Ghäggbloggen 2020

Farliga stenar!

Jo, idag blev matte riktigt sur på mig (och det händer kanske 1 gång per 10:e år)....🙂

Det var nämligen så här. Vi var ute på en härlig runda och matte tänkte rida fram till brunnen på den gamla vandringsleden. Skogsmaskinen hade gjort ett par fina, breda spår i marken och rensat krattet som växte mitt i spåret. 

Förr i tiden kunde man fortsätta runt brunnen och sen upp i en rätt brant stig och komma fram till på toppen av backen. Denna stigen är tyvärr borta för länge sen då skogsmaskinerna har förvandlat hela åsen till grön öken. Men resterna av brunnen finns fortfarande, då där vände vi.

So far så good. Men på hemvägen så "frös jag fast" och vägrade röra mig framåt - för där stod det en stor, farlig stenbumling. Och som alla söta Islandshästar vet så är såna här stora stenar inte att leka med! 🙂🙂🙂

Så matte och jag "diskuterade saken" i ca 10 minuter innan jag gav med mig...

Hovikyr

Otroligt som mina hovar har växt, senast hovisen var här är knappt 9-10 veckor sen. Vanligtvis, eftersom jag går oskodd brukar hovisen infinna sig med 3-4 månaders mellanrum. Men nu blev det lite "akut" då matte knappt fick på mig bootsen senast när vi skulle ut och rida.

Annars har det inte varit så värst mycket att gnägga om, sommaren har kommit och försvunnit rätt snabbt och egentligen var det både konstig och trevlig sommar. Lite insekter och bara 1 veckas värmebölja. Det kan man saktens klara.

Lukka är en märklig häst kan man verklgien gnägga. I våras fällde hon av så fint, var så läcker i mars/april. Sen fick hon fnatt och satte den absolut VÄRSTA vinterpäls någonsin. Så matte klippte henne bara framtill för hon stod och svettades i hagen. Nu har vi september och "kamelen" har fällt av björnpälsen och satt den läckraste sommarpäls mi mannaminne. Ja, den hästen är bara ganska enkelt en matematikers mardröm = totalt oberäknelig 🙂

Midsommar!

Ja, inte blev det gnäggat så där jättemycket sen klippningen för ca 1,5 månad sen. Anledningen är att det inte är något speciellt att gnägga om. Livet går sin gilla gång,

Corona-pandemin skördar liv i städerna och på alla äldreboenden. Folk lär sig aldrig. Efter varje firande så som Valborg, studenten och annat smått & gott så exploderar antal nya smittade. Som matte brukar säga: det finns 3 sorts 2-beningar:

  • dom som aldrig lär av sina fel
  • dom som lär av sina fel
  • dom som lär av andras fel

Matte är iaf. jättenöjd med att tillbringa dagarna tillsammans med husse, Milo, oss hästar och sina 3 undulater. Hon behöver inget live-sällskap, det hon vill ha har hon på nätet.

Men en sak måste jag bara gnägga om: matte har börjat skriva en bok! En erotisk Sci-Fi bok. Jo, matte ÄR full av överraskningar. Och det roliga i kråksången är att hon har frågat sin bästis om testläsning; bästisen fick hicka och svimade nästan....🙂🙂🙂

Och klippt var det här. Igen..

Det är ju inte riktig klokt! Idag blev det klippningsdax igen.... altså. Matte muttrar något över jävlig päls och jag kan så absolut hålla med....Det blev nästan en full skottkärra, senaste klippning den 28:e mars! Precis 2 månader sen alltså 😙

Men nå skall det bli varmt, äntligen sommar önskar många sig (dock inte varken jag eller matte). Och då är det skönt att bli av med pälsen för matte hatar om jag blir svettig når vi rider.
 

Ridturer i massor!

Ja - denna månad har vi verkligen cruisat riktigt mycket.... Helt underbart. Inga insekter än, lagom fin temperatur och Stora Grusvägen har numera det bästa underlag, perfekt för mina hovboots.

Matte blir smalare och lättare för varje månad - inget jag klagar över kan jag gnägga... 🙂😉🤩

Maj du sköna

Jo, det börjar arta sig... även om det har blivit lite kyligare så är det helt underbart. Fint väder nästan varje dag - OK, här om dagen så kom det en störtskur, så kraftigt att matte undrade om taket höll! 😲

Vackert är det iaf. när bokträden har fått sina irrgröna blad. Och min leverans av HorseHage har nu också äntligen blivit förslad på plats. Gubben som vanligtvis har hjälpt till i alla år har nu blivit rejält gammal (grinig har han alltid varit men nu är han verkligen jobbig). Men - när nöden är störst så brukar hjälpen vara närmast.... vår granne har köpt en helt fantastisk liten bobcat och med den kan han lyfta 1,5 ton.

Mina pallar väger knappt 500 kg så för den grannens nya leksak var det en barnlek!

Nya pjux

Efter mer än 2 års trogen tjänst så blev mina gamla hovboots mogna för soptunnan och idag fick jag inviga 2 sett nya pjux, Cavallo Trek slim. Slim är egentligen för bakhovar men dom passar förträffligt på båda mina fram- och bakhovar. 

Nu har det varit jättetorrt i flera veckor, det behövs lite regn. Undrar hur sommaren blir i år för det liknar nu väldigt på det som hände för 2 år sen.

Umiskännlig vårtecken.

Ett umiskännlig vårtecken är när Lukka börjar fälla. Och då fäller damen i 3 olika stadier. Matte bara suckar för jag vet så väl hur hon HATAR den där "vidriga" Islandshäst pälsen.

Hursomhelt - igår stod linlöpning på schemat då det blåste och var rejält surt ute. Matte hade egentligen tänkt rida en sväng men i och med att jag skall "inviga" ett par nya hovboots + att skrittsträckan upp/ner för Stora Grusvägen tar minst ett kvart - 20 minuter så var matte inte så värst sugen på att frysa ihjäl. För när det blåser så här känns det kallare än snö och minus 5.

När matte var klar med linlöpningen och jag var färdigt "pysslad" så fick Lukka komma ut på stallgången för en rejäl rykt. Och jo, ni kan se bild. Matte undrade faktiskt om hon plötslig har fått 3 hästar = 2 inne och 1 utanför 🤪

Och klippt var det här..

Årets varmaste dag och då passade matte på att klippa. Egentligen skulle hon klippa bara halva men efter att ha slutat med sin "helvetesmedicin" har  hon verkligen piggnat till - så hela pälsen åkte av. Och gissa om jag njöt!! 

Egentligen två månader tidigare än vanligt, förra året blev jag klippt först i slutet på maj månad. Så matte räknar med att om 2-3 veckor är jag vacker och svart igjen.

Underbar ridtur

Ja - man kan så absolut vänja sig, strålande solsken och trevliga temperaturer.... Nu är det vår på riktigt!

Matte tränar med sin nya mobil och visst blir det fina bilder! 

Nu börjar det verkligen arta sig!

Ja - nu börjar det arta sig, dagarna blir längre, solen skinner och ridturerna blir oftare och längre. UNDERBART! 

Hoppas nu bara att mina 2-beningar inte råkar illa ut för den där hemska Corona...

Äntligen ridtur!

Det verkar som om timmerbilarna har försvunnit - iaf. för ett tag för när vi äntligen vågade oss ut så fanns det inga fler timmerhögar.....Håll tummarna och hovarna för att vi får en fin vår-sommar-höst och möjigen vinter utan dessa "terrorister".....

Eftersom matte inte har ridit så mycket i vinter så har hon upptäckt ännu en konstnärlig ådra - nämligen att hon är jättebra på att skriva noveller... Ja - dessaär inte meningen att ge ut men av och till skickar hon några till en cyberkompis i utlandet.

Men nu hoppas jag då att hon ersätter skriverierna med rideturerna 🙂

Som att bo på Mars

Det har varit en sammanhängade höst helt sen oktober förra året. Matte säger at det är som att bo på Mars där varje årstid varar i 6 månader. Nåja - det såvidt jag vet finns det inga hästar på Mars så mina kunskaper i det henseende är rätt begränsade.

Dock kan jag gnägga om att man kan nästa räkna dagarna på 4 hovar när det INTE regnar...Altså detta pissväder gör att grundvattnet står högt. Vi har det jättebra för våra hagar och allt runtomkring oss är rejält drenerat så vi har fina, torra hagar. Oavsett hur mycket det har regnat är det torrt og fint. Inga chans till mugg och så.

Men många stackars Islänningar som går i lösdrift har det mottigt. Den tjocka pälsen och det eviga regnandet har gjort att många tampas med regnskållor. Matte tycker så synd om ryttarna som dag efter dag måste rykta dessa lerbjörnar...

Denna eviga höst

Ja - ni har säkert märkt att det inte har varit speciellt med aktiviet i gnäggande. Men denna eviga höst (man skulle nästan tro at vi bor på Mars, där har varje årstid 6 månader!!!) kan få vilken häst som helst att deppa.

Vi har det ju iofs helt FANTASTISK om man jämför hur andra stackars hästar, ponnyer och Islänningar har det.  Våra hagar är torra och fina, finns inget lera och upptrampade delar. Men jag har sett hur det ser ut annanstans.... bar vår grannes hagar. Dom är så otroligt vassjuka, undrar om dom hästarna blir sjuka av gräset...

Insektlampan har lyst i hela vinter, det var ingen idé att ta ner den da det knittrar oupphörligt av insekter!

Jag har byt till vårkostym, nu är jag helt svart och läcker (dock menar matte på att jag har fått allför lång päls, så jag misstänker att det blir klippning igen så snart det blir varmare). Men stackars Lukka STORFÄLLER, nu ser hon rätt så bedrövlig ut när hennes päls lossnar i stora sjok...

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS