Gnäggbloggen 2013

Lukkas tur igår och min tur idag.

Weeehaaa - idag var det roligt att vara mig kan jag gnägga Ler stort.

Linlöpning ÄR roligt, speciellt nu när ridhusbottnen är så perfekt. Första omgång höger och vänster är alltid utan inspänningstyglar och då gäller det att studsa, hoppa, sprattla och bocka av hjärtans lust med rejält drag under hästskornaVinkar.

Men sen blir det att jobba i rätt form i alla gångarter med extra pluss för traven CoolOch aproppos att jobba - matte såg följande inlägg på forumet idag och det fick henne att minnas "förr i tiden":

Man för ju höra en hel del fördommar om våra kära "töltmoppar", "klimakteriemoppar", "lovikavantar", "marsvin" etc.

Islandshästar kan inte:

  • hoppa
  • kan inte stå still vid uppsittning
  • behöver inte protein
  • klarar sig nästan utan mat
  • alla kan rida dem helt utan problem
  • de är så lugna så det är inga problem att ha ett fyrverkeri nära deras hage

Hoppa = nja - visst kan enstaka Islandshästar hoppa, men generellt har man aldrig avlat på hoppförmåga då gångarter är Islandshästens "varumärke" så att säga och jag kan medge att många Islandshästar hoppar som krattor Vinkar

Kan inte stå still = på Island har många ryttare den märkliga inställning att hästen skall börja jobba i den det ögonblick som ryttaren sätter foten i stigbygeln. Därför blir det flying start i 100 knuttar. Detta är något matte ALDRIG någonsin skulle acceptera, både Lukka och jag står som stenstoddor tills matte säger att vi skall gå framåt. Fattas bara annat Cool

Behöver inte protein = en allmän missuppfattning som daterar sig till för länge sen då människor utanför Island har bara sett bilder på Islandshästar som går ute året om. Det som dessa människor totalt har missat är att hästarna som går ute året om har alltid varit unghästar och avelsston. Ridhästarna och arbetshästarna har alltid stått uppstallade hemma på gårdarna på exakt samma sätt som vi hästar är uppstallade idag. Matte kommer så väl ihåg dom Islandshästar som importerades för sisådär 40 år sen. Då visste folk inte ett smack om rasen, hade inte den blekaste aning om hu gångarter skulle ridas och hur få hästen att tölta var ett stort mysterium höljt i dunkel Cool.

Klarar sig nästan utan mat = förväxlas ofta med att Islandshästen är lättfödd ras och för mycket mat orsakar problem som fång, cushings etc.

Alla kan rida dem helt utan problem = förr i tiden kunde detta stämma på dom flesta "raggsockor" - men inte idag när man avlar fram hästar med mycket vilja och bländande gångarter. Idag har till och med turridningsfirmor på Island svårt att få tag på hästar som lämpar sig för turridning - just för att hästarna är blivit mer "hispiga", känsliga och har oftare extrema gångarter med superhöga benlyft.

De är så lugna så det är inga problem att ha ett fyrverkeri nära deras hage = det stämde nog också mer på Islandshästar från för i tiden; Vikingarna hade med sig hästar från Norge till Island; hästarna färdades i öppna skepp i flera veckor och stod tät lastade huvud-mot-rumpa.

 

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS