och de jobbar just nu med att försöka hitta en lösning.

– Vi kommer med olika förslag löpande, men deras ståndpunkt är oförändrad, säger Lindelöw.

"Önskar mer av dem".

Eftersom de inte har nått någon överenskommelse så har en förhandling i domstolen blivit utsatt till den 23 november.

– Jag vill gärna få en lösning på det här, Man hade kanske önskat mer ödmjukhet och förståelse från motpartens sida.

Motparten, i det här fallet Lars-Inge Bladh, delar inte Lindelöws uppfattning.

– Läget är oförändrat. Det sker en viss korrespondens, men några nya förslag har vi inte fått på länge, säger han.

– Det är snarare så att vi kommer med en massa förslag, men får inget gehör för det.

Så det är de som är orubbliga menar du?

– Så upplever jag det, ja.

Den pågående tvisten påverkar Douglas Lindelöw både personligt och som idrottsman.

– Han tävlar ingen för tillfället och det är klart att det påverkar mig personligen för det är en tråkig situation. Man blir sänkt lite grann som sportsman, men jag försöker fokusera på andra hästar som går fint och har potential att gå stora tävlingar.

Har en reservplan.

Förbereder du dig på en framtid utan Casello?

– Det kan man säga. Jag vill inte stå och hänga upp allt på en häst, även om min högsta önskan är att ha kvar honom. Men vi måste hålla de andra hästarna så bra som möjligt för att de eventuell ska kunna ta hans plats.

Har du någon häst som är tillräckligt bra för att rida på OS?

– Vi har en häst som absolut kan gå ett OS, utöver Casello då. Just i dag är Casello starkare, men vem vet? Får det här ett tråkigt slut så är det möjligt att han kan kliva fram och växa med uppgiften.

petter.landen@expressen.se 

Nya rön om egyptisk drottning - kan vara ”århundradets upptäckt”.

Heta spår i jakten på drottning Nefertitis hemliga gravkammare. Efter en ny upptäckt menar en expert att det finns två hemliga rum i Tutankhamons grav. Lönndörrar tros leda till de tidigare oupptäckta rummen - varav ett misstänks vara den mytomspunna drottning Nefertitis gravkammare. Nu planeras det för ytterligare studier med radarutrustning och värmekameror. Högupplösta bilder av Tutankhamons gravkammare visar att det kan finnas två hemliga passager, eller lönndörrar, som leder till ytterligare två kammare i den legendariska graven. Den brittiske egyptologen Nicholas Reeves hävdar att ett av rummen kan vara drottning Nefertitis sista viloplats.

Märken på väggen.

Enligt egyptologen Reeves visar bilderna speciella märken bakom väggmålningarna på såväl den västra som den norra väggen i gravkammaren. Den mytomspunna drottningen Nefertiti var gift med Tutankhamons far Akhenaton. Vilken relation hon hade till den unge Tutankhamon, som bara var 19 år när han dog, har forskarna aldrig riktigt lyckats reda ut. Vissa teorier­ talar för att Nefertiti­ var hans mor medan andra forskare hävdar att hon var moster till den unge faraonen. Nefertiti, som fick sin skönhet förevigad för 3 300 år sedan genom en skulptur som nu finns på Neues museum i Berlin, dog omkring 1330 före Kristus. Hennes grav har aldrig hittats.

”Århundradets viktigaste upptäckt”.

Nicholas Reeves berättade på en presskonferens i Kairo i torsdags om sina banbrytande teorier. Han hävdar att Tutankhamons gravkammare ursprungligen var Nefertitis och att hon sedan sin begravning legat ostörd bakom en lönndörr som uppfördes för över 3 000 år sedan - när Tutankhamon dog.

– Om det är sant är det en upptäckt som skulle överskugga upptäckten av Tutankhamon själv. Det skulle vara århundradets viktigaste upptäckt, sa den egyptiska ministern Mamdouh al-Damaty till nyhetsbyrån Reuters i anslutning till presskonferensen.

Med hjälp av modern teknik, bland annat en speciell radar och värmekameror, skulle det vara möjligt att avgöra huruvida de hemliga rummen verkligen existerar, hävdar Reeves. al-Damaty uppgav att arbetet i gravkammaren skulle kunna inledas så snart som om en månad.

Mötts av kritik.

Reeves har emellertid stött på patrull och hans teorier ses av många arkeologer och egyptologer som tunna och spekulativa.

– Idén att en lönndörr leder till en pre-existerande gravkammare, och att det skulle vara Nefertitis, är ren spekulation, säger Aidan Dodson, egyptolog på Bristol University, till Reuters.

Teorin kan emellertid inte helt avfärdas förrän man verkligen försäkrat sig om de hemliga rummens existens genom den nya moderna tekniken. Ett arbete som alltså kan påbörjas inom en månad, enligt egyptiska myndigheter.

Oskar Forsberg
oskar.forsberg@aftonbladet.se 

Löneförhöjning för riksdagsledamöterna.

Nu får riksdagsledamöterna ännu mer i plånboken. Från och med den 1 november höjs arvodet med 1 400 kronor till 62 400 kronor i månaden.
Att vara riksdagsledamot är bra betalt. Arvodet, 61.000 kronor, är ganska exakt dubbelt upp mot vad deras genomsnittsväljare tjänar. Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, är snittlönen i Sverige 30 600 kronor.

Nu får dessutom politikerna ännu mer. Riksdagens arvodesnämnd har i dag klubbat att ledamöternas arvode ska höjas med 1 400 kronor, till 62 400 kronor i månaden. Omräknat i procent är höjningen, som träder i kraft den 1 november, 2,3 procent.

”I de överväganden som legat till grund för beslutet har nämnden beaktat de löneförändringar under 2015 som ägt rum på arbetsmarknaden”, motiverar arvodesnämnden sitt beslut.

Sedan 1994 har riksdagsledamöternas ersättning stigit med cirka 120 procent redan före höjningen, jämfört med 95 procent för samtliga anställda i Sverige. Riksdagens arvodesnämnd leds av Johan Hirschfeldt, som bland annat var hovrättspresident åren 1996–2007.

Av Jesper Mothander
jesper.mothander@expressen.se 

Byråkrati på sitt bästa!

Köpte matta i Turkiet – riskerar nu fängelse.

Busschauffören Hans-Erik Conny Karlsson, 60, från Eskilstuna har minst sagt hamnat i en besvärlig sits efter sin resa till Turkiet, där han köpte en hallmatta. Nu krävs han på motsvarande 160 000 svenska kronor av turkiska myndigheter.

– De hotar med fängelse om jag inte betalar, säger han.

Det var under 2008 som Hans-Erik Conny Karlsson, 60, åkte på semester till Turkiet, där han bland annat köpte en hallmatta. För ungefär ett år sedan fick han, via polisen i Eskilstuna, en delgivning från de turkiska myndigheterna. De menade att han var skyldig landet moms- och tullavgifter på motsvarande 160 000 svenska kronor.

– När jag kom hem från jobbet låg det en lapp innanför dörren som det stod delgivning och mitt namn på. Den skulle snarast hämtas på polismyndigheten, så jag åkte dit direkt. När jag öppnade brevet förstod jag ingenting, säger han.

Efter att ha avvaktat kom det nu i våras ytterligare ett brev från turkiska myndigheter.

– De hotade med fängelse om jag inte betalar. Då insåg jag ju att jag måste göra något. Att jag inte fixar det här själv. Vad skulle jag få 160 000 kronor ifrån?

När Hans-Erik kontaktade juristen Johan Furhoff klarnade det hela något. På samma plan som honom fanns nämligen produktionsbolaget Meter Television, som spelat in tv-programmet ”Ensam mamma söker” i landet. Myndigheterna i Turkiet hävdade nu att bolaget inte stämplat ut den kamerautrustning de använt i landet, vilket gjort att den klassats som en import.

Till råge på det hade myndigheterna förväxlat två namn: Meter televisions medarbetare Hans Karlsson med busschauffören Hans-Erik Conny Karlsson.

– Det som är så konstigt att de söker en Hans Karlsson men jag heter Hans-Erik Karlsson. Uppenbarligen är det bara passnumret som gäller verkar det som och jag hade med mig en matta som jag köpt där som handbagage, vilken jag visade ett intyg för. Har de ens passnumret så är man skyldig liksom, säger Hans-Erik.

Svenska Handelskammaren känner till Hans-Eriks ärende och har varit i kontakt med de turkiska myndigheterna, men menar att det inte finns så mycket de kan göra.

– Tyvärr kan inte Sverige sätta sig över de turkiska myndigheterna i detta avseende, säger Mikael Särne, som arbetar med handelsdokument hos svenska Handelskammaren.

Står handfallna.

På Meter Television känner man också till händelsen. De menar att de står lika handfallna som Hans-Erik.

– Det är oerhört beklagligt för den här stackars människan. Som läget är för oss har vi inte gjort något fel. Handelskammaren säger att allt är utstämplat. Kan vi medverka till att det hela löser sig på något sätt så gör vi så klart gärna det, men i dagsläget vet vi inte vad det skulle vara, säger Nicke Johansson, informationsansvarig på Meter Television.

Nästa steg i denna process blir att kontakta Turkiets ambassad i Sverige. Men Hans-Eriks jurist Johan Furhoff hyser inte mycket hopp.

– Jag skulle säga att vi har noll procents chans att lösa detta. Så känns det just nu i alla fall, säger han.

Inte heller Hans-Erik tror på en lösning.

– Jag vet inte liksom vad jag ska göra. Jag som privatperson är bara en liten skit. Men det här hänger ju som en mara över en hela tiden. Jag har varit hemma här hela sommaren. Vi hade tänkt åka till Turkiet men ingen människa vågar väl det. Då kan jag ju hamna i fängelse.

Av Karolina Skoglund
karolina.skoglund@expressen.se  

Mysteriet med sovjetiskt plan får lösning – efter 80 år.

Det sovjetiska planet var lastat med miljontals kronor i rubel när det lyfte från Aleksandrovsk-Sachalinskij år 1935. 5 minuter senare försvann det. Först nu har mysteriet med flygbåten fått sin upplösning.

Planet lyfte från den sovjetiska staden den 26 juni 1935. Ombord fanns tolv passagerare och rubel till ett värde av tiotals miljoner kronor i dagens penningvärde.

Två av passagerarna var medlemmar av Stalins hemliga polis, NKVD. De ska ha funnits ombord på flygbåten av den italienska modellen Savoia-Marchetti S.55 för att vakta pengarna som samlats in vid en traktorverkstad i staden Aleksandrovsk-Sachalinskij, uppger The Independent.

Historien tystades.

Flygningen skulle ta sällskapet till Chabarovsk i sydöstra Sibirien. Men en timme och en kvart efter starten försvann planet. Och i 80 år har det varit ett mysterium vad som hände.

De första sökinsatserna blev resultatlösa och kort efteråt tystades historien ner med sekretessstämplar, troligen på grund av NKVD-officerarna som fanns ombord, enligt The Independent. Det försvunna flyget har sedan dess hunnit bli mytomspunnet och bland teorierna finns spekulationer kring att någon kan ha försökt råna planet på dess last.

Ny teori.

Nu har dock en grupp frivilliga lyckats spåra planet efter en mödosam strapats över den sibiriska tajgan. Under ett år reste teamet 1 600 kilometer genom Sibirien och fann till slut vraket av planet, enligt The Independent.

Flera av de tolv passagerarnas kroppar hittades och i och med fyndet har de också en ny teori om vad som hände. Enligt rapporter från den tiden ska vädret ha varit hårt och nu tror det frivilliga teamet som hittade Savoia-Marchetti S.55:an kraschat in i en bergvägg när de försökte ta sig ur en molnbank genom att snabbt sjunka i höjd, enligt The Independent.

Pengarna ska de dock inte ha hittat ett spår av.

Niklas Eriksson
niklas.eriksson@aftonbladet.se

”Avskaffa svenskan”.

Professor vill att svenska språket ersätts med engelska.

Professor Marian Radetzki, 69, vill avskaffa svenska språket. Och ersätta det med engelska.

– Det skulle ge oss enorma fördelar, säger han.

Marian Radetzki lanserar idén i sin bok ”Sverige, Sverige! Fosterland?”. Radetzki, som själv kommer från Polen, väckte uppseende bland sina studenter i Luleå när han krävde att alla hans doktorander i nationalekonomi skulle prata och skriva på engelska.

– Jag talade engelska med dem och de talade engelska med mig och med varandra. Jag var stenhård på det här.

Många protesterade och det gick trögt i början, men efterhand blev engelskan naturlig.

– Jag var tvungen att införa engelskan eftersom Luleå ligger i utkanten av världen. Om mina studenter skulle ha en chans att bli publicerade måste de kunna uttrycka sig på ett gångbart språk, säger han.

Borde byta ut fler.

Radetzki säger att språkbytet skulle bli ett enormt projekt.

– Det skulle ta ett par generationer. Vi skulle visserligen mista en stor del av vår svenska kultur, men vi skulle å andra sidan få tillgång till den anglosaxiska som är rikare och oändligt mycket större.

Din barndoms polska då?

– Den borde självklart också bytas mot engelska. Alla små språk borde bytas mot engelska. Engelska kan och borde bli ett språk för hela världen.

Och Strindberg kan förstås översättas?

– Du, han är redan översatt.

Turisterna som retar gallfeber på svenskar.

Visst är vi stolta över att turister vill besöka Sverige och uppleva allt det som är fantastiskt med landet. Men, handen på hjärtat, det finns saker som turisterna gör som retar gallfeber på oss. Allt om Resor har tagit fram en lista över vad som retar oss mest med utländska besökare.

Le mot främlingar på gatan.

Vi svenskar har visserligen rykte om oss att vara vänliga, men det finns gränser. Om en främmande person ler mot oss på gatan förväntar vi oss att de vill sälja något, stöter på oss, har psykiska problem eller är kraftigt berusade. Vi vill ha vårt personliga revir i fred, tack så mycket.

Klaga över kylan

Genom århundradena har vi här uppe i Norden hittat olika strategier för att klara sex månader av mörker, isande vindar, ihållande regn, kraftiga snöfall, hala trottoarer, nerisade bilar och deprimerande gråhet. Att då höra en italiensk turist i Ermenegildo Zegna-kostym och skor från Paolo Scafora klaga över vårt januariväder, sårar oss i själen. Sätt på dig Graningekängor, underställ, termobyxor, fjällrävenjacka och lovikkavantar och var som folk, för tusan.

Ha skor på hemma hos någon.

Vi pratade just om vädret, inte sant? Större delen av året är Sverige lerigt, slaskigt eller blött och vi vill inte ha in en massa skräp i våra strama, stilfulla skandinaviska hem. Vi har vant oss av med övriga världens paniska skräck för stumpläster. Därför blir vi stötta när någon klafsar in med ytterskor på våra såpskurade golv.

Beställa koffeinfritt kaffe.

“Swedish fika” har blivit ett begrepp världen över och det är vi mäkta stolta över. Så om en amerikansk turist beställer “decaf” på ett svenskt konditori, så upplever vi det som en attack på själva kärnan i vår kultur. Koffein är ju orsaken till att vi dricker kaffe. Så beställ te, om du nu har svårt för hjärtklappning, skakiga händer och sömnproblem.

Skratta åt midsommar.

Många besökare fascineras av den svenska midsommartraditionen. Vi sitter ute oavsett väder (det finns ju parasoll och partytält). Vi reser en fruktbarhetssymbol och dansar runt den. Vi äter inlagd fisk och grillar fläsk till kol. Vi dricker enorma mängder kryddat brännvin och sjunger konstiga sånger varje gång vi dricker. Men om någon turist skulle finna vårt beteende lustigt, så blir det taggarna ut direkt. Midsommar är vår VERKLIGA nationaldag och ingen får skoja om den (förutom vi själva).

Pruta.

Turister som försöker pruta har inget att hämta i Sverige. Så gör man bara inte. För oss är det självklart att säljaren satt det lägsta priset som går att sätta. Varför skulle han försöka lura oss?Det säkraste sättet för en turist att känna sig ovälkommen är att försöka pruta.

Inte bli imponerad av Regalskeppet Vasa.

Vasa må vara 1600-talets största militärpolitiska haveri, men för oss är det vår största arkeologiska triumf, större än Egyptens pyramider, mer imponerande än Pompeji och betydligt viktigare än kinesiska muren. Så om en turist inte är oerhört imponerad av ett besök på Vasamuséet, så blir vi oerhört störda.

Handgripligen tillrättavisa barn.

1979 jämställde vi barn med vuxna när det gäller misshandel. Vi insåg det absurda i att en örfil mot ett barn skulle vara lagligt när samma attack på en vuxen (eller ett barn som inte var vårt eget) skulle leda till böter eller fängelse. Detta sitter väldigt djup hos oss, vilket en italiensk politiker fick erfara när han 2011 “uppfostrade” sin tolvårige son med en örfil i Gamla stan i Stockholm. Det blev både stora rubriker och indignerade insändare. Italienska medier fattade ingenting.

Inleda samtal på Systembolaget.

Många utländska turister blir både imponerade och förfärade över det svenska alkoholmonopolet. Imponerade över Systembolagets utbud och förfärade över att det inte går att handla vin i matvarubutiken. Men att de inte förstår att man inte inleder samtal i en systembutik, förfärar oss. Man småpratar inte på Systemet. Det är ett lika stort tabu som att heja glatt på en granne som man ser botanisera bland porrfilmer i den lokala videobutiken.

Tränga sig i köer.

Det är helt fel att påstå att svenskar älskar köer. Men på något sätt bildas köer spontant vid alla möjliga tillfällen i Sverige. Vi bildar kö när vi ska kliva på bussen, vi ställer upp oss på rät linje när vi ska ta ut kontanter vid bankomaten och vi väntar snällt på vår tur i pressbyrån. Turister som inte begriper detta, drabbas ofelbart av onda ögat. Vi bryr oss inte om att du bara ska ställa en enkel fråga. Vänta på din tur, för tusan.

Av: Krister Berntsson
alltomresor@expressen.se 

10 misstag svenskar gör på semestern.

Egoistiska, oartiga och fumliga kindpussare. Nu har den svenska turisten fått sin dom. Res- och språkföretaget EF, som arrangerat resor i över 50 år, har gjort en undersökning om hur svensken uppför sig på resa i andra länder. En bitvis chockerande läsning.

Nu får vi veta att det finns en rad kulturella nämnare som förenar svensken på semester. Inte alltid så positivt även om svensken, fortfarande, har gott rykte utomlands. Men inte lika gott som vi själva inbillar oss, menar EF. Den lite ostrukna slappheten har också satt sina spår, visar denna semesterstudie. Ibland kan det bli lite väl mycket Ullared över den svenska turisten när man rör sig ute i Europa.

Svenskar har svårt att smälta in. Inte lika elegant och artig som engelsmannen, fransosen eller italienaren. I Sverige finns inte heller samma krav på stil och etikett som i övriga Europa. Vi har också lite svårt att smälta in i nya miljöer och envisas med att jämföra allt med hur det är hemma Sverige. Kanske är det därför som man inte missar en svensk meny med köttbullar och grillkorv med mos på spanska Kanarieöarna.

1. Svengelska

Vi använder svengelska uttryck och tror att vi talar bättre engelska än vi egentligen gör (det mest kända exemplet enligt EF är "after work").

2. Hälsning

Vi hälsar på fel sätt till exempel genom att krama folk vi inte känner vilket blivit något av en "folkrörelse" i Sverige. Eller vårt fumliga kindpussande. Vilken sida var det nu man skulle börja på, och, var det två, eller tre....? Typisk kulturkrock.

3. Punktlighet

Vi är överdrivet punktliga och blir sura om någon är mer än 5-10 minuter sen. Detta är något som uppskattas av tyskar och engelsmän, men inte längre söderut i Europa där "manana" fortfarande gäller.

4. Klädsel

Vi klär oss slarvigt och utan finess, badshorts på stormarknaden och för liten t-tröja som inte täcker hela kaggen. Ja det finns till och med svenska män som rör sig ute i offentliga rum med bar överkropp. Gamla vikingatakter som sitter i.

5. Swedenlovers

Vi jämför allting med Sverige i stället för att bara njuta och ta in det lokala.

6. Kylighet

Vi uppträder kyligt mot den lokala personalen, prova att bjuda lite mer på dig själv så kommer du säkert att få lite roligare. Var inte så himla mycket turist, försök smälta in i den nya kulturen.

7. Egoistiska

Vi bjuder sällan hela sällskapet ute på lokal på öl och vin utan beställer bara åt oss själva. Något som uppfattas själviskt och snålt.

8. Artighet

Vi är dåliga på artigheter som att släppa före andra med större behov, hålla upp dörrar, säga ursäkta eller bjuda på ett leende.

9. Toalettbesök

Vi berättar för mycket detaljer när vi ska besöka toaletten. En svensk synd.

10. Småprata

Vi är dåliga på att småprata med folk vi möter på gatan eller på stranden. Något som oftast uppfattas som oartigt.

Hon kan väl inte ha alla hästar hemma....!!!

Har för mig att girighet också är en av dödssynderna..

Njut av choklad – här är 16 anledningar. Syndigt gott och bra för hälsan.

Grattis alla chokladälskare. Ni kan fortsätta att gotta er. Nu har forskarna hittat ännu fler nyttiga skäl att ta en extra bit.

Att choklad kan vara bra för hälsan har varit känt sedan länge. Och nu adderas listan med ännu fler positiva skäl. Enligt en tolvårig studie kan det vara bra att äta choklad varje dag. Hela 21 000 personers vanor kartlades och då visade det sig bland annat att risken för hjärtinfarkt och stroke minskade hos chokladätarna, skriver Daily Mail. Så njut! Här är vår guide med alla hälsofördelar.

1. Ger ett friskare hjärta

Människor som äter upp till 100 gram choklad per dag har 11 procents mindre risk att få en hjärtinfarkt eller en stroke jämfört med personer som inte äter någon choklad alls. Det visar en studie från universiteten i Aberdeen, Manchester, Cambridge och East Anglia. Anledningen heter flavonoider, en antioxidant som suger upp skadliga ämnen som kan orsaka sjukdomar.

2. Ökar hjärnfunktionen

Choklad innehåller magnesium som är viktigt för hjärnans hälsa. Även koffein finns i choklad. Att äta bara en liten mängd, en till två rutor per dag, kan därför hjälpa till att öka koncentrationen och vakenheten.

3. Bekämpar förkylningar

En studie i British Journal of Cancer från 2009 fann att antioxidanten fenoler i choklad ger ett ökat immunförsvar. Även förekomsten av epikatekin bidrar till att befria dig från hosta och förkylningar.

4. Förebygger karies

Du kanske inte tror att det är sant, men choklad är faktiskt bra för tänderna. I alla fall om man ska tro några amerikanska forskare som har funnit att teobromin, som finns i choklad, är mer effektivt än fluor. Det skyddar tänderna mot erosion av syror och ska kunna förebygga karies.

5. Sänker blodtrycket

Forskare fann att Kunaindianerna utanför Panama hade mycket lågt blodtryck. Hemligheten? Fem koppar mörk choklad om dagen. Forskare vid Harvard University bekräftade att flavonoid-rik kakao ökade mängden kväveoxid i deras blod som vidgade blodkärlen och minskade blodtrycket.

6. Minskar stressen

Amerikanska forskare visar att 40 gram choklad varje dag i två veckor minskar stressen hos dem med måttlig till hög ångest. Choklad stimulerar också produktionen av serotonin som får oss att känna lycka.

7. Gör dig smartare

Genom att äta 85 gram choklad per dag, så förbättrades ett gäng personers poäng i en serie av minnes- och problemlösningstester, visar en studie i USA. En del av de flavonoider som finns i chokladen tros kunna påverka den kognitiva förmågan.

8. Håller dig i form

En studie vid University of California, gjord på 1 000 vuxna, visade att de som åt choklad upp till två gånger i veckan hade ett lägre body mass index (BMI) än de som inte gjorde det. Författaren Dr Beatrice Golomb tydliggjorde att lågt BMI nog var kopplat till regelbundenheten i chokladkonsumtionen, inte till mängden.

9. Gör dig vackrare

Choklad- och kakaobaserade produkter används ofta i skönhetsartiklar. Dess vårdande effekt beror på antioxidanter, som minskar hudskador som orsakats av till exempel sol, föroreningar och alkohol.

10. Ger ett tjockare hår

En hårinpackning i choklad kan göra ditt torra hår glänsande igen. Ett annat alternativ är att lägga till kakaopulver till ditt favoritbalsam. Ytterligare ett tips är att äta en liten mängd choklad då och då, vilket ska främja blodcirkulationen i din hårbotten och ge dig tjockare hår.

11. Förbättrar konditionen

I en studie från Detroit upptäcktes att möss som åt små doser choklad kombinerat med regelbunden motion höjde sina prestationer med 50 procent. Likadana resultat gick att se på människor. De som åt 50 gram per dag visade upp en sjuprocentig ökning i handen vad gäller greppstyrka.

12. Förebygger blodbrist

Blodbrist orsakas av brist på röda blodkroppar och kan förebyggas genom att ta järntillskott. Mörk chokladkaka kan ge upp till cirka sju procent av det rekommenderade dagliga intaget av järn.

13. Kan hjälpa mot cancer

Flavonoider kan ha en kraftfull effekt i kampen mot cancer. Två nya studier visar på positiva resultat. En, vid University of Hawaii, fann att de som åt största mängden flavonoider också visade en minskad risk för att drabbas av lungcancer. En annan 24-årig studie i Finland, utförd på på 10 000 personer, visar att flavonoider kan vara effektivt mot uppkomsten av alla typer av cancer.

14. Underlättar för dig som har astma

Trots att choklad har rapporterats utlösa astma kan det också ha en lugnande effekt på vissa drabbade. Det är proanthocyanidin som har visats sig kunna blockera kroppens frisättning av histaminer som kan minska svårighetsgraden och varaktigheten av en astmaattack.

15. Förbättrar matsmältningen

Choklad innehåller massor av kostfibrer. Dessa håller tarmväggarna rena och underlättar matsmältningen. Studier visar att kakaoextrakt höjer nivåerna av bakterier som är bra för magen.

16. Ger ökad lust

Choklad gör att blodkärlen vidgas, vilket också händer när du blir attraherad av någon. En studie i Journals of Sexual Medicine från 2006 fann att kvinnor som åt choklad dagligen hade högre sexlust.

De flesta av chokladens fördelar är förknippade med mörk choklad, med 50 procents innehåll av kakao eller mer. Mjölkchoklad har bara en femtedel så mycket kakao som mörk choklad. Dessutom har den ofta högre halt av tillsatt socker och fett. Vit choklad är ännu värre. Den visar nästan inga hälsoökande egenskaper alls i form av antioxidanter. Många experter rekommenderar därför att du väljer mörk choklad för att maximera mängden flavonoider.

Radarbilden visar tåget laddat med en skatt som ska väga 300 kilo.

Den polska tidningen Gazeta Wroclawska publicerar nu en radarbild på tåget – som ska vara laddat med en skatt på 300 kilo. Men äktheten är omdebatterad.

Den polska lokaltidningen Gazeta Wroclawska har publicerat en radarbild som påstås visa hur ett bepansrat nazitåg ligger gömt i en tunnel i Polen. Det är inte första gången bilden nämns. I mitten av augusti påstod två skattjägare att de hittat just ett sådant tåg nära staden Walbrzych, med hjälp av en markpenetrerande radar.

I utbyte mot tio procent av den eventuella skattens värde visade jägarna upp sin bevisbild för polska myndigheter – och landets biträdande kulturminister sa att det med "99 procents säkerhet" finns ett vapenbestyckat guldtåg på platsen.

"Guld, silver och volfram".

Men trots myndigheternas övertygelse har bevisbilden hållits hemlig – tills nu alltså. Enligt Gazeta Wroclawska, som citeras av Daily Mail, syns både bepansrade tågvagnar och en tysk stridsvagn på bilden. Och det slutar inte där. Tåghittarna påstår sig även ha ett dokument som visar hela lasten: 300 kilo guld, silver och volfram.

Alla är emellertid inte lika övertygade om skatten. En källa nära utredningen menar att det inte alls är säkert att det handlar om en skatt, skriver Daily Mail. I stället kan tågets enda last vara likresterna av fångar från koncentrationslägret Gross-Rosen, beläget i närheten.

Experten: "Det är en bluff".

Den polska tidningen och landets myndigheter är inte de första som fått höra om bilden. Michal Mackiewicz vid Polens armémuseum i Warzawa säger att han hörde talas om den redan förra sommaren.

– De påstod att de visste var ett bepansrat tåg från andra världskriget var gömt, säger han och berättar att tre män erbjöd honom och museet bilden i juni 2014.

Samtidigt menar dr Jerzy Zietek vid AGH, universitetet för vetenskap och teknik i Krakow, att bilden är en bluff.

– Det är uppenbart att delarna som ska vara kanoner har en annan upplösning än de andra delarna. Enligt mig är det en bluff, säger han enligt Daily Mail.

Av Hannes Lundberg Andersson
hannes.l.andersson@expressen.se 

Paret upptäcktes och piloten gav dem en uppmuntrande hälsning i högtalaren när planet landade.

Paret avslöjades när de hade sex på flygplanstoaletten. Kabinpersonalen önskade dem därför "lycklig fortplantning" i högtalaren när Norwegian-planet landade på Arlanda, rapporterar The Local.

Alla passagerare sov inte på Norwegians nattflyg mellan Paris och Stockholm i måndags. Ett par ägnade sig åt sexuella övningar på planets toalett, uppger den engelskspråkiga nyhetssajten The Local. Paret upptäcktes och kabinpersonalen gav dem en uppmuntrande hälsning i högtalaren när planet landade.

– Han sa någonting i stil med att "vi vill sända våra varmaste önskningar om lycklig fortplantning till paret som vågade sig in på toaletten tidigare". Folk på planet började jubla och skratta och det var en massa skvaller om vilka det kunde ha varit, berättar en svensk kvinna som var ombord för The Local.

Parets nationalitet är inte känd, men hälsningen var på svenska. På engelska sade han bara "Welcome to Sweden". Det är inte heller känt hur personalen upptäckte aktiviteterna på toaletten. Det högtflygande sexdramat utspelade sig på Norwegians flight D4314 som lämnade Paris klockan 23.55 i måndags kväll, enligt The Local som inte lyckats få någon kommentar av det norska flygbolaget.

Det anonyma paret torde nu ha kvalificerat sig för medlemskap i den mytomspunna så kallade 10 000-metersklubben, en av allt att döma informell sammanslutning för personer som haft sex högt upp i luften.

Flygsajten Skyscanner gjorde häromåret en undersökning för att utröna vilka nationaliteter som är mest sannolika medlemmar i den exklusiva klubben. Sajten frågade 700 flygvärdinnor - och enligt deras svar hamnar britterna etta på listan, följda av tyskar, fransmän och brasilianare. Svenskarna kommer först på nionde plats.

Av Arne Lapidus
arne.lapidus@expressen.se 

Mystisk "superhenge" med jättestenar upptäckt.

STORBRITANNIEN. Arkeologer har upptäckt de begravda resterna av ett förhistoriskt jättemonument nära det brittiska världsarvet Stonehenge.

– Det är verkligen anmärkningsvärt. Vi har inte sett någonting som liknar detta någon annan stans i världen. Det är helt nytt och skalan på det är extraordinärt, säger arkeologen Vince Gaffney enligt BBC.

Med hjälp av multisensorer upptäckte arkeologerna den C-formade arenan, en så kallad "superhenge" mindre än tre kilometer från det berömda Stonehenge i sydvästra England. De upp till 90 stenarna, varav en del från början mätt 4,5 meter, är omkring 4500 år gamla och ligger under Durrington Walls. De tros ha blivit begravda under en jordbank och förblivit gömda i flera årtusenden. Formationen kan ha använts för religiösa riter tror forskarna.

"Det är helt nytt".

Det nyupptäckta monumentet tyder på att det massiva Durrington Walls helt enkelt formats över något som byggts där tidigare. Upptäckten gjordes av The Stonehenge Hidden Landscapes Project, som är ett internationellt samarbete mellan University of Birmingham och det Wien-baserade LBI Archpro.

Upptäckten presenterades på måndagen och kan leda till en ökad förståelse av det neolitiska folket som bodde i området, enligt forskarna.

– Det är verkligen anmärkningsvärt. Vi har inte sett någonting som liknar detta någon annan stans i världen. Det är helt nytt och skalan på det är extraordinärt, säger Vince Gaffney, en av arkeologerna som leder projektet.

Mest praktiskt att äga sin häst själv!

Delägaren vill sälja Casello.

Kanske är Douglas Lindelöws dagar med Casello räknade. Hälftenägaren vill sälja och om ingen överenskommelse nås mellan parterna under helgen lämnas en ansökan till domstol på måndag.

Casello (val f -03 e Casall-Carolus, uppf Herbert Bloecker) köptes gemensamt av Maria Schack Bladh och Agnetha Lindelöw 2006 hos det tyska Holsteinerförbundet, berättar Marias man Lars-Inge Bladh för Ridsport.

- De äger 50 procent vardera och enligt köpeavtalet ska hästens skötsel ske i samråd och kostnader och intäkter delas lika, säger Lars-Inge.

Hästen har hela tiden stått uppstallad hos Agnetha Lindelöw och, som alla vet, tävlats av sonen Douglas.

- Vi har alltid gillat Douglas och haft bra kontakt med Agnetha. Men när Maria ville ha ut sin del av prispengarna efter att i många år ha betalt sin del av kostnaderna presenterade Agnetha ospecificerade kostnader och ofullständiga intäkter från TDB. Då såg Maria ingen annan utväg än att avbryta delägarskapet.

Maria Schack Bladh ville ändå inte spoliera Douglas och Casellos världscupfinal i Las Vegas, där även Bladhs var på plats. Planen att sälja fanns dock kvar och intensifierades efter världscupfinalen. Enligt Lars-Inge Bladh hade Casello tävlingsförbud efter Falsterbo Horse Show på grund av tvisten mellan ägarna.

- Vi informerade förbundskapten Sylve Söderstrand om situation och bakgrund i maj men med tanke på både Douglas och landslaget släppte vi förbudet under EM med den risk som hela tiden fanns att hästen kunde bli skadad och kanske helt ointressant för köpare, säger Lars-Inge.

- Det finns internationella köpare som lämnat höga bud på Casello. Agnetha har tackat nej och erbjudit oss sju miljoner för att överta ägarskapet. Det har vi avböjt och nu ser min fru ingen annan utväg än att domstol får lösa tvisten, säger Lars-Inge Bladh.

Ridsport har varit i kontakt med Agnetha Lindelöw som bad att få återkomma.

Hoppas dom kommer snart!!!

Tölta i sömnen?

Undrar hur länge träden runt huset och stallet får stå i fred efter att matte har sett denna här 😉.

I tillägg!

Och när matte först är i farten med att fälla träd - så vill ju denna här passa perfekt! 🙂😀

Putins plan: Ta nazist-guldet till Ryssland.

Ryssland kan göra anspråk på skatterna i det hittade nazisttåget i Polen om det visar sig att de har ryskt ursprung – och Vladimir Putin har guld i blicken.

Dansen kring guldtåget är i full gång redan innan de påstådda skatterna grävts fram. Många vill ha sin del av kakan – som skulle vara värd miljarder om fyndet helt sensationellt visar sig vara det försvunna, mytomspunna Bärnstensrummet.

De båda anonyma män som säger sig ha hittat ett mystiskt tåg från nazitiden i en underjordisk tunnel i södra Polen vill ha rejäl hittelön. Polska staten ser sig som huvudägare eftersom fyndet gjorts på polsk mark. Judiska organisationer påpekar att skatterna kan ha stulits från judar under Förintelsen och i så fall bör återställas till de rättmätiga ägarnas efterlevande.

Och Vladimir Putins Ryssland, där nationalism och nationellt kulturarv blir allt viktigare, vill också ha ett ord med i laget. Den regimtrogna nyhetssajten Sputnik citerar en rysk medborgarrättsadvokat som slår fast att alla eventuella fynd ska gå till Ryssland som kompensation för landets stora förluster under andra världskriget.

– Representanter för Ryssland ska otvivelaktigt vara involverade när man fastställer värdet på de funna föremålen om tåget hittas. I det här fallet har Polen skyldighet att anlita internationella experter för att klargöra vad som finns i lasten, säger advokat Michail Joffe till Sputnik.

– Om egendomen har förts bort från sovjetiskt område måste lasten, enligt internationell rätt, lämnas över till den ryska sidan, säger han.

Ryssarna är speciellt intresserade ifall tåget skulle innehålla det så kallade Bärnstensrummet från Katarinapalatset utanför Sankt Petersburg – vilket envisa rykten gör gällande. Tyskarna monterade 1941 ned hela det berömda rummet, överdådigt dekorerat med guld och bärnsten, och flyttade det till Königsberg i tyska Ostpreussen. Hela härligheten, som värderas till runt tre miljarder kronor, är försvunnen sedan krigsslutet 1945.

“Kulturarvet från både tsartiden och Sovjettiden blir allt viktigare i dagens Ryssland”.

– Skulle det röra sig om en skatt av sådan dignitet som Bärnstensrummet råder nog inget tvivel om att Ryssland får den tillbaka. Rummet är ju av så stort nationellt och historiskt värde. Kulturarvet från både tsartiden och Sovjettiden blir allt viktigare i dagens Ryssland, säger författaren och journalisten Anders Rydell till Expressen.

Rydell har just gett ut boken ”Boktjuvarna” som handlar om nazisternas plundring av bokskatter under andra världskriget och har tidigare skrivit ”Plundrarna” om Nazitysklands stöld av Europas konstskatter.

– Jag tror som många forskare att Bärnstensrummet förstördes under bombningen av Königsberg i krigets slutskede. Men det har aldrig helt bevisats. Så det vore en otrolig sensation om det fanns ombord på det här tåget, säger Anders Rydell

– Nya ryska krav kan öka den redan starka spänningen mellan Ryssland och Polen. Det här kommer säkert att väcka liv i den oerhört infekterade frågan om återlämning av tjuvgods. Också Sovjet plundrade enorma mängder, Ryssland kräver fortfarande tillbaka kulturgods men lämnar aldrig själv tillbaka något, säger han.

En första indikation på att det 70 år gamla fyndet kan bli ytterligare en påfrestning på de spända relationerna mellan Ryssland och Polen ger Polens vice kulturminister Piotr Zuchowski.

– Den analys vi har gjort tillsammans med våra jurister slår helt klart fast att tåget kommer att ägas av staten om det hittas, säger han till lokala medier.

Också den danske Rysslandsexperten Martin Rasmussen håller med om att Ryssland säkert skulle få tillbaka skatten om det rör sig om själva Bärnstensrummet. Men Vladimir Putin kan också hävda rysk äganderätt om tåget innehåller andra föremål av historisk och kulturell betydelse för hans land. Det rör sig i så fall om tjuvgods som ryssarna har rätt att få tillbaka och det skulle få stort "signalvärde" för dem, enligt Rasmussen. Han säger till den danska tidningen Ekstrabladet att hanteringen av dessa fynd kan få en avgörande betydelse för förbindelserna mellan Polen och Ryssland.

– Om tåget visar sig innehålla ryska skatter och nationalarv kräver ryssarna att få dem utlevererade. Då nazisterna besatte de västliga delarna av Sovjet plundrade de många skatter och förde dem till Tyskland, säger Martin Rasmussen, expert på rysk historia som undervisar på Försvarsakademin i Danmark, till Ekstrabladet.

“Tåget kan också innehålla hemliga dokument som nazisterna lade beslag på i Sovjet”.

– Det kan inte uteslutas att saken kan underblåsa elden mellan öst och väst. Inte minst för att förhållandet mellan Ryssland och Polen är otroligt dåligt. Det finns historiska grunder till att de två länderna har dåliga relationer och det kan försvåra processen.

– Det finns en del storpolitik i det. Men å andra sidan kan det också ge möjlighet att förbättra förhållandet mellan de båda länderna om de hittar en förnuftig lösning, säger han.

Rasmussen påpekar att tåget också kan innehålla hemliga dokument som nazisterna lade beslag på i Sovjet, alltså statshemligheter som Ryssland är angeläget om att få tag i.

I många år har det cirkulerat rykten om ett gömt ”nazitåg” fyllt med guld i närheten av staden Walbrzych i södra Polen. Tusentals sådana transporter ägde rum i slutet av andra världskriget när tyskarna flydde undan den annalkande sovjetiska Röda armén och försökte rädda sitt tjuvgods. Häromveckan fick lokala myndigheter via en advokat veta att legenden blivit verklighet sedan två män hittat det övergivna tåget i en tunnel.

Spekulationer satte genast i gång om en 300 kilo tung last av guld, ädelstenar och konst till ett värde av hundratals miljoner kronor. Samt om en helt sensationell – och osannolik – jackpot i form av Bärnstensrummet.

“Bara en liten del av vad nazisterna stal och gömde undan har återfunnits”.

De två männen, en polack och en tysk, förklarade att de fått informationen från en uppgiftslämnare ”på dödsbädden”. Det ska också finnas radarbilder som bekräftar tågets underjordiska existens. Vice kulturminister Piotr Zuchowski förklarade snabbt att han var ”till mer än 99 procent säker på att tåget existerar”. Även om lokala polska myndigheter under de senaste dagarna har backat lite från denna tvärsäkerhet, kanske för att avskräcka de många skattsökare som lockats till fyndområdet.

Anders Rydell säger att bara en liten del av vad nazisterna stal och gömde undan har återfunnits. Så därför är det inte förvånande om det hittas ett tåg med dyrbarheter, särskilt som tusentals tåg med tjuvgods gick från öst till väst under de sista krigsåren. Han förklarar att SS och andra nazistiska organisationer och myndigheter mot slutet också flyttade verksamhet och värdeföremål till Polen bort från det bombade Berlin, så tågtrafiken med tjuvgods gick i båda riktningarna.

Twittraren som är Saudiarabiens värsta mardröm.

Landets kritiker kastas i fängelse, men den anonyme twittraren håller sig undan och fortsätter avslöja korruption, förtryck (och detaljer om den alzheimerdrabbade kungens hälsa).

Det här är ett av signaturen Mujtahidds många twitterinlägg om den 80-årige monarken Salman bin Abdul:

”Prinsarna har svårt att få tid hos kungen. Han är upptagen med kortspelet Belot – särskilt från solnedgången till morgonen under ramadan”

Saudiarabiens befolkning har länge levt med den absoluta tystnaden. Religiös polis som styr människors vardagsliv och vanor i detaljer skrämmer befolkningen till absolut tystnad.

Om någon kritiserar systemet, som nätaktivisten Raif Badawi gjorde, kastas man i fängelsemörker.

Tricket är att vara anonym, som twittraren Mujtahidd. Namnet är ett arabiskt ord och betyder ”Den ambitiöse”, men ingen vet hans/hennes identitet till regimens stora förtret.

Men vad som är ännu mer irriterande, och besvärande, för monarken är att den anonyma twittraren verkar ha direkt insyn i hur kungafaliljen lever. Kan det rentav vara så att Mujtahidd är en del av familjen?

Sedan slutet av januari har Saudiarabien fått ny kung, Salman bin Abdul Aziz, 80.

Landet inrikesminister och underrättelseorganisationens starke man Muhammed bin Nayef är kronprins. Kungens 30 årige son Muhammad bin Salman, med höga ambitioner om att bli kung, är vice kronprins. Det är mellan dessa tre män makten koncentreras. Det är här den hårdaste maktkampen pågår.

Saudiarabien spelade en viktig roll i befrielse av Kuwait från diktator Saddam Husseins armé 1991, vilket satte Kuwait i tacksamhetsskuld. En av de frågor som orsakade kriget med Saddam Hussein är den omtvistade gränsen mellan länderna. Samma problem har man med Saudiarabien. Men, man har inte velat bråka om det.

Mujtahidd avslöjade i flera twitterinlägg att Kuwait önskade ta upp frågan med kung Salman:

”Nuvarande emiren av Kuwait har en särskild relation till kung Salman. Han var kungens egen gäst under Kuwaitkriget. De till och med tillbringade många dagar tillsammans. Salman överdrev med sin vänlighet mot sin gäst och var generös. Efter Kuwaits befrielse fick Salman besöka på emiren flera gånger och han fick dubbelt så vänligt mottagande i Kuwait. Det är redan känt att gränsen mellan länderna inte har riktig fördelning. Oljetillgångarna vid gränsområden fördelades på ett bra sätt utan att man behövde rita gränsen.”

Enligt Mujtahidd valde Kuwait under den avlidne emiren Jabers att inte väcka frågan om gränsen, av artighets skäl och i tacksamhetsskuld efter Kuwaitkriget.

“Enligt Mujtahidd kände kung Salman att han var otrevlig mot emiren”.

När Jaber gick bort och nuvarande emiren Sabah as-Sabah som är känd för att vara skicklig diplomat och fredsförhandlare valdes till landets härskare försökte han ta upp frågan med Saudiarabiens nye kung Salman.

”Trots Salmans begränsade förståelseförmåga (Mujtahidd syftar på rykten om att kungen är drabbad av alzheimer, vår anm) kände han sig kränkt när man tog upp frågan i en tid då landet är involverat i Jemen. Salmans svar var kränkande och sa till honom att det inte är rätt tillfälle.”

Enligt Mujtahidd kände kung Salman att han var otrevlig mot emiren och försökte rätta till det:

”Min son Mohammad ska besöka dig för att diskutera frågan. Det var därför bin Salman besökte Kuwait nyligen.”

Istället för att rädda relationen sa han på ett arrogant sätt att ”vi har bara internationell domstol att avgöra frågan” och emiren valde att inte fortsätta diskutera gränsfrågan.

Sedan början av året har Saudiarabien fått en ny monark, Salman bin Abdul Aziz. Han är enligt hovet 80 år gammal. Det är oklart om den åldern är korrekt. Den avlidne kungen Abdullah bin Abdul Aziz, han som fängslade sina fyra döttrar för att de krävde reformer, var 90 år gammal när han gick bort i januari i år. Enligt samma amerikanska dokument som avslöjades av Wikileaks var han flera år äldre.

Det går rykte om att den nya monarken är sjuk, drabbad av alzheimer, vilket är välbekant för Mujtahidds två miljoner följare på twitter.

Sedan Salman bin Abdul Aziz tillträdde har makthierarkin ändrats. Han avsatte den tidigare kronprinsen Moqren bin Abdul Aziz i april och tillsatte landets säkerhetschef, prins Muhammed bin Nayef, på posten. Kungens egen son, 30-årige Muhammad bin Salman, fick bli vise kronprins.

Tidigt avslöjade Mujtahidd att makthierarkin inom kungafamiljen skulle ändras och att Mogren skulle försvinna från makten för att kungens son bli vice kronprins. Allt stämde.

“Mujtahidd avslöjade att kungen hade med sig över 700 medhjälpare till Frankrike”

Nyligen semestrade kung Salman Frankrike och Cannes. Resa skapade stora rubriker i Frankrike efter att kungen krävt att delar av stranden där han har sitt slott skulle spärras av.

Mujtahidd avslöjade att kungen hade med sig över 700 medhjälpare utöver de som tjänstgör som vakter, chaufförer, guider, tolk och läkare i Frankrike.

Slottet där han bodde tillhörde Kung Fahd bin Abdul Aziz och används nu av kung Salman. Utöver slottet skaffade man ett tiotal villor och bokade flera hotell för kungen följare.

Detaljerna kring resan stod att läsa på ”Den ambitiöses” twitterkonto:

”Man har betalat flera miljoner dollar för att renovera och möblera om slottet. Man har även byggt en mur och en hiss för att kungen skulle kunna ta sig direkt från slottet till stranden. Kungen och hans delegation använde tio flygplan i resan. De står på en närliggande flygplats. Ett C130 åker dagligen fram och tillbaka till kungariket för att hämta det nödvändiga. Resans dagliga utgifter är cirka 40 miljoner rial (cirka 16 miljoner kronor, vår anm). Kungen blir kvar i Cannes mellan 15 till 20 dagar. Efteråt åker han vidare till Tanger i Marocko. Där äger han ett flott slott och samma delegation följer med honom. Det planeras för en stor fest för kungen. Flera artister, bland andra Ahlam, Majid al-Muhandis, Rashid al-Majid kommer att delta. Varje artist får en miljon dollar utöver de gåvor man delar ut”.

Kronprins Muhammed bin Nayef, som var populär inom säkerhetstjänsten och med starka band i USA, har stått i skuggan sedan vice kronprinsen bin Salman trädde fram i rampljuset. Om Muhammed bin Nayef twittrar Mujtahidd:

”Muhammed bin Nayef lever i skräck för bli dödad av jihadister, få sparken av bin Salman, komplotter från kungafamiljen och hans farbror Ahmed agererande. Resten av hans dagliga schema fortsätter på samma sätt. För att skydda sig mot attentat har bin Nayef bytt sitt dagliga arbetsschema, sina förflyttningsmetoder och även de som skyddar honom. Allt för att minska risken för attentat. Bin Nayef vistas sällan på sitt kontor på inrikesdepartementet. Han sköter sin tjänst från säkerhetsbasen i Zahban för att det är säkrare och ligger bortom trängseln. Oftast förflyttar han sig i helikopter. När han använder bil får han eskort av tiotals fordon och över 80 säkerhetsmän. Hans egen bil är raketsäker. Han bor sällan i sina slott eftersom de är kända för allmänheten. Han använder sin fars slott som ligger på en ö i röda havet. Där har han stark bevakning”.

Saudiarabien har valt att inte kommentera innehållet i Mujtahidds inlägg på twitter.

När vice kronprins Mohammad bin Salman fick posten stod det klart att han är landets framtida kung. Han började synas mycket. Han stödde kriget i Jemen och blev på kort tid mannen som alla saudiska tidningar skriver om dagligen. Mujtahidd kallar honom för ”den lilla generalen” när han började twittra om honom i maj i år:

”Medan hans soldater och generaler är i krig tillbringar Mohammad bin Salman smekmånaden i Paris efter han i USA och gift sig med dottern till Fahd bin Bandar. Mohammad bin Salman blir kvar i Paris till nästa lördag eller lördagen därpå för att tillbringa tiden med sin nya hustru. Det ironiska är att han gifter sig medan hans första fru Sara bint Abdulaziz precis fått barn. Det i kvinnors värld är mer allvarligt än att försvarsministern (bin Salman) befinner sig utomlands medan hans nation är i krig. Högt uppsatta armégeneraler på försvarsdepartementet är mycket upprörda över hans agerande. Men alla vet att han är den riktige kungen och därför vågar ingen göra något”.

Mujtahidd gör flera inlägg om att bin Salman planerar allt i detaljer och att han inte är rädd för att lämna sin sjuke far, kung Salman, ensam och kanske utnyttjas av andra.

“Det är känt att saudiska prinsar och kungar gör av med mycket pengar när de reser”.

”Svaret är att han på 24 timmar bildat ett team för att värna om två saker:
1) Dölja agerande som är orsakade av alzheimer.
2) Hindra (de farliga) från att komma till hans far”.

Medan han var i Paris blev kronprins bin Nayef kvar i Saudiarabien.

”Trots att det är bin Nayef som styr landet men han kan inte skriva ner en enda bokstav i kungens namn utan tillåtelse från bin Salman”.

Det är känt att saudiska prinsar och kungar gör av med mycket pengar när de reser. Ingen vet exakt hur pengarna används eller spenderas men många spekulerar. Mujtahidd slår fast att vice kronprins lever en ”frikostig och överlägsenhetseufori. Han överskrider både Abdulaziz bin Fahd och al-Walid bin Talal. Han får statlig eskort och säkerhetsskydd. När han tar en promenad följer över 60 personer, inklusive läkare och saudiska och franska vakter med honom”.

Nyligen tecknade bin Salman avtal med USA för att köpa flera helikoptrar. Mujtahidd uppgav direkt att det handlade om ”10 helikoptrar MH-60R för 1900 miljoner dollar (en miljard och 900 miljoner dollar). Varje helikopter kostar i det här fallet 190 miljoner. Det riktiga priset är 43 miljoner”.

Mujtahidd har varit kritisk till hur Saudiarabien och vice kronprins hanterar kriget i Jemen. I början av kriget arrangerade Saudiarabien ett stort möte med bland andra klanledare från Jemen för att skapa allianser mot Iranstödda milisgruppen al-Houthis.

”Bland deltagare i mötet i Riyadh var hövdingen av klanen Bakil Shejk Saleh bin Shaje. Shejkens ståndpunkt var att hålla klanen neutral i kriget trots att han sympatiserade med al-Houthis. Bin Salman försökte locka honom med pengar för att kriga mot al-Houthis. När han vägrade hotade han honom. Bin Salman tog hand om frågan personligen. Han kände stort hat mot klanledaren. Utan att ta hänsyn till kriget och klanbetydelse gav han order om att bomba honom. Hans (schejkens) fäste bombades och målet träffades. Men, bin Salman hade otur. Saleh var inte hemma. Istället dödades Salehs bror Abdullah och en rad klanmedlemmar. Det förstörde mer för Saudiarabien som ville locka Jemens klaner på sin sida. Istället valde schejk Saleh och hans klan att ställa sig på al-Houthis sida efter att de hade stått neutrala i kriget”.

I saudiarabiska dokument, som avslöjades av Wikileaks, framgår det att landet inte litar på Förenade Arabemiratens ”schejker”. Det skapade en dold diplomatisk kris mellan länderna. Förenade Arabemiratens shejk och kronprins Mohammed bin Zayed ansträngde sig för att lösa krisen. Han försökte via kronprins Mohammad bin Nayef men det gick inte, enligt Mujtahidd. Därför vände han sig till bin Salman.

”Efter att Mohammed bin Zayed blev övertygad om att det inte gick att bli sams med Mohammad bin Nayef vände han sig till lilla generalen. Mohammed bin Zayed trodde mer på lilla generalen efter han tog oväntat ståndpunkt i Kamp David och som förvånade alla. Det bevisade att bin Zayed och lilla generalen hade samma åsikt om Syrien”.

Och framtiden i Saudiarabien står att läsa.

”I toppmötet med president Obama borde bara saudiska delegationens chef, Mohammad bin Nayef delta i det. Men lilla generalen insisterade på att personligen vara med trots att det strider mot protokollen. Hans stora inflytande hos sin far hjälpte honom för att vara med i den saudiska delegationen. Det tvingade amerikanerna att acceptera. Alla var överens om att inte slösa bort tid med att ta upp frågor om avtalet om Irans kärnenergi och i stället koncentrera sig på frågor om Syrien, Irak och Jemen men främst om Syrien. Obama visade oro för jihadisternas framgång i Syrien och att Bashar (al-Assad) skulle störtas och att IS får makten. Obama varnade att militärt stöd från Qatar och Turkiet till pålitliga grupper kan hamna i terroristernas händer. Obama ville att man stoppade alla stödformer till beväpnade grupper. Det gillade inte bin Nayef eller delegationen. Men lilla generalen överraskade alla. Plötsligt sa bin Salman att stöder presidenten. Att Bashar är tyrann angår inte oss så länge han inte utgör någon fara mot oss. Det som oroar oss är hot från terrorgrupper. Bin Zayed började förstärka relationen till bin Salman och han fick råd att öppna kanaler mer honom via en rad medieprofiler som jobbar för honom. De som står nära bin Zayed säger att mannen siktar långsiktigt. Han vet att bin Salman kommer att få bort bin Nayef och att det är därför han investerar hos bin Salman i stället för bin Nayef”.

Fallfärdigt hus säljs för fyra miljoner kronor.

Villan på Lidingö utanför Stockholm har omfattande fukt och mögelskador och är så fylld av gammalt skräp att det inte ens går att gå in. Men nu säljs huset - för 3,9 miljoner kronor som utgångspris.

– Jag har aldrig sett något liknande under 30 år som mäklare, säger mäklaren Yuri Gadelius.

Villan från 1979 ser ut som vilket hus som helst från utsidan. Men inuti är det belamrat med saker från golv till tak.

– Jag tog min in en bit i hallen för att ta några bilder men det går inte att ta sig upp på övervåningen. Det har bott en samlare i huset i alla år som har staplat tidningar och prylar i hela huset. Men nu ska huset säljas och man valde då att sälja det med alla sakerna kvar, säger Yuri Gadelius.

Mäklaren bedömer att det krävs tio containrar för att tömma husets 152 kvadratmeter.

Besiktningsmannen kan inte komma in och göra en bedömning av husets skick. Därför säljs det med total friskrivning. Och visning av huset - sker utvändigt.

– Eftersom man inte vet riktigt är det lite läskigt. Som köpare här måste man ju chansa, när du fått ut alla tidningar kanske huset rasar ihop. Det blir spännande att se om någon vågar sig på det här, säger mäklaren Yuri Gadelius.

Huset kräver "totalt renoveringsbehov" enligt annonsen och har omfattande fukt- och mögelskador och mellanbjälklaget har delvis fallit ner. Det var inte helt enkelt att värdera huset, berättar Yuri Gadelius.

– Jag räknade baklänges. Ett likvärdigt hus i området i bra skick är värt drygt 6,5-7 miljoner kronor. Det här huset kommer förmodligen kosta minst 2-3 miljoner kronor i renovering. Och det kommer att krävas mycket kärlek, säger hon.

"Extremt mycket att göra med huset".

Intresset ska ha varit relativt stort ändå efter att annonsen lagts ut i fredags.

– Det har ringt ett tiotal personer. Jag förstår intresset eftersom det är ett lågt pris. Men jag tror inte att någon riktigt förstår hur illa däran huset faktiskt är. Jag tror inte att man gör ett klipp för det är så extremt mycket att göra med här huset, säger Yuri Gadelius.

Av Anton Emanuelsson
anton.emanuelsson@expressen.se  

Schimpanser har gått in i stenåldern.

Arkeologer på tre kontinenter har hittat stenverktyg tillverkade av schimpanser och andra apor. Forskare konstaterar att det innebär att de gått in i stenåldern, rapporterar BBC Earth som uppmärksammar flera tidigare studier.

Upptäckerna har öppnat upp för ett nytt forskningsområde - arkeologi över primaters utveckling. Fynden som gjorts i västra Afrika, Brasilien och Thailand är samtida med de egyptiska pyramiderna.

Tidigare har biologer trott att det bara är människan som utvecklat förmågan att arbeta med stenverktyg.

Nasa dementerar: Amerika utplånas inte i september.

Enligt uppgifter på sociala medier så är en jättelik asteroid i full fart på väg mot jorden. I värsta fall kan den orsaka massdöd i Nord- och Sydamerika, enligt ryktesspridarna. Enligt uppgifterna väntas asteroiden slå ned i trakten av Puerto Rico, någon gång under andra halvan av september.

Forskarna nu kan ge ett lugnande besked: Det här ryktet är inte sant. Det amerikanska rymdorganet Nasa genomför därför en massiv informationsinsats för att dämpa oron.

– Det finns inga tecken på att en asteroid eller liknande objekt kommer att träffa jorden under den aktuella tidsperioden, säger Nasas Paul Chodas i ett uttalande. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Beväpnad israelisk delfin hittad av Hamas.

Israel-Palestina konflikten.

Dykare som tillhör Hamas skall ha hittat en delfin utrustad med ett harpunvapen, tillräckligt kraftfull för att döda en människa. Delfinen skall ha fångats in utanför Gazaremsan för några dagar sedan, uppger käller för den palestinska tidningen Al-Quds.

På djuret skall det även ha suttit en fjärrstyrd kamera. Enligt källorna tror Hamas att Israel planerade att använda delfinen för att rikta in sig mot eller övervaka marinens träning i havet.

Stjärnans sjuka lön: 91 000 kr – per dag.

Jason Mercier nu elva genom tiderna: ”Rätt coolt”. 22,2 miljoner kronor. Så mycket har pokerstjärnan Jason Mercier tjänat hittills i år, vilket ger amerikanen en ”lön” på otroliga 91 000 kronor – om dagen.

– Det blir verkligen aldrig tråkigt att vinna, säger han till Pokernews.

Jason Mercier har tillhört världstoppen inom poker i ett par år nu, men frågan är om inte 2015 blir året då han tar klivet in bland legendarer som Daniel Negreanu, Phil Hellmuth, Antonio Esfandiari och Phil Ivey.

I tisdags vann Floridabon Mercier motsvarande 4,4 miljoner kronor vid en high roller-turnering på hemmaplan inför ögonen på släkten – hans tredje stora seger live under året.

– Det är rätt otroligt att trots jag vunnit så många turneringar så har jag aldrig haft familjen på plats. Min pappa var här från början, han tog ledigt från jobbet. Det var coolt att ha båda mina föräldrar och min syster på plats och att de fick se mig vinna, säger Mercier enligt Pokernews.

Hittills har 2015 varit idel framgångar för 28-åringen. I somras plockade han hem WSOP-titeln i $ 5,000 No Limit Hold'em Six Handed. Den vinsten gav honom motsvarande 5,4 miljoner kronor.

Lägg därtill fem finalbord i storturneringar och miljonframgångar online.

Sedan januari har Mercier sammanlagt vunnit ungefär 22,2 miljoner kronor (se faktaruta) – ett snitt på drygt 91 000 kronor om dagen under årets första åtta månader. Och nästa vecka börjar EPT Barcelona, där Mercier får chans att bättra på den summan ytterligare.

– Varje turnering jag vunnit de senaste sju eller åtta åren har verkligen en unik känsla. Det är en annorlunda upplevelse varje gång, säger han.

Senaste vinsten betyder att Mercier nu är elva i prestigefulla intäktslistan över världens genom tiderna framgångsrikaste pokerspelare live. Han har totalt tjänat motsvarande 135 miljoner kronor.

Skattjägare: ”Hittat Hitlers naziguldtåg”.

I decennier har guldhungriga lycksökare sökt efter det mytomspunna tåget, lastat med nazisternas guld och värdesaker.

Det gömdes i en tunnel i Polen under andra världskrigets sista skälvande dagar, i ett desperat försök att rädda krigsbytena undan den framryckande ryska röda armén.

"Saknar motstycke"

Förra veckan hävdade två skattletare – en tysk och en polack - att de hade hittat tåget, gömt i en tunnel i bergen, någonstans under slottet Książ i staden Walbrzych i södra Polen.

Och nu ser det ut som om det är sant:

Efter alla dessa år visar det sig nu inte bara att tåget finns – det är dessutom återfunnet. Det bekräftar nu Polens kulturminister, som hävdar att fyndet "saknar motstycke".

På en närmast historisk presskonferens i Warsawa på fredagen avslöjade kulturministern, Piotr Zuchowski, att man nu är till 99 procent säker på att tåget, som gäckat så många, verkligen finns.

Att det äntligen hittats beror på en man som nu är död, men som inte ville ta hemligheten med sig i graven.

På sin dödsbädd avslöjade han till sist sanningen.

– Informationen om var tåget finns och vad det innehåller avslöjades på dödsbädden av en person som kände till tågets hemlighet, säger Piotr Zuchowski, enligt Daily Mail.

Stämmer med legenden

Vem mannen är, vilken nationalitet han har eller vilken roll han spelade i guldtågets historia vill kulturministern inte avslöja.

Inte heller exakt var tåget finns.

Men med hjälp av en radar, som kan se genom marken, har man lokaliserat tåget, gömt någonstans i tunnlarna i berget, längs den gamla fyra kilometer långa järnvägslinjen mellan Wroclaw och Walbrzych.

Det stämmer också med den legend, som spritts ända sedan andra världskrigets slut, som säger att tåget, lastat med 300 ton guld och andra dyrbarheter, avgick från staden Wroclaw, dåvarande Breslau, men försvann under mystiska omständigheter i närheten av Walbrzych, då Waldenburg.

Enligt radarbilderna ska tåget vara hundra meter långt.

Den okände mannen ska ha avslöjat vad som då fanns ombord, men kulturministern säger nu att man inte vet vad som finns där.

– Troligen militär utrustning, men också förmodligen juveler, konst och historiska dokument, säger Piotr Zuchowski.

– Bepansrade tåg från den här tiden användes för att frakta extremt värdefulla föremål och det här är ett bepansrat tåg, det är en viktig ledtråd.

------------------------------------

Nya fyndet kan röja Hitlers dolda tunnel. 

Gåtan kring Adolf Hitlers försvunna naziguldtåg kommer nu ett steg närmare sin lösning. Ytterligare en skattjägare avslöjar nu att han hittat ett enormt tunnelsystem i samma område i Polen där andra skattletare nyligen berättade att de sett det mytomspunna tåget på radarbilder. Skulle uppgifterna stämma kan det betyda att skatter värderade till flera miljarder kronor snart kan se dagens ljus - och en huggsexa på internationell politisk toppnivå om rikedomarna kommer att inledas.

Det senaste fyndet offentliggjordes förra veckan av den polska skattjägaren Krzysztof Szpakowski på en välbesökt presskonferens i staden Wałbrzych i sydvästra Polen. Han berättade att han upptäckt ett enormt tunnelsystem under marken i området, bestående av tågtunnlar och stora hallar sammanbundna med långa korridorer. Det underjordiska tunnelsystemet ska ha byggts av nazisterna under andra världskriget och varit ett ingenjörsmässigt mästerverk. Hallarna ska ha använts som skyddsrum, bostäder och förvaringsutrymmen, och järnvägsrälsen dit ska har varit ett sätt att föra dit människor och gods, för att gömmas undan och skyddas mot de framryckande sovjetiska trupperna eller en kärnvapenattack från de allierade.

– Nazisterna byggde en helt under- jordisk stad på över 500 hektar här i regionen för att Hitlers innersta krets skulle kunna överleva gömda några år, säger Krzysztof Szpakowski.

Det som ger tyngd åt Krzysztof Szpakowskis påstående är att presskonferensen arrangerades av lokala myndigheter som nu säger att man sökt finansiell hjälp från den polska staten för att utforska områ det.

Parkerat på järnvägsspår.

Nyheten kommer bara en månad efter att två andra skattletare, Andreas Richter och Piotr Koper, i polsk tv trätt fram och berättat att de, efter många års letande, nu är säkra på var ett mytomspunnet tåg fullastat med nazistiskt stöldgods, som guld, ädelstenar och konst, ska vara gömt. Enligt dem är tåget parkerat på ett järnvägsspår långt under markytan i samma område. Tåget ska ha körts dit och ingångarna till tunneln sedan sprängts och täckts över för att dölja för fienden och omvärlden var skatten fanns. I utbyte för att avslöja platsen där tåget ska finnas, kräver de båda skattletarna ett arvode på 10 procent av värdet av lasten, om tåget hittas där.

Att de lyckats hitta tåget nu säger de bero på att en person som känt till tågets existens och exakta plats på sin dödsbädd nyligen ska ha anförtrott de båda skattletarna uppgifterna. Som bevis för sitt fynd har de visat upp en bild för myndigheterna tagen med en så kallad markpenetrerande radar, som var så övertygande att Polens biträdande kulturminister framträdde och sa att det med "99 procents säkerhet" finns ett bestyckat guldtåg på platsen. Det uttalandet satte i gång en guldrush i området bland andra skattjägare men än så länge har inget hittats.

I fredags publicerade den polska lokaltidningen Gazeta Wroclawska bilden, som skulle kunna tolkas som ett tvärsnitt av ett tåg inne i en tunnel. Tidningen påstår att bilden visar ett bepansrat nazitåg och man kan också skymta vad som tidningen påstår är en tysk stridsvagn lastad på en av tågets vagnar. Men medan Krzysztof Szpakowski säger att hans fynd inte visar något tåg, utan bara ett enormt tunnelsystem som kan innehålla allt från teknisk utrustning till vapen och ammunition, ger det ändå bäring till uppgifterna från Andreas Richter och Piotr Koper att ett tåg kan finnas i området. Sedan tidigare har forskare sagt att "dussintals" kilometer av tunnlar existerar i området och att bara en tiondel av dessa hittills kartlagts. Men inga dokument har genom åren hittats som beskriver exakt var de återstående tunnlarna ligger, hur de är byggda eller vad som var deras egentliga syfte.

Enorm ryktesflora.

I avsaknad av klara bevis har det i flera decennier cirkulerat en enorm ryktesflora och historierna om tågets existens har varit en del av sagan och legenden. Även om tåget visar sig existera existerar lång nere i underjorden, går ryktena isär vad det skulle vara lastat med. Andreas Richter och Piotr Koper påstår sig ha kommit över ett dokument som säger att tåget ska vara lastat med 300 kilo guld, silver och volfram, som skulle användas i den tyska krigsindustrin. Men den brittiska tidningen Daily Mail citerar en källa nära utredningen som menar att det inte alls är säkert att det handlar om en skatt. I stället kan tågets enda last vara likresterna efter fångar från det nazistiska koncentrationslägret Gross-Rosen som låg i närheten.

Den största förhoppningen är att tåget ska vara lastat med det så kallade Bärnstensrummet. Det var en kammare i Katarinapalatset i Tsarskoye Selo utanför S:t Petersburg som var klätt med väggar av bärnsten och som också innehöll inredningsföremål i bärnsten. När Tyskland under ledning av nazisterna invaderade Sovjetunionen monterades palatset ned och skickades till Königsberg i Ostpreussen, området kring nuvarande Kaliningrad. Där visades det offentligt en sista gång på ett slott. När den väldiga sovjetiska Röda armén i krigets slutskede närmade sig området ska vittnen ha sett 40 tågvagnar lastas med föremål från slottet för att sedan försvinna. Bärnstensrummet har sedan dess varit borta. Enskilda föremål har dykt upp genom åren men mer- parten av rikedomarna är spårlöst försvunna. Bärnstensrummet värderades då till miljontals kronor i värde. I dag skulle det historiska värdet - liksom det ekonomiska - vara enormt

Författaren Tom Bower, som har skrivit boken "Nazi gold: the full story of the fifty-year Swiss-nazi conspiracy to steal", säger i en intervju med tv-kanalen Sky News att han tror att bärnstensrummet kan finnas gömt i tåget.

– Om det är ett tåg med konst så kommer det finnas tavlor, det kommer finnas diamanter, rubiner och andra ädelstenar. Men kanske också något som saknats länge - bärnstensrummet, säger Bower.

Värderade till hundratals miljoner.

Skulle tåget hittas och vara lastat guld- och konstskatter värderade till hundratals miljoner, skulle det öppna en Pandoras box och sätta i gång en internationell maktkamp om rikedomarna. Polska staten ser sig som huvudägare eftersom fyndet gjorts på polsk mark. Men judiska organisationer skulle kräva att eventuella skatter som tillhört judiska offer för Förintelsen ska tillfalla deras efterlevande. Men den starkaste aktören skulle onekligen vara Ryssland och president Putin. Under hans styre har nationalism och kulturarv fått en allt mer framträdande roll, och att återföra Bärnstensrummet till Ryssland skulle onekligen vara en politisk, kulturell och ekonomisk triumf för Ryssland.

– Om egendomen har förts bort från sovjetiskt område måste lasten, enligt internationell rätt, lämnas över till den ryska sidan, säger den ryska medborgarrättsadvokaten Michail Joffe till den regimtrogna ryska nyhetssajten Sputnik och påstår att alla eventuella fynd ska gå till Ryssland som kompensation för landets stora förluster under andra världskriget.

 

 

 

 

 

 

Av Michael Töpffer
michael.topffer@expressen.se 

Hyr ut ettor för 68 850 kr i månaden.

Den här enrumslägenheten hyr Mölndals kommun åt ensamkommande flyktingungdomar av företaget Caremore Migration AB.

Hyran: 68 850 kronor per månadOch det är skattebetalarna som står för notan.

- Jag tycker det är okej att göra en marknadsmässig vinst, säger mångmiljonären och Caremores ägare Rickard Weber, 50.

Expressen har granskat de företag som hyr ut utslussningslägenheter för ensamkommande ungdomar till Mölndals kommun. Mölndal är den kommun i Sverige som får mest pengar av Migrationsverket för att ge boende och omsorg till ensamkommande barn och ungdomar.

Kommunen köper tjänsterna. 2014 fick Mölndal 273 miljoner kronor. Kommunen har dock valt att köpa tjänsterna från privata bolag.

Och mest lönsamt för bolagen är att hyra ut utslussningslägenheter, för flyktingungdomar som fyllt 18 år och fått asyl.

- Företagen har möjlighet att göra extrema vinster på lägenheterna. Konceptet bygger på att ungdomarna är självgående och har sysselsättning eller går i skolan och företagen har tillsyn av ungdomarna några gånger per vecka, säger Birgitta Korpe, verksamhetschef för ensamkommande barn och ungdomar i Mölndals kommun.

Dyrast på utslussningslägenheter i Mölndal är företaget Caremore Migration AB. För en enrumslägenhet tar de 68 850 kronor per månad. En av bolagets lägenheter ligger i en villa i Mölndal. I området finns både villor och lägenheter. Bebyggelsen är från 40- och 50-talet. I huset är persiennerna nerdragna i alla fönster.

Expressen träffar villaägaren. Han vill vara anonym.

- Jag får 9 000 kronor per månad från Caremore, säger han.
Mannen hyr ut totalt tre lägenheter till Caremore och får 27 000 kronor per månad och säger att han är nöjd med det. Han visar upp bilder på en av lägenheterna för Expressen.

- Jag hyr bara ut lägenheter till Caremore och har inget med deras verksamhet i övrigt att göra, säger han.

Enrumslägenhet i Mölndal
Mindre kök med plats för köksbord
Soffa och platt-tv
Tillsyn tre gånger i veckan
PRIS PER MÅNAD 68 850 kronor

Specialpris????

MP-politikern får ut inkomstgaranti – är samtidigt emot det.

Miljöpartisten Mikael Johansson (MP) har inte haft något jobb sedan han lämnade riksdagen för fem år sedan. Han är, precis som sitt parti, kritisk till systemet med inkomstgaranti. Ändå har han försörjts av riksdagen i fem år och har inte haft några andra inkomster.

Mikael Johansson var politisk sekreterare när han kom in i riksdagen 1998. Tolv år senare, när han fyllt 50, slutade han och har sedan dess kunnat kvittera ut 38.000 kronor i månaden. Något jobb har det inte blivit.

– Jag har inte haft någon anställning och inkomst av någon annan arbetsgivare. Dagarna rullar på och blir till veckor, månader och år. När jag slutade riksdagen funderade jag på vilken utbildning jag skulle ta men nu har jag slagit det ur hågen eftersom jag är 55, säger han.

Han vill inte säga om han söker några jobb aktivt.

– Jag tänker inte kommentera hur många jobb jag söker eller inte.

Varför vill du inte prata om det?

– Systemet ger mig en ekonomisk trygghet och rent egoistiskt är jag naturligtvis glad för det. Å andra sidan är det en massa skattepengar som går till mig. Jag har ju tyckt att systemet skulle ändras för de som kommer in i riksdagen i dag och så har det ju blivit.

Blir det inte motsägelsefullt om du går på den här garantin själv i dag då?

– Det är så jag gör, och så är det.

Är det rimligt att du ska ha omkring 40 000 kronor i månaden?

– Det är 38.000. Jag tycker att det är alldeles för hög nivå så man borde ha någon typ av nedtrappningssystem.

Om nu dessa politiker levde som dom lär!!!

Förra året slutade flyg- och taxinotan på 220 679 kronor.
Rossana Dinamarca, kandidat till partiledarposten i Vänsterpartiet, har en av riksdagens dyraste resenotor.

– Jag har två små barn hemma i Trollhättan. Tyvärr är det här enda alternativet, säger hon.

Dagens Nyheter har tagit fram fjolårets reseräkning för Rossana Dinamarca. Taxiresorna gick på 42 457 kronor. Flyg mellan Trollhättan och Stockholm kostade 178 222 kronor.

Är medveten om kostnaderna.

Övriga V-partiledarkandidater har åkt taxi för mellan 2 460 och 6 810 kronor. Vänsterpartiets ledningen är tydlig med att riksdagsledamöterna först och främst ska välja kollektiva färdmedel – både av kostands- och klimatskäl. Rossana Dinamarca själv känner till att hennes resvanor utmärker sig.

– Jag är medveten om att jag har de kostnaderna. Anledningen att jag flyger är att jag har två små barn i Trollhättan, säger hon till Aftonbladet.

Kombinationen taxi och plan från Trollhättan till riksdagen via Bromma det sämsta möjliga valet, uppger Naturskyddsföreningens klimatchef Sven Hunhammar.

– Det är förkastligt, särskilt när det finns tåg att tillgå, säger han till Dagens Nyheter.
Rossana Dinamarca vänder sig mot Dagens Nyheters beskrivning av flygplanstypen hon använder.

– Det är inget jetplan, som DN gått ut med.

Skulle ni inte kunna flytta till Stockholm i stället?

– Jag har ju mitt uppdrag från Trollhättan, jag är vald därifrån. Om jag förlorar kontakten med dem som valt mig från Västra Götaland fullföljer jag inte mitt uppdrag ordentligt, säger Rossana Dinamarca.

Romantisk bläckfisk förbryllar forskare.

En bläckfisk som träffar sin tilltänkta partner för en tête-à-tête över en middag och sedan älskar i dagar innan de går skilda vägar åt förvånar forskarna. Minst sagt.

Bläckfisken, som inte har fått något vetenskapligt namn ännu, men som på engelska kallas för "larger pacific striped octopus", har gäckat vetenskapen i årtionden. Dess beteende beskrevs redan på 1970-talet, men då ansågs det så pass udda att uppgifterna aldrig publicerades.

Inte nog med att den åttaarmade bläckfisken är ovanligt social – den lever i grupper om 30–40 individer. Den lever dessutom i en håla med sin partner som den parar sig med i flera dagar.

Forskarna, som publicerar sina fynd i tidskriften Plos one, har till och med observerat par som delar på en bit mat, tätt sammanslingrade, näbb mot näbb. Detta samtidigt som hannar av andra arter håller sig på minst en armlängds avstånd under sexakten för att inte riskera att ätas upp av ofta mycket aggressiva honor.

Och när denna bläckfisk jagar gör den sig så liten som möjlig innan den långsamt sträcker ut en arm och petar lätt på bytet, ofta en räka, innan den äter upp det.

– Jag har aldrig sett något liknande. Åttaarmade bläckfiskar dyker normalt ner på bytet eller rotar runt på botten till dess att de hittar något, säger marinbiologen Roy Caldwell, en av forskarna bakom studien.

Miss Piggy och Kermit gör slut. Gick ut med svåra beslutet på Facebook.

Före detta One Direction-medlemmen Zayn Malik är inte den enda kändisen som går igenom ett uppbrott. Nu meddelar Miss Piggy och grodan Kermit från "Mupparna" att de går skilda vägar.

De två dockfigurerna, kända från tv-serien och filmen "Mupparna", gick ut med nyheten på Facebook. Miss Piggy skrev att uppbrottet kom efter "noggrant övervägande". Hon bekräftade också att de två kommer att fortsätta arbeta ihop, bland annat i den nya säsongen av "Mupparna".

"Men våra privatliv är nu åtskilda och separata, och vi kommer att träffa andra personer, grisar, grodor, et al", fortsatte Miss Piggys meddelande.

Den nya säsongen av "Mupparna", med premiär i september, kommer att handla om hur de välkända figurerna arbetar med en talkshow som leds av Miss Piggy och får besök av gäster som Reese Witherspoon, skriver The Guardian.

1,7 miljarder för att byta skor?!????

James Harden kommer att tjänar mer pengar från sin skosponsor är vad han gör på att spela basket. Enligt ESPN har NBA-stjärnan erbjudits över 1,7 miljarder kronor – för att byta skor.

Det nya sponsoravtalet skulle innebär att Harden tjänar mer pengar på sina skor än vad han tjänar på att spela basket. När han skrev på sitt femårskontrakt med Rockets 2012 fick han 80 miljoner dollar över kontraktstiden.

Harden hade sin bästa säsong i karriären under 2014/15 och snittade 27,4 poäng per match. Han ledde Rockets till final i Western Conference, där man föll mot Golden State Warriors.

Mystisk ponny på rymmen i Enköping.

En ponny hade sitt livs äventyr när den ensam upptäckte stan i Enköping. Isabelle Arsova, 26, hindrade den från att ta sig ut på motorvägen genom att hålla fast den i manen tills polisen kom.

– Jag hade varit vaken i över ett dygn och tänkte "herregud, är det här på riktigt?"

En liten brun- och vitfläckig ponny på luffen skapade uppståndelse i Enköping när den vandrade runt för sig själv i går morse. Isabelle Arsova från Västerås och hennes pojkvän Fredrik Eriksson från Köping hade flugit hela natten. De var på väg hem från Arlanda när de stannade till i Romberga i Enköping för en bensträckare. På parkeringen utanför en asiatisk restaurang lunkade en ponny.

– Min kille säger plötsligt "Titta, en häst!" Vi hade varit vakna i över ett dygn, så jag tänkte "herregud, är det här på riktigt?", säger Isabelle Arsova.

Med både en motorväg och en järnväg alldeles i närheten beslutade sig paret för att agera direkt. Ponnyn hade ingen grimma på sig, så det fanns bara en sak att göra - hugga tag i manen.

Nära motorväg.

Polisen tillkallades och i 45 minuter stod Isabelle och höll fast ponnyn för att hindra den att ta sig ut på vägen och skapa potentiell livsfara.

– Den försökte dra i väg, men då var det ju bara att hålla i den. Det var lite udda, säger Isabelle Arsova.

Till sist kom en patrull på tre poliser tog hand om hästen och arbetet med att lokalisera ägaren påbörjades.

Vad den lilla hästen haft för sig under natten är fortfarande ett mysterium.

– Någon tyckte att hästen såg lite sliten ut, säger LKC-inspektör Markus Turesson.

Hur den äventyrslystna ponnyn tagit sig ut på stan är oklart, men polisen låter hälsa att den nu är lyckligt återförenad med sin ägare.

elisabeth.liden@expressen.se

Lejonet Cecil var zimbabwiska Hwange National Parks stolthet.

Turistgrupperna såg honom ofta och en video av det majestätiska och oberörda djuret är vitt spritt. Men den senaste veckan har Cecil skapat rubriker över hela världen – efter att brutalt ha dödats av en nöjesjagande amerikansk tandläkare.

Sköts med pilbåge, flåddes och halshöggs.

Den 6 juli körde Walter J. Palmer tillsammans med de lokala guiderna Honest Trymore Ndlovu och Theo Bronchorst in i parken och spårade upp Cecil. De band ett dött djur vid sin bil för att locka Cecil ut ur parken. Walter J. Palmer ska sedan ha skjutit Cecil med en pil men utan att lyckas fälla lejonet. Därefter följde de den skadade Cecil i 40 timmar innan de fann honom så att han kunde dödas med gevär.

Huvudet har avskilts från kroppen som också flåtts. Trots tidigare uppgifter har Cecils huvud inte återfunnits.

Dödar alla hans ungar.

– Det sorgligaste nu, när Cecil är död, är att hans tronföljare, Jericho, kommer att döda alla hans ungar för att själv para sig med honorna. Det är det normala för lejon, säger Johnny Rodrigues, chef för Zimbabwe Conservation Task Force, till CNN.

Cecil var sedan länge utrustad med en GPS-sändare som en del i ett forskningsprojekt för Oxford University i Storbritannien. Walter J. Palmer och hans medhjälpare ska ha försökt förstöra sändaren. Enligt Johnny Rodrigues ska Walter J. Palmer har betalat 50 000 dollar - 400 000 kronor - för att få skjuta Cecil.

”Hade ingen aning”.

På onsdagen ställdes Honest Trymore Ndlovu och Theo Bronchorst inför rätta men den Walter J. Palmer som tros ha legat bakom det hela har försvunnit, skriver CNN. Brittiska Telegraph skriver att tandläkaren inte var medveten om att han hade gjort något fel. I ett uttalande uppger han att han litade på sina guiders omdöme.

– Jag hade ingen aning om att lejonet jag fällde var en känd, lokal favorit som var en del av forskningsstudien. Jag förlitade mig på de professionella, lokala guidernas expertis för att försäkra mig om en laglig jakt, säger han.

Han säger även att han inte varit i kontakt med några myndigheter om händelsen men att han tänker vara behjälplig om de har några frågor.

– Jag ångrar djupt att den aktivitet som jag älskar och utövar ansvarsfullt och lagenligt resulterade i lejonets död, säger han.

?????

Socialdemokraten Eva Sonidsson har inte talat en enda gång i riksdagen det senaste året. Samtidigt flyger hon och åker taxi för 17 000 kr/mån för skattebetalarnas pengar.

Utöver den sjuka reseersättningen så betalar vi skattebetalare henne även
61 000 kr/mån i lön för detta.

275 000 kr - utan kvitto.

Yvonne Ruwaida (mp) har inte redovisat ett enda av sina inköp på riksdagskortet.

Miljöpartiets ekonomiska talesman Yvonne Ruwaida har handlat för över en kvarts miljon kronor med riksdagens betalkort. Utan att redovisa ett enda öre.

- Underlaget ska in. Vi saknar hennes underlag och har bett att få in det, säger förvaltningskontorets enhetschef Annalena Hanell Carpelan. Nu införs hårdare tag för att komma till rätta med riksdagsledamöter som bryter mot reglerna för riksdagens betalkort.

Yvonne Ruwaida sitter i skatteutskottet och är ledare för miljöpartiets förhandlingsgrupp i budgetfrågor. Hon sitter i förberedande budgetförhandlingar med regeringen och har ett stort ansvar för Sveriges finanser. Samtidigt råder kaos i hennes egna ekonomiska transaktioner.

- Jag har helt enkelt inte haft ett bra system. Jag har haft kvittona i min plånbok och sedan i en hög och sedan har det inte" ja, sedan har det liksom känts väldigt jobbigt att behöva sortera alla, säger hon till Aftonbladet. Yvonne Ruwaida har liksom alla andra riksdagsledamöter anförtrotts ett betalkort, Diners, för resor och andra utlägg i tjänsten.

Är det acceptabelt att hon inte lämnar in några kvitton?

- Nej, det är därför vi diskuterar med henne och påpekar att de inte är inlämnade.

Trots Yvonne Ruwaidas många löften har förvaltningskontoret ännu inte fått in några kvitton. Kaoset har i stället förvärrats. De senaste tre månaderna har hon inte ens attesterat sina Dinersfakturor.

Har aldrig lämnat in kvitton.

Du sitter i riksdagen sedan 1994. Har du lämnat in några kvitton sedan dess?
- Nej, jag har inte gjort det.

Du satt i riksdagen när de nya reglerna om hur betalkorten ska skötas kom 1997.

- Mmm. Detta är ingenting jag är stolt eller nöjd över.

Kan du förstå att man undrar över att du sitter med och gör landets budget, när du samtidigt har kaos i din egen redovisning?

- Jag tycker det är fel av mig att inte ha samlat in kvitton på det sätt man bör göra. Jag har haft hög arbetsbelastning men det är ingen ursäkt.

Det är inget som påverkar budgetarbetet?
- Nej, det gör det inte, men däremot kanske det påverkar förtroendet för mig.

Du har ett nytt system, säger du. Hur ser det ut?

- Jag har skaffat mig en bok som jag har med mig hela tiden, där jag lägger in allt. Och så har jag med mig tejp.

Trots det inträffade har miljöpartiet fortsatt förtroende för Ruwaida. Partiet ska nu ge henne stöd för att komma tillrätta med kvittoredovisningen.

- Jag tycker inte att det inträffade har någon betydelse för mitt förtroende för hennes sätt att sköta de politiska uppdragen. Yvonne Ruwaida är en mycket kunnig och skicklig politiker, säger språkröret Matz Hammarström till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Nasa: Ny jordliknande planet har hittats.

Den kretsar kring en stjärna 1 400 ljusår från jorden. Ett år på planeten är 385 dagar långt. Förhållandena är väldigt lika vår egen planets. Nu spekuleras det om den kan innehålla liv.

Nasa presenterar nu planeten Kepler-452-b.

Keplerteleskopet sköts upp 2009 och undersöker en stor mängd stjärnor. Ett av målen är att leta efter jordliknande planeter, det vill säga planeter som är ungefär lika stora som jorden och som potentiellt kan innehålla liv. Nasa meddelade i dag teleskopets senaste fynd: planeten Kepler-452-b.

Planeten kretsar kring en stjärna som befinner sig 1 400 ljusår från jorden. Ett år på planeten – det vill säga tiden det tar att kretsa kring sin stjärna – är 385 dagar.

"Kepler-452-b är den första planeten som är ungefär lika stor som jorden som befinner sig inom den beboeliga zonen av en stjärna som påminner om solen", skriver Nasa på sin hemsida.

Klockrent!!!

En ko som domare fick avgöra ensilagets kvalitet.

Ensilaget som låg i träbackar föll henne nämligen inte alls i smaken.

En kolugn domare avgjorde tävlingen. Snacka om kool domare! När bästa ensilaget skulle koras på en dansk lantbruksutställning fick en ko bestämma.

Ko nummer 3747 var kräsen när hon skulle avgöra tävlingen om bästa grovfoder på lantbruksutställningen Landskuet i danska Hering, rapporterar ATL.

Tog ett glädjeskutt.

I stället valde kossan att få äta ur en hink. Hon mumsade glupskt i sig ensilage nummer två och visade med ett glädjeskutt att det smakade bäst. Vinnare blev gården Ejsingkjer, som nu får skicka någon till USA på studieresa. Och eftersom stressade och oroliga kor mjölkar sämre än kossor som idisslar stilla och lugnt, var det bra att hon tog det kolugnt under hela tävlingen.

Kon fick dock inte helt bestämma själv. 70 procent av resultatet avgjordes av ensilagets kvalitet.

Mördarmåsar dödar försvarslösa husdjur.

Landet invaderas – av aggressiva måsar. De uppges attackera människor och döda försvarslösa husdjur längs kusterna i södra England, bland annat ska två hundar och en sköldpadda ha dött.

Nu reagerar premiärminister David Cameron mot de livsfarliga fjäderfäna.

– Att läsa i tidningarna om hur aggressiva måsarna är i till exempel St Ives betyder att vi har ett problem. Efter en diskussion med parlamentsledamöterna tror jag att något behöver göras, säger Cameron till BBC:s lokala station i Cornwal

Vintervädret slog till – i östra Australien.

Häftigt snöfall har orsakat elavbrott och trafikkaos i New South Wales i östra Australien, och omkring 50 skolor har tvingats stänga. Mest överraskande är att staden Stanthorpe i delstaten Queensland fått uppemot åtta centimeter snö.

Det var den första snön invånarna i staden upplevt sedan 1984, enligt den australiska väderlekstjänsten, skriver The Canberra Times. Skolorna förblev öppna och glada barn sågs kasta snöboll och bygga snögubbar. Michael Hilton, som bor i Stanthorpe, var entusiastisk när han tittade ut och såg det vita snötäcket.

– Jag missade snön 1984. Jag har aldrig någonsin sett något liknande i mitt liv. Det är precis som ett vintrigt sagoland, sade han till radiokanalen ABC.

Ingen mer snö väntas i staden och soligt väder med upp till 14 grader i helgen riskerar att göra slut på vinteridyllen.

Så sant - så sant!

Skulle likna Nefertiti – blev en Frankenstein.

EGYPTEN. Hennes skönhet har gjort statyn av henne till en av världens mest berömda. Men den nya kopian av statyn blev en katastrof. Efter att den liknats vid Frankenstein har egyptiska myndigheter nu plockat ner den.

Den egyptiska drottningen Nefertiti är föremål för en berömd, 3 400 år gammal staty som finns att beskåda i Berlin. Men egypterna saknar henne – i alla fall invånarna i staden Samalut, utmed Nilen, 25 mil söder om Kairo. Där lät man nämligen tillverka en kopia av statyn som sedan restes på en piedestal vid infarten till staden.

Kopian en katastrof.

Tyvärr blev kopian inte särskilt lyckad. Eller, rent ut sagt: den blev en katastrof. Väldigt lite av drottningens berömda vackra drag känns igen – tvärtom fick statyn många att associera till skräckfiguren Frankenstein.

Efter en storm på sociala medier fann stadens borgmästare Jamal Qinnawi ingen annan utväg en att helt enkelt ta ner statyn. Han medgav att statyn "inte ser bra ut".

Jorden på väg mot mini-istid.

Det är inte nog med det dåliga svenska sommarvädret. Nu kan jorden vara på väg in i en mini-istid – redan om 15 år. Senaste gången det inträffade var för drygt 300 år sedan. Nu kan det vara dags igen. Genom en ny, mer exakt analysmodell har brittiska forskare lyckats förutsäga solens cykler bättre än tidigare, skriver The Independent. Resultatet visar inte bara att solen beter sig mer oregelbundet än man tidigare trott. De förutser även att solaktiviteten kan komma att sjunka med hela 60 procent mellan 2030 och 2040. Om det stämmer skulle det innebära att jorden går in i en slags mini-istid – redan om 15 år.

Mäter magnetiska vågor.

Ett av sambanden med den minskade aktiviteten är att solen under sina kommande två cykler kommer ha färre solfläckar än tidigare. Forskarnas modell bygger bland annat på mätning av två olika magnetiska vågor i solens innanmäte.

– Genom att kombinera vågorna och jämföra med data för den innevarande solcykeln såg vi att våra förutsägelser stämmer till 97 procent, säger Valentina Zharkova, professor vid National Astronomy Meeting i Llandudno, Storbritannien.

Erik Sjölander

Vattentätt skattefusk. Tiotusentals svartbyggda pooler – en bild av korruptionen i Grekland.

ATEN.

John Yfantopoulos är en man som kan allt om den grekiska krisen.
Han bor i en stor villa i Ekali, en av Atens rikaste förorter. Här har många egen simbassäng, men få nämnde det i sina deklarationer. Skatteverkets korruptionsenhet lät analysera satellitbilder och fann 16 974 bassänger där det enligt fastighetstaxeringen bara skulle existera 324. Yfantopoulos känner väl till exemplet, ett av många på det grekiska skattefusket. Yfantopoulos är, förutom villaägare i Ekali (dock utan simbassäng) nationalekonom, professor i hälsoekonomi, ordförande i Nationella centret för sociala undersökningar samt rådgivare till EU under den nuvarande krisen. Grekland är en stalinistisk stat, säger han. De två stora politiska partierna har fördelat EU-bidrag till offentliga institutioner, företag och jordbruket så att det har gynnat partierna och deras medlemmar, inte Grekland som helhet.

– De har använt EU:s pengar för att kontrollera landet, inte utveckla det.
Mordhotad – av politiker.

Yfantopoulos var ordförande för Röda Korsets sjukhus i Aten i mitten av 1980-talet. En av de lokala ledarna för Pasok, socialdemokraterna, sökte upp honom och sa:
– Du gör vad vi säger annars skär vi halsen av dig.

Sjukhuset skulle rekrytera fem sköterskor. Partihögkvarteret sände Yfantopoulos en lista med 20 namn som han skulle anställa. Distriktsstyrelsen lämnade också en lista med 20 namn. Det gjorde även Pasoks klubb på sjukhuset.

Stor överbemanning.

John Yfantopoulos satt med 60 namn. Han föreslog att de skulle diskutera vilka kvalifikationer sköterskorna skulle ha.
– Politikerna skrattade åt mig. Jag svarade att jag inte ville ha med saken att göra. De anställde tio sköterskor.

Enligt beräkningar på Atens universitet har hälsovården en över- eller felbemanning på 40 procent. ”Och det är en mycket försiktig uppskattning.” John Yfantopolous sitter på sin veranda i villaområdet där det finns simbassänger överallt utom i skattemyndighetens papper. Han bubblar av anekdoter, statistik och resonemang om ekonomi och organisationsteori.

”EU hällde in pengar”.

Om Grekland var en svag demokrati före inträdet i EG, som EU hette fram till 1993, så försvagade miljarderna i bidrag från de rika medlemmarna i norr folkväldet ännu mer.

– EU hällde in pengar och frågade inte vad Grekland gjorde med dem. Eftersom partierna använt bidragen för att gynna sina egna har miljardflödet splittrat landet i stället för att stärka enigheten. Det stalinistiska systemet innebär att medborgarna måste förlita sig på individer och kontakter, inte på lagar och regler.

– Andreas Papandreou, far till nuvarande premiärministern, brukade säga: ”Ge allt till folket.” Det var ju lätt med EU:s pengar. Den offentliga sektorn ökade med 700 procent under de tio åren efter Greklands inträde i EG 1981. På Riksförsäkringsverket hade de 17 anställda runt varje tjänsteman med en verklig arbetsuppgift. Folk trängdes i korridorerna och hade ingenstans att sitta.

– Jag hade en bekant på finansdepartementet som med flit förhalade ärenden han lätt kunde avgöra omgående. Ansökningarna fick ligga ett par veckor. Varför? Därför att människorna som lämnade in dem blev beroende av hans goda vilja. De betalade under bordet för att påskynda processen. Tidiga pensioner blev ett belöningssystem. Pensionssystemet har varit kaotiskt, med 365 institutioner som ansvarat för de allmänna försäkringarna. De är nu nere i elva.

Pensioner på 120 procent.

Medianåldern för Greklands pensionärer är 48 år, säger Yfantopoulos. För vissa har det varit extremt gynnsamt, med en pension på 120 procent av slutlönen. För de flesta är pensionen dock låg, 500 till 700 euro i månaden, men Greklands ekonomi klarar ändå inte dessa åtaganden.

– Vi måste ner till 150 euro för att systemet ska bli hållbart.

”Rika betalar ingen skatt”.

De flesta pensionärer skaffar ett extra jobb. Folk jobbar svart och inbetalningen av skatter har faktiskt minskat kraftigt under 2000-talet.
– De enda som betalar skatt är medelklassen och fattiga som kan kontrolleras via lönebeskedet. De rika betalar ingen skatt.

Var det ett misstag att låta Grekland gå med i EU? John Yfantopolous tänker länge innan han svarar.

– Nej. EU såg Greklands potential. Men Andreas Papandreou och hans efterträdare förstörde visionen. Vi missade ett otroligt tillfälle att bli européer. Var det ett misstag att låta Grekland gå med i eurosamarbetet?

– Ja ... de frågade inte vad vi faktiskt producerar, vad vi kan bidra med. De såg bara på våra siffror, som delvis var fejk.
Framtiden?

– Grekland behöver en chock. Vi måste förstå att vi tänkt och handlat helt fel. Från att ha varit ett slutet, politiserat samhälle måste vi bli öppna, kreativa och inse att politikerna inte kommer att ordna vår försörjning.

Nordkoreansk vapenexpert ska ha flytt till Finland.

En nordkoreansk expert på biokemiska vapen har flytt till Finland. Han hävdar att landet testar biokemiska vapen på människor. Med sig ska han ha 15 gigabyte information om tester utförda på människor. Uppgifterna är inte bekräftade, rapporterar finska medier.

Den nordkoreanska avhopparen sägs vara en 47-årig biokemist vid namn Lee. Han ska ha jobbat vid ett mikrobiologiskt forskningscenter nära den kinesiska gränsen. Med sig ska han ha haft 15 gigabyte information om experiment på människor.

Flykten ska ha gått till Finland via Filippinerna den 6 juni.

Mänskliga experiment.

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap citerar en anonym källa i en nordkoreansk människorättsgrupp och skriver att biokemiforskaren hoppat av för att så snart som möjligt få vittna om landets inhumana mänskliga experiment inför Europaparlamentet.

"Hans påstådda orsak till avhoppet är att han kände sig skeptisk till forskningen", skriver Yonhap.

Finska medier har försökt gå till botten med uppgifterna, men utrikesministeriet och Migrationsverket i Finland har hittills varken bekräftat eller dementerat.

– Jag kan inte kommentera om någon har ansökt om asyl eller uppehållstillstånd, det är inte möjligt, säger Esko Repo, direktör för asylenheten vid Migrationsverket, till Hufvudstadsbladet.

Testar biologiska vapen.

Enligt USA:s främsta expert på Nordkorea finns det sedan tidigare uppgifter om att landet ska ha testat effekter av kemiska vapen på fångar i fångläger.

– Vi har fått höra liknande historier förut, enligt vilka de mänskliga experimenten utförs i fångläger, säger Greg Scarlatoiu från Kommitten för mänskliga rättigheter i Nordkorea, HRNK, till Helsingin Sanomat.

I december 2014 uppgav avhoppare från Nordkorea att det utförs experiment på handikappade i landet, både på barn och vuxna, i syfte att testa biologiska vapen.

Sydkoreas försvarsministerium uppgav i förra månaden att Nordkorea har tretton bakterier och virus som kan användas som biologiska vapen. De farligaste är mjältbrand och smittkoppor, enligt YLE.

Gervinhos sjuka krav.

Allt såg ut att vara klart. Al-Jazira och Roma hade kommit överens om övergångssumman för Gervinho. Gervinho hade också förhandlat fram sitt kontrakt – men sen tog allt en oväntad vändning.

Gervinho kom nämligen med en rad nya krav på att skriva på för Al-Jazira. Enligt La Gazetta dello Sport ville Gervinho ha en:
 

- egen helikopter
- en privat strand, boende för hela hans utökade familj samt
- regelbundna flygbiljetter hem till Elfenbenskusten

Kraven fick Al-Jazira att backa – och nu ser det ut som att Gervinho blir kvar i Roma.

MARTIN FRÖLANDER

Här är tre löjligt lyxiga hotell som du förmodligen aldrig kommer att bo på.

Om du inte är endera superrik eller megakändis kan du nog se dig om i stjärnorna efter en övernattning på något av dessa lyxhotell. På Crockfords Tower i Singapore krävs en inbjudan för att få checka in.

Och vill du bo i 36 000 kronor natten-villan på Laucala Island Resort i Fiji måste du först godkännas som gäst.

Crocksfords Tower, Singapore.

Det är inte bara de svindlande priserna som hindrar semesterfirare från att checka in på det här ultraflotta lyxhotellet i Singapore. Crockfords Tower på Sentosa Island är förbehållet de superrika, och för att ens vara påtänkt som gäst krävs en inbjudan.

Hotellet som enbart rymmer sviter och separata villor är påkostat inrett med marmorgolv i badrummen, ångbastu och vinkällare i varje svit. Gästen får en egen butler dygnet runt och erbjuds förstås room service extra allt.

Var beredd på att hosta upp 77 000 kronor för en natt i en av villorna eller 10 000 kronor natten för att checka in i en svit.

Ladera Resort, St Lucia.

Den femstjärniga resorten i Karibien har två överdådiga lyxvillor som enbart tillhandahålls mycket kända eller på andra sätt framstående gäster. Och när just denna typ av gäster saknas står villorna helt sonika tomma. För den mest exklusiva av de två får man räkna med att betala omkring 18 000 kronor natten.

Resorten som ligger på ön St Lucia består i övrigt av 32 lyxiga sviter.

Laucala Island Resort, Fiji.

Laucala Island på Fiji-öarna har blivit en favoritdestination för de som söker obegränsad lyx, vill slippa allmänhetens nyfikna ögon – och aldrig behöver tänka på priset. Kalaset kostar nämligen från 45 000 kronor – per natt.

Ön tillhörde tidigare miljardärsfamiljen Forbes men såldes 2003 för drygt 80 miljoner kronor till Red bulls vd och huvudägare Dietrich Mateschitz. Den österrikiske miljardären önskade sig ett eget paradis och besöker ön en månad varje år.

Resorten består av 25 privata villor med egen personal, swimmingpool, solterrass, egna stränder, flera lyxiga restauranger, golfbana och ett eget flygbolag som tar gästerna till och från ön. På ön finns också en farm som gör den näst intill självförsörjande.

Här tillbringade prins Carl Philip och prinsessan Sofia sin smekmånad efter det uppmärksammade bröllopet i Stockholm i juni.

De nya balkongerna i Helsingborg saknar dörr.

Några hyresgäster i Helsingborg har fått stora balkonger lagom till sommaren. Men det finns en hake. Balkongerna saknar dörr, rapporterar Hem & Hyra.

Det enda som finns är ett fönster som kan användas för att komma ut.

– Det är inget speciellt med det. Jag kan inte göra allt på en gång. Jag har inte resurser till det, säger fastighetsägaren Bo Larsson till tidningen.

Enligt fastighetsägaren är planen att renovera lägenheterna successivt och att öppna upp till balkongerna efterhand som hyresgäster flyttar ut. Därför startade man med att få balkongerna på plats.

– Vi renoverar efterhand som det blir ledigt. Det hade inte gått att ansöka om bygglov för en balkong i taget och det skulle ha blivit alldeles för dyrt, säger fastighetsförvaltaren Lennart Månsson till Hem & Hyra.

"Kan inte tömma ett helt hus".

Men än så länge är alltså en kaffe på balkongen långt borta för hyresgästerna i fastigheten. Det enda sättet att komma ut till de nya fina balkongerna är genom fönster som vetter ut mot solhyllorna.

Men att hyresgäster skulle känna sig snuvade på konfekten ställer sig fastighetsförvaltaren frågande till.

– Det är inte så att de betalar för något de inte får. Vi är relativt små och kan inte göra som Helsingborgshem och tömma ett helt hus och renovera, säger Lennart Månsson till Hem & Hyra.

Oklart vad som skulle hända.

Vad som skulle hända om hyresgästerna, trots avsaknad av dörr, skulle få för sig att använda balkongerna är enligt Hyresgästföreningen oklart.

– Såvitt jag vet har en sådan här situation inte prövats rättsligt tidigare därför kan vi inte säga något om vad en sådan prövning skulle resultera i, säger Sead Kurtovic, förhandlare på Hyresgästföreningen, enligt Hem & Hyra.

Av TT
expressen@expressen.se 

40 år gammalt kött såldes i Kina.

Enligt de kinesiska myndigheterna var en del av köttet mer än 40 år gammalt – vilket innebär att det styckades och packades då Kinas förste kommunistledare Mao Zedong fortfarande levde.

Kinesisk polis har beslagtagit mer än 100 000 ton djupfryst kött till ett värde av fem miljarder kronor.

Köttet ska ha köpts utomlands och fraktats i vanliga lastbilar utan kylutrustning vilket gjort att det tinats upp under transporten. Totalt har 14 gäng från olika delar av Kina gripits i en landsomfattande polisinsats.

Dålig matkvalitet är ett stort problem i Kina. 2008 drabbades landet av dess största matskandal någonsin när det kemiska medlet melamin, som används i plast, hittats i mejeriprodukter. Minst sex spädbarn dog och 300 000 människor insjuknade.

Av TT
expressen@expressen.se 

Romsons miss. Dessa politiker skulle leva som dom lär!

Miljöministern och MP-språkröret Åsa Romson trodde sig ha hittat ett kryphål i reglerna som skulle tillåta giftig bottenfärg på hennes och sambons båt. Men den tolkningen av reglerna är felaktig, enligt experter.

– Fritidsbåtar omfattas av förbudet. Och fritidsbåtar är de som nyttjas för sport- och fritidsändamål. Det Åsa har hakat upp sig på är de konstruktionsmässiga kraven, säger Anna Pettersson, chef för miljösektionen på transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning.

I höstas uppmärksammade Expressen att Åsa Romson hade använt förbjuden kopparfärg för att bottenmåla sin segelbåt. Då skyllde miljöministern på att det var sambon som hade köpt färgen. Men i en intervju i tidningen På Kryss i början av juni i år hävdade hon i stället att den giftiga färgen trots allt varit tillåten för deras båt.

Undantag gäller inte.

I Kemikalieinspektionens godkännande av färgen, där fritidsbåtar tydligt undantas, hänvisas till ett EU-direktiv som i sin tur innehåller undantag från vad som anses vara en fritidsbåt. Romson pekade på att eftersom parets segelskuta från början byggdes för eget bruk och att den kom ut på marknaden innan direktivet infördes 1996, så var den enligt EU-reglerna inte en fritidsbåt.

Skulle det resonemanget stämma skulle det innebära att många andra fritidsbåtsägare också skulle kunna börja använda de giftiga färgerna. Men regeltolkningen underkänns av experter på Transportstyrelsen.

– Som vi ser på saken så inbegrips inte undantagsbestämmelserna i en hänvisning till direktivet av det här slaget, säger Anna Pettersson.

Syftet med undantagen i fritidsbåtsdirektivet var att förhindra att mängder av gamla båtar plötsligt inte skulle vara tillåtna. Ett rent konsumentskydd, som inte kan tolkas baklänges på det sätt som Åsa Romson har gjort.

– Rent konstruktionsmässigt förbjuder man inte de båtar som är gamla, säger Anna Pettersson.

Förbud "den tydliga avsikten".

Kemikalieinspektionen vill inte göra någon värdering av undantagen i EU-direktivet men är tydliga med att avsikten med beslutet om den aktuella färgen har varit att skilja yrkesmässig användning från båtar som används för fritidsändamål.

– Det är så man har tänkt och det har varit den tydliga avsikten, säger Markus Klar, miljöriskbedömare vid Kemikalieinspektionen.

– Det är inte vår sak att tolka undantagen. Vårt syfte var att försöka få en harmoniserad syn på vad fritidsbåtar är, så då har vi hänvisat till direktivet. Tidigare har vi använt storleksmått, som kan landa lite fel.

Åsa Romson vill inte svara på fler frågor om den giftiga färgen. Hennes pressekreterare Helena Hellström Gefwert uppger att miljöministern fått besked från myndigheter om att färgen skulle vara tillåten för hennes båt och att det är en komplicerad fråga.

– Det har aldrig någonsin varit avsikten att använda otillåten färg. De letar alltid efter bättre miljöalternativ, säger hon.

Hevder Nord-Korea har funnet kur mot mers, ebola, sars og aids.

Denne gangen har Kim Jong-un overgått seg selv: Nord-Korea hevder å ha lykkes der verdens beste vitenskapsfolk har feilet.

Nord-Korea overrasker igjen med en nyhet om banebrytende fremskritt på forskningsfronten. Det autoritære, fattige landet, som pleier å få mest oppmerksomhet for sitt atomprogram, kunngjorde fredag at deres forskere har utviklet et vidunderlegemiddel som kan kurere de dødelige sykdommene mers, ebola, sars og aids, skriver Huffington Post.

Nord-Korea har ikke lagt frem beviser for den oppsiktsvekkende, påståtte nyvinningen.

Kumdang-2.

Det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået hevder landets forskere har utviklet et legemiddel, som kalles Kumdang-2, fra ginseng som er avlet frem med kunstgjødsel blandet med sjeldne jordarter. Ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA skal forskere ha arbeidet med vidundermedisinen siden 1989. De første dosene skal ha blitt produsert i 1996, ifølge den pro-nordkoreanske nettsiden Minjok Tongshin.

– Farlige virusinfeksjoner som sars, ebola og mers er sykdommer som er knyttet til immunsystemet, så de kan lett behandles med injeksjon av Kumdang-2, som kan gi sterk forbedring av immunforsvaret, hevdes det på nettsiden.

Ebola-frykt.

Nord-Korea stengte ute utenlandske turister i et halvt år med noen av verdens strengeste ebola-kontroller, selv om det ikke ble rapportert om sykdommen i noen av landene i nærheten. Innreiserestriksjonene ble hevet tidligere i år. Ifølge Verdens helseorganisasjon sliter Nord-Korea med å bekjempe sykdommer som tuberkulose og luftveisinfeksjoner, som er blant landets vanligste dødsårsaker.

Nord-Korea skrøt av det samme legemiddelet under de dødelige fugleinfluensautbruddene i 2005 og 2013.

Nord-Koreas påstand kommer samtidig med at et tyvetall mennesker har dødd og flere enn 160 mennesker er blitt syke som følge av et Mers-utbrudd den siste måneden. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

KCNA, som er talerøret til Nord-Koreas leder, kommer med jevne mellomrom med nyheter om stadig nye revolusjonerende vitenskapelige og medisinske oppdagelser, samt Kim Jong-uns nesten umenneskelige sportslige ferdigheter.

Man kan verkligen undra om dom har alla hästar hemma...

  • Pengar från bostadsräntor ska befria oss från arbete.
  • Att flyga ska bli så tråkigt att det blir en pina.

På Miljöpartiets kongress röstas det om flera djärva motioner.

Över 100 motioner kommer att behandlas när Miljöpartiet håller kongress i Örebro. Huvudtemat är bostäder och miljö – men allt från förbud mot cigarettfimpar, tillåtande av aktiv dödshjälp och ekonomisk politik kommer behandlas.

En motion som stöds av Miljöpartiet i Skellefteå förespråkar ett helt nytt ekonomiskt system som bygger på basinkomst, eller medborgarlön.

En konsekvens av systemet är att banker inte längre behövs. I stället ska riksbanken tillhandahålla konto till alla invånare.

– Jag tror absolut det kommer bli en diskussion kring basinkomst. Men jag bedömer sannolikheten att motionen röstas igenom som ganska liten ändå, säger Rune Wästerby, som undertecknat motionen.

En annan motion behandlar frågan om bostadsräntor. Grundtanken är att förstatliga bostadslån – vilket i sin tur skulle ge 64 miljarder i intäkter till staten. Pengarna ska användas till en arbetsbefriande fond "som bidrar till att frigöra oss medborgare från tvånget att arbeta och ger oss frihet".

Partistyrelsen svarar att medborgarlön eller basinkomst redan har utretts och avslagits av partiet. Motionen om bostadsräntor och arbetsbefriande avslås också - med motiveringen att det är orealistiskt.

Teori kan bevisa att verkligheten finns – men bara om du tittar.

Ny forskning, av fysiker på Australian National University, bevisar en gammal teori inom kvantfysik som menar att verkligheten inte existerar så länge den inte uppmäts. En partikels tidigare uppförande förändras beroende på vad vi ser. Enkelt förklarar att den bara existerar om du tittar på den.

Har du någonsin funderat över vad som pågår bakom dig när du inte tittar? Ingenting, sägs det. Ny forskning bevisar att det kan vara sant. En övergripande teori inom moderna fysiken. Formulerades under 1900-talets första hälft. Beskriver materiens och energins beteende i mikrokosmos.

Dina ögon kan vara mer värdefulla än du någonsin anat. Ny forskning, av fysiker på Australian National University, bevisar en gammal teori inom kvantfysiken: att verkligheten inte existerar så länge den inte uppmätts. Enkelt förklarat, den existerar bara om du observerar den.

Fysikerna genomförde ett så kallat "John Wheeler's-delayed-choice–thought–experiment". Forskarnas mål är att se om och när ljus tar en viss form, våg eller partikel, eller om det förblir i obestämt tillstånd. Enligt kvantfysikens lagar kan du först när ljusets resa är över observera hur det agerade. Exakt det kom även forskarna på Australian National University fram till.

– Detta bevisar att mätning är allt, säger professor Andrew Truscott, enligt brittiska medier.

– På kvantnivå existerar inte verkligheten om du inte ser den.

Använder laser.

Vanligtvis genomförs experimentet genom att forskare låter ljuset studsa mot speglar. Den här gången lät forskarna heliumatomer röra sig samtidigt som de utsattes för en mängd laserstrålar. Strålarna skapade ett ojämnt mönster och korsningar, som om speglar skulle bryta ljus och ändra ljusets rörelser. Vid experimentets andra del la forskarna till ett mönster med nya strålar som var en blandning av det första och andra mönstret. Det ledde till att störningar skapades kring atomerna, som om de "valt" att följa både första och andra mönstret. När de sedan tog bort den andra omgången av strålar försvann störningarna, som om atomerna gått tillbaka till sitt ursprungliga utseende.

– Atomerna rörde sig aldrig från A till B. Det var först när atomerna uppmättes efter försöket som deras uppförande började att existera, säger Andrew Truscott, till brittisk media.

– Om du väljer att tro på att atomerna verkligen rörde sig i ett specifikt mönster måste du acceptera att en nutida mätning påverkar atomernas historia, sa Truscott.

Robin Nilsson
Källa: Australian National University

Ufo-hotellet där du kan gifta dig med en alien.

Drömmer du om att övernatta i en ufo-farkost? Då är du inte ensam. I alla fall inte enligt affärsmannen som nu bygger världens första ufo-hotell.

Affärsmannen Luis Ramallo är entusiastisk över sin idé:

– Vi bygger världens första autentiska ufo-hotell. De finns tiotals miljoner av science-fiction- och ufo-fans världen över som drömmer om ett bygge som detta. Det kommer att bli helt overkligt - när du tar in på hotellet kommer det att kännas som du förflyttats till en äkta rymdskepp.

Tvåvåningshotellet kommer att se ut som ett typisk "flygande tefat" och ska rymma 31 rum all inredda på science-fiction-teman. Lobbyn, restaurangen samt en nattklubb och ett spa kommer att formges så att det känns som om gästen befinner sig inuti ett rymdskepp. I hotellets bröllopskapell erbjuds giftermål iklädda olika typer av "alien-kostymer".

Källa: travelpulse.com

Ny bok: Så lever lyxmammorna i New York.

Sätter spädbarn i musikskola och tar hjälp av experter för att lära barnen leka. Här levde Madeleine, Chris och Leonore.

I en ny bok avslöjas livet på Upper East Side i New York.

Tränare som lär barnen leka.

Tremånaders bebisar som går på musikskola. Och mammor som går runt på vin, cannabis och ångestdämpande. Wednesday Martin är antropolog. När hon själv drabbades av kulturkrocken på Upper East Side som nyinflyttad bestämde hon sig för att använda sig av de kunskaperna. Nu har hennes studie publicerats i bokform, ”Primates of Park Avenue”. Det är framförallt mammorna i området som avhandlas eftersom det är ett extremt könssegregerat reservat.

Maximera barnet.

Papporna jobbar och tjänar pengar, mammorna är hemma och sköter barnen. Och det är via barnen det avgörs om man är lyckad eller inte. Tremånaders spädbarn tas in på Diller-Quaile School of Music, och får man inte plats på rätt förskola (årsavgift en kvarts miljon kronor) är den fortsatta skolkarriären i fara.

– Du förväntas maximera ditt barn på alla vis du kan tänka dig; känslomässigt, socialt, konstnärligt, akademiskt. Det är ditt jobb, säger Wednesday Martin till New York Post.

Experter lär barnen leka och cykla. Alla aktiviteter innebär bland annat att en del barn aldrig hinner lära sig att leka med andra barn. Men det finns hjälp att få. För mellan 1000 och 3000 kronor i timmen kommer en lekterapeut hem och tränar barnet. Föräldrarna får sedan en utvärdering över barnens styrkor och svagheter i leken så att de kan fortsätta träningen och öppna dörren till de förskolor som räknas och som bedömer barnens sociala förmåga vid antagningen. Är barnet kinkigt med maten? En mattränare kan hjälpa. Har ungen svårt att sitta stilla? Det finns hjälp för att rätta till sånt och specialister för att lära barnet att cykla och särskilda experter som hjälper föräldrar att hjälpa sina barn med läxorna.

Frisör två gånger om dagen.

För att ens ha en chans att ordna lekkamrater till sina barn får mammorna jobba med sig själva.

För att se tillräckligt bra ut krävs hårstyling och make-up av specialister två gånger om dagen - före lämning och hämtning i skolan.

Den som inte har en Birkin-väska för uppemot en halv miljon kronor betraktas som luspank och inte värdig att arrangera lekträffarna. Det serveras gärna vin när barnen ska leka tillsammans, även om det är mitt på blanka förmiddagen.

– Det är den här spända synen på perfektionism och ekonomiskt beroende, säger Wednesday Martin till New York Post.

– Männen har mer makt, det är ett väldigt traditionellt könsuppdelat samhälle.

För kvinnor med all tid i världen och i det närmaste obegränsat med pengar finns inga ursäkter för att inte lyckas med barnen. Wednesday Martin skriver om antidepressiva och ångestdämpande tabletter, om cannabis och vin som hjälper mammorna att ta sig igenom dagarna och nätterna. Nu har Wednesday Martin och hennes familj flyttat.

– Ska jag vara ärlig så saknar jag Upper East Side men jag kände hur skevt det var där.

Piloten flög i väg i stulet plan – försvann spårlöst.

Flyginstruktören William James McAdams, 24, stal ett flygplan. Och försvann – spårlöst.

– Vart tog det här planet vägen? Det är ett märkligt och unikt fall, säger Palo Alto-polisen Brian Philip.

Den 8 maj satte sig piloten William James McAdams i planet av typen Cessna 172 Skyhawk. I det stulna planet lyfte han från flygplatsen i Palo Alto, Kalifornien, och försvann. 24-åringens stulna plan syntes på radarn utanför Kaliforniens kust samma dag men sedan dess finns inga spår. Planet tros då ha varit på väg söderut men det är inte heller skrivet i sten.

– Planet tros ha varit på väg söderut, men inte ens det är säkert eftersom det inte finns någon bestämd flygrutt, säger Palo Alto-polisen Brian Philip enligt Washington Post.

Planets nödsändare har skickat ut en signal men inte med några koordinater och polisen har inte hittat något som gör att de kan avgöra om planet drabbats av en olycka eller om sändaren har mixtrats med, enligt CBS News.

– Vi har hittat något som tyder på vilken plats han kan befinna sig på, säger Brian Philip.

– Det här är inte en lätt utredning. Den är märklig och unik.

24-årige McAdams ska ställas inför rätta i Florida för andra brott efter att ha gripits i Orange County i slutet av april. Han misstänks bland annat för grov misshandel, enligt CBS News. Hans mamma säger till lokaltidningen Palo Alto online att familjen inte vet något om försvinnandet.

– Jag ber bara för honom. Jag vet inte vad som kan ha hänt, säger Stephanie McAdams till tidningen.

Regnande spindlar täckte hela staden i kuslig väv.

Invånare i Goulburn, Australien, råkade ut för ett ovanligt regnväder. Miljontals spindlar syntes regna över staden och täcka allt med sin väv, rapporterar Sydney Morning Herald. Ian Watson, en av de boende, säger till tidningen att huset såg ut att vara ”övergivet och övertaget av spindlar”. Men han var inte oroad, utan tyckte i stället att spindelväven som täckte staden som en mjölkvit dimma nyligen var vacker. Enda problemet var att nätet hela tiden fastnade i hans skägg.

Livet i den australiska staden Goulburn har den senaste tiden påmint om en scen ur en dålig skräckfilm. Tusentals spindlar har "regnat" från himlen och nästan förmörkat solen, enligt invånarna.

Tanken på en vistelse i Goulburn kan säkert ge den med bara en lätt släng av arachnofobi kalla kårar. Tusentals, kanske till och med miljontals, små spindlar föll tidigare i maj ner från himlen och täckte omgivningarna med spindelnät.

– Hela stället var täckt av de här svarta små spindlarna, och när jag tittade upp mot solen så var det som en tunnel av spindelnät som gick hundra meter upp i luften, berättar Goulburnbon Ian Watson för Sydney Morning Herald.

Ian Watson tycks dock inte skrämd över spindelinvasionen. Han beskriver det hela som vackert, om än något besvärande med spindelnäten som hela tiden fastnade i hans skägg när han gick ut. Hur skrämmande fenomenet än må vara, så är det inte alls ovanligt. Unga spindlar "skjuter upp" trådar av spindelnät i luften och använder dem sedan som en slags fallskärm för att förflytta sig genom luften.

– De kan bokstavligen färdas i flera kilometer, vilket är anledningen till att det finns spindlar på alla kontinenter. De dyker upp regelbundet i Antarktis, men dör snabbt, säger forskaren Martyn Robinson till tidningen.

Ryska rymdproblem – igen.

Ryska rymdproblem bara fortsätter. Missöde efter missöde efter missöde. . .

Ännu en gång har ryska maskiner misslyckats i rymden – och kompetensen inom landets rymdindustri ifrågasätts.

En rysk bärraket av typen Proton-M skulle ta med sig en mexikansk telekommunikationssatellit upp i omloppsbana kring jorden på lördagen. Men på 16 kilometers höjd började raketens styrmotorer krångla och både raket och satellit brann upp i atmosfären, uppger ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos.

I en annan incident samma dag vägrade motorerna starta på ett ryskt rymdskepp av typen Progress som är kopplad till internationella rymdstationen (ISS). Orsaken till misslyckandet utreds enligt Roscosmos.

Andra gången på kort tid.

Senast för ett år sedan misslyckades en uppskjutning med en Proton-M. Och i slutet av april i år tappade den ryska markkontrollen i Kazakstan kontrollen över ett fraktrymdskepp av typen Progress M-27 M som var på väg till ISS med nästan tre ton förnödenheter. Det rymdskeppet föll ner och förintades i atmosfären den 8 maj.

Jurij Karash, ledande rymdforskare och ledamot av den ryska akademin för rymdforskning, oroas över att låg lön och brist på nya projekt gör att landets skarpaste hjärnor inte söker sig till branschen.

– Det verkar som om den ryska rymdindustrin faller samman i kosmisk hastighet, säger han till nyhetsbyrån Interfax.

Kim Jong-Un skryter om Nordkoreas magiska historia.

Nordkorea framstår ofta i nyhetsrapporteringen som märkligt. Och den statliga nyhetsbyrån skryter nu om landets tusenåriga ockulta tradition.

”Korea har en lång historia av att utföra traditionell magi”.

Det är svårt för journalister nyhetsbevaka den kommunistiska diktaturen Nordkorea. Väldigt ofta får medier i stället nöja sig med det Nordkoreas propagandamaskin matat ut. Eller de saker som sipprar ut på annat håll. Senast i veckan rörde det nyheten om att Nordkoreas försvarschef anklagats för högförräderi och avrättats. En story som sedan fått kritik av sydkoreanska säkerhetstjänsten som meddelar att den inte gått att bekräfta, skriver Washington Post.

Men många gånger är det, i sanningens namn, rätt underliga saker som läcker ut från Nordkorea.

Fick kraftig energi.

Som till exempel om att Kim Jong-Un i julas ville använda artillerield för att skjuta ner en nio meter hög julgran som stod nära gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Och vem minns inte telegrammet om att nordkoreanska arkeologer hittat benrester från en enhörning? Eller att Kim Jong-Un bestigit landets högsta berg och därmed fått mental energi somsägs vara kraftigare än kärnvapen?

Många gånger är informationen helt absurd.

”Eldmagi”.

Vilket ett av statsapparatens senaste nyhetstelegram bekräftar. Under rubriken ”Nordkorea skryter om lång historia inom magi” förklarar statliga nyhetsbyrån KCNA att Korea har en lång tradition av att utföra magi.

”Det var redan bevisat i ett gammalt album som publicerades i ett grannland för 1 500 år sedan".

Enligt historiska data utvecklades magin till högre nivåer under Koryo-kungadömets era (918-1392), den första enade staten i Korea. Typiska magiska delar var eldmagi och med knivar. I dag har magin tagit ett stort steg framåt i den demokratiska folkrepubliken Korea”.

Ida Gustafsson

En ny trend?

Kinesiska flygresenärer tycks ha fått mani på att försöka öppna planets dörrar under färd. Bara under de senaste fyra månader har tolv sådana incidenter inträffat. Nu tar landets myndigheter till hårdhandskarna för att få stopp på ofoget. I staden Yanji i nordöstra Kina blev i måndags en man den förste kines att dömas för tilltaget.

Mannen stod åtalad för att ha utsatt sina medresenärer för fara då han på en flygning med Asiana Airlines den 12 februari lyckades öppna en av planets nödutgångar då planet rullade på startbanan och just skulle till att lyfta. Tilltaget fick en nödrutschkana att utlösas och planet tvingades göra ett bryskt nödstopp. Avgången blev fyra timmar försenad.

Elva flygincidenter i Kina.

Enligt en rapport från den kinesiska luftfartsstyrelsen har ytterligare elva likande incidenter inträffat på flygplatser runt hela landet bara i år, oftast i samband med att plan kört ut på startbanan och förberett take-off.

I förra veckan hängdes en man i Peking ut på en nationell lista där kineser som bär sig illa åt offentligt namnges. Mannen hade försenat en flygning i januari genom att öppna två nödutgångar på planet.

Vad som ligger bakom det märkliga nya beteendet är oklart. Men kineserna har börjat flyga i mycket stor omfattning på senare år. Många flyger för första gången och saknar grundläggande kunskaper om flygsäkerhet.

Källa: Associated Press

Gick till polisen – för att klaga på knarket.

Polisstationen i Växjö fick i dag besök av en kille som uppträdde stökigt. Enligt polisen ville han anmäla att han var missnöjd med ett parti knark han hade köpt. Polisen Scott Goodwin skrev om händelsen på polisens Facebooksida och inlägget har delats över tusen gånger.

Scott Goodwin och hans kolleger var ute och patrullerade när de fick anrop om att en kille uppträdde stökigt i polishusets reception. Patrullen begav sig dit, men då hade personen i fråga redan gett sig av.

– Då ropade vi på en patrull som redan varit där och de hade hört att han kommit dit för att han hade köpt dåligt knark och ville klaga, men att han sedan stuckit, säger Scott Goodwin. Han har själv aldrig upplevt något liknande.

– Under mina 20 år som polis har det aldrig hänt förut att någon kommit fram och velat reklamera sitt knark.

Scott Goodwin tyckte därför att det inträffade var värt en statusuppdatering på polisens Facebooksida:

"Idag kom en kille till polisstation för att anmäla någonting och enligt uppgiften var han lite stökig. En patrull skickades till receptionen för att kontrollera killen, men han hade försvunnit innan patrullen kom fram. Sedan fick vi höra att han var missnöjd med kvalitén på narkotika som han hade köpt och vill anmäla det till polisen men ångrade sig i sista minuten."

"Crazy Casablanca".

På Facebook skriver Scott Goodwin också i skämtsamma ordalag om vad han tycker att man ska göra om man är missnöjd med sitt narkotikainköp.

"Har du någon gång varit missnöjd med ditt narkotika-inköp? Har du någon gång betalat för Crazy Casablanca men fick i stället Göstas Gödsel? Oroa dig inte. Ring till polisens knarkreklamationshotline på 11414 och berätta det för oss. Vi kan ta produkten du har kvar i beslag och även testa ditt urin för att kolla på styrkan och kvalitén."

Scott Goddwin säger att inlägget har ett seriöst budskap – den skämtsamma tonen till trots.

– Den första delen är ren fakta där jag inte tar ställning till något. Sedan är det klart att om folk vill lämna sitt knark och berätta vem de köpt det ifrån vill vi gärna att de gör det. Men jag tänkte att jag skriver det på ett roligt sätt så att folk delar inlägget., jag vill inte skriva tråkiga polisnotiser på Facebook.

Inlägget har vid 20.30-tiden på lördagskvällen delats över tusen gånger. De flesta av kommentarerna på Facebook är positiva, men det finns också de som menar att Scott Goodwin driver med utsatta människor.

– Det finns folk som säger att jag kränker den här personen. Men vi vet inte ens vem det är och kränker inte honom. Ingenting i den andra delen av inlägget handlar om den killen, men varje gång jag skriver om narkotika kommer de narkotikaliberala fram och vill hitta fel i det jag skriver så att det kan anklaga polisen för något.

Av Minna Wallén-Widung

Snöskoter fick p-bot – i centrala Malmö.

Snöskotern står sedan flera år avställd och parkerad i ett garage i norrländska Rantajärvi. Trots det kräver Transportstyrelsen skoterns ägare på 600 kronor för att ha felparkerat den – i snöfattiga Malmö, rapporterar NSD.

Enligt Transportstyrelsen skulle skotern ha stått parkerad på Friisgatan i centrala Malmö den 20 mars. Vid en närmare utredning av saken visar det sig dock att fordonet som bötfälldes egentligen är en Citroën, med samma registreringsnummer som skotern i Rantajärvi.

Skoterägaren ska ha blivit ombedd att polisanmäla saken – men också uppmanad att betala boten innan den bestrids, skriver tidningen.

Grannbråk.

Om vi hästar har skillda meningar brukar vi lösa det på studs och med ett par välvalda bakutspark. Tvåbeningar löser sina bekymmer på annat sätt. Speciellt i Norge kan sådant gå riktigt ruskigt till:

Rikinger i heftig nabokrangel.

Her tar nabokrangelen mellom milliardæren Olav Stangeland og traktorkongen Arvid Gimre helt av. Mandag ettermiddag dumpet mannen som ifølge Kapital er Norges 69. rikeste mann personlig flere tonn stein foran huset til naboen sin.

– Dette blir neste utgave av Donald Duck. Jeg har ikke sett på maken, sier advokat John Christian Elden. Han er engasjert av Arvid Gimre som ikke orker mer krangel med milliardærnabo Olav Stangeland på Jæren.

Ifølge advokat Elden dumpet Stangeland to lass med kampesteiner foran huset til Gimre to timer etter at Gimre sa nei til en forliksavtale om en låve de har kranglet om i mange år. Stangeland er administrerende direktør i Stangelandgruppen og nummer 69 på Kapitals liste over landets rikeste. Arvid Gimre stod selv i stuen og fotograferte milliardærnaboen som selv satt i den grønne traktoren som hadde hengeren full av stein. Stavanger Aftenblad skriver at Stangeland er god for 2,65 milliarder kroner. Det var aftenbladet.no som først omtalte saken tirsdag kveld.

Striden har i mange år stått om en låve på eiendommen Stangeland kjøpte av Gimre i 1999. De har vært naboer siden 1992. De siste par årene har naboforholdet blitt stadig vanskeligere. Gimre solgte i 1999 unna jorden på gården på Tjelta i Sola kommune. Han beholdt to hus og bor selv i det ene. Det ble også skrevet en leieavtale for en låve som står tett på huset til Gimre. Det siste året har temperaturen steget mellom partene. Stangeland vil ha Gimre ut av låven, ifølge Elden. Nå vil Gimre at kjendisadvokaten rydder opp. Han sier at han selv to ganger i løpet av det siste halvåret har forsøkt å få til en løsning med naboen uten å nå fram. Mandag sa han selv nei til Stangelands forslag til forlik.

– Nabokrangel er vondt og nå er det nok. Jeg mister nattesøvnen av dette og har vært sykemeldt lenge. Nå har jeg engasjert advokat Elden. Jeg regner meg at saken havner i retten, sier Gimre.

Advokat Sindre Oftedal i advokatfirmaet Haver representerer Olav Stangeland.

– Hvis ikke Gimre vil aksepterer det romslige tilbudet Stangeland har tilbudt, må denne konflikten om nødvendig løses slik tvister skal løses, gjennom rettssystemet, sier advokat.

– Tilbudet fra Stangeland er romslig?

– Det er det åpenbart, sier advokaten.

John Christian Elden besøkte klienten mandag. Han kaller saken «crazy».

– Jeg har ikke sett maken fra voksne folk som burde blitt enige uten advokat og politihjelp. I 1999 var partene enige om at Stangeland skulle overta den dyrebare jorden, mens Gimre beholdt bygningene. Av juridiske grunner ble det utformet en gratis leieavtale for låven og nå 16 år etter prøver Stangeland å si opp gratisleieavtalen og kaste ut eieren, sier Elden.

Han skriver i en tekstmelding at han etter å ha blitt varslet om steinlassene utenfor klientens hus, sendte en kort mail til Stangelands advokat.

– Jeg skrev at jeg ville komme tilbake til klientens atferd. Han er nok en klok advokat, skriver Elden.

Klokken 15.30 i dag kom en gravemaskin fra Stanglandgruppen og fjernet kampesteinene. Stangelandgruppen er det største entreprenørfirmaet i Rogaland. Olav Stangeland er nummer seks på listen over fylkets rikeste personer. I følge aftenbladet.no ringte direktøren selv avisen og varlset at steinene var fjernet.

– Stangelands eiendom. Advokat Sindre Oftedal ønsker å påpeke to viktige ting på vegne av sin klient Olav Stangeland:

– Steinene ble dumpet på Stangelands egen eiendom og skulle lagres til senere bruk. De var aldri til hinder for Gimre eller for adkomst til hans bolighus. Steinene er allerede fjernet, sier Oftedal som selv har vært på eiendommen og sett på steinhaugen.

– Bildene viser at det er flere hundre meter mellom Gimres bolig og Stangelands gård. Det ser også ut som om det er god plass i området. Måtte han lagre steinhaugen rett utenfor boligen til naboen han har en dyp konflikt med?

– Det er et areal rundt de to fradelte husene. Driftsbygningene og tunet er Stangelands eiendom. Det er mange plasser å lagre steinene. De skulle lagres for senere bruk og det er en fordel å lagre dem i nærheten av der de skal brukes. De ble fjernet av hensyn til Gimre og lagret et annet sted. Man kan mene hva man vil om plasseringen. Jeg har sett verre ting, sier advokat Oftedal.

– Plager nabokonflikten Stangeland?

– Ingen synes noen slik er kjekt.

– Kommer dere til å ta et initiativ overfor mortparten for å løse konflikten?

– Vi mener vi har tatt et intiativ, men det er avslått, sier Oftedal.

VG har snakket med Olav Stangeland og bedt om hans versjon av saken.

– Jeg vil ikke diskutere i avisen med en sjuk mann, sier han.

– Det får stå for hans regning. Nå får advokat John Christian Elden ordne opp, sier Gimre.

Tesla avslöjar: Vi utvecklar superbatteri.

Tesla-chefen Elon Musk är på väg att revolutionera vårt sätt att spara energi. Efter elbilen - nu är Musk redo att berätta om sitt senaste projekt: effektiva batterier som ska förändra hela vår hantering av energi.

Miljardären Elon Musk skapade världens kanske mest effektiva elbil med en räckvidd på cirka 50 mil. Och han gjorde det tack vare sitt eget batteripatent och flera år före de etablerade biltillverkarna. Men nu väntas Elon Musk slå världen med häpnad ännu en gång. Under en presskonferens från San Francisco ska Elon Musk berätta om sin nya batteriteknik.

Lagrar energi på nytt sätt.

Tekniken går ut på att stapla batterier på ett nytt sätt så att de kan lagra energi från sol, vind och vatten på ett nytt och effektivare sätt. Lyckas Musk väntas hans nya projekt inom kort omsätta miljarder. Hittills har det inte gått att få ekonomi i att lagra energi från till exempel solen på ett bra sätt. Därmed har solenergi inte blivit den energikälla vi länge ansett att den kan bli.

Elon Musk och hans Tesla har precis byggt en jättefabrik för batteritillverkning i Nevada och där ska han kunna tillverka tillräckligt mycket av de nya superbatterierna för att få ekonomi i energilagring i batterier. Under presskonferensen väntas Elon Musk berätta om ett så kallat "hemmabatteri" för energilagring i mindre skala samt om ett större superbatteri för lagring av större mängder energi.

Efterfrågan på nya batterier väntas vara enorm och kan Elon Musk lösa den ökade efterfrågan på energi i världen med hjälp av batterier för lagring av solenergi i stor skala så sitter han på en guldgruva. För att inte tala om den miljönytta en sådan lagring kan göra för världen. Tesla levererar redan i dag batterier för energilagring till den stora affärskedjan Wal-mart och för Elon Musks projekt SolarCity.

Men det går att tänka ännu större än så. Musk väntas kombinera Teslas kunnande i batteritillverkning för bilar med sitt kunnande för att hantera och styra energi till och från batterierna.

Av Jan-Erik Berggren
jan-erik.berggren@expressen.se  

Pølsebrødets skapare död – Danmark i sorg.

Det är nästan lika klassiskt som den röde pølsen själv. Brödet som du äter den danska delikatessen till skapades av Julius Paaskesen på 1950-talet. I dag sörjer Danmark den 92-årige bagarlegendarens död.

För många är ett besök i Köpenhamn synonymt med ett besök på Tivoli, kanske en eller ett par fatöl - och ett stopp i korvvagnen med beställningen "en rød pølse med brød". Brödet som du äter till din danska delikatess är ofta något fyrkantigare, lite frasigare och det saknar glipan som du får när du beställer den i Sverige vanligare rätten: En korv med bröd.

200 000 bröd om dagen.

Julius Paaskesen var mannen som på 1950-talet såg till att pølsebrödet fick ordentlig spridning. 1951 öppnade Paaskesen tillsammans med sin fru Dagny ett bageri på Vesterbro, och resten är, som det brukar kallas: historia. Enligt de danska tidningarna Ekstrabladet och Jyllandsposten startade legenden när en pølseman en dag traskade in på bageriet och ville ha 200 bröd. Paaskesens anade den stora efterfrågan och började massproducera sina pølsebröd.

Tio år efter bageriöppnandet på Vesterbro tillverkade Paaskebrød 200 000 pølsebröd om dagen. Det var också Julius Paaskesen som uppfann den speciella brödrosten som är obligatorisk rekvisita i varenda dansk pølsevagn.

Såldes till Sverige.

Paaskebrød såldes 1988 till svenska Lantmännen och Julius Paaskesen kunde så småningom gå i pension, inte utan att förtjäna epitetet legendar i pølsebrödsbranschen. Julius Paaskesen somnade in i måndags, skriver hans familj i en dödsannons i Jyllandsposten. Han blev 92 år gammal och efterlevs av sin livskamrat, fem barn, 12 barnbarn och elva barnbarnsbarn.

En kvinna kom för att köpa en ny BMW.

Och hon ville betala kontant – med 100 000 använda småsedlar. Det tog personalen sex timmar att räkna pengarna – som tillsammans vägde närmare 100 kilo.

Det är lätt att förstå hur man kan bli sugen på en BMW 730 Li, som är en förlängd version av den tyska lyxbilen. Men att man vill betala för den med småsedlar är kanske inte lika självklart.

Den kinesiska kvinnan, som kallade sig ”Miss Li” kom i hos BMW-handlaren i staden Zhengzhou hade med sig använda sedlar som var och en var värd 1 yuan, motsvarande cirka 1 krona och 35 öre. Hennes sedelbuntar vägde tillsammans 100 kilo och tog personalen hos bilhandlaren sex timmar att räkna, skriver South China Morning Post.

Sedlarna räckte inte – drog kortet.

Li Moran, som är föreståndare för bilhandlaren, blev mycket förvånad när kunden kom in med sina pengar.

– Jag har läst i medierna att det är många som använder småsedlar när de köper sina bilar. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle få uppleva något sånt här själv, säger han till Eastday.com.

De 100 000 sedlarna räckte dock inte för att betala för bilen. Den resterade summan tog Miss Li på sitt kreditkort. Där drog förmodligen personalen på bilfirman en lättnadens suck.

Som liv i yttre rymden.

McMurdos torrdalar på Antarktis är ett av världens mest extrema ökenområden. Men under den snustorra ytan finns vatten. Massor av vatten. Regionen är känd för det skrämmande naturfenomenet "Blood falls", eller blodforsen. Blodröd sörja forsar fram ur glaciären som om den skulle blöda.

Blodröd sörja forsar fram. Men det är inte glaciären som blöder. Nu finns nya svar på den mystiska gåtan med "blodforsen" på Antarktis. McMurdos torrdalar på Antarktis är ett av världens mest extrema ökenområden. Men under den snustorra ytan finns vatten. Massor av vatten. Regionen är känd för det skrämmande naturfenomenet "Blood falls", eller blodforsen. Blodröd sörja forsar fram ur glaciären som om den skulle blöda.

– Jag har studerat "blodfallen" under ganska lång tid och det har alltid varit ett mysterium, säger huvudstudieförfattaren Jill Mikucki vid University of Tennessee enligt Washington Post.

Ny forskning säger att regionen kan vara full av salt, extremt kallt grundvatten som sammankopplar kringliggande sjöar i ett massivt nätverk – och som kan vara hem åt mikroorganismer som överlever i extrema förhållanden.

Främmande organismer.

Forskare trodde ett tag att färgen kom från röda alger. Men det visade sig vara järnoxiden i vattnet som ger färgen och analyser visar att främmande bakteriellt liv finns i det gyttjiga saltvattnet. Forskarna har länge sökt efter källan till blodforsens gåta och Jill Mikucki tror nu på ett utbrett underjordiskt ekosystem under öknens yta. De tror att om vi kan finna liv på andra planeter, om vi lyckas med det i Antarktis underjord.

Forskarlaget ska nu undersöka saltvattensförekomsten grundligare och se hur sammankopplade Antarktis sjöar är. Allt de gör är samtidigt användbart inom rymdforskningen.

– Forskare har använt torrdalarna till att testa instrument sedan Viking-programmet, säger Mikucki. Så hur vi upptäcker saltvattnet och kommer åt det är relevant för arbetet på platser som Mars.

Om vi hittar liv på andra planeter är det troligt att det kommer att se ut som livet under Antarktis. Som exempel tror forskare att liv i den underjordiska sjön Vostok kan likna det vi kan finna på Jupiters måne Europa, som är täckt av hav och is. Nyligen fann rymdforskare spår efter saltvatten på Mars. En upptäckt som kan tyda på att det funnits liv på planeten.

Jag vet mycket väl vad matte hadde gnäggat .....

Nasas upptäckt kan lösa "warp drive".

Nasa påstås ha upptäckt vad som kan vara de första stapplande stegen mot att kunna färdas snabbare än ljusets hastighet. Eller som Star Trek-fans säger, ”warp drive".

Nyheten, som blivit ett hett diskussionsämne i amerikanska medier, avslöjades på ett nätforum efter att Nasa-ingenjörer diskuterat upptäckten. Nasa arbetar för tillfället med att utveckla en variant av raketmotorn Emdrive, som drivs av mikrovågsteknologi. Under arbetet uppges forskare ha lyckats få energistrålar att röra sig snabbare än ljusets hastighet, av misstag. När forskarna sköt energistrålar genom motorns resonanskammare såg de att vissa strålar färdades snabbare än ljusets hastighet.

En Emdrive och liknande motorer fungerar genom att via en magnetron vid hög effekt generera mikrovågor som skapar drivkraft. Den har inga rörliga delar och kan revolutionera hur farkoster skjuts upp och ut i rymden.

Diskuterar "warp drive".

Enligt amerikanska The Inquisitr ska Nasa-ingenjörer ha diskuterat upptäckten på ett forum specialiserat för rymdflygningsexperter och personer som är väldigt intresserade av rymdflygning. Efter att media snappade upp upptäckten har diskussionerna intensifierats. Är detta första steget mot att uppnå vad tv-serien Star Trek en gång kallade "warp drive"? Svaret är kanske. I Star Trek kunde rymdskeppen färdas i "warp drive", snabbare än ljusets hastighet. Sedan fenomenet presenterades i tv-serien har det varit rymdforskares våta dröm. Om Nasa lyckas fastställa att de fått strålen att färdas snabbare än ljusets hastighet, och att de kan göra det igen, är de närmare "warp drive" än någonsin tidigare.

Speciell teori väcks till liv.

På forumet och bland experter har fysikern Miguel Alcubierres teorier om en "warpbubbla" diskuterats flitigt. Tanken är att placera ett rymdskepp inuti i warpbubblan. Bubblan fungerar genom att krympa rumtiden framför sig och expandera den bakom sig. Det får bubblan att röra sig (som en surfare på havet) snabbare än ljusets hastighet samtidigt som skeppet står stilla inuti. Då skulle, enligt Alcubierres teori, skeppet inte förstöras. Teorin har aldrig bevisats vara genomförbar, men det kan förändras om Nasas upptäckt visar sig vara korrekt. Men det finns fortfarande stora frågetecken, bland annat hur warpbubblan ska hålla sin form när den uppnår ljusets hastighet. Nasa avslöjade 2012 att de arbetar med att ta fram ett skepp som ska kunna flyga i ljusets hastighet utifrån Alcubierres teorier.

– Matematiskt går det att göra det här möjligt. Den stora frågan är om vi kan göra det möjligt även i praktiken sa, Nasa-forskaren Harold White, i samband med avslöjandet.

Robin Nilsson

Enorm ”rökman” ses som tecken från gud.

Vulkanutbrottet i Chile Enligt en legend i Chile är vulkaner urtida kungligheter som krigar mot bergen. Så när rök från vulkanen Calbuco antog formen av en enorm man var det flera som såg det som ett tecken.

– Ett vulkanutbrott är guds sätt att visa att han är missnöjd. Rökmannen är troligen ett tecken på att han övervakar oss och hur vi lever, säger Juanma Ortiz Arredondo till Yahoo.

Calbuco fick sitt första utbrott på över 40 år i onsdags och askan som finns kvar i luften orsakar fortfarande stora problem i flygtrafiken.

Polisen varnar för ”avancerad” hundkidnappning.

Två kvinnor klädda i något som liknade uniformer knackade på hos en hundägare i Los Angeles och uppgav att de jobbade med djurskyddsfrågor hos polisen. E

fter att ha anklagat mannen för att vanvårda sin hund gick han med på att lämna över den. Polisen kallar det för den senaste ”avancerade metoden för hundkidnappning”, rapporterar CBS News.

21 hästar kan avlivas – efter felblandad mat.

Travhästarna utfodrades med kycklingfoder. Nu kan 21 av hästarna avlivas efter att de blivit matförgiftade.

– Det är en mardröm, säger Magne Olsen till Dagbladet.no.

Hästarna skulle matas och den norske travtränaren anade ingenting när hans lärling utfodrade maten till hästarna. Nu har hans hästar förgiftats efter att det visat sig att det inte var vanligt hästfoder i påsarna utan kycklingfoder i den tre ton tunga leveransen av foder till Olsens stall.

– Det är en mardröm. 650 kilo kycklingfoder blev felblandat med hästfoder under leveransen. Det var inte lätt att se att det var fel. Kycklingfodret är lite mindre än hästfodret, men de har samma färg, säger Magne Olsen till Dagbladet.no.

"Samma färg".

Till en början märkte Olsen inte att någonting var fel med hästarna. Det var först när han var ute i träning med dem som han märkte att något inte stod rätt till med hästarna då de verkade hållas tillbaka av något Efter en tävling på Leangens travbana blev Olsen däremot riktigt orolig.

– Alla mina hästar underpresterade kraftigt. Jag fick ta blodprover på dem som visade vad det var, säger Olsen.

"Mänskliga faktorn".

Fellesskjøpet som levererade fodret till Olsen är bedrövade över det som hänt den norske travtränaren och hans stall med hästar och säger att orsaken bakom felblandningen berodde på den mänskliga faktorn. De bägge parterna har träffats och pratat om det som hänt. Olsen har även anlitat en advokat för att reda ut situationen som uppstått.

– Jag måste göra det i den här situationen som uppstått. Men jag vill samtidigt understryka att dialogen med Fellesskjøpet är bra och det verkar som att de är fullt inställda på att ta ansvaret, säger Magne Olsen till Dagbladet.no.

Med hjälp av forskare från tio olika universitet ska Nasa nu hitta utomjordiskt liv.

Nu ska Nasa hitta liv i rymden. Med en ny grupp "alienjägare" där forskare från tio universitet ingår ska utomjordiskt liv hittas. Och nu vädjar nya gruppen, som kallas Nexss, till amatörastronomer om hjälp.

Nexss är namnet på den nya grupp som har tagits fram av rymdfartsorganisationen Nasa i jakten på utomjordiskt liv. Forskare från tio olika universitet som exempelvis Stanford, University of California och Yale ingår i gruppen, och beskrivs som experter på det utomjordiska, skriver Daily Mail. De hoppas också på att få hjälp av amatörastronomer i sitt letande, och har av det syftet startat sajten Planet Hunters där vem som helst kan hjälpa till med att hitta nya planeter utifrån bilder från det kraftfulla Keplerteleskopet.

Att studera extrasolära planeter, eller exoplaneter – det vill säga planeter utanför vårt solsystem – är ett relativt nytt område som uppstod efter att den första exoplaneten som ligger nära en stjärna som liknar vår sol upptäcktes 1995. Sedan Keplerteleskopet sköts upp av Nasa 2009 har över tusen exoplaneter hittats medan ytterligare tusen kandidater väntar på att bli bekräftade.

Kraftfulla datorsimuleringar.

Genom att börja använda ett mer systematiskt arbetssätt hoppas gruppen på att lära sig om främmande planeters biologi och dess atmosfär, geologi, hav och planernas interiör. Forskarna ska bland annat använda kraftfulla datorsimuleringar samt högteknologiska mikroskopiska studier av meteoriter för att hitta utomjordiskt liv.

Tidigare samma månad gick Nasas vetenskapliga chef Ellen Stofan ut och sade att utomjordiskt liv bör hittas inom 10 eller 20 år, men att det sannolikt inte handlar om "små gröna män" som i filmer. Sannolikt handlar det i stället om små mikrober. Uttalandet kom efter att Nasa hittat vatten på oväntade ställen; bland annat ska hälften av Mars norra hemisfär ha haft kilometerdjupa hav.

Nexss är en förkortning för "Nexus for Exoplanet System Science".

Av Sebastian Parkkila
sebastian.parkkila@expressen.se

Strippor ska locka kineser till begravningar.

Strippor är ett populärt inslag på Kinas landsbygd för att locka mer folk till begravningar. Men efter flera ”erotiska och avslöjande framträdanden på scen” vill Kinas kulturministerium sätta stopp för stripporna.

Strippornas framträdanden är olagliga och förstör ordningen på landsbygden, säger myndigheten i ett uttalande. Stripporna är ett relativt nytt fenomen, tidigare har besökarna lockats till begravningarna med traditionell opera och filmvisning.

Familjen Granquists kamp mot försäkringsbolaget.

Här är dotttern Sara Granquist i det aktuella ridhuset som tvisten gäller.

Publicerad 22 april 2015 23:31

Drömmen om en ridhusanläggning blåste bort med stormen Simone. I dag kämpar Gun och Sara Granquist i Blentarp förtvivlat för att få försäkringsbolaget Länsförsäkringar att stå för löftet de en gång skrev in i försäkringsbrevet.

– Vi kommer aldrig att ge oss, säger Gun och beskriver bolaget som kriminellt.

För Gun Granqvist är hästar en livsstil och hon har levt med hästar nästan hela livet. 2009 köpte hon en lantbruksfastighet med ett ridhus på tomten i trakterna kring Blentarp i Skåne. Priset var 4,5 miljoner kronor.

– Vi har 15 hästar, både travare och hopphästar och behövde verkligen ett eget ridhus, säger hon. Det var det viktiga med affären. Villkoret var också att det gick att fullvärdesförsäkra egendomen. Försäkringsbolaget Sveland besiktigade ridhuset och godkände försäkringen. När sedan Länsförsäkringar uppvaktade familjen lades fullvärdesförsäkringen över i det nya bolaget. Årspremien var 20 000 kronor.

"Såg bara fördelar".

Någon ny besiktning gjordes dock aldrig. Länsförsäkringars representant motiverade det med att bolaget haft fastigheten försäkrad tidigare och att det gjorts en besiktning vid det tillfället.

– Jag köpte idén med att bli helkund hos Länsförsäkringar och såg bara fördelar, säger Gun.

När stormen Simone den 28 oktober 2013 drog in över den skånska slätten förändrades dock allt i ett vinddrag.

– Det blåste 40 sekundmeter på gårdsplanen och jag minns att min dotter skrek att allt faller, säger Gun.

När stormen bedarrat kunde man se att det 15 år gamla ridhuset blivit illa tilltygat. Taket hade lyft och fackverkstakstolarna i metall gått sönder. I princip behövde hela taket tas ner och sättas upp igen.

– Vi förstod att det var livsfarligt att vistas i ridhuset och tvingades mer eller mindre spika igen dörren till anläggningen medan regleringen av skadorna pågick, säger Gun. Vid ett tillfälle betalades också 215 000 kronor ut som ersättning från bolaget.

Men när det senare stod klart att renoveringen skulle kosta uppåt två miljoner kronor vände bolaget plötsligt ryggen till - trots att ridhuset alltså varit fullvärdesförsäkrat.

– Då motiverar man sin inställning med att takkonstruktionen inte varit fackmannamässigt utförd. Det var ju rena skitsnacket. Vi har kunnat visa på att exakt den här typen av tak finns på både andra ridhus, flyghangarer och ICA Maxi-butiker.

I dag kämpar familjen med att hålla verksamheten ovanför vattenytan. Sara Granqvist är beroende av ridhuset för sin yrkesmässiga verksamhet och har tvingats hyra in sig på olika platser.

"Får hamna i domstol".

Gun betecknar Länsförsäkringarnas agerande som rent kriminellt.

– De erbjuder och tar betalt för en tjänst, men sedan står de inte vid sitt löfte när väl skadan är ett faktum, säger hon.

Nu har en advokat kopplats in på ärendet. Gun säger att familjen aldrig kommer att ge sig.

– Det får hamna i domstol, jag räknar kallt med det nu.

Advokat Sten Ivar Larsson företräder Gun och tänker lämna in en stämning till domstolen inom kort.

– Nu hävdar Länsförsäkringar att skadorna orsakats av att konstruktionen inte varit vindstabil. Men om så varit fallet hade skadebilden varit en helt annan, säger han.

Sten Ivar Larsson är förvånad över hur Länsf&ou

Honorärkonsul för Ryssland - i Arizona

Rysslands president Vladimir Putin ville förbättra relationerna med USA med en något oväntad mellanhand – actionskådespelaren och kampsportaren Steven Seagal. Det skriver SvD som hänvisar till sajten Buzzfeed.

Under ett möte med G8-länderna på Nordirland i juni 2013 – när relationerna mellan länderna var som frostigast – ska Putin vid ett möte med Obama föreslagit att Seagal skulle bli honorärkonsul för Ryssland i Arizona och Kalifornien. Obamaadministrationen blev mållös, skriver Buzzfeed.

– Vår reaktion var ”Du måste skämta”, säger en källa som deltog i mötet.

Polygami

Kinas Casanova fick poliseskort från sjukhuset.

Mannen, som bara kallas Yuan i kinesisk press, hamnade på sjukhus efter en bilkrasch den 24 mars, skriver South China Morning Post När läkarna sökte efter släktingar började den ena kvinnan efter den andra dyka upp vid sjukbädden.

En bilolycka blev hans fall. När läkarna efterlyste släktingar dök 17 kvinnor upp. Kinas Casanova fick lämna sjukhuset med poliseskort.

Mannen, som bara kallas Yuan i kinesisk press, hamnade på sjukhus efter en bilkrasch den 24 mars, skriver South China Morning Post

När läkarna sökte efter släktingar började den ena kvinnan efter den andra dyka upp vid sjukbädden.

De fick en smärre chock när de upptäckte hans vidlyftiga kärleksliv. Den yngsta av kvinnorna var 21 år, den äldsta 40. En av dem har barn med Yuan, en annan hade varit gift med honom i två år och en kvinna har försörjt honom ekonomiskt i nio år.

Bedrägeri.

Bilen som Yuan kraschade hade han lånat av en av flickvännerna. Alla kvinnor har lånat honom stora summor pengar. En av Yuans älskarinnor, Xiao, har nu startat en chattlinje för de 17. Polisen har inlett en undersökning om bedrägeri.

Och Yuan? Han lämnade sjukhuset mot läkarnas rekommendationer och fick poliseskort hem till sin mammas bostad i Fulin.

Hårfärg - ja eller möjligen inte...

I tre år har 17-åriga Emily Reay färgat sitt hår rött eftersom hon anser att det ger henne ökat självförtroende som musiker. Men när hon återvände till skolan i brittiska Carlisle efter påsklovet fick hon beskedet att hon inte längre var välkommen. Orsaken är att hennes hår plötsligt anses vara för rött.

– Först blev jag arg, sedan brast jag ut i gråt, säger Emily till The Telegraph.
Trots att hon erbjudit sig att sätta upp håret eller bära en mössa har skolan meddelat att hon får komma tillbaka först när hon ”tonat ned” sin hårfärg.

Rån

 En taiwanesisk konstsamlare blev rånad på smycken för mer än 45 miljoner kronor i en biltunnel i Paris, skriver Sky News.

Tunneln är ett vanligt tillhåll för rånare och tidigare har bland annat en saudisk prins blivit rånad på platsen. Tunneln Landy, som går mellan Paris och den stora flygplatsen Charles De Gaulle, är ofta högtrafikerad och vid rusningstider bildas det långa köer. Det är då rånare ser sin chans.

Precis så var det i onsdags när en taiwanesisk konstsamlaren satt i sin taxi på väg från flygplatsen, skriver Sky News. Förövarna slog in en ruta på den stillastående bilen och stal hennes Chanelväska.

Men inte nog med det. I väskan låg det juveler till ett sammanlagt värde av 46 miljoner kronor. Bland annat en dyrbar ring värd omkring 15 miljoner. Allt från modehuset Chanel. Enligt kvinnan skulle smyckena visas på Paris Museum of Modern Art. Men detta förnekas av muséet, skriver TT.

Flera miljonrån.

Sky News skriver att polisen inte vet om förövarna hade koll på att kvinnan bar på en sådan värdefull last eller om det var en slump att bytet blev så stort.

Rånen brukar ske mot turister som är på väg till eller från flygplatsen och det finns flera fall där bytena blivit stora. Bland annat blev den saudiska prinsen Abdul Aziz Bin Fahd rånad på 2,3 miljoner kronor och en massa diplomatiska papper i augusti i fjol.

2010 blev Christina Chernovetskja som är dotter till Kievs tidigare borgmästare rånad på en väska med smycken till ett värde av 41 miljoner kronor.

Flyr genom nödutgångarna.

Polisen arbetar med att försöka stoppa rånen, men säger att rånarna inte är rädda för någonting.

– De känner till området väl och flyr genom nödutgångarna, säger en polis till Sky News. Tunneln är 1,3 kilometer lång.

Klantig tjuv

 Tog selfies - riskerar nu fällas för inbrott. Den misstänkte tjuven tog flera ”selfies” med stöldgods i bakgrunden. Vid en husrannsakan hemma hos mannen hittade polisen bilderna – och nu letar man efter prylarnas rättmätiga ägare.

– Bilderna är troligtvis tagna någon gång under hösten 2014 fram till mitten av mars i år, säger Erik Bylund, brottsplatstekniker på polisen i Västra Götaland.

Datorer, läsplattor, guld, kameror, klockor och kläder. Det är exempel ur den stora mängd stöldgods som polisen i Västra Götaland hittade hemma hos en misstänkt inbrottstjuv.

– Vi kom honom på spåren då han glömde sin mobiltelefon vid ett inbrott i Öxnered utanför Vänersborg som avbröts av familjen som bor i huset, säger Birgit Stelzer, kriminalinspektör på polisen i Trollhättan.

”Hundratusentals kronor”.

Utifrån den kvarglömda luren kunde man spåra mannen, gripa honom och genomföra en husrannsakan i hans bostad där stöldgodset hittades.

– Det handlar om värden för hundratusentals kronor, säger Birgit Stelzer.

Polisens tekniker har kunnat binda godset till den misstänkta gärningsmannen genom flera bilder, så kallade ”selfies”, som han tagit. På bilderna, som hittades på två beslagtagna datorer, poserar mannen med godset.

Polisen har genom granskning av bilderna samt genom dna-jämförelser kunnat koppla mannen till fem villainbrott i Västra Götaland. Brott som mannen just nu sitter häktad för.

– Med hjälp av dna kunde vi binda honom till två inbrott i Älvängen. Där hade han provat kläder, säger Birgit Stelzer.

Missvisande datum.

Det finns emellertid fortfarande flera bilder på misstänkt stöldgods som polisen ännu inte har kunnat härleda till någon brottsanmälan. Man utesluter därför inte att fler hushåll kan ha drabbats av inbrottstjuven.

– Bildernas datumstämplar är missvisande varför vi inte kan peka ut exakta datum. Vi misstänker att mannen har tagit bilderna samma dag han utfört brotten. Godset på varje bild behöver inte komma från en och samma person, det kan vara gods från flera inbrott samma dag, säger Erik Bylund, kriminaltekniker på polisen i Västra Götaland.

Behöver hjälp med id.

I samband med publiceringen av bilderna på stöldgodset i Aftonbladet vill polisen skicka en uppmaning till allmänheten att i samband med anmälningar av stulet gods ge detaljerade beskrivningar av prylarna.

– Väldigt ofta påträffar vi gods som med stor sannolikhet är stulet men som vi inte hittar rätt ägare till. Det finns helt enkelt för många potentiella ägare till en stulen ”vit iphone” utan övrig angiven information. Detta bidrar i allra högsta grad till den låga uppklarningsprocenten vi så ofta får kritik för, säger Erik Bylund.

Enligt sajten Mywage som jämför kända personers löner är Barack Obamas månadslön på 270 000 kronor rätt hög i jämförelse.

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler:
225 710 kr/månad.

David Cameron, Storbritanniens premiärminister:
147 880 kr/månad

Vladimir Putin, Rysslands president:
101 430 kr/månad

Xi Jinping, Kinas president:
15 084 kr/månad

François Hollande, Frankrikes president:
139 260 kr/månad

Mariano Rajoy Brey, Spaniens premiärminister:
60 709 kr/månad

Helle Thorning-Schmidt, Danmarks statsminister:
155 550 kr/månad

Stefan Löfven, Sveriges statsminister:
156 000 kr/månad

Franciskus, Påve och Vatikanstatens härskare:
0 kronor/månad

Källa: Mywage.org, riksdagen.se

Amobacter Equi

Socialstyrelsen tillkännagav nyligen en upptäckt av en potentiellt farlig substans i hästars tagel. Substansen Amobacter Equui har kunnat kopplas till följande symptom hos främst kvinnor:

– Minskat intresse för att laga mat, städa och hushållsarbete i allmänhet.
– Minskat intresse för att bära make up, vackra kläder och högklackat.
– Bristande intresse för att spendera pengar på t ex hemmet och bilreparationer före det att ”älsklingen har ny utrustning såsom skydd, sadel, täcke och grimma samt förnödenheter som hö, kraftfoder och diverse tillskott.”

Amobacter Equui leder ofta till att infekterade personer tillbringar många timmar hemifrån och vidare till utmattning vilket kan leda till minskad fysisk kontakt med andra människor, i synnerhet äkta män/makar.

Amobacter Equui är starkt beroendeframkallande och jakten på ytterligare objekt med tagel kan leda till flocktänkande likt chipsreklam ”du kan inte bara ha en”.

Observera! Om du kommer i kontakt med kvinnor infekterade av denna substans, var förberedd på att prata om hästar i timmar.

Socialstyrelsen varnar: Hästar är dyra, beroendeframkallande och kan påverka kvinnors goda omdöme.

S rasar och SD lyfter

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 31 mars-8 april 2015.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1253.

Gapet mellan blocken är i stort sett utraderat i Demoskops/Expressens väljarbarometer för april. Stödet för de rödgröna är nu 41,3 procent medan allianspartierna stöds av 40,5 procent. Stödet för regeringen tangerar de rekordlåga nivåerna från i december, 35,2 procent. Tyngst går det för Socialdemokraterna som backar 3 procentenheter jämfört med i mars, till 28,3 procent.

Men Stefan Löfven tar siffrorna med ro.

– Jag är besjälad av jobben och jag vet att det kommer att avgöras på valdagen av vad vi faktiskt har levererat. Då är det jobb, framför allt ungdomsjobb. Det är det som upptar min tid, inte om det går plus eller minus i en eller annan mätning, säger han.

Anders Lindholm, vd på Demoskop, beskriver regeringens ställning som extremt svag.

– Det är en kombination av att de båda går dåligt. Det kostar att vara i regeringsställning, det är ganska tydligt, säger han.

Enligt Anders Lindholm finns det flera förklaringar till det låga stödet.

– De har inte direkt rosat marknaden. Kritiken har varit ganska betydande för båda partierna. När man pratar om både rot och bensinskatter är det lite uppförsbacke. Det finns nog skäl att tro att det slår tillbaka mot Socialdemokraterna primärt, säger Anders Lindholm.

SD fortsätter att växa.

Sverigedemokraterna är i öppen strid med partiets ungdomsförbund efter att ett 20-tal personer hotas av uteslutning. Men i opinionen fortsätter SD att lyfta. Partiet ökar med 1,5 procentenheter till 15,7 procent.

– Det är ett fortsatt underkännande till alliansen och regeringen. Det är exakt det som är det allvarliga i det här, säger Anders Lindholm.

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare och ansikte utåt, är nöjd med siffrorna.

– Skulle det vara val i dag så tror jag dock att våra verkliga siffror skulle vara några procent högre än vad denna mätning visar, säger Mattias Karlsson i en kommentar.

Jimmie Åkesson har nyligen gjort comeback efter sin sjukskrivning och för två veckor sedan medverkade han i "Skavlan" i SVT, en intervju som väckte stor debatt.

– Det har varit mycket uppmärksamhet kring partiet, både kring Åkessons återkomst och uppgörelsen i partiet och det är möjligt att det kan ha påverkat i positiv riktning. Men samtidigt ser vi att den negativa attityden hos befolkningen i det som är deras kärnfrågor växer i styrka. Frågan har också ökat i betydelse, säger Anders Lindholm. Mattias Karlsson tror att partiet på sikt har möjlighet att nå nivåer på över 30 procent och bli landets största parti.

– Jag tror att Jimmies (Åkesson) comeback kommer att ge oss ytterligare lyft i opinionen framöver, säger Karlsson.

Anders Lindholm tror dock inte att SD har möjlighet att bli ett 30 procents-parti i nuläget.

– SD har sprängt många gränser som man inte trodde var möjligt men i botten är det ändå ett missnöjesparti som inte har en självständig politik och svar på de stora frågorna.

Både Moderaterna och Folkpartiet ökar något medan Centerpartiet och Kristdemokraterna ligger kvar på i stort sett samma nivåer.

– Det är ganska mycket stiltje. Alliansen har inte heller rosat marknaden. De har ett antal relativt nya företrädare och de har inte någon haft någon särskilt aktiv period, säger Anders Lindholm.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek. Samtidigt når stödet för Sverigedemokraterna nya rekordnivåer på 15,7 procent i Demoskops/Expressens väljarbarometer för april.

– Min bedömning är att vi kan nå nivåer på över 30 procent och bli landets största parti, säger Mattias Karlsson.

Jesus grav

Begravdes Jesus och hans familjemedlemmar i Talpiotgraven i östra Jerusalem? Geologen Aryeh Shimrons säger sig ha gjort nya upptäckter som tyder på att så var fallet.

– Jag har nästan helt otvetydiga bevis, säger han till New York Times.

När Talpiotgraven upptäcktes i Jerusalem 1980 hittades flera kistor med mänskliga kvarlevor i. Flera av dessa hade inskriptioner med namn skrivna på arameiska, namn som även förekommer i Nya testamentet. En av inskriptionerna har tolkats som ”Jesus, Josefs son”, en annan ”Judas, Jesus son”. Namnen har fått en del att dra slutsatsen att Talpiotgraven troligtvis var Jesus från Nasarets familjegrav – och att Jesus själv var både gift och pappa till en son.

Teorin har dock tillbakavisats av experter, bland annat eftersom namnen på inskriptionerna alla var relativt vanliga i början av vår tideräkning.

Speciell jord.

Familjegravsteoretikerna har dock inte gett med sig. Om det bara skulle gå att bevisa att ytterligare en kista med mänskliga kvarlevor i, den så kallade Jakobs ossuarium med texten ”Jakob, son av Josef och bror till Jesus”, också härstammade från Talpiotgraven, skulle familjegravsteorin bli ännu mer trovärdig. Det menar till exempel Simcha Jacobovici, en israelisk filmmakare som 2007 låg bakom den kontroversiella James Cameron-producerade dokumentären ”The lost tomb of Jesus”.

Här kommer den Jerusalembaserade geologen Aryeh Shimron in i bilden. Han har gjort geologiska tester på Jakobs ossuarium, som i dag ägs av samlaren Oded Golan, och säger sig ha bevis för att den har varit täckt av rendzina, samma sorts speciella jordmån som kistorna i Talpiotgraven var täckta av när de hittades 1980.

– Jag menar att jag har väldigt starka, nästan helt otvetydiga bevis för att Jakobs ossuarium alltid har varit i Talpiotgraven, säger Shimron till New York Times.

Översvämmad efter jordbävning.

Han säger att den mineraliska sammansättningen av jordmånen som hittats på Jakobs ossuarium även är utmärkande för den jord som år 363 efter Kristus översvämmade Talpiotgraven under en jordbävning.

– De nya bevisen är långt bättre än jag hade förväntat mig, säger Shimron till New York Times.

Hur Aryeh Shimrons resultat kommer att tas emot av teologer, arkeologer och andra forskare återstår att se. Samlaren Oded Golan ställer sig dock lätt skeptisk till upptäckten.

– Det är väldigt intressant, men inte tillräckligt för att säga något slutgiltigt, säger han till New York Times.

Även om Aryeh Shimrons kemiska resultat stämmer går det inte att utesluta att Jakobs ossuarium kommer från en annan grav i området, menar Oded Golan. Dessutom säger han att han köpte kistan senast 1976, fyra år innan Talpiotgraven upptäcktes.

Ja, Stefan - han kan!!

Förtroendet för Stefan Löfven tokrasar i ny mätning. En katastrof för regeringen. På annat sätt kan Aftonbladet/Sverige tyckers nya mätning av förtroendet för riksdagens partiledare knappast beskrivas.

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven tokrasar. Miljö­minister Åsa Romson placerar sig i botten. Det är inte många som kan glädjas åt dagens mätning från Aftonbladet/Sverige tycker. Men allra tristast är den för regeringens tre partiledare, Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP) och Gustav Fridolin (MP).

Trots att han är statsminister ligger Stefan Löfven tvåa på listan, slagen av KD-Hägglund som är under avveckling. Bara det är en sensation. Att andelen väljare som har stort eller mycket stort rasar med 13 procentenheter är också, minst sagt, uppseendeväckande.

Förtroendet för Stefan Löfven toppade för ett år sedan. Sedan sjönk det långsamt för att gå upp i samband med decemberöverenskommelsen. Sedan dess har det rasat. I normalfallet toppar statsministern förtroendeligan. Så har det varit sedan Aftonbladet började mäta förtroendet för partiledarna för drygt 20 år sedan. Men Löfven ligger nu faktiskt tvåa. Och raset är ett av de kraftigaste som uppmätts.

En förklaring kan vara den korta hållbarheten på många av Löfvens besked.
Han skulle inte regera på någon annans budget.
Jo, det gjorde han.
Han skulle utlysa nyval. Nej det gjorde han inte.
Han skulle inte höja bensinskatten eller sänka rot. Jo, det gjorde han.

Det är nästan lika många som har stort eller mycket stort förtroende för Jimmie Åkesson som för Stefan Löfven. Det är en sensation som fler partistrateger borde ta sig en rejäl funderare över än de socialdemokratiska.

Politik är en förtroendebransch och den som många har förtroende för är en valvinnare. Åkessons akilleshäl är kvinnorna. Där har han en del att göra. Den yngsta väljargruppen gör inte heller vågen. I den senaste mätning från Sifo uppgav 14 procent att de hade stort eller mycket stort förtroende för SD-ledaren. Den siffran är nu dubblerad.

Klant

Den 41-årige tiggaren förklarade att han var hemlös och levde på att panta flaskor för att överleva.

Men när han stoppades av polisen mitt i natten för att ha cyklat mot rött ljus avslöjades något helt annat. I cykelkorgen fanns 177 påsar med smycken - till ett sammanlagt värde av 433 000 kronor.

Den 41-årige tiggaren levde uppenbart dubbla liv. Utåt sett var han hemlös, utan pengar och levde på att panta flaskor för att överhuvud taget ha några kronor på fickan. Men när 41-åringen stoppades av en polispatrull i Köpenhamn efter att ha cyklat mot rött ljus kom bilden av honom att förändras rejält.

Smycken i cykelkorgen.

Mannen hade nämligen smycken från designern Julie Sandlau för 433 000 svenska kronor i cykelkorgen. I korgen anträffades också en bultsax och en spackel. 41-åringen har nu häktats av en domstol i Köpenhamn. Mannen förnekar brott och förklarade inför domaren att fyndet i cykelkorgen bara var skrot som inte gick att sälja.

– Värdet är noll, försökte han övertyga domaren.

41-åringen förklarade också att han två dagar tidigare hittade smyckena i en sopcontainer på Østerbro - bara några hundra meter från platsen där han greps av polisen.

Försökt sälja.

Mannen påstod att han försökt sälja smyckena, men att ingen velat ha dem eftersom de varken var guld eller silver. 41-åringen var efterlyst när han greps av polisen. Mannen hade uteblivit från avtjänandet av ett ettårigt fängelsestraff för stöld och våld. Straffet utdömdes i december förra året.

– Om smyckena nu var värda någonting, varför skulle jag då fortsätta med att samla in och panta burkar, förklarade han i rättssalen.

Polisen har inte kunnat fastslå varifrån de aktuella smyckena kommer. Den 41-årige mannen misstänks även för att ha stulit verktyg för 13 000 kronor i samband med ett inbrott i en villa i Köpenhamns nordvästra delar.

Underjordiska staden Kappadokien

Först nu börjar arkeologer att förstå hur stort det underjordiska systemet av rum och gångar är, skriver The Telegraph. Den vindlande labyrinten i den turkiska regionen Kappadokien hittades 2012 men nya undersökningar avslöjar att staden är mycket större än man hittills trott – så stor som 65 fotbollsplaner.

Arkeologer tror att staden är 5 000 år gammal och varit hem för ett jordbrukssamhälle. Förmodligen handlar det om den största underjordiska stad som hittats i världen, säger experter.

Brände 70 000 kr på artiklar som aldrig publicerades.

Forskningsrådet betalade 6000 kronor i timmen för en kurs i Twitter.
Generaldirektör Ingrid Petersson var en av deltagarna och hon har i dag blygsamma 286 följare:

”Solen är åter här på besök. - om än tillfälligt om man går tro SMHI.”, tweetade hon timmarna innan denna artikel skrevs.

Forskningsrådet betalade sammanlagt 12 500 kronor för en tvåtimmars kurs i Twitter.  Kursen leddes av PR-kvinnan Brit Stakston.
–  Vi är en statlig myndighet och har inte kommit lika långt som vad andra har gjort på det området, säger forskningsrådets presschef Emelie von Essen.

47 kronor per tweet.

Deltagarna bestod av sju personer på kommunikationsavdelningen samt generaldirektören Ingrid Petersson. Hon har i dag 286 följare på Twitter. I skrivande stund lyder hennes senaste tweet:

”Solen är åter här på besök. - om än tillfälligt om man går tro SMHI.”
Kommunikationsenheten svarar för två konton på Twitter. Tillsammans har det gjorts 263 tweets sedan kursen i mars förra året. Det motsvarar drygt 47 kronor per inlägg.

Kurs för 5000 per timme

Trafikverket gick en kurs på JKL – för drygt 5.000 kr per timme. En av kursledarna var Göran Perssons förre pressekreterare Anna Helsén.

PR- och lobbybyråer tjänar i dag storkovan på myndigheter. Det handlar om över fem miljoner kronor varje månad som betalas för allt från medieträning av tjänstemän till debattartiklar och krishantering.

– I den här branschen kan man ta mycket betalt för ett ganska mediokert arbete, säger en tidigare medarbetare på en känd pr-byrå.

Skattebetalarna står för stora delar av pr- och lobbyföretagens vinster. Aftonbladet har begärt in fakturorna från de 24 största byråerna till myndigheter och kommuner sedan sommaren 2013. Totalt handlar det om 104 miljoner kronor som betalats för allt från medieträning av tjänstemän till debattartiklar och krishantering. För två år sedan gjorde vi en liknande undersökning, då med siffror från Ekonomistyrningsverket som visade att staten de senaste fem åren spenderat i genomsnitt 47,8 miljoner per år på pr och lobbybyråernas tjänster.

Försäkringskassan betalar mest.

Nu visar Aftonbladets undersökning att det handlar om drygt 62 miljoner kronor per år, men då är även kommunernas kostnader inräknade. Försäkringskassan är i det här sammanhanget en myndighet som gör av med mest pengar. Det är en myndighet som har granskats hårt av medier och har bland annat satsat på att medieträna sina medarbetare. Under vår granskningsperiod har de köpt tjänster av pr-byrån Prime för över 27 miljoner kronor. En hel del av Skattebetalarnas pengar har gått till rena partsinlagor som har beställts av myndigheter och kommuner.

Gjorde en folder.

I Lunds Kommun har man köpt propaganda för spårvägar. Fakturorna på sammanlagt över en kvarts miljon gick till pr-byrån Aspekta. En stor del av kostnaden gällde en partsinlaga som argumenterade för spårvägarna. Frågan har varit omtvistad och det finns flera grupper som helt motsätter sig bygget.

– Informationen om projektet hade inte nått ut till Lundaborna, och vi gjorde en enkel folder som berättade varför spårväg är en bra idé, säger Åsa Mårtensson, kommundirektörens sekreterare.

Lunds kommun betalade även drygt 15.000 kronor för ”framtagande av debattartikel för nationell media”. Lobbybyråns debattartikel publicerades i Sydsvenskan den 10 januari förra året och undertecknades av direktörerna för tre bolag som samarbetar och är kopplade till kommunen och Region Skåne.

5.000 kr i timmen.

Trafikverket betalade 84.000 kronor till lobby-byrån JKL, som har knutit till sig förre statsministern Göran Persson. Syftet var att träna argumentation och budskap om Norra Länken, den nya trafikleden i norra Stockholm. Kursen pågick i fyra halvdagar, vilket ger en prislapp på drygt 5.000 kronor per timme. Den hölls i JKL:s lokaler på Sveavägen i Stockholm. En av kursledarna var Göran Perssons förre pressekreterare Anna Helsén. Kursdeltagare var projektledare som jobbat med Norra Länken, men också Åse Malm, som är informationsansvarig på Trafikverket.

Varför gick du den?

– Jag ska också känna mig trygg och bekväm i mina kontakter med allmänhet och media.

Men du jobbar ju som kommunikationsansvarig, förutsätter man inte då att du har de kunskaperna redan?

– Jae... det kanske inte alltid ingår i min grundutbildning, även en kommunikatör kan behöva tränas på sånt för att känna sig väl till mods.

Enligt Aftonbladets källa, som har jobbat inom pr och lobbybranschen, är medieträning en mycket lukrativ verksamhet. Han uppger att det oftast inte kräver några större arbetsinsatser eller förberedelser, utan det går mest på rutin.

– Såna här kurser som ordnas är en kassako. 84.000 för fyra halvdagar är mycket, men det finns många som tar mycket mer.

Folks girighet har alltså inga gränser....!!!! Men det värsta är att skattebetalarna finner sig i det

Porsche

Porsche har dragit skynket av nya cabrioleten Boxster Spyder. En modell som återvänder till märkets rötter – och ger massor av körglädje. Men såväl radio som luftkonditionering är tillval.

I tider som dessa när de manuella växellådorna börjar bli lika ovanliga i nya sportbilar som folk som använder blinkers känns det ovanligt befriande när Porsche avtäcker sin senaste sportbil Boxster Spyder. Lättad, vässad och tämligen spartansk vill den återvända till märkets rötter och erbjuda ren och skär körglädje till en överkompling peng.

Men körglädjen har en baksida – för att få vikten så låg som möjligt är varken radio eller luftkonditionering standardutrustning. Men å andra sidan vad ska du med det till? Frisk luft kommer ju ändå när du fäller taket – och radio känns överflödigt med en 3,8-liters mittmonterad boxersexa som sjunger så vasst bara en inte överladdad Porsche-motor kan göra.

Handmanövrerad tygsufflett.

Den som ändå prompt vill ha de moderna finesserna kan få såväl radio som luftkonditionering utan extra kostnad, och öppnar du plånboken kan Spydern utrustas med det mesta som en vanliga Boxster kan. Oavsett utrustning är antalet hästkrafter i motorn 375 stycken och 0-100 km/h går på 4,5 sekunder och toppfarten är 290 km/h. Tygsuffletten öppnas och stängs för hand, och växlingarna sker, naturligtvis, även de för hand.

Boxster Spyder börjar säljas omgående och lanseras under juli månad, men ännu är inget svenskt pris fastställd.

I Tyskland kostar bilen dock från 745 000 kronor.

Ursöt!

I vilt tillstånd har däggdjuret illi pika endast setts av 29 nu levande personer. Men saedan det teddybjörnsliknande djuret i norra Kina fångats på bild så varnar viltvårdare för den uppmärksamhet som blossat upp.

För att skydda djuret har de länge hållit tyst om dess existens, rapporterar nyhetsbyrån TT. Men sesan National Geographic har skrivit om djuret så sprider sig uppmärksamheten.

- Många har jört av sig och säger att de vill hjälpa till. Men mer uppmärksamhet betyder också ökad fara för dem. Att förlora en enda vore skadligt för hela gruppen, säger viltvårdaren Li Weidong.

Löfvens löften

Löften är inte Stefan Löfvens bästa gren, konstaterade Lena Mellin i Aftonbladet i torsdags. Det är svårt att inte hålla med. Under sin korta karriär som politiker har statsministern hunnit bryta fler löften än de flesta.

Ett axplock:

S-ledaren lovade att aldrig regera med en borgerlig budgetvilket han nu gör.

Han lovade att utlysa nyval – men ändrade sig.

Överskottsmålet försvarades – för att sedan överges.

Och i veckan kom beskedet att regeringen i strid med tidigare löften sänker rot-avdraget.

En del av löftesbrotten beror på att Löfven är oerfaren. I stället för att likt andra politiker vara medvetet vag sätter S-ledaren tydligt ned foten, för att sedan snabbt tvingas flytta den. Andra löften har han förmodligen aldrig haft för avsikt att hålla, som överskottsmålet.

De många löftesbrotten är ett problem i sig, det riskerar att slå mot förtroendet för politiker. Men om Löfven ändå inlett en era av löftesbrott har vi förslag på några löften som han gärna får svika.

"De rika ska bidra mer".

Att höja världens högsta marginalskatter ytterligare för läkare, rektorer och civil- ingenjörer är tom symbolpolitik. Det ger litet – om ens något – tillskott till statskassan. Men skatteplanerande lär bli en folksport.

"Pensionärsskatten ska sänkas".

Talet om en "pensionärsskatt" är populism av sämsta sort. I tider när Sverige behöver fler som arbetar - inte färre - är det vansinne att sänka skatten för pensionärer (och att höja den för arbetande seniorer).

"Alla unga ska få jobb eller utbildning inom 90 dagar".

Massiv platspolitik är fel väg att gå. Tidiga insatser á la 90-dagarsgarantin i stället för jobbsökande kan rentav göra att unga får jobb senare.

"Ränteavdragen ska inte röras".

I tider av massiv bostadsbrist är det stötande att subventionera redan köpta hus med mångmiljardbelopp. Dagens låga räntor ger ett utmärkt tillfälle att börja trappa ner avdraget.

"Skolklasserna ska minska".

Allt för många outbildade lärare undervisar redan i svensk skola. Fler skulle det bli om klasstorlekarna skulle krympa. Följ OECD som ger i stället rådet att satsa på lärarkvaliteten.

"Stupstocken ska bort".

Sjuktalet fortsätter att öka och Försäkringskassan har redan skrivit upp sin prognos för årets kostnader med en miljard kronor. Då är det inte läge att öka utgifterna ytterligare, speciellt som reformen i sig bidrar till längre sjukskrivingar.

Denna ledarsida kommer att skriva välvilligt om alla reträtter på områdena ovan. Det är ett löfte.

 

Korkade skattebetalarna

Svenska skattebetalarna måste vara världens snällaste och dummaste 😉 

Men en rolig tanke också: att föreställa sig alla dom feta bankdirektörer och andra giriga pampar med sin fantasilön och frikostiga fallskärmar; dom älskar pengar och guld mer än något annat här i världen. När dom sen ligger på sitt yttersta måste det verkligen kännas rejält taskigt att inte kunde ta med sig allt guld til den andra sidan 🙃

Mandarin and

Det skådade Bror Sundvall i en park i Enköping.

– Jag tänkte först att det måste vara en plastanka, säger han.

Den blåa, röda, orange, vita och bruna fågeln var ingen plastanka, utan en asiatisk Mandarinand.

– Jag har aldrig sett en sådan färgglad fågel. Den är riktigt häftig, säger Bror Sundvall som fotade fågeln och skickade bilderna till Aftonbladet.

Det var i söndags, på väg till affären för att handla mat, som Bror Sundvall passerade vattenparken i Enköping.

– Jag tänkte först att det måste vara en plastanka, den var så udda. Men den simmade omkring där och käkade mat med de andra änderna, säger han.

Fågelexperten: Inte helt ovanlig.

Enligt ornitologen och forskaren Jonas Hentati-Sundberg är Mandarinanden inte helt ovanlig i Sverige, även om den är långt ifrån lika vanlig som den välkända gräsanden.

– Mandarinanden är ganska poppis att ha som prydnader i parker på grund av sitt ovanliga och vackra utseende. Om jag inte minns fel, brukar den bo i hål i träd. Den är släkt med den vanliga gräsanden, säger han.

Mandarinänderna som finns i Sverige är troligen uppfödda här.

– Det är väldigt osannolikt att de tar sig hit, även om de kan flyga långt, ända från Kina, säger Hentati-Sundberg.

--------------------------------------------

Mandarinanden.

Ursprungligen härstammar mandarinanden från Östasien. På 1740-talet placerades den som prydnar till parker i England.I Europa har under 1900-talet förrymda fåglar förvildats, och de häckar numera regelbundet på flera platser i Europa. I Sverige kan någon gång förrymda mandarinänder ses i naturen. Det förekommer också sporadiska häckningar.

Hanen är färgrik med flerfärgad hängande nacktofs, orange ”skägg” och ett par orange ”ving­segel”, som utgörs av de innersta armpennorna, vilka är förlängda och har kraftigt breddat fan. Mandarinand har unik kromosom­uppsättning och kan därför inte korsa sig med andra änder.

En 2,8 miljoner år gammal käke får forskare att tappa hakan. Fyndet i Etiopien gör att den mänskliga historien måste skrivas om.

– Det förlänger vår historia med 400 000 år, säger antropologen Brian Villmoare, enligt tidskriften Science.

Upptäckten presenteras i tidskriften Science och består av en underkäke med fem tänder. Käken hittades 2013 i Ledi-Geraru-området i Etiopien och tillhör vårt släkte, Homo. Forskare har länge letat efter fossiler som kan beskriva homo-släktets tidigaste skede. Men tidigare fynd som gjorts har ofta varit i dåligt skick. Analysen av Ledi-fyndet har letts av antropologen Brian Willmoare, från ett forskarlag på Arizona State University.

– Att få en inblick i Homo-släktets tidigaste utveckling är speciellt spännande, säger Willmoare.

Kända fossilen ”Lucy” hittades 1974 i samma område och tillhör släktet Australopithecus, en nära släkting till Homo. Fyndet bestod av ett par hundra benrester. Lucy beräknas ha levt för tre miljoner år sedan. Tidigare har fossiler hittats som kan dateras bakåt 2,3 miljoner år i historien.

Nu kan forskare åtminstone täppa till 400 000 av de 700 000 åren som tidigare utgjort ett kunskapshål.

Kan förändra teorier.

Käkfyndet gått som en våg av nyfikenhet genom forskarvärlden. De flesta har trott att människans uppkomst utvecklats i takt med att klimatet blev torrare och varmare. Men nu kan forskarnas teorier omkullkastas eftersom Homo-släktet utvecklats tidigare än vad vi tidigare trott. Den nya fossilen upptäcktes av Chalachew Seyoum, en antropologstudent på Arizona State University.

– Ärligt, det var ett spännande tillfälle. Jag har mycket erfarenhet från undersökningar på fältet och har bra koll på vad som kan finnas i sedimenten. Jag klättrade upp för en platå och hittade fossilen där på kanten, säger han till universitets hemsida.

Forskarlaget har arbetat i området sedan 2002. Ledi-Geraru-området påminde för 2,8 miljoner år sedan om dagens Serengeti med gaseller, zebror, vildsvin och babianer som strövade i naturen.

Forskare vid Pekinguniversitetet i Kina har hittat et så kallat supermassivt svat hål som är 12 miljarder gånger tyngre än solen. Enligt studien som publiceras i tidskriften Nature är det svarta hålen 900 miljoner år gammalt, vilket enligt forskaren Zue-Bing Wu är en "mycket kort tid" för ett svart hål att växa sig så stort.

Storleken förbryllar forskarna. Rådande teorier sätter en gräns för hur fort ett svart hål kan bildas, men det här hålet är för stort för den teorien, säger forskaren Fuyan Bian till Nature.

Det svarta hålet har fått namnet SDSS J010013.02.

Här är den oväntade effekten från 2008 års finanskris. Nu kan Sverige stå inför en brist - på hästar, skriver Dagens industri. Under en femårsperiod har både betäckningssiffror och totalt antal hästar i landet sjunkit.

På onsdagen inleds Gothenburg Horse Show.

Fullsatta läktare väntas följa händelserna i Scandinavium med världscuptävlingar i både hoppning och dressyr på programmet. Men för att succén ska fortsätta i framtiden behöver man nu vidta åtgärder:

– Vi kan stå inför en hästbrist, säger Stefan Johansson, vd för Hästnäringens nationella stiftelse (HNS), till DI.

Anledningen är 2008 års finanskris. När lågkonjunkturen slog till drog den hästnäringen med sig. Under en femårsperiod mellan 2008 och 2013 minskade betäckningssiffrorna med 25 procent och det totala antalet hästar minskade med runt fem procent, enligt siffror från HNS som har publicerats i DI.

Sverige näst hästtätast.

Det går att jämföra med perioden 2004 och 2010 då antalet hästar i Sverige ökade med tio procent, och 360 000 hästar i landet gjorde Sverige till Europas näst hästtätaste land, efter Island. Den svenska hästnäringen är en miljardindustri. Den sysselsätter runt 30 000 heltidsarbetare och omsätter 46 miljarder kronor, skriver DI. Trots att antalet hästar har minskat så har det svenska intresset legat kvar på samma nivå. Det har tvingat HNS att agera och börjat rita upp nya uppfödningsstrategier.

– Vi ser ingen minskad efterfrågan och för tillfället är utbudet för litet, vilket kan leda till prishöjningar. Vi undersöker nu hur vi kan säkra tillgången men det är ett långsiktigt arbete i och med att det tar över fem år att se förändringar i avel till utbildade hästar, säger Stefan Johansson till DI.

Expressen skrev om fenomenet redan 2010 då Solvallatränaren Jim Frick gick ut och varnade om en kommande hästbrist, efter att man förlorat många hästuppfödare inom travindustrin.

– Idag är det dyrt att ta fram en häst och som uppfödare får man inte ens betalt för självkostnadspris så de ger upp en efter en, sa Jim Frick då.

Av Kim Malmgren
kim.malmgren@expressen.se 

Lastbilschauffören skulle till Frövi - men hamnade hos familjen Hill. Följde GPS – körde in i familjeträdgården. Den 20 meter långa ekipaget blockerar nu vägen in och ut till huset.

– Vi har varit fast här sedan klockan 20 i går, säger, Eva Hill, 67.

Dramatiken på gården i Lillkyrka, mellan Arboga och Örebro, inleddes vid 20-tiden på lördagskvällen. En lastbilschaufför hade kört in på en liten grusväg som leder upp till familjen Hills hus. Där hade färden tagit slut.

– Han sitter helt fast. Det är en smal och krokig väg. Det är omöjligt att försöka vända ett ekipage på 20 meter här, säger Eva Hill.

Polisen kan inte göra något.

Chauffören berättade att han följt sin gps - som visade att den närmsta vägen till Frövi gick genom familjen Hills otillgängliga grusväg. Familjen ringde en bärgare och polisen. Men ingen hade någon lösning på problemet.

– Polisen var här i går kväll men kunde inte göra något, säger Eva Hill.

Chauffören spenderat natten i sin lastbilshytt. I morse gjordes nya försök att få loss bilen. Men situationen blev bara värre.

– Han körde ner hela trailern i diket. Nu väntar vi på en stor bärgare som kan hämta eländet, säger Eva Hill.

"Vi kan inte ta oss någonstans".

Eftersom lastbilen blockerar hela utfarten är familjen helt instängd.

– Vi har varit fast här sedan klockan 20 i går. Vi kan inte ta oss någonstans, säger Eva Hill.

Vid 15-tiden anlände en bärgare till gården.

– Jag hoppas verkligen att de lyckas få bort lastbilen, säger Eva Hill.

Olof Svensson

När Annelie Carlsson började arbeta inom hemtjänsten var det de personliga mötena över generationsgränserna som lockade.

I en debattartikel i Dagens Arena skriver hon att byråkratin i hemtjänsten nu har gått för långt. Bara att köpa en blyertspenna till en pensionär kan bli en enorm apparat som måste gå genom ett flertal handläggare och chefer, skriver Annelie Carlsson i debattartikeln.

– Jag tänkte på den där historien om hur många norrmän det går åt för att skruva i en glödlampa. Jo, en norrman som håller i glödlampan och fyra som snurrar på honom eller något sådant. I stället för att jag bara kan pinna iväg och köpa den här pennan måste jag ha ett myndighetsbeslut för den här detaljen.

Jag tog med en penna hemifrån i stället.

 

Vid första anblick ser detta ut som en julgran - men det ÄR faktiskt en travhäst 🤪

En liten fågel flög söderut över vintern. Det var så kallt att den stelfrusen föll ner på en åker.

Medan fågeln låg där kom en ko förbi. Kon släppte ett rejält lass dynga över den stelfrusna fågeln. Medans fågeln låg i den varma dynghögen så märkte den att det var rätt skönt och att den började tina upp. Varm och glad liggandes mitt i koskiten började han sjunga.

En förbipasserande katt hörde fågelsången och närmade sig försiktigt. När katten kommit ännu närmre insåg den att fågelsången kom från dynghögen. Katten drog upp fågeln och åt helt sonika upp den.

Vad är då sensmoralen med den här historien?

1. Det är inte alltid den som kastar skit på dig som är din fiende.
2. Den som hjälper dig upp ur skiten är inte alltid din vän.
3. Om du är djupt nere i skiten...se då till att hålla käften!

Det här måste vara 2-beningarnas största skräck, rena Halloween 🤪.

Äkta jägare

Familjens hund fixade miljonvinsten.

Otroliga julklappen husse slipper skäll för. Han brukar alltid ge bort lotter i julklapp. I julas fick även familjens hund en lott – värd 24,3 miljoner kronor.

– Det här hade jag aldrig väntat mig, säger Bill Kelly enligt WFTV.com.

Varje år får Bill Kellys familjemedlemmar en lott i strumpan på spiselkransen, så även i julas. Precis som varje år fick även familjens fyrbente medlem, hunden, en lott.

– Att ge bort Floridalotteriets skraplotter i julklapp är en av mina jultraditioner, säger Floridabon Bill Kelly i ett pressmeddelande.

”Hoppas alltid att vinna...”

Av logiska anledningar kunde inte hunden skrapa lotten själv. Men den lär ha sett familjens glädje när de insåg att de just vunnit tre miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 24,3 miljoner kronor.

– Jag hoppas alltid att i alla fall vinna tillbaka pengarna och jag spelar för att vinna, men det här hade jag aldrig väntat mig, säger 58-åringen.

Vad hunden ska göra med vinsten är oklart, men man kan gissa att hunden får köttbitar av högsta kvalitet att knapra på framöver.

Familjen valde att ta hela vinsten i klump, vilket sänker summan till motsvarande 18,6 miljoner kronor.

Michal Wolski

 Sidas miljoner ska gå till fattigdomsbekämpning i världen. I stället går pengarna i Georgien till tv-shower, chefslöner och misstänkt lobbyverksamhet, visar en granskning av Aftonbladet.

– Stöden har bedömts som mycket relevanta, säger Sidas avdelningschef Lena Ingelstam till tidningen.

Aftonbladet skriver i dag att miljoner från statliga biståndsmyndigheten Sida går till radio- och tv-inslag om Natomedlemskap i Georgien, amerikanska organisationstoppars löner och flygresor till Washington. Det efter att Sida 2007 slöt avtal med tre amerikanska organisationer, National Democratic Institutet, NDI, Eurasia Foundation, EF, och dotterorganisationen Eurasia Partnership Foundation, EPF. Organisationerna har hittills fått 95 miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Oljejätten Chevron ett av bolagen.

Organisationerna ska verka för ökad demokratisering i länder, bland annat i forna Sovjetunionen, men finansieras av stora, privata bolag som oljejätten Chevron.

– Jag kände inte till kopplingarna, men jag är inte särskilt förvånad, säger tidigare ambassadören i Georgiens huvudstad Tbilisi, Hans Gunnar Adén, till Aftonbladet.

Bara av de 31 miljoner kronor som NDI fått av Sida har merparten av pengarna gått till chefslöner, hyror, konsultarvoden och traktamenten. Pengar har gått till medieutrymme i Georgien.

Flera av Sidamiljonerna har också gått till att köpa medieutrymme i Georgien, bland annat till radioinslag om "Europa i Georgien" och "Euroatlantisk integration", det vill säga Natomedlemskap, skriver Aftonbladet.

Sidas avdelningschef Lena Ingelstam menar att det är naturligt att programmen handlat om EU och Nato då ett EU-närmande och framtida Natomedlemskap varit en del av landets utrikespolitiska dagordning.

Kritik mot Sidas samarbete.

Men experter är nu kritiska till Sidas samarbete med de amerikanska organisationerna i Georgien.

– Jag skulle vilja veta hur Sida säkerställer att deras miljoner inte går till lobbyverksamhet för oljebolagen, säger Jakob Svensson, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, till Aftonbladet.

Jakob Svensson ingår också i Expertgruppen för biståndsanalys, EAB, som i fjol i en rapport kritiserade Sida hårt för brist på uppföljning.

En cykelpedal med inbyggd gps kopplas med bluetooth till din mobil - och du blir varnad om någon försöker stjäla hojen.

 

En tjuv stal 100 liter diesel från ett industriområde i Gävle och gömde sig därefter i en container. Men inte vilken container som helst utan en som var full med hästskit.

– Jag visste inte ens att det hade hänt. Jag fick reda på det när en reporter kom hit, säger Anita Engholm som är ridskoleschef för Ponnyklubben i Gävle.

I söndags kväll stal en 33-årig man diesel från ett industriområde i Gävle. Mannen blev upptäckt och flydde med dunkarna. Det var nysnö och och mannen lämnade tydliga fotspår i flykten. Polisen följde spåren som ledde till en ponnyklubb. Där hittades i en container full med hästbajs.

– Vi kunde gripa honom där. Han låg inte och rullade sig direkt, säger Michael Hedström som är presschef hos polisen i Gävle.

Hade ingen aning.

När Anita Engholm kom till jobbet på ridskolan på måndagsmorgonen hade hon inte en aning om vad som hade hänt. Inte förrän en reporter från Arbetarbladet kom dit för att ställa frågor.

– Det var inte så fräscht. Det luktade nog inte så gott om honom, säger Anita Engholm som är ridskolechef på Ponnyklubben till Aftonbladets Brottscentralen.

Dåligt gömställe.

Anita Engholm tycker det är konstigt att dieseltjuven gömde sig just där.

– Jag hade aldrig gömt mig i en container full med dynga, jag hade kommit på något annat ställe men jag skulle heller inte gjort något som fått polisen efter mig.

– Nej det har aldrig hänt något liknande här, säger Anita Engholm och skrattar.

Linn Warfvinge

En indisk tjänsteman har fått sparken. Anledningen: senaste gången han gick till jobbet var i december 1990. Det skriver nyhetsbyrån Reuters. Myndigheten där mannen arbetade startade en utredning om olovlig frånvaro redan 1992, men processen drog ut på tiden. Enligt Världsbanken har Indien den mest långtgående arbetsrätten för offentligt anställda i hela världen.

Det är i princip omöjligt att sparka en person som inte begått en brottslig handling.


Det tog fram till 2007 innan nya anklagelser lades fram mot tjänstemannen - och det 25-åriga skolket utfördes mot full betalning.

 

Kvinnan ringer polisen och anmälde sin sambo försvunnen.
Polisen: Hur var han klädd ?
Kvinnan: Minns inte riktigt, jeans tror jag...
P: Ålder?
K: Vänta nu....Han har iaf fyllt 40, för den festen glömmer ingen...
P: Hårfärg ?
K: öööhh,.. åt det ljusare hållet...tror jag.
P: Vikt och längd ?
K: Haha ja du.. inte är han atlet direkt men inte direkt smälfet heller,
tror inte jag någonsin haft koll på det..
P: Hade han sällskap vid försvinnandet ?
K: Jaaaa, min hund!
P: Kan du beskri....
K: *avbryter P *
- Schäfer hanne på 3 år o 2 månader, 33 kg och 63 hög, svart på ryggen och brun/gula ben som är åt det rödare hållet.
Normalpälsad och med ett gulligt ärr på nosen. Ena örat lutar lite åt vänster, han har grönt halsband med små strasspärlor...
Nu gråter kvinnan...
P: LUGN, vi ska nog hitta din hund ska du se.

Spelbolag vägrar betala: ”Det var ingen vinst”.

Mannen visar upp vinnarlotten, som spelbolaget nu hävdar är ett feltryck. Han skrapade fram motsvarande 3,9 miljoner kronor i vinst. Men när John Wines skulle hämta ut pengarna fick han nobben.

– De sa att det var ett feltryck och att de inte betalar ut pengar för feltryck, säger amerikanen till sajten KOB 4.

Nyblivne pensionären John Wines trodde att han precis blivit miljonär. Lotten han köpt på en bensinstation i Roswell, USA, visade på flera vinnarsiffror, totalt 500 000 dollar – vilket motsvarar cirka 3,9 miljoner kronor. Han åkte tillbaka till macken, bara för att få chockbeskedet:

– Jag tog med mig lotten och hon sa att det inte var en vinnarlott, säger han.

”Vi har upptäckt ett fel...”

Bredvid varje summa på skraplotten finns siffror som indikerar om lotten är en vinst. Denna gång var vinnarsiffran 1 eller 2, precis som på mannens lott. Tittar man noga finns väldigt suddiga delar av ett nummer som ska stå bredvid. Dessutom är maximala vinsten på just denna lott 250 000 dollar.

Spelbolaget vägrar därför att betala ut vinsten.
”Vi har upptäckt ett fel i en särskild leverans och detta har rapporterats till tryckeriet. Tack för att du uppmärksammat detta. Jag har gjort en rekonstruktion av din lott och det var ingen vinst”, skriver man i ett mejl till mannen.

Kompensationen: Lotter för 800 kronor.

Wines ger inte mycket för den förklaringen och kräver nu att få pengarna.

– Som jag sa till dem, jag har inte gjort något feltryck. Jag köpte lotten i god tro och trodde att om jag vann så skulle jag få mina pengar.

– Om det varit 50 eller 75 dollar hade jag inte brytt mig. Men det här är 500 000 dollar. En halv miljon.

Som kompensation har bolaget erbjudit honom lotter till ett värde av 100 dollar, vilket motsvarar cirka 800 kronor.

Michal Wolski

Nu har det svenska vintervädret blivit ett Norgeskämt. Av misstag. Nej, Kiruna hade inte minus 76 igår.

I raden av svenska och norska skämt om vardera grannland kom igår ett som var i värsta laget. Det var när tv-kanalen NRK:s meterolog Terje Alsvik Walløe skulle rapportera om extrema temperaturskillnader i Norge som den största temperaturskillnaden av alla syntes i högra hörnet.

”Mänsklig miss”

Kiruna. Minus 76 grader.

NRK:s nyhetschef Per Arne Kalbakk beklagade den "mänskliga" missen som snabbt uppmärksammades på sociala medier, bland annat med blogginlägget "Varma tankar till alla i Kiruna". Kirunavädret är ändå inte NRK:s grövsta fadäs i genren. I februari 2013 rapporterade samma kanal att det var 96 minusgrader i Kautokeino.

Mild prognos.

I Kirunatrakten är det sanna köldrekordet tre år gammalt. 2012 uppmättes -36 grader i Naimakka. Dagens prognos från SMHI är mildare:

Tidvis snöfall främst i öster. I kväll mest uppehåll och över södra Lappland mer uttunnat molntäcke. 0-5 minusgrader. Tidigt i morgon bitti tar sig snöfall in söderifrån. Sydvästlig vind.

Inga minus 76.

Världens mest berömda rättegång kan ha fått ytterligare en pusselbit på rätt plats. Amerikanska arkeologer tror sig nu ha hittat platsen där Jesus dömdes till korsfästning av Pontius Pilatus för nära 2 000 år sedan.

– Allt faller på plats och låter vettigt, säger professor Shimon Gibson till Washington Post.

Arkeologer kan ha hittat resterna av kung Herodes palats i Jerusalem. Platsen där Jesus ska ha fått sin dödsdom. Utgrävningarna har ägt rum vid ett övergivet hus i närheten av Davidstornet precis innanför stadsmurarna. Platsen stämmer väl in mot den beskrivning som ges i Bibeln.

Och forskarna är övertygade om att Herodes tempel kan vara platsen som beskrivs i Nya testamentet. Där beskrivs hur rättegången hölls i närheten av en port vid en gropig stenväg, skriver Washington Post.

– Det finns naturligtvis ingen inskrift anger vad som hände här, men allt - arkeologiska, historiska och texter - allt faller på plats och låter vettigt, säger Shimon Gibson, professor vid University of North Carolina till Washington Post.

Arbetet har pågått i 15 år.

Eftersom vandringsturen som kristna pilgrimer tar fastställdes för länge sedan kan man inte förändra turen omedelbart. Men stadens museum har redan börjat fundera på hur man ska kunna inkludera den nya fyndplatsen i sina vandringar.

– För de kristna som bryr sig om riktigheten när det kommer till historisk fakta är detta enormt betydelsefullt, säger Yisca Harani, expert på kristendom och pilgrimsfärder till Washington Post.

Utgrävningen av platsen inleddes för 15 år sedan, när staden skulle bygga ut ett närliggande museum. Kvarlevorna upptäcktes under ett fängelse som användes när staden styrdes av ottomanerna och britterna. Arkeologer hade länge vetat att fängelset var där - men utan att ha känt till den historiska skatt som låg gömd under.

Av Philip Rudolfsson
 philip.rudolfsson@expressen.se

Är man självmordsbenägen men har svårt att bestämma sig så är detta ju en mardröm 🤪

Världen vill bedras, så är det bara

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har visat sig ha många strängar på sin lyra. Eller det är i alla fall vad som påstås. Den senaste i raden av färdigheter presenterades i ett klipp på nyårsafton: Kim som pilot. I ett Youtubeklipp lyfter, flyger och landar Kim Jong-Un ett flygplan.

Enligt Time med ”betydande hjälp” från sin andrepilot. Även Mashable ifrågasätter hur mycket styrande Kim själv står för.

Tjeckiska arkeologer tror sig ha funnit en tidigare okänd drottninggrav i Egypten. Graven tillhör farao Neferefres fru – Khentakawess III – och uppskattas vara 4 500 år gammal, enligt egyptiska regeringskällor.

Upptäckten skedde i Abu Sir, sydväst om Kairo, där det finns flera pyramider som kopplas samman med faraonerna från den femte dynastin – däribland Neferefre. Hans frus namn har inte tidigare varit känt, men i graven som man nu har funnit är hennes namn och position inristade i en av väggarna.

– Den här upptäckten kommer att hjälpa oss att utforska okända sidor av den femte dynastin, som tillsammans med den fjärde dynastin inledde konstruktionen av de första pyramiderna, säger antikvitetsminister Mandou al-Damaty, i ett uttalande.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS