Utanför staketet!

Ny metod att bota fång?

Amerikanska forskare tror sig ha hittat en metod för att behandla fång. De använder avancerad stamcellsterapi.

Det är The Horse som berättar om forskningen på stamceller och fång som bedrivs av några forskare vid University of Georgia College. Nyligen presenterades resultaten vid en internationell konferens. Forskarna har använt den typen av stamceller som heter MSC, en sort som kan vara grund för många typer av celler, till exempel de som utgör ben, brosk och fett.

- MSC- terapi är en attraktiv behandling för fång på grund av dess potential att positivt påverka  reparation av vävnad, säger en medlem ur forskarteamet till The Horse.

Behandlingen har också en anti-inflammatorisk effekt.
Tidningen Ridsport

Rekordstor kostöld i Södermanland

69 kreatur stals från Göran Perssons granne.

En enorm kostöld skakar de sörmländska lantbrukarna. Natten den 19. december stals hela 69 nötkreatur från Tuna säteri – och polisen har inga spår efter förövarna.

– Jag har aldrig hört talas om en så stor kreaturstöld tidigare, säger Hans Halonen på Sörmlandspolisen.
 
Vad som kan vara den största kostölden i modern tid har ägt rum i Stjärnhov i Södermanland. På Tuna Säteri, som ligger vägg i vägg med före detta statsministern Göran Perssons gård Torp, har någon eller några stulit 69 kossor.

Ladugården var tom.

Korna var tänkta att gå till slakt strax före jul men när transportfirman skulle hämta djuren var ladugården var den redan tömd.

– Det är 69 nötkreatur som tillgripits under natten till den 19 december, säger Roland Lindkvist på Länskommunikationscentralen i Södermanland.

Enligt polisen är det väldigt ovanligt att så här många djur tillgrips på en och samma gång, och stölden bör ha tagit lång tid att genomföra.

– Det måste ha tagit en väldig tid att lasta. De som är vana vid last kan klara det på ett par två timmar men är man ovan kan det ta långt mycket längre. Sedan får man ju tänka på att djuren är stora, det är ingen som svängt förbi och tagit dem med en Volvokombi om man säger så, säger Roland Lindkvist.

Hittade lastbilsspår.

Intill ladugården har polisen hittat hulspår efter vad som verkar ha varit minst en större lastbil, men där slutar alla spår.

– Vi har kollat med alla slakterier i näheten. Djuren är ju märkta så när de kommer in för slakt så kommer de att kännas igen, men hittills har vi inte hittat någonting. Jag har aldrig hört talas om en så stor kreaturstöld tidigare, säger Hans Halonen, jourhavande förundersökningsledare på Sörmlandspolisen.

De 69 djuren värderas enligt polisen till drygt 700 000 kronor, och stölden slår hårt mot ägaren Claes Roempke.

– Det är en ekonomisk katastrof det här. Det känns både jobbigt och obehagligt, säger han till Aftonbladet.

Polisen ber om hjälp.

Claes Roempke säger att han fortfarande inte kan förstå att han blivit bestulen.

– Nej, verkligen inte. Jag har aldrig ens tänkt tanken på att någon skulle ta djuren, det är verkligen tråkigt det här, säger han.

I jakten på förövarna ber polisen nu om hjälp från allmänheten.

”Det är mycket troligt att en så här stor kreaturstöld uppmärksammas på olika sätt samt blir känd av fler personer än de direkt inbladnade. Polisen i Södermanland är mycket intresserade av att få tips om vem som stulit djuren och var de kan ha tagit vägen”, skriver polisen på sin hemsida.

Victor Friberg

13 "aliens" hittade på kyrkogården i Mexiko.

Agenterna Scully och Mulder hade förmodligen fått blodad tand om de såg kranierna som tidigare under veckan hittades i Mexiko.

Mexikanska arkeologer har gjort ett högst märkligt fynd: ett antal alien-liknande kranier har hittats på en kyrkogård i nordvästra Sorona, uppgav arkeologerna tidigare i dag för ABC News. Av skallformen att döma ser nämligen arkeologernas fynd ut som tvättäkta aliens. Totalt hittades 25 kranier, varav ett antal var deformerade, uppger Cristina Garcia Moreno som arbetar med utgrävningsprojektet för ABC News.
 
– Det här är en latinamerikansk kyrkogård, och 13 av de 25 kranier vi hittade var deformerade. Vi vet inte varför just de här människorna har deformerat sina skallar, säger Cristina Garcia Moreno till ABC News.
 
Träbitar i huvudet.
 
Kranierna beräknas enligt arkeologerna vara omkring 1 000 år gamla. Även i andra delar av Mexiko har liknande kranier hittats. Enligt de forskare som har undersökt tidigare funna kranier ska människor ha bundit fast träbitar kring huvudet för att deras skalle skulle växa uppåt.
 
– Vi vet att människor i vissa delar av Mexiko deformerade sina huvuden för att framstå som högre stående människor, säger Cristina Garcia Moreno.

Av Johanna Schreiber
johanna.schreiber@expressen.se

Lögnen gjorde Kim Jong Un till ”Person of the year”

Jo, Nordkoreas ledare fick utmärkelsen. I alla fall om man väljer att lita på landets statliga medier. På onsdagen rapporterade Nordkoreas tv-kanal KCNA, enligt New York Daily News:

 
”Den amerikanska tidskriften Time har valt den kära, respekterade Kim Jong-Un som 'årets man 2012'.”
 
Alla andra uppgifter, däribland Time Magazines egna uppgifter, tyder dock på att det var en helt annan världsledare som fick årets utmärkelse: USA:s president Barack Obama.
 
Även världens sexigaste.
 
Men en utmärkelse har Kim Jong Un i alla fall fått. Han har blivit utsedd till världens sexigaste man. Att det var en skämtsam utnämning, gjord av satirtidningen The Onion, hindrade inte Kinas kommunistparti från att rapportera om diktatorns sexuella dragningskraft.
 
Till The Onion-satirikernas stora nöje svalde partiets tidning nyheten med hull och hår och fastslog:
 
”Pyongyang-född hjärtekrossare är alla kvinnors dröm som blivit sann”.

Av David Levin
david.levin@expressen.se

En sånn här restless önskar matte sig till Jul. Perfekt när vi hästar har sommar- eller vintervila, då blir liksom abstinenserna inte så stora (tror jag iaf. .....*L*)
Om det är något som får matte att "gå i taket" är svinaktiga tvåbeningar som ljuger som en häst travar och håller på med bedrägeri. INGENTING är gratis här i livet, nämligen!!!!!

Din räddare i nöden på svenska vintervägar

Monster Truck.

Råkar du vara en av dem som tycker att det är för mycket snö på det svenska vägnätet och har svårt att ta dig fram? Då har vi lösningen för dig: Fiat Panda Monster Truck.
 
För några dagar sedan lades en kort film upp på Youtube som visade en något förhöjd Fiat Panda 4x4 som körde omkring i den italienska delen av Alperna. Med något förhöjd menar vi sisådär två meter. Lilla söta Panda hade blivit en monstertruck tack vare gigantiska hjul. Vem som hade utfört arbetet och av vilken anledning, förutom extra framkomlighet, visste vi inte då. Men nu vet vi vad det rör sig om.
 
Bil för reklamfilm.
 
Det är nämligen Fiat själva som har byggt monster-Pandan, eller Panda Monster Truck som den heter. Men det blir inte i fler exemplar än den vi ser på bilder och film här. Bilen är nämligen ett specialbygge ämnad för den reklamfilm för nya Fiat Panda 4x4 som ska sändas på tv. Snacka om att fånga folks intresse framför dumburken.
 
Fiat berättar att bilen är baserad på Panda 4x4 med att underredet är hämtat från koncernsyskonet Jeep CJ7 4200 (Willys-jeepen). Standardhjulen på 15 tum har ersatts av rejäla doningar som mäter 150 centimeter i diameter. Däcken är 50 centimeter breda! Däcken, som är hämtade från en traktor, är skodda på kraftiga stålfälgar.
 
Hög som ett hus.
 
Med de stora hjulen är bilen – håll nu i dig390 centimeter hög! Det är ungefär 2,3 meter högre än standardbilen. Dock kan inte alla centimetrar räknas tillgodo vad gäller markfrigången. Men den är ändå rejält tilltagen alla kaross- och underredesstag till trots. På bredden har Panda 4x4 vuxit med nästan en meter till 250 centimeter totalt. Italienarna berättar tyvärr inte hur man lättast lastar in sitt bagage där bak, men vi misstänker att någon form av stege måste vara inblandad. Kanske bilen har en repstege inbyggd som kan kastas ut när så behövs?
 
Om reklamfilmen når våra breddgrader är okänt. Men vi kan ju alltid hoppas så att vi äntligen får lite skoj i reklampauserna på tv:n. Vi hoppas även att reklamsnutten får ljud, för lite av känslan förtas i filmen nedan.
 
Av Mattias Rabe
mattias.rabe@teknikensvarld.se

Vår planet Jorden - visst är den vacker om natten. Som en skimrande juvel i rymden...

Språkförbistring?

Den ryske miljonären bad hantverkarna att riva dasset bredvid hans nyinköpta franska slott. Hantverkarna missförstod instruktionerna – och rev hela slottet. Men dasset står fortfarande orört.
 
Det 140 000 kvadratmeter stora barockslottet Chateau de Bellevue, 12 kilometer öster om Bordeaux, hyste en gång i tiden svindlande marmortrappor och vackra granitbalkonger. Nu är 1700-tals slottet jämnat till marken.

Ville renovera slottet. Slottets nya ägare, den ryske miljonären Dmitry Stroskin, ville renovera slottet, skriver Daily Mail. I instruktionerna till hantverkarna ingick också att riva dasset som låg på tomten.Men något gick väldigt fel i kommunikationen mellan Stroskin och byggarbetarna. Hantverkarna rev allt som fanns på tomten, inklusive slottet, och lämnade dasset orört. När Stroskin kom hem och fick se vad som hänt kunde han inte tro sina ögon.

– Jag visste inte att slottet förstörts. Jag är i chock. Även om det var i dåligt skick så skulle jag vilja ha renoverat det, säger Stroskin till tidningen Sud Quest.

Byn är i chock. I byn Yvrac´s, där slottet låg, var Chateau de Bellevue ortens stolthet.

– Hela byn är i chock. Hur kan en byggnadsfirma göra ett sådant här misstag, säger Juliette Marmie, slottets förre ägare till Daily Mail. Stroskin uppges nu ha planer på att bygga en kopia av slottet på exakt samma plats.

Om han behåller dasset är oklart.... 

Nordkoreas lögner.

Att Nordkorea är bokstavligen något i hästväg känner alla till men att den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA i landet ljuger som en häst travar är något helt nytt. Vad tycks om följande dumheter:

Nordkorea: Där bodde  kända enhörningen.

Nordkorea fortsätter att komma med häpnadsväckande rapporter om landets djurliv. Det senaste är att nordkoreanska arkeologer har hittat området där en känd enhörning ska ha levt, skriver den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA. Den nya rapporten är en av många som kommit på senare tid. Enligt nyhetsbyrån KCNA ska Kung Tongmyong, som grundade det koreanska kejsardömet Koguryo, ha ridit på enhörningen.

Nyhetsbyrån fortsätter att skriva att upptäckten av enhörningen, som ska ha kunnat gå på vatten, har stor betydelse eftersom den bevisar att Pyongyang var huvudstaden för både det gamla koreanska riket och för Koguryo-kejsardömet.

Sörjande djur.
 
I samband med Kim Jong-Ils död har Nordkorea kommit med andra överraskande rapporter om gråtande björnar som var med och sörjde den tidigare ledaren. Likaså kom rapporter om sörjande fåglar.

En riktig best till svart hål upptäckt

Har en massa motsvarande 17 miljarder gånger vår egen sol. Det gigantiska svarta hålet finns i centrum av galaxen NGC 1277. Det ljussugande fenomenet sträcker sig över en sjundedel av galaxens hela massa.

– Hur universum har skapat en sån här best vet vi inte ännu, säger Karl Gebhardt till SVT.
 
Karl Gebhardt är en av de forskare som studerat den något annorlunda galaxen som ligger på ett betryggande avstånd från jorden. Galaxen, med det kantiga namnet NGC 1277, består nämligen nästan bara av ett svart hål, vilket får forskaren att brista ut i glada formuleringar. Även om upptäcktens omfattning är ganska otäck: En riktig best.

– Det här är en riktigt galen galax som vi har hittat. Den är nästan bara svart hål, säger Karl Gebhardt till SVT. Ett svart hål är något med så tung massa och gravitationskraft att till och med ljuset hålls kvar på plats. Det är också därifrån fenomenet fått sitt hotfulla namn. Och det är en riktig "best" vi pratar om.

Den svarta hålet har en massa motsvarande 17 miljarder gånger vår egen sol. Ett ljustomt utrymme så vidsträckt att det inte riktigt går att greppa. En sjundedel av galaxen. Hela en sjundedel av hela NGC 1277 går åt – och till och med de som upptäckte galaxen har svårt att förstå vad de hittat:

– Det är mycket större än vad vi hade väntat oss. Det får mig att tro att såna här jättestora och tunga galaxer och deras svarta hål bildas på ett helt annat sätt än i andra galaxer. Men hur universum har skapat en sån här best vet vi inte ännu, säger Karl Gebhardt till SVT. Karl Gebhardt tror även att det kan finnas fler av dessa bestar där ute i världsrymden.

–Det här kan vara det första exemplet i en helt ny klass av svarta hål-galaxer, menar han.

Stjärnorna snurrar snabbare. Däremot verkar själva galaxen inte påverkas nämnvärt av detta ljussugande monster. Förutom att stjärnorna samt rymdgasen snurrar fortare där än i andra galaxer.

– Då kan man ju i och för sig hoppas på spektakulära bilder om den här kraften får stjärnorna att krocka, hoppas Gebhardt.

Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Vann skattetvist om häst.

En lantbrukare har vunnit en tvist om en häst med Skatteverket enligt en dom vid kammarrätten i Jönköping. Skatteverket har ansett att lantbrukaren har en häst för skogsbruket och att den i ärendet aktuella hästen inte ingår i näringsverksamheten. Därför kan den heller inte användas för avdrag i deklarationen.

Lantbrukaren hävdar att han använder hästen vid tillsyn av gårdens cirka 250 nötkreatur  och att detta görs bäst med häst för att inte stressa kreaturen. Det tyckte även kammarrätten som gett lantbrukaren rätt i tvisten med Skatteverket skriver Lidköpingsnytt.

Kim Jong-Un - sexigast i världen?

Satirtidskriften The Onion har på skämt utnämnt Nordkoreas diktator Kim Jong-Un till världens sexigaste man. Den kinesiska tidningen People's Daily tar dock allvarligt på utnämningen. De publicerar både ett referat av artikeln samt en bildspecial på 55 sidor föreställande diktatorn, rapporterar nyhetsbyrån AP.

The Onion har på skämt utnämnt Kim Jong-Un till världens sexigast levande man. Förra året vann Syriens diktator Bashar al-Assad den åtråvärda titeln. Nätupplagan av People's Daily som är en megafon för kinesiska kommunistpartiet, har dock missat ironin.

"Varje kvinnas dröm".
 
Tidningen publicerar en artikel med rubriken "Nordkoreas toppledare utnämns till världens sexigaste levande man 2012 av The Onion". De publicerar också citat från satirartikeln. På tisdagen citerade sajten motiveringen: "Med sitt förödande, vackra runda ansikte, sin pojkaktiga charm och starka och stabila uttryck, är den här Pyongyang-födda hjärtekrossaren varje kvinnas dröm". Tidningen publicerar även en stor bildspecial på den nordkoreanska diktatorn. Bildkavalkaden börjar med Kim Jong-Un på hästryggen kisande in mot ljuset och fortsätter med militärparader och officiella besök.
 
Inte första skämtet. People's Daily har inte gått att nå för en kommentar, skriver AP.
 
The Onion är inte de första att skämta med Nordkoreas ledare. Först kom internetsajten "Kim Jong-Ill looking at things", som följts upp av "Kim Jong-Un looking at things". Precis som sin företrädare och pappa tycker den nya diktatorn om att ha stenkoll på allt. Bilderna visar hur han tittar på och inspekterar allt från kakelplattor till barnstrumpor.

 Av Sara Lindh
sara.lindh@expressen.se

Ett gott skratt förlänger livet!

Hittade en helt underbart rolig historia på nätet och den måste jag bara dela med er!

En bekant hade köpt en häst, vi skulle åka och hämta hennes nyförvärv. När vi lastat hästen och återvänder alla mil hem så sitter vi där och spånar. Jag säger lite sådär för att jag har lite att prata om: "jäklar vad hästen är lik grannens märr. Samma stil och utseende. Ha ha ha, märren är inte direkt önskedrömmen och tjurigare än gud vet vad".

Tre timmar senare är vi hemma. Hästen ska stå hos mig i två veckor för hon väntade på att få sin stallplats i stan. Så vi lastar av hästen och den ser sig runt. Skriker och blir stökig för min kompis som tillslut inte orkar hålla hästen utan den sliter sig. Den far iväg som en kanon  kula. Men inte for den mot mina hästar utan drog iväg mot landsvägen. Hästen styr kosan mot grannens gård.

Hur pinsamt var inte det. Där går den in i den öppna stalldörren. När vi väl är inne på gården så kommer grannen ut med hästen från stallet. 
Skiner med hela ansiktet. Tur tänkte jag, inget roligt att ha löshästar som springer in hos grannarna. 

"Har du köpt min häst avkomma, så jäkla roligt att se henne igen".

VAD ÄR ODDSEN FÖR DET!!!!!! Och mycket riktigt så var det samma häst som sålts sju år tidigare som ettåring!

SJ sålde biljetter som inte fanns.

Den tidiga avgången mellan Malmö och Stockholm existerade inte.

Berndt-Owe Palm, 52, bokade tre tågbiljetter från Malmö till Mora med avgång den 27. december. Men det Berndt-Owe inte visste var att han köpt en resa som inte fanns.

– Om inte SJ ersätter med transporter är det skamligt, säger han.
 
Berndt-Owe Palm, 52, köpte tre tågbiljetter från Malmö, med tågbyte i Norrköping, till Mora den 28. september i år. Tåget skulle avgå klockan 05.11 den 27. december, tanken med resan var att hälsa på familjen i Dalarna. På SJ-biljetten står det att man ska kontrollera resan 30 dagar före avgångstid. I går gick Berndt-Owe in på SJ:s hemsida för att kolla tiderna. Men då var hans avgång spårlöst försvunnen.

– Jag förstod inte vad det berodde på, ingen på SJ har tagit kontakt med mig, säger han.

Det Berndt-Owe inte visste var att han köpt en resa som inte existerade.

Trafikverket beslutar hur mycket utrymme SJ och andra tågoperatörer ska ha på svenska järnvägar. Den 14. september kom ett beslut från Trafikverket som visar att mellan perioden 24. december och 6. januari så kommer inte 05.11 tåget mellan Malmö och Stockholm att avgå.

Skulle byta i Norrköping. Norrköping ligger på vägen mot Stockholm. Berndt-Owe skulle genomföra ett tågbyte där, innan han fortsatte mot Mora.

– Vitsen med att boka i tid är att få ett bra pris. Nu måste jag betala en dyrare biljett. Men nu har julresorna börjat ta slut. Folk har redan bestämt sig för att åka och om inte platserna tagit slut så är det ju ett annat pris som gäller, säger han och fortsätter:

– Om inte SJ ersätter med transporter är det skamligt. Man får ju hoppas att SJ som är ett halvstatligt företag inte bluffar folk, säger han.

Sålt falska resor under julruschen. Berndt-Owe köpte sin resa den 28. september och Trafikverkets beslut kom den 14. september. Det innebär att SJ sålt en icke-existerande avgång mellan Malmö och Stockholm, under jul- och nyårshelgerna när många reser, i minst två veckor. Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour känner inte till händelsen. Men han tycker att det är märkligt att inte någon hört av sig från SJ.

– Det här måste undersökas, någonting är ju galet. Antingen får han tillbaka pengar eller så ska han få en ny resa.

Hur kan ni sälja en resa som inte finns?

– Det måste vara något tekniskt fel i vårt bokningssystem, det är den enda förklaringen, säger han.

Curiosity har gjort ett historiskt fynd på Mars

Det uppger NASA-forskare. Runt om på nätet kokar det av rykten och spekulationer om att det är tecken liv man hittat.

– Jag förväntar mig organiskt material, säger astronomiska forskaren Peter Smith, som jobbat med tidigare marslandare.
 
Sonden Curiosity skickades till Mars med syftet att utforska den röda planetens yta. Drömmålet är att hitta tecken på liv. Nu meddelar NASA:s forskargrupp i Kalifornien att man gjort en upptäckt av den större modellen.

– Den data vi samla in kommer att platsa i historieböckerna. Det ser riktigt intressant ut, säger John Grotzinger, chefsforskare för Curiosityuppdraget till amerikanska public service-radion, NPR.

Han säger också att det kommer ta flera veckor innan man kan vara helt säkra – och i så fall gå ut med fyndet offentligt.

Förväntar sig liv.

Nyheten har spridit sig som en löpeld på nyhetssidor och i sociala medier, där många är uppspelta över möjligheten att det kan vara liv man har hittat. Peter Smith är astronom och var en av de ansvariga för marslandaren Phoenix, som nådde mars 2008. Han förväntar sig någon form av liv, eller tecken på att liv funnits.

– Om det ska in i historieböckerna, då förväntar jag mig organiskt material, säger han till Wired.

Vill inte säga.

Men vad det är som man hittat, som är så historiskt, det vill man på NASA inte säga. Än. I mitten av november togs de första solida proverna av Curiositys Marslabb – SAM (Sample analysis at Mars). Det vill säga sand och andra partiklar från Mars yta. Och det är från dessa prover från platsen på Mars som kallas ”Rocknest” som den hittills hemliga historiska upptäckten ska komma.

På Mars genomförs kemiska tester av SAM-labbet på allt de finner, särskilt för att upptäcka spår av liv skriver NASA.

– Vi fick bra data från de första solida proverna. Vi har mängder med analys av dessa data kvar att genomföra och vi planerar att ta ytterligare prover från Rocknest för att öka trovärdigheten av det vi har lärt oss, säger Paul Mahaffy vid NASA.

Inte troligt med liv.

Men att det ska vara tecken på liv som har hittats tvivlar norska forskaren Hans Amundsen på. Han har varit med när Curiositys SAM-utrustning testades på Svalbard och säger till norska Dagbladet att SAM inte kan användas till att hitta liv trots sitt uppdrag.

– För det första har de inte utrustning till att göra det, och om de har fått data som kan tolkas i den riktningen skulle det vara galenskap att gå ut med det, säger han.

Uppdraget är historiskt.

På onsdagskvällen försökte dock NASA ta ned förväntningarna på upptäckten något.

– John var uppspelt över kvaliteten och vidden av informationen som kom från SAM den dagen en reporter från NPR var där. Han har varit lika uppspelt tidigare under andra tillfällen av uppdraget, säger NASA-talesmannen Guy Webster till AP.

Via Curiositys eget twitter-konto kommenterar NASA fyndigt fyndet.

– Vad det var jag hittade? Att rykten sprider sig snabbt på nätet. Mitt team tycker hela uppdraget är historiskt.

Tidigare har Curiosity hittat något som ser ut som en plastbit och en sten av en bergart man tidigare aldrig hittat på mars, däremot vid vulkanerna på Hawaii.
 
Niklas Eriksson
 Erik Melin

Bovarnas skräck – ett monster till polisbil.

Alltså - vilken LÄCKERBIT, bokstavligen något i hästväg 🤪. Ja, döm själva:

Dagens Geländewagen kan slänga sig i väggen. Mercedes har ritat hur framtidens polisbil ska se ut. Ener-G-Force heter monstret som ställs ut i Los Angeles om ett par veckor.

I samband med bilsalongen i Los Angeles hålls alltid Los Angeles Design Challenge som är en designtävling där olika biltillverkare ritar fordon efter ett angivet tema. Årets tema är hur en amerikansk motorvägspatrullbil skulle kunna se ut år 2025.
 
Medan biltillverkare som exempelvis Honda, BMW, GM med flera har satsat på bilar med typiskt framtidsutseende har Mercedes satsat sina kort på ett mer konventionellt ekipage, rent visuellt. Ener-G-Force är deras syn på hur G-klass (Geländewagen) skulle kunna se ut som amerikansk patrullbil om tretton år. Större på alla sätt och vis och med ett utseende som skulle få vilken kriminell som helst att göra i byxan.
 
Drivs med bränslecell.
 
De stora hjulen är inte enbart till för att få bilen att se skrämmande ut, deras syfte är att ge polisen en fördel i jakten på bovar oavsett terräng. Små och låga rutor runtom kan verka dumt för runtomsikten men är tänkt att ge poliskonstaplarna inne i bilen extra skydd. Tittar man noggrant på Ener-G-Force ser man tydligt att Geländewagen har stått förebild. Se bara på positionsljuset ovanför strålkastarna. Det är hämtat rakt G-klass.
 
Mercedes Ener-G-Force är stor som ett monster och borde därför vara ett miljömonster. Eller? Nej, inte alls. Mercedes berättar att en bränslecell tar hand om drivningen via elmotorer, en vid vardera hjul. På taket finns tankar som man fyller med återvunnet vatten som via en elektrolys sönderdelas i syre och vätgas. Vätgasen omvandlas sedan av bränslecellen till elektricitet som lagras i ackumulatorer placerade i tröskellådorna. Utsläppet består av enbart vatten och räckvidden med tankarna på taket fyllda är 80 mil.
 
Scannar terrängen.
 
På taket sitter även en ”Terra-Scan”, det vill säga en 360-graders topografiskanner som ständigt sonderar terrängen. Informationen som den samlar in används för att justera fjädring och stötdämpning till att hela tiden vara steget före och göra körningen optimal, oavsett hur underlaget ser ut. Bara där har den amerikanska polisen ett försprång gentemot bovarna.
 
En civil version av Ener-G-Force föreställer sig Mercedes också. Mercedes har tagit designuppdraget på största allvar och tillverkat Ener-G-Force i full skala.

 Av Mattias Rabe
mattias.rabe@teknikensvarld.se

Putins lyxliv: har tillgång till 43 flygplan.

Rysslands president Vladimir Putin är en minst sagt förmögen man och påstås till och med vara en av världens rikaste. Nu visar en rapport som skrivits av några ryska dissidenter hur det verkligen ligger till.


 Storleken på Vladimir Putins förmögenhet har hittills varit höljd i dunkel och många uppgifter om rikedomen har florerat. Uppgifterna om hur mycket han har i förmögenhet har pendlat mellan enorma 40 miljarder dollar och ännu mer enorma 70 miljarder dollar, vilket skulle göra honom till världens rikaste man, skriver Businessinsider.com.

Nu har en rapport släppts, av några ryska oppositionella, med den sarkastiska titeln En galärslavs liv. Alltmedan rapporten sammanfattar att hans rikedom troligen inte är så astronomisk som en del tror, visar den ändå att den ryske presidenten har vant sig vid en mycket lyxig livsstil som snarast kan jämföras med en monark från en gulfstat eller en oligark. Rapportförfattarna tror att tillgången till en livsstil med palats, yachter, flygplan och bilar har gett mersmak och en sådan livsstil kan vara svår att lämna.

Enligt rapporten, som också refereras i New York Times, har Putin tillgång till 20 olika hus och fastigheter, bland annat ett palats, en egendom i finska viken från tsartiden som restaurerats för tio miljoner dollar, en skidanläggning i de kaukasiska bergen och ett gotiskt palats i Moskvaregionen.

Presidenten har också till sitt förfogande 15 helikoptrar, fyra rymliga yachter, och 43 flygplan som bara de är värda 1 miljard dollar. Han har sisådär 11 klockor till ett marknadsvärde av 687 000 dollar, vilket är sex gånger presidentens årslön.

Och detta, skriver rapportförfattarna, i ett land där många knappt klarar dagen.

Kremls och Putins presstalesman påpekar i tidningen Kommersant att alla egendomar, flygplan och lyxbilar ägs av staten och används fullt lagligt av presidenten. Rapportförfattarna drar slutsatsen att Putin har svårt att slita sig från makten utan klamrar sig fast eftersom han har vant sig vid atmosfären av välstånd och lyx.

Rapportens titel har inspirerats av Vladimir Putins egen beskrivning av sitt dagliga värv som han gjorde för några år sedan, då han sade sig ha slitit som en galärslav från morgon till kväll i åtta år.

Slarviga veterinärer - en hästägares mardröm.

Alltså! Skulle något sådant hända mig så skall jag lova att matte blev totalt skogstokig 🤪. Hittade följande inlägg på ett av Forumen:

Nu behöver jag era råd!!

Min häst vaccinerades i onsdags och veterinären hade med sig en prao elev (eller sitt barn, är osäker).

Barnet som var runt 10-12 frågade veterinären om han kunde få vaccinera hästen denna gång (jag trodde det såklart var ett skämt). Veterinären börjar fixa sprutan och fyller på med vaccinet. Jag vänder mig bort ett tag och när jag tittar på hästen igen står barnet med sprutan och veteriäner visar vad han ska sticka, på 1 sekund sitter nålen i hästen och hästen blir vaccinerad.

Jag blir helt ställd och vet inte vad jag ska säga.. Veterinären åker sedan iväg och jag är fortfarande lika ställd som då.

Jag är fortfarande chockad över det som hände och visste inte vad jag skulle säga. För detta måste vara ett yrkesfel som veterinären har gjort, för inte får ett 10-12 årigt barn vaccinera utan som helt utbildning? Iofs. hade veterinären uppsikt men ändå.

Hästen har inte reagerat negativt på något sett sen vaccinationen och verkar må bra.

Är detta tjänstefel och ska jag isf. anmäla?

Alltså: matte hade blivit fullständigt skogstokig - om det handlade om en veterinärassistent så OK, det kan jag vara med på. Men ett barn på 10-12 år 😥!

En bit kartong – för två miljoner.

Vissa tvåbeningar är alltså så påhittiga att dom nästan skulle förtjäna en eloge. Vad sägs om följande "trick":

Internetauktionen för den lilla kartongbiten drog i väg ordentligt. Tidigt på onsdagen var budet uppe i över två miljoner kronor, men bakom den rekorddyra wellpappen stod internetforumet 4chan.
 
”En bit kartong (som ser ut lite som en Iphone 5) – BEGAGNAD”, så försökte säljaren på auktionssajten Ebay få i väg sin wellpapp. Till skillnad från tidigare auktioner där snopna köpare trott sig komma över elektronikprylar till vrakpriser var det den här gången precis tvärtom.
 
I beskrivningen för kartongbiten skrev säljaren bland annat:

 * Display – Ingen display. Bara dina egna ögon som tittar på en bit wellpapp. Full HD, alla färger, inga döda pixlar. Rätt brun.

 * Ingen kamera – Du behöver inte ta bilder på dina 'vänner' eller din besvikna min när du inser att det här är en bit kartong.

 * Design – Ännu tunnare än Iphone (antagligen) och du löper en betydligt mindre risk att bli rånad.

 * Inga fler irriterande telefonsamtal – Den här punkten talar för sig själv. Kartongbiten, å andra sidan, kan inte tala alls. Det är bara en bit kartong.
 (Hela annonsen gpr att läsa på en cachad version här.)
 
Fram till tidigt på onsdagsmorgonen skenade buden i väg ordentligt och landade till slut på 200 100 brittiska pund, motsvarande 2,15 miljoner kronor.
 
Blir inga miljoner .

Dessvärre för säljaren – men kanske inte för köparen – plockade Ebays brittiska filial ner annonsen tidigt under onsdagen. Den som lagt upp annonsen visade sig nämligen vara en användare på internetforumet 4chan som tillsammans med resten av forumanvändarna drev upp priset utan några planer på att betala, men möjligtvis för att snärja någon icke ont anande miljonär.
 
Flertalet spinoff-kampanjer har sedan dess dykt upp, men ingen av dem har rönt samma framgångar som originalet. I skrivande stund är det högsta budet för en av kartongbitarna 72 pund, eller 770 kronor.

Snålheten bedrar visheten - är det inte så här det gnäggas?

Koenigsegg såld till reapris.

 När brittiska auktionsfirman RM Auctions höll sin auktion förra veckan gjorde köparen till en Koenigsegg CCX ett riktigt klipp. Bilen såldes för ett i sammanhangen rejält underpris.

 – Vi var beredda att betala betydligt mer än han verkar ha fått för bilen, säger Christian von Koenigsegg själv. Inför auktionen var förväntningarna på en av totalt 27 stycken byggda Koenigsegg CCX högt ställda. Med ett nypris på över 6,3 miljoner kronor 2007 var utgångspriset på 235 000 pund, motsvarande två och en halv miljon kronor. Visserligen var även det lågt men det var å andra sidan utgångspriset.

"Ett kap".

 Chefredaktören för biltidningen Evo tillika superbilskännaren Harry Metcalfe twittrade inför auktionen att han hoppades att Koenigsegg äntligen skulle få det erkännande märket förtjänar. Hajpen skulle dock visa sig hamna på skam. När bilen väl klubbats igenom hade slutbudet bara klättrat marginellt och köparen kunde kamma hem den 806 hästkrafter starka bilen för motsvarande 2,65 miljoner kronor.

– Ett kap, skrev Harry Metcalfe senare på Twitter.
 
Förklaringen till det låga priset kan gå att finna i att bilen är högerstyrd, vilket gör den svårsåld på de stora marknaderna för bilar av denna kaliber i USA och i Mellanöstern. Inte ens det faktum att bilen hade smidda aluminiumfälgar, kolfiber-kjolar och den så kallade ”Top Gear”-vingen lyckades pressa upp priset.

Hade kunnat tjäna miljoner.

 Grundaren och eldsjälen bakom Koenigsegg är förvånad över det låga intresset och säger att om köparen vänt sig till dem för att vidareförmedla bilen hade hen kunnat tjäna miljontals kronor.
 
– När vi i september hörde talas om att denna bil var till salu så skickade vi säljaren ett mail och frågade vad han ville ha för bilen, då vi har kunder intresserade av denna modell. Vi hörde aldrig av säljaren och nu har han tydligen valt att auktionera bilen istället. Ett mycket dumt val, kommenterar Christian von Koenigsegg affären för svenska Auto Motor & Sport. Han säger att Koenigsegg brukar sälja begagnade bilar, vilket säljaren i detta fall hade kunnat tjäna miljontals kronor på.
 
– Vi var villiga att betala betydligt mer än vad han verkar ha fått för bilen. Tex sålde vi nyligen en begagnad 2009 CCXR för 790 000 euro exklusive moms [motsvarande 6,8 miljoner kronor, reds anm].
 
Olof Adlercreutz
redaktoren@bytbil.com

Polisanmälde make för sömnterror.

En så här stökig tvåbening hade fått känna på hur hårda mina bakskor är 😠, vad sägs om följande:

Kvinnan från Eslöv har berättat hur hennes make gömmer väckarklockar i deras lägenhet som ringer hela nätterna. Enligt henne är hans syfte att hon ska få så lite sömn som möjligt.. Hon har nu polisanmält honom för sömnterrorn.

Kvinnan ska flera gånger ha hört av sig polisen om den sömnterror hennes make utsätter henne för. Genom att gömma väckarklockor på olika ställen i lägenheten, som sedan ringer under nätterna, har gjort det omöjligt för sin hustru att sova. Kvinnan själv hävdar att mannens syfte med de ständigt ringande väckarklockorna är att hon ska bli så pass trött att hon inte orkar jobba och i slutänden ska bli av med jobbet. Kvinnan ska ha anmält sin make tidigare för misshandel men han har aldrig dömts, skriver Skånskan.
 
Förutom att han gömmer väckarklockor som ringer om nätterna så ska maken även på andra sätt hålla sin hustru uppe på nätterna. I sin anmälan förklarar kvinnan att hon mår mycket dåligt. Hon uppger att hon vill lämna maken och själv bo kvar i deras nu gemensamma bostad och menar att det kan vara därför han utsätter henne för sömnterrorn, skriver Skånskan.

Av Anna Mattsson
anna.mattsson@expressen.se

Poserar i förödelsen efter stormen Sandy – hånas på nätet.

Alltså - vissa tvåbeningar är antingen inte riktigt kloka eller så är dom oupfostrade och fullständigt saknar empati 😠🤭. Denna tvåbeningen (som har hunnit bli 30 år gammal)🤨 skulle verkligen förtjäna ett rejält kok stryk på blanke mässingen - eller vad tycks om följande:

Nära hundra människor omkom när stormen Sandy drog in över USA. Då valde glamourmodellen att posera vid nerfallna träd och kraschade bilar.

Nu hånas hon på nätet.
 
Bilderna på brasilianska Nana Gouvêa, 30, har spridit sig över världen. Nu kritiseras glamourmodellen, som bland annat fotograferats för Playboy, för bilderna där hon lutar sig mot nedfallna träd och poserar vid bilar som krossats av grenar, skriver brittiska Daily Mail.

Häcklas på Facebook.

Bilderna, som togs i New York av hennes man Carlos Keyes, publicerade hon stolt på sin Facebooksida. Och fotografierna spreds vidare.

Både på Facebook och bloggplattformen Tumblr har sidor med namnet ”Nana Gouvêa i katastrofer” skapats för att göra narr av modellen. Där finns bland annat bilder där hon klippts in i ett antal bilder från olika tragiska händelser, som när Titanic sjönk och när Hindeburg exploderade i ett eldhav.

– Kalabaliken efter en förödande naturkatastrof är en fantastisk möjlighet att testa poser, vinklar och klädbyten du vanligtvis inte skulle göra, skriver en av de som nu förlöjligar Nana Gouvêa.

Nana Gouvêa har sagt till det spanska magasinet EGO att det här är den andra stormen hon och hennes man upplevt tillsammans eftersom de träffades när Irene slog till mot USA:s östkust i augusti i fjol. Hon säger att Sandy förde paret närmare varandra eftersom de ”mest spenderade tiden i sängen”, skriver Daily Mail.

Nära hundra personer har mist livet efter stormen Sandys framfart i USA, tusentals hem står under vatten och miljontals människor är fortfarande utan el.

Visst är det härligt att slösa pengar - om det inte är ens egna!

I september träffades 400 undersköterskor och läkarsekreterare i Karlstad för en konferens. I samband med middagen hyrdes manliga showdansare, varav två är läkare, in som underhållning. Prislappen på 10 000 kronor fick skattebetalarna stå för, avslöjar Expressen på fredagen.
 
Expressen.se har listan på de landsting som var med och betalade.

Under två dagar, 27-28 september, samlades 400 vårdanställda från hela Sverige i Karlstad för det årliga arrangemanget Läkarsekreterar- & undersköterskedagarna.
 
Under konferensen hölls flera olika föreläsningar som "Ditt arbete - ett nödvändigt ont eller en källa till glädje" och programpunkter med inriktning på stroke och antibiotika.

Betalade för konferensen gjorde deltagarnas arbetsgivare, det vill säga flera av Sveriges kommuner, landsting, vårdcentraler och sjukhus.
 
Den första kvällen bjöds deltagarna på middag med vin och underhållning. Och det var inte vilken underhållning som helst. Plötsligt gjorde showgruppen "Ta kaffe nu" entré.
 
- Där satt vi och åt och plötsligt kom det nakna karlar i trosor av läder och svarta huvor, säger konferensdeltagaren Helena.

Anna Öhman Flynn, som är en av två projektledare bakom konferensen, försvarar showen, som kostade skattebetalarna 10 000 kronor:
 
- Vi fick jättemycket bra respons, säger hon.
 
Stiftelsen för utbildning och utveckling i svensk sjukvård arrangerar konferensen och leds av kändisläkaren och TV4-profilen Göran Sjönell.
 
- Jag kan nog tänka mig att jag kan hålla med om att man kan ta illa vid sig av scenkostymeringen i det där läget, säger han.

Här är landstingen som var representerade under konferensen:

Värmlands län
Jönköpings län
Västra Götalands läns
Västerbottens län
Uppsala län
Stockholms län
Gävleborgs län
Östergötlands län
Skåne län
Hallands län
Västernorrlands län
Dalarnas län
Västmanlands län
Kronobergs län
Södermanlands län
Kalmar län
Örebro län
Norrbottens län

---------------------------------------------------

Av Rebecka Martikainen
rebecka.martikainen@expressen.se 

Av Sofia Persson
sofia.persson@expressen.se 

Av Lina Lund
lina.lund@expressen.se  

De kungliga slotten är en kostsam historia.

Statens (läs: skattebetalarnas) miljardnota för de kungliga slotten. 
 
Sedan 2003 har statens fastighetsverk spenderat mer än 1,2 miljarder på slotten. Samtidigt har hovets intäkter från till exempel inträde till Stockholms slott stigit med 76 procent på tre år, skriver Dagens Nyheter. Kungafamiljen betalar ingen hyra för de åtta slotten som man disponerar, däribland Stockholms slott, Haga slott och Drottningholms slott.
 
Man står dock för det dagliga underhållet såsom till exempel städning.
 
Riktigt stora renoveringar står statens fastighetsverk för. Totalt har SFV lagt mer än 1,2 miljarder kronor på slotten sedan 2003, skriver Dagens Nyheter .
 
Mest kostar Stockholms slott, kungens residens och arbetsplats, som SFV lagt en halv miljard på sedan 2003. De senaste åren har samtidigt hovets intäkter från biljettinträden till slotten stigit kraftigt. År 2005 drog man in 30 miljoner, i fjol var intäkterna 53 miljoner – en ökning med 76 procent, skriver DN.
 
Slottsstaten som tar hand om slotten har sedan 2005 gjort en sammanlagd vinst på 18 miljoner kronor.

Av Oscar Julander
oscar.julander@expressen.se

27. oktober 2012

Alltså - vissa tvåbeningar är bara helt "underbara". Något så här dumt skulle vi hästar aldrig kunde hitta på:

-----------------------------------

Bedragare avslöjad - efter film på Youtube.

Mannen från Ängelholm sa till försäkringsbolaget att han kört av vägen och fick 64 000 kronor. Men nu misstänks han för bedrägeri. En film på Youtube avslöjar nämligen mannen när han i själva verket buskört bilen på ett gammalt flygfält, skriver Helsingborgs Dagblad.

Mannen, som är en företagare i Ängelholm, sa till försäkringsbolaget att han hade krockskadat bilen efter att ha kört av vägen på vägen till svärföräldrarna. Bilen stod på sambon men han uppgav att det var han som "stod för kalaset" och mannen fick betala självrisken. Reparationskostnaderna på 64 000 kronor stod försäkringsbolaget för, skriver Helsingborgs Dagblad.
 
Försäkringsbolaget fick tips om en film på Youtube som visar hur mannen och en annan förare jagar varandra och krockar vid flyghangarerna på gamla F10.
 
Mannen förnekar i förhör att han gjort sig skyldig till bedrägeri, och säger att han undanhöll sanningen för att skydda sin sambo. Mannen riskerar nu ytterligare böter förutom ett skadestånd på drygt 64 000 kronor till försäkringsbolaget.
 
– Det här brottet ligger på fängelsenivå men straffet kan även bli ett annat, till exempel villkorlig dom och böter, säger åklagaren Anna Skytte, till Helsingborgs Dagblad.

Av Anna Skarin
anna.skarin@expressen.se

Hingst avslöjade otrogen make.

Djurprataren Anne Dee i Skottland blev kallad till ett stall för att ge terapi till en hingst som betedde sig underligt.

Hingsten berättade att han var orolig för att hans ägare skulle skilja sig. Den äkta mannen i familjen hade varit tillsammans med sin älskarinna på ett romantiskt sätt framför ögonen på hingsten, rapporterar Daily Record.

Stark parfym.

Hingsten ogillade älskarinnan, som klappade honom för mycket och hade för stark parfym.

Anne Dee kände sig tvungen att avslöja vad hingsten berättat för mannens hustru, som var närvarande vid terapisessionen.

Hustrun hade misstänkt mannen för otrohet i åratal, eftersom han kommit hem och luktat Diorparfym.

Paret har skilt sig och frun har vårdnaden om hingsten.

Tina Andersson
040-601 64 77

Förklädd tjuv greps - försökte blåsa banken.

Här är förklädnaden som kan gå till historien som den fånigaste någonsin. Joshua K. Pinney stal en bankkunds id-kort - klädde ut sig till kunden iklädd peruk, lösskägg och ett bandage runt sitt huvud - och stegade in på banken i hopp om att bli rik. Han greps och åtalades för identitetsstöld - sedan försvann han spårlöst. Planen var att lösa ut ett nytt kreditkort för att kunna plocka ut pengar från kundens konto. För att efterlikna fotot på id-kortet hade han klätt sig i peruk, lösskägg och virat ett gigantiskt bandage runt huvudet.

När bankpersonalen fick syn på den ovanliga kunden blev de genast misstänksamma. Kunden som blivit av med sitt id-kort hade dessutom larmat banken - när Joshua K. Pinney kom fram till kassan kom ett varningsmeddelande upp direkt, skriver Daily Mail.

När polisen anlände höll Joshua K. Pinney till en början fast vid sin historia - att han verkligen var mannen på bilden. För att smälta in i förklädnaden hade han dessutom bett personalen om ett glas vatten och klagat över huvudvärk han fått efter en bilolycka. Polismännen var däremot inte lika imponerade över förklädnaden. "Trodde du verkligen att du skulle komma undan med det här", frågade de honom på plats, skriver Daily Mail. Senare erkände han att det inte var hans id-kort - han menade däremot att han fått kortet av en vän till hans bror - som i sin tur hade hittat det i en bil.

På frågan vad den speciella förklädnaden kom ifrån svarade han att en tidigare flickvän hjälpt honom - hur bandaget kom in i bilden är däremot inte känt. Joshua K. Pinney åtalades för identitetsstöld, men när rättegången inleddes i torsdags dök han aldrig upp. Om han lyckats komma undan med hjälp av en bättre förklädnad den här gången är däremot oklart.

Mobiltelefonen gav Innocente Marcolini cancer.

Det har Italiens Högsta domstol slagit fast.

– När det gäller miljöexponeringar, kommer forskarna ofta sist fram till målsnöret, vi har inte sådana resurser att vi hinner och kan utreda, säger Olle Johansson, professor vid Karolinska institutet. 
 
Sex timmar om dagen i tolv års tid pratade Innocente Marcolini, 60, i en trådlös telefon och mobiltelefon på sitt jobb. Efter att ha gått till läkaren med huvudvärk och smärtor i kinden fick han diagnosen hjärntumör. I går slog Högsta domstolen i Rom fast att det finns ett ”kausalt samband” mellan Marcolinis mobilteelfonanvändande och tumören, skriver the Sun.

– Detta är avgörande för många människor. Jag ville att detta problem skulle bli offentligt eftersom det fortfarande finns flera som inte känner till riskerna, säger Innocente Marcolini till the Sun.

Hans tumör fanns i trillingnerven - i närheten av den del av huvudet där Marcolini höll telefonen. Den var godartad men hans tillstånd blev livshotande när tumören spred sig till halspulsådern. Hans ansikte blev förlamat och han tar varje dag morfin mot smärtan. I rätten har två läkare, en hjärnkirurg samt en professor i miljöpåverkan på våra gener, vittnat. De menar att den elektromagnetiska strålningen från mobiler och sladdlösa telefoner kan skada celler vilket ökar sannolikheten för att tumörer ska bildas. De menar att det kan ta upp till 15 år innan tumörer uppstår efter att ha utsatts för mobil- eller telefonstrålning. Studier som är gjorda över 3-5 års perioder är därför inget bra rättesnöre eftersom eventuella tumörer inte hunnit bildas då.

WHO:s cancerforskningsorgan IARC har en klass 2B-varning på mobiltelefonanvändande. Vilket innebär att telefonpratandet utan headset ”möjligen” är cancerframkallande för människor. Ställningstagandet är baserat på studier som pågått under 10-15 år. Olle Johansson, professor vid Karolinska institutet som forskar på hälsoeffekter från strålning bland annat från mobiler har själv skickat ner sitt eget forskningsmaterial inför den avgörande rättegången.

– Det här utslaget är sensationellt och väldigt viktigt, det pekar på att det kan finnas en sådan koppling.
– Juridiken har betydligt mänskligare och rimligare krav på att fastställa samband. De ligger ofta före forskning och forskare är nästan de som sist kommer fram till det som samhället redan vet, säger Olle Johansson.

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, menar däremot att det inte går att påvisa en länk mellan cancer och användning av mobiler eller trådlösa telefoner.

– Vi gör inte samma bedömning, det finns inget säkerställt samband. Vi brukar säga att det finns svag koppling mellan mobilanvändning och hjärntumörer och det är skälet till vår rekommendation att använda handsfree, säger Torsten Torsten Augustsson, utredare elektromagnetiska fält på SSM.

I Sverige finns det i nuläget inga rättsfall liknande Innocente Marcolinis.

Nyfunnen planet har fyra solar Cool

Planeter med två solar tycks vara relativt vanliga ute i rymden. Men vad sägs om en planet med fyra solar? Ett sådant system har nu upptäckts i Vintergatan.

Planeten, kallad PH1, ligger på ett avstånd av 5 000 ljusår från jorden. Den cirklar runt två stjärnor, den ena något större än vår egen sol, den andra något mindre. Runt dessa cirklar ytterligare två solar i en omloppsbana längre ut.
 
Ett liknande system har aldrig skådats tidigare och det är okänt vilka processer som ligger bakom dess uppkomst.
 
Upptäckten gjordes av amatörastronomer inom forskningsprogrammet Planet Hunters som leds från Yale University i USA. Amatörerna ombads att granska data från rymdstyrelsen Nasas rymdfarkost Kepler och fann planeten, som är något större än Neptunus, när den passerade framför en av solarna.
 
De professionella astronomerna bekräftade observationen och såg sedan till sin förvåning att PH1 inte bara hade två solar, utan fyra.
 
Planeter med två solar, som planeten Tatooine i Star Wars, har upptäckts vid sex tillfällen. Nu är frågan hur vanligt det är med fyra solar. En annan fråga är hur det skulle vara att leva på en sådan planet där soluppgångar och solnedgångar avlöser varandra i snabbt takt.

Krognotan: 67 miljoner!

Så sätter departement och myndigheter sprätt på skattepengarna. Tänk om dessa pamparna istället för att snylta fixade sina fester själva - för någon svältlön har dom då icke. Och om det skulle bli lite smått med kontanterna så kunde dom ta lite från Elefant-kyrkogården 😠!

På tio år har myndigheter och departement satt sprätt på över 67 miljoner kronor på kända krogar och krog­bolag i Stockholm.

Notorna som har legat på allt ifrån några hundralappar till miljonbelopp har gått till skattebetalarna.

Bara de fem ställena Gondolen, Stallmästaregården, Villa Källhagen, Operakällaren och Berns har tjänat närmare 42 miljoner kronor på departementen och myndigheterna.

Det är en unik undersökning Aftonbladet kan presentera i dag.

Med hjälp av söksidan 121.nu har vi fått fram en lista över alla fakturor och notor som bygger på uppgifter från Ekonomistyrningsverket.

I de flesta fall handlar det om pengar som har gått till middagar och alkohol. Men när det gäller Stallmästaregården och Villa Källhagen rör det också hotellkostnader.

För Karolinska institutet – som toppar listan över den myndighet som har spenderat mest – handlar det till stor del om hotellkostnader.

Men för regeringskansliet är det mat och dryck som gäller. På tio år har ministrar och departementens tjänstemän gjort av med över åtta miljoner kronor på de 38 krogarna i Aftonbladets lista.

Departementens favoritställe är restaurang Naglo. Den har kallats ett ställe för makten och ligger på Gustav Adolfs torg, ett stenkast från utrikesdepartementet. Naglo har en vodkabar och erbjuder bland annat en ­avsmakningsmeny med vinpaket för 1 620 kronor per ­person.

Här har departementen gjort av med nästan 1,5 miljoner kronor.

Regeringskansliets favorit nummer två är familjens Lallerstedts krog Gondolen med en enastående utsikt över Stockholm. Krogen serverar allt ifrån ostron och hummer till oxfilé.

Berns är favoriten. Här har departementen gjort av med drygt 1,2 miljoner kronor sedan 2003.

Statistiska centralbyråns ­favorit är anrika Berns där myndigheten gjort av med över 550 000 kronor. Men en stor del av detta rör en personal­dag med underhållning och annat som kostade 355 000 kronor.

Enligt Konkurrensverkets jurist, Kristoffer Sällfors, kan det vara så att myndigheter och departement måste göra upphandlingar om de går tillräckligt ofta på samma krog.

– Köper man för mer än ca 284 000 per år så är det generellt sett upphandlingspliktigt, säger han.

Detta gäller även om det är olika personer från myndigheten som är ute och representerar.

– En myndighet måste ses som en aktör, även om det är olika avdelningar eller personer inblandade, säger ­Kristoffer Sällfors.

Richard Aschberg

----------------------------------

 

Undersökte 38 bolag
 
Aftonbladet har valt ut 38 ­kända krogar i Stockholm och har sedan med hjälp av sök­sidan 121.nu fått fram hur mycket myndig­heter har spenderat på krogarna sedan 2003.
 
Grunduppgifterna om ­fakturor och notor kommer från Ekonomistyrningsverket.
 
Åtminstone två av krogbolagen på listan, Stallmästare­gården och Villa Källhagen, ­bedriver också hotellverksamhet. En stor del av pengarna som har gått till dessa bolag rör därför övernattningar.
 
Här har det spenderats mest:

 • Berns: 571 2347 kr
 • Stallmästaregården: 15 520 447 kr
 • Gondolen: 7 892 987 kr
 • Villa Källhagen: 6 495 604 kr
 • Operakällaren: 6 257 730 k

 

Franska forskare har upptäckt en riktig diamant - dubbelt så stor som jorden.

Ädelstenen cirkulerar 40 ljusår ifrån oss och kan vara det lyxigaste i hela rymden. Den gigantiska diamanten upptäcktes av ett forskarteam från USA och Frankrike. Trots att den befinner sig 40 ljusår från oss kretsar den kring en stjärna som är synlig med blotta ögat.

Planeten, som döpts till "55 Cancri e" har en radie dubbelt så stor som jorden och temperaturen på ytan är 1 648 grader.

– Ytan på planeten är sannolikt täckt av grafit och diamant snarare än vatten och granit, säger Nikku Madhusudhan, en av forskarna bakom upptäckten till Sky News.

Unikt fynd. Forskarna på institutet för astrofysik i franska Toulouse uppskattar att minst en tredjedel av planetens massa kan bestå av diamant.

Diamantplaneter har tidigare upptäckts i rymden, men det nya fyndet beskrivs som unikt eftersom det är första gången man kunnat studera en planet i detalj. Det är även första gången man hittat en planet som kretsar kring en sol-liknande stjärna.

Fler diamanter att vänta

Nikku Madhusudhan menar att upptäckten innebär att man inte längre kan anta att planeter ute i rymden har samma kemiska beståndsdelar, kärna eller atmosfär som jorden.

David Spergel, astronom vid Princeton universitet tror att fler glittrande överraskningar kan gömma sig ute i rymden.

– Planeter är mycket komplexa. Denna diamantrika super-Jorden är sannolikt bara ett av många exempel på vad som väntar oss när vi börjar utforska planeter runt närliggande stjärnor, säger han till Sky News.

Billig bilupplevelse blev till tokdyr krasch.

Gissa om detta äventyr kommer att svida i plånboken helt ut i det nästa århundrade 🤪:

Det skulle bli så kul, för motsvarande 280 kronor fick 23 åringen ratta en Ferrari. Men det tog bara en kvart innan olyckan vara framme och nu kan den billiga åkturen bli en riktigt dyr mardröm.
 
Den 23-årige Sebastian Vogel hittade en fyndupplevelse via den schweiziska motsvarigheten till Groupon. Brittiska Daily Mail skriver att den unge mannen för några futtiga hundralappar skulle få sätta sig bakom ratten på en specialversion av Ferrari 360 Spider.

Men på vägarna utanför Bern hände det som inte fick ske, unge herr Vogel tappade kontrollen över bilen och krockade med en mötande bil. Turligt nog skadades ingen allvarligt, men det kan man inte säga om fordonen. Och så nu det riktigt tråkiga i kråksången. Sebastian Vogel hade sett till att upplevelsen var fullförsäkrad under färden, men i det finstilta står det att försäkringen förfaller om det är så att föraren kör över gällande hastighetsbegränsning.

Den schweiziska polisen utreder nu olyckan och ska gå igenom Ferrarins navigationssystem samt styrenhet för att avgöra exakt vilken hastighet bilen färdades i vid kollisionen. Och det lutar mot att den olycklige föraren inte riktigt hade koll (hmm) på skyltningen och således kommer att tvingas punga ut uppemot 2,8 miljoner i skadestånd för sin 15-minutersredsa, skriver Daily Mail.
 
Felix Björklund
 redaktoren@bytbil.com

Polisen tappade bort upphittad tax

Vissa tvåbeningar är inte bara makalöst dumma men dom är oärliga också - och polisen är inget undantag!

Hunden Flisa fick vatten på polishuset - försvann.

En novemberkväll förra året hittade två kvinnor en lösspringande tax i centrala Boden. Det var taxen Flisa, 2,5 år, som hade sprungit bort från sin ägare Sture Rönnqvist under en jakttur.

Kvinnorna lämnade in hunden till polisstationen där den fick en skål med vatten, skriver Norrbottens-Kuriren.Den bortsprungna taxen Flisa lämnades in till polisstationen. Men när ägaren Sture Rönnqvist, 69, frågade efter sin hund fick han ett förbluffande svar: den har gått upp i rök. På polisstationen i Boden fanns alltså en anmälan om en försvunnen tax samt en inlämnad tax. Men när Sture Rönnqvist ringde och frågade efter Flisa de följande dagarna sa polisen att de inte hade fått in någon hund.

För Sture Rönnqvist och makan Kristina Rönnqvist är förlusten av Flisa fortfarande ett öppet sår.

– Flisa var en utmärkt jakthund som var väldigt förtjust i barn. Hon hade många år framför sig, säger Sture.

Vad tror du har hänt henne?

– Det håller vi för oss själva. Men jag tror att hon finns någonstans.

– Det har varit en jobbig tid och vi gör vad vi kan för att komma över henne, säger Sture Rönnqvist till Aftonbladet.

Han är mycket kritisk till hur polisen har skött Flisas – dubbla – försvinnande.

– Hade de följt reglerna hade vi haft hunden hemma, säger Sture Rönnqvist.

Vid Norrbottenspolisen är man självkritisk.

– Som polismyndighet får vi ju skämmas här, det är ingen tvekan om det. Vi har fått hunden, vi har låst in den och sedan går den upp i rök, säger djurhandläggaren Martin Wass till Norrbottens-Kuriren.

Juholt i ekonomisk konflikt med partiet.

🤪Tänk att den här lju(g)vliga, löjliga figuren kunde blivit statsminister! Om så hade varit tillfälle hade Lukka och jag emigrerat, det är helt säkert🤩.

Socialdemokraterna har hamnat i en ekonomisk tvist med Håkan Juholt, erfar Expressen.
 
Partikansliet anser att han själv ska betala en advokaträkning på omkring 100 000 kronor - men förre S-ledaren vill inte. Därför har partiet beslutat att dra beloppet från hans avgångsvederlag.

När Juholts hyresaffär briserade i oktober 2011 lovade han att betala tillbaka till riksdagen de pengar han själv sa att han inte borde ha tagit emot så fort som möjligt.
 
Får jag fram en summa i dag så sätts de pengarna in i samma ögonblick, bara jag får ett kontonummer, sade han på en presskonferens på partihögkvarteret på Sveavägen 68 då.
 
Nu har Håkan Juholt, enligt uppgift till Expressen, fått en ny skuld på halsen - men denna gång från sitt eget partikansli.
 
Expressen kan i dag avslöja att Juholt ville stämma Expressen och Aftonbladet för förtal under sin tid som parti­ledare.
 
När det stormade som värst kring bostads­ersättningen och kvittogranskningen bestämde sig Håkan Juholt för att vända sig till sin advokat, Hans Strandberg, för att be honom undersöka möjligheten att stämma tidningarna för förtal. Strandberg är en av Sveriges mer namnkunniga advokater och ofta anlitad av näringslivet.
 
Juholt, som tjänade 144 000 kronor i månaden som parti­ledare, gick först till partikansliet och presenterade sin idé - men fick enligt vad Expressen erfar nej. Då skred Juholt till verket ändå och anlitade advokat Strandberg.
 
Hans Strandberg bekräftar vad uppdraget gick ut på:
 
– Jag har haft uppdrag att biträda Håkan, jag har haft uppdrag att titta på om tidningarna har gått för långt, säger Strandberg.
 
Vad menar du med att kolla på om tidningarna "gått för långt"?
 
– Att utreda om tidningar har gjort sig skyldiga till brott genom de skriverier som hade varit.
 
Så du skulle undersöka om det fanns grund för stämning för förtal?
 
– Ja, det kan man säga, skadeståndsgrundande eller vad det kan ha varit i så fall. Det här skadade ju partiet och Håkan Juholt.
 
- Vad kom du fram till?
 
– Det har jag redovisat till klienten, det kan jag inte redovisa till dig.
 
Advokatens arbete avslutades i december i fjol och Strandbergs slutsats var, erfar Expressen, att det inte fanns någon grund för stämning.
 
Men konsultationen var inte gratis. Snart kom räkningen från advokaten, enligt vad Expressen erfar på omkring 100 000 kronor.
 
Enligt uppgifter till Expressen kunde eller ville Juholt inte betala fakturan och han gick tillbaka till partikansliet med räkningen. Men där sa partiet nej igen. Tvisten om betalningen har inte lösts, båda parter har stått på sig.
 
Partikansliet återkom med beskedet till Juholt att man kunde betala fakturan till advokat­byrån, men då skulle man dra av motsvarande belopp från Juholts fallskärm, uppger en person med kännedom om fallet.
 
Och där står parterna fortfarande: Räkningen är nu, enligt uppgifterna, betald, och beslutet att dra beloppet från avgångs­vederlaget står fast.
 
När Expressen pratar med Socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström om turerna kring advokatfakturan vill han varken bekräfta eller dementera:
 
– Vi kommenterar inte den här typen av uppgifter överhuvudtaget när det rör personer som varit eller är förtroendevalda eller anställda. I den mån det förekommer vill vi hålla det mellan de individerna och partiet.
 
Inte heller advokat Hans Strandberg vill prata om fakturan.
 

– Jag kan inte kommentera något mer än det jag säger, att jag hade de här uppdragen, säger han.
 
Expressen har vid ett flertal tillfällen sökt Håkan Juholt, men han har inte gått att nå.

 Av Karl-Johan Karlsson
karl-johan.karlsson@expressen.se

Bilden räddade livet på Schoep.

Jag måste bara dela av mig med den här underbara historien - visst är den ljuvligt söt och alldeles UNDERBAR ❤💋:

John Unger skulle bara få sin älskade hund som lider av artros att sova. Men bilden spred sig över hela världen – och räddade Schoeps liv. Och nu har husse startat en insamling så att fler husdjur kan få lika fin hjälp.

John och Schoep från Wisconsin har varit oskiljaktiga i nästan 20 år. När det kom fram att hunden led av artros såg John slutet på deras tid tillsammans då John inte hade någon möjlighet att betala veterinärkostnaderna. Men han hittade ett sätt att lindra smärtan.
 
Han tog Schoep till Lake Superior där han simmade med honom varje dag. Schoep blev lugn av strömmarna och kunde somna, något som han annars hade problem med på grund av smärtorna. John ville ha en bild på de två tillsammans innan det var för sent och bad vännen Hannah Stonehouse Hudson om hjälp. Bilden lades sedan ut på Facebook i slutet av juli i år och fick otrolig spridning. Alla som nåddes av bilden blev rörda av historien.
 
"Förmodligen det vackraste jag någonsin sett på internet" är en kommentar från Facebook. "Jag önskar att världen var som du" är en annan.
 
Inte långt efter plockades historien upp av allt från CNN, Oprah Winfrey och nyhetsprogram i Kina, och bilden delas fortfarande.
 
– Jag tror att den nått Indien nu för jag får en del kommentarer därifrån, säger John Unger till Pioneer Press.

Samtidigt började någon samla in pengar som nu räckt till laserbehandling och glukosamin.
 
– I juli var avlivning ett alternativ som vi pratade om. Det är det inte nu längre, säger veterinären Erik Haukaas, till Pioneer Press.
 
Nu håller John Unger sina anhängare på Facebook uppdaterade om vad som händer med Schoep. Nyligen la han upp en bild på Schoep med bildtexten:
 
"Godmorgon. Någon som vill ha kaffe?"
 
Och behandlingen har gjort susen. Aptiten är tillbaka och ledbesvären är inte alls lika stora.
 
– Det är fantastiskt att se vad behandlingen har gjort, säger John Unger.
 
Nu har han själv startat en insamling som redan gjort att många hundar kan få lika fin hjälp som Schoep fått.

 Av Anna Skarin
anna.skarin@expressen.se

De mest udda saker försvinner från hotellrum visar en ny undersökning.

Världens värsta hotellgäster stjäl handfat, soffor och cigarettmaskiner.

De allra flesta som bott på hotell kan erkänna att det någon gång har följt med en och annan toalettartikel hem. Men det finns gäster som inte nöjer sig med en ynka tvål eller tandborste.Telefoner, tv-apparater, gardiner och madrasser är bara några av pinalerna som stjäls från hotellrum, enligt en undersökning av 500 hotell världen över gjord av lastminute.com. Och det visar sig att ingenting står säkert – inte ens golvet. En gäst blev så förtjust i mattan på sitt hotellrum i Las Vegas att han skar ut den och fraktade med sig den hem.

Toalett-tjuven.

På ett femstjärnigt hotell i Dubai, förälskade sig någon i minibarsutbudet så pass att hela kylskåpet försvann från rummet. Tillsammans med en soffa.

I en annan del av världen, på ett Berlin-hotell, hittar vi en riktig badrumsfantast. Duschmunstycke, hydromassage-enheter, kranar, handfat och toalettsits monterades bort och packades ner.

Ett lyxhotell i Istanbul rapporterar i samma veva att en gäst tömde hela rummet på inredning och möbler, med undantag för säng, skrivbord och TV.

Andra, mer eller mindre vanliga stöldgods, är konstverk, tunga statyer, antikviteter – och cigarettmaskiner! Stölderna noga planerade. Dock kan man kalla det karma när en gäst på ett hotell i Dublin stal alla inslagna julklappar under en julgran för att senare upptäcka att det bara var tomma lådor. Enligt lastminute.com är stölderna en mycket kostsam affär för varje enskilt hotell, och det är svårt att förhindra dem.

– I många fall är stölderna noga planerade och gästerna har redan innan packat verktygslådan för att smidigt kunna ta bort vissa saker, säger Kathy Dover från lastmunite.com i Storbritannien.

Källa: adelaidenow.com/au

Yorkshireterriern Elvis bets ihjäl av polishund.

Nu erbjuds ägaren 1 500 som ersättning för den dödliga attacken.

– Det är ett hån, säger hon till Nerikes Allehanda.

I mars så var yorkshireterriern Elvis ute med sin matte på promenad i ett villaområde i Örebro. När de båda svängde runt ett hörn attackerades Elvis av en schäfer.

– Elvis var i sin egen värld och gick med nosen i marken. När schäfern fick syn på oss vände den och satte fart mot Elvis, säger ägaren. Schäfern, en polishund, bet Elvis i nacken så illa att hans liv inte gick att rädda. Dagen efter attacken somnade han in på en djurklinik utanför Hallstahammar.

Polishunden ägs av polisen och bor med sin förare, den var inte i tjänst när attacken inträffade. Ägaren anmälde hundföraren för brott mot lagen om tillsyn över hundar katter. Åklagaren på riksenheten för polismål valde att inte starta någon utredning.

– Polishunden har blivit testad enligt praxis och har blivit bedömd som att den reagerade instinktivt. Polishunden blev överraskad, även en polishund är ett djur, säger Mats Nylén som är informatör vid Polisen i Örebro till Aftonbladet.

I somras skickade ägaren in ersättningsanspråk till polisen. Förra veckan svarade polisen med att erbjuda 1 500 kronor.

– Jag bryr mig inte om pengarna, men det här är ett hån. Det är precis som om jag haft en skabbräv.

I ett yttrande till Rikspolisstyrelsen skriver Örebropolisen att man anser att 10 000 är en skälig ersättningssumma för ägarens psykiska lidande. Men då läkarintyg saknas kan de inte avgöra om lidandet kan "anses utgöra sådana allvarliga medicinska besvär som krävs".

Hundföraren berättar om händelsen i en skrivelse till Polismyndigheten i Örebro. Hon skriver att hennes hund var kopplad vid händelsen. Hon stod på kopplet samtidigt som hon borstade hundens päls. När Elvis kom runt ett hörn blev hennes hund överraskad och gjorde ett utfall.

Rikspolisstyrelsen tar det slutgiltiga beslutet om ersättningen till kvinnan (Elvis matte).

Erik Melin
erik.melin@aftonbladet.se

Köp dig titeln Lord eller Lady.

Etikettexperten: "Det är löjligt". Det är totalt meningslöst med en sådan införskaffad titel.
 
Det här får du i erbjudandet:

 • Rätten att kalla dig Lord eller Lady av Chaol Ghleann
 • Äganderätt av en kvadratfot land (ca 0,09m²) på slottets Dunans Castles mark
 • Alla intäkter slottet får går till renovering och restaurering efter en stor brand som inträffade 2001
 • Ett signerat och giltigt intyg på din titel samt karta över var din bit land som du äger

Nu kan alla skaffa sig rätten att kalla sig Lord eller Lady av Chaol Ghleann och äganderätten av en kvadratfot land på slottets Dunans Castles mark i Skottland.

Det är sajten Groupon som just nu marknadsför den billiga, titeln kostar från 149 kronor, klassresan uppåt i den sociala hierarkin.

Jättenöjda med kampanjen

– Det är en väldigt rolig deal. Jag tror att väldigt många kunder tycker att det är kul att köpa det här. Vi är jättenöjda med den här kampanjen, säger Rickard Strömgren, VD på Groupon.

Och kampanjen är populär. Just nu, med tre dagar kvar av kampanjen, har närmare 2000 personer gått in och köpt sig en titel.

Men alla är inte nöjda. Etikettexperten Magdalena Ribbing tycker att erbjudandet är löjligt.

– Det är sorgligt och patetiskt. Det är totalt meningslöst med en sådan införskaffad titel.

"Man blir ju inte fin"

Magdalena Ribbing liknar titel-köpet vid att någon köper sig en akademisk titel.

– Det pinsamma är att man tror att det medför någon respekt, men man blir ju inte "fin" av det här.

Skulle du kalla det för en bluff?

– Jag kan inte säga om det är en bluff, det går säkert att skaffa sig en titel via en juridisk fint. Men det är ju inte samma sak som när Elton John eller Paul Mcartney adlas av drottningen och deras fruar blir Ladies, säger Magdalena Ribbing.

Enligt Rickard Strömgren på Groupon är kampanjen helt laglig.

– Vi har fått informationen om att allting stämmer. Det är faktiskt så att den här titeln går i arv för den som köper, säger han.

Källa: www.groupon.se

1Vilken klantskalle alltså

Kvinna fick reda på makens andra fru genom Facebook.

Kvinnan gick igenom dagens händelser på Facebook fick hon plötsligt se en bild på sin make och en annan kvinna under 'People you may know'. Paret på bilden var uppklädda och stod vid en bröllopstårta.
 
Mannen hade gift sig en andra gång. Problemet var bara att han glömt bort att skilja sig från sin första fru - som fick veta allt genom Facebook.
 
Mannen var väldigt ångerfull och försvarade sig med att han hade låtit en granne sköta skilsmässopappren. Men det verkar inte ha gått så bra. Så när han gifte sig med sin andra fru, var han alltså redan gift.
 
Nu har det andra äktenskapet annullerats och mannen ska se till att verkligen skilja sig från sin första fru, rapporterar The News Tribune.

Här är Big Jake - världens högsta häst!

Hästen Big Jake är nio år gammal och drygt 2 meter hög. Han har blivit utnämnd till världens högsta häst av Guinness World Records.

USA. Big Jake är född och uppvuxen på Smokey Hollow Farms i Poynette, Wisconsin.

Han är av typen Brabanthäst, även känd som Belgiskt kallblod, och han är 2 meter 10 centimeter hög. Det betyder att han är världens högsta häst.
 
Big Jake har en stor aptit. Han äter en och en halv höbal om dagen och väger strax under 1200 kilo, rapporterar Horse and Hound.

11. september 2012

Härlig rotvälska 😀

Google översättningsprogram är bara toppen - om den kunde hålla sig till ett språk hade allt varit okej - men när den börjar blanda, blir det en salig röra.

Vad tycks om den här annonsen:

---------------------------

STUNNING BLACK GELDIG FOR SALE  
 
Född 2008, ~ 150 cm. Säker för barn, skog åkattraktioner, just nu arbetar som shooling häst och på sommaren turist nöje rider (moustly i häst grupper och promenad).

Snygg, aktiv häst. Helt frisk, mycket vänligt med människor. Ha veterinär. Kontrollera och chipp. Företag häst. Regelbundet blodprover, hovvård ".

Kan leva i elektriska eller standart (trä, metalic) hagar. Kan bo ensam eller vara i en grupp av hästar. Hoppar till 80 cm, har varit i tävlingar. Inga dåliga habbits, lätt i det dagliga arbetet för alla - ryttare, veterinärer, farrior. Esay att transportera. Sadel i pris.

10. september 2012

Som en äkta cyberhäst är jag totalt beroende av en välfungerande dator. Nedanför här kommer det en ordlista med högteknologiska termer för det nya Milleniet:

 •  24.7.: Tillgänglig 24 timmer per dygn, sju dagar i veckan – med undantag för datorservice, datorfel eller överbelastning.
 •  Blixsnabb överföring: ständig irritationsmoment.
 •  Internettid: de timmar man ödslar bort på att surfa omkring och leta efter felaktig information.
 • Senaste tekniken: fungerar inte är.
 • Tillförlitlig: kraschar inte lika ofta som konkurrenternas.
 • Säker: klarar angrepp från hackers yngre än sex år.

En äkta dokusåpa:

Det finns ett TV-program som alla talar om. Det heter Big Brother och går på TV5.  Konceptet sägs vara unikt.  Ett antal personer som inte har mycket gemensamt, vistas i hundra dagar i ett hus utan någon som helst kontakt med yttervärlden.

TV5 har betalat 50 miljoner kronor för rättigheterna.  Det var utkastade pengar.  För hela idén är ju stulen.  Det finns sedan länge ett sådant hus i Stockholm.  Det heter riksdagshuset

10. september 2012

Ett par tvåbeningar pratade om den fantastiska utvecklingen på fordonsområdet.
”Har du tänkt på att bilarna numera är nästan helt och hållet datoriserade.  Snart finns det bara elbilar på marknaden”, sa George.

”Det dröjer säkert inte länge förrän de kommer med biologiska bilar.”
”Det finns redan”, sa Laurie. ”De kallas hästar”.

10. september 2012

Jag slutar aldrig förvånas över politikerna; DET är ett (tyvärr) inte utrotningshotad ras 😠. Dom lever aldrig som dom lär - och jag tycker faktiskt att det är dax att kräva personlig ansvar från dessa småskumma figurer:

Löneavdrag – men inte från ministern.

Statssekreterare Håkan Ekengren är den som har fått löneavdrag för sprit och för drink för 920 kronor på Villa Bonnier - trots att det står Annie Lööf på fakturan.

– Man kan säga att jag är personalchef för mina medarbetare, då håller jag i de här bitarna, säger han.

Ja, men hon står som värd, ska man vara formell hade det varit rimligt att hon skulle få löneavdrag, hon står på själva fakturan.

– När det gäller de här sakerna som har med personalansvar och personalaktiviteter att göra, då är det mitt ansvar att hantera de sakerna. Därför blir upplägget så här, det är praktisk smidig hantering av det här, säger Håkan Ekengren.

Om det faktum att skattebetalarna har fått stå för Annie Lööfs stabsfest på van der Nootska palatset säger Ekengren:

– Ja, det är fel och det har skett på felaktigt sätt. Den skulle ha gått direkt till Centerpartiet.

Tyst från Annie Lööf.

Annie Lööf har varit öppen och tillgänglig för alla journalister som ville träffa henne efter kritiken mot Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Men när Aftonbladet vill prata med henne om näringsdepartementets notor säger hennes pressekreterare Kenneth Hultgren:

Jaså, det vill du. Jag är inte helt säker på att hon finns tillgänglig.
 
Richard Aschberg

Vilken toppenkille måste jag beundrande gnägga!

Johannes Johnsen, 95, har kört bil i hela sitt liv – utan körkort.

Johannes Johnsen från orten Bø i Norge har kört bil i drygt 80 år – utan att ha körkort.

– Jag har aldrig stött på en endaste kontroll – lyckligt­vis! Men jag har också kört väldigt försiktigt, säger Johannes till VG.

”Nu kör du inte mer”

Det gick bra fram till för två år sedan. Då han kom ut på parkeringsplatsen stod två uniformerade poliser och väntade på honom. Polisen ska ha sagt: ”Nu kör du inte längre! Vi kör dig hem.”

– När vi kom hem tog jag fram plånboken, eftersom jag räknade med att få en böter. Men de bara ryckte på axlarna och efter det har jag inte hört något, säger Johannes.

Själv tror Johannes att ortsbefolkningen och polisen hela tiden antagit att han haft körkort. På frågan varför han inte tagit något eget körkort svarar Johannes:

– Jag har aldrig haft tid.

Ironiskt nog har Johannes son under flera år arbetat som körskolelärare, skriver VG.

Iphonen låst - i vad som känns som en evighet.

Skrev in fel kod - då låstes telefon i 42 år🤪.

Sonen skrev fel kod för många gånger på telefonen. Då låstes telefonen - i 42 år. När mannen som ägde telefonen vände sig till Apple fick han rådet att köpa en ny, skriver NRK.

Den norska mannens son hade lekt med hans Iphone som var låst med kodlås.
 
Om någon slår fel kod låses telefonen för en kort stund som en säkerhetsåtgärd. Och efter att ha knappat in fel kod mängder av gånger stod det att telefonen var låst i 22.268.470 minuter - eller 42 år, skriver NRK.
 
När ägaren hörde av sig till Apple så chockades han av svaret. Enligt NRK uppmanades han då att köpa en ny telefon.
 
När NRK når företaget säger de att mannen borde uppsöka försäljningsstället och att det enda som antagligen hjälper är att återställa telefonen till fabriksinställningen.
 
Rådet kritiseras av Per Morten Hoff från IT-näringens intresseorganisation.
 
"Det var ett dåligt råd. De borde kunna hjälpa till", säger han till NRK.
.
 Av Erik Högström
erik.hogstrom@expressen.se

 

Läkaren tog rast under operation - patient dog

Alltså - vissa tvåbeningar är inte riktigt kloka och läkare är inget undantag. Tack vet jag samvetsfulla veterinärer - och jag lovar: ingen veterinär skulle bara nudda vid tanken att ta rast (om så bara i 10 minuter) under en viktig operation av oss hästar 🤪!!!!

--------------------------------------------

 LIDKÖPING. Vid en pågående operation på Lidköpings sjukhus i fjol tog den ansvarige läkaren lunchrast efter en dryg timme. En kvart senare tog även den ansvariga sjuksköterskan lunch. Komplikationer tillstötte och ledde till att den 72-årige patienten senare avled, uppger Nya Lidköpings-Tidningen på nätet.

Socialstyrelsen, som riktar hård kritik mot sjukhuset, kallar rasterna för "ett oacceptabelt risktagande" och beskriver situationen i operationssalen som "närmast kaotisk".

 Av TT
expressense@expressen.se

 

Bråk om häst.

Den här är också helt härlig - skulle tro att dessa tvåbeningar har noggrant studerat hur vi hästar kan bete oss, en frisk fight förlänger livet😉:

Sverige  Ett hästägarpar som skulle hämta sin häst blev osams med kvinnan som haft hästen inackorderad. Nu har båda polisanmält varandra.

Osämjan inträffade på måndagskvällen i Tjällmotrakten när det blev bråk om betalningen. Kvinnan som haft hästen hos sig hävdar att hon bland annat blev slagen i huvudet. Mannen säger att han blev biten i tummen och hans fru hävdar att hon blev biten och dragen i håret skriver Motala & Vadstena Tidning.

5. september 2012

Telefonförsäljare är också släkte för sig och det är näst intill otroligt hvor korkade dom kan vara 🙃:

---------------------------------------------

 Rrring - rrring - rrring....

- Ja, det är Daniel.
- Hej, jag heter Linda och ringer från Telenor.
- Hej.
- Du har varit kund hos oss väldigt länge ser jag! Hur länge är det nu?
- Sedan ni hette Vodafone och  Europolitan, så det är ett tag nu...
- Meeeeen va kul! Anledningen att jag ringer är att jag har ett fantastiskt erbjudande till dig som är trogen Telenorkund.
- Okej....
- Är du intresserad att få den Nya Ipaden med tillhörande bredband med ooooooobegränsad surf för endast 379 kronor?
- Jag antar att du menar att jag skal betala 379 kronor i månaden i två år då?
- Ja... eh, just det
- Då blir detta strax över 9.000 kronor du vill att jag skall betala för en Ipad jag kan köpa för mellan 5.000 i butik? Är det så du vill tacka mig som trogen kund?
- Haha, ja men du måste ju betala för bredbandet också, inte bara för Ipaden såklart, Daniel....
- Men Linda, jag har ju fritt bredband via min telefon och den kan jag ju koppla ihop med Ipaden så jag ser inte vad som är så fantastiskt med detta....
- Men Ipaden får du eeeeget bredband och du behöver inte koppla upp den med telefonen utan får ha den fri!
- Om jag beställer ett tvillingkort från er och stoppar i min Ipad så kostar det mig 25 kronor i månade så kan jag med Ipaden surfa fritt hur mycket jag vill på ett bredband som jag redan betalar er för. Jag förstår inte hur det du vill sälja skulle gynna mig....
- Daniel, jag önskar dig en trevlig dag.
- Linda - det samma!

 

Katt fast i fyllecell.

En man omhändertogs för fylleri i Uppsala natten till i dag. Även hans katt fick spendera natten i en egen cell.

– Vad jag vet har vi aldrig haft en katt i en arrest, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

En man omhändertogs för fylleri när han rörde sig runt Resecentrum. Men det var inte bara han som fick övernatta i arresten. Även hans katt fick en egen cell, vilket SR Uppland var först med att snappa upp. Båda två har nu fått lämna polishuset.

Katten var inte berusad och misstänks inte för något brott.

4. september 2012

Matte säger att det finns 3 sorters tvåbeningar:

🙂dumma tvåbeningar som inte lär av sina fel
🤩kloka tvåbeningar som lär av sina fel
😀visa tvåbeningar som är av andras fel

Vilken kategori Håkan Ju(g)holt tillhör får ni lista ut själva:

--------------------------------------------

Juholt har gjort en Juholt - igen
 
Först löpte Håkan Juholt gatlopp för att han kvitterat ut dubbla hyresbidrag.

Sedan drog han av för hela hyran i sin deklaration.

Det är, i ordens verkliga bemärkelse, obegripligt.
 
Den 7. oktober förra året avslöjade Aftonbladet att riksdagsförvaltningen inlett diskussioner med dåvarande S-ledaren Håkan Juholt om hans hyresbidrag.

Han hade under lång tid fått statsbidrag för hela hyran för sin Stockholmslägenhet. Trots att han delade den med sin sambo.

Drygt tre månader senare tvingades Håkan Juholt sluta som partiledare. Hyresaffären utlöste en lavin av kritik mot hans sätt att sköta jobbet. Till sist blev situationen ohållbar, Juholt fick gå.

”Var väl medveten om bidraget”

När Håkan Juholt i våras skulle göra sin deklaration var han alltså väl medveten om att han bara fick bidrag för halva hyran för lägenheten i Stockholmsförorten Västertorp.

Trots det drog han av 79 300 kronor, den summa han trodde var hela hyreskostnaden. Skatteverket anser dock att hela hyran gick på 84 615 kronor och ger Juholt grönt ljus för att dra av hälften av den summan.

Resten av hyran, sambons del av lägenheten, är inte avdragsgill för Juholt enligt skattemyndigheten. Det är en ståndpunkt som måste betraktas som högst rimlig.

Orimligt är dock att Juholt bara fyra månader efter att han tvingats bort efter en rekordkort karriär som partiledare på nytt snubblar på sin lägenhetshyra. Det är nästan omöjligt att förstå.

Juholt betalade tillbaka 160 000 kronor som han tog emot i hyresbidrag från riksdagen trots att han inte borde fått det. Ändå drog han av för hela hyran i deklarationen.

Använde ”gamla mallar”

Håkan Juholt själv förklarar det med att han använde gamla ”mallar” när han gjorde deklarationen. Men varför gjorde han det? Han om någon måste ju ha begripit att någonting inträffat som hade med hans hyra att göra. Och att det inte var okej.

Dessutom drog Håkan Juholt av 4 000 kronor i deklarationen för fax och dator i hemmet trots att riksdagen ser till att alla ledamöter har den utrustning de behöver. Skatteverket gör tummen ner även för det och Juholt upptaxeras också med den summan.

Gudrun Schyman fick avgå som partiledare för Vänsterpartiet för ett liknande upplägg, som dock rörde betydligt högre summor. Hon drog av för resekostnader som riksdagen redan betalt.

Skatteverket behandlar Håkan Juholt välvilligt. De river inte upp hans gamla deklarationer, vilket man kan göra fem år tillbaka i tiden, trots att han fått för höga hyresbidrag flera år.

I P4 Västs program "Puls" berättade Håkan Juholt i går att han gett sig ut på en 25 månader lång turné för att Stefan Löfven ska bli statsminister efter nästa val. Det kan vara en hjälp som Löfven inte bett att få.
 

Lena Mellin

31. augusti 2012

Matte brukar alltid säga att bondesläktet är en speciell släkte. Personen i fråga som hade kommit i kläm måste verkligen få massor av beröm för sitt tålamod och positivt tänkande 🤩😀.

Följande inlägg är saxat från Forumet, se och lär - att vuxna tvåbeningar kan bära sig åt på det här sättet är bara helt otroligt, verkligheten övergår fiction med flera hästlängder:

Bonden plöjde och sådde min mark!

Okej, tar det från början.

I mars i år var jag och min (då blivande) sambo och kikade på en gård här i Västernorrland, en liten gård med ca 3ha åkermark, vall - precis lagom för mina tre hästar att ha som sommarbete.
Jag hörde mig noggrant för så att inga arrendeavtal fanns - varken muntliga eller skriftliga, men nejdå - det var grönt enligt både ägaren och mäklaren. Fine!

Vi köpte gården och fick tillträde 1 juni, då var vi upp. Jag stängslade in hälften av marken och vi fixade runt huset (klippte gräs, rensade rabatter, hissade vimpel i flaggstången, satte upp gardiner inne etc.), då hade huset stått tomt sedan 2005 så skillnaden var ganska enorm.
Den 6 juni åkte vi hem till Uppsala igen för att packa ihop det sista osv och den 21 juni återvände jag upp hit med flyttlass och hästar i släptåg. Inser när jag svänger upp på gården att någon slagit gräset i den ostängslade längan, plöjt den och SÅTT in någon form av säd. Detta gjort då under den tidsperiod då jag var hemma...

Pratar med en granne och får efter många om och men ett namn och ett nummer till bonden som gjort det. Men grannen ställer sig också frågande till min irritation:
"Vadå, skulle du ha den då?"
"Eh ja, det var väl liksom därför jag köpte gården med MARK?"
"Ja men du får ju tillbaka den sedan när han skördat.."
"Ja men då är den ju inte till mycket nytta för mig, där var hela vinterns hö för mina hästar (två skördar) och höstens bete! Vad ska jag med en stubbåker till? Det var ju vallen som jag ville ha!"
"Jaha ja... ja... men ingen har ju använt den där marken på flera år, så han visste nog inte att det var sålt... Jag hade arrende på den innan och sen har Bonden använt den då och då..."

Det sista är rent bullshit då det här är en mkt liten by och ALLA vet om det unga paret som köpt "Eivors stuga". Dessutom måste han passera huset med ungefär 10meters avstånd och den nystängslade hagen ligger före den andra längan på vägen till den mark som han nu snott.

Grannen - som jag misstänker är den som lovat ut marken - håller sig nu undan. Något arrende har han aldrig haft enligt säljaren till gården, utan isåfall har han använt den olovandes.

Bonden i fråga svarar inte i telefon och det är ingen hemma när jag varit förbi, har försökt ett stort antal gånger under sommaren - alltifrån tidigt på morgonen till sent på kvällen. Men det är helt enkelt ingen som svarar.

Ett samtal till mäklaren har jag gjort förstås, han var förfärad men kunde naturligtvis inte hjälpa mig mer än med att kontakta säljaren av gården och höra en extra gång ang. avtal - samt upplysa mig om att det går under "Egenmäktigt förfarande" det bonden har gjort.
En äldre släkting till mig hävdar att jag bör och måste polisanmäla - själv är jag tveksam, liten by och man vill liksom inte komma på kant med alla redan från början... *suck*

Att bonden inte vet att jag jagar honom är också ganska otänkbart, jag har pratat med alla jag träffat på om saken och sagt att om de pratar med honom så be honom ringa mig. Djungeltrumman har givetvis gått för han har inte synts till på hela sommaren för att gödsla eller se till sin gröda.

För mig handlar det ändå om ett 20'000-talet kronor som jag nu måste lägga på foder istället för att slå eget som planerat. Dessutom står jag utan bete nu till hösten och måste stödfodra (ännu mer foderkostnader) och således också utan bete nästa sommar eftersom en vall inte hinner återhämta sig till dess även om den sås in nu.

Nu står jag liksom uppgivet och stampar. Vad gör jag? Jag tänker inte vända andra kinden till - intrånget är för stort och för fult för det, annat hade det varit om han kommit med "mössan i hand" och bett om ursäkt, eller ens svarat på mina samtal.

Vad gör jag? Ringer polisen och gör en anmälan?
*suck*

----------------------------------------

Sådär ja!

Mitt sms tog uppenbarligen skruv för nu har jag precis haft mitt första samtal med mannen som i min telefon går under namnet "Bondjäkeln".

Han hade en miljon ursäkter och ingenting var ju hans fel, att jag inte fått tag på honom var enligt honom mycket underligt eftersom han alltid var hemma. Jag svarade då att om han alltid var hemma så var det ju mycket underligt att han så smidigt undvikit just mina samtal och besök.

Han började sedan prata om att gräset jag tänkt slå inte var mycket att ha - varvid jag svarade att det är helt irrelevant i frågan vad han anser om det gräs som jag skulle slå, min plan var att slå hö av det och hade det visat sig att det inte gick - då hade det varit mitt problem att lösa.

Nästa ursäkt var att det var någon tant som påstått att marken var hennes och att det var helt okej att han odlade den. Jag svarade då att han var välkommen över så kunde vi kika på fastighetskartan tillsammans, men nej då hade han redan kollar på gps:en och det jag sa stämde ju...

Sedan hade han minsann övertagit ett arrende från Grannen (vi kan kalla honom X) när X lade ned sitt jordbruk. Jag förklarade då att X aldrig haft ett sådant arrende utan att han fått lov av säljaren att låna marken EN sommar för att ha sina kalvar på, allt utöver det har han gjort på eget bevåg och olovandes. Det hade ju inte bonden en aaaaning om förstås, men jag gav honom numret till säljaren och sa att det går bra att få ringa och prata med säljaren själv om saken. Motvilligt tog han emot det men sa att han skulle ringa X och "kolla hur det egentligen ligger till".

Förklarade att jag vill ha kompensation för höet som jag blev utan i år, samt att marken ska sås in till vall i höst. Han menade då på att man inte kan så in i höst utan måste göra det till våren. Okej sa jag, jag har ingen nytta av en insådd vall i vinter i vilket fall så det spelar mig liksom ingen roll och att jag oavsett inte kommer kunna använda marken nästa sommar. Han svarade då att jag ju kunde ta en andra skörd nästa sommar (alltså en av två) varvid jag påpekade att det blir en skörd av fyra som jag planerat på dessa två år. Och ifrågasatte om han förstod mitt problem. Det gjorde han ju, men han ansåg ändå inte att det var han som gjort fel utan X som lovat ut marken. Jag menade på att det inte spelar någon roll om X lovar ut marken för att det ändå är bonden som har det yttersta ansvaret för att se till att den mark han planerar att bruka är lovlig för honom att bruka.

Jag sa också att jag inte vill göra mig osams med någon, men att rätt ska vara rätt och jag inte tänker backa undan i det här. Och att jag "i ärlighetens namn skiter i från vem ersättningen kommer, men ersättning ska jag ha för våldförelsen på min mark."

Han skullle försöka få tag i X och säljaren och sedan återkomma. Jag krävde att han skulle återkomma under dagen, vi får väl se.

Känns som att jag fått min ståndpunkt klargjord i allafall och att han fattat att jag inte låter mig köras över. De har försökt en fuling med helt fel person helt enkelt.

Pust! Tack för pepp och input!

Noll koll på världshistorien!

Ja - som rubriken indikerar: Indierna har absolut noll koll på vad som händer utanför staketet 🤭. Dom borde verkligen skämmas:

Raseri mot nya butikens namn.

Här är klädaffären i Indien som har väckt uppmärksamhet långt utanför landets gränser. Och för oss européer är det inte särskilt svårt att förstå.

Men i Indien är varken svastikan eller namnat Hitler lika kontroversiellt.

"Folk har ingen koll på vad som hände här under andra världskriget" säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap.

Butiken som säljer herrkläder öppnade för cirka en vecka sedan i staden Ahmedabad i delstaten Gujarat i nordvästra Indien. Ägaren Rajesh Shah valde inte bara att använda den ökände diktatorns namn, han la även till svastikan, som pricken över i:et, skriver nyhetsbyrån AFP.

Var sträng

Nu har butiken väckt avsky i delstaten, inte minst bland den judiska minoriteten, skriver norska Dagbladet. Det förvånar ägaren Rajesh Shah, som säger att hans affärskompanjons farfar kallas Hitler - för att han var så sträng.

"Det var först efter att butiken öppnat som jag fick veta att Hitler dödat sex miljoner människor" säger Rajesh Shah.

"Har inte koll"

Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, påpekar att svastikan från början är en indisk religiös symbol, och att kunskaperna om europeisk historia är begränsad bland indier.

"Folk har dålig koll på vad som hände här under andra världskriget. De läser inte Europas historia och vi läser inte Indiens historia. "Hitler" har använts som varumärke i Indien tidigare, men inte som en del av någon nazistisk våg. Det har då mest handlat om att man inte har kunskap om judeutrotningen" säger Sten Widmalm.

Han fortsätter:

"Det är dock lite mer oroväckande när man ser detta i Gujarat. Där är hindunationalismen i dess extrema former etablerad. Rörelsens mest radikala ledare har beskrivit nazismen som ett slags ideal och man har tillämpat ideologin på muslimer i stället för judar".

En diplomat vid den israeliska ambassaden i New Delhi säger att man kommer protestera hos den indiska regeringen "på starkast möjligt vis".

 Av Rebecka Martikainen
rebecka.martikainen@expressen.se

Prins Harry i fokus!

Eftersom jag har haft nästan en hel veckas vilopaus efter stelkrampsprutan har jag surfat en del på nätet. Och ni som också är flitiga surfare kan knappast undgått se engelska prinsen Harry "in natura" 😀.

Jo, snygg och synerligen vältränad är killen, det måste medges ❤.

Undrar vad hans farmor tycker om all publicitet 🤩, för hon lar knappast gilla tidningsartiklar som den här:

Prins Harry erbjuds roll i porrfilm.

Nakenbilderna på prins Harry har inte bara skapat stora rubriker, utan även jobberbjudanden.

Porrjätten Vivid Entertainment har erbjudit prins Harry tio miljoner dollar för att spela in en vuxenfilm.

"Kronjuvelerna kommer inte att förminskas på något sätt", skriver Vivid Entertainments ägare Steve Hirsch i ett brev till det brittiska hovet, rapporterar TMZ.

Nyligen ertappades prins Harry naken på bild under en vistelse i Las Vegas. Prinsen hade enligt TMZ träffat några kvinnor i baren på det hotell där han och hans vänner bodde. Efter att ha bjudit upp kvinnorna på rummet gick festandet över i en stripplek, vilket ledde till att flera av de festande förlorade kläderna. En av dem var prinsen. Kort efter händelsen hamnade bilder föreställande den nakna prinsen hos webbtidningen TMZ. Något som självklart ledde till stora rubriker världen över.

Skickade brev till hovet

Efter att vuxenfilmsproducenten Vivid Entertainments ägare och grundare Steve Hirsch sett bilderna skickade han ett brev till det brittiska hovet och erbjöd prins Harry tio miljoner dollar för att spela in porrfilmen "The Trouble with Harry".

I brevet försäkrar Steve Hirsch prinsen att det inte handlar om någon lågbudgetfilm: "Vi försäkrar dig att sexscenerna kommer att vara välskrivna och att kronjuvelerna inte på något sätt kommer att förminskas."

Efter publiceringen av bilderna har prinsen återvänt hem till Storbritannien, där han nu har gått under jord.

Av Peter Leander
peter.leander@expressen.se

Stallkonflikt i långbänk.

Vissa tvåbeningar ser det dock ut som sin livsuppgift att förpesta tillvaron för andra tvåbeningar - och i några tillfällen också för 4-beningar. Denna grannen är bokstavligen något i hästväg, stallet kommer inte att flytta en millimeter - det är i alla fall helt säkert 😀.

En konflikt som pågått under många år om ett stallbygge öster om Särö har fortfarande inte gått i mål.

Bygglovet är fastställt trots att stallet hamnat mycket nära grannfastigheten. Grannen fortsätter ändå att protestera och för dagbok över både lukter och hur hästarna hålls. Kommunen har lämnat den senaste tidens klagomål till länsstyrelsen men där finns inget intresse.

"Såvitt jag kan se handlar det inte om att djur far illa, utan hur grannen störs. Då är det inget för länsstyrelsen, utan för kommunen. Men i den delen är ju bygglovet godkänt. Visserligen verkar det inte som om det gjorts någon slutinspektion av stallet men det är ju tolv år sedan det byggdes. Så det blir en fråga om vanlig inspektion och prioriteras då som alla andra ärenden", säger djurskyddshandläggare Ulla Linder på länsstyrelsen till Norra Halland.

Skulle lära sig kommunikation - med hjälp av delfinerna.

Tvåbeningar i Näringsdepartementets enhet för regional tillväxt har nog låtit sunda förnuft ta semester - eller vad tycks om följande dumhet:

De 23 regeringsanställda på näringsdepartementets enhet för regional tillväxt skulle lära sig kommunicera och ge feedback - med hjälp av delfintränare och delfiner.

Det framgår av en regeringspromemoria som Expressen.se nu tagit del av.
"I upplägget ingår även en visning av delfinträning med fokus på kommunikation och feedback", skrev näringsdepartementet inför konferensen på Kolmården.
Expressen avslöjar i dag att näringsdepartementet betalat 10 000 kronor för "en exklusiv visning i lagunen" på Kolmårdens djurpark.

Besöket skedde den 18. oktober förra året.

Expressen.se har nu tagit del av programmet för konferensen som handlade om kommunikation i grupp och på individnivå.

De 23 regeringsanställda från enheten för regional tillväxt fick bland annat i uppdrag att ta fram "en situation på min arbetsplats som jag upplever präglas av ett gott medarbetarskap." Därefter fick arbetskamraterna intervjua varandra.

Annie Lööfs personal ombads också att "berätta om ett återkommande problemmönster på din arbetsplats". Av programmet framgår att varje mening skulle börja med "jag".

Varade 90 minuter.

Besöket inne hos delfinerna varade i 90 minuter och hade, enligt en regeringspromemoria, "fokus på kommunikation och feedback".
Företaget Provins fem hade hyrts in av näringsdepartementet för att leda utbildningen.

Enheten för regional tillväxt svarar bland annat för frågor och ärenden om regional utveckling, konkurrenskraft och tillväxt i gles- och landsbygd, små och medelstora städer och storstadsområden samt kommersiell service i gles- och landsbygder.

Ansvarigt statsråd är näringsminister Annie Lööf och ansvarig statssekreterare är Marita Ljung.

niklas.svensson@expressen.se

----------------------------------------

Och vad har denna förträffliga näringsminister & partiledare
för svar? Jo - det här: "Ser allvarligt på det".

 

När Expressen mötte Annie Lööf på näringsdepartementet kommenterade hon den nya bottensiffran så här:


"Jag ser mycket allvarligt på det. Men jag kan också förstå den frustration som människor och medborgare känner över hanteringen av skattbetalarnas pengar i myndigheter och regeringskansliet - och att den riktas mot mig personligen".

Vad ska du göra för att bygga upp det här förtroendet igen då?

"För mig är det A och O att ha ett genuint grundmurat förtroende. Jag är uppvuxen i en miljö där man gör rätt för sig. Gnosjöandan har präglat mig under hela uppväxten och gör det även framgent. Därför ser jag väldigt allvarligt på det som har uppdagats på näringsdepartementet. Jag tar därför i med hårdhandskarna för att se till att ha kontrollfunktioner så att man inte ska behöva misstänka att något sånt här ska hända igen".

Det finns de som menar att du borde skaffa fler erfarna medarbetare?

"Jag har många erfarna medarbetare, både Michael Arthursson - som partisekreterare - och mina två statssekreterare är viktiga bollplank för mig och har lång erfarenhet i politiken". 

Vilka dumheter! Hon kanske borde hämta lite Gnösjöanda för att hitta det sunda förnuftet som just har semester på obestämd tid 🤩 😠 🙃.

Havrepappa

I förmiddags när jag surfade på nätet hittade jag en riktig goding, nämligen Havrepappas blogg. Följande inlägg är saxat ut Tidningen Ridsport på nätet:


Havrepappa heter egentligen Lars Mentzer och kom i kontakt med hästar för första gången när han träffade en hästtjej. Han ser på hästvärlden med helt andra ögon än vad vi hästmänniskor gör - dessutom drar han sig inte för att ryta till när han tycker att något är fel.

-----------------------------------------------------------------------------------
 
En vilja av stål förtjänar respekt!

Jag är så ofta starkt kritisk till hästvärlden och dess invånare. Jag tycker att ni är konstiga och har en massa underliga idéer för er. Jag gör mig rolig över hur ni är, på ett kärleksfullt sätt. Jag måste dock medge att jag också är imponerad över er.

Jag har varit aktiv i ganska många föreningar i mitt liv. Allt från politiska förbund till idrottsklubbar. Jag har mött många starka människor med en stark vilja till förändring och ett stort engagemang, men aldrig i hela mitt liv har jag stött på så mycket ”jävlar anamma” på en och samma gång som inom hästvärlden.
 
Den normala hästmänniskan sliter med sin häst (om man inte har nog med bekymmer med en häst så är det plural, hästar). Träningen är ett steg fram och två tillbaka, två steg fram och ett tillbaka. Dag in och dag ut, alla veckans dagar, år efter år.
 
Under tiden så spenderas enorma summor pengar på träningar, nagelskulptörer, hyror och gormetkäk till hästarna. Hästmänniskan klagar inte, hon betalar och jobbar på. Om pengarna inte räcker till hästens kostnader så skaffar hon sig ett extrajobb, som i sin tur innebär att hon bara kan vara i stallet mellan 21 och midnatt varje dag. Hon ger inte upp, hon kämpar vidare.
 
Som om inte det vore nog med bekymmer redan där så går hästarna dessutom sönder lite då och då. Om det inte är ont i tassen så är det självförvållade sår, eksem, allergier, fång, trasiga hovar eller kolik. Hästen är ju inte det tåligaste djuret som gud har skapat direkt.
 
Ger hästmänniskan upp? Nej, hon kämpar på och om det behövs så skaffar hon sig ett tredje jobb för att kunna finansiera veterinärräkningen, med den påföljden att hon bara kan vara i stallet mellan klockan två och fem på morgonen och sover i snitt tre timmar per natt.
 
Alltså, för varje sund människa (som inte är en hästmänniska) så låter det här naturligtvis som absolut vansinne, på gränsen till fanatism. Vem är galen nog att offra så mycket för att kunna hålla på med sin hobby, ett fritidsintresse? En hobby som dessutom helt saknar några andra intäkter än något skumt hederspris eller, i bästa fall, några hundralappar tillbaka efter en hel dags tävlande.
 
Jag håller med om att det är vansinne, men jag kan ändå inte låta bli att beundra er beslutsamhet och er uthållighet. Det är helt fantastiskt att det finns så många tjurskalliga människor i det här landet som är villiga att gå genom eld och vatten för att få ägna sig åt det som de älskar att göra. Det har jag aldrig någonsin stött på tidigare i mitt liv, inte någonstans. För det förtjänar ni min respekt och min vördnad, ni fantastiska hästmänniskor.

Otroligt hur mycket dumheter jag får se när jag surfar på nätet men ärligt gnäggat - här tar Google priset! Och sen undrar jag: vilka är dom tre ljushuvuden kan tänkas att rekommendra detta?!??

Fick rätt mot kommunen.

Man slutar aldrig förvånas! Tvåbeningarna kan ofta vara ganska irationella och några av dom är visst inte riktigt kloka. Följande inlägg är saxat ur tidningen Ridsport:

Trelleborgs kommun anser att ett hästägarpar i Vallby ska hålla reda på när en pojke med hästallergi befinner sig i närheten av en av parets hagar. Paret anser inte att det är rimligt - och det gör inte länsstyrelsen heller.

Hästägarparets granne har sin allergiske son boende hos sig varannan vecka. Ibland när pojken vistats i närheten av hästarna i parets ena hage får han allergiska symptom. I juni tog samhällsbyggnadsnämnden beslutet att paret inte får lov att ha sina hästar inom 15 meter från grannfastigheten när pojken befinner sig där samt har dokumenterad allergi.
 
Paret överklagade då till länsstyrelsen. Bland annat hävdade de att Vallby är en hästby vilket de som flyttar in är väl medvetna om.

Länsstyrelsen anser att det är orimligt att hästägarparet ska hålla reda om pojken är på plats och ifall han har dokumenterad allergi vid vistelsen och river därför upp beslutet. "Dessa får anses vara oskäliga villkor som även är svåra för klagandena att efterleva" skriver länsstyrelsen enligt Trelleborgs Allehanda.

Samhällsbyggnadsnämnden tvingas nu till ett nytt beslut i ärendet.

Alltså: vilkan dumheter! Allergi är en sjukdom, inte en rättighet. Om pojken är så allergisk får han hitta någon annanstans att vistas, hästarna som var först på plats och som är bofasta skall väl inte tvingas stå inne bara för att killen inte kan vara i närheten av hästarna. Det är i så fall HAN som isåfall skall hålla sig innomhus.

11. juli 2012

Alltså - vilket pissväder . Det spöregnar och skurar stup i kvarten.

Detta bedrövliga väder påverkar säkert också vissa tvåbeningars hjärnvirvlar, jag måste bara dela av mig med ett inlägg från ett välkänt Forum:


Hej,

Jag vill egentligen bara skriva av mej i ren frustration.

Idag var jag och fyra vänner ute och red.
Vi ser att det kommer en traktor bakom oss som kommer i hög hastiget fast han kör på liten väg och med vagn lastad med ensilagebalar.

Vi rider upp på ett led på höger sida så traktorn kan passera, men han saktar inte in, inte ens lite. Hästen som går längst bak blir rädd och sticker ut rumpan i vägen.´Inte ens då tycker bonden att det är dags att bromsa. Han kör rakt in i hästens rumpa med "bal gripen" (jag vet inte vad det heter).

Dags att bromsa?
Nej.

Hästen springer ut på intilliggande åker, ryttaren far av och hästen är lös.
Dom andra hästarna blir såklart stressade dom åxå, vi får kasta oss ut på åkern på andra sidan.

Då ser jag hur den påkörda hästen har fått tygeln under benet och jag kastar mej av min häst för att ha en chans att fånga honom. Han springer upp och ställer sej mitt på vägen.

Dags att bromsa?
Nej, han började gasa istället.

Jag springer mot traktorn och viftar som en galning för att han ska stanna.
Han tittar på mej, gestikulerar ett "ÄSCH" och fortsätter.

Paniken infinner sej. Hästen lyckas ta av sej tränset och springer över på andra sidan, tack och lov.

Traktorn fortsätter i samma hastighet som om ingenting har hänt.

Det är så man blir mörkrädd, bonden utsätter inte bara hästarna för fara utan även oss ryttare. Tänk om det hade varit mindre barn som var ute och red på sina ponnysar?

Ryttaren som ramlade av är inne och röntgas just nu.
Hästen har ett stort sår på ena bakbenet och är duktigt öm.
Men annars verkar det ha gått hyfsat bra iaf.

Tack ni som orkade läsa igenom allt!

 ---------------------------------------------------

Jag måste få gnägga att jag är jättetacksam för att vi har grannar och närboende som alla istortsätt visar hensyn och inte kör som dårar ❤!

 

Hästen förgiftades av granne - fick avlivas.

Tänk bara villka direkt illvilliga och korkade tvåbeningar det finns😥.

Islandshästen Silfurtoppur blev bara sex år. I över en vecka plågades han av neurologiska skador. Till slut rasade han ihop helt, och avlivades. Nu ska hästens njurar och lever analyseras.

Islandshästen Silfurtoppur överlevde inte gift­besprutningen.

- Jag har gråtit i två veckor, säger Susanne Hellman Holmström som ägde Silfurtoppur.

Det var 25 maj som en granne i Hörby besprutade sin åker. Susanne Hellman Holmström, känd kattpsykolog, var på boksläpp i Eslöv och hade stängt in sina katter. Spåren efter besprutningen syntes först i häst­hagen, där växter dött längs med. Efter några dagar började hästen Silfurtoppur bete sig konstigt.

- Han stod bara och ramlade. Man såg på honom att han var rädd att sätta ner hoven, säger Susanne.

Flera veterinärer undersökte, och till slut hamnade hästen på Helsingborgs djursjukhus. Inga skador hittades på muskler eller skelett.

- De sa att det måste vara neurologiskt, säger Susanne. Efter två veckor föll Sil­furtoppur ihop och kunde inte resa sig. Då avlivades han.

- Det är för bedrövligt, säger Susanne Hellman Holmström.

Nu har hon anmält grannen till polisen för grovt miljö­brott. Hörbys miljö­kontor utreder också händelsen. Skånska Dagbladet avslöjade fallet med den förgiftade hästen.

- Det har sprutats bekämpningsmedel vid brunnen, trots att skyddsavståndet ska vara tolv meter, säger miljö­inspektören Malin Holmqvist till Skånskan.

- Nu har vi begärt in sprutjournaler och uppgifter om vindförhållanden när bekämpningen utfördes.

Grannen vill inte kommentera besprutningen.

Av Maria Rydhagen
maria.rydhagen@kvp.se

Kirurgerna

Den här måste jag bara dela mer er, den är helt obetalbar 😀.

Fem läkare språkar tillsammans innan en operation.

Den första kirurgen säger:

* Jag gillar att ha revisorer på operationsbordet eftersom när du öppnar dem är allt inuti numrerat.

Den andra svarar:
* Jo, men du skulle pröva elektriker! Allt inuti dem är färgkodat.

Den tredje kirurgen säger:
* Nej, jag tycker verkligen att bibliotekarier är bäst, allt inuti dem ligger i alfabetisk ordning.

Den fjärde kirurgen bryter in:
* Vet ni, jag gillar hantverkare. Killarna har alltid förståelse när det blir några delar över i slutet och när arbetet tar längre tid än vad du har sagt från början.

Den femte kirurgen får alla att bli tysta när han konstaterar:
* Ni har fel allihopa. Politikerna är de som är lättast att operera.
De har ingen hjärna, inget hjärta, ingen stake och inte någon ryggrad.
Dessutom finns det bara två rörliga delar, munnen och röven, och det spelar ingen roll om du byter plats på dem.

Det är inte bara i en hästhage det kan gå hett till!

Kvinna ville inte lämna häststall - blev biten och slagen av ägaren.

Två kvinnor hade olika uppfattning om vad för typ av skada en häst led av. När den ena av dem ombads att lämna bygganden vägrade hon – och blev då misshandlad av stallägaren.

Kvinnor blev oense om hur häst skulle skötas och började slåss vilt i ett stall. Händelsen inträffade i mitten på januari i ett stall strax utanför Borås.

Stallägaren, som är i 50-årsåldern, och offret blev oense i en fråga om den rätta hanteringen av en skadad häst. Veterinär tillkallades och ägaren ville då diskutera djurets tillstånd i enrum med denna person. Den andra kvinnan ville emellertid inte lämna stallet och ägaren gick då till attack mot henne. Hon utdelade två slag mot huvudet, sparkade, knuffade, bet offret i armen samt drog henne i håret.

Stallägaren döms nu för misshandel och får en villkorlig dom som förenas med 75 timmar samhällstjänst. Hon skall även betala cirka 15 000 kronor i skadestånd till offret.

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se

Öppna bankkonto – få en Merca!

Tvåbeningar är bara underbara. Ingen vettig häst skulle någonsin fastna på limpinnen - eller?!??

Motornyheter från bytbil.com lördagen den 5 maj 2012:

Här är ett pr-trick som hette duga. Men det finns självklart en hake – en ganska rejäl sådan. Det finns pr och det finns PR-TRICKS. Här är ett exempel som faller i den senare kategorin. Den amerikanska banken C1 ger en Mercedes till alla nya bankkunder. Haken – du måste vara dollarmiljonär för att få öppna konto.

Kommer ni ihåg det oerhörda i Michel Moores ”Bowling for Columbine” – en bank i erbjöd ett gevär till alla som öppnade ett bankkonto hos dem. Det var i Michigan, i Florida är bankirerna mer raffinerade än så. Å andra sidan kan nog en lyxig Merca anses vara ett typ av ”jaktvapen” – dock är villebrådet ett helt annat.

Just nu har banken C1 ett specialerbjudande till traktens krösusar. Om de som sätter in en miljon dollar på banken i Tampa Bay, Florida, så får de en gratis Mercedes. De bilar som erbjuds är Mercedes SLK 350, E 350 Sedan, ML 350 eller E 350 Cabriolet, skattat och klart. 

Visst låter det fantastiskt. Men, det finns ett par saker som man bör veta innan du gör en förhastad pengatransaktion.

Bilen du får ”gratis” – räknas av banken som en förskottsbetalning på den ränta som pengarna kan ge inom en femårsperiod. Det innebär att för de som väljer att plocka ut pengarna i förskott, bara får de pengar som sattes in – minus kostnaden för Mercan.

redaktoren@bytbil.com

Friska hästar rör sig ojämnt.

En nyligen gjord holländsk studie med hjälp av 3D-teknik visar att friska hästar rör sig asymmetriskt.

Genom att mäta vinklarna och rörelserna i hästars ben när de rör sig rakt fram och på böjda spår har de holländska forskarna kommit fram till att friska hästar är asymmetriska i sina rörelsemönster. Samma häst skiljer sig också åt i sitt rörelsemönster beroende på vilket håll den rör sig åt. Generellt var skillnaderna mellan hästens inre och yttre benpar störst när hästen rörde sig medurs, alltså i höger varv".

Detta berättar tidningen The Horse.
---------------------------------------------------------------------------------------------
MYCKET interessant tycker jag!

Drömmar är gratis och grisar kan flyga!

Vissa tvåbeningar är verkligen otroligt optimistiska - denna här är härlig och jag måste bara få dela den med er, den är bara obetalbar. Som matte ofta brukar säga: en sådan häst vill alla ha men dom är svåra att hitta 😀.

Gissa vad priset tvåbeningen hade tänkt att betala för hästen: 15.000:- Danska kronor.😀😀😀

En liten chans kanske: om hästen hade varit 18 - 20 år. Men inte 8 - 10 år gammal perfekt häst😙. Om någon tvåbening råkar ha en guldklimp som svarar till nedanstående beskrivning så är hästen inte till salu för alla pengar i Galaxen:

Emne

Navn

Adresse

Postnr

By

Telefon

 

Email

web

Beskrivelse

18. april 2012

Allt eftersom jag surfar runt på nätet upptäcker jag massor av reklam som riktar sig till dom lite överviktiga tvåbeningar . Och det är verkligen MYCKET trams som dyker upp lite varstans, både i tidningar och TV-reklamer.

Överviktiga tvåbeningar är ofta så desperata att dom är villiga att prova allt (med undantag av att ändra matvanor och motionera mera) - här har alla lurendrejare oändliga möjligheter att tjäna stora pengar - fullständigt lagligt 😠.

Dock måste jag bara dela av mig med denna här, för den tar alltså priset:


Hejdlös bantningsplåsterbluff

 

8 april, 2012 Av Anna Bäsén

 

Mycket korkad reklam har jag sett i mina dagar – i synnerhet för diverse bantningspiller och olika detoxkurer. Desperata bantare är alltid tacksamma offer för bluffmakare. Men det här är ändå helt hejdlöst dumt:


Bantningsplåstret Total-Detox som lovar att suga ut fett, gifter och andra farliga ämnen ur kroppen genom fötterna medan du sover. Upp till åtta kilo på fyra veckor går man ned, lovar företaget.

Denna fett- och giftutsugande mirakeleffekt uppnås, enligt företaget med hjälp av ”negativa joner”.

Så här beskriver företaget det hela:

Plåstrets naturliga ingredienser absorberas av kroppen när du fäster plåstret under din fot. Produkten har ett antal positiva effekter på din kropp: Det förbättrar blodcirkulationen, rensar ut kroppens slaggprodukter, ger näring till din hud, öppnar upp kroppens meridiansystem och förbättrar mikrocirkulationen.”

Maken till mumbojumbo!

------------------------------------------------------------------------------------

Bara att hoppas att någon på Konsumentverket vaknar och sätter stopp för dumheterna. Dock skulle kanske vanliga konsumenter äntligen vakna och vägra acceptera såna här bluffmakare!

Byråkrati

Som jag flera gånger tidigare har gnäggat om är tvåbeningar ett märkligt släkte. Och några av dessa tvåbeningar verkar ha det som sin livsuppgift att förpesta tillvaron för andra. Vad sägs om nedanstående tramset!

Lite smidighet och välvilja hade aldrig skadat några myndigheter; att komma i kläm mellan byråkratiens kvarnstenar är något man inte önskar än sin värsta fiende:

 
Svartbyggt ridhus kan ge miljonböter.

Det nya ridhuset stod klart precis före jul. Men fortfarande finns inget bygglov, något som kan komma att stå ägarna mycket dyrt.

 

Även om kommunen utfärdar ett bygglov kan ägarna till det nybyggda ridhuset tvingas betala byggböter.


Ängelholm.

För att utvidga verksamheten på gården begärde ägarna bygglov för ett nästan 1 500 kvadratmeterstort ridhus. Något som byggnadsnämnden inte hade något emot så länge ägarna fick dispens från strandskyddet. Innan det var klart kunde inget bygglov skrivas ut.

Kommunstyrelsen beviljade dispensen från strandskyddet. Men länsstyrelsen väljer nu att överpröva beslutet.

Trots att varken bygglov eller dispens från strandskyddet är klart står ridhuset färdigt.

I lagens ögon spelar det ingen roll om bygglovet snart går igenom. Ägaren kan bli skyldig att betala straffavgift för svartbygge.

– Vi måste naturligtvis utreda det hela för att se om det har blivit fel i kommunikationen från kommunen eller om ägarna gjort något fel, säger Bengt Petersson, byggnadsinspektör på Ängelholms kommun.

Ägarna hänvisar till ett muntligt besked från kommunen. Att det funnits en risk med att börja innan allt är klart har de upplysts om. Vad risken inneburit har de inte vetat.

Reglerna kring svartbyggen är tydliga, det går inte att hävda att man handlat i god tro. Enligt den lagstadgade taxan skulle prislappen i det här fallet kunna landa på runt 1,7 miljoner kronor.

– Det kan bli så att det enda sättet att slippa en avgift är att åtgärda felet innan det tas upp i byggnadsnämnden. Det skulle innebära att man måste riva hela bygget, få ordning på sina papper och invänta ett startbesked innan man börjar bygga igen, säger byggnadsinspektör Bengt Petersson.

Byggböterna tillfaller kommunen. Det kan innebära att kommunen är mindre benägen att blunda för situationen.

Vad gör kommunen med pengarna?

– Vad jag vet går de in i den vanliga budgeten, de är inte öronmärkta för något speciellt, säger Bengt Petersson.

HD/NST Albin Brönmark 

Advokater - dessa 2-beningar bör på det starkaste undvikas!

Jag brukar ofta surfa på nätet - en häst måste idag hålla sig informerad om vad som händer på utsidan av staketet🙂. Tidningen RIDSPORT är en av mina favvo sidor att inhämta kunskap på. Häromdagen råkade jag se detta inlägg:

 -----------------------------------------------------

Advokatheder?

Vissa advokater borde skämmas. En vän som reklamerade en häst fick ett blixtsnabbt svar från en av landets mest kända (läs ökända) advokater, där denne strax anmälde sig som ombud för motparten.

Han svarade med skälen till reklamationen och fick ett nytt brev, där advokaten bad om adressen till sin egen klient(!). Motparten hade alltså enbart ringt för att rådfråga och vips skickade advokaten ut ett brev. Men han hade visst glömt att ta adress och tlfn. nr. till sin nya klient!

Från det att han svarar på min väns brev, så tar han betalt. Det är tredje gången man hör samma sak, om dennekände "häst-advokat". Är det undra på, att många hästaffärer idag leder till tvister i tingsrätten?

Matte har också gjort en dyrköpt erfarenhet - hon mailade en jurist och frågade honom bara en liten enkel fråga. Svaret (som stortsätt var bara struntprat, skrivet på ett obegripligt "advokatska") rymdes på ett knappt halvt A4 papper.

För detta hade killen mage att ta betalt 8.000:-😠. När matte påpekade att fakturan nog var riktigt "saltad" svarade killen att han inte tyckte om mattes ton & attityd. Villket ljushuvud 🙃. Jag skulle gärna sett hans min om det hade varit ombyta roller

Skogen bommas igen för ryttare!

Detta kan man läsa i Skånska Dagbladet idag.

Man vet inte om jag skall skratta eller gråta - för om vi hästar efterlämnade ett djupare hovavtryck på en skogsväg får markägaren spell - men när skogsmaskinerna bokstävligen förstör omgivrningarna - är det fullkomligt i sin ordning 🤒😠.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS