Dagbok

Min Gnäggblogg 2011

Lördagen den 31. december

😘 Årets sista dag.

Idag har vi också varit ute på en härlig ridtur.  Landskapet var som tagit ut av en saga.  Igår småregnade det och det var riktigt småruggigt men natten till idag blev det rejält kallt, minus 3-4 grader.  Och då blev det rimfrost på varenda strå, varenda gren och varenda barrnål.  Helt underbart vackert kan jag gnägga om 🙂.

Nu är det dags att summera året som har gått - och jag får gnägga att det har varit ett helt underbart år, ett år att minnas för oss, Lukka och mig:
 
*båda vi hästar har hållit oss friska, skadefria & glada,
*matte och Lukkas extramatte har tagit mycket väl hand om oss hästar,
*Lukkas extramatte har verkligen fått kläm på det här att rida en riktigt bra Islandshäst (det är så roligt att se henne & Lukka tillsammans),
*Lukka har nu fullt förtroende för sin hovslagare och numera sover sig igenom "pedikyren",
*mattes mediciner fungerar förträffligt och detta gör att hon kan rida som vanligt,
*det har varit ett jättebra år för hösilage och HorseHage och halm.

Listan kan säkert göras mycket längre 😀.

Denna gången låter jag vår lilla charmknutte Andy the Corgi önska er alla, både 2- och 4-beningar ett gott Nytt År, måste 2012 bli lika underbart och framgångsrikt för er allihopa 😘.

Fredagen den 30. december

😀 Weeeehhaaa - ridtur idag!

Ja, som overskriften säger har vi prinsessor varit ute och cruisat i geografin.  Den lilla vintervilan har varit bra för oss och den här gröna vintern är bara helt perfekt till sköna ridturer.

Både matte och Lukkas extramatte njöt för fullt när vi dansade i tölt sida-om-sida och galopperade i alla uppförsbackarna 🙂.
 

Måndagen 26. december

😘 2. Juledag.

Denna Julen har varit bara helt UNDERBAR, både för oss hästar och för våra 2-beningar 🙂.  Tillsvidare njuter både Lukka och jag av en välförtjänad mini-semester (rättare gnäggat: mini-vintervila); matte har skyhöga rid-abstinenser men tycker att vi verkligen behöver en liten vila. 

Några julklappar har det inte blivit för både Lukka och jag har allt en häst kan önska sig - men det har vankat godsaker i krubban i form av äpplen, morötter, hackad lusern och annat smått & gott 😀.

Vädret är helt toppen, det är nästan +7 grader och det känns nästan som våren.  Både lilla vovven och jag fäller något helt kopiöst!  Om ett par veckor skall ni få se den läckraste, svarta sommarpäls .

Onsdagen den 21. december

😠 Älgbekymmer igen!

Ja, som overskriften indikerar - så "är vi där igen" så som alltid på denna tiden på året. 

Som jag tidigare i mars gnäggade så har vår djurvän/jägare-granne en fix idé om att stödutfodra djuren vintertid.  Och då kör han fram några helt ENORMA högar med morötter .  Gubbens ägor är så stora som halva kommunen - men dessa förgrymmande morötter MÅSTE alltså ligga där som vi skall passera när vi skall ut och rida.  Det finns ingen annan väg ut än dom två - den ena är Stora grusvägen och den andra är en bred traktorväg som vår andra granne har som inkörselsväg.

I år är det ju helt vansinnigt att lägga upp dessa stora moröthögar för så millt som det är kommer dom att mögla & stinka pyton om bara några dagar 🤒.

Men tillsvidare så har älgerna Julbord och det kan vara upp till 7-8 stycken  och bara i eftermiddag så sprang det älgar hit & dit; både jag och Lukka var ganska "på tårna" för att gnägga så 🤨.  Tänk om några av dessa djuren skulle få för sig att hoppa över staketet in till oss 😮....

Då skulle både matte och vi hästar vara måttligt roade 😠.

Måndagen den 19. december

🙂 Vintervila på sparlåga.

Varje år från och med 20. december och fram till första veckan i januari brukar Lukka & jag få en liten, välbehövlig vintervila. Dock ställs vi hästarna inte helt av, matte och Lukkas extramatte brukar ta oss ut en liten, lugn sväng 1-2 gånger i veckan 😘. 

I år ser det till att det blir en grön Jul utan snö - men ärligt gnäggat är det inte så dumt för detta är visst att föredra framför "varken hackat eller malet" - eländig isigt underlag med porös geggigt/sluddsnö 😥.

Matte brukar flitigt hålla kontakten med många av sina cybervänner runt om i världen och får då och då riktigt roliga humor-mails.  En av dessa måste jag bara få lägga upp här:

"Å drive med hest er litt som å samle på frimerker: Det begynner som en uskyldig hobby, men ender gjerne i en diagnose. Sitatet dukket opp på fjesbokveggen til en venninne forleden, og jeg rappet det umiddelbart. For visst begynner jeg å nærme meg diagnosestadiet. Hva ellers kan forklare at jeg uten å protestere alt for mye daglig trekker opp mot Sørkedalen, det kaldeste, villeste og mørkeste stedet i Oslo, for å vime rundt i svartmørke, tåke og gjørme i timesvis?

For i Sørkedalen står lille mulen, og lille mulen må ha kos og stell og trening enten det regner, snør eller blåser. Eller, som i det siste, tåka ligger så tett innover dalen og rundt hushjørnene at det er blitt en vane å gå med hjelm på stallområdet. Mulen er hvit, en klar fordel i natt og tåke: Jeg er en av de heldige som ser hesten i vinterhalvåret. Til gjengjeld ser ikke hesten ut.

Jeg kan plukke ut hestefolk på mange kilometers avstand. Lenge før jeg får ferten av dem, kan jeg se om den som kommer mot meg er en av oss. Hestefolk har et ”noe” over seg, noe udefinerbart i måten de går på, står på og snakker på. Kvinnene er gjerne litt karslige og snyter seg gjerne med pekefingeren, mens mennene stort sett er fraværende. Dog finnes det en håndfull, og felles for dem er at de gjerne går rundt og ser ut som de tenker dype tanker samtidig som de holder øye med ”ting”. En lett bøy på nakken, en rynke mellom øyenbrynene, et smått hjulbent ganglag… Og ikke minst dette at du alltid finner dem luskende rundt i stallen eller ved ridebanen, med det samme skulende blikket mot alt fremmed eller ureglementert som du finner hos gode vaktbikkjer.

-Det er dyrt å ha hest, sier folk. –Og mye arbeid, er det ikke? Joda, og neida. Selvsagt er det mye arbeid. Det går timer hver eneste dag, og mange dager er motivasjonen for å dra i stallen så lav at det bare er en ting du har mindre lyst til enn å dra opp i stallen, og det er å la være. At det er dyrt er en annen sak. Det er mye som koster penger, og mange ting man må si nei til, men avhengighet er avhengighet og et hestemenneske er ikke ulik en narkoman på det punktet: Du finner alltid penger til den ene tingen du ikke kan leve uten.

Alternativet til å ha hest, sier seg selv: Å ikke ha hest. For beboerne på hesteplaneten finnes det med andre ord bare ett egentlig alternativ. Visst finnes det de som har forsøkt å klare seg uten, som har flyttet fra hesteplaneten til andre planeter og til og med overlevd i et hardt, fiendtlig klima i mange, mange år. Du ser dem i byen, sittende på en krakk på kaffebar sammen med trillegruppa og kjenner dem igjen på det forvirrede blikket som sier at de er havnet på en fremmed planet. Eller du ser dem, formålsløst virrende rundt i byens parker søndags formiddag på jakt etter noe de har glemt, med bare et halvt blikk på bikkje, barn og unger. Rastløse, hvileløse sjeler, som løfter hodet i det du går forbi og duften av hestesvette, møkk, flis og lær treffer neseborene deres og de plutselig husker. Noen ganger møter de blikket ditt et kort sekund, og i taus desperasjon lar de deg vite hva de tenker: -En hest, en hest! Ta alt sammen, mann, bikkje, unger, villa, hele sulamitten! Gi meg bare en Hest!

Før eller siden vender de tilbake, hjem til hesteplaneten. Til forregninger, frossen kutterflis, råtne gjerdestolper og møkkete dekken. Til vannslanger som må tømmes hver gang du har fylt vannkarene, bokser som må møkkes hver fordømte dag, klær du aldri får fri for hestehår, lær som må smøres, høver som må stelles og vinterpels innsauset i gjørme, hvor du gjør alt for et prust og glemmer verdens jammer i det en firbent skapning legger mulen mot kinnet ditt.

De vender hjem som spøkelser, som små, tynne, grå forhutlede vesener, og i det de trår over dørstokken til stallen skjer den mest vidunderlige forandring: De begynner å leve igjen. Blikket klarner, ryggen rettes, kanskje snyter de seg med pekefingeren før de strener karslig bort til trillebår og møkkagreip, og glemt er alle sorger, både de fra i går og de som kommer i morgen.


Vi ere en nasjon vi med, vi homo eqqus caballus".

Måndagen den 12. december

😀 Vilken helt UNDERBAR ridtur! 😀

Idag stack vi ut alla 4 och jag måste bara få gnägga hur härligt det är när vi får tölta sida-om-sida med flagrande man!  Lägg därtill ca 5 plus grader, vindstilla och världens mest perfekta underlag = bättre än så här kan det inte bli 🙂.

Både min matte och Lukkas extramatte njöt i fulla drag när vi töltade och galopperade i friskt tempo, hovarna bara smattrade i grusvägen 😀.  Matte kommer nog att sväva på moln resten av dagen, det är jag helt säker på!

Annars undrar jag verkligen hur vintern blir för jag fäller något helt enormt och där som jag är klippt har jag fått vacker, riktigt blank och läcker sommarpäls 🙂. 
Förra året så fällde jag också men bara lite och satte sen extra tjock vinterpäls.

Söndagen den 11. december

🙂 Härlig ridtur, 3. söndagen i advent.

Helt underbar ridtur - solen tittade fram och det var minst 5 grader varmt.  Suveränt bra underlag att tölta på, Brattstigrundan var röjt för både träd & grenar eftersom jägarna var en tur i stugan. Dom kanske skall fira Jul där .

Hursomhelst - det gäller att fånga dagen som matte så vist säger för i början på nästa vecka blir det "pissväder" igen och i och med det så blir det då innomhusaktiviteter 😉.

Vi saknade Lukka och Lukkas extramatte på ridturen idag men det är ju egentligen klart att med barn & familj blir det väldigt mycket "måste´n" som skall ordnas innan julhelgen.  Men egentligen är det också jättetrevligt när jag har matte helt för mig själv 😀.

Onsdagen den 7. december

😀 Nyskodd idag.

Jag är alltid så glad när min hovslagare kommer, han är underbart snäll och framför allt mycket duktig.  På alla dom år han har tagit väl hand om mina hovar har jag aldrig haft en tappsko, blivit sömstucken eller varit halt.  Som matte så rätt säger: en duktig hovslagare växer inte på träd och är guld värda 😀.

Att döma efter min vinterpäls (som är en salig blanding av sommar & vinter) så känns det som om denna vintern blir mer á la det som det brukar vara på dessa breddgrader - varken hackat eller malet 🤭.  Då tyckte matte att jag inte behövde tåbroddar, så skoningen denna gången blev HoofCushion fram och snöklampsulor bak.  Och bara två broddar i varjen hästsko.

Dessa broddarna är något i hästväg, dom är knappt 4 mm höga och suveränt lätta att skruva i.  Metallen är så hård så broddarna slits ner väldigt sakta, detta är matte jätteglad för, annars måste hon brodda om mig var 3. vecka.  Nu varade broddarna hela skoningsperioden - och ändå har vi prinsessor cruisat i geografin på underbara ridturer nästan varje dag .

Måndagen den 5. december

😥 Pissväder!!

Dom sista 3 dagarna har det alltså regnat - regnat - regnat och regnat.  Inget vidare ridväder.  Och idag började det som regn, gick över till sludd och sen bara vräkte det ner en rejält snöblaskat snö 😠.  Matte grep fatt i sin kamera för att föreviga eländet 🤒.

Nu brukar vi hästar gå på sparlåga och ha en slags vintervila på den här oberäkneliga årstiden.  Om det var lite hårdfruset innan snöeländet kom så hade det varit OK - men det är blött och geggigt under och då klampar det stora styltor under hovarna även om vi har snöklampsulor 😠.

Med mumsig vinterfoder och massor av havrehalm går det dock ingen nöd på oss prinsessor 😀.  Det har onekligen sin charm att få stå inne i boxarna, mumsa på hösilagen och titta ut på vädret som inte inspirerar till några sköna utflykter precis .

Onsdagen den 30. november

🙂 Pedikyrdags för Lukka.

Måste verkligen beundrande gnägga att från att uppföra sig som en stökig mustang när hon skulle skos är lilla "Rödluvan" blivit söt som socker.  Numera sover hon sig bokstävligen igenom hela prosedyren och njuter av uppmärksamheten 🤩.

Nya vinterskor med Tuna-hakar och omlagda snöklampsulor.  Nästa skoning blir den 30. januari 2012 🙂.

Stormen Berit har verkligen lämnat massor av omkullvräkta granträd, det är jätteirriterande för oss hästar eftersom alla ridvägar & ridstigar blockeras.  Men det är ännu värre för stackars markägarna/skogsägarna när dom skall ha ut all virke 😥.

I morgon skall matte & husse fråga markägaren om att röja en smal passage på Brattstigrundan så vi har iallafall någonstans att rida en vettig runda 😀.  Återkommer med närmare rapporter när vi har varit på upptäcksfärd.

Tisdagen den 29. november

 Efter stormen Berit´s härjingar.

Om söndagen blåste det "pelikan" som danskarna gärna uttrycker det.  Milda makaroner villka vindkulor det kom!  Som tur är blåste det från vest och då är vårt ställe väl skyddat.  Inga skador på varken stallet, ridhuset och boningshuset (i rätt räckföljd 😀).

Idag stack vi ut alla 4 och det skulle bli spännande att se hur långt vi kom för matte var helt säker på att det låg omkullvräkta träd lite varstans.  Och visst - det var många rejäla bamsingar av enorma granträd som spärrade alla ridvägarna & ridstigarna 😠.  Den enda väg som var någotsådär röjt var stora skogsbilvägen vid bommen därför att skogsmaskinen arbetar för fullt och då måste vägen vara framkomlig.  Men när resten blir röjt står till ödet 😥.  Och just nu som det är så fint att rida, lagom mjukt och fortfarande barmark.
Våra tvåbeningar är som känt väldigt måna om att vi hästar skal vara i fint hull & kondition och röra oss som ballerinor.  Men hur är det med deras egen hull & kondis 🤭.

Hittade detta underbart roliga inlägg på ett dansk forum - forfattaren har verkligen träffat mitt i prick, jag kan absolut se för mig hela scenario:

"Så har jeg omsider fået investeret i en hulahopring med vægt, og tusind tak jorasser, fordi I anbefalede mig den form for motion, jeg er jer dybt taknemmelig. Hvor dybt fremgår af nedenstående...
 
Hvem pokker er mon lige den syge opfinder, der er kommet på den strålende idé, at nogen vil finde så meget som en lillebitte smule tilfredsstillelse i at rotere et par kg. dødvægt omkring hofterne, svede som en hest, puste og stønne som en astmatisk 80-årig og at få blå mærker og hudafskrabninger på steder, der sjældent ser sollys?!
 
På trods af indtil flere intense træningssessioner, er det endnu ikke lykkedes mig at svinge l*rtet mere end 20 omgange i rap den ene vej, og 0 (nul!) den anden vej!
 
Min puls hamrer afsted, mine øjne føles, som om de er ved at poppe ud, og mine mavemuskler er i høj grad eksisterende - de er ihvertfald blevet ømme, så de må jo være der et eller andet sted under polstringen!
 
Katten ligger med kuglerunde, stirrende øjne oppe på spisebordet, og hunden har søgt tilflugt i bryggerset, den fatter ikke en bjælde af mit tænderskærende knokleri, der er krydret særdeles rundhåndet med saftige eder og forbandelser.
 
Manden har ikke overværet mine anstrengelser endnu, og hvis han insisterer (og tillige griner ligeså højt, som jeg gjorde, da han prøvede sønnens 2,2 kg. ring første gang og fnasede en bid af skinnebenet), kommer jeg nok til at sige noget grimt...
 
Nu har jeg købt skidtet, så bruges skal den dælme, og jeg skal såmænd nok få styr på djævelskabet inden længe, men det er sgu godt nok den mest infame opfindelse siden 70'ernes håndledsknusende clic-clac'er...!"

Lördagen den 26. november

🤭 I morgon är det första söndagen i Advent...

Inte mycket till julstämning här i bokskogen, det är fortfarande jättemildt och det regnar och skurar om vartannat.  Då är det underbart att ha ett ridhus att vara i 😀.  

Förra året kom den första snön den 15. november och blev liggande i stora drivor helt till mitten av mars 🤒. 
Matte säger att hon är nu bara glad till att det inte är massor av snö - för det betyder att bära hinkvis med vatten eftersom vattenslangen fryser 😠.

Nu över kvällsfodret tänker jag nu på hur lyckligt lottade vi prinsessor är - vi har sköna engelska boxar att bo i, mjuka gummimattor och rikligt med strö att ligga på. Våra hagar är snustorra - inga lervällingar här!! 🙂, vi får Horse Hage att äta, äpplen och morötter att mumsa på; vi hålls lagom klippta för att inte svettas när vi arbetar samtidigt som vi har tillräckligt med päls för att hålla oss varma.

I tillägg har Lukka och jag varsin "garderob" med täcken för alla årstider och temperaturer... 😀

Tisdagen den 22. november

😀 Dagens dressyrpass.

Villken helt UNDERBART dressyrpass vi hade idag, matte & jag - det är sånna här ögonblick man minns "fovever" när allting har flyt och allt, absolut allt stämmer till 110%.  Matte var förstås helt till sig och sa att jag gick som en dröm  och dansade som en ballerina 😀. 

Måste också få gnägga att det riktigt inspirerande med perfekt underlag i ridhuset och stora speglar där jag kan se mig själv "live", det känns liksom som om man har sällskap.


Det är fortfarande otroligt millt, ca 7 grader.  Lukka & jag fäller något helt kopiöst över det hela; där som vi är klippta är underpälsen borta och en vacker sommarkostym tittar fram.  I ansiktet har vi också lika kort, blank päls som mitt på sommaren 🙂.

Söndagen den 20. november

😉 100% fuktighet och underbar ridtur i tät dimma

Idag stack vi ut på en underbar ridtur, det var tät dimma och hela skogen liksom ändrar karaktär.  Alla döda träd och stubbar ser ut som skumma figurer från en saga och det hela ger en känsla av att tölta på en helt annan planet 🙂.  Då blir en helt speciell stämning i hela bokskogen; jag bara väntade att några stubbar och stora stenar skulle vakna till liv 🤔. 

Inget negativt som inte medför något positivt - det fuktiga, dimmiga vädret gör at underlaget på alla grusvägarna är rena drömmen 😀.

Jag har många cybervänner runtom i världen och får ofta roliga saker i min brevlåda.  Här om dagen har jag fått en riktig godbit:

HIPPOLOGI  FÖR EU-BYRÅKRATER:

Bland tjänstemännen på EU-kommissionen i Bryssel cirkulerar följande manual:

 

Sioux-indianernas urgamla visdom säger att när du upptäcker att du rider på en död häst är det bästa du kan göra att kliva av den.  Här på EU-kommissionen försöker vi däremot tillämpa alternativa strategier först:

 

- köp en större piska

- byt ryttare

- gör ett uttalande i stil med: "Så här har vi alltid ridit den här hästen".

- tillsätt en kommité för att utreda hästen

- identifiera de andras bästa strategier för att rida på döda hästar

- höj kvalitetsnormerna för att rida på döda hästar

- tillsätt en arbetsgrupp för att återuppliva den döda hästen

- avsätt mera tid till ryttarträning

- studera döda hästars situation i dagens miljö

- ändra specifikationer och förklara att "Denna hästen är inte död".

- spänn för flera döda hästar för att öka hastigheten

- förklara att "Ingen häst är för död för att piskas".

- anslå ytterligare budgetmedel för att öka hästens prestationsförmåga

- undersök om den kan ridas billigare på entreprenad

- köp en produkt som kan få döda hästar att springa fortare

- förklara att hästen är "Bättre, snabbare och billigare" som död

- låt en kvalitetsgrupp hitta nya användningsområden för döda hästar

- se över prestationskraven för hästar

- förklara att denna häst producerats med kostnaden som oberoende variabel

- befordra den döda hästen

🙃 😀 🙃

Lördagen den 18. november

😉  Väderomslag och innomhusaktiviteter.

Så fuktigt det har blivit plötsligt - det duggregnade fint på morgonen men sen blev det mer mot regn.  Matte och Lukkas extramatte hade egentligen tänkt att vi skulle rida en längre runda idag och kolla nya stigar.  Men det regnade lite för mycket så det blev innomhusaktiviteter istället - och linlöpning blev det.  Och WEEEEEHOOOOO - så roligt det var att få luft under hovarna och få springa av sig överskottsenergi .

Med 100% fuktighet i luften var vi väldigt glada för att vi är halvklippta, Lukka & jag.  Sen oktober så har pälsen hunnit få perfekt längd; tillräckligt kort för att vi inte blir svettiga och tillräckligt lång för att hålla oss varma 🙂.

😘 Lite eftermiddagsfunderingar.

Medan jag mumsar hösilage så här på nattkröken brukar jag gärna filosofera över allt möjligt.

Denna gången tänkte jag på alla Islandshästar som har bekymmer med sin sadel.  Antingen att den inte passar (årsakar obehag) eller att den glider; finns massor att läsa om på all världens bloggar och debatt forum.

Varken Lukka eller jag har någonsin upplevt att sadeln glider - oavsett villken som vi sadlas med; bomsadel som bomlös.  Våra ridstigar och ridvägar går i rejält kupperad terräng, några av backarna är mer än 35 graders lutning.  Men när vi kommer hem ligger våra sadlar precis på exakt samma ställe som när vi sadlades, inte ett enda hårstrå ligger fel.  Och då har vi också varit sadlade med många olika sadlar, inte bara varsin favvo sadel 😀. 

Ingen av oss behöver någon antiglid pad, stoppgjord etc., våra sadlar har en vanlig bomullsvojlock/schabrak under, våra bomlösa sadlar har en Grandeur vojlock med 1,5 cm tjocka memoryfoam inlägg och sadlarna ligger som gjutna, dom glider inte, varken framöver eller sidvärts 🙂.

Visst - varken Lukka eller jag har någon "kalaskula" till mage som puttar sadelgjorden framöver - men ingen av oss har heller någon manke att gnägga högt om. 

Kan möjlig årsak till att våra sadlar ligger still att vi rör oss i klockrena gångarter, lätta på tygeln och i "uppförsbacke"?  Eller kan det vara så att vår rygg inte är för kort?  Eller har det ganska enkelt något att göra med "problemhästarnas" exteriör (kort rygg, obefintlig
manke och i tillägg väldigt överbyggd) 🤨?

Idag efterfrågas det så kort-kort-superkorta sadlar som möjligt just för att Islandshästar har kort rygg,
men - några gånger kan det också vara en näst intill omöjlig ekvation att lösa: en väldigt kort hästrygg med plats till max 16" - 16,5" sadel kombinerat med en vuxen ryttare som har 42-44 i ridbyxor.... 🤔

Torsdagen den 17. november

🙂 En helt UNDERBAR ridtur.

Det är bara helt otroligt fint nuförtiden; vanligtvis brukar det vara hårdfruset och förra året kom snön så tidigt som den 15. november.  Men det är alltså så fint nu - den sagolika hösten bara förtsätter 😀.

Idag stack vi alltså ut alla 4 mitt på dagen och valde den mellanlånga slingan uppe på åsen.  Jag är inte 100 säker men tyckte det kändes som om vi blev iakttagna av vildsvin; dom har iaf. bökat rejält på vissa ställen i skogen.  Till dags dato har jag bara känt lukten men inte träffat på något svin "live" - än.

Men inte 10.000 vildsvin skulle kunde klara att böka och stöka till det så hejvillt som dessa förskräckliga skogsmaskiner 🤒. 

Det finns en mjuk gammal gräsbevuxen traktorväg som förbinder båda änderna av slingan - det vill säga: det fanns en gammal gräsbevuxen traktorväg.  Numera ser det ut som en enda stor, förskräcklig lervälling med minst 1 meter djupa hjulspår .

Det är då matte säger att vi har egentligen tur för vi har så många andra fina ridvägar.  Det är i sånna här ögonblick man uppskattar vad man har .  Speciellt dom nyare raka skogsbilvägar som är så jämna och fina - helt topp att tölta på 😀.


Lördagen den 12. november

 Internet - frihet UTAN ansvar.

Måste verkligen gnägga om att jag förstår mig inte på vissa tvåbeningar. Deras uppfattning av verklighet och sanning kan ofta synas vara överskattad och väldigt subjektiv.

Det finns alltså en speciell tvåbening som är mattes "beundrare" sen 2007. Denna tvåbeningen har en gång förut blivit portad från ett stort offentligt forum eftersom h*n brutit mot forumregler (Visa respekt och hänsyn för alla användare. Vårda språket. Vi accepterar inte inlägg som är stötande, kränkande, hotfulla, personliga angrepp, förtal etc.)

På stora offentliga forum är det tyvärr så att den som blir påhoppad/kränkad/trakasserad kan aldrig försvara sig . 

Vi hästar fixar saker på ett helt annat sätt 😀.

Numera är denna tvåbeningen mycket aktiv på många privata bloggar och förtsätter sin hatkampanj där. Ett av inläggen tycker jag nästan tar priset:

Postat av: Gullan86

Inte för att vara tråkig nu men jag kan bara inte skita i att säga något när jag vet saker som du kan ha "nytta" av:(.

Jag vet vilken åf du skriver med, märks på sättet hon skriver med då hon bryter på norska.

Jag tyckte med denna åf var mycket bra och trevlig/svarade snabbt osv tills hon gjorde mig och andra extremt besvikna/en.

Jag köpte en sadel av henne som visade sig vara snesydd även många andra köpte just den typen av sadel och de allra flesta var snesydda efter ett tag när folk började klaga måste hon vetat om att sadlarna var snesydda men fortsatte att sälja dem en då.

När jag ville byta sadeln/få tillbaka pengarna så vägrade hon och skyllde på att det var "reaköp" eller något liknande trots att kunden enligt konsumetköplagen alltid har rätt till reklamation.

Och hur seriöst är en åf om de vägrar ge tillbaka pengarna när man efter någon vecka märker att sadeln är helt sne???

 

Jag skriver inte detta för att vara glädjedödare osv utan för att detta är dagsens sanning om denna personen jag vågar absolut inte lita på henne igen hon sumpade chansen rejält.

 

Hon har kanske slutat sälja snesydda sadlar men jag vågar en då inte lita på människan.

fattar verkligen inte hur hon tänkte sen slutade hon svara till slut:(.

 

Angående det hon skrivit till dig, hon är en försäljare och dem ska man ta med en nypa salt...en äkta försäljare kan ju sälja vad för skit som helst som bekant de kan få allt att låta bra man måste vara kritisk.

 

jag som hållt på med detta med bomlösa sadlar ett bra tag kan skriva vad jag ser sen får du ta åt dig av det du vill:)

 

det första jag ser är att jag tycker sadeln ligger alldeles för långt fram.

 

sen det hon skriver om att "din häst är mindre och har mindre bogar" låter väldigt konstigt.

visst i förhållande till en stor häst har en liten häst mindre bogar i propotion men till sin egen str är ju bogarna lika stora och kräver att sadeln ligger ett visst bakom bogarna för att hästen ska kunna röra sig.

Sen om sadeln är mjuk och bomlös så krävs ju inte att den ligger exakt lika långt bak kanske men sadeln kan ju inte ligga på bogarna för det, för den stör då vad hon än säger.

 

bilden hon ritat måste hon mena att där är bogarna sen skall sadeln ligga ca 3-5cm bakom den linjen.

 

hon anpassar ju sina kommentarer utifrån vad du vill höra, att sadeln SKA ligga precis bakom bogbladen??? varför ska just denna sadel ligga precis bakom bogbladen när ingen annan bomlös sadel ska göra det.

löjligt.

 

men jag hoppas verkligen att du kommer trivas med sadeln och att den inte är snesydd eller något annat dumt.

sen får du använda ditt eget sunda förnuft och se/känna hur den passar sig och hästen.

för det är kanske inget fel på sadeln men jag vet att det är fel på människan iaf.

 

håller tummarna för att detta är ER sadel.

kram


Men - det roligaste är nästan när denna tvåbeningen annonserade ut sin "fruktansvärt snedsydda sadel". H*n kan alltså ABSOLUT INTE använda den - men det kan alla andra göra - och
i annonsen står det inte ett enda ord om att sadeln skulle vara något som helst fel på:

Sadlar

 

Säljes

 

Datum: 2009-11-12

Annonsid 172499

 

Bomlös Dressyrsadel - Dressyr sadel - 2007

Bomlös Dressyr sadel säljes, sits str 16. Mycket kort i modellen men upplevs rymlig i sitsen. sadeln ser precis ut som en vanligsadel men med flexibel bom. Bra benstöd och bra bossor över ryggen. En bra bomlös dressyr sadeltill ett billigt pris.

 

 

Pris   5 000 kr (inkl. ev. moms)

 

 

 

För mer info kontakta

Annonsör  

Anna 

Ort 

Älmhult 

Region 

Södra Sverige 

E-post 

Gullan86@hotmail.com 

Tisdagen den 8. november

😀 Och detta underbara, milda höstväder bara förtsätter

Idag skulle vi ha ridit ut alla 4 men Lukkas extramatte glömde att vi avtalade att träffas lite tidigare, halv tre.  Så när jag var färdigt sadlad blev klockan kvart i tre - och då satte matte in Lukka på box och vi stack iväg en sväng själva. Underbara årstid - det är så vackert i bokskogerna - massor av kopparfärgat löv som hovarna prasslar i 🙂. 

När vi kom hem såg vi att det lyste i ridhuset och så såg jag en skymt av en blond kallufs - Lukkas extramatte och Lukka hade roligt med ett dressyrpass.  Och det var jättebra för Lukka är rejält pigg nuförtiden . 

Från flera av våra kompisar rapporteras det också hästar i vår-modus; pigga & glada - och dom fäller för fullt, precis som vi 🤨.

Söndagen 6. november

😉 Filosofi kring kulturkrock

Matte har i hela sitt tidigare 35-åriga hästliv haft stora bruna och små bruna (läs: 3-gångare).  När hon skulle göra alvar av att sadla om/konvertera/byta ras & stil försökte hon att samla lite info på förhand.  Men det var lättare sagt än gjort för ryttare med stora/små bruna och Islandshästryttare verkar bo på 2 olika planeter.  Det gör iofs. galoppfolket och travfolket också = minimal kontakt sinsemellan 🙂.

Den största skillnaden tycks vara själva hästhållningen (läs: lösdrift & back to the nature).  Naturligtvis blir Islandshästarna uppstallade på vanligt sätt längre norrut (från mellansverige upp till norrland, där är det inte tal om någon lösdrift när det är minus 15 blå och mer), men här talar vi nu bara om syd- till mellansverige. 

För matte är det helt ovant (och totalt otänkbart) med långhåriga, leriga, skitiga och inte minst evigt fuktiga hästar som i princip förblir fuktiga från tidig höst till början på sommaren 😥.  Svettiga innifrån när dom arbetar/rids och våta utifrån av regnet när dom går ute.  Alltså: dom blir i princip aldrig torra 🤒.

Det är också fullständigt normalt i många Islandshästmiljöer att ägna minimum av tid till att få hästen ren innan ridturen och också fullständigt normalt att sadla en våt & skitig häst som just precis har rullat sig i geggan.... 🤭

Det argument som: på Island går då hästarna ute köper matte inte alls; för visst går hästarna på Island ute men det är avelsdjur och unghästar.  Ridhästarna står uppstallade och går på dagtid i hagarna, precis som här.  Och man har till och med också börjat klippa dom.  Och med det menar jag klippa på riktigt, inte bara under manen så som man gjorde förr i tiden (klippningen skulle inte synas) 😀. 

Men det ser ut som tiderna är vid att ändra sig, stadig fler och fler ryttare som har "konverterat" från stora bruna och upptäckt tjusningen med oss förträffliga Islänningar börjar ifrågasätta den där lite gammalmodiga Islandshäst-hästhållningen. 

När jag har töltat runt på nätet upptäcker jag hela tiden nybyggda ridanläggningar för just Islandshästar där det erbjuds rymliga boxar, upplysta ridvolter, upplysta ovalbanor, ridhus och stora kupperade hagar att boltra sig ute på på dagarna 🙂.

Sen finns det också jättefina Islandshästgårdar där man har kombinerat lite av båda delarna (lösdrift och stall).  Stora, rymliga bekvämma ligghallar, luftiga boxar där man ställer hästarna med ett fleecetäcke på ett par timmar efter ridningen och när dom är torra släpps dom ut igen.

Dessa hästarna klipps också rätt så tidigt på hösten så en del päls hinner att växa ut på några veckor.  Sen ser man hur pass mycket man rider och justerar detta med antingen en spårklippning eller en filtklippning, allt eftersom hur mycket hästen svettas när den arbetar 😀.  Kruxet är att hästen har tillräckligt med päls för att hålla sig varm samtidigt som den förblir torr när den har ridits.

Fredagen den 4. november

😀 Underbara höstdagar.

Detta måste vara den vackraste tiden på året när bokskogarna glöder i alla regnbågens färger.  I tillägg är det så millt & skönt, runt 10 grader + och alla grusvägarna är helt perfekta att tölta på - jättefina raksträckor.  Både idag och i morgon skall vi cruisa en sväng själva; Lukkas extramatte kommer först på söndag.  Och då skall vi på upptäcksfärd, vi skall kolla om dom gamla ridstigarna i östra skogen fortfarande finns 🙂.

Mattes vrist har blivit nästan bra, hon längde stigläderna 1 håll och det hjälpte väldigt.

Och så måste jag bara få förvånat gnägga - jag trodde i min salig enfald att min Gnäggblogg bara var till för mig, något som bara jag själv har roligt med 😎. 

Men tro´t eller ej - det visade sig att en av mattes absolut största "beundrare" hade klarat att nosa sig fram till Gnäggbloggen och "duktig" som h*n är hade h*n strax gjort ett fjäder till fem höns på ett stort, offentligt Forum 🤨.

Undrar verkligen om min lilla Gnäggblogg har så stort intresse för andra än Lukka, min matte och mig? 🤔

Jag vill aldrig förstå mig helt på vissa tvåbeningar.  För det dom inte tänker på är att dom fula och otrevliga inläggen som dom skriver säger mer om dom själva än om den som dom försöker svärta 😀.
 

Onsdagen den 2. november

😀  Underbar ridtur!

Idag kunde Lukkas extramatte rida igen så vi stack ut mitt på dagen och töltade en härlig sväng.  Det är bara så skönt och underbart millt nuförtiden, väl över 10 grader varmt och traktorvägen på Brattstigrundan är så fin & mjuk av all löv som har fallit ner från träden.

Mattes vrist är inte 100% än så vi töltade i lagom tempo och galopperade bara lite på hemvägen.  Både min matte och Lukkas extramatte sken om kapp med solen för vi töltar som en dröm - i alla tempi 😀.  Och inte bara töltar men alla övergånger mellan gångarterna flyter lätt och jämnt, inte ett enda steg blir fel .

Måndagen den 31. oktober

😀 Varmt och härligt!

Allting jämnar ut sig till slut brukar matte säga. Och det är så sant som det är gnäggat.  Efter all regn och svinkalla nätter är det nu plötsligt nästan 13 grader varmt, millt & härligt 🤩.  Gissa om jag var glad för att jag är klippt, med all päls hade jag blivit så svettig efter ridturen att matte skulle vrida mig torr som en trasa 😉. 

Nu är vi igen tillbaka till vintertiden och dagen är i princip blivit 1 timme kortare; det vill säga - det blir 1 timme tidigare mörkt.  Så hela november, december och januari blir det vintertid på ridningen; i princip mitt på dagen och sen kan Lukka och jag gå ute resten av dagen.

Torsdagen den 27. oktober

🙃 Fra andra forum.

Matte är ofta ute och töltar på andra forum och denna här (från danska Joras) måste jag bara få dela mer er alla.  Den är så otrolig välskriven, man kan verkligen se hela scenariot för sig:

Sendt: 25.10.11 kl. 11:10
Andre end mig, som har MEGET friske heste lige pt. (læs: grænsende til det vanvittige som i fuldstændig dyt båt) ?
 
Halleluja altså, Musse er bare oppe at køre for tiden.  Al ridning foregår med indlagte ninjahop til siden, 360 graders meget pludselige vendinger, konstante spring fremad med røven helt inde under sig og generelt bare et ønske om at fræse afsted konstant, og ALT er farligt. 
 
Søndagens cykeltur med samme dame foregik med blokerede bremser, et fast tag i grimen og mig flyvende afsted ved siden af, mens jeg klamrede mig til hest og cykel "Ho, ho, så ho og stop da for ind i helvede!!!"
 
Tur i longen, som hovedsageligt skulle være skridt med lidt trav - samme resultat - jeg stod på midten og brølede pruh og hoooooo (og diverse andre ting, som ikke tåler gentagelse i offentligt forum), og konen fløjtede rundt i galop og bukkespring, hvinende som en gris, var nærmest helt sammenbukket på midten af at skyde ryggen godt i vejret og var totalt udenfor pædagogisk rækkevidde...

Matte skrattade så tårarna rann .  Denna författare kan verkligen konsten att skriva!

Jag måste bara i samma veva få lov att berömma mig själv.

Igår var vi alla 4 ute och cruisade en sväng, mattes vrist har blivit lite bättre men inte helt 100% som den skall än.  Så vi töltade i lagom sakta tempo några gånger och jag märkte att när underlaget blev lite ojämnt så gjorde det ont i mattes ben.  Så jag lärde mig snabbt att tölta i så jämn tempo och hålla ryggen fullständigt mjuk & följsam - gissa om matte var överlycklig och om det sen vankade godsaker i krubban 😀.

Tisdagen den 25. oktober

🙂 Linlöpning!

Matte var mäktigt imponerad av min uppvisning i hagen igår kväll där jag presenterade hela registeret av Skolan övan mark!  Eftersom hon fortfarande är en smula halt och har ont i vristen så blev det alltså linlöpning i ridhuset idag.  Jag var jättepigg och jag kunde se i speglet att det såg riktigt flott ut där jag travade och galopperade om vartannat med höga benlyft 😀.

Egentligen skulle vi alla 4 rida ut idag men Lukkas extramatte hade fått förhinder och då sa matte att vi kunde "slå två flugor i ett smäll": spara på mina skor och så fick jag utlöp för överskottsenergi . 

Man kan faktiskt undra vad det egentligen "gömmer sig" i hösilaget 😀, det är rena energi-bomben gnäggar matte förtjust.

Lördagen den 22. oktober

🙂 Äntligen fint väder igen - och äntligen ut på ridtur.

Efter en hel veckas ofrivillig vilopaus har vi åter kunnat cruisa ute i geografin.  Dock en lugn promenad för matte har nämligen jätteont i ankeln.  Hon klarade "galant" att trampa ner i ett håll och rejält stuka den förra söndagen och gissa om hon var minst 3-gradigt halt i flera dagar 😮. 

Idag var det första gången hon satt upp i sadeln och det blir nog inte tal om tölt på minst en vecka.  Så i morgon skall Lukka och Lukkas extramatte ut och cruisa själva så Lukka får lite luft under hovarna; stackarn är blivit så pigg och riktigt taggad efter klippningen 😀.

Söndagen 16. oktober

😀 Vackraste höstfärger och underbara ridturer.

Efter allt regnande så har det nu kommit några helt underbart vackra höstdagar.  Det är kallt om nätterna, runt noll och minus 1-3 grader, så vi prinsessor står med sköna varma stalltäcken.  På dagen är det ca 10 och när solen skinner kan det bara inte bli bättre 🙂.

Lukkas extramatte är tillbaka efter att ha varit bortrest i en vecka och nu töltas det för fullt.  För Lukka är det en ny upplevelse att vara halvklippt och det måste kännas skönt att slippa bli så genomsvettig.  Nu är vi båda torra när vi kommer hem - speciellt praktiskt dom dagarna vi rids mitt på dagen.  Så får vi på oss varsitt täcke och kan njuta av solen ute i hagen resten av dagen .

Måndagen den 10. oktober

😲 Älgjakten i full gång.

Årets älgjakt har just börjat, som tur är så varar den bara 3 dagar och det kan vi leva med.  I tillägg så pissregnade det hela dagen; jag har aldrig fattat poänget med att sitta uppe i ett älgtorn och frysa "kulorna" av sig.... 🤔. 

Men å andra sidan så fattar säkert inte jägarna poängen med att sitta på en hästrygg och "skaka"...😎.  Det är bara att konstatera att smaken är som baken - inte två som är lika 🙂.

Men hursomhelst så fick vi hästar komma in i stallet och äta lunch och sen blev det innomhus (ridhus) aktiviteter på sena eftermiddagen. 

Fredagen den 7. oktober

 Från pluss 19 till pluss cirka 6.

Ja, nu här hösten definitivt här och det betyder alltså kylig luft och täcke på.  Både Lukka och jag har en garderob som kunde göra även den mest kräsna sportsponny grön av avund 🙂. 

Skönt att vi har fått chansen aklimatisera oss efter klippningen 🤩.

Nu stundar det härliga töltrundor i höstfärgad bokskog.  Matte brukar gnägga glatt att det är som att bo i ett natur reservat 😀.

Onsdagen den 5. oktober

😀 Vinterskoning.

Även om vi bara är i början på Oktober månad är det halt som sjutton på våra ridvägar/ridstigar, speciellt om en häst har blankslitna sommarskor.  Hovisen skulle inte komma förrän den 19. i denna månad men både fram- och bakskorna var rejält utslitna.

Så det blev nya pjux med omlagda sulor fram och snöklampsulor bak, låga broddar i trakterna och blindbroddar i tån, på alla 4 hästskor.  Hovarna var som vanligt i superskick. 

Lukkas extramatte kommer om några dagar hem från semestern och då blir det förhoppningsvis några riktigt fina turer, speciellt nu när Lukka har blivit klippt .

Måndagen den 3. oktober

🙂 Klippningsdax II för mig också!

Ja, inte får man behålla pälsen rätt länge 😀 - matte fixade en exakt likadan frisyr på mig som den Lukka har fått.  Vi Islandshästar är mästare i att sätta en (för att citera matte) förskräcklig päls, den stora högen på bilden är bara från min bog & hals! 🤩

Men faktum är att det är underbart skönt att slippa svettas floder, även om det blir lite kyligare i nästa vecka och brittsommaren är över; både Lukka och jag har en stoooooor garderob med täcken i alla regnbågens tjocklekar, så inte går det någon nöd på oss direkt......

Söndagen den 2. oktober

 Klippningsdax II.

Det blev inte tillräckligt att spårklippa så igår blev Lukka klippt lite till, förhoppningsvis räcker det i höst/vinter.  Ni skulle inte tro hur stor hög med röda hår det låg på gummimattan!  Och då blev det bara klippt bog och sidan av halsen 🙂.

Lukkas extramatte kommer att vara bortrest denna veckan så Lukka får en rimlig chans att "aklimatisera" sig i sin nya look.  Måste verkligen få gnägga att det blev riktigt fin frisyr med jämna kanter och raka linjer 🙂.

Onsdagen den 28. september

😲 Brattstigrundan i new look.

Som jag tidigare har gnäggat så har elbolaget grävt ner ström- och telefonkabeln långs med Stora grusvägen utanför.  Och tro´t eller ej så har dom också grävt ner ström- och telefonkabeln i mitten på Brattstigrundan .  Matte höll på att få hjärtstillstånd för pö om pö har så gott som alla fina, mysiga och mjuka traktorvägar försvunnit i takt med skogsbolagets härjingar och Brattstigrundan är den sista fina traktorvägen av den "gamla" sorten.

Ni har inte fantasi att föreställa er hur det såg ut när grävmaskinen precis hade roat sig!  Men igår var killarna färdiga och då skulle det inspekteras. Till vår allas stora lättnad så var det bara ca 100 meter som var uppgrävd och sen reparerad, resten av Brattstigen var, tack och lov, precis som förra gången vi töltade där 😀.

Det är otroligt vackert i skogen nuförtiden, det har äntligen slutat regna och vi kan se fram emot minst 2-3 veckor med härligt höstväder .

Tisdagen den 27. september

🙂 Skoningsdax!

Alltså: inte min skoning men Lukkas.  Matte hade givit fröken Häst en dos Sedalin pasta till frukost och när Ammie kom vid 13.00 snåret var Lukka fortfarande dimmig i ögonen  och hon bokstävligen sov sig igenom hela pedikyr-procedyren.  Det blev omlagda skor från förra vintern, dom var inte alls slitna och broddarna satt i.  Och snöklampsulor såklart för nästa skoning blir inte förrän den 30. november.

Det har varit helt otroligt varmt dom senaste 2-3 dagarna, nästan 18 grader - gissa om vi var glada för att vara spårklippta. 

En glädjande nyhet också - grusvägen som elbolaget hade grävt upp är nu återställt.  Matte var så bekymrad för att killarna inte skulle hinna göra klar den innan höstrusket.  Men nu har dom kört på gruset och jämnat till med maskiner.  Det skall blir spännande att "inspektera" den en av dom nästa dagarna 😀.

Tisdagen den 20. september

😉 Innomhus aktiviteter.

Min justerade TöltMaster har idag kommit tillbaka från England.  Den är nu i template 31 och den lite överflödiga stoppningen runt manken har tagits bort.  Ligger som ett smäck - lyckliga mig som nu har 2 perfekta sadlar .

Egentligen var den ena TöltMaster´n menad till Lukka - men Lukkas extramatte har förälskad sig i Sella´n och då får hon behålla den 🙂.

Det har varit riktigt regnigt och blött dom senaste dagarna så vår aktivitet har för det mesta varit förlagt till ridhuset.  Lukka måste först få nya pjux innan hon kan komma ut på ridtur och jag sparar mina pjux till dom 14 dagar som det är emellan Lukkas och min skoning.

Och aproppos sadel - matte mailade till Master Saddler och frågade om det skulle kunde vara en aldrig så liten chans för att han skulle kunde göra fler TöltMaster sadlar.  Men njet, han har ett nytt projekt på gång, en uppfräschad modell av en Pathfinder som nu är på väg till Island för att testas av kända ryttare 🤔.  Matte fick ett kort på sadeln - och nej, den gillade hon inte.  Denna nya modellen har samma delade sits som Pathfinder och framvalven är låg och "stängd", så det vill säga att denna modellen eliminerar alla hästar som har en lite markerad manke 🤨.  Dock skall panelerna undertill vara av samma 3-cushion-system som på min TöltMaster.

Onsdagen den 14. september

 Klippningsdax!

Denna gången var det Lukka som skulle klippas, för första gång i sitt 16 år långa hästliv.  Ja, det är aldrig för sent att vara med på något roligt 🙂.

Matte har många saker från sitt tidigare hästliv och hon plockade fram en liten tyst sladdlös klippmaskin, en som hon aldrig har använt, bara haft liggande.  Och denna lilla mannicken kom väl till pass, den går så tyst att den nästan inte hörs alls.

Lukka fick en vacker spårklippning och det blev riktigt fint måste jag beundrande gnägga.  Lukkas extramatte var "frisören" och hon lyckades jättebra första gången.  Matte flinade och sa att hon fick vara riktigt noga för denna klippningen kommer hon att titta på i hela vinter 😀. 

Måste också berömma Lukka - hon stod helt still och rörde inte en fena - DET var något vi inte väntade oss för att vara ärliga.

Nu är både mina och Lukkas framskor totalt utslitna, Lukkas mer än mina.  Det vill säga att fram till den 29. i denna månad när Ammie dyker upp blir det nog bara innomhusaktiviteter för oss prinsessor
.

Måndagen den 12. september

😲 Grävarbete för strömkabel.

Ni kan tro vi gjorde stora ögon på morgonen - det dök upp några stora maskiner och började buldra.  Blinkande ljus och hela molevitten - skulle tro att det var utomjordingar som skulle landa 😎.  Men nix - det är bara strömkabeln och telefonledningen som skall grävas ner.

Både Lukka och jag fick vår frukost inne, matte ville vara helt säker på att vi inte skulle öva någon hög skola övan mark och skada oss 😘.  Men vid lunch tid fick vi komma ut - Lukka rejsade lite runt och fjantade sig som vanligt, den tjejen har verkligen luft under hovarna.  Själv var jag mest intresserad av hösilaget - praktiskt anlagt som jag är 😀.


Efter regn kommer sol sägs det så vackert och det är så sant som det är gnäggat.  Dom sista två dagarna har det varit underbart sensommarväder, som klippt & skuret till härliga töltrundor.  Lukka har nästan totalt utslitna bakskor, som tur är kommer Ammie den 29. i denna månad.  Jag måste vänta helt till den 16. i nästa månad, mina hovar gror mycket saktare än Lukkas🤭.

Torsdagen den 8. september

🤔 Regn, regn och återigen regn...

Vi har kommit in i monsun-tiden tror jag.  Både Lukka och jag vet nu vad vi skall önska oss i julklapp = snorkel och simfötter.  Som tur är så har vi båda rejäla regntäcken och husse har varit så underbart noga med att vi har torra hagar.

Som tur är så har vi också ridhuset och det är faktiskt riktigt roligt att både träna både lite uppmjukande dressyr och linlöpas 🙂. 

Matte brukar ofta berätta om hur det var när monsun-tiden kom första gången sen hon flyttade ner hit.  Då skulle hon skulla rida in sin vackra men ack så struliga unghäst (ett svenskt halvblod 😉).  Det året började det regna så här runt den 25. augusti - och det regnade varenda dag hela hösten och hela vintern.  Då fanns det inget ridhus; ridbanan gick fullständigt i upplösning - så det var bara att bita i det sura äpplet och börja drenera....jätteroligt.  När så killarna var så gott som färdiga så övergick regnet till snö och över naten frös hela molevitten till i 15 graders kyla.  Det blev ingen ridbana förrän i sluten på maj året efter.....

Denna första monsun-tiden återkom varje år i ca 11 år innan det blev någotsådär vanliga höst och vintrar igen.  Men det ser nu alltså ut som att vi återigen får det rejält blött 😥. 

Undrar vad för sorts vinter det blir i år, både Lukka och jag har satt rejält med vinterpäls, egentligen minst 1,5 månad för tidigt.  För min del kvittar det för blir pälsen för jobbig så plockar matte fram klippmaskinen.  Men Lukka tror jag inte vi kan klippa - än.  Att rykta henne med dammsugaren går jättebra - men det är säkert också för att detta görs varje dag och Lukka har i början tittat på hur matte gör när jag skall ryktas.

Lördagen den 3. september

😲 Lukka och Sella Soft.

Som tidigare gnäggat så har Lukka och jag byt TöltMaster, otroligt nog är Lukka rejält mycket bredare över manken än det jag är trots för att hon är en smäckrare modell.  Hennes TöltMaster är 31+ och min är 30.

Men nu började min sadel att bli lite väl trång så matte skickade den till England för ett "ansiktslyftning" - den skall vidgas ut till 31, gjordstropparna skall bytas ut och panelerna undertill skall också justeras/stoppas om.

Så tillsvidare har jag fått tillbaka min oprinnliga TöltMaster och Lukkas extramatte får rida ett tag i Sella Soft sadeln, den ligger som ett smäck på fröken Häst och det är ju toppen .

Igår var vi ute och cruisade alla 4 i underbart sensommarväder.  Det gäller att njuta av dom dagarna det är fint för det skall visst bli riktigt "pissväder" i nästa vecka 😥.  Tur man har ridhus🤩.

Lördagen den 27. augusti

🙂 Ridhusträning idag.

Vi har tillbringat nästan hela tiden med att cruisa i geografin, Lukka, Lukkas extramatte, min matte och jag.  När det är så här vackert med strålande solskin, fågelsång och perfekt underlag på alla töltsträckorna är det svårt att ägna sig någon "seriös" ridning brukar matte säga 😎. 

Men igår så var vädrets makter rätt så osäkra, Lukkas extramatte hade åkt på en förkylning 🤒 och då passade det jättebra att träna lite innomhus.  Måste verkligen gnägga att min TöltMaster sadel är underbar - den underlättar något helt enormt när jag skall använda ryggen. 

Underlaget i ridhuset har också blivit helt toppen efter att husse justerade vattenspridaren och fick till en högre tryck på vattentanken.

Efter ridpasset vankade det som vanligt godsaker: sockerbitar och äpplen, matte var jättenöjd och gnäggade förtjust att jag är världens duktigaste Islands dresssyrponny .

Onsdagen den 17. augusti

🙂 Fina ridturer i vackert sensommarväder.

Även om vi fortfarande är i mitten av augusti månad känns det lite höstligt, liksom.  Just sånn temperatur och väder som jag och matte gillar 😀.  Efter akupunkturen blev det några dagar med lugn promenad och nu är det igen som vanligt - underbart roligt att cruisa i geografin.  Än så länge fortfarande i sommarterräng, det vill säga där som det inte är något gräs.

Matte berättade för husse att Knäppgöken har åter stängt vår lilla grusväg till Sommarstugbyn och idag hade husse bestämt sig för att se själv hur det ser ut.  Beväpnad med kamera "töltade" han ut i skogen, i god tid innan vi skulle ut.  Jätteroligt att träffa honom när han var på väg tillbaka - och att han hade med kameran passade ju jättebra!  Som grädden på moset dök det upp en vitklädd joggare och då spetsade vi hästar öronen så örsnibbarna stod rakt upp 😀.

Efter att ha tagit fina kort på oss prinsessor så kunde husse berätta att vägen åter stod öppen - och då passade vi naturligtvis på att svischa igenom och tölta Stora rundan .

På hemvägen började det småregna, när vi passerade grannens inkörsel började det regna mer, när vi passerade vår postlåda började det regna rejält och när vi väl var under tak hemma började det spöregna.  Gnägga om tajming 😀.

Tisdagen den 9. augusti

🤨 Massage och akupunktur.

Ja, då var det dags för den årliga "översyn" och kiropraktiskt massage.  I tillägg så fick jag, som jag brukar, några akupunkturnålar i "rumpetten".  Det känns faktiskt väldigt skönt & tryggt när min equiterapeut kommer och känner noggrant igenom hela mig - även om jag tycker att jag inte har några som helst hälsobekymmer 🙂.

Det blev alltså en skön vilodag för oss båda prinsessor, det regnade på förmiddagen och eftersom Lukkas extramattes man jobbar eftermiddagsskift denna veckan skulle vi egentligen ut och rida halv tolv.  Men när det regnar är det inte roligt att efter ridturen varken bli satt in i boxarna eller släppt ut - även om vi har et bra regntäcke.  För min del är det lättare för jag är helklippt men för Lukkas del är det lite svårare för det blir likaväl kondens under regntäcket eftersom hon har all sin päls kvar 🤨.

Måndagen den 8. augusti

🙂 Nyskodd!

Nya dojjor, HoofCushion fram och nya snösulor bak.  Underbart.  Nu kan vi se fram emot 9 härliga veckor.  Även om det bara är början på Augusti så känns det liksom lite höstligt.  Och inte oss emot - perfekt temperatur, mjukare grusvägar och näst intill inga flygfän.  Bättre än så här kan det bara inte bli!
😀

Gårdsdagens ridtur var också något jag bara måste gnägga om - både matte och Lukkas extramatte njöt i fulla drag, vi töltade sida om sida och galopperade också sida om sida - även på hemvägen - och vi bokstävligen dansade som en dröm .  Matte är överlycklig för inte trodde hon att hon någonsin skulle få uppleva samma typ av ridturer som förr i tiden hemma i Norge med sin vackra Trakehnare Frykas och tillsammans med hennes bästa kompis på Eno Star 😀.

Torsdagen den 4. augusti

🙂 Vinterhalm!

Nu är också vinterhalmen i hus; husse hämtade 2 stora hästsläplass med suveränt havrehalm, förra året var en underbar årgang kan jag gnägga.  Vi vet ju inte hur årets skörd blir och det är bäst att vara på den säkra sidan.  Då är alltså vinterfordret säkrat och vi alla kan andas ut 🤩.

Måste bara få gnägga om gårdsdagens ridtur - inte i min vildaste fantasi hade jag kunnat föreställa mig hur roligt det är att vi prinsessor kommer ut tillsammans.  Vi töltar och galopperar sida om sida - kan tänka mig att vi är ett syn där vi kommer med fladdrande man och högburen svans!  .  Lukka har nu anpassat sig 100% efter sin extramatte och dom två passar ihop som ler och långhalm.  Lukka har nu blivit riden på HS Sprenger Dynamic bettet i snart ett halvår och jag kan se enorm skillnad, hon känner sig riktigt bekväm med det. 

Jag måste också berömma Lukkas extramatte som rider så bra, och med en mjuk, fin hand.  Lukka är en mycket pigg, känslig och alert hästdam och det är en glädje att se hur lycklig och avslappnad Lukka är när vi är ute och "cruisar" i geografin.  

I år är det ett riktig fästing-år så matte är överlycklig över att ha hittat en säker runda med jättefina töltvägar utan gräs. 

Ingen av våra mattar kan tänka sig ett hårstrå annorlunda på oss prinsessor och det kan vi hästar absolut leva med 😀.
 

Söndagen den 31. juli

😀 Underbara sommar!

Den sista veckan har vi verkligen njutit av våra ridturer och numera kan Lukka & jag både tölta och galoppera sida om sida - gissa om våra tvåbeningar trivs 🙂.

Varje ridtur började det småregna - men efter ett litet tag blev det uppehåll och när vi kom hem brukade solen titta fram.  Helt efter boken alltså 🤩.

Matte och Lukkas extramatte har byt TöltMaster med varandra; nu passar Template 30 mig och 31+ passar Lukka.  När vi sadlas av ligger det inte ett enda hårstrå fel.  Dock är det lite roligt det här: sadlarna är inte helt 100% lika, den ena har smalare midja och en aning mindre knästöd (det är den som matte använder till mig nu).  För matte kvittar det, hon är så van vi alla möjliga sadlar - och bara sadeln passar mig så är allt i den skönaste ordning .


Sen måste jag bara gnägga om att Lukka är blivit helt underbar ridhäst: känslig, välriden, lyssnar fint och det dyra HS Dynamic bettet fungerar helt suveränt bra.  Lukka är nämligen så otroligt känslig i munnen och jag fattar inte att hon i så många år har blivit riden på det tunna 3-delade bettet hon hade med sig när hon flyttade hit.  Förstår inte ryttare att hästen inte trivs?  Matte fattade på studs iaf .

Fredagen den 29. juli

🙂 Lukkas nya sadel.

Som jag tidigare har gnäggat så har matte köpt tillbaka min älskade TöltMaster.  Och i eftermiddag så kom det en kund och undrade om matte visste något om en sadelmodell som heter Supreme TöltMaster .  Kunden hade fått sadeln med en häst och sadeln passar inte den sommarrunda hästen längre (trots för att den är utprovad).  Matte gjorde säket sitt livs affär när hon köpte tillbaka denna nästan inte använda sadel!  Hon sålde den i sin tid för 13.500:- och köpte tillbaka den för 4.400:- 😀. 

Så nu har både jag och Lukka var vår TöltMaster 😀😀😀.

Torsdagen den 28. juli

😀 Weeeeehaaaa - vinterfoder!!!

Idag har vinderfodret kommit, hela 5 pallar med mumsig HorseHage (bara det bästa är tillräckligt för oss prinsessor 😘). 

Matte är överlycklig för det har varit kvalitetsmässigt bra skörd i år men väldigt lite i kvantitet.  Därför gäller det att fixa tillräckligt tidigt så det är säkert att vi får tillräckligt att äta i vinter.  Speciellt om vintern blir lika kall som förra året.

Och så måste jag bara berätta om gårdsdagens ridtur.  Lukkas extramatte har äntligen kommit hem från semestern och vi alla 4 stack ut en härlig runda.  Lukka fick inviga sin nya TöltMaster och jag måste bara beundrande gnägga att hon gick som en dröm 😀.  Skall bli spännande att se om Lukkas extramatte vill trivas lika mycket i sadeln som min matte.

Tisdagen den 26. juli

 Skoningsdags!

Idag fick Lukka på sig nya pjux, denna gången har skorna lite mer rundat tå.  Inte för att det gör så stor skillnad, fröken Häst töltar som en dröm ändå. 

Det "underpulver" som matte använde förut görs tyvärr inte längre så matte och vår veterinär hittade en adekvat ersättning, en sedativ pasta och denna provades ut idag.  Fungerade kanon - dock skall matte öka dosen med en aning till nästa gång.  Med nya mediciner vet man liksom aldrig hur fungerar, det måste man prova sig fram.

Jag får vänta tills den 8. i nästa månad men det gör inte det minsta för jag har massor av framskor kvar.  Matte gick i över en hel vecka med ett rejält ryggskott och då blev det av naturliga årsaker nada ridning 🤩.

Tisdagen den 19. juli

🙂 Ny vojlock under min TöltMaster.

Matte har varit mycket noga med att jag inte skall bli för tjock och speciellt i vintras när både Lukka och jag har haft både vintervila och sen ofrivillig "husarest" så var det jätteviktigt att vi inte gick upp i vikt.

Sen när matte nu köpte tillbaka min TöltMaster sadel är den från början gjord efter mina mått, Template 31+.  Och nu visade det sig att den är alltså ett litet snäpp för vid 😮 - så för att balacera upp den rätt fick jag en ny vojlock.  En läcker brun Grandeur med utanpåsydda neopren paneler och 6 mm tjocka neopren inlägg.  Inläggen skall senare tas ut när jag har lagt mig ut lite mer över manken.

Premiär-provningen av den nya fina vojlocken fick bli i ridhuset.  Egentligen skulle vi gärna ha töltat ut en sväng men skogsbolaget har gjort vägen utanför här riktigt otrygg, kört omkring med enorma maskiner och container till flis - och dom körde så fort att man skulle tro dom hade fått vingar 😠.

Hursomhelst - sadeln & vojlocken passade perfekt, som hoven i gräset och jag "kvitterade" med att gå som en dröm (citat matte ).  Men ärligt gnäggat - jag går ju alltid som en dröm (tycker jag själv iaf. 😀).

Lördagen den 16. juli

 Klippningsdags!

Även om vi bara har nått fram till mitten av Juli månad har jag satt en rejäl vinterpäls.  Och då menar jag Vinterpäls med stort V; något jag brukar gärna göra flera gånger om året.  Matte är måttligt road för jag blir så jättesvettig och det går inte att tvätta mig med hästschampo, underpälsen är så tät och släpper inte igenom något som helst.

Som ni kan se på lilla bilden kan man undra om jag står fint på stallgången eller om jag ligger i en hög på stallgolvet 😉.  Det är bara helt enorma mängder med hår!  Men helt underbart att få dom av så jag kan få andas 🙂.

Idag har också Lukka fått en ny sadel - nämligen en TöltMaster (likadan som den jag har) i template 30.  Denna speciella sadel blev för 2 år sen specialgjord till en liten, mycket smal och kraftigt överbyggd Islandshästfröken som bara har blivit sporadiskt riden hos sin tidigae ägare.  Sen september har hon byt ägare och flyttat till grannkommunen.  Hennes nya matte klagade över att sadeln gled fram och undrade om matte kunde hjälpa till att sälja den.  Och då köpte matte den för ett spottpris - sadeln är nästan inte använd och skulle man göra en ny idag hade priset varit rejält högt 🤩.

Så nå har vi prinsessor varsin TöltMaster, det skall bli kul när Lukkas extramatte kommer hem från sin semester om en vecka 😀.

Onsdagen den 13. juli

😀 Unghäst i hagen.

I ärlighetens namn måste jag gnägga att det är inte ofta matte gör stora ögon men idag glev hon ganska häppen.  Vi prinsessor har haft några sköna, lata dagar i hagen, Lukkas extramatte har inte varit här på väl en vecka och jag har inte kommit ut på ridpromenad på några dagar - matte har fått ett riktigt elakt ryggskott och det gör visst rejält ont. Hon muttrar något om att hon inte behöver besöka Planetarium, hon ser alla stjärnor och galaxer vid högljus dag 😥.

Nåväl - men tillbaka till saken.  När vi skall in på eftermiddagen får alltid Lukka komma in först och sen är det min tur.  Och idag tyckte jag att matte tog på sig lite väl lång tid så för att påminna henne gnäggade jag riktigt högt samtidigt som jag utålmodigt sprang runt i cirklar och avleverade några välvalda "rauvsprett" som det så fint heter på norska.  Matte trodde inte sina ögon för sånna här skolor övan mark hör inte till vanligheterna från min sida 😎.

Men sen när matte kom och vi var på väg till stallet kom jag ihåg att hon har rejält ont i ryggen och då gick jag så fint och försiktigt bredvid 😘.

Torsdagen den 7.juli

🤒 Förgrymmande insekter och äckliga småkryp

Matte brukar alltid visitera oss prinsessor noga efter ridturen så döm om hennes förskräckelse när hon upptäckte en fästing mellan mina framben på morgonen idag .  Detta till trots för att jag SWITCH´as regelbundet var 3. vecka...

I år är det fler insekter än det brukar vara, dock besvärar vanliga insekter oss inte så mycket eftersom vi inte "doftar" gräs.  

Gissa om vi hade en helt underbar ridtur igår - för första gång fick Lukka och extramatte följa med en ny, lite kortare runda om sommarhusbyn. Denna rundan brukade matte rida ofta med sina tidigare hästar men så hade Gamla Gubbstruten (som är näst intill paranoid) satt upp en rejält stor kätting med lås och för att ingen skulle kunde rida runt har han satt uppp massor med taggtråd på kors & tvärs.  Men nu är det antingen ägarskifte eller så är Gubbstruten bortrest någon annanstans - hursomhelst så ligger alltså kättingen nere och vi njuter av det som bara det 😀.

Lukkas extramatte har verligen fått kläm på det här med att rida Lukka för nu kan vi både tölta och galoppera sida om sida utan att Lukka "drar iväg" 🙂.

När vi var på väg hem så mötte vi många bilar som körde fram, vände och körde tillbaka och sen var det folksamt i skogen.  Det visade sig att 3 av grannens kor hade rymt och nu skulle dom skjutas .  Matte muttrade något om att vi skulle nu se till att komma oss hem, förhoppningsvis kan jägarna se skillnad på två vackra Islandshästprinsessor med varsin matte på ryggen och en ko.  Men man vet ju aldrig...

Fredagen den 1. juli

 😀  Kundbesök och min gamla TöltMaster.

Idag kom det två käcka Islandshästar till sadelprovning, mor och son.  Rätt så lika men likaväl olika.  Till fröken Häst valde hennes matte en G4 dressyrsadel och till herr Häst valdes det en Hybrid.

Och så måste jag bara gnägga om dagens ridtur!  Vid två-snåret kom äntligen mattes efterlängtade TöltMaster sadel med postbilen.  Det förste matte gjorde var att tvätta den ordentligt med sadelsåpa - sadeln var nämligen så skitig och full av en annan häst svettmärken och något sådant skulle alltså inte på min rygg även om jag alltid har en schabrak under sadeln.

Efter att kunderna hade åkt hem och matte fixade till middag till husse stack vi ut en sväng - TöltMaster skulle få premiärtur.  Villken HÄRLIG sadel!  Dom första tiotal meter från gårdsplanet kände jag efter för visst märkte jag att det inte var Sella på min rygg.  Men så kände jag igen min gamla sadel och gissa om det var en Islandshästfröken som blev glad!

Väl hemkommen från ridturen sken matte om kap med solen, det var nämligen två saker som hon var överlycklig över:

   * sadeln låg perfekt 
   * matte satt suveränt bra i den (som hon brukade göra förr) och hade ork att tölta alla våra sträckor
   * jag dansade som en ballerina och inte ett steg blev fel

Eftersom TöltMaster inte produceras längre är jag nu tämligen säker på att denna här kommer inte matte att göra sig av med 😀.

Tisdagen den 27. juni

🙃 Ny utsikt från boxen.

Idag vaknade jag tidigt på morgonen av att några killar började sätta upp byggställning strax utanför min box.  Det visade sig att matte skall byta 1/3 av taket på boningshuset och då börja med den äldsta delen, nämligen den över redskapsboden och gillestugan.

Som lilla bilden visar ser det riktigt spännande ut 🙂, så länge det inte påverkar oss hästar kan tvåbeningar ha så roligt resonerar både Lukka och jag. 

Matte har också fått en ny vattenspridare till ridhuset, skall bli spännande att se om hon blir nöjd med denna (det vill säga: om denna vattenspridaren vattnar jämnt så vi slipper ha en insjö på mitten och öken ut vid spåret 🤨.

Måndagen den 27. juni

🙂 Fler kundbesök och sadelförvecklingar.

Om lördagen kom det ännu ett kundbesök med häst.  En stor, flott och riktigt stilig gulsvart herr Häst som har inte så lite bekymmer med ryggen.  En SENSATION sadel skulle provas och den föll både hästen och hans matte i smaken. 

Det var egentligen meningen att matte och jag skulle ställa upp som sällskap för en liten utflykt men matte hade så helt enormt stort huvudvärk att hon sen bokstävligen däckade i 10 timmar 🤨.

Som jag tidigare har gnäggat om så har matte sålt min första Sella sadel och eftersom TöltMaster inte dök upp än så fick jag en välförtjänt mini-semester på ca 10 dagar.  Men igår sadlade matte med en helt ny Sella sadel och vi alla 4 stack ut en härlig Brattstig-runda. 

Nu visade det sig att Rasmus hade, utan att tala om det för matte, skickat den nya lyx-varianten av Sella istället för standard versionen och jag kan lova för att både jag och matte blev millt sagt stormförtjusta 😀.  Denna nya Sella är bara helt UNDERBAR - supermjuk och på alla sätt & vis helt förträfflig .

Nu skall det bli spännande att se när TöltMaster´n kommer villken av dom två sadlar matte kommer att välja....🙂.


Jag håller dock en stor knapp på TöltMaster´n 😀

Söndagen den 19. juni

😀 Mer kundbesök!

Idag fick matte ännu ett kundbesök och denna gången dök det upp en otroligt söt skäckfärgat fröken Häst.  Och sadeln som skulle provas var min EQUES Sella.  Den låg som ett smäck på lilla fröken Skäck och hästens matte var stormförtjust.  Efter lång tids letande hittade hon en sadel som passade dom båda.

Dock resulterade detta i att matte sålde Sella sadeln 😉.  Men det är ingen fara - för matte har nämligen köpt tillbaka en TöltMaster sadel, min gamla sadel som blev såld till Danmark och som matte turligt nog hittade på annonssidan Joras 😀.

Förhoppningsvis har sadeln skickats från Danmark igår (det lovade säljaren nämligen) och om allt går efter planen dyker den upp i sluten av nästa vecka.  Med facit i hoven måste jag nog gnägga att TöltMaster sadeln är den som passar mig bäst, matte får bara snällt acceptera detta .

Torsdagen den 16. juni

🙂 Mer/fler kundbesök.

Idag fick matte också kundbesök av en ryttare dock i första omgång utan häst.  Efter att ha provsuttit Lukkas sadel på sadelbocken blev kunden totalt "såld" och efter att ha provsuttit alla dom andra sadelmodeller bestämte hon sig för den sista G4 dressyrsadel; alltså exakt likadan som den Lukka har (se lilla bilden).  🤩 

Men helst ville kunden ha Lukkas sadel för den är både lite speciell och inte minst trevligt insutten - men det gick naturligtvis inte matte med på, för då ville både Lukka och Lukkas extramatte bli måttligt roade kan jag tänka mig 🤭.

Tisdagen den 14. juni

🙂 Kundbesök!

Denna veckan har varit rejält körig för matte men helt underbar för oss hästar som har fått några välförtjänta fridagar i vackert sommarväder 🙃. 

SENSATION sadlarna har nämligen blivit "upptäckta" i närmiljöet och det har resulterat i täta  kundbesök med häst för provridning.  Och just idag träffade jag en gammal känning, en mycket söt och trevlig herr Islandshäst, en före detta "sällskapsherre" till min numera avlidna nätkompis Fleyta den Vise.

Godhi som den stiliga hästen heter (namnet betyder förresten "Hövding") har haft bekymmer med att alla hans sadlar gled fram så hans matte var förstås mycket förväntansfull och spänd på om SENSATION sadeln ville ligga stabilt och stadigt.  Och visst gjorde den det - se bara lilla bilden på en lycklig Godhi med en inte mindre lycklig matte 😀.

Tisdagen den 7. juni

 Fotomodell och nya dansskor.

Matte gnäggar förtjust om att jag aldrig har varit så fin i min sommarkostym.  Visst är jag alltid fin och blank i pälsen men som oftast är jag klippt och har kvar vinterpälsen på benen och runt öronen.  Men i år har jag fått fälla av själv och resultatet måste bara förevigas.  Lukkas extramatte hoppade över ridningen igår - och då passade det förträffligt att fotografera.  Resultatet ser ni i Fotoalbumet.

I morse vid 10-snåret dök vår hovis Per upp, tidigare än han skulle, och det passade också förträffligt för matte hade inte hunnit att släppa ut oss prinsessor än. 

Nya dansskor (läs: töltskor) är på plats; med hoof cushion på framhovarna och dom vanliga gummi inläggen på bakhovarna. Dom nästa par dagarna blir det nog en lugn promenad (om det inte åsk-skurar så som dom sa på TV att det skulle); matte är nämligen jättenoga med att jag skall få tillräckligt med tid till att vänja mig vid söm och ny hovvinkel.

Onsdag den 1. juni

 Födelsesdagsbarnet!

Ja, tro´t eller låt bli men idag har jag födelsesdag,  jag har alltså blivit hela 14 häst-år.  Mycket väl bibehållen för min ålder måste jag bara gnägga; inga skador, inga krämpor, pigg & spänstig, välmusklad och blank i pälsen 😀. 

Visst vankade det extra godsaker i form av äpplen, morötter och annat smått & gott och snäll häst som jag är har jag naturligtvis delat av mig till stallkompisen Lukka 🙂.

Lukka fick förresten nya dansskor igår och jag måste verkligen berömma henne - hon rörde inte en fena när Ammie skodde henne.  Dock är det lite lurendrejeri för matte hade smugit lite lugnande socker till henne kvällen innan och samma morgon.  Better safe than sorry - både för Lukkas del och för hovisen Ammies del.

Tisdagen den 24. maj

🤭 Saker som verkar vara helt identiska och som inte alls är det.

Som ni säkert har sett på sidan Utrustning så har jag alltså världens näst skönaste sadel (efter Supreme TöltMaster, det är nämligen ingen sadel i världen som kan mäta sig med den och matte ångrar som bara det att hon sålde den för den görs nämligen inte längre), en EQUES Sella som passar både mig och matte perfekt. 

Eftersom mattes företag har blivit ÅF för EQUES sadlarna beställde matte två stycken exakt likadana.  En skickades direkt till kund (som är jättenöjd) - och den andra stod jag först fotomodell för (se lilla bilden) - och sen ville matte testa den för hon tyckte att bossorna undertill kändes lite annorlunda, mjukare liksom.

Glatt hemkommen från ridturen måste jag alltså gnägga att denna Sella´n kändes verkligen helt annorlunda 😲.  Om det var för att panelerna är mjukare och att kanske koppjärnet är en halv grad smalare - hursomhelst så kommer matte inte att sälja MIN sadel .

Söndagen den 22. maj

  Världens duktigaste dressyrponny.

Eftersom Lukkas extramatte inte dök upp passade min matte att rida ett dressyrpass i ridhuset.  Det var nyvattnat och perfekt ridunderlag 🙂.  Och ni kan tro jag dansade fint! 

Husse var mäktigt imponerad (fattas bara annat ) och han tyckte jag såg ut som en kopia av Svarta Hingsten.  Vaddå kopia  - jag är minst lika, om inte mycket snyggare och framför allt duktigare än den där stora svarta drummel av en arabhingst! Skulle verkligen gärna se den där killen tölta 🤩.

Lördagen den 14. maj

 Åskväder och regnskur.

Idag var det en så otrolig vältajmat dag!  Klockan fem så stack vi ut på en härlig ridtur alla 4 (Lukka, jag, matte och Lukkas extramatte) - och vi njöt i fulla drag det vackra vädret och solsken.

På hemvägen just när vi passerade grannens gård började det se rätt så mörkt ut på himlen - och vi hade då precis kommit hem under tak och fick sadlarna av - så brakade det lös .  Villken regnskur!  Det stod bokstävligen som spön i backen; det åskade lite men inte så mycket.  Men det kom alltså en vägg av regn och gissa om vi var jättelyckliga för att ha hunnit hem i tid 😀.

Tror nu matte blev bönhörd för hon pratade om att det behövdes lite regn nu som det var så väldigt torrt och hårt i marken - pluss att hon skulle nu jättegärna bli av med svinlukten.  Vår andra granne har nämligen lagt ut tjock lager av svingylla på alla ägorna och ni kan tro det stinker värre 🤒.

Torsdagen den 12. maj

🤩 Prinsessor på vift.

Sol, värme och nästan högsommar - och vi är fortfarande i mitten av maj.  Underbara ridturer i skogen har det blivit många och den långa, tråkiga vintern är liksom glömd.

Idag blev det en skön skrittpromenad för vi har blivit "switchade" båda två Lukka och jag och fått smaka ny hösilage från en lite udda parti som matte har fått från Lantmänen - och i tillägg så har matte fått sin sista TBE vaccin. 

Båda Lukka och jag tycker det är så trevligt när våra tvåbeningar pratar, skrattar och har roligt.  Igår pratade dom naturligtvis om oss vackra prinsessor och blev skönt eniga om att vi är så perfekta som några hästar kan bli 😀.  Ingen av tvåbeningarna skulle önska ett hårstrå annorlunda på någon av oss prinsessor - DET är inte många hästar som kan skylta med sådant
.

Onsdagen den 4. maj

😀   Den svarta hingsten!

Idag är jag inte så lite stolt över mig själv om jag får gnägga - för det är inte ofta matte bokstävligen tappar hakan 😉. 

När jag skulle släppas ut i hagen såg omgivningarna helt overkliga ut - det låg nämligen massor av snö på marken!  Och detta gnistrade i solskenet - underbart vackert.  Jag blev alltså helt tagen av stämningen, har alltså aldrig upplevt maken - så jag ställde mig rakt upp på bakbenen och "boxade" fint med båda frambenen 🙂.  Matte sa något om att jag liknade Den Svarta Hingsten 😀.  Jovars - jag såg ju skuggan så det såg säkert riktigt flott ut .

Tisdagen den 3. maj

 Hagel och snö!

Villket märkligt väder - även om det har blivit lite kyligare så har det varit helt underbart med strålande solskenn, irrgrön bokskog och fågelsång.  Men idag vid 17-snåret brakade det lös - det haglade och snöade och det var bara +2 grader 🤔, ni kan tydligen se lilla bilden.

Som tur var så fick vi komma in med det samma, Lukka och jag och så fick vi varsin mjuka fleece-pyjamas på - och jag tror inte jag har någonsin varit så glad för min trevliga, ombonade box
🙂.

Lördagen den 30. april

🙂 Underbar vilodag!

Ja, idag har det varit en så vacker och helt underbar dag; matte har låtit oss ha en skön fridag efter gårdsdagens ridtur.  Både för att vi var JÄTTEDUKTIGA och gick som en dröm - men också för att vägarna nu är stenhårda på grund av försommartorkan 😥.  Så matte gnäggade något om att vi måste hushålla med framskorna; jag skall skos den 7. maj och Lukka den 15. maj.  Om många veckor till, alltså .

Så Lukka och jag slappade skönt i hagen och lapade sol medan matte och husse + extramattes man hämtade ett stort lass med halm.  Just halmhämtningen är ett litet bekymmer för matte, hon är ingen hejare på att koppla på släpet och köra ekipaget.  Husse får inte köra bil på minst 6 månader för man skall först se att hans medicinering fungerar.  Det har den gjort hittills så vi kan bara hålla hovarna för att det förtsätter.

Onsdagen den 27. april

🙂 Bildbevis!

Ja, nu är det alltså dokumenterat - Lukka kan nu också ryktas med dammsugaren.  DET hade inte matte trott för bara 1 år sen för Lukka kan nämligen ha en släng av "arabitis" och vara inte så lite fjantig

Men jag måste verkligen gnägga om hur underbart det är att se villken kontakt Lukka och hennes extramatte har fått 😀, vi alla 4 är som klippta & skurna till varandra - jag och min matte och Lukka och hennes extramatte.


Vädret slår iaf. alla rekorder, det är nästan högsommarvärme, solen skinner, fåglarna sjunger, gräset är grönt och träden har fått den där attråvärda irrgröna färgen.  Våra ridturer är också något helt speciellt att gnägga om, våra tvåbeningar är mer än nöjda - vi tränar aldrig, vi bara har roligt och hygger oss (som matte brukar säga) 🙂.

Onsdagen den 20. april

🙂 Och så står påsken för dörren 😀.

Otroligt fint väder nuförtiden - rena rama högsommar.  Men matte muttrade något om påflugna skit-insekter när hon plockade den första fästingen från Andys ögonbryn .

Idag red vi en härlig runda mitt på dagen och Lukkas extramatte sken om kapp med solen.  Förtroendet mellan dom två har nått en ny dimension - för idag kunde Lukka ryktas med dammsugaren för första gång och tro´t eller låt bli - "kamelen" stod alldeles still!  Jag kommer så väl ihåg första gången matte skulle använda pälsglans i sprayflaskan; Lukka fick nästan hicka av förskräckelse 🤔.

Men alltså - nu är det sol och nästan 18 grader varmt, Lukkas extramatte skall fira påsk norrut så det blir 5 dagar med måttlig aktivitet på oss prinsessor.  Matte tänkte nämligen passa på och avmaska oss och då är det perfekt nu eftersom vi då får en liten välförtjänt mini-vila.

Staketet fungerar helt utmärkt, Lukka är måttligt road men jag kan inte låta bli flina när jag tänker på hur förvånad hon var när hon fick en strömstöt från slanan på näsan. 

Torsdagen den 14. april

😀 Ja, det tar sig!

Efter ett par dagars välförtjänt vila stack vi i eftermiddag ut på en härlig runda.  Denna gången uppför stora grusvägen för att kolla terränget efter vintern.  Man blir inte "besviken" direkt - milda makaroner som dessa stora skogsmaskiner bokstävligen massakrerar traktorvägarna   Hade det varit oss som hade trampat sönder så hade markägaren hållit ett fassligt liv men när "skogsmonstren" kör allt sönder och samman är det helt OK.  Ja, det är nog pengar som styr som alltid 😠.  I villket fall som helst så muttrade matte om att den här före detta fina traktorvägen blir aldrig mer så fin att rida på 😥.

Men nu till något helt annat - idag var nämligen Lukkas extramatte helt till sig och svävade som på moln - för nu hade hon äntligen fått kläm på det här med balans mellan skänkel & tygel .  Det är helt underbart når poletten trillar ner och allt blir plötsligt väldigt enkelt 😀.

Måste också få gnägga att jag var jätteduktig - men när är jag liksom inte det?  Min tvåbening är rejält bortskämd, DET måste gnäggas - men å andra sidan: om jag rör mig mjukt och spänstig så sitter matte mjukt & bekvämt = det hela resulterar i att jag inte alls blir varken trött eller får träningsvärk 🙂.

Onsdagen den 6. april

😀 Weeeeehhhhaaaaa! Staket!!!!

Yes - nu har staketet kommit upp och det är bara så UNDERBART att få komma ut igen som vanligt 🙂  Vet inte vem som är mest glad: jag, Lukka eller matte.  Tillsvidare går vi båda, Lukka och jag, i nedre hagen för husse måste göra klart mellersta och övre hagen.  Men jag kan bara gnägga förtjust att efter att ha spenderat över 1 hel tråkig månads husarest i en box på 3 x 3 meter är allt annat bättre än det.

Lukka är en riktig fjolla - för efter att vi hade ätit klart vår lunch tänkte damen i fråga att nu passade det jättefint att ta en promenad utanför.  Men tji fick hon - strömmen var på och den var rejält kraftig spänning i.  Så lilla rödluvan fick en "karamel" hon sent kommer att glömma - och då håller hon sig förhoppningsvis på den rätta sidan av staketet 🤩.

Matte hade lämnat våra vintertäcken till tvätt och hälsade då på min hästkompis Simon.  Han har boxvila och skall ha "husarest" en hel månad till, stackarn.  Halt är han också fortfarande och jag tycker sååå jättesynd om honom - han älskar vara ute och röra sig (läs: busa!) så denna livstilen här passar honom nada 😥.

Tisdagen den 5. april

🙂 Pedikyr-dags!

Idag fick vi båda prinsessorna nya sommarsko; Lukka fick sina töltskor och jag som vanligt sommarsko med HoofCushion sulor fram och snösulor bak.  Eftersom staketkillarna skulle komma vid nio-snåret på morgonen fick Lukka en rejäl dos lugnande i maten igår kväll och en lika stor dos idag morse.  Gissa om det var en fröken Häst som stod och bokstävligen sov sig igenom pedikyr-procedyren
😀.

Matte tog tillfället i akt och tog en hel drös bilder för detta skulle alltså dokumenteras.

Staketet är till 75% färdigt - det blir sååå fint kan jag gnägga om!  Och jag kan knappt bärga mig tills jag får komma ut som vanligt 😀.

Måndagen den 4. april

😀 Rena högsommarvärme!

Villket UNDERBART väder det är nuförtiden 🙂.  Minst 14-15 grader i solen alltså.  Nu är matte glad för att vi inte har ridit i djup snö och det hårda sockersnö i vintras - tänk om vi hade åkt på en kotledsinflammation och varit sjukskrivna nu när det är så här fint ute . 

Min hästkompis Simon är fortfarande halt, dom fann ingen spricka i hovbenet men hästen är alltså fortfarande halt efter över 1 månads boxvila.  Nu skall han ha 1 månads boxvila till och sen gå i en 4 x 4 meters hage; Simons matte är måttligt road för han är som en gummiboll, näst intill omöjlig att hålla i ro.

I morgon klockan nio kommer staket killarna och jag hoppas att Lukkas superstaket kommer upp riktigt snabbt 🤩.  Jag ser sååå fram emot att gå ute hela dagen när det är så här fint väder, stå och sola, få serverad lunch "i det gröna".....  Helt ofattbart att vi flickor har haft "husarest" i över 1 månad  - fast matte är kisteglad för att ingen av oss är halta.

Lördagen den 2. april

🙂 Vår, sol och värme!

Idag var det bara helt UNDERBART - minst 15 grader och vacker sol.  Lukka och jag töltade riktigt fint, matte och extramatte var så nöjda.  Men det var också jättevarmt i "tröjan" - även om jag bara har mina täckhår utan tjock underpäls så ser jag alltid ut som en nypermanenterad töltmoppe efter ridturen.  Så länge som det har varit kallt ville matte inte klippa men nu tror jag klippmaskinen kommer fram illa kvickt en av dom närmsta dagarna om värmen håller i sig så här 🤩.

Min hage är nu helt klar och den är blivit så fin!  Vita staketstolpar, nya vita elbandstrådar - och så har husse, den underbart snälla killen, mockat absolut HELA hagen!  Det var minst 20 rullbår lass 😎.

Matte brukar alltid vara jättenoga med att hålla rent & snyggt men i vintras så började ju vintern den 15. november och det är helt omöjligt att hålla hagen fin när det är massor av snö & is.  Så nu är alltså hagen vårfräsch och fin så det enda som står kvar är att staket killarna kommer på måndag och sätter upp Lukkas hage, något som inte skulle ta mer än max 2-3 arbetsdagar.

Tisdagen den 29. mars

🤔 Mycket skall man se innan ögonen trillar ut...

Eftersom matte skulle få kundbesök från Norge idag så red vi ut vid 3-snåret och den vanliga 1 timmes runda passade perfekt.  Både Lukka och jag var riktigt duktiga, töltade, travade och galopperade jättefint och lätt.  Det var så fin stämning i skogen med lagom fast och mjukt underlag.

När vi var på hemvägen och hade nästan kommit fram till Ullas Place så mötte vi en jättesöt liten tjej på en liten shetlandsponny.  Ponnyn hade en rosett i svansen och mattes hjärta slog över ett slag - rosett i svansen är på "hästspråket" lik med "hästen sparkar, passa dig för bakbenen!"

Som tur var så visade rosetten sig vara bara pynt.  Men det som förvåndade oss allihopa var att flickan var ute i skogen alldeles ensam, ingen mamma eller vuxen i närheten alls!  Det såg heller inte till att hon kunde rida speciellt bra där hon satt med halvlånga tyglar....

Matte var jätterädd för att den lilla ponnyn plötsligt skulle tvärrnita, slänga av flickan och komma galopperande efter oss 😮

Som tur var gick det bra - men som förut gnäggat är det inte så värst smart att släppa ut små barn på ponnyer vind för våg 🤔.

I början på nästa vecka kommer staket killarna; det skall bara bli så helt underbart skönt att få komma ut i hagen igen.  Kan mycket väl också tänka mig matte blir glad när hon slipper jobba dubbla skift 🤩.

Lördagen den 26. mars

 Fotodags!

Strålande solskinn och vackert vårväder - matte hade lovat Lukkas extramatte några fina kort på Lukka i vårligt stuk.  Och också ville matte ha några bilder att skicka till Lukkas före detta matte.  Och visst blev det jättefina bilder 😀.

Måste verkligen ärligt gnägga att jag är liiiiite avundsjuk på Lukkas superläckra korta päls 🤭.

Husse jobbar på spräng med att ta ner gammalt tråd i mellersta och översta hagen, sätta isolatorer på nya stolpar och byta ut gamla, trasiga tryckimpregnerade stolpar som Russin så gott som fullständigt käkade upp.  Det är fortfarande rätt kallt och i natt var det åter minusgrader så Lukkas "superhage" låter vänta på sig ett tag till 😥.

Torsdagen den 24. mars

😀 Äntligen vårväder!

Hela veckan har det varit helt underbart; somliga dagar nästan 10 grader + och strålande sol.  Bättre kan det nästan inte bli gnäggar matte och Lukkas extramatte glatt.  Idag såg vi till och med den första citronfjärillen 🙂.

Den varma vinden torkar upp all gegga med raketfart men det är fortfarande inte alla ställen det går att sätta upp farten, tjälhållen är förrädiska.

Lukka har nu byt kostymen och hennes sommarpäls är bara helt underbart vacker.  Min päls ser ut som något katten har släpat in muttrade matte idag, när jag blir varm och småsvettig blir jag alldeles krullig. Men det ordnar sig snart, klippmaskinen är en mycket trevlig och smart upfinning.  Medan Lukka blir vackert ensfärgad kommer jag att bli 2-färgad igen - som vanligt alltid på våren och fram emot hösten.  Det är bara på vintern som min hårrem är riktigt fin. 

Nu måste bara Lukkas staket komma upp så vi kan få njuta av det fina vädret inte bara när vi är på ridtur.  Som jag saknar att stå i den övre hagen och lapa sol 🤩

Söndagen den 20. mars

😀  Äntligen!

En sak är iaf. helt säkert - vi har världens mest underbara och snälla husse.  Idag tog han med sig Andy och en liten sag, gick ut i god tid före oss - och tog bort en bit av det lilla granträdet som spärrade vägen för oss i flera veckor 😀. 

Trots att det klampade rejält fick vi tölta en hel del på skogsvägen; dock tyckte matte att vi inte skulle rida den sista biten upp och ner branta backen.  Vi vände på vändplatsen och töltade tillbaka hela vägen - helt underbart att få röra på sig igen. 

Matte sålde igår den bruna G3/G4 i vattenbuffelläder som hon red i förra gången så idag red hon i Sella´n igen och det måste säkert vara för att hon börjar vänja sig och också för att sadeln är så otroligt bra balancerad och att jag töltar jättebra med den - hursomhelst: så är det idag första dagen som hon inte har ont i "det bakre smilet" 🙂.

Nu genstår det bara att någon inflytelsesrik person (eller grupp för den delen) börjar dansa ordentligt rengdans - för nu vill vi alltså ha ett staket för att kunde vara ute igen 😉.

Lördagen den 19. mars

😠 Älgbekymmer! 

Vår granne är en mycket "frälst djurvän" (han är också jägare och när han jagar på hösten kan han mycket väl skjuta rådjur på ridbanan även om en häst råkar befinna sig där samtidigt). 

Hursomhelst: varje vinter lägger grannen ut ENORMA högar med morötter och dessa MÅSTE bara läggas ut precis vid vägen där vi rider.  

Hans senaste "påhitt" är att lägga en jättestor hög just vid inkörslen till "herrgården" och då ligger morötterna ca 20 meter från Björnamossavägen. Igår när vi var på väg ut stod det 4 ettårs älgar och hade kalas på moröthögen.  Vi stannade och tittade men älgarna är näst intill tama så dom ides inte flytta på sig.

Matte vågade inte rida förbi för det kunde vara att älgarna vaktade sin mat och var otrevliga.  Så vi vände på klacken och då hade vi ingen annan möjlighet att rida än den lilla biten av Hardemansrundan; granträdet ligger fortfarande och spärrar vägen 🤒

Matte är måttligt road för hon frågade snällt förra hösten om det var möjligt att lägga ut morötterna någon annanstans - men det gick alltså inte för sig.  Det roliga är att grannen har köpt nästan alla egendommar runtomkring, han har en enorm yta att boltra sig på - men morötterna MÅSTE alltså ligga just där som vi skall passera

Matte sa att hon verkligen önskade grannens svärdotter skulle få sig en ny häst som var vansinnigt rädd för älgar för då skulle allt fixa sig på studs 😉  För det är också så att förr i tiden, innan svärdotterns två hästar flyttade in på gården brukade grannen skjuta nyttårsraketer i jättestora mängder.  Att mattes hästar "klättrade på väggarna" var inte något att bry sig om.  Men - sedan svärdotterns hästar flyttade in på gården har det inte blivit skjutet upp en enda nyttårsraket - och nu kvittar det för både Lukka och jag bryr oss inte det dugg 😀.

Fredagen den 18. mars

🤒 Vinter igen!

Ja, en häst kan verkligen bli överlycklig när den vaknar till vitt landskap igen.  I natt kom det alltså ca 5-6 cm med snö och nu är det 2 +grader.  Matte är måttligt road för idag skall Lukkas extramatte rida ut ensam eftersom matte får kundbesök just i "rid-tiden" - och Lukka har inga snösulor längre.

Inte för att dom just nu är jätteviktiga, det klampar nämligen för henne oavsett om hon hade haft snösulor på.  Hennes hovar är märkligt klockformade till skillnad från mina som det inte klampar snö i.

Denna vintern har varit aldeles vidrig och nu håller våren på med samma stil.  Med det här tempo får vi upp häststaketet
någon gång till Midsommar 😥... 

Fredagen den 11. mars

 Varken hackat eller malet!

🤔 Vädret kan liksom inte bestämma sig - det är fortfarande kallt och våren ser ut till att låta vänta på sig ett tag till.  Matte är naturligtvis måttligt road av att tjälen inte försvinner i första taget; vi "flickor" har fortfarande "husarest" och det är rätt tråkigt.  Matte gör sitt bästa för att aktivera oss men när det regnar, sludder och blåser så blir det naturligtvis innomhus aktiviteter.

Idag fick Lukkas extramatte en liten lektion i linlöpning (i rätt ordning: Lukka i longerlina och extramatte i änden av linan..🤩)  Vet ej vem som hade mest roligt .

På förskommande tisdag kommer det upp en kille från staketfirma för att kolla läget. 

Annars måste jag rapportera - Simon har klarat av att paja sitt andra framben så nu har han också "husarest" och det är lite ovisst hur det hela kommer att läka. I bästa fall har han "bara" klarat av att sträcka ett leddband, i värsta fall har han fått en spricka i ett hovben.  Röntgad, ultraljudad etc. på vet. klinik (gissar Stenestad) - men veterinärerna kunde inte ge någon säker varken diagnos eller prognos förrän om 14 dagar.

Som tur är så har Simons matte en anann häst att rida men den skal betäckas till våren 😘.  Ja, alltid är det något brukar matte gnägga.  Och till hennes stora lättnad är vi båda prinsessor friska som en nöttkärna 😀.

Lördagen den 5. mars

😀 Nu kommer våren!

Solen skinner, fåglarna sjunger, Lukka fäller (jag fäller åtminstone i ansiktet till mattes stora glädje). 

Även om vi, Lukka och jag, fortfarande har "husarest" så fungerar systemet nu rätt skapligt måste jag gnägga.  Jag får vara ute i hagen lite längre, Lukka linlöps också lite längre och ridturerna är också blivit längre sen vi har kunnat komma runt granträden på toppen av Björnamossa. 

Lukkas extramatte hade med sig pälsglans till man & svans och Lukka fick också fixat skägget och ser ut som en näpen arabhästfröken .

Det är fortfarande is och snö i skogarna runt Fasalt, det måste vara det kallaste ställe i hela Nordvästra Skåne.  På bara två dagar har dock snön blivit mjukare och isen är inte fullt så hal; broddarna tar ordentlig och idag halkade vi inte en enda gång. 

Jag har 4 broddar i varje sko och snösulor, Lukka har broddar bara i trakterna eftersom hon har sånna special töltsko på och dessa kan man inte lägga snösulor emellan hoven & skon.

Torsdagen den 3. mars

🙂 Efter 2 dagar tycker jag att det nya systemet fungerar rätt skapligt:

* på morgonen får vi vårt kraftfoder (müssli med äpplen) och sen hösilaget med en skiva halm.  Matte mockar bara åt sidan i första taget.

* vid halv ett får jag komma ut i hagen medan matte mockar båda boxarna; då står Lukka uppbunden på stallgången utanför boxarna.  Efter att matte har gjort sig färdig i boxarna och lagt in lunch och fyllt friskt vatten i vattenhinkarna longeras Lukka i ridhuset.  Då står stora porten öppen så jag kan se vad som försiggår därinne.  Måste medge att första gången var jag lite orolig - tänk om matte skulle glömma att jag var i hagen ensam 🤭

* efter linlöpningen får Lukka på sig "pyjamasen" om hon är svettig och så får jag också komma in och äta lunch.

* vid fyra - halvfemsnåret kommer Lukkas extramatte och så rider vi en sväng.  Det är fortfarande betonghårt men att skritta en skön promenad är som balsam för själen gnäggar matte glatt 😀.

Nu är iaf. staketet beställt men vi måste vänta tills tjälen är gått (någon gång ut i nästa århundrade känns det just nu som).  Matte var jätteglad för att företaget också sätter ner stolparna och monterar hela staketet färdig.

Onsdagen den 2. mars

😠 Staketbekymmer!

 Jo, denna gången måste jag bara gnägga om att Lukka har verkligen ställt till det nu - matte muttrade något om att hon är till salu för 1:- 😮.  Hon har nämligen börjat att spränga staketet och bara traska ut i det fri.  Detta har hon alltså gjort 3 gånger i loppet av bara 4 dagar 🤒. 

Matte är måttligt road och jag är rent ut gnäggat riktigt irriterad och inte minst ledsen - för nu måste vi nämligen stå inne hela dagarna tills det kommer upp ett nytt staket .  Och det tar minst 1 månad om inte mer för tjälen är rejält djup. 

Så nu måste matte motionera oss 2 gånger om dagen, i realiteten som om hon hade 4 hästar.  Ja, den här Rödluvan står inte värst högt i kritthuset just nu 🤔.

Lördag den 19. februari

😀  Weeehaaa!  Äntligen!!!

Idag har vi varit ute och skrittat för första gång sen förra året.  Äntligen är vintervilan förbi och nu stundar det härliga tider.

Vet inte riktigt om det var solen, matte, Lukka eller hennes extramatte som sken mest - eller vår lilla Corgi Andy som fick vara med den första biten.  Hursomhelst: det var bara helt UNDERBART. 

Tyvärr kom vi inte så långt som vi hade hoppats för såklart efter bara några hundra meter inne på Hardemansrundan låg det en omkullvräkt gran, sviterna efter blåsten för ca 1 månad sen.

I morgon skall vi visst försöka ta oss ut på en längre runda från toppen av Björnamossa.  Där är det för det mesta kallhygge så förhoppningsvis blir det en längre ridtur. 

Nu står vi (Lukka och jag) och mumsar lunch.  Sen skall vi ställa oss med bredsidan till och bara njuta av vårsolen 😀

Jo - jag måste bara få berätta: jag har fått en ny sadel!  Matte provade den för fösta gång idag och både hon och jag är millt sagt imponerade.  Det är en EQUES Sella, en ny generation underbara sadlar.  Den är uppbyggd på en lätt kolfiber bom, har latex stoppade paneler och utbytbara koppjärn.  Jag har aldrig förut varit speciellt förtjust i bomsadlar men den här är alltså bara helt suveränt bra.  Inte ett hårstrå låg fel efter ridturen och ni kan gissa matte var mer än nöjd.

Torsdagen den 17. februari

😀 Igångsättning efter vintervilan.

Äntingen börjar det bli lite mindre vind och då passade matte på att linlöpa oss båda två i ridhuset.  Vad duktiga vi är måste jag få gnägga.  Jag uppförde mig riktigt städat och fint (som alltid) medan Lukka lade på några extra kol 😲 

Hon kan sätta upp en vansinnig fart och galoppera så gruset slår mot ridhusväggen.  Då blir tokstollen rädd och gasar på med ännu mer energi - villket såklart gör att gruset sprätter annu mer.  Att hon inte har fattat poänget efter ett helt år förstår jag alltså inte 🤭

Hursomhelst så tror jag matte börjar sadla oss snart och Lukkas extramatte kommer upp också så att vi igen kan rida ut.  Det är inte så tokigt ute nu även om det är rejält hårt i marken, bara vi slipper den ihållande kalla vinden.

Tisdagen den 15. februari

Tröttsamma vinter!

 Kung Bore har inte tänkt att ge sig med det första 🤒.  Det är så svinkallt att det inte är klokt.  Matte är lagom förtvivlad för hon äter några blodförtunnande mediciner och dessa gör att hon fryser så in i vassen.  Då är det lite roligt för henne att stå och pyssla om oss prinsessor utanför boxarna när det blåser 15 m/s. 

Tycker lite synd om matte faktiskt för hon har nu exakt i hela 3 månader bara haft "glädjen" av mockning, utfodring och täckesbyte 🤔.

Tur att vi har satt lite extra päls, kloka hästar som vi är 🤩.  Men man kan undra när vi äntligen får komma ut och tölta en sväng 😎

Tisdagen den 8. februari

  Milda makter som det blåste i natt.  

Tur att stallet har solida boxar.  Dock kändes det litegrann skumt när vinden närmade sig orkanstyrka. 

Som tur blev det inga skador på varken stallet, ridhuset eller boningshuset; ett enda träd hade fallit i hagen men det var ett som Lukka och jag hade använt till att öva skulpturer på 🙂  Matte brukar alltid säga att vi har mer talang än vad Lars Wilks har 😀. 

Dock undrar jag om vi skall kunde rida ut - jag är nämligen rätt så säker på att det ligger massor av omkullvräkta träd lite varstans på våra ridvägar 🤔.  Och jag som hade sett så fram att vi äntligen skulle börja rida ut efter denna långa vintern.  Tro´t eller ej men matte har inte suttit på hästryggen på nästan 3 månader!  Hoppas verkligen inte att hon har glömt "gamla konster" - och Lukka gnäggar om det samma; hennes extra matte har inte ridit på nästan 4 månader...  Denna vintern är bokstävligen något i hästväg .

Fredagen den 4. februari

🙂 Nya dojjor!

Skoningen av Lukka gick som en dans, tur att Amie er så tålmodig och älskar hästar.  Det är också säkert därför Lukka uppför sig såpass hyfsat. 

Vintern den bara förtsätter trots fåglarnas ivriga kvittrande så vill snö eländet liksom inte smälta.  Det har sina fördelar att ha ridhus och tak över huvudet, visst, men ärligt gnäggat kunde vi alla (Lukka, jag, matte och Lukkas extramatte) tänka oss att tölta en sväng i geografin.  Det är så länge sen vi var ute på en ordentlig ridtur att jag undrar om terränget fortfarande är där det brukar vara 🤩.

Tisdagen den 25. januari

🤒 Vidrig vinter!

Denna vinten är bokstävligen något i hästväg.  Det är is och ishalka och snön som höll på att smälta är hård som betong.  Inget jag menar på är lämpligt underlag att rida på.  Lukka väntar på att få nya skor och matte bara håller andan så framskorna inte ramlar av innan Amie kommer på torsdag.

Dock närmar våren sig tycker jag, fåglarna sjöng som bara det mitt på dagen och solen står allt högre upp på himmlen. 

Eftersom det var lite mildare idag och matte inte frös så mycket som hon brukar, linlöpte vi i ridhuset och som vanligt var jag jätteduktig. Måste i sanningens namn medge att min 2-bening är grundligt bortskämd  

Än så länge linlöps jag bara i kapsun utan salett och inspänningstyglar; matte har bestämt sig för att sälja travsaletten och skaffade istället en neopren longeringsgjord.  Matte provade den på med en Formiga schabrak under och den passade perfekt.  Mjuk och fin kändes den över ryggen med dom två stora neopren-kuddar.  Ja, som ni väl förstår är bara det bästa tillräckligt för oss prinsessor 😀.

Måndagen den 17. januari 2011

😀  Var det någon som sa något om vårkänslor?  

Snö eländet smälter så man nästan kan höra det, matte är överlycklig - dock har snösmältningen en liten "avigsida".  Nämligen att all vår hästskit kommer så tydligt fram
Matte brukar säga att allt jämnar ut sig egentligen, för det man slipper göra när det är kallt och mycket snö hoppar upp sig när det blir tö.

Lukka har iaf. fått riktiga vårkänslor och springer i hagen med svansen upp som en fjolla.  Skulle aldrig tro att denna fröken Häst fyller 16 år till sensommaren!  Matte ber bara en stilla bön om att Lukkas framsko måste sitta kvar fram till den 27. i denna månad.  Då kommer Amie som är något så udda som en kvinnlig hovslagare.

Lukka har nämligen en aldrig så liten fobi och den heter mannlig hovslagare.  Det ligger en lite tråkig dansk historia bakom detta och det är tack vara Lukkas extramatte som vi har hittat fram till Amie.  Personkemin stämmer till 100% mellan Amie och Lukka.  Men det var andra bullar när min hovslagare Per (som är en av världens snällaste, underbaraste tvåbeningar) skulle försöka sko den här speciella madammen.  Att ta av skorna och verka gick jättefint - men bara Per satte i första söm i framskon flippade Lukka ut som en ohanterad Mustang.

Matte var måttligt road och det första halva året fick Lukka gå barfota.  Det gick faktiskt jättebra i hagen och i ridhuset - men sen fick matte en medryttare som så småningom blev Lukkas extra matte och vi började rida ut.  Då går det inte att rida barfota på den skarpa gruset som vi har på vägarna.  Och det var i den vevan matte kom att tänka på Amie som Caroline hade till sitt Tinkersto Katinka.

Söndagen den 16. Januari 2011

Från årets början den 1. januari 2011 har det inte varit så värst mycket att gnägga om; det var svinkallt, massor av snö (kan berätta att matte var måttligt road för det var absolut ingenstans vi kunde rida ut) - så Lukka och jag fick en vintersemester.

Egentligen underbart - en välförtjänt vintervila efter att vi (Lukka och jag) sen sensommaren har gjort omgivningarna osäkra i 4 gångarter 😀.


Men igår kväll slog vädrets makter om och det regnade så det stod som spön i backen.  Vintern är definitivt förbi och matte har börjat försiktigt sätta igång oss.  Det vill säga: sätta igång mig för Lukka måste först få nya skor, hennes gamla hänger kvar bara av välvillig gammal vana 🤩 .

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS