Min gnäggblogg 2012

Lite nostalgi: regler för ridning i ridhus.

Idag finns det väldigt många privata ridhus och också dom flesta ridklubbar har ridhus.  Men förr i tiden (ca 20-25 år sen) var ridhus mycket sällsynta och då fanns det också strikta regler. 

 

Här kommer en klassisk goding som faktiskt fortfarande gäller - men som dom flesta ryttare idag inte har en susning om - nämligen:

 

 

Vid självständigt arbete i ridhus gäller följande regler:

 

 1. Knacka och invänta svar innan du går in i ridhuset.
 2. Klädsel och utrustning skall i första hand ordnas utanför ridmanegen.
 3. Ridning skall ske under tystnad.
 4. Vid ridning i båda varv hålls vid möte till höger.  Vid fler än fyra ryttare i ridhuset rider ryttarna i samma varv.
 5. Skritt rids innanför fyrkantspåret.
 6. Ryttare på volten lämnar företräde för dem på fyrkantspåret.
 7. Halt görs i mitten av en volt.
 8. Ryttare får inte rida i bredd.
 9. Hoppning och longering får endast bedrivas på fastlagda tider.  På andra tider efter samtliga ryttares medgivande.
 10. Efter avsluttat ridpass - meddela när du ämnar föra ut hästen ur ridhuset.

 På den "goda gamla tiden" när matte hade häst/ponny och inte hade eget ridhus brukade hon lasta sin häst och köra till ridhuset.  Och det var lika "spännande" varje gång villken "röra" man skulle få uppleva just den kvällen Ler.

 1. knacka och invänta svar - jo, det kunde faktiskt hända att folk knackade, men utan att invänta något svar flög ridhusporten upp och in kom det en eller flera hästar som en ångvält .
 2. klädsel & utrustning.... - detta var stortsätt ingen som brydde sig om, man sadlade & tränsade mitt i ridhuset och var såklart i vägen för alla.
 3. ridning skall ske under tystnad - visst, det kan ni tro!  Det smackades och smackades och smälldes med ridspöt.  Ju högre dess bättre.  Värst var det när en ryttare hade med sig sin instruktör - denna vrålade och gormade och det var fullständigt omöjligt att bevara koncentrationen .
 4. vid ridning i båda varv hålls vid möte till höger - inte sällan var man på god väg att kollidera, speciellt ponnyryttarna struntade fullständigt att hålla till höger.  Vi fler än fyra ryttare rida i samma varv - var det fler än 3 stycken i ridhuset blev det nästan vilda västern...
 5. skritt rids innanför fyrkantspåret - inte bara skrittades det på fyrkantspåret men ofta ställde också ponnyföräldrar sig precis mitt på fyrkantspåret....suck.
 6. ryttare på volten lämnar företräde..... - här kunde det ofta bli en salig röra.  Ofta fick man "tvärrnita" när ryttaren som red på volten höll på att ränna rätt i ryttaren som befann sig på fyrkantspåret.
 7. halt görs i mitten av en volt - näää, du skojar!
 8. ryttare får inte rida i bredd - speciellt små ponnytjejer brukade rida två och tre i bredden glatt tjattrande.  Om man sade till dom kom gärna en förälder flygande från läktaren och var otrevlig.
 9. hoppning och longering..... - ja, detta var en hel kapitel för sig.  Ridhuset var 80 meter långt och varje kväll var det ridskola på den ena halvan och privatryttare på den andra halvan.  Ridhuset delades med bara bommar på marken.  Inte sällan brukade privatryttarna börja longera sin häst mitt ibland 6-8 ryttare - utan att fråga naturligtvis!  När ridskolan hade hoppning på schemat hände det ofta att elevryttarna inte klarade av att hålla sig inne på ridskole-halvan men svischade över på privatdelen och där blev det livat värre.
 10. Efter avsluttat ridpass - meddela.... - näh, man hoppade av hästen och gick ut, några gånger lämnades ridhusporten "på vid gavel" öppen...  En ponnytjej som blev bett om att stänga ridhusporten efter sig klagade till sin mamma och sa att "tanten på läktaren var hotfull"....
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS