Gnäggbloggen 2013

Årets sista dag och dags att summera året som har gått Ler stort

2013 har varit ett underbart år för oss hästar och också lilla Milou förståss.

 

 

  • Både Lukka och jag har hållit oss friska & glada, OK - det vill säga: jag har hållit mig frisk och skadefri, Lukka fick ett litet bekymmer med muskelfästet i sin högerbog i sommar efter 2 vurpor med sin extramatte och en mindre vurpa med matte. Lukka är numera 100% återställd och går bättre än någonsin.

  • Våra mirakel-tillskottsfoder fungerar över all förväntan, matte säger att vi hästar blir bara yngre för varje år och att det skulle finnas likadana hälsokost för 2-beningar.

  • Lilla Milou som fyller 2 år på Trettondedag Jul har blivit en riktig trevlig  stall-vovve som är duktig på att umgås med oss hästar, förhoppningsvis kan han till nästa år få vara med på ridturer; matte håller på att få tillstånd till att fixa en jättefin ridstig genom skogen så vi slipper Stora Grusvägen.

Weeehaaa - idag var det roligt att vara mig kan jag gnägga Ler stort.

Linlöpning ÄR roligt, speciellt nu när ridhusbottnen är så perfekt. Första omgång höger och vänster är alltid utan inspänningstyglar och då gäller det att studsa, hoppa, sprattla och bocka av hjärtans lust med rejält drag under hästskornaVinkar.

Men sen blir det att jobba i rätt form i alla gångarter med extra pluss för traven CoolOch aproppos att jobba - matte såg följande inlägg på forumet idag och det fick henne att minnas "förr i tiden":

Man för ju höra en hel del fördommar om våra kära "töltmoppar", "klimakteriemoppar", "lovikavantar", "marsvin" etc.

Islandshästar kan inte:

  • hoppa
  • kan inte stå still vid uppsittning
  • behöver inte protein
  • klarar sig nästan utan mat
  • alla kan rida dem helt utan problem
  • de är så lugna så det är inga problem att ha ett fyrverkeri nära deras hage

Hoppa = nja - visst kan enstaka Islandshästar hoppa, men generellt har man aldrig avlat på hoppförmåga då gångarter är Islandshästens "varumärke" så att säga och jag kan medge att många Islandshästar hoppar som krattor Vinkar

Kan inte stå still = på Island har många ryttare den märkliga inställning att hästen skall börja jobba i den det ögonblick som ryttaren sätter foten i stigbygeln. Därför blir det flying start i 100 knuttar. Detta är något matte ALDRIG någonsin skulle acceptera, både Lukka och jag står som stenstoddor tills matte säger att vi skall gå framåt. Fattas bara annat Cool

Behöver inte protein = en allmän missuppfattning som daterar sig till för länge sen då människor utanför Island har bara sett bilder på Islandshästar som går ute året om. Det som dessa människor totalt har missat är att hästarna som går ute året om har alltid varit unghästar och avelsston. Ridhästarna och arbetshästarna har alltid stått uppstallade hemma på gårdarna på exakt samma sätt som vi hästar är uppstallade idag. Matte kommer så väl ihåg dom Islandshästar som importerades för sisådär 40 år sen. Då visste folk inte ett smack om rasen, hade inte den blekaste aning om hu gångarter skulle ridas och hur få hästen att tölta var ett stort mysterium höljt i dunkel Cool.

Klarar sig nästan utan mat = förväxlas ofta med att Islandshästen är lättfödd ras och för mycket mat orsakar problem som fång, cushings etc.

Alla kan rida dem helt utan problem = förr i tiden kunde detta stämma på dom flesta "raggsockor" - men inte idag när man avlar fram hästar med mycket vilja och bländande gångarter. Idag har till och med turridningsfirmor på Island svårt att få tag på hästar som lämpar sig för turridning - just för att hästarna är blivit mer "hispiga", känsliga och har oftare extrema gångarter med superhöga benlyft.

De är så lugna så det är inga problem att ha ett fyrverkeri nära deras hage = det stämde nog också mer på Islandshästar från för i tiden; Vikingarna hade med sig hästar från Norge till Island; hästarna färdades i öppna skepp i flera veckor och stod tät lastade huvud-mot-rumpa.

 

Den här högen med päls är efter bara 10 minuters rykt på morgonen idag Galen.  Konstigt nog så fäller Lukka inga hårstrå alls, hon är visst fast bestämd på att det blir vinter i år Vinkar.

För min del kan det gärna bli en grön vinter i år för matte fryser nämligen så infernalskt på fingrarna när det är kallt Ledsen. Den enda nackdel med mitt fina stall är att vi hästar sadlas utanför boxarna under tak. I princip blir det liksom utendörs. Och i minusgrader är det pestilens för matte att sadla när fingrarna håller på att "ramla av" i kylan Ledsen.


Jag tror faktisakt att det inte blir ­vinter alls om man skall tro prognosen på bilden. Västliga vindar låter inte kylan sätta fart - i vare sig januari, februari eller mars.

- Det blir milda temperaturer över hela västra Europa och varmare än normalt i Skandinavien, säger meteorolog Todd Crawford vid WSI.

Vintern 2013-2014 har hittills bjudit på stormar och regn. Kyla och snö har däremot lyst med sin frånvaro i stora delar av landet. Och så ser det ut att fortsätta - ända till våren.

Tror jag med - för jag STORFÄLLER helt enormt, pälsen bara ramlar av i stora sjok så som den brukar göra i mars/april - och under den här gamla pälsen glänser det läcker, svart sommarpäls Galen. Matte tror knappt sina ögon Cool.

Alltså - vilken tur vi hade med vädret idag; precis när matte kom ut för att ta in oss hästar så började det småregna och när jag var färdigt sadlad så öppnade "kranen" sig Vinkar.

Det är helt underbart att vara inne i vårt ridhus när det spöregnar; det speciella taket vi har över både ridhuset och boxarna gör att när det regnar hörs inget annat än vatten som porlar nerför stuprännan Cool. I vanliga ridhus som har plåttak hörs det ut som världens undergång bara det småregnar lite Galen.

Ridhusbottnen är bara helt perfekt och ridpasset idag var fint, lugnt och riktigt mysigt. Det märks nu också att matte börjar få upp sin kondition från förr i tiden Gilla.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS