Gnäggbloggen 2013

Och så är vi prinsessor igång!

Nu äntligen efter nästan 2,5 månad så var Lukka & jag (och våra mattar naturligtvis) på en härlig ridtur Cool. Solen sken och fåglarna sjöng och ljuvliga färger var det i skogen. Växelvis snö och is och växelvis barmark. Det tar nog sin lilla tid innan vi kan tölta och galoppera; tjälhålen är fortfarande rätt förrädiska men allt eftersom snön försvinner syns hålen bättre.

Måste beundrande gnägga att Lukka bär sin ålder med stil och blir bara piggare och yngre för varje år som går. När vi var på väg hem och skulle in på asfaltvägen, stannade Lukkas extaramatte för en bil som skulle passera. Och då reste Lukka sig i en riktigt flott levad Wow!.

Det skall visst bli lika fint väder dom nästa 10-14 dagar, en helt perfekt Påsk alltså Hjärta. Meeeen - å andra sidan kan långtidsväderprognosen för April månad få en som ser väldigt fram emot våren att riktigt deppa. Vad sägs om följande:


Våren är inställd.

SMHI: Den kalla luften ligger kvar hela april ut. För landets vårälskare kommer här dystra nyheter. Kylan har bitit sig fast och hänger kvar så långt prognosen kan nå.

– Vi ser inget riktigt avslut på det här, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Många minns månadsskiftet mars/april för ett år sen. Solen höll hov och bjöd på varma, sköna dagar och på flera håll i landet gick dagstemperaturen över 20 grader. Men i år är det annorlunda. Dygnstemperaturen ligger just nu mellan tre och fem grader under det normala och i stora delar av landet stoppas vårens intåg av nattens minusgrader.

– Det har inte lyckats tränga in någon varmluft så den vi har får ligga kvar, säger Emil Björck som är meteorolog på SMHI.

Kylan vägrar ge sig.

Enligt SMHI:s senaste 30-dygnsprognos kommer vi brottas med de låga temperaturerna långt in i april. Anledningen är ett starkt högtryck som håller sig kvar och vägrar ge vika.

– Med rätt förutsättningar växer det sig starkare samtidigt som luften kyls av. Nu har det legat kvar länge så det blir svårt att flytta på det, säger Emil Björck.

Samtidigt finns värmen därute och väntar. Problemet är att den inte lyckas ta sig fram till oss.

– Vi behöver komma åt varmluften som finns längre söderut. Det är lågtrycksbildningen ute på Atlanten som kan driva upp den. Men just nu tar den vägen upp över Atlanten istället för Europa.

Finns ljusglimtar.

Med lite tur kan Västra Svealand och Norrland nå normala temperaturer under andra halvan av april. I övrigt är det i dagsläget svårt att se när våren egentligen kommer.

– Kalluften når ganska långt ner i Europa, så det är ett stort område som ska flytta på sig innan vi får en förändring, säger Emil Björck på SMHI.

Viktor Mattsson

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS