Utanför staketet

Vi hästar skulle aldrig hitta på något så här löjligt och fult, vi har alltid undrat varför vissa unga 2-beningar "spjåkar ut sig" till den milda grad. Det måste nog ha något med grupp-tillhörighet att göra. Här är iaf. "bruksanvisningen hur man läser av dom .....*L*

Ethan slapp fängelse – nu stäms hans familj.

Ethan Couch, 16, körde ihjäl fyra och skadade nio – men slapp fängelse för att han var för bortskämd och rik. Nu stäms hans familj på 130 miljoner kronor av familjerna till ett av hans offer, rapporterar CNN.

– Den där ungen dödade fyra personer och gjorde min bror handikappad och han får inte ens ett år. Hade han varit fattig som vi, slår jag vad om att han hade fått tio år, säger Alex Lemus, bror till Sergio Molina, 17, som förlamades i olyckan,  till Dallas Morning News.

Domen i Fort Worth, Texas, har blivit en nyhet över hela världen. Domaren gick på försvarets linje och köpte argumentet att Ethan Couchs uppväxt i en mycket välbärgad familj var anledningen till att han stulit öl, kört rattfull samt dödat fyra personer och skadat nio med sin pickup. Couch hade aldrig fått lära sig vad som var rätt och fel, och levde i en miljö som gjorde att han inte förstod vilka konsekvenser ens handlingar kan få. Psykologen som övertalade rätten med sitt vittnesmål sa under förhöret att Ethan Couch aldrig fick lära sig att säga förlåt om han gjorde illa någon.

– Om man gjorde illa någon, så skickade man pengar till dem, sa Gary Miller i rätten.

Ethan Couch dömdes därför till villkorlig dom och ska genomgå en behandling till en kostnad av flera miljoner kronor, som hans föräldrar ska stå för.

Stäms på 130 miljoner kronor.

Men kritikerna till domen är många. Anhöriga till ett av offren stämmer nu också familjen Couch. 130 miljoner dollar vill Sergio Molinas familj ha. De stämmer familjen och pappans företag, eftersom det var företaget som ägde bilen som Ethan Couch tilläts köra. 17-årige Sergio Lemus var en av personerna som färdades i bilen som Ethan Couch körde. Han kastades ur pickupen när den mejade ned och dödade fyra personer och blev totalförlamad efter olyckan.

Låg i koma – blev förlamad.

Sergio låg i koma under lång tid efter olyckan, men har nu fått komma hem. Där vårdar hans familj nu honom dygnet runt. Deras sjukhuskostnader är redan uppe i över sex miljoner kronor.

– Hans dröm var att bli fotbollsproffs, han var den bästa sonen, säger hans mamma Maria Lemus till CNN.

Även de anhöriga till dem Ethan Couch körde ihjäl, Hollie Boyles, Shelby Boyles, Brian Jennings och Breanna Mitchell, har uttalat skarp kritik mot domen.

– Han har tagit 180 år av framtida liv från fyra individer. Även en uppgörelse om att han skulle sitta två år i fängelse hade inte känts rättvis, säger Eric Boyles, make till Hollye och pappa till Shelby Boyles till Fox News.

"Han har inte kommit undan".

Eftersom Ethan Couchs åtalades som minderårig hade maxstraffet kunnat bli 20 års fängelse, med möjlighet till frigivning efter två år. Breanna Mitchels mamma säger till WFAA.com att Gud kommer att straffa Couch:

– Han tror säkert att han kommit undan, men han har inte kommit undan på något sätt.

Domen slagträ i valkampanj.

Domen har också fått politiska följder. Wendy Davis, demokrat och kandidat till guvernörsposten i Texas, kallade domen för "en skamfläck".

– Från ett lagstiftande perspektiv måste vi titta på att domare har möjlighet att fatta sådana beslut som i det här fallet och se om vi måste ändra på lagen, sa hon vid en presskonferens i Fort Wordh, rapporterar WFAA.com.

Hennes motkandidat på den republikanska sidan, Greg Abbott, är dessutom Texas överåklagare. Han meddelade i veckan att hans kontor nu tittar över om domen mot Ethan Couch kan överklagas på något sätt.

Glöm allt du hört – Jorden är platt.

Allt vi ser är en tredimensionell återspegling av den verkliga platta världen, enligt hologramteorin. Ett japanskt forskarteam har nyligen räknat fram bevis för att det stämmer.

Den kontroversiella teorin om att allt i universum är ett hologram lanserades 1997 av Juan Maldacena, teoretisk fysiker, och numera professor vid Princetonuniversitetet. Enligt hans hologramteori består gravitationen av tunna vibrerande strängar. Dessa strängar är hologram av händelser som egentligen äger rum i en tvådimensionell värld. Och enligt Maldacenas modell består universum av nio dimensioner av rymd och en av tid. Och nu kan teorin visa sig att stämma, enligt en rapport i tidningen Nature.

Verkligheten är i 2D.

Hologramprincipen innebär att det finns en tvådimensionell yta som innehåller den information som behövs för att beskriva ett tredimensionellt objekt - i det här fallet vårt universum. Informationen om oss, människor, djur och föremål, lagrade i en tvådimensionell yta av det som är vårt ”verkliga” universum. Ungefär som det lilla chipet på ett kontokort. Och allt vi ser, är och gör i 3D är egentligen bara en projektion av den tvådimensionella världen. Vilket skulle innebära att alla föremål som fastnar i ett svart hål skulle lagras där som ett minne eller som fragment av information i stället för ett fysiskt gripbart objekt, skriver Daily Mail.

Räknade på teorin.

Japanske professorn Yoshifumi Hyakutake vid Ibaraki universitetet i Japan har tillsammans med sitt forskarteam genomfört två matematiska uträkningar för att bevisa att allt vi ser är ett hologram. I en av uträkningarna räknade Hyakutake på den inre energin av ett svart hål. Med utgångspunkt ur Maldacenas teori räknade han på svarta hålens tillstånd och effekterna av de så kallade virtuella partiklarna som dyker upp och försvinner vid svarta hål. Den andra uträkningen kontrollerade den inre energin i en motsvarande låg-dimensionell struktur utan gravitation. Och den japanske professorns två datauträkningarna stämde med hologramteorin, vilket enligt somliga ses som ett bevis för universums dubbla natur.

– Det verkar vara en korrekt uträkning, säger Juan Maldacena själv till Nature.

Rekorden i fräckhet?

Vi hästar också vara lite småfräcka men denna här tar priset tycker jag:

Okänd kvinna flyttade  in hos par i Halmstad.

Den 47-åriga kvinnan tog lagen i egna händer och flyttade in hos ett par i deras bostad i Halmstad. När paret kom hem såg de att grinden stod på glänt och att det lyste i huset..

Halmstadparet fick närmast en chock när de insåg att någon obehörig tagit sig in i deras bostad i september i år.

Kvinnan ifråga hade tagit sig in i huset via en altandörr som stått på glänt. Inne i bostaden hade den 47-åriga kvinnan gjort sig ordentligt hemmastadd. Hon hade enligt polisutredningen tänt lampor och använt sig av toaletten bland annat.

Paret larmade genast polisen, som efter en stund kom till platsen och ledde ut kvinnan från villan.

"Blev mörkrädd".

Men för paret innebar det ändå ett stort mått av obehag. De beskriver i handlingarna till tingsrätten hur smutsigt det var och hur de efteråt tvingades städa hela huset. Mannen kände sig så dålig av upplevelsen att han inte orkade gå till jobbet. Han blev även mörkrädd och fick sömnsvårigheter.

Den 47-åriga kvinnan åtalades för hemfridsbrott, men förnekade helt den brottsliga gärningen under rättegången i Halmstads tingsrätt.

I sitt försvar anförde kvinnan att hon mött mannen på ett nöjesställe i staden en vecka tidigare och uppfattat att han ville träffa henne igen.

- Jag åkte till hans bostad och fick för mig att han var hemma. Jag trodde bara han skojade när han inte öppnade dörren, så därför gick jag in, förklarade kvinnan inför domaren i rättssalen.

Den 47-åriga kvinnan dömdes efteråt till 60 dagsböter a 150 kronor.

 

Räven och hunden som blev bästa vänner.

Här är räven Sniffer och hunden Tinni som mot alla odds blev bästa vänner.

Tinnis ägare, Torgeir Berge, blev så fascinerad av djurens relation att han startat en kampanj för djurens rättigheter och mot pälshandel.

- Varför ska vissa djur hållas fångar i små klaustrofobiska burar bara för att människor vill se snygga ut, undrar han.

Det låter som en Disneyfilm. En räv och en hund snubblar på varandra i skogen och blir bästa vänner. Men det är faktiskt det som hände förra sommaren i norska skogen, när fotografen Torgeir Berge gick på skogspromenad med sin schäfer Tinni. Där stötte de på den övergivna rävvalpen - som snabbt formar ett unikt band till schäfern.

- Valpens mamma hade troligen dött, så han sökte hjälp, sällskap, och mat, berättar Berit Helberg för Today.com, som nu skriver en bok tillsammans med fotografen om de bästa vännerna. Boken ska illustreras med en rad foton, där Berge lyckas dokumentera den unika och lekfulla relationen. Under tiden började han också förstå hur lika de var, hunden och räven.

Torgeir Berge hoppas att barnboken kommer att släppas i handeln nästa år. En stor del av vinsten kommer att gå till kampanjen mot rävpälshandel. Han hoppas även att historien kommer att öka människors förståelse för rävars villkor och djurens rättigheter.

Svinkallt världsrekord: -94,7

Här är en riktigt cool historia. Ja, alltså kall. Jordens kallast uppmätta temperatur är numera 94,7 minusgrader. Det är så kallt att ögon, näsa och lungor snabbt fryser igen. Det är i analyser av satellitobservationer som amerikanska Nasa har upptäckt att jorden fått ett nytt köldrekord, skriver brittiska Guardian.

I augusti 2010 kröp kvicksilvret ned så långt som till minus 94,7 grader. Det tidigare rekordet låg på mjäkiga 89,2 minusgrader. Rekordet slogs på Valkyriedomen, i det norska Drottning Mauds land på Antarktis.

Hur kallt är då 94,7 minus?

Jo, det blir väldigt kvickt livsfarligt om du är ute i kylan. Ögon, näsa och lungor fryser snabbt igen och det blir till slut omöjligt att andas. På bara några minuter utvecklas snabbt allvarliga förfrysningsskador, skriver norska Dagbladet. Temperaturen är också kallare än den då koldioxid fryser till torris.

Forskare springer nakna.

På en presskonferens i San Fransisco på måndagen berättade isforskaren Ted Scambos om det nya rekordet.

– Det är mer som något man kan se vid polerna på Mars, under en fin sommardag, säger Scambos.

Han säger att han ”tack och lov inte vet hur det känns” att vara i en så kall miljö. Forskare på Sydpolen brukar dock göra nakenräder ut i 73-gradig kyla, som ett kul stunt, berättar Scambos.

Kan finnas kallare.

Normalt måste en människa andas genom en speciell snorkel för att kunna vistas i en så kall omgivning. Luften förs då via snorkeln, in i personens kläder och värms upp innan den kan andas in. Scambos sa under presskonferensen att det kan finnas ännu kallare platser, som man tidigare kan ha missat. Områdena tros finnas på ungefär samma höjd över havet som Valkyriadomen, det vill säga runt 3 800 meter över havet.

Uppmätningen kommer inte att skrivas in i Guinness rekordbok, eftersom temperaturen uppmättes av en satellit och inte med hjälp av en termometer. Den absoluta nollpunkten – den teoretiskt lägsta temperaturen som kan uppstå – ligger på minus 273,1 grader °C.

Köpte Xbox One – fick bild på en Xbox One

Peter Clatworthy beställde en Xbox One på Ebay och betalade 4 700 kronor. Men allt han fick hem var ett grynigt foto av spelmaskinen med texten "tack för ditt köp."

– Jag berättade för min bror, och han grät av skratt. Det gjorde alla mina vänner också, säger nittonåringen till Metro.

Nottinghambon Peter Clatworthy hade sparat hela året för att kunna köpa första utgåvan av Microsofts nya spelkonsol till sin fyraårige son. Han betalade 450 pund, runt 4 700 kronor, och dagar senare kom leveransen: Ett grynigt foto av spelmaskinen, med texten "tack för ditt köp" på baksidan.

Fick vad han beställde.

Peter Clatworthy blev förbryllad, läste annonsen på Ebay noga, och såg han att han den mycket riktigt var märkt: "Xbox One Fifa Day One Edition, Photo Brand New UK 2013". Han hade alltså fått vad han beställde.

– Till och med min mamma tyckte att det var rätt dumt, med tanke på att det stod att det var ett foto i annonsen, säger Peter Clatworthy till Metro.

Ebay agerar.

Annonsen låg dock under "tv-spel" och enligt Metro ska Ebay vidta åtgärder mot säljaren. Peter Clatworthy har fått sina pengar tillbaka.

– Det här hade kunnat förstöra julen, säger han till Metro.

Fick handdukar i stället.

Fler har bedragits när de beställt de nya spelkonsolerna. Spelsajten Game Hall skriver hur en kvinna i Sao Paulo fick hem en låda med glas i stället för sin Xbox One och hur en man i Colorado Springs fått nya handdukar i stället för en Playstation 4.

Råkade slänga hårddisk värd 52 miljoner kronor

James Howell köpte en mängd av den digitala valutan bitcoin och glömde bort dem. När han läste att de var värda cirka 52 miljoner kronor insåg han att filen låg på en hårddisk han hade kastat.

Den digitala valutan bitcoin har på senare tid värderats till väldigt höga summor, från att tidigare inte kostat knappt någonting. I stället för sedlar och mynt består bitcoins av en datafil, så om du har sådana gör du rätt i att ta backup på dem. För bli du av med filen, blir du av med dina bitcoins.

Walesaren James Howells hade köpt bitcoins billigt för ett bra tag sedan och glömt bort dem. Howells hade dock inte sparat filen ordentligt. Den låg nämligen på en hårddisk han kastat, skriver Metro.

Det går inte att spara på all elektronik man samlat på sig genom åren, och så resonerade även James Howell, när han kastade hårddisken han inte använt på flera år. Sedan tänkte han inte mer på det förrän han läste om en norrman som glömt sina bitcoins och insåg att han var miljonär.

Då kom Howell ihåg att han också köpt bitcoins för ett bra tag sedan. Närmare bestämt 7 500 stycken. Med dagens värdering är det cirka 52 miljoner kronor. Och den filen låg på hårddisken han kastat.

Efter att ha konstaterat att han inte tagit någon backup begav han sig till soptippen där han snart fick inse att det var lönlöst att leta efter hårddisken.

Vad är Bitcoin?

Botcoin är en digital valuta som skapades 2009 av en person som kallar sig själv Satoshi Nakamoto, ett av de vanligast namnen i Japan. Faktum är att Mr. Nakamoto aldrig trätt fram varför hans verkliga existens kan ifrågasättas.

Tanken med denna digitala valuta är att effektivisera transaktioner. Pengar finns i form av en mjukvara och transaktionerna görs enligt samma grundprincip som vid fildelning (peer-to-peer). Utan mellanhänder skall överföringar ske mellan enskilda datorer utan att passera bank och stat eller transaktionsföretag.

I motsats till andra valutor är Bitcoin inte knuten till ett land eller någon bankliknande organisation. Det är istället användarna själva som utgör stommen via det krypterade peer-to-peer-systemet. Man skulle kunna förklara det som att information om innehav och transaktioner lagras lokalt i användarnas datorer.

För att få tillgång till valutan krävs att man får ett digitalt ID som skulle kunna liknas vid en digital plånbok. Den krypterade koden som motsvarar ditt innehav av valutan motsvaras av en teckenserie om 33 tecken. Denna teckenkombination kan du skriva ned för att skydda dina pengar från att försvinna vid händelse av att hårddisken kraschar.


Valutan förkortas BTC.

 

Nummer 1 på Julklappslistan - eller möjligen inte....*L*

Väl är både Lukka och jag rejält bortskämda med en garderob som vilken tävlingsponny som helst kunde önska sig bara halvparten av - men efter närmare fundering så tror vi inte att detta "wünderplagg" skulle falla oss i smaken 🤪.

Shwmae Products i Storbritannien har nämligen tagit fram en hästpyjamas. En perfekt julklapp, vad tycker ni?

Ståndaktig kyrka hyllas på internet.

Visst verkar religioner ofta vara lite väl fokuserade på vad som händer under bältet. Men det här var väl ändå att ta i? Från rymden ser den kristna kyrkan i den pittoreska staden Dixon i USA ut som en – ja, du ser.

Från marken ser Christian Science Society i staden Dixon, USA ut som vilken byggnad som helst. På satellitbilder från Google Earth ser den ståndaktiga byggnaden ut som någonting helt annat. Kyrkan har nu blivit veckans skämt på både nyhetssajter och i sociala medier. Och ännu roligare blev det när någon snoppade upp att kyrkans slogan är: "Rising up".

Sajten Dlisted har utsett byggnaden till "Hot slut of the day" – och funderar hur det ser ut från rymden när vitklädda bröllopsgäster springer ut ur kyrkan. Och arkitekten bakom det resliga byggnaden hyllas av okristliga skämtare. Om arkiteturen är en medveten hyllning – som gud kan se från himlen – är högst oklart. Kyrkledningen står däremot upp för sin praktfulla byggnad. På Facebook för de själva skämtet vidare och lovar att kyrkan snart ska täckas av – ett fikonlöv.

Andreas Söderlund

Skicka ditt uttråkade gosedjur på semester.

Har dina gosedjur tråkigt hemma i soffan? Nu finns lösningen: Låt dem se världen med researrangören Unagi Travel. I trevligt sällskap med andra ressugna kramdjur.

Den japanska affärskvinnan Sonoe Azuma, 38, driver framgångsrika Unagi Travel i Tokyo. I tre år har hon rest över hela världen i sällskap med andra människors gosedjur. Såväl USA som Europa omfattas av resandet samt ett stort antal mål i Japan och Asien. Resföretaget vänder sig till personer som älskar sina kramdjur men som själva av olika anledningar är förhindrade att resa. Det rör sig om allt från stressat affärsfolk till rullstolsbundna personer.

– Hittills har över 200 kramdjur deltagit på resorna, berättar Azuma för japanska tidningen Yomiuri Shimbun.
– Många av dem har blivit återkommande kunder.

Följ gosedjuren på Facebook. Företaget arrangerar ett tiotal resor i månaden. Resäventyren läggs löpande upp på Facebook där djurens ägare kan följa deras gosedjurs förehavanden. Här postas också fotografier där djuren ses posera framför kända monument och andra populära turistmål. Resorna tjänar ofta som stöd och uppmuntran till djurens ägare.

– Någon dag vill jag uppleva och promenera runt sevärdheterna mitt gosedjur fått se, säger en 51-årig japansk kvinna till Yomiuri Shimbun.

Kvinnan lider av en sjukdom som gjort att hon fått svårt att gå. Nu säger hon att hon fått inspiration till rehabilitering tack vare sitt kramdjurs resa.

– Den fick mig att tänka att jag borde göra det jag kan i stället för att sörja över saker jag inte kan göra.

Resorna, som utgår från Tokyo, kostar bara ett par hundralappar per djur. Enda kravet är att djuren inte väger över 250 gram. Pass behövs inte.

Källa: kotaki.com

”Asteroiden hotar spränga jorden”.

Astronomer uppger att en nyupptäckt asteroid med liten sannolikhet kan vara på väg mot jorden. Nu varnar Rysslands vice premiärminister och chefen för landets rymdprogram för jättestenen: "En 400 meters asteroid hotar att spränga hela jorden", skriver Dmitry Rogozin på Twitter.

Asteroiden upptäcktes nyligen av ukrainska forskare som nu konstaterar att den passerade jorden den 16 september med ett avstånd på 6,6 miljoner kilometer. Enligt brittiska The Guardian klassas avståndet som "riskabelt" trots att det är 17 gånger längre än avståndet mellan jorden och månen.

Nu uppges rymdstenen vara på väg tillbaka mot jorden den 26 augusti 2032, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Risken att den ska träffa jorden då ligger enligt astronomerna på en på 63 000. Trots det har asteroiden skapat rubriken världen över. Upptäckten har fått Rysslands vice premiärminister att gå i taket. På Twitter skriver han:

”En 400 meters asteroid hotar att spränga hela jorden.”

Utspelen har fått amerikanska Nasa att gå ut med ett uttalande. På sin hemsida skriver man under rubriken "A reality check" att asteroiden med 99,998 procents säkerhet kommer att missa jorden 2032.

"Ny upptäckt".

"Det här är en relativt ny upptäckt. Med flera observationer är jag övertygad om att vi kommer att kraftigt minska eller utesluta alla former av möjligheter till framtida inverkan", skriver Don Yeomans, chef över Nasas program för objekt nära jorden. Fram till att asteroiden utretts mer grundligt klassas den som en etta på Torino-skalan där de mest farliga objekten klassificeras med siffran tio, rapporterar CNN.

Asteroiden har döpts till 2013 TV135 av de ukrainska forskarna.

John Granlund

Katten försvann i London – dök upp på bank i Skottland

9-årige katten Pablo försvann i London i oktober förra året. Hans förkrossade ägare letade förtvivlat och gav upp hoppet. Men nu har Pablo dykt upp – på en bank i Skottland. Det var i förra veckan som personalen på en bank i den skotska orten Rosyth hittade en sovande katt på kontoret, skriver Daily Mail.

Den fyrfotade Pablo hade tagit sig in på banken efter att ha lärt sig hur man öppnar automatiska skjutdörrar. Men det var bara början på Englands senaste kattmysterium.

Ägaren: ”Var har han varit?”

När personalen lämnade över husdjuret till en hjälporganisation för katter kom det fram att den 9-årige Pablo var 66 mil hemifrån. De tog upp telefonen och ringde till Brockley, i södra London, där pälsdjurets förtvivlade ägare svarade.

– Jag tänkte på Pablo i torsdag, att det måste ha varit ett år sedan han försvann. Och så ringer en veterinär från Rosyth och säger att katten har hittats, säger ägarens mamma, Kate Partridge, till Daily Mail.

– Hur har han tagit sig så långt och var har han varit.

”Vi är överlyckliga”.

Enligt hjälporganisationen har katten kunnat spårats till en handfull olika hem på hans resa i Storbritannien. Nu ska katten köras hem till London för att återförenas med sin familj. Sedan återstår bara en fråga:

– Vi är överlyckliga att han ska komma hem. Men det kommer bli svårt att hålla honom kvar, säger Kate Partridge.

Joakim Magné  

Filmar med mobilen - i rusningstrafiken

Bussresan hem från jobbet blev rena skräckfärden. I 90 kilometer i timmen tar chauffören upp mobiltelefonen - och börjar filma.

– Han riskerade våra liv, säger passageraren Magnus.

Vårby Backe i Huddinge är en av Sveriges mest trafikerade och farliga vägar. Ändå valde busschauffören att släppa taget om ratten med ena handen och börja filma sin färdväg - mitt i rusningstrafiken. Magnus var en av många passagerare på bussen i förra veckan.

– Jag blev ganska chockad över att han utsatte oss för en sådan fara, säger han.

På trafikbolaget Keolis som ansvarar för busslinjen säger man att filminspelningen strider mot företagets mobilpolicy.

– Det här är inte acceptabelt och vi kommer att tillsätta en utredning, säger pressekreteraren Daniel Nordfjäll.

På bussförarutbildningen går de igenom att förarna inte får använda mobilen medan de kör, berättar han.

– Egentligen handlar det bara om sunt förnuft, säger Nordfjäll.

Enligt svensk lag får bilförare inte ägna sig åt sysslor som äventyrar trafiksäkerheten. Många vill dock se en specifik lag som reglerar användningen av mobiltelefon i trafiken. Magnus som åkte med den filmande chauffören säger att han brukar ta bussen hem från jobbet men att han nu börjat tänka om.

– Det är ju egentligen inte så säkert, säger han.

Vad det egentligen var som chauffören filmade förstår inte inte Magnus.

– Det var ju inga sportbilar som åkte förbi direkt.

Han funderade på att säga till chauffören men gjorde det inte.

– Han hade ju så fullt upp med annat, säger Magnus.

Angelica Karlsson  

Knasigaste klagomålen från missnöjda resenärer.

Jag har alltid påstått att många 2-beningar är mycket mer korkade än vi hästar.

Här är tjugo av de konstigaste klagomålen på resor, insamlade av researrangörer och hotell och publicerade på adelaide.com.

1. "Det tog oss nio timmar att flyga från Jamaica till England. För amerikanerna tog det bara tre timmar att komma hem. Det är orättvist."

2. "Vi har tvungna att stå i kö utomhus för att komma med båten, och där fanns ingen luftkonditionering."

3. "Min fästman och jag bokade ett rum med två sängar, och fick istället ett rum med dubbelsäng. Nu är jag gravid, och jag tycker att ni bär ansvaret för detta. Hade vi fått det rum vi hade bokat hade det aldrig hänt."

4. "Det är slött av affärsinnehavarna i Puerto Vallarta att stänga på eftermiddagarna. Jag behövde ofta köpa saker under 'siestan' - den borde vara förbjuden."

5. "Ingen berättade att det fanns fiskar i vattnet. Våra barn blev rädda."

6. "Vi bokade en utflykt till en vattenpark, men ingen sa att vi var tvugna att ta med egna badkläder och handdukar. Vi antog att det ingick i priset."

7. "Trots att det stod i broschyren att köket var fullt utrustat, fanns det ingen äggskivare."

8. "Vägarna var så skumpiga så vi kunde inte läsa guideboken på väg till hotellet. Det gjorde att vi inte kände till saker som hade gjort vår resa roligare."

9. "Det var så många spanjorer där. Receptionisten pratade spanska och maten var spansk. Ingen hade sagt att det skulle vara så många utlänningar där."

10. "Jag blev biten av en mygga. Det stod inget om myggor i broschyren."

11. "Vi tyckte inte sanden var som sanden i broschyren. Sanden såg vitare ut där. I verkligheten var den lite gulare".

12. "En resenär ville byta rum eftersom det kom ett konstigt surrande ljud från luftkonditioneringen. När han hade fått byta rum upptäcktes att ljudet kom från en elektrisk tandborste i mannens resväska."

13. "Jag är säker på att jag har bott i det här hotellrummet i ett tidigare liv. Jag kan inte bo här igen."

14. "Varför är det inga kängurur i centrala Sidney. Jag är besviken."

15. "Det är er plikt som researrangörer att informera om högljudda eller stökiga gäster före resan."

16. "De borde inte tillåta att man solar topless på stranden. Det var väldigt distraherande för min man som bara ville ta det lugnt."

17. "Under min resa till Goa i Indien, blev jag äcklad när jag upptäckte att nästan alla restauranger serverar curry. Jag gillar inte kryddstark mat."

18. "Jag tycker man borde förklara i broschyren att de lokala mataffärerna inte säljer riktiga kakor, som till exempel pepparkakor."

19. "Stranden var för sandig."

20. ”Vi köpte Ray Ban-solglasögon för fem euro av en gatuförsäljare, men de visade sig vara oäkta."

Källa: Thomas Cook Vacations, Novotel, lastminute.com.au, Wotif.com and Travel.com.au

Karin Persson  

 

Otroligt men sant: polis bötfällde felparkerad leksaksbil.

Rubriken låter som ett skämt, men det är faktiskt sant. Övernitiska polisen i staden American Fork, Utah, skrev ut en bot till en Barbie-jeep. Leksaken tillhörande två småflickor hade lämnats kvar på trottoaren utanför ”ägarnas” garageuppfart. Dagen efter, när pappan i familjen skulle backa ut sin suv, så möttes han av Barbie-fordonet – samt en bot om övergivet fordon.

Det hela rapporteras av KUTV och även om reportern i inslaget verkar behandla det hela som ett stort skämt – är böterna högst verkliga och måste betalas. Men inte nog med det. Polisens talesperson som intervjuas av tv-kanalen ser ingen humor i det hela och menar att ”om bilen hade blockerat någons uppfart hade vi bogserat bort den”.

FELPARKERAD. Räddningshelikoptern fick p-böter av polisen.

Ett dåligt skämt?!?? 😙

Den här räddningshelikoptern fick en p-bot medan räddningspersonalen hämtade strandsatta vid en översvämning.

Den här Blackhawk-helikoptern var på uppdrag för att rädda strandsatta människor vid de översvämmade områdena i Colorado, USA. När piloten återvände satt det en p-bot på rutan som tack.

Den komiska händelsen uppmärksammades på det amerikanska forumet reddit.com. Där berättar en av räddningsarbetarna om den överraskande boten.

Fel håll på p-förbud.

Helikoptern bötfälls för att stå på p-förbud, och dessutom åt fel håll.

– Det var värt det. Räddningsaktionen lyckades, säger han.

Men det mesta tyder på att det är någon vid Colorados trafikpolis som har skämtat. Några viktiga uppgifter för att boten ska gälla saknas.

Av Alexander Olwan
alexander.olwan@expressen.se 

Prinsessan Mary i blå Gucci & 134 000-bling. Birkinväskan för 260 000 kronor från Hermès var en fyrtioårspresent.

Alltså - vissa tvåbeningar är bara helt makalöst smaklöst slösaktiga. Måste en vanlig handväska kosta 260 000? Många människor i Danmark har inte råd till 3 mål mat 😠:

Stilprinsessan Mary av Danmark sparade inte på modekrutet när hon skulle dela ut ett forskningspris i Köpenhamn i veckan. Den uppmärksammade outfiten bestående av designerplagg från topp till tå och ett smycke med 87 diamanter var allt annat än gratis.

Hon hyllas ständigt för sin stilsäkerhet och har flera gånger blivit utnämnd till en av världens bäst klädda kungligheter. Men smakar det så kostar det. Den danska kronprinsessans garderob är knappast gratis, dock är hon mån om att återanvända sina exklusiva plagg. När Mary i tisdags skulle dela ut Carlsbergs forskningspris 2013 under en tillställning på Glyptoteket i Köpenhamn dök hon upp i en safirblå silkesdress från Guccis vårkollektion. Prislappen på setet är 17 260 kronor.

Givetvis höll den moderiktiga prinsessan en dyrgrip till handväska i ett stadigt grepp, nämligen en matchande läderclutch från Jérôme Dreyfuss värde 6 200 kronor.

Den skotokiga stilikonen valde dagen till ära höga silverklackar från favoriten Prada med prislappen 4 860 kronor. Kanske är det mest iögonfallande ändå det vackra halsbandet, som också är det som får totalpriset för prinsessans outfit att skjuta i höjden.

Smycket som kallas "Possession necklace" är signerat lyxjuveleraren Piaget, väger knappt 27 gram och är tillverkat av 18 karats vitt guld. Hänget i form av två cirklar är prytt med inte mindre än 87 diamanter och priset på halsbandet är - håll i hatten - 134 233 kronor, uppger tidningen Ekstrabladet.

Av Malin Forsberg
malin.forsberg@kvp.se

 

Här är planerna som ska rädda vår planet. Ska rädda jorden med svavelsprut och dammsugare.

En sköld av speglar i rymd­en och svavel i stratosfären. Science fiction?  Nix. Det är så här ingenjörerna vill rädda klimatet om inget annat hjälper. På fredag presenterar FN:s klimatpanel sin ­senaste rapport i Stockholm.

Det kallas planetär ingenjörskonst, geoengineering, och bakom idéerna står några av världens tyngsta vetenskapsmän. Exempelvis kommer förslaget att spreja svavel­partiklar i stratosfären från kemisten Paul Crutzen, som 1995 fick Nobelpriset i kemi för upptäckten att freon bryter ner det skyddande ozonlagret.

”Tekniskt rimliga”.

– Alla förutom de förslag som rör rymden är egent­ligen tekniskt rimliga att ­genomföra på kort sikt men de är inte acceptabla ur ett riskhänseende, säger ­Anders Hansson, forskare på Linköpings universitet. Han deltar i ett forskningsprojekt som studerar olika aspekter av den här sortens storskaliga tekniska manipulationer av klimatet. Förslagen går ut på att ­antingen begränsa solstrålningen eller binda den koldioxid som redan finns i atmosfären.

– Tekniken med svavelpartiklar i stratosfären har störst potential men också störst risker. Den kan klara att hantera hela den väntade temperaturökningen. Men risken är att man samtidigt slår ut monsunregnen. Och om inte systemet underhålls riskerar klimatet att bli ännu värre än det var innan, säger Anders Hansson.

Från att ha varit snudd på tabubelagt har klimat­tekniken blivit något som FN:s klimatpanel IPCC börjat utreda. I forskarvärlden är stödet för att utreda tekniken stort även om få vill använda den på kort sikt. Microsoftgrundaren Bill Gates har satsat motsvarande 30 miljoner kronor på forskning om rymdspeglar som ska minska den strålningen som når jorden.

Men det finns småskaliga och mindre drastiska me­toder. I USA arbetar man ­sedan många år med att ta fram reflekterande tak och trottoarer för att öka ­utstrålningen av solenergi. På fredag presenterar ­IPCC sin senaste klimat­rapport i Stockholm.

Fredrik Rundkvist  

---------------------------------

Det kostar att se ut som Cher.

Gnägga om diva-fasoner 🤪, vissa tvåbeningar är bara inte riktigt kloka 👎.

Det såg lite lovande ut. Cher har ett första studioalbum på väg ut på mer än tio år. Med tanke på försäljningssiffrorna i skivbranschen skulle man kunna tro att hon borde vara sugen på att promota det. Således la vi fram ett förslag om en intervju. Det togs emot med öppna armar – till en början.

Val av plats godkändes. Intervjutid likaså. Men sen började det. Hon kunde bara genomföra pratstunden på ett villkor: Att vi stod för hår och makeup.

”Okeeej”, svarade vi, mest för att se i vilken sfär hon lever i.

– 20 000, kom det sen.

– Excuse me?

– Dollar, lade rösten till.

Motfrågan om hon skulle flyga in makeupartisten från Australien bemöttes med trotsig tystnad. Klart är i varje fall att Cher får lansera ”Closer to truth” utan vår hjälp.

Skrivet den 22 september 2013 , klockan 20:00 | av Magnus Sundholm.

--------------------------

Advokat/Jurist.

Alltså - ett gott råd gnäggat: sky dessa skumma individer som PESTEN 👎 😠👎!

Försök få till en förlikning själv först. Juristerna drar det till rättegång och man har ett jättestarkt "case" men de vet att det blir en förlikning i tingsrätten i alla fall så därför vågar dom köra sitt skitsnack.

Och juristerna skrattar gott hela  vägen till banken och kan dessutom skryta om att de aldrig har förlorat i någon rättegång.  

--------------------------

Sealand - ett land på en plattform. Har idag en enda invånare.

Havsplattformen HM Fort Roughs som ligger i Nordsjön utanför Suffolk byggdes under andra världskriget, och ockuperades 1967 av Paddy Roy Bates. Han drev då en piratradiostation och ville komma undan de brittiska sändningsreglerna. Bates utnämnde så småningom plattformen till en egen nation: Principality of Sealand och krönte sig själv till statsöverhuvud, Prince Roy I.

1978 stormades plattformen av den tyska advokaten Alexander Achenbach, som tog Bates son som gisslan och försökte ta makten över Sealand. Roy Bates lyckades återta plattformen men Achenbachs grupp anser sig fortfarande vara de rätta ledarna på ön och driver en "exilregering" från Tyskland.

Falska pass och adelstitlar.

Då Paddy Roy Bates dog förra året ärvdes tronen av hans son Michael, men han bor i Essex på fastlandet. Principality of Sealand har i dagsläget bara en enda invånare, en vaktmästare som bor på plattformen, skriver Huffington Post.

Förra året deklarerade Sealand att man vill satsa på turism, men än så länge består landets inkomstkälla främst av försäljning av muggar och t-shirts på nätet. Man säljer även adelstitlar. Faktum är att vem som helst kan bli hertig eller hertiginna av Sealand - till ett pris av 320 dollar.

Falska Sealandpass finns till salu och har dykt upp i kriminella sammanhang. Bland annat figurerade ett av dem i utredningen av mordet på modeprofilen Gianni Versace 1997. Sealand hyrdes under en kort period av dataföretaget Havenco, som skulle använda plattformen för att skapa en fristad för datainformation.

Karin Persson  

En 150 kilo tung krokodil låg i åtta timmar under sängen. Först när Guy Whittall vaknade upptäckte han monstret.

Alltså - hade jag vaknat med en krokodill under krubban hade jag nog fått dåndippen 🤪.

Guy Whittall sov en hel natt omedveten om att han hade sällskap av en nästan två och en halv meter lång best under sängen - en 150 kilo tung krokodil som hade tagit sig in i hans stuga, enligt Daily Mail.

- Krokodilerna promenerar runt i skogen, särskilt när det är kallt och regnigt. Jag tror han trivdes i värmen under sängen, säger Guy Whittall.

Den ovälkomna nattgästen lyckades hålla sig gömd i över åtta timmar innan den hittades. Whittall hann sätta sig upp på sängkanten, omedveten om att han dinglade med fötterna alldeles framför ett krokodilgap, innan han insåg att han inte varit ensam i rummet under natten. Whittall tvingades ta hjälp av några kolleger för att få ut krokodilen.

- Han gjorde så klart motstånd när vi försökte dra ut honom, det ligger i djurets natur, säger Guy Whittall.

Av Markus Thunberg
markus.thunberg@expressen.se 

------------------------------------------

Död flicka använd i "kontaktannons" på Facebook.

"Hitta kärleken i Kanada" står det i kontaktannonsen på Facebook. Och till det en bild på Rehtaeh Parson som begick självmord efter att ha blivit mobbad på just Facebook.

Nu ber sociala medier-jätten om ursäkt, skriver BBC.

Kanadensiska Rehtaeh Parson blev våldtagen på en fest för två år sedan, och efter det cirkulerade en bild på våldtäkten på nätet. Och med det kom kränkningarna.

– Hon blev trakasserad. Killar skickade meddelanden till henne på Facebook och frågade om hon ville ha sex. Det tog aldrig slut, har mamma Leah Parson tidigare berättat för CBS.

Rehtaeh Parson knäcktes och i april begick hon självmord.

Tidigare i veckan blev familjen uppmärksammad på en annons på Facebook med en bild på deras dotter. Bilden stod tillsammans med en kontaktannons med rubriken "Hitta kärleken i Kanada."

– Jag är äcklad av det här. Det här är min dotter och de har bild på henne i en kontaktannons för singlar, säger Leahs pappa till BBC.

Facebook har nu bett om ursäkt.

– Det här är ett extremt olyckligt exempel på hur en reklam tar en bild från internet och använder den i sin reklamkampanj, säger en talesperson.

– Vi har tagit bort annonsen och avslutat avtalet med reklamföretaget.

Av Anna Skarin
anna.skarin@expressen.se 

--------------------------------------

Kolla, luftskeppen gör comeback!

En sensationell comeback hänger i luften. Ett luftskepp som stiger mot skyn igen. 76 år efter det att man trodde idén var död för alltid. När zeppelinaren Hindenburg fattade eld och störtade i New Jersey, USA, den 6 maj 1937 innebar det i motsats till Titanic och kryssningsfartygen slutet för luftskeppen. Det skulle dröja ända till i början av 1990-talet innan en man från Ukraina flyttade till södra Kalifornien och började lobba för sin idé om ett nytt luftskepp.

Igor Pasternak, 48, grundade bolaget Aeros och har sedan dess fått ekonomiskt mångmiljonstöd såväl från den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa som försvarshögkvareret Pentagon. En försöksmodell, Thunderbird 2, är snart klar för en första testflygning. Går allt som Pasternak & co planerat kan framtidens flygtrafik vara på väg att revolutioneras framför allt när det gäller frakt.

Kräver ingen flygplats. Aeroscraft kan lyfta enorma mängder som i Thunderbird 2:s fall, 66 ton. Och då är försöksmodellen bara hälften så stor som den tilltänkta uppföljaren. En annan fördel är att farkosten kan starta och landa vertikalt och därför inte behöver flygplatser utan enbart en öppen yta. Den är designad för att även kunna landa på vatten! Två faktorer som, tillsammans med lyftkapaciteten, gör den idealisk för att kunna sättas in i katastrofområden eller för att helt enkelt frakta militärt materiel in i krigszoner, därav Pentagons intresse. En fjärde fördel är att Aeroscraft endast behöver en tredjedel av det bränsle ett stort transportplan förbrukar under en motsvarande flygsträcka. Testmodellen blir 77 meter lång – jämför det med Hindenburgs 245 meter! – medan den slutliga varianten av Aeroscraft kommer att mäta det dubbla, 145 meter.

Drivs med helium.

I detta skick blir luftskeppet kapabelt att lyfta och transportera lika mycket som tre C-130 Super Hercules flygplan och med en bränslekostnad som bara motsvarar ett av de tre transportplanen. Start- och landningstekniken är helt annorlunda jämfört med de gamla zeppelinarna från det tidiga 1980-talet. Hindenburg brann och störtade för att luftskeppet drevs med brandfarlig vätgas.

Aeroscraft drivs med helium och tekniken gör att vid landning görs heliumet i tankarna tyngre än luft vilket pressar ned farkosten mot marken. Vid start sker det omvända, helium blir lättare än luft och sedan gör turbomotorerna resten för att luftskeppet ska lyfta. Så drygt 75 år efter den fruktansvärda Hindenburg-kraschen kommer en efterföljare snart att stiga mot skyn.

Leif-Åke Josefsson  

---------------------------------------

Stal häst för att ta sig hem.

Finns det ingen taxi kan man alltid själa en häst. Så resonerade den 25-årige mannen i Skottland, som dock fick se sig själv transporteras till polisstationen istället för att avsluta sin ritt hem.

Det var i maj i år som den 25-åriga mannen stal en häst från en gård i Clackmannanshire i centrala Skottland. Han skulle ta sig hem mitt i natten men hittade ingen taxi, enligt brittiska tidningen Horse & Hound.

Det dröjde dock inte länge förrän hans fyra mil långa hemfärd blev avbruten. Hovklappret på asfalten hade väckt grannarna, som ringde polisen. Den berusade mannen erkände senare att han tyckte att det var en rolig idé att rida hem. Att sadla hästen hade tagit ungefär en och en halv timme, något som mannen menade att han kunde göra snabbare om han varit nykter.

Mannen ska nu utföra ett års samhällstjänst.

---------------------------------------------------

Kor på rymmen skrämde jägare.

Har troligtvis rymt från Norge till svenska fjällen. De vettskrämda jägarna ringde helikopterpiloten efter hjälp. Ensamma på fjället mötte de tre björnar – trodde de.

– Jag frågade är ni i fyllan eller? säger helikopterpiloten Johan Nordlund.

Helikopterpiloten hade släppt av jägarna längst uppe vid norska gränsen. De var ensamma på fjället. Solen började gå ner. Då såg de skuggorna. I panik ringde jägarna till helikopterpiloten efter hjälp – och låste in sig.

– Jag var själv uppe på ett uppdrag och vi flyger inte i mörkret så de fick sitta i en liten ark, det är som en liten fyrkantig låda, hela natten, säger Johan Nordlund. Att bli rädd för björnar är inte så konstigt. Det finns runt 900 björnar i Norrbotten och flera av dem i fjällvärlden. Men det var inga björnar jägarna hade sett. När solen steg följande dag stod jägarna öga mot öga med tre helt ofarliga kor.

– Jag trodde att han drev med mig. Jag frågade är ni i fyllan eller? Men han övertygade mig verkligen. Det var tre kor på fjället. Det är helt nytt för mig, säger Johan Nordlund.

Kor på rymmen från Norge.

För jägarna var det en positiv nyhet. De avbokade räddningsflygningen och fortsatte jakten. Men för korna kan fjällvandringen bli en dödlig historia. Flygvägen är det närmare 10 mil till närmsta svenska nötproducent. Det måste alltså vara kor på rymmen – troligtvis från Norge. Jägarna såg korna i slutet av förra veckan. Sedan dess har helikopterpiloten sett dem nästan varje dag – och nu oroar han sig för hur de fjällturistande korna ska klara vintern.

– Sist jag såg dem var de på väg in i nationalparken. Det är kanske den de har kommit för att se. Men vi måste försöka hitta en ägare till korna. De kommer avlida när vintern kommer, säger Johan Nordlund.

Andreas Söderlund  

---------------------------------------

En av världens minsta hästar kidnappad.

Tjuvarna slog till mot en hästshow i den italienska regionen Umbrien och stal 61 centimeter höga Charly. Enligt polisen kan tjuvarna nu hålla ponnyn som gisslan mot en lösensumma, skriver The Local och New York Post.

Kuppen ska enligt ponnyns ägare, Bartolo Messina, genomförts genom att ett hål klippts i staketet runt stallet mitt i natten. Sedan ska Charly förts iväg genom en tobaksodling.

– Problemet är att ponnyn är så lätt att transportera eftersom den är så liten - som en hund, säger en talesperson för hästshowen till Local.

Olof Svensson

-------------------------------------

Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele - för långt för ett ID.

En kvinna vid namn Janice anklagar myndigheterna på Hawaii för mobbning och för att de diskriminerar hennes arv. Anledningen: de kortade ner hennes efternamn på ID-kortet - eftersom det var för långt. Det mäter nämligen hela 36 bokstäver och är även för långt för att skriva ut i den här ingressen.

Under de senaste 20 åren har Janice "Lokelani" Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele tvingats bära två separata identitetshandlingar med sig: en legitimation och ett körkort. På körkortet trycktes en förkortad version av hennes efternamn, och hennes för- och mellannamn var helt utelämnade. För att komma tillrätta med problemet valde guvernören på Hawaii att ge Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele dispens för att ha sitt fulla namn på det andra ID-kortet. Men när det blev ogiltigt i maj började problemen att få hela namnet utskrivet på nytt för henne, rapporterar Daily Mail.

Hennes nya ID-kort anlände - med samma förkortning som på körkortet. Det blev droppen för Janice, som kontaktade kommunen för att fråga om hjälp. Deras svar blev inte vad hon hoppades på - eftersom de bara rådde henne att byta efternamn.

– Då sa jag att det var respektlöst mot folket på Hawaii, säger Janice enligt Daily Mail.

Hon menar att namnet är viktigt för henne, eftersom det är en av de sista kvarvarande kopplingarna till hennes nu avlidne man.

– När efternamnet kapas, ändras eller byts ut så förstör det hela innebörden och meningen av vad det står för, säger hon till Daily Mail.

Efter att Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele gått ut i medierna har den lokala transportstyrelsen enligt Daily Mail sagt att de ska försöka se över situationen för att hjälpa henne att skriva ut sitt 36 tecken långa efternamn.

Av Ludvig Drevfjäll
ludvig.drevfjall@expressen.se  

---------------------------------------

Efter 36 år – nu lämnar Voyager solsystemet.

För 36 år sedan lämnade den jorden. Nu har Voyager 1 skrivit historia genom att bli den första farkosten att lämna solsystemet. Ombord finns bland annat en hälsning på svenska från dataprogrammeraren Gunnel Schaar.

Beskedet från Nasa är en milstolpe i mänsklighetens historia. Exakt när det skedde är oklart, och det finns de forskare som fortfarande tvekar, men enligt Nasa började man redan för ett år sedan få indikationer på att Voyager 1 lämnat solsystemet och att den nu befinner sig nu mellan stjärnorna.

– Vi nådde fram. Nu har Voyager 1 satt segel i det kosmiska havet mellan stjärnorna, säger Ed Stone, California Institute of Technology till AP.

Voyager 1 har en lång resa bakom sig. Farkosten sköts upp samma år som Jimmy Carter blev president, 1977, och befinner sig knapp 19 miljarder kilometer från solen, uppger Nasa. Farkosten far nu fram i den plasma som omger solsystemet och det kommer att dröja hundratals eller kanske tusentals år innan den lämnar denna gränslinje bakom sig. En av forskarna som tvekar, Lennard Fisk, professor i rymdvetenskap vid University of Michigan, menar att det är lite för tidigt att vara så tvärsäker som Nasa. Oavsett verkar merparten av experterna övertygade av Nasas bevis.

Ombord finns instrument som studerar magnetfält, kosmisk strålning och solvindar. Det finns också en guldskiva med information om jorden och dess invånare. Den som lyckas sätta i gång skivan någon gång i framtiden kan bland annat lyssna till hälsningar på 59 språk, bland dem svenska. Gunnel Schaar, rymdforskare, meddelar följande:

"Hälsningar från en dataprogrammerare i den lilla universitetsstaden Ithaca på planeten Jorden."

Energin tar slut.

Forskarna har cirka 12 år på sig att studera de upptäcker Voyager 1 gör. Kring 2025 väntas plutoniumet, som driver farkosten, ta slut. Var Voyager då tar vägen kommer vi aldrig få veta.

Av Oscar Julander
 oscar.julander@expressen.se 

------------------------------------------------------------------

 

Campinggästerna rånades - av ett svin.

Ett törstigt och spritstjälande svin har härjat i Pilbara, nordvästra Australien.

Gästerna på campingplatsen i Port Hedland i Australien utsattes för en märklig stöld. Tre sexpack öl försvann – och dracks upp av ett vildsvin.

– Vi är inte utrustade för att stoppa eller kontrollera de här vilda djuren, speciellt inte när de är påverkade, säger Fionna Findley vid myndigheterna i Western Australia till australienska ABC. Svinet har härjat på campingplatser och rastplatser – och fått i sig både mat och alkohol, skriver ABC. Man tror att vildsvinet har druckit upp till 18 burkar öl i området kring DeGrey-floden, öster om Port Hedland.

Fionna Findley vid myndigheterna i Western Australia säger att djuret har orsakat en röra efter att ha spritt ut sopor som lämnats kvar i området.

– De radade upp soporna och gick till andra sopenheter. När de kom tillbaka hade allting slitits i bitar, säger hon till australienska ABC.

– När de pratade med några av de besökare som stannat för natten, sade de att grisen stal deras öl, drack dem och sedan efteråt fortsatte att riva isär soppåsar, säger hon.

Nu vill hon påminna besökarna om att se till att deras mat, och alkohol, förvaras på ett säkert ställe – eftersom det finns flera djur där ute som gärna tar sig ett gratis mål mat.

En vandringssägen.

Grisens framfart verkar ha blivit något av en vandringssägen på campingplatsen. En besökare som heter Merida berättar för ABC om några campare mitt emot henne:

– De hörde ett krasande ljud, och gick ut med en ficklampa när de fick se ett vildsvin som bar i väg deras burkar, säger Merida.

Några andra campare ska också ha sett vildsvinet springa omkring i närheten av sin bil – jagad av en ko.

Nu försöker myndigheter fånga in tjuven.

– Den sågs senast till i närheten av floden, under ett träd. Jag tror att den kurerar sitt huvud i dag, säger Fionna Findley.

 Av Magnus Mjöhagen
 magnus.mjohagen@expressen.se 

---------------------------------------

Alla vill bli yngre med åren....*L*

Inte ens psykologer är tillfreds med sig själva. Därför köper nu Dr. Phil ett unikt ungdomsägg – som ska stoppa hans åldrande.

Prislappen? Cirka 450 000 kronor. Vilken ding ding värld, Dr. Phil.

Superpsykologen har tröttnat på sitt åldrande – och skaffat en apparat som stoppar processen. Den hyperhögteknologiska apparaten kallas CVAC, Cyclic Variations in Adaptive Conditioning, och är en av endast 16 i världen. Eftersom den liknar ett ägg, kallas den också just det.

Ägget är datorkontrollerat, och med hjälp av vakuum simulerar den hög höjd. På så sätt ökas cirkulationen, musklerna pressas ihop och produktionen av stamceller accelererar, hos människan som krupit ner i ägget. Med andra ord: en ungdomskälla. Enligt TMZ köpte Dr. Phil den framförallt för att den lindrar problemen han har med knän och axlar.

Prislappen landade på drygt 450 000 kronor. En spottstyver om man som Dr. Phil är god för 240 miljoner dollar.

----------------------------

Jan Hällje fick p-böter – i den egna fårhagen.

Korkade tvåbeningar finns det 13 av på dussinet - eller vad tycks om följande stupiditet:

Jan Hällje har parkerat sin bil i sin egen fårhage i 13 år. I somras fick han plötsligt p-böter – två gånger. Nu JO-anmäler han polismyndigheten för maktmissbruk. Jan visar upp p-böterna han fick i somras. I bakgrunden syns Jans bil, parkerad på den plats där den lappades två gånger.

– Det är ju principen, jag parkerar på min egen mark, jag gör ju inget fel, säger Jan.

För 13 år sedan gjorde Jan rum för en parkeringsficka i sin fårhage på sin egen mark. På samma plats har han sedan parkerat sin bil var och varannan dag utan några problem. Staketet till hagen har han flyttat in en bit från vägen för att bilen inte ska störa trafiken, eller stå på väghållarens mark, skriver Ystads Allehanda.

Men i somras, den 13 juli, fick Jan plötsligt en p-bot på fönsterrutan.

– Jag kör in till polisstationen och bestrider, och lämnar in tomtkartan som visar att jag parkerar på min egen mark. Men det hjälper inte, säger Jan. I stället får Jan knappt en vecka senare ytterligare en p-bot.

– Det enda jag fått är en bekräftelse på att jag har bestridit det och en upplysning om att böterna ska betalas in, vilket jag inte har gjort, säger han. Nu JO-anmäler Jan polismyndigheten för maktmissbruk.

– Med sunt omdöme så kunde de ha rivit den första lappen och sagt att det blivit fel, men de ska driva det till sin spets. Det blir väl förmodligen tingsrätten som får avgöra det. Trots två p-böter tänker Jan inte flytta på sin bil, eftersom det är hans mark och han anser att han inte gjort något fel.

– Jag anser att det är maktmissbruk. Jag kommer att fortsätta att parkera. De får bötfälla mig så länge de vill.

Men p-boten måste betalas. Obetalade parkeringsböter går nämligen vidare till transportstyrelsen som skickar en påminnelse, och även om man bestrider en p-bot så ska den betalas. Bilägaren får pengarna tillbaka om p-boten skulle vara felaktig. Malmö Industrivakter AB är det företag som sköter parkeringsövervakningen i Simrishamns kommun.

– En parkeringsvakt gör en bedömning utifrån de skyltar, regler och föreskrifter som gäller på platsen. Men en parkeringsvakt kan göra en felaktig bedömning eller sakna all information om vad som gäller på platsen, säger Berne Johansson, driftschef på vaktbolaget, till Ystads Allehanda och fortsätter:

– Det finns en uppfattning att det inte är lönt att söka rättelse av en p-bot. Men det är det. Det är mycket vanligare än man tror att bilister får rätt.

Av Mattias Ekstrand
 mattias.ekstrand@expressen.se 

-----------------------------

Svensk tomte blir hedersrektor i Asien. Sivert Svensson från Gällivare har gjort sig ett namn i internationella tomtesammanhang. Nu får han två nya toppuppdrag i Asien inom sitt område. En tomteskola i Hongkong där en treårig tomteutbildning ska starta har bett Svensson om att bli hedersrektor. Elevernas praktik kan förläggas till Gällivare, skriver Norrbottens-Kuriren. Dessutom flyger Sivert Svensson till Japan senare i veckan för att vara hedersgäst under en världskongress för tomtar.

THE BEAST

Som varenda kotte i detta avlånga land vet så får Sverige celebert besök av ingen ringare än USA´s president Obama. Och jag kan gnägga om att det är ett show utan motstycke - bara Obamans superbil "The Beast" är något i hästväg!

"The Beast" har tjänat Obama sedan 2009. Bilen är knappt 5,5 meter lång, runt 1,7 meter hög och väger nästan sju ton. Den beräknas kosta knappt två miljoner svenska kronor. Bilen har en 6,5 liters dieselmotor och har en maxfart på knappt 100 kilometer i timmen. Den kan gå från noll till maxfart på 15 sekunder.

Här är specialfinesserna:

 • Kamera med mörkerseende - sitter längst fram på bilen
 • Flagghållare - i Sverige kommer bilen prydas av en amerikansk och en svensk flagga, skriver Metro
 • Instrumentbrädan - har både kommunikationscenter och GPS
 • Karossen - består av en kombination av extra kraftigt stål, aluminium, titan och keramik för att splittra eventuella projektiler
 • Förarrutan - står emot kulor som annars kan tränga igenom pansar
 • Däcken - kevlardäck som står emot punktering. Om de skulle explodera kan bilen ändå rulla på stålfälgar
 • Vapen - skjutvapen, tårgasbehållare och kameror med mörkerseende finns inne i bilen
 • Blod - med presidentens blodgrupp finns i bilen
 • Chassit - 12 centimeter tjockt stål skyddar mot eventuella bomber under bilen
 • Chauffören - specialutbildad av Secret Service
 • Secret Service-agent - presidentens livvakt, kan på ett ögonblick flytta sig till presidentens baksäte
 • Dörrarna - 20 centimeter tjocka och bepansrade med 12 centimeter tjocka fönster. Väger lika mycket som dörrarna på en Boeing 757
 • Baksätet - plats för fyra passagerare. Glasruta mellan presidenten och passagerarna som bara presidenten kan öppna.
 • Panik-knapp - finns bredvid presidenten
 • Obamas säte - hopfällbart skrivbord, bärbar dator med wifi, satellittelefon
 • Bensintanken - bepansrad och fylld med skum så att den inte ska explodera om den blir träffad
 • Bagageluckan - innehåller syrebehållare och brandsläckningsutrustning

 

Facebooks mest uppseendeväckande paragrafer.

Många 2-beningar måste vara mer korkade än lagen tillåter. Eller vad sägs om detta:

Efter den uppmärksammade övervakningsskandalen och avslöjandet att amerikanska NSA har tillgång till information om användare på nätet har SvD Näringsliv tagit en närmare titt på de villkor som fem miljoner svenskar faktiskt har skrivit under. Daniel Westman, expert i IT-rätt, kommenterar några av Facebooks mest uppseendeväckande paragrafer.

 • Facebook har rätt att använda information i kommersiellt syfte.
 • Du samtycker till att personuppgifter överförs till och behandlas i USA.
 • Alla eventuella tvister med Facebook ska avgöras i delstaten Kalifornien i USA.

En undersökning från Carnegie Mellon universitet i USA visade redan 2008 att den genomsnittlige internetanvändaren möter nästan 1 500 sekretesspolicies. Varje år. En del av dem passerar internetanvändaren utan att reflektera över det. Ändå är både sekretesspolicies och avtal många gånger mer långtgående på internet än i ”det verkliga livet”.

Källa: The Times

---------------------------------------

Gigantiskt pentagram hittat i ödemarken

Ett enormt pentagram på den kazakiska stäppen har upptäckts på Googles karttjänst. Och nu tror sig en arkeolog ha avslöjat källan till den mystiska strukturen, skriver NBC News.

Den femuddiga stjärnan är egentligen ett pentakel då den omges av en cirkel. Strukturen är 366 meter i diameter och hittades på Googles karttjänst Google Maps, 20 kilometer väster om staden Lisakovsk i Kazakstan. Området är så gott som obebott, men enligt NBC News ska det finnas många gamla arkeologiska ruiner i form av bosättningar från bronsåldern, kyrkogårdar och begravningsplatser.

Populär symbol i Sovjet.

Det har spekulerats om symbolens härkomst i artikelns kommentarsfält på sajten LiveScience, och ett antal personer tror att det handlar om djävulsdyrkan eller någon religiös sekt. Arkeologen Emma Usmanova, som har jobbat mycket i området, har dock sin förklaring klar.

– Det är konturerna från en park som ser ut som en stjärna, säger hon till LiveScience.

Stjärnan var en populär symbol under Sovjettiden och användes ofta för att dekorera fasader, flaggor och monument.

Av Fredrik Lennander
fredrik.lennander@expressen.se

Renault Twizy – en märklig skapelse. En sån kunde matte säkert tänka sig att ha roligt med...*L*

Mitt emellan bil, motorcykel och golfbil. Renault utmanar många begrepp och föreställningar med elbilenTwizy. Målsättningen är att sälja 300 såna här bil..., förlåt, fordon, per år.

För lite drygt tio år ­sedan testade jag en mopedbil ute på Djurgården. På samma plats startar testkörningen av Renaults elbil Twizy. Och känslan är lite likadan. Twizy är en ytterst märklig skapelse som inte lämnar någon oberörd. Formgivningen är fräck - för att ta i i under­kant - och jag lovar att du inte kan köra förbi en folkmassa utan att en ­majoritet vänder sig om och tittar och ­kommenterar. Bilen är tvåsitsig men det krävs en hel del akrobatik för att komma in i baksätet. Föraren har inte mycket att hålla reda på. Växellådan är två knappar med tre lägen - framåt, bakåt och neutral. En stor handbroms sitter till höger och reglagen vid ratten sköter ljus, vindrutetorkare, tuta och lite annat. Mätaren visar hastighet digitalt samt hur mycket kräm det finns i batteriet. Det är avskalat och fritt från finesser.

Twizy finns i två varianter - en som har maxfart 45 km/tim och körs som EU-moped klass 2 och en som klarar 80 km/tim och är registrerad som fyrhjulig motorcykel. Du kör 80-Twizy på vanligt bilkörkort. Vi pyser fram på Djurgården och det känns lite som att sitta i en radiobil på Gröna Lund. Dörrarna - som är tillval - sluter inte tätt och du sitter mer eller mindre utomhus. I regnväder är det bra med extra kläder, om du inte vill modifiera och täta till din Twizy på egen hand. Skivbromsarna på alla fyra ­hjulen bromsar odramatiskt men den mesta av bromskraften sköter motorn vilket ­laddar batteriet. Ett hjul i varje hörn på bilen gör den lätt att manövrera, enkel att parkera och smidig att kryssa fram med. Men du känner dig lite liten när stadsbussen trängs med dig i bussfilen.

Komforten är inte den bästa med ­stötig fjädring och stenhårda stolar. Här kunde Renault ha ansträngt sig lite mer för att göra resan bekväm. Jag förstår inte vitsen med en så här öppen bil - i alla fall inte i vårt klimat. Men krockkudden för föraren är ett plus.Twizy har i Sverige en räckvidd på fem till nio mil och batteriet laddas på 3,5 timmar. Kostnaden blir cirka en krona per mil och köper du Twizy som "tjänstebil" blir kostnaden totalt 1 500- 2 000 kronor. Renault hoppas sälja 300 Twizy i Sverige och målgruppen är företag som vill profilera sig med miljövänliga stadstransporter samt välbeställda och pryltokiga män i medelåldern.

Twizy är ett udda inslag i Renaults ­elbilssatsning där Kangoo är etablerad bland mindre skåpbilar och Florence kommer till Sverige efter sommaren. Renault har valt att sälja bilarna med att hyra ut batteriet. I hyran ingår då en mobilitetsgaranti - Renault kommer och hämtar dig om du kör slut på ström. Hyran för batteriet varierar beroende på körsträcka och avtalstid men ligger på 500-700 kronor per månad.

Priset för Twizy är cirka 70-75 000 ­kronor beroende på variant och utrustning. En hel del av utrustningen du vill ha kostar då extra - som dörrar, fönster, högtalare och eluppvärmd vindruta. Efter sommaren kommer en Twizy Cargo där baksätet plockats ut till förmån för lastkapaciteten. Det finns också en Twizy F1 - förstås - där Renault tillåtits att ta ut svängarna ordentligt.

Av Jan-Erik Berggren 
jan-erik.berggren@expressen.se 

Zonkeyn som sötchockar världen

Zonkey, zedonk, zebroid. Kärt hybridbarn har många namn.

– Ippo är den enda i sitt slag i Italien, säger djuruppfödaren Serena Aglietti till nyhetsbyrån Ansa.

Fölet föddes i ett djurreservat i Florens i Italien förra veckan och är något så ovanligt som en zebra- och åsnehybrid. Den lille krabaten ser ut som en åsna, men har svartvita ränder som en zebra.

Ippo, som sägs vara vid god hälsa, tillkom efter en kärleksaffär mellan en zebrahingst och ett åsnesto. Pappa zebra ska enligt italienska medier ha hoppat över ett stängsel i reservatet för att komma till mamma åsna.

Ippo är sällsynt, men inte den enda i sitt slag. 2010 föddes en zonkey, eller zedonk som det också heter, i ett reservat i Georgien, skriver Huffington Post.

Leonard Goldberg

---------------------------------------

Shitake-svamp. Här är svampen som ska lyfta Nordkorea.

Nordkoreas stora ledare Kim Jong-Un verkar ha fått ett nytt mål med nationen. Nu ska Nordkoreas blir världens främsta metropol när det kommer till svamp, skriver Newstrack India.

Här är svampen som ska lyfta Nordkorea.

Nordkoreas stora ledare Kim Jong-Un verkar ha fått ett nytt mål med nationen. Nu ska Nordkoreas blir världens främsta metropol när det kommer till svamp, skriver Newstrack India.

I veckan ska den unge ledaren ha gjort ett mycket uppmärksammat besök på en av landets svampodlingar, något som väckt stor uppståndelse både bland odlingspersonal så som hos landets nyhetsbyrå. Snabbt kablades bilder ut på en lycklig Kim som omgav sig med ännu lyckligare odlare. Kanske har de anledning till glädjen, åtminstone om man får tro News Track India.

Sajten skriver att det finns planer på att omvandla Nordkorea till en global svampmetropol. Detta ska ha varit ett önskemål som funnit redan hos farfar Kim Il-sung, Nordkoreas första diktator som också utnämnt sig till att vara Republikens evige president.

Enligt media ska den unga efterträdaren ha uttryckt vikten av att följa farfaderns påbud, och påbörja byggandet av flera stora svampfarmer runt om i landet. Huruvida svampen ska användas för att komma till rätta med nationella hungerproblem återstår att se.

-----------------------------------

Grannarna lovat sina barn att vi ska fixa deras gunga!

Alltså - många tvåbeningar kan vara jättekonstiga och näst intill ouppfostrade - eller vad tycks om följande jag hittade på ett av forumen. Matte hade blivit skogstokig, jag lovar 🤪:

Grannarna (som vi inte umgås med) satsar stort och tänker bygga en jättegunga av gamla telefonstolpar. De har redan börjat men till detta projekt har de tänkt sig hjälp av mig/min sambo. De har inte frågat oss innan de drog igång. Jag tycker det är så respektlöst att inte fråga oss INNAN de startade bygget så jag har tappat lusten att hjälpa dem. Hur kan man ta sånt för givet?

Nu har de lagt ansvaret på bygget på oss genom att säga till barnen att vi ska färdigställa den!!!!! vilket gör att barnen kommer till mig och tjatar om när gungan blir klar. Jag har semester, min sambo jobbar på annan ort och vi vill inte låna ut våra maskiner. Vi vill bara ha lugn och ro.

Barnen är jobbiga, skriker mycket, springer in på gården när jag håller på med hästarna och går inte iväg fast jag säger till dem.

Vad säger man? Vill ju samtidigt inte bli alltför ovän med dem men jag vill faktiskt inte ha med dem att göra. När sambon tar semester är det sannolikt inte deras bygge han vill greja med, vi har massor av egna projekt på gården.

-----------------------------------------

Tog tillbaka bytt häst

Två hästägare i Munka Ljungby bytte hästar med varandra. De skrev kontrakt och bytet genomfördes men en ångrade sig.

Den andra hästägaren var dock nöjd med bytet. Enligt polisens informatör gick därför den som ångrade sig till hagen under den gångna helgen och bytte tillbaka.

De två hästägarna har därefter anmält varandra för egenmäktigt förfarande respektive stöld av häst skriver Helsingborgs Dagblad.

 

Verklighetens Da Vinci-kod kan vara nära lösning. Forskare är 600 år gammal gåta på spåren.

Generationer av forskare har stirrat sig blinda på det mytomspunna Voynich-manuskriptet – verklighetens Da Vinci-kod. Nu kan sanningen bakom bokens mystiska innehåll vara nära.

– Det vi nu kan bevisa är att det är mer likt ett språk än vi trodde, på flera olika nivåer, säger forskaren Marcelo Montemurro, forskare vid universitetet i Manchester till TT.

Voynich-manuskriptet är en uråldrig bok med ett obegripligt språk och svårtydda illustrationer. Ett bortglömt språk? En krypterad skrift? Nonsens? Texten har i alla år förbryllat forskare. Ingen vet vem författaren bakom boken är och den titellösa skriften fick sitt namn efter den polsk-amerikanske antikvitetssamlaren Wilfred Voynich, som ägde den i början på 1900-talet. Han fann boken i en kista med gamla dammiga böcker i ett kloster i norra Italien och ägnade sitt liv åt att försöka tyda den. Han dog utan att ha kunnat urskilja ett enda ord.

Illustrerad med märkliga växter och stjärntecken.

Den runt 240 sidor långa boken är skriven i ett skriftsystem med runt 40 olika tecken – som ingen hittills har känt igen. Nästan varje sida är fantasifullt illustrerad med bland annat blommor och andra växter som inte har återfunnits i verkliga livet. De enda bilderna som säkert kan tolkas är bilderna på våra stjärntecken. Nu har Montemurro och hans argentinska kollegor, med en studie publicerad i tidsskriften Plos One, kommit ett steg närmre att knäcka den 600 år gamla gåtan.

Texten är inte en slump.

Med statistiska metoder har de tagit fram vilka ord som är mer meningsbärande än andra. De fann att orden används på ett sätt som liknar ett riktigt språk. Strukturen stämde också överens med befintliga språk. De kan alltså konstatera att texten inte kommit till av en slump. Vad texten vill säga kan fortfarande inte bevisas, men forskarna kämpar vidare.

– Varför ville författaren gömma budskapet? Är det ett unikt exemplar eller ville en viss grupp människor dölja vissa kunskaper? Det dyker upp många frågor, och de största experterna har misslyckats med att avkoda den. Det har blivit ett mysterium och en utmaning som triggar vår fantasi, säger Montemurro till TT.

Elisabeth Lidén  

--------------------------------------------

Kratrar på Pluto får Star Trek-namn

Det blev ingen Star Trek-måne för seriens miljontals fans.

I stället får de nöja sig med att kända figurer som Spock och Captain Kirk kan få namnge kratrar och dalar på dvärgplaneten Pluto. Fans av science fiction-serien har i flera år kampanjat för att en av Plutos två nyupptäckta månar ska döpas till, just det – Vulcan. Detta efter en av de mer kända planeterna i Star Treks universum. Men det förslaget fick på foten av International Astronomical Union (IAU), institutet med rätt att döpa nya planeter. Institutet menade att så pass stora himlakropper måste ha klassiska namn med koppling till den grekiska eller romerska mytologin. I stället för Vulcan blev det Styx, efter dödsfloden och Kerberus efter den trehövdade vakthunden till dödsriket.

"Trekkers" får tröstpris.

Men nu kan fans av serien, så kallade trekkers, få ett tröstpris av IAU enligt Huffington Post. År 2015 kommer New Horizon-satelliten att passera Plutos yta och då öppnar institutet för nya namnmöjligheter för Star Trek-fansen.

– Vi kan döpa Plutos kratrar efter kända karaktärer som Sulu, Spock, Kirk McCoy och så vidare, säger astronomen Mark Showalter som arbetar med New Horizon-projektet.

En som varit engagerad i namngivningen av Plutos månar är skådespelaren William Shatner – mer känd som just Captain Kirk. Hur han ställer sig till att hans mest kända karaktär nu kan få namnge ett stort rymdhål på en dvärgplanet långt, långt borta är fortfarande okänt.

Erik Petterss

-----------------------------

60 miljarder chanser till liv i vår galax

Forskare vid University of Chicago och Northwestern University tror att det finns 60 miljarder planeter bara i vår galax där det kan finnas liv, skriver Daily Mail. Det är svindlande uppgifter som forskarna nu presenterar om chansen för liv i rymden: bara i vår galax, Vintergatan, finns det 60 miljarder planeter med chans till liv. Det är forskare på University of Chicago och Northwestern University som har tagit fram en forskningsrapport.

Med information från Nasas rymdteleskop Kepler har forskare tidigare kommit fram till att det bör finnas minst en planet i omloppsbana runt varje röd dvärg (en typ av stjärna) - det forskarlagen vid University of Chicago och Northwestern University har gjort är att dubbla den siffran.

Rymdmolnen gör liv möjligt.

Anledningen till fördubblingen är att forskarna har gjort nya bedömningar av de moln som omgärdar planeterna.

– Molnen reflekterar solljus och kyler på det sättet ner saker, och de absorberar även infraröd strålning från planetens yta vilket skapar en växthuseffekt, som är en del i att hålla planeten tillräckligt varm, säger Dorian Abbot, en av forskarna vid University of Chicago som arbetat med den nya studien.

Det alla planeter har gemensamt är att de beräknas ha rätt temperatur för att det ska kunna finnas flytande vatten på ytan, vilket är en förutsättning för liv. Åtminstone den typ av liv som vi i dag känner till.


Alltid sol.

En planet som cirkulerar runt en röd dvärg måste göra det minst en gång varannan månad för att få lika mycket ljus som jorden - det eftersom en röd dvärg är mindre än vår sol. Men det betyder också att liv på de planeterna badar i ständigt solljus. Det är just den informationen som forskarna har använt.

Med rymdteleskop ska det i framtiden gå att läsa av om en planet har vatten. Molnen är enligt forskarna extremt kalla, och om man med framtidens rymdteleskop kan läsa av att det är kallt på den sida av en planet som är riktad mot solen så är forskarna säkra på att det är moln, och ett säkert tecken på flytande vatten - en förutsättning för liv.

 Av Emanuel Videla
 emanuel.videla@expressen.se 

----------------------------------

Rev 4 000 år gammal pyramid

Byggfirmorna jämnade en 4 000 år gammal pyramid med marken. Och de var i full färd med att riva tre till – men stoppades i sista sekund av chockade vittnen.


Pyramiden i El Paraiso-komplexet, utanför Perus huvudstad Lima, byggdes tusentals år före Inkacivilisationens uppkomst. Genom jordbävningar, översvämningar, krig och annat elände har den sex meter höga pyramiden stått stadigt. I minst 4 000 år. Men sista helgen i juni 2013 tog det slut.

Två peruanska byggfirmor hjälptes åt att jämna den uråldriga pyramiden med marken, skriver Washington Post. Marco Guilen, direktör för en utgrävning i El Paraiso, menar att byggfirmorna ”har orsakat en oersättlig skada i en del av Perus historia”, enligt Washington Post.

– Nu får vi inte veta hur pyramiderna var konstruerade, vilket material som användes eller hur folket levde, sa han.

Gick loss med bulldozer

Byggarbetarna tänkte inte nöja sig med att bara riva en pyramid. De ska även ha gett sig på tre andra pyramider – men stoppades av vittnen. Nu ska myndigheterna åtala de två byggfirmorna. Det är inte första gången som byggarbetare ”råkar” riva pyramider i arbetet.

I maj berättade Aftonbladet om hur arbetare vid ett vägbygge i norra Belize gick loss med en bulldozer på en 2 300 år gammal Maya-pyramid.

Johan Wikén  

 

26 nya hål i universum

En av universums stora gåtor närmar sig en lösning. I granngalaxen Andromeda har 26 nya svarta hål upptäckts. Forskarna hoppas nu kunna studera det mystiska fenomenet. De svarta hålen i vår granngalax Andromeda har tagit 13 år att observera och fler upptäckter är att vänta, tror astronomerna vars upptäckt beskrivs i The Astrophysical Journal.

– Vi tror att det bara är toppen av ett isberg, säger Robin Barnard, en av forskarna, i ett skriftligt uttalande.

De så kallade svarta hålen anses vara universums största mysterier och beskrivs som platser i rymden där gravitationen är överväldigande och drar med sig allt i sin väg, till och med ljuset. Därför kan svarta hål inte ses med blotta ögat utan bara med röntgenstrålar som bildas när hålen river med sig närliggande stjärnor.

Ett genombrott.

Enligt The Guardian tog det astronomerna decennier att bli övertygade om att svarta hål över huvud taget existerar. Beviset anses ha kommit 1970 när Nasa med satelliten Uhuru upptäckte det första svarta hålet - kallat Cygnus X-1. Att forskarna därför lyckats lokalisera 26 nya svarta hål beskrivs som ett genombrott.

– Vi är särskilt exalterade att se så många potentiella svarta hål så här nära galaxens centrum, eftersom vi förväntade oss att se dem och har sökt i år, säger Robin Barnard.

Andromedagalaxen är vår närmsta granne och ligger på ett avstånd av 2,5-2,9 miljoner ljusår från Vintergatan. Sedan tidigare har 9 svarta hål observerats i galaxen.

 

 

Denna här är bara helt obetalbar, hittade den när jag surfade på ett av forumen igår 😀

14.5.13

Sv: Roliga ord från dom lite "okunniga".

 

 Jag ska försöka formulera mig rätt, detta kan bli svårt!

Jag och en vän satt och fikade på ett litet café inne i stan, bakom oss sitter det 2 killar. Vännen och jag pratade om hästar och till slut pratade vi bara om araber. Vi ser att killarna blir mer och mer intresserade av vårat samtalsämne.

Till slut frågar ena killen - är det verkligen lagligt att köpa araber?
Varpå vi svarar - ja varför skulle det inte vara liksom?
Killen svarar då - Men det är ju människor? Har ni dom som slavar då eller vad gör ni med dom?

Behöver jag säga att vi dog av garv?

Om ni hade sett killens min när vi berättade att det vara RASEN häst vi pratade om så hade detta varit mycket roligare att läsa.

 -------------------------------

Knäppgök av 3:e graden

Jag har ju för länge sen gnäggat om att Breivik skulle hamna på psykanstalt istället för sin lyxkåk på Ila. Här har ni beviset:

--------------------------

Breivik vill starta egen stat nära Sverige.

Massmördaren Anders Behring Breivik har ansökt om att starta partiet "Det norske fascistparti & Den nordiske liga". Med en urfolkstat i södra Østfold på gränsen till Sverige. Men detta har nu avslagits.
 
Det är korrespondens som nättidningen VG Nett tagit del av som berättar om Breiviks stora planer på ett eget parti och att få driva politisk verksamhet inom lagliga och demokratiska ramar.

I partiprogrammet står det: "Partiets formål är demokratisk fascistisk maktovertakelse i Norge eller å vinne parlamentarisk støtte for opprettelsen av en autonym norsk-nordisk urfolkstat i Sør-Østfold, ved navn; Norge Yggrasil".

Men Breivik har ett problem, för han måste ha en person till som undertecknar ansökan för att få bli registrerad. Men alla brev med politiskt innehåll stoppas i brevkontrollen. Så den 21. mars nekades Brevik att få sin ansökan registrerad. Ansökan uppfyllde inte alla kraven som ställdes för registrering.

anette.fredriksson@gt.se 

---------------------------------

Den mest korkade 2-beningen?

Alltså - trodde inte det kunde finnas så korkade 2-beningar innan jag snubblade över följande inlägg på ett av forumen. En häst kan ju bli mörkrädd:

Författare

Fråga

Datum

Haannah

Motionera häst med bil

Hej! Jag  har tröttnat på att rida men måste på nåt sätt  motionera min häst. Kan ag bilda den i dragkroken på bilen? Grimskaft  eller longerlina? 

2013-05-07 22:27

-----------------------------------------------

Höll på att gnägga ihjäl mig - tänk att tvåbeningarna kan ha lika roligt som vi hästar när vi släpper loss....*L*

Betalar grymt pris – för ”vänlig” logga.

Stockholms nya logotyp kostade 4 mille: ’Uppfattas som mänsklig’.

Fyra miljoner kronor för att skriva ’’Stockholms stad’’ på ett nytt sätt? I logotypsammanhang en ­ liten spott i havet. Eller grymt dyrt.

Efter mycket fnulande och grubblande inför nu Stockholm en ny logotyp. Den har kostat ­fyra miljoner kronor med samma gamla S:t Erik och samma bokstäver fast i en annan stil, specialbeställd från Schweiz.

– Det är inte enbart logo­typen som kostar fyra mil­joner, säger Hanna Brogren, kommunikationsdirektör.

Det har gjorts undersökningar bland stockholmare för att ta fram en lättläst och lättbegriplig logotyp, tagits fram olika förslag och en mängd mallar för att den ska kunna ­användas enhetligt.

– Den uppfattas som vänlig och mänsklig, säger Hanna Brogren.

Med tanke på att motsvarande två busslaster människor flyttar till Stockholm varje dag behöver loggan kanske inte vara fullt så vänlig?

– Jo, absolut. Vi vill välkomna alla.

Karin Ahlborg

Jag är överlycklig över att inte bo i Nord Korea!

Jag brukar ofta gnägga om att folk får den regering dom förtjänar - men jag undrar vad för fel det är på Nordkoreas befolkning eftersom dom har en sån idiot till ledare. Ja, döm själva:

Hotar med krig –  och bygger ny nöjespark.

Mitt i alla krigshot har nu Nordkoreas ledare Kim Jong-Un hittat en ny hobby. Han är i full färd med att bygga upp en nöjespark mitt i huvudstaden Pyongyang - med Big Ben i centrum.

Det har redan öppnats en minigolfinspirerad nöjespark. Men nu tar Kim Jong-Un tag i spakarna och styr upp en ny nöjespark med världen i fokus. The Sun skriver att den nya parken kommer att öppna senare i år och kommer enligt uppgift att vara en miniatyrversion av världskartan. Förutom en replika av Big Ben, kommer man även att bygga en egen version av Eiffeltornet.
 
Det var förra året som ledaren Kim Jong-Un annonserade att det var "slut på snålandet" och han har minst sagt satsat på utsmyckning av huvudstaden. Utöver den tilltänkta nöjesparken har också ett nytt shoppingcenter öppnat.

Men detta innebär inte slut på stridigheterna. Under måndagen trappades konflikten med Sydkorea upp, då de satte stopp för de sydkoreanska arbetarna som skulle lämna den omstridda zonen Kaesong. Tillslut gav de med sig och arbetarna fick åka hem, enligt CTV News.

------------------------------------

”Mest jordlika planeterna någonsin”

NASA har upptäckt tre så kallade superjordar.

En av planeterna är den mest jordlika planeten som någonsin upptäckts.

– Upptäckten av de här stenplaneterna i den beboeliga zonen för oss närmare något som liknar vår hemplanet, säger John Grunsfeld från NASA.
 
Det är med hjälp av Keplerteleskopet som NASA gjort de nya fynden. Två planetsystem med totalt tre superjordar har hittats. Information kring upptäckten släpptes idag.

De tre planeterna är alltså av rätt storlek, på rätt avstånd från solen och alltså i den beboeliga zonen. Två av planeterna, Kepler-62e och f, cirkulerar kring samma stjärna. Den är något mindre än vår egen sol, samtidigt som planeterna är större än Jorden.

Kepler-62f är bara 40 procent större än jorden och är därmed den mest jordlika planeten man känner till, i en stjärnas beboeliga zon. Den tros, likt jorden, vara en stenplanet.

Ytterligare två superjordar.

Den andra planeten, Kepler-62e, cirkulerar kring stjärnan nära den inre gränsen av den beboeliga zonen. Den är ungefär 60 procent större än Jorden.

Planet nummer tre cirkulerar kring en andra stjärna, Kepler-69. Den jordlika himlakroppen har än så länge bara namnsuffixet "c" och är 70 procent större än jorden.

Kepler-69c cirkulerar kring sin stjärna, inom den beboeliga zonen.

Astronomer är osäkra på kompositionen av planeten, men dess cirkulationstakt kring stjärnan kan tyda på att den liknar Venus.

Astronomer kommer nu fortsätta att studera de nya planeterna, för att ta reda på mer om vad de består av och vilka förutsättningar för liv som finns på dem.

– Vi vet bara om en stjärna med en planet med liv på, vår sol. Att hitta en planer i den beboeliga zonen runt en stjärna som liknar vår är en milstolpe i jakten på att hitta en riktigt jordlik planet, säger Thomas Barclay, en av vetenskapsmännen som arbetar med Keplerteleskopet. Under dess första verksamma tid hittade teleskopet mestadels stora gasplaneter som befann sig nära sin stjärna. De är enklare att hitta på grund av sin storlek.

Med tiden har vetenskapsmän dock finjusterat teleskopet till att hitta allt mindre planeter. Man tror att det bara är en tidsfråga innan man hittar en planet av jordens storlek.

Erik Melin

Handlaren har gått på kurs hos bankerna, förståss...!!

Knäppaste klagomålen på kryssningsfartygen

Utebliven solbränna, inga kändisar och fartyg som inte liknar Titanic.

Det är några av de saker som kryssningspassagerare världen över har klagat över.
 
Den brittiska sajten Bon Voyage har avslöjat några av de konstigaste klagomålen som kommit in från kryssningsresenärer. Här är listan, från Huffington Post.

– En passagerare, som åkte på kryssning med rederiet Celebrity Cruises, var missnöjd med att det inte var några kändisar på hennes kryssning.

– En nygift man, som åkte med sin fru på smekmånadskryssning i två veckor, klagade på att personalen inte dekorerade hytten i vitt, att de inte spred ut rosenblad i hytten varje morgon och att det inte kom en privat butler och levererade champagne och jordgubbar. Mannen hävdade att han inte krävde någon specialservice, utan att personalen bara skulle "förstå".

– Ett par klagade på att kaptenen var otrevlig för att han inte väntade två timmar på dem i hamnen, trots att de lämnat en lapp och sagt att de hade "för mycket att göra".

– En kvinnlig passagerare klagade på att havet lät för mycket.

– En ung kvinna hade hört att Gary Barlow åkt på en viss kryssning och krävde att få veta varför han inte åkte på samma kryssning igen, vid det tillfälle hon själv åkte.

– En man som åkte på en kryssning runt Alaska krävde kompensation för de varmare kläder han varit tvungen att köpa. Han var också missnöjd över att han inte fått en "imponerande solbränna" och att det inte gick att bada i utomhuspoolen varje dag.

– Ett par sa att servicen ombord var så bra att de gjort av med alldeles för mycket pengar på dricks under kryssningen. De krävde att få tillbaka pengarna.

– En passagerare som åkte på kryssning för första gången var missnöjd med att ingen varnat för att han kunde bli sjösjuk, och frågade efter en lista på kryssningar där han garanterat inte skulle bli sjösjuk.

– Några kryssningspassagerare var besvikna över att fartyget inte såg ut som Titanic och tyckte att de skulle ha fått information om detta innan kryssningen.

Karin Persson

----------------------------------

Åklagare vill döma murmeldjur till döden

Åklagaren Mike Gmoser i Ohio vill döma ett murmeldjur till döden. Anledningen: gnagaren förutspådde felaktigt att det skulle bli en tidig vår. Enligt Gmoser hade djuret uppsåt - att skada delstaten Ohio, som fortfarande dras med låga temperaturer och vinterväder.

Den andra februari firas högtiden murmeldjursdagen på flera håll i USA och Kanada. Enligt traditionen drivs ett skogsmurmeldjur från sitt bo - och beroende på om det går att se skuggan av djuret så går det enligt sägen att avgöra hur länge vintern ska vara.
 
Årets firande i delstaten Pensylvania har dock lett till en rättsprocess mot murmeldjuret Punxutawney Phil, rapporterar Sky News. Han visade tecken på en tidig vår - som ännu inte visat sig.
 
Vill döma till döden.
 
Åklagaren Mike Gmoser från Ohio slår inför domstolen fast att murmeldjuret kan ha gjort sig skyldig till "felaktig förutsägelse av tidig vår", enligt Sky News. Han ska också i en skriven inlaga till domstolen mena på att Punxutawney Phil agerat "i akt och mening för att få folk att tro att våren skulle komma tidigt".
 
Nu yrkar han på dödsstraff för gnagaren inför domstolen, men menar samtidigt att hans utspel ska ses med glimten i ögat. Men murmeldjurets vårdare har reagerat starkt på utspelet. John Griffiths, som ryckt ut till Phils försvar, menar att murmeldjuret är oskyldigt. Han pekar på flera förmildrande omständigheter, som att det till exempel uppmätts vårlika temperaturer sedan den andra februari, enligt Sky News.

Av Ludvig Drevfjäll
ludvig.drevfjall@expressen.se

-----------------------------------------------------

Pizzeria mixade såsen med cementblandare

Mycket skall man höra innan öronen trillar av 🤪, vad tycks om följande:

En kebabtallrik kan på sina ställen fås med udda ingredienser som gorgonzola, ananas och bearnaisesås. I Hässleholm råkade en kund på en än större överraskning – en skruv låg bland köttbitarna.
 
Efter en miljöinspektion på pizzerian fann man dessutom en cementblandare, som använts för att mixa såser och dressing.

Kunden hade i början av mars köpt hem en kebabtallrik från en pizzeria i Hässleholm. När den skulle ätas upptäcktes en skruv bland köttbitarna. Dagen därpå gick kunden tillbaka till pizzerian för att klaga på det inträffade. Men händelsen verkade inte förvåna ägaren:
 
"Enligt den klagande hade händelsen inte tyckts förvåna verksamheten utan svaret man fått var att det hade hänt förut", står det i miljökontorets rapport. Personen valde då att anmäla pizzerian till miljökontoret.
 
Visste att skruven saknades.
 
Det föranledde en oanmäld inspektion från en av kommunens livsmedelsinspektörer. Skruven visade sig tillhöra en tång som används för att hantera kebabköttet. Pizzerians personal hade själva uppfattat att skruven var borta men inte funderat över vart skruven hade tagit vägen.
 
Flera anmärkningar.
 
Ytterligare åtta brister noterades vid inspektionen:
 
* En cementblandare användes för att mixa såser och dressingar. Cementblandaren hade avflagnad färg.
 
* Det saknades rutiner för att kontrollera att utrustning som används är hel.
 
* Ett fönster mellan pizzamonteringen och degrummet saknade skyddsnät.
 
* Det var smutsigt i degrummet.
 
* Anmärkning på kebabköttets temperaturhållning.
 
* Det gjordes ingen temperaturmätning på kebabköttet i varmhållningskantinerna.
 
* Personalen saknade hårskydd.
 
* Pappershanddukar saknades vid ett tvättställ.
 
Ägaren till pizzerian har meddelat att avvikelserna kommer att åtgärdas. En uppföljning kommer att göras med en ny oanmäld inspektion efter den 15 april.

 Av Fredrik Lennander
fredrik.lennander@expressen.se

------------------------------------------

Naturens underverk

Kallblodet Hvalstad Blondi. Foto: stallhavang.se Franska hästen Totem de Visais har nyligen anlänt till sin tränare Kenneth Nielsen Foto: privat

Den helvita travhästen Totem de Visais har blivit en snackis i Europa. Men han är inte ensam om att vara vit med blåa ögon. I Sverige finns travhästen Hvalstad Blondi som är kritvit.

– De är nog ganska lika varandra de här två, säger tränaren Christina Erlandsson.
 
Helvita travhästen Totem de Visais har skapat rubriker i travmedia den senaste tiden. Förra veckan berättade hästens nya tränare, danske Kenneth Nielsen, om att han fått den franska sagohästen till stallet.

– Han är fullständigt vit, det är häftigt och jag har aldrig sett något liknande. Hästen räknas inte som albino då han har färgade ögon, mörkblåa. När jag säger att jag har fått en helvit häst är det ingen som tror på mig, berättade han.

Men Totem de Visais är inte ensam – i Sverige finns nämligen Hvalstad Blondi som tränas av Rommes proffstränare Christina Erlandsson.

– Blondi har blåa ögon och är vit. Så de är nog ganska lika varandra. Det här är den enda hästen som jag har sett i Sverige som ser ut så här, säger tränaren.

När ägaren Ida Krekula efterlyste personer som vill vara med som andelsägare på Hvalstad Blondi var det inte svårt att få spekulanter. De 40 andelarna blev snabbt uppbokade.

– De var väldigt lättsålda. Det är många som inte har ägt häst förut som är med på henne. Det är roligt att det kommer in nytt folk i travsporten, säger Christina Erlandsson.

Hur går det för hästen?

– Hon är sen och växer till och från, men det är en fin travare. Hon blev fyra år nu, och många kallblod är sena. Det är en väldigt trevlig häst som är snäll att hantera och köra. Till hösten blir det kanske start. Hon ska få gå med tryckvagn nu så att hon får lite andra muskler.

När hästen och tränaren är inne på banan och tränar väcker de uppmärksamhet.

– Folk tittar, man kan inte smygträna, säger hon och skrattar.
 
Minimedia
Madeleine Brohlin

---------------------------------------

Bisarra målfotot – vad händer här?

Här är det märkliga målfotot från galoppbanan. Strax före målgång flyger jockeyn av – och går i mål före sin häst.

– Jag har inte sett något liknande, säger Stefan Olsson, fotograf och informationskoordinator på Svensk Galopp.
 
På sociala medier cirkulerar en bild på ett något udda målfoto från en galoppbana. Två hästar ser ut att göra upp om segern - då en av ryttarna flyger av och är i mål före sin häst. Men tyvärr räknas det inte som seger.

– Här måste det bli en diskning eftersom jockeyn inte var i sadeln när hästen skar mållinjen, säger Helena Gärtner, administrativ chef på Svensk Galopp.

”Är en rolig grej”

Stefan Olsson, som är fotograf på Svensk Galopp, har genom åren sett och fotograferat flera lopp.

– Jag har inte sett något liknande, även om jag har sett underliga målfoton inom både trav och galopp. Det är en rolig grej, säger han. Han misstänker att målfotot kommer från USA.

– Men jag vet inte exakt vad som händer här. Det framgår inte om det är en vinnare, det kan vara så att det sexan eller sjuan som går i mål. Sedan har någon dragit en linje för att det ska se ut som en vinnarbild.

Förmodligen ville hästen inte riktigt samarbeta.

– Det är nog en häst som har bromsat till eller bockat så att jockeyn åker över huvudet. Men det är svårt att avgöra. Det kommer hästar invändigt och den här hästen är långt ute i banan, så man kan misstänka att hästen har vinglat ut lite, säger han.
 
Minimedia
Madeleine Brohlin

 --------------------------------------------------

Häst i stulet hästsläp

Två personer greps för stöld efter att de hamnat i diket med en falskskyltad bil med hästsläp på fredagsnatten.

Ekipaget hittades vid halv femtiden i Virsbo. Det visade sig att släpet var stulet i Sala under natten och att bilen var falskskyltad med olika registreringsnummer fram och bak.

I släpet fanns dessutom en häst och i bilen ett par hundar. Vem djuren tillhör är inte klart. Efter att polisen kommit till platsen dök en 42-årig kvinna och en 45-årig man upp. Båda greps som misstänkta för stöld.
 
Hästen är omhändertagen och hundarna kommer att tillfälligt placeras tills en ägare ger sig tillkänna uppger polismyndigheten till Fagersta-Posten.

---------------------------------- 

Packningsmissen – katten flög från Kairo till London.

Tuppluren i mattes resväska blev till en lång utflykt för katten Bisou.

Hon använde ett av sina nio liv när hon överlevde resan i lastutrymmet – från Kairo till London – utan att någon märkte henne. Bisous ägare Mervat Ciuti var stressad och höll på med sin packning inför sin resa till London. Det hon inte märkte var att Bisou smög sig ner i en av väskorna för att vila. Det märkte inte heller säkerhetskontrollanterna i Egypten då Bisou kom igenom kontrollerna obemärkt. Väskan lastades sedan, bland hundratals andra, ombord på planet, skriver Daily Mail. Mervat Ciuti satt i en taxi, på väg till sin syster i Nottingham, när hennes släktingar i Kairo ringde henne och frågade var Bisou var. Då insåg Mervat vad som hänt.

– Hon blev helt skakig. Hon trodde att Bisou var död, säger Mervats syster Monica till Daily Mail.

Eftersom Mervat var så nervös bad hon taxichauffören kolla hennes väskor. När han öppnade en av väskorna låg Bisou ihopkrupen bland kläderna och sov.

– Vi kunde inte tro det. Vår familj hade letat överallt när de insåg att hon måste lagt sig i en resväska. Det var så oväntat.

Ett mirakel

Mervat tog Bisou till veterinären som säger att det är "ett mirakel" att hon överlevt. Bisou är nu satt i karantän fram till sommaren då hon kan återvända till Egypten. Mike Binks driver kenneln, där Bisou nu bor, och han jobbade innan på British Airways i 21 år. Han är förvånad över hennes öde.

– Min erfarenhet är att katter och hundar som kommer in i lastutrymmet har mycket tur om de överlever, säger han till Daily Mail.

Mervat längtar efter sin katt och ringer flera gånger i månaden till Mike för att fråga hur hon mår. Men hon behöver inte oroa sig – Bisou har återhämtat sig bra och trivs på kenneln.

– Hon är en frisk, glad, avslappnad perserkatt som gillar att sitta utomhus i solskenet.

------------------------------------------

Ryska forskare tror sig ha hittat en helt ny livsform.

På en expedition genom istäcket över den underjordiska sjön Lake Vostok i Antarktis upptäcktes en bakterie som aldrig tidigare skådats.

Vi kallar livsformen för oklassificerad och oidentifierad, säger Sergei Bulat på genetiska laboratoriet vid institutet för kärnfysik i Sankt Petersburg.
 
Lake Vostok är den största underjordiska sjön i Antarktis och den tros ha varit täckt av is i över en miljon år. Forskare har länge velat studera sjöns ekosystem och förra året borrade sig ett forskarteam hela vägen genom den fyra kilometer tjocka isen för att hämta prover. När man nu sammanställt resultatet tycks det ha varit värt besväret.


– Efter att ha säkerställt att det inte rått någon kontamination av proverna hittades DNA som inte överensstämmer med någon känd typ i hela den globala databasen, säger Sergei Bulat till nyhetsbyrån RIA Nosti.

Helt okänd DNA

Det är framförallt en bakterie som fångat forskarnas intresse. Sergei Bulat förklarar att dess DNA skiljer sig så enormt mycket från vad vi tidigare sett att det inte kan liknas vid någon känd livsform. Enligt Peter Bergman som är docent i klinisk mikrobiologi på Karolinska institutet är upptäckten enorm.

– Med tanke på hur mycket som är kartlagt av alla mikroorganismer är det här helt unikt, säger han.

Han poängterar dock att upptäckten behöver granskas av andra forskare innan fullt jubel kan bryta ut. Stämmer faktan finns det flera tänkbara användningsområden för den nya bakterien.

– Man kan tänkas sig att vi hittar bakterier som tål högt tryck eller extrem kyla. Då kan de bidra med exempelvis proteiner eller enzymer som kan hjälpa till att bryta ner oljespill i arktiska länder, säger Peter Bergman.

Kan innebära liv i rymden

Forskare har länge spanat på Lake Vostok med fantasier om att hitta nytt liv. Teorin är att om nytt liv kan hittas där, under så pass extrema förhållanden, kan det även hittas på andra extrema platser. Exempelvis Saturnus eller Jupiters månar som också är täckta av is.

I maj i år ska forskarna återvända ner i djupet och hämta nya prover.

– Hittar vi samma grupp av organismer i vattnet kan vi med säkerhet säga att vi har hittat nytt liv på jorden som inte existerar i någon databas, säger Sergei Bulat på genetiska laboratoriet vid institutet för kärnfysik i Sankt Petersburg.

Viktor Mattsson

---------------------------------------

Gigantisk planetdödar-komet kan slå ner på Mars i oktober 2014

Om jätten slår ned på vår granne kommer hela planeten påverkas.

– Det är en apokalyps, det kan ta lång tid innan man ser ytan igen, säger amatörastronomen Peter Mattisson.

Kometen, med namnet C/2013 A1 Siding Spring, når Mars om drygt ett och ett halvt år, den 19 oktober 2014. Beräkningar pekar just nu på att kometen passerar Mars med en hårsmån, närmare bestämt med 37 000 kilometers marginal.

– Men nya beräkningar kommer göras kontinuerligt. Man kan inte vara säker på att den kommer träffa Mars såhär långt i förväg, säger Marie Rådbo, astronom vid Göteborgs Universitet.

Som jämförelse är det 384 392 kilometer mellan Jorden och vår egen måne.

Större än dinosauriedödaren.

Och vi ska nog vara glada att det är mot Mars Sidin Spring är på väg. Kometen beräknas vara upp till 50 kilometer i diameter. Asteroiden som slog ner på jorden för 65 miljoner år sedan, och utrotade dinosaurierna och två tredjedelar av allt liv på jorden, tros ha haft en diameter på 10 kilometer.

– Då blev det atomvinter här på jorden eftersom stoft hindrade solljus från att nå jordens yta, säger Marie Rådbo.

Samma sak kan inte ske på Mars eftersom den lägre gravitationen betyder att mer stoft försvinner ut i rymden.

Peter Mattisson, från Stockholms Amatörastronomer, har följt dokumentationen av kometen sedan den upptäcktes den 3 januari i år. Han tror att den kan påverka Mars globalt vid ett nedslag.

– Kometnedslaget kommer att kasta upp så mycket stoft att det kommer täcka hela planeten och blockera solljuset i flera år, kratern uppskattas bli 500 km i diameter. Det kommer att dröja ett tag innan vi kan se ytan igen från Jorden.

Sanblästrade satelliter.

Även om Sidin Spring inte slår ner på Mars är det helt säkert att planeten kommer passera genom Kometens svans. Vad det innebär att svårt att sia om, menar Marie Rådbo.

– När Halleys komet passerade jorden for vi genom dess svans och då hände ingenting, trots att vissa försökte skrämma upp folk och få dem att köpa kometpiller och andra konstigheter.

Peter Mattisson menar att det finns risk att satelliter runt Mars kan skadas eftersom kometen passerar så nära och dess svans, som består av stoftpartiklar, har en diameter på ca 100 000 km och dessa partiklar kan träffa och skada instrumenten på satelliterna. NASA kommer sannolikt att försöka hålla dem på motsatt sida när kometen passeras.

– Annars kommer de bli sandblästrade, det är mycket småsten i svansen.

Lämna sevärda spår.

Senast en stor komet träffade en planet i vårt solsystem var när Shoemaker-Levy 9 kolliderade med Jupiter 1994. Kometen var "bara" 15 kilometer bred och försvann ned i jättens gasyta. Ett eventuellt nedslag på Mars nästa år kommer lämna betydligt mer sevärda spår. Om Sidin Spring slår ned tros den göra det med en sprängstyrka av tjugo miljarder megaton, att jämföras med världens kraftigaste kärnvapensprängning som hade en sprängstyrka på drygt 50 megaton.

– Vi får vara glada att den inte slår ner här. Det blir ett bra tillfälle att lära sig mer om kometer också, säger Marie Rådbo.
 
Erik Melin

---------------------------------------

Kronofogden jagar försvunnen Batmobil

Den storslagna affärsidén var att köra från kust till kust i USA med en hemmabyggd Batmobil och spela in ett tv-program. Men drömmen förvandlades till en mardröm – bilbyggaren har försvunnit spårlöst och jagas nu av Kronofogden.

– Jag riskerar konkurs om inte bilen kommer tillbaka, säger entreprenören Marcus Ericson som har satsat stora pengar i projektet.

Härvan kring den hemmabyggda Batmobilen började 2010 när den 46-årige man som byggt bilen hoppade av det påbörjade tv-projektet "Batmobile On Tour" – ett projekt som bolaget Dreamsphere Enterprise AB satsat hundratusentals kronor i.

Dreamsphere Enterprise AB:s vd Marcus Ericson krävde efter avhoppet att få tillbaka sina satsade pengar och den uteblivna vinsten. Parterna träffades i september 2011 för att göra upp i godo. Den 46-årige bilbyggaren och Marcus Ericson skrev båda under ett skuldebrev om att bilbyggaren var skyldig Ericsons bolag 500 000 kronor. En skuld som enligt avtalet skulle betalas senast den sista maj 2012.

– Vi känner varandra sedan länge. Han hörde av sig och bad om ursäkt för att han lämnat projektet. Vi träffades och kom överens om att han skulle betala tillbaka pengarna, han fick åtta månader på sig, säger Marcus Ericson.

Som pant skulle 46-åringen lämna sin Batmobil, värderad till flera miljoner kronor. Men för att ges möjlighet att bedriva näringsverksamhet, och därigenom kunna betala tillbaka skulden, fick han låna bilen – för kunna sälja turer till privatpersoner i den.

Men Marcus Ericson och Dreamsphere Enterprise AB har sedan dess inte sett röken av vare sig pengar eller Batmobil. Kronofogdemyndigheten kopplades in i ärendet i våras. Men 46-åringen lyckades lura även dem.

– Jag träffade honom och mätte ut bilen i maj 2012, men vi beslagtog den inte. Han sa att han hade flera körningar inbokade. Pengarna från körningarna skulle han sedan använda för att reglera skulderna, säger Roger Andersson på Kronofogden.

Under hösten 2012 kände inte Kronofogden till fodringarna från Dreamsphere Enterprise AB.

– Nej, det handlade om en annan, mindre skuld på omkring 30 000 kronor. Det fanns ingen anledning att misstro honom, berättar Roger Andersson.

”Kniven mot strupen”

Men fogden fick varken pengar eller bil, trots att Roger Andersson träffade den 46-årige bilbyggaren en andra gång.

– Det var i Arboga den 27. september 2012. Då sa han att bilen var i England. En knapp vecka senare polisanmälde Kronofogden bilbyggaren. Sedan dess har den 46-årige bilbyggaren gått under jorden. I januari beslutade Stockholms tingsrätt i en tredskodom att 46-åringen är skyldig att betala skulden på 500 000 kronor och att lämna tillbaka Batmobilen till Dreamsphere Enterprise AB. Nu jagar både polisen och Kronofogden det efterlysta vrålåket.

– Enligt min revisor är det kniven mot strupen nu för mitt företag. Jag riskerar konkurs om inte bilen kommer tillbaka, säger Marcus Ericson.

Aftonbladet har sökt den 46-årige bilbyggaren.

Oskar Forsberg

-------------------------------

Hårfina regler i Nordkorea.

Att regimen i Nord Korea är något i hästväg vet hela världen. Dock klarar alltid denna förträffligt dumma regimen att förvåna oss normala 2- och 4-beningar gång på gång. Vad tycks om följande:

Här är de arton godkända frisyrer för kvinnor i Nordkorea. Män får nöja sig med tio alternativ. Målet med rekommendationerna är att stoppa det västerländska inflytandet på Nordkoreas medborgare. De godkända hårklippningarna visas på en tavla som hänger på en hårsalong i huvudstaden Pyongyang, skriver Daily Mail.

Kvinnor kan välja mellan 18 olika alternativ.

Om kvinnan bär traditionella kläder är det brukligt att ha rakt hår och till modern klädsel kan man välja en mer avslappnad stil, till exempel lite längre eller lätt permanentat hår.

Nordkoreas tv: ”Långt hår farligt”.

Frisyren kan dessutom avslöja om kvinnan är gift, då ska man ha striktare stil och kortare hår. De ogifta tillåts ha lugg, flätor och hårspännen.

Männen får bara tio val.

Redan 2005 visade den nordkoreanska statliga tv-kanalen ett program som hette ”Nu ska vi klippa håret i den socialistiska andan”. Samtidigt skrev flera tidningar om vilka kläd- och hårstilar som anses vara lämpliga för medborgarna. I tv-programmet filmade man och hängde ut manliga ”rebeller” som vågade trotsa den tillåtna stilen.

Männen uppmanades går till frisören varannan vecka, håret skulle inte få vara längre än fyra centimeter. Dessutom hävdades det i programmet att långt hår kan vara farligt då det dränerar hjärnan på energi.

----------------------------------------------

Här är jordens kallaste by

Här är platsen som tar begreppet rysskyla till nya isande nivåer. I den lilla byn Ojmjakon fryser glasögonen fast i ansiktet och kött är det enda som går att äta. När nöden kallar är det utedass som gäller – i 71 minusgrader.

De som har ledsnat på den svenska vintern kan sända en tanke till de drygt 500 invånarna i ryska Ojmjakon. Med en dygnsmedeltemperatur på minus 50 grader i januari är byn känd som den kallaste i världen. Rekordet är på över 71 minusgrader. I den bitande kylan ställs invånarna inför en rad problem. Pennor slutar fungera, glasögon fryser fast i ansiktet och batterier lägger av. Av rädsla för att bilarna ska haverera låter vissa invånare dem vara i gång hela dagen, skriver Daily

Lever på häst- och renkött

På sommaren blir det däremot värmefest – under juni, juli och augusti är det inte ovanligt med temperaturer över 30 grader. Byn ligger utom räckvidd för mobilnätet – men även om signalen skulle nå fram skulle telefonerna inte fungera. Eftersom inget kan odlas eller växa i området lever invånarna på en diet bestående av renkött och hästkött.

Ett av de tuffaste jobben i byn har utan tvekan kyrkogårdsarbetarna. Att gräva en grav kan ta upp till tre dagar - först måste jorden tinas genom att tända en brasa, sedan hackas jorden centimeter för centimeter. De flesta hem värms upp med kol och få är utrustade med moderna bekvämligheter. Många hus klarar sig med utedass och elen kommer och går.

De väderbitna invånarna har trots allt lyckats anpassa sig till kylan – även barnen. Skolan stänger vid 52 minus.

-------------------------------------

"Kreativiteten" kryper allt mer neråt i ålderna - vad månne blive...?!??

Femteklassarnas plan: Mörda flickan i klassen.

NEW YORK. Två femteklassare har gripits av polis i delstaten Washington. De kom beväpnade till skolan. Planen var att mörda en flicka i klassen.

Det var den sjunde februari som de både pojkarna - tio och elva år - greps på Fort Colville Elementary School i Colville, Washington. Men det är först nu som domstolspapperen släppts.
 
En fjärdeklassare hade sett eleverna leka med en kniv under bussresan till skolan och berättade för en vuxen när de kom fram.
 
Röja henne ur vägen.
 
När Richard Payette sökte igenom tioåringens ryggsäck så hittade han inte bara en kniv. Där låg även ammunition och en pistol, kaliber .45. Payette larmade polisen och när pojkarna frågades ut berättade tioåringen vad vapnen var till för.
 
Det fanns en flicka i klassen som de retat sig på. Hon var ”riktigt irriterande”.
 
– Vi skulle röva bort henne från skolan och röja henne ur vägen, berättade tioåringen för polisen. 

Planen var att elvaåringen skulle hugga flickan med kniven och den yngre av pojkarna skulle hålla eventuella åskådare på avstånd. Pistolen hade tioåringen stulit från sin storebror. Pojkarna hävdar också att det även fanns andra elever som de tänkte överfalla senare.
 
När en polis frågade tioåringen om han insåg att det han planerade var farligt, fel och olagligt så svarade han:
 
– Ja, men jag ville att hon skulle dö.

 Av Mats Larsson
mats.larsson@expressen.se

Publicerad 16. feb. 2013

------------------------------------

Sadeltjuvar härjar i Skåne.

10. februari 2013

Sverige  En liga som stjäl exklusiva hästsadlar härjar i nordvästra Skåne. Natten till söndag stals sadlar till ett värde runt 300 000 kronor vid ett inbrott på Pålsjö gård.

I mitten av januari stals sadlar och annan hästutrustning från fyra sadelkammare hos stuteri Team Piaff i Hasslarp till ett värde av cirka 325 000 kronor. I Påarp har tre hästgårdar drabbats och på Uppglarpskliniken utanför Ängelholm skedde också ett försök men där blev tjuvarna ivägskrämda innan något blev stulet.

Nu vågar ryttare inte ha sina sadlar i stallen utan tar hem dem efter avslutad ridning skriver Helsingborgs Dagblad.

-----------------------------------------

Om jag hade varit en tvåbening - en sånn ville jag haft!

Bilen som du får köra utan b-körkort.


Här är minibilen som drar mindre än 0,3 liter milen. Och du behöver inte ens b-körkort för att få köra den på allmän väg.


– Det här är en värsting, säger Christoffer Lindroth, som visade mopedbilen från Aixam på årets MC-mässa i Stockholm.


Mopedbilen är fullt utrustad och kostar därefter: modellen vi ser på bilden går loss på 145 900 kronor. Och då pratar vi alltså om något, som klassas som moppe och går i 50 kilometer i timmen.


– Men det här är värstingmodellen. Det finns billigare alternativ eller så får man köpa begagnat, säger Christoffer Lindroth. Att köpa nytt är ändå en trend som växer, har han märkt.


– Där jag jobbar sålde vi cirka 100 stycken förra året och jag tror att det blir fler i år. Det växer mer och mer.

Varför är det rusning efter mopedbilar?
– Du behöver inte körkort för bil, inte besikta den och så drar den alltså under tre liter per 10 mil.


Varför är det rusning efter mopedbilar?
– Du behöver inte körkort för bil, inte besikta den och så drar den alltså under tre liter per 10 mil.


Fakta: Aixam (City/S/GTO/Crossline/Crossover)
Motor: 0,4 liter
Maxeffekt: 5,4 hästkrafter
Vridmoment: 14 Nm
Drivmedel: Diesel
Bränsleförbrukning: 0,296 liter/mil
Koldioxidutsläpp: 77,9 g/km

Fotnot:
Du behöver inte bilkörkort för att få köra en mopedbil – dock krävs det ett AM-körkort för moped klass 1 (kan tas från 15 års ålder).

Jim Baas

redaktoren@bytbil.com

---------------------------------------------------

Missförstånd....*L*

Jag brukar ofta surfa på ett dansk forum som heter JORAS och där häckar det också en tvåbening - Rikke. Tjejen är en naturbegåvning när det gäller att beskriva sitt hästliv med Musse, hennes älsklingshäst 💋

--------------------------------------------------

Häst spelar blockflöjt.

Hästar kan göra mycket. Till och med spela blockflöjt. I allafall med lite hjälp.

I helgens avsnitt av STV:s Landet runt visas ett reportage med en häst som spelar Blinka lilla stjärna.

----------------------------------

Stor polisinsats mot datorspelare.

LUND.

Ett tiotal poliser, varav sex med dragna tjänstevapen, omringade huset i vanligtvis fridfulla Värpinge i västra Lund. Därinne hade någon hörts ropa på hjälp.

Tonårspojkarna som öppnade dörren fick order att vända ryggen till och lägga händerna på huvudet. Därefter tvingades de – baklänges och med armarna över huvudet – att lämna bostaden och lägga sig ner på marken, rapporterar Sydsvenskan
 
Men en stund senare fick dramat en något överraskande upplösning. Det visade sig att pojkarna hade spelat Call of Duty – med öppet fönster och sådan inlevelse att grannarna slog larm.
 
Poliserna stoppade därför undan vapnen och återgick till andra sysslor. Pojkarna fortsatte datorspelandet, och nu med fönstret stängt.

Av TT
expressen@expressen.se

---------------------------------------

Snart kan du flyga till månen - för en miljard.

Det finns ett nyvaknat rymdintresse i världen. När brittiska barn fick välja drömresmål kom månen på första plats. Och snart kan det vara möjligt att flyga till månen, som Frank Sinatra sjöng redan på 50-talet. Premiärturen till månen går kanske om fem sex år, men då blir det ingen landning utan en rundflygning på några mils höjd över kraterlandskapet. Månens hemlighetsfulla baksida utövar en speciell lockelse, eftersom vår närmaste granne i rymden hela tiden vänder samma sida mot jorden.
 
Space Adventures och Excalibur Almaz påstår sig vara redo att börja sälja biljetter. Priset är inte bestämt än, men räkna med uppåt en miljard kronor. Vilket förstås begränsar antalet kunder. Restid cirka en vecka. Båda företagen använder sig av rysk beprövad teknik och båda siktar på första start redan om 3-4 år. Fristående experter tror det dröjer längre. Resan börjar med två uppskjutningar till omloppsbana runt jorden. En med kapseln som rymmer tre personer: en pilot, två turister. Den andra med själva månraketen. De kopplas ihop för vidare färd.

All inclusive.
 
Starten ska ske från rymdbasen Bajkonur i Kazakstan, ett ökenområde 200 kilometer öster om Aralsjön. Härifrån har hundratals uppskjutningar skett, den mest berömda 1961 när Jurij Gagarin blev första människan i rymden.

Ända sedan astronauterna Gene Cernan och Harrison Schmitt lämnade månen i december 1972 har ingen människa varit där. Då stod amerikanska skattebetalare för fiolerna. Nu har privata företag också slagit sig på rymdfart och utvecklingen går hisnande snabbt. Men att landa turister på månen dröjer minst tio år.

Men vill du träna lite på din månresa så är det just nu möjligt att besöka den internationella rymdstatsionen ISS. Sex privatpersonen har hittills besökt den. Först var amerikanen Dennis Tito 2001. Hans landsman, IT-miljardären Charles Simonyi – gift med svenskan Lisa Persdotter – har gjort två resor dit med Sojuzkapsel. Biljettpris: 140 miljoner kronor.

Rymdstationen snurrar 400 kilometer ovan jord. Till månen är det 384 000 kilometer. Så räkna med att betala minst 700 miljoner kronor för biljetten. Men då är det all inclusive. Men du får varken gourmetmat eller extra benutrymme. Men när väl raketen med kapseln återstartar mot månen får du en upplevelse som bara 24 människor haft före dig. Att se jorden försvinna bakom dig som en blåskimrande diamant i rymdens mörker måste göra vem som helst andlös. Tre dagar senare snurrar du runt månen. Den utsikten vill du inte heller missa en enda sekund. Glöm inte kameran bara!

--------------------------------------------------------------------

Resfakta Månen.

Resa dit: Space Adventures och Excalibur Almaz påstår sig vara redo att börja sälja biljetter för cirka en miljard kronor. I priset ingår en skräddarsydd rymddräkt, mat, kaffe och vatten ombord.
Resa från: Rymdbasen Bajkonur i Kazakstan, ett ökenområde 200 kilometer öster om Aralsjön.
Fordon: En kapseln som rymmer tre personer: en pilot, två turister. Den andra med själva månraketen. De kopplas ihop för vidare färd.
Bästa tiden: Från cirka 2015 och framåt.
Restid: Ungefär en vecka.
Förberedelser: Räkna med några månaders träning inför resan. Du behöver inte ha praktfysik men får inte ha cellskräck och inte vara för tjock eller för lång.
Packning: Köp en förstklassig kamera, de här bilderna vill du inte missa! Lätta souvenirer är okej att ta med, exempelvis förstadagsbrev och bilder på nära och kära. Du kommer att kunna mejla och prata med familj och vänner under resan.

--------------------------------------------------------

Smygstarta till rymden.

Resor till månen dröjer några år. Men till rymden kan du åka redan nu. För bara 1,4 miljoner kronor.
 
Richard Bransons bolag Virgin Galactic har sålt flera hundra biljetter - åtminstone handpenning - till en betydligt kortare rymdfärd, några timmar bara. Fem svenskar uppges ha köpt. Priset är 1,4 miljoner kronor. Premiärtur möjligen nästa år. Du behöver tre dagars träning.
 
Avresan sker från en nybyggd rymdhamn i New Mexico, USA. Första delen sker med ett specialbyggt jetplan. Under det hänger raketplanet som ska göra dig till rymdfarare. Det rymmer två piloter och sex passagerare. På cirka 15 000 meters höjd lösgörs raketplanet. Accelerationen trycker dig tillbaka i sätet.
 
På 100 kilometers höjd ser du jordens rundning och den tunna atmosfär som håller oss alla vid liv. Du blir tyngdlös och kan sväva omkring i kabinen under cirka fem minuter. Sedan är det dags för nedfärd och skål i champagne efter landning. Vid en ceremoni får du märket som visar att du är astronaut.

Av Börje Lundberg
redaktionen@expressen.se

---------------------------------------------------------

Ett kantstött manligt ego, anonym bekännelse av stallbrudsmake.

Denna här är helt obetalbar, den måste jag bara dela med er. Matte skrattade så tårarna rann:

-----------------------------------

Jag måste erkänna att jag inte tillhör skaran killar som haft något större behov av att understryka min manlighet. Aldrig har jag tatuerat in några skräckinjagande motiv på mina överarmar, armbrytningstävlingar har jag hållit mig undan. Nej, jag har känt mig rätt trygg i min manlighet ändå. Men nu på senare tid har jag börjat tveka på mig själv. Och jag vet helt säkert att det är frugans och alla andra stalltjejers fel!

Plus och minus med stallbrudar: Missförstå mig rätt! Alla tjejerna i stallet är supertrevliga och jag inser att det finns massor med fördelar att vara gift med en hästtjej. T ex har frugan aldrig något emot när man ska iväg en lördagkväll och se fotboll med grabbarna! Nej, för hon är ändå i stallet och utför sadelvård, tvättar svansen, sorterar schabrak eller ägnar sig åt andra viktiga sysslor som absolut inte kan vänta till dagen därpå.

Och på inga villkor att hon skulle få för sig att gnälla över att det läggs ut för mycket pengar på allehanda teknik prylar, för i jämförelse med de astromiska summorna som spenderas på hästen är det ingenting.

Men, sen finns det nackdelar också och det är just det som är kruxet... Utan problem kan jag aceptera lite hästlukt i bilen (jag jobbar på det iaf), alla sena ankomster - hästfolk tycks nämligen sakna förmågan att hålla tider och lever helt och fullt efter Alfons Åberg devisen "jag ska bara".

Men det faktum att tjejerna i stallet så totalt får mitt manliga ego att sjunka till lägsta nivå, det har jag sannerligen svårt att acceptera! I mitt stilla sinne har jag haft en inre bild av mig själv av en stor, stark, och mycket handlings kraftig individ. Men så kommer man till landet annorlunda (dvs stallet) och självbilden rasar i en faslig fart. Och inte undra på när man där möts av:

* tjejer, starka som oxar, som får höbalarna att se ut som flirtkulor när de svingar dem från ett ställe till ett annat

* tjejer med E-körkort som utan att blinka fickparkerar det ena ekipaget efter det andra medan man själv har svårt att backa en meter eftersom backsensorerna slås ut så fort trailern häktats på

* tjejer som byter däck på bil och trailer fortare än en själv hinner så mycket som lossa första bulten

• tjejer som i hög fart störtar från hästryggen ner på marken, slår sig halvt sönder och samman och som utan att blinka raskt hoppar upp på ryggen igen och börjar om från början. Hade det varit fotboll och liknande smällar inträffat hade rött kort tilldelats, båren plockats fram och en lång sjukhusvistelse hade varit att vänta

* tjejer som mockar, fyller vattenhinkar, fyller höpåsar samtidigt medan en själv har fullt sjå att utföra sysslorna var för sig

Och skulle man någon gång erbjuda sina tjänster i stallet får man allt som oftast höra att: "Gå en sväng med hunden - det går fortare om jag gör det själv".

Så inte är det annat än rätt att frugan får bära skulden till mitt bristande självförtroende och den pinfärska draken på min högra biceps!

-----------------------------------------------

Ett välskrivet inlägg på forumet.

Hittade detta välskrivna inlägg på ett av dom större forum - och jag måste bara gnägga instämmande. Det är SKRÄMMANDE hur många av ponnyer och också hästar utsätts för onödigt lidande på grund av ägarna/ryttarnas mikroskopiska kunskaper 🤪:

---------------------------------------


Kära ponny föräldrar.

Efter kvällens avsnitt av Ponnyakuten satt jag som alla andra säsonger och kokade i soffan. Jag tycker att det är kanon att det finns hjälp att få för de som har problem. MEN när problemen tydligt ligger i att man inte har tillräckligt med kunskap för att hantera och rida sin ponny blir jag riktigt trött på de föräldrar som köpt ponnyn, högst troligt utan egen hästkunskap eller helt enkelt för blind för att inse att barnet behöver lektioner på en ridskola och faktiskt inte kan rida.

Jag har tidigare arbetat i ett försäljningsstall och haft allt för många visningar där föräldrarna är helt oerfarna men ändå säger att deras barn är SÅ duktigt, eller där föräldern säger sig ha ridit hela sitt liv och dottern/sonen ska vara nästa RGB och man  står som en sten och gapar när ungen hoppar upp. 

Jag har "räddat" många ponnys genom att säga ifrån och inte sälja där man ser direkt att det kommer gå käpp rätt åt helvete.

Så snälla ni, ta hjälp av er omgivning vid köp av ponny! Bli inte dum o ch förblindad och ge bort för att vara "snäll". Tänk er för!

Tack. 

----------------------------------------------------

Notan för att mejla Zuckerberg - 100 dollar

Vissa 2-beningars uppfinnsamhet i girighet är unik. Eller vad sägs om följande:

Facebook testar ännu ett sätt att tjäna pengar på sina användare. För 100 dollar, eller drygt 640 kronor, kan ditt mejl landa direkt i vd Mark Zuckerbergs inkorg, rapporterar CNN Money.

Det kostar alltså pengar att nå Facebooks grundare Mark Zuckerberg och andra höjdare.
 
Idag är Facebook-användare så gott som skyddade från spam-mejl som kommer utanför hans eller hennes nätverk. I december uppgav Facebook att man vill testa nya sätt att tjäna pengar på användarna genom att ta betalt för möjlighetet att kontakta personer utanför ens eget nätverk.
 
Hur mycket det skulle kosta ville bolaget inte uppge då, men enligt CNN Money är prislappen hög.

När nyhetskanalen gjorde ett test att mejla självaste grundaren Mark Zuckerberg dök prislappen 100 dollar upp i en ruta. Lika mycket skulle det kosta att skicka mejl till exempelvis bolagets operativa chef Sheryl Sandburg eller finansdirektören David Ebersman.

– Just nu testar vi ett par extrema prisnivåer för att se vad som fungerar för att filtrera bort skräppost, säger en talesperson på Facebook till CNN Money.

Att ta betalt för dessa direktmejl är ytterligare ett exempel på Facebooks intensiva jakt på nya intäktströmmar. Hittills har intäkterna framför allt kommit från annonsförsäljning men på sistone har bolaget uppdaterat ett antal funktioner där användare – mot en avgift – till exempel kan skicka gåvor till vänner eller marknadsföra sina inlägg och foton tydligare.

Om de drygt 600 kronorna garanterar ett svar från Mark Zuckerberg förtäljer icke historien.

---------------------------------

Frankrikes stora nationalidol Ourasi är död 33 år gammal.

Frankrikes störste travare genom tiderna är död.

Ourasi vann Prix d'Amerique fyra gånger vilket ingen annan häst mäktat med.
På fredagen fick han sluta sina dagar på en gård i Normandie i en ålder av 33 år.

Ourasi var under sin tid en av världens bästa travare men tävlade väldigt sällan utanför hemlandets gränser.

"Den late kungen", som Ourasi kallades, vann bland annat världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique tre gånger i svit åren 1986, 1987 och 1988 samt 1990. För fransmännen var han kejsaren och röstades fram som århundradets häst i hemlandet. 58 segrar på 86 starter och 21 miljoner kronor intjänat blev tävlingsfacit för hingsten som inte fick den karriär i aveln många hade hoppats på. Ourasi hade stora problem med fertiliteten och levde sedan många år sina dagar som pensionär på heltid.
 
Vann Åby Stora.

1988 gjorde han sin första och enda start i Sverige. Trippen slutade med seger i Åby Stora Pris i en uppgörelse mot Sugarcane Hanover.

Sugarcane Hanover fick samma år sin revansch då en mycket tapper Ourasi  förpassades till andraplatsen i March of Dimes i USA, loppet som många vill ha till det bästa travloppet genom tiderna.

Jean René Gougeon tränade och körde Ourasi som i april skulle ha fyllt 33 år. Hästen var sjuklig den sista tiden och togs på fredagen bort av barmhärtighetsskäl och begravdes samma dag.

Mikael Wikner/Kanal 75

-------------------------------------------

Vem har stulit chihuahuan Wilja?

Alltså - vilka otroligt avskyvärda 2-beningar det inte finns 😠. Stackars lilla vovve, hoppas innerligt att den kommer tillrätta 😥

Lizette Jonsson, 27 i Västra Frölunda är förtvivlad. Sent på lördagskvällen blev hennes mamma överfallen och bestulen på en av sina fyra chihuahuor.

Lizettes mamma skulle gå ut med de fyra hundarna på Mandolingatan en sista gång på kvällen i lördags. Då kom en bil i hög hastighet, stannade till och en man slängde sig ut. Han gav sig direkt på kvinnan och drog i hundarnas koppel.
 
– Min mamma är alldeles blåslagen. Hon försökte värja sig så gott hon kunde, medan mannen försökte ta alla fyra hundarna, berättar Lizette.
 
Gärningsmannen i 25-årsåldern med propert utseende i mörka kläder och mössa fick tag i Wilja och sprang iväg med henne. Jag har så svårt att förstå hur man kan stjäla en hund. Visserligen är en chihuahua rätt så värdefull, men vem vill köpa en stulen hund, frågar Lizette.
 
Den här formen av hundrån är enligt polisen mycket ovanlig.
 
– I nuläget har vi inga spår att gå efter, utan hoppas på att få tips och/eller vittnesuppgifter, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.
 
En efterlysning av Wilja finns nu på Facebook och redan delats av 7 000 personer.
 
– Det värmer att det finns ett sånt engagemang, så jag kan bara hoppas att någon någonstans har sett Wilja eller vet var hon är, säger Lizette.
 
Hon och hennes mamma utlovar nu en hittelön på 10 000 kronor till den som kan se till att Wilja kommer hem igen. Vet du mer om händelsen eller var Wilja kan befinna sig ring GT:s tipstelefon 0317259001 eller mejla, sms:a till 71717

 Av Lasse Råde
lasse.rade@gt.se

---------------------------------------------------

12 produkter som snart går i graven

De en gång så populära och välanvända CD-skivorna är nu på gränsen till sin existens. En annan produkt som snart kan försvinna är flaskvatten, det tror Huffington Post som listar klassiska produkter som är på väg mot en trolig död.

Här är prylarna som försvinner 2013.
 
1 iPod

I över tre år har försäljningen av iPods minskat när Appleanvändarna i stället väljer iPhones och iPads, enligt Zdnet.com.

 2 Fasta telefoner

Enligt en undersökning bland 20 000 hushåll i USA har hälften av amerikanerna gjort sig av med sin fasta telefon. Kommer du ihåg senast du gav ut ditt hemtelefonnummer?

3 Kameran

Kameror som kräver film och mörkrum innan fotot blir synligt är på väg att försvinna. Ett bevis för detta kanske kan vara fotogiganten Kodak som förra året lämnade in en konkursansökan.

 4 Videobutiker

Konkurrensen från Netflix och andra on demand-tjänster hårdnar och videobutikernas dagar kan vara räknade. I USA gick videouthyrningskedjan Blockbuster i konkurs 2011.

 5 CD-skivan

Albumförsäljningen stod 2007 för omkring 86 procent av den totala skivförsäljningen i Sverige, enligt statistik från Grammofonleverantörernas Förening. 2011 hade siffran minskat till 46 procent, samtidigt som den digitala försäljningen stod för 51 procent av den totala musikförsäljningen. I USA minskade försäljningen av CD-skivor från 90 procent av den totala försäljningen 2009 till 79 procent 2007, enligt CNN.

 6 Handskrivna brev

Verksamheten som ansvarar för posthanteringen i USA har i flera månader legat på gränsen ekonomiskt och är nära en konkurs, enligt Huffingtonpost.com.

 7 Tvålen

Försäljningen av tvål, i fast form, har minskat med 85 procent under de senaste 20 åren i USA enligt Minneapolis Star Tribune. Den främsta orsaken uppges vara att amerikanerna upplever den som mindre hygienisk än flytande tvål.

8 Disketten

Disketten som överförings- och lagringsenhet har konkurrerats ut av USB-minnen och otaliga andra sätt att föra över information på datorn.

 9 Flaskvatten

Allt eftersom konsumenterna börjar bry sig mer om att använda miljövänliga behållare kan traditionellt flaskvatten snart vara på väg bort, tror Minneapolis Star Tribune. Coca Cola och Pepsi är två tillverkare som redan försöker använda mindre plast i sina flaskor.

 10 Manuellt växlade bilar

I takt med att automatväxlade bilar blir billigare och mer bränsleeffektiva minskar anledningen att köpa en bil med växelspak, menar USA Today.

11 Uppslagsverk

Wikipedia och andra källor för informationssökning på internet har till stor del redan konkurrerat ut uppslagsverken. I mars meddelades att Encyclopaedia Britannica upphör i tryckt version, efter 244 år. Framtida versioner kommer endast att finnas online.

12 Faxmaskinen

När faxen kom ut marknaden för vanliga människor på 70-talet ansågs den som en revolutionerande produkt. Men vem använder faxen i dag? Yngre generationer vet knappt vad en fax är, i stället är det mejl som gäller. 2013 blir året då faxen äntligen går i pension.

-------------------------------------------------

Danska kungahuset lever lyxliv - gratis

Nu vet jag vad jag skall bli i mitt nästa liv - en kunglig av Danmark! Men - å andra sidan: då skulle jag hela tiden ha dåligt samvete. Att bokstavligen bada i lyx när andra knappt har till mat skulle nog inte göra min tillvaro speciellt rolig . 

De danska kungligheterna är vana att hamna i problem. Nu är det dags igen.
 
Nya boken "Det kostar ett kungarike" blottlägger ett lyxliv med extravaganta resor bekostade av näringslivet och dyrbara presenter från industriledare som vill bli belönade med fina titlar. Samtidigt hyllar författaren det svenska kungahuset för att vara modernt.
 
- Det som sker i Danmark är 10 gånger värre än i Sverige. Skulle samma sak ha skett i exempelvis i ett land i Afrika hade det genast kallats för en bananrepublik, säger Jens Høvsgaard, författare till "Det kostar ett kungarike".

Den danska kungafamiljen har på senare år hamnat i blåsväder flera gånger, med prins Henriks underliga uttalanden och kronprins Frederik eller prins Joachim partybetonade livsstil.
 
Nu granskas de från ett annat håll.
 
Kriminalreportern Jens Høvsgaard har tidigare skildrat sexhandeln i Danmark i flera böcker och tv-dokumentärer, de har även sänts i Sverige i TV4 och "Kalla fakta". Nu har han granskat det danska hovet. Resultatet av två års arbete publicerar han i nyutkomna boken "Det kostar ett kungarike".
 
Där framför han förödande kritik mot danska kungafamiljen och allt går ut på att de lever ett lyxliv på andras bekostnad.
 
- Jag har under arbetet med boken fått fram mer och mer detaljer om deras liv och det är stundtals skrämmande saker som har framkommit. De lever ett liv som det inte fanns en morgondag och de betalar ingenting själva, berättar Jens Høvsgaard.
 
Hans kritik bygger på att danska kungafamiljen låter sig bjudas på allt från flygresor och väskor till bilar. Fenomenet finns även i andra kungahus, men:
 
-Danmark är överlägset värst bland de nordiska kungahusen. Varken Sverige eller Norge befinner sig på samma nivå. Danska kungafamiljens livsstil är så mycket mer extravagant och överdådig. Drottning Margrethe och resten av familjen låter sig bjudas på i princip allting. Det är oftast gåvor från näringslivet och framträdande industriledare. Svenska kungahuset är inte närheten så korrumperade som danska kungahuset, säger författaren.
 
Författaren Trine Villemann som skrivit flera kritiska böcker om danska kungafamiljen, senast "Kungen och drottningen av Grönland", menar att hon de senaste fem åren har försökt få upp danskarnas ögon för vad som händer i kungahuset:
 
- Monarkin som den är i dag i Danmark måste ändras. Största problemet är att de lever ett liv så långt borta från verkligheten. De gör ingen som helst ansträngning att närma sig folket, säger hon.
 
Trine Villemann är övertygad om att kronprins Frederiks och kronprinsessan Marys son prins Christian aldrig kommer bli kung om inte monarkin moderniseras.
 
- Svenska monarkin försöker i alla fall att ha en kontakt med verkligheten. Titta nu senast vid prinsessan Madeleines förlovning. Då kommunicerar kungafamiljen ut via hemsidan och sociala medier med bland annat en video.
 
Det har aldrig skett i Danmark vars kungahus är det enda i Europa som inte finns på sociala medier.
 
Lyxbilar är ett kapitel i sig hos danska hovet. Under kapitlet "Full fart i första klass" radar författaren upp bevis för hur danska kungafamiljen har tagit emot lyxbilar. När Frederik och Mary precis hade gift sig fick de av lokala bilföretaget Andersen & Martini en splitterny Saab för över 800 000 kronor. När paret 2011 väntade tvillingar fick de fritt välja en ny bil från företagets lager. I gengäld kunde bilföretagets ägare Peter Hansen på sin hemsida visa upp att han var kunglig hovleverantör av bilar.
 
I Sverige råder en helt annan kultur. Sedan Mertil Melin tillträdde 2003 som hovstallmästare vid svenska hovet är regeln numera att alla bilar som hovstallet använder ska också betalas.
 
- Vi rev upp alla gamla avtal och tog beslutet att bara leasa bilar, säger han.
 
Mertil Melin menar att det var uteslutet att de skulle ta emot bilar gratis av företagen:
 
- Det är en osund kultur. Du hamnar då i en situation där de eventuellt kan förvänta sig tjänster tillbaka och där ville vi inte hamna. Nu vid dopet förra året när Volvo hade sin vagnpark med bilar gjorde vi ett avtal där vi helt kontrollerar och godkänner presshanteringen bara för att inte heller där hamna i någon konstig situation.
 
Jens Høvsgaard pekar ut kronprins Frederik och prins Joachim som stora problemen för danska kungahuset:
 
- De har en livsstil som en dokusåpa, ett Paris Hilton-liv som du bara ser på tv. Kronprins Frederik och kron- prinsessan Mary har 26 betjänter i sitt privata hem.
 
Drottning Margrethe är inte heller direkt blygsam. Enligt boken har hon gjort till en vana att beställa helikopter från militären för privata utflykter. En gång använde hon militärens hjälp för att ta sig till Skagen på en konst utställning. Prislapp för de danska skattebetalarna: över 500 000 danska kronor.
 
Men sponsorerna är främst privata företagare. Deras syfte är förstås gratisreklam. Men enligt Jens Høvsgaard handlar det framför allt om att få fina titlar.Traditionen tidigare inom danska hovet har varit att adeln eller officerare har fått titeln kammarherre - men sedan två år är flera framträdande personer inom det danska näringslivet kammarherrar.
 
Jorgen Mads Clausen från Danfoss, Kjeld Kirk Kristiansen från företaget Lego är de två senaste exemplen - två företag som både kronprinsessan Mary av Danmark och drottning Margrethe har blivit starkt sammankopplade med vid officiella arrangemang.
 
I Sverige delar kungen ut medaljer för "beundransvärda och särskilda insatser", en tradition som har funnits i över 200 år. Medaljer delas ut till både företagare, konstnärer och idrotts- stjärnor.
 
Kungen har fått kritik - men inte för valet av personer, utan för att det är ett PR-trick.
 
Republikanska föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson menar att det "bara är ett sätt för kungen att bygga stöd för monarkin". Svenska hovet är inte speciellt korrupt, enligt Høvsgaards granskning.
 
Det enda tveksamma han har hittat i Sverige var i när EF-miljardären Bertil Hult bjöd kronprinsessan Victoria och prins Daniel på bröllopsresa - i hans privata jetplan och lyx yacht, på deras smekmånad 2010.
 
Jens Høvsgaard har fått både kritik och hot efter sin bok - det är kontroversiellt att kritisera hovet. Författarkollegan Trine Villemann menar att det är sunt att danska kungafamiljen nu granskas:
 
- I Danmark är 99,9 procent av mediakåren på kungafamiljens sida. De ställer inga negativa frågor och skulle aldrig våga ifrågasätta familjens livsstil. Det som sker bakom murarna är skrämmande. Det som är ännu mer skrämmande är att kungafamiljen bryr sig inte en sekund om vad som händer utanför murarna.

 Av Johan T Lindwall
johan.lindwall@expressen.se

 

Hyrde lönnmördare för att få sonen att sluta spela.

Blev mördad i spelat – gång efter gång.

Trött på att föräldrarna tjatar om att du ska sluta spela datorspel? Skatta dig lycklig att du inte har kinesiske Xiao Fengs pappa. Han hyrde andra spelare att lönnmörda sonen i dennes spel stup i kvarten. Kinesiske Xiao Feng började ana oråd när han dagligen loggade in på sina favoritonlinespel och upptäckte att höglevlade spelare hade börjat leta upp och döda honom. Gång på gång.

När 23-årige Feng fick reda på vem som låg bakom det hela trodde han knappt att det var sant. Det var Fengs far som hade hyrt spelarna som lönnmördare i hopp om att få Feng att tröttna på sina spel och söka arbete. Enligt Kotaku och Sanqing Daily ska Fengs spelberoende ha startat när han började gymnasiet, och därefter ska han uppenbarligen ha sett sig själv som en gudabenådad gamer. Betygen fick lida och han fick svårt att hitta jobb efter skolan.Till slut fick Fengs far nog. Och beslöt sig alltså för att hyra andra onlinespelare att lurpassa på sonen i hans favoritspel. Om tilltaget verkligen fått effekt är en annan femma.

– Jag kan fortsätta spela eller så kan jag sluta spela, det är inte svårt, säger Feng till Sanqing Daily. Jag letar inte efter något jobb – jag vill ta god tid på mig att i så fall hitta ett jobb som passar just mig. Fengs far ska ha sagt sig vara nöjd med sonens gensvar, men det är oklart om lönnmördarna har tyglats.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS