Utanför staketet 20

Molly tog snabblån för att åka taxi från Falun till Stockholm

På en helg kunde Molly, 23, spendera 20 000 kronor för att åka från Falun till Stockholm, för att festa och shoppa. I dag har hon skulder på över en halv miljon kronor.

– Det är det värsta jag sett i det här programmet, säger ”Lyxfällans” programledaren Magdalena Kowalczyk. Det började med ett snabblån för att spela på hästar och en dröm om ett lyxliv. Hon lånade pengar och spelade på trav. Helgerna gick ut på att festa och leva loppan – långt hemifrån, i Stockholm.

– Jag hade blivit varm i kläderna kring en viss livsstil och ville upprätthålla en fasad. Tryckte bort det som var jobbigt inom mig genom att festa.

Det gick så långt att Molly tog en taxi från Falun till Stockholm och tog snabblån för tusentals kronor – med 30 procents ränta.

Förstörde relationer

Till slut kunde Molly inte ta fler snabblån. Hon var helt blockerad, på grund av alla betalningsanmärkningar. För att kunna fortsätta festen började hon i stället låna pengar av vänner och familj för att kunna fortsätta festa. Flera av dem har hon ingen relation med i dag.

– Jag har levt i någon falsk värld där jag inte brytt mig om mina relationer till mina kompisar. Jag har hela tiden bara sett var kan jag få pengar i från, säger hon i avsnittet.

”Är jävligt ledsen”

2019 tog pengarna slut och Molly kunde inte längre fortsätta leva som hon gjort. Hon flyttade hem till sin pappa. Det slutade med 11 anmälningar till Kronofogden, löneutmätning och en skuld på 574 784 kronor.

Så kan Nasa avvärja hotet från måndammet

Partiklarna kan förstöra utrustning, och 1972 fick en astronaut en allergisk reaktion när han borstade av sin rymddräkt. Nu har forskare utvecklat teknik som ska lösa problemet med måndammet. Tanken är att det kommande besöket på månen 2024 ska utgöra ett första steg i en mer långsiktig närvaro, och då är det desto viktigare att åtgärda ett konkret problem. Det handlar om måndammet, som helst ska hållas borta från den miljö där astronauterna bor. Harrison Schmitt har beskrivit doften av regolitpartiklarna som bränt krut.

Vid Apollo 17:s besök 1972 drabbades astronauten av en allergisk reaktion när han försökte borsta bort dammet från sin rymddräkt. Eftersom partiklarna ständigt badar i strålning får de en laddning, vilket gör att de vill fästa sig vid varandra och klistra sig till rymddräkterna. Problemet handlar inte bara om eventuella hälsorisker, utan de vassa partiklarna riskerar att skada dräkter och teknisk utrustning samt bidra till felaktiga avläsningar.

Förra året gick Nasa ut med en uppmaning till universitetsstudenter att hjälpa till med att hitta en lösning för måndammet, och nu har University of Colorado Boulder utvecklat en metod som verkar fungera. Tekniken handlar om att skjuta ut negativt laddade lågenergipartiklar.

Läs mer: Ny teori utmanar – så här kom vatten till jorden
– Om du utsätter ett dammlager för en ström av elektroner så kommer den dammiga ytan att samla på sig ytterligare negativ laddning. Men om du pressar in en nog stor laddning mellan de enskilda partiklarna kan de börja skjuta ifrån sig varandra och bete sig på samma sätt som magneter gör när fel ände sätts mot den andra. Laddningen blir så stor att de stöter bort varandra, och därmed lyfter dammet från ytan, säger Xu Wang vid universitetets Laboratory for Atmospheric and Space Physics.

I studien har forskarna testat sin apparatur i en vakuumkammare nedsmutsad med Nasas regolitsubstitut. Kammaren innehöll ett antal prover som skulle representera rymdmiljön, bland annat i form av glasobjekt och den textil som rymddräkterna är gjorda av.

Enligt forskarna var resultatet mycket riktigt att dammet fullkomligt hoppade av proverna, och apparaturen lyfte av mellan 75-85 procent. En färdig produkt som kan användas vid den dagliga städningen skulle kunna stå klar ganska så snabbt. Studien publicerades i Acta Astronautica

Sedan 2014 har mystiska kratrar börjat dyka upp i Sibirien

Nu har ytterligare ett 50-meter djupt hål observerats som tros ha orsakats av en isvulkan. ”Det är kolossala naturkrafter”, säger forskaren Evgeny Chuvilin.

Den arktiska tundran som breder ut sig över norra Ryssland har på senare år haft ovanligt höga sommartemperaturer. Ett exempel är staden Tiksi som i somras drabbades av värmebölja och i juni uppmättes temperaturen 34 grader.

Detta i ett samhälle vars normala genomsnittstemperatur under den sommarmånaden ligger på 2,9 grader enligt Weatherbase. Inte nog med det, i snitt har TIksi åtta dagar med snö i juni. Men inte i år.

Och de allt högre temperaturerna gör att det händer saker i marken

Läs mer: Klimatförändringar bryter upp USA:s kärnavfallsgrav
De senaste åren har flera större kratrar observerats och nu har ytterligare en hittats. Det skedde av en slump när ett tv-team flög hem från ett uppdrag på Jamal-halvön.

När forskare åkte dit för att undersöka saken såg de att explosionen hade haft sådan kraft att rejäla is- och stenblock slungats hundratals meter från epicentret. Kvar var ett i det närmaste cylindriskt 50 meter djupt hål.

Klimatförändringar orsaken?

Forskarna säger att det inte går att fastställa exakt när hålet formades eller huruvida det är klimatförändringar som ligger bakom. Däremot så har allt fler av dessa kratrar upptäckts på senare år, och ett faktum är att de sammanfaller med att Ryssland har haft värmeböljor på sommaren. Men vad är det då som gör att kratrarna uppstår? En tes är att en så kallad pingo, en kulle av jordtäckt is, kollapsar. Dessa uppstår när smältande permafrost orsakar metanfickor under jorden – och när de kollapsar kan det tydligen ske en våldsam explosion.

– Vad vi har sett i dag är slående när det kommer till storlek och prakt, säger Evgeny Chuvilin vid Skolkovos tekniska institut, enligt Siberian Times.

Även om kratrarna kan vara praktfulla så är de inte helt oproblematiska. För det första kan det vara farligt att vara nära när en sådan här isvulkan får sitt utbrott. För det andra så är det stora mängder metan som släpps ut. Och metan är ur växthusgas-perspektiv mycket värre än koldioxid. Så om antalet exploderande pingos ökar kan detta i sin tur bidra till en ökad växthuseffekt.

”Objektet är unikt”

Bildandet av pingos kan även förstöra gasledningar. Flera oljeläckor har orsakats på grund av att markförhållandena förändras.

Men det slutar inte där. Smältande permafrost kan leda till sjukdomar och 2016 så drabbades ett område på Jamalhalvön av mjältbrand. Detta kunde härledas till att infrysta sporer av bakterien lösts upp i vattnet. Men även om förändrat klimat kan vara en orsak så är det inte utrett om det är den enda. Vasily Bogayavlensky vid ryska olje- och gasforskningsinstitutet i Moskva, menar att aktivitet som att borra efter gas kan vara en faktor som påverkar. Men till tv-kanalen Vesti Yamal ville han inte avslöja hur.

– Det här objektet är unikt. Det för med sig massvis med forskningsinformation, som jag inte är beredd att avslöja ännu, säger han.

Asteroid

I helgen kommer en jättelik asteroid passera jorden. NASA har nu full koll på asteroiden som kan vara större än Empire state building.

2020 kommer gå till historien som ett av de mest kaosartade åren. Förutom krisen med coronapandemin kommer nu larm om jordbävningar nära en supervulkan.

En jättelik asteroid kommer också att närma sig jorden i helgen, och det var inte länge sen en asteroid stor som Mount Everest passerade oss med hyfsat liten marginal. Den asteroid som kommer flyga förbi oss den 6 juni har NASA nu full koll på. Asteroiden beräknas vara mellan 250 till 570 meter lång.

Det här innebär att den kan vara länge än Empire state building som är hela 443 meter lång. Asteroiden färdas i en hastighet på 18 024 kilometer i timmen.

Passerar på säkert avstånd

Men du kan vara lugn, forskarna tror inte att asteroiden kommer att kollidera med jorden, utan att den kommer att swisha förbi på säkert avstånd. Det de håller koll på är att den inte tar sig in i jordens atmosfär. Man tror att den stora rymdstenen kommer att missa vår planet med över 4 miljoner kilometers marginal. Den här stora asteroiden är den sista av fem asteroider som kommer att passera oss under veckan, skriver local12.

Coronavirusets effekt

Coronavirusets utbrott och efterföljande nedstängningar har lett till oanade konsekvenser. Enligt forskare har den minskade aktiviteten fått jordklotet att vibrera betydligt mindre än tidigare.

Spridningen av coronaviruset har resulterat i ett stort antal insjuknade och döda, både i Sverige och internationellt.

Men utöver de många dödsfallen har viruset också medfört andra oväntade effekter. På nationellt plan har vi exempelvis renare luft än någonsin i huvudstaden.

När världen nu står stilla får det även konsekvenser globalt. Enligt forskare vibrerar jordklotet betydligt mindre nu, skriver Science Alert. Forskarna menar att det är en direkt konsekvens av att det är så lite aktivitet på jorden för tillfället – planeten "står still".

UPPTÄCKER NYA LJUD

Till exempel har det seismiska bullret i Bryssel minskat med 30 till 50 procent sedan Belgien införde åtgärder för social distansering i mars, skriver CNN. Vilket i sin tur har inneburit att seismologer nu har kunnat upptäcka ljud som annars skulle drunknat i det vanliga stadsbullret.
Forskare i Los Angeles och London har noterat liknande trender.

Oavsett vad seismologerna nu kan utläsa tyder detta på att de allra flesta lyssnar på myndigheterna och stannar inomhus.

Asteroid närmar sig jorden: "Stor som Mount Everest"

Radioblixtar är en av rymdens största gåtor. Mystiska signaler sänder ut lika mycket energi som en miljard solar. Nu har man upptäckt ett mönster i de mystiska radioblixtarna – och nu kommer en hisnande teori från Harvard-Smithsonian Centre-professorn Avi Loeb: att de är signaler från en främmande, utomjordisk civilisation.

”Jättelika rymdskepp med segel”

Mystiska signalerna i rymden dyker upp var sextonde dag

Alien signaler

Radioblixtar är en av rymdens största gåtor. Mystiska signaler sänder ut lika mycket energi som en miljard solar. Nu har man upptäckt ett mönster i de mystiska radioblixtarna – och nu kommer en hisnande teori från Harvard-Smithsonian Centre-professorn Avi Loeb: att de är signaler från en främmande, utomjordisk civilisation.

”Jättelika rymdskepp med segel”

Mystiska signalerna i rymden dyker upp var sextonde dag

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS