Utanför staketet 16

Nya mångmiljonsmällen – som kommunen ville dölja.

Publicerad 22 dec 2016

Ridsport-EM ska avgöras i Göteborg 21-27 augusti nästa år. Budgeten kring arrangemanget har varit hemligstämplad. Nu står det klart att arrangemanget kommer att stå skattebetalarna i Göteborg dyrt. Arrangörerna kalkylerar med en förlust på 17 miljoner kronor – men det finns en mycket stor risk för att det i slutändan kommer att handla om en betydligt större summa.

Det är Göteborgs stads bolag Göteborg & Co och Got Event som håller i arrangemanget. Vilket betyder att skattebetalarna i kommunen ytterst står för alla kostnader för sommarens stora hästfest. När beslutet togs att söka arrangemanget las det fram en budget som hade 0 kronor på sista raden. Ansvariga politiker sa förstås ja med tanke på den PR och goodwill ett så stort arrangemang genererar.
Men kostnaderna blir alltså betydligt högre än så, kan GT avslöja.

– Det handlar om 17 miljoner kronor, berättar Lotta Nibell, vd på Got Event. Vad är det ni har räknat fel på?

– Jag var inte med i budprocessen men utifrån den ursprungliga budgeten har vissa förutsättningar ändrats där bland annat kostnaderna blir högre. Det gäller till exempel tv-produktionen, där vi som arrangör har ett stort ansvar utifrån avtalet med europeiska ridsportsförbundet (FEI). Sedan har säkerhetsläget i omvärlden förändrats vilket också påverkar, säger hon och fortsätter:

– Ridsporten är också en växande idrott med fler nationer och ryttare på  internationell nivå. Särskilt påtagligt blir det i hoppningen där ryttaren enligt FEI:s regler också har rätt att ha med sig två hästar i stället för en. Det påverkar mycket - antal stallar, banor och så vidare.
Finns det risk att det i slutändan kommer att handla om en ännu större förlust?

– Det vet vi inte förrän arrangemanget är slut, när vi kan summera kostnader och intäkter. Det hänger ju till stor del på hur biljettförsäljningen kommer att gå, ett arrangemang kan ju "regna bort" till exempel. I dagsläget har man sålt ungefär en tredjedel av de biljetter man behöver sälja för att få in de kostnader man behöver enligt budget – som alltså har reviderats till att arrangemanget totalt kommer att kosta 17 miljoner kronor.

Vi har en uppgift som säger att ni från början kalkylerade med en förlust..?

– Budbudgeten var plus minus noll från början sedan har budgetprognosen reviderats utifrån olika faktorer och åtgärder både  på intäkts- och kostnadssidan. EM är en stående punkt på agendan och  styrelsen informeras löpande.

Risk för ännu större förlust.

Om arenorna inte fylls som man hoppas ökar kostnaden ytterligare för skattebetalarna och skattebetalarnas bolag.

– I dagsläget följer biljettförsäljningen vår prognos, hävdar Nibell. Den andra viktigaste intäktskällan är sponsringen.

– Också där ser det bra ut, säger Lotta Nibell.

Stora idrottsevenemang tenderar oftast att bli dyrare än beräknat. Sedan Göteborg arrangerade VM i friidrott 1995 följde en enorm turbulens på grund av en gigantisk förlust. Den gången var det friidrottsförbundet som arrangerade och fick ta den stora smällen. 
Stadens skattebetalare fick ändå skjuta till cirka 33 miljoner till följd av avskrivna fordringar på förbundet. Men under de senare stora idrottsarrangemangen har budgetarna hållits betydligt bättre, hävdar bolaget. Den reviderade budgeten finns inte i några offentliga handlingar.

– Men ansvariga politiker har informerats löpande, hävdar Lotta Nibell.

Sekretess på siffrorna.

GT sökte kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), för en kommentar kring de ökade kostnaderna. Hon låter via sin presskontakt hälsa att vi istället ska prata med partikollegan Håkan Linnarsson, styrelseordförande i Göteborg & Co. Linnarsson vidimerar siffrorna och uppgiften att han som ansvarig politiker informerats om de ökade kostnaderna. Varför har inte de ökade kostnaderna kring ridsports-EM synts i några offentliga protokoll?

– De har varit sekretessbelagda av "affärsmässiga skäl", men efter vårt styrelsemöte i fredags ska de vara offentliga. 

Något protokoll finns dock inte på Göteborgs stads hemsida. På Göteborg & Co förklarar man det med att protokollet från mötet inte är färdigt, men mejlar de tidigare sekretessbelagda till oss.

"Normalt med en avvikelse".

I en bilaga till protokollet finns siffrorna svart på vitt. Det handlar om en rapport från den externa revisionsbyrån Deloitte. Under rubriken nuvarande prognos står det på sista raden - 17 000 kkr (17 miljoner kronor). Under rubriken slutsats står följande att läsa: " Enligt uppgift från organisationen ligger en normal avvikelse inom evenemang på 5-10 % av budgeterade kostnader."

De budgeterade kostnaderna är 99,5 miljoner kronor. Göteborgarna bör hoppas på fint väder under andra halvan av augusti.

Björn Lindsten
bjorn.lindsten@gt.se 

Snön föll i Sahara – för första gången på 37 år.

Har du någon gång lovat att göra något när det ”snöar i Sahara”? Då är det dags att göra det nu. Nya bilder visar nämligen hur de röda sandvidderna täckts av – just det – snö!

Det var amatörfotografen Karim Boucheta som lyckades fånga den ovanliga företeelsen på bild. Han befann sig utanför den lilla ökenstaden Ain Sefra i Algeriet den 19 december i år. Snön ska ha legat kvar i ungefär ett dygn innan den till slut smälte bort.

– Det såg fantastiskt ut när snön lade sig på sanden och det blev fantastiska bilder, sade – till The Telegraph.

Snö i regionen är en ovanlig händelse. Det är bara andra gången i mannaminne som det har snöat i den här delen av Saharaöknen, skriver CNN.

Snö i Sahara – senast år 1979.

Första gången var i februari år 1979, alltså för snart 38 år sedan. Då ska en snöstorm ha dragit in över området, men den varade bara i en halvtimme, skriver The Telegraph.

Men även om snöstormen bara varade i en halvtimme så hann den ändå orsaka problem. Den ska bland annat ha lett till att trafiken stoppades, skriver vetenskapssajten LiveScience. En av världens torraste och varmaste platser. Ain Sefra ligger precis där Atlasbergen går över i Saharaöknen och staden är känd som ”Porten till öknen”. Saharaöknen är över nio miljoner kvadratkilometer stor och täcker en stor del av Nordafrikas yta. Öknen räknas som en av världens mest torraste platser, såväl som en av de varmaste. Man har uppmätt temperaturer på närmare 50 grader Celsius i Saharaöknen, skriver CNN.

Det finns dock vissa berg i Sahara där det snöar mer regelbundet, skriver LiveScience. Bland annat sjunker temperaturen tillräckligt på berget Tahats topp för att det ska snöa ungefär vart tredje år. Tahat är det högsta berget i Algeriet. Även i norra Chad, på toppen av Tibestibergen, brukar det ibland snöa. I alla fall ungefär vart sjunde år.

Av Rebecca Hagnestad
rebecca.hagnestad@expressen.se 

Skype-grundaren investerar 100 miljoner i elektriska mini-flygplan.

Tyska startupen Lilium Aviation håller på att utveckla ett mini-flygplan, som drivs av elektricitet. Tanken är att deras fordon – Lilium Jet – ska bli ett alternativ till helikoptrar och kommersiella flygplan på kortare sträckor, till och med som ett alternativt färdsätt för pendlare. Det skriver TechCrunch.

Mini-flygplanet är konstruerat av lätta kompositmaterial och drivs av 36 eldrivna fläktmotorer. Räckvidden väntas bli 300 kilometer, och topphastigheten 300 kilometer i timmen. Fullskaliga testflygningar planeras ske redan under 2017.

Skypegrundaren Niklas Zennström har nu investerat 10 miljoner euro, motsvarande 98 miljoner kronor, i verksamheten genom sitt riskkapitalbolag Atomico.

”Det vi gillar med det är att det är ett skalbart koncept. Det är enkelt att börja smått och sen växa” säger Niklas Zennström till TechCrunch.

Det är visst någon som fortfarande tror på Jultomten!

"President - större jobb än jag trodde". Erkänner att jobbet är inte vad han trodde.

Ja - och inte bara på Jultomten, också på Påskharen och Tandfen! Kan mycket väl föreställa mig hela världen bävar för vad den här clownen kan "åstadkomma".

Apa startade klanbråk – över 20 har dödats.

En husdjursapa i Sabha, Libyen, slet en sjal av en flicka på gatan. Det utlöste en klankonflikt som har pågått i fyra dagar – och som har krävt 21 liv. Det rapporterar AFP.

– Det eskalerade under den andra och tredje dagen med stridsvagnar, artilleri och andra tunga vapen, säger en invånare till Reuters.

Det hela ska ha börjat med att apan, som tillhörde en butiksinnehavare i staden, gav sig på några skolflickor som passerade utanför. Djuret ska ha slitit en huvudsjal från huvudet på en av dem.

Det ska ha blivit gnistan för en enorm konflikt mellan två rivaliserande klaner i området. Män från Awlad Suleiman-klanen utkrävde hämnd genom att döda tre män från den rivaliserande Gaddadfa-klanen – och apan. Sedan tog kriget fart.

Kan vara upp emot 100 skadade.

På söndagen hade klanerna stridit i fyra dygn. Enligt AFP har 21 personer dödats och enligt Reuters är det 16. Uppgifterna om antal skadade varierar mellan 50 och 100. AFP poängterar att de talat med ett sjukhus som bara används av den ena klanen – och att de ännu inte har några rapporter från den andra sidan. Vittnen berättar för nyhetsbyråerna om hur flera hus har raserats när parterna skjutit raketeld.

– Det eskalerade under den andra och tredje dagen med stridsvagnar, artilleri och andra tunga vapen, säger en invånare till Reuters, som ska ha begärt att få vara anonym på grund av säkerhetsläget.

– Det sker fortfarande sporadiska strider och livet i de områden som det har stridits i är helt borta.

Klanerna gör upp efter Gadaffi.

Sabha ligger i västra Libyen, 64 mil söder om huvudstaden Tripoli. Efter att diktatorn Muammar Gadaffi störtades för fem år sedan, och landet drogs in i ett inbördeskrig, har staden varit ett nav för människo- och vapensmuggling. Gaddadfa- och Awlad Suleiman-klanerna är de två största väpnade grupperna i regionen. Salah Badr, som sitter i stadens fullmäktige, säger till AFP att det har varit spänt mellan klanerna i många år. De har utkämpat strider till och från och dussintals människor ska ha fått sätta livet till de senaste åren.

– En mindre incident tände brasan, säger Badr.

Misslyckades med vapenvila.

De senaste striderna har utspelat sig i centrala Sabah. Klanledare försökte få till stånd en vapenvila för att döda kroppar på gatorna skulle kunna forslas bort. Men de misslyckades.

– Det finns kvinnor och barn bland de skadade och en del utlänningar från afrikanska länder söder om Sahara bland de döda, på grund av det urskillningslösa bombandet, säger en talesperson för ett lokalt sjukhus till Reuters.

Martin Mederyd Hårdh

Titta upp, nu är supermånen här – den största sedan 1948

I dag den 14 november kommer fullmånen vara den största sedan 26 januari 1948. Så under eftermiddagen eller kvällen är det bara att bege sig och hoppas på molnfritt. För den här fullmånen kommer inte att överträffas förrän den 25 november 2034.

Natten till den 25 mars 2015 fick vi uppleva något historiskt. För första gången sedan 1982 kunde vi se en blodmåne och supermåne samtidigt. Och nu i dag, den 14 november, kommer vi alltså kunna bevittna rekordmånen.

Då kommer månen att vara närmare jorden än den varit på 68 år. Månen kommer att upplevas som 14 procent större och 30 procent ljusare än en genomsnittlig fullmåne, vilket är något man inte bör missa menar Sciencealert. Detta är det närmaste månen beräknas komma jorden innan år 2034, vilket innebär ett rekord och en historisk upplevelse.

Vad vi kommer att få se den 14 november är vad vi tidigare kallat en "supermåne". Ett fenomen som uppenbarar sig med jämna mellanrum, dock inte så stor som den här.

Enligt NASA får vi en supermåne när solen, månen och jorden linjerar i månens omloppsbana, och månens ena sida hamnar cirka 48 280 kilometer närmare jorden än den andra sidan.

Supermånar är inte helt ovanliga, men den vi kommer att få se den 14 november är den största sedan 1948, och missar du den kommer inte chansen igen förrän om 18 år.

Kanada förstärker sin gränskontroll.

Som nu alla har sett har Donald Trump vunnit USA´s presidentval och blir från och med 1:a januari USA´s 45:e president.

Kanadas imigrationsserver kraschade igår under tryck av alla amerikaner som ville ansöka om att utvandra till Kanada. I den anledning har nu Kanada skärpt sin gränskontroll och anställd älg-ridande poliser.

Den här är bara helt OBETALBAR! Sprida och dela-

SpaceX-grundaren avslöjar sina planer på att kolonisera Mars.

Entreprenören och SpaceX-grundaren Elon Musk vill skicka de första människorna till Mars – redan 2024. Det avslöjade han vid den internationella astronautkongressen i Guadalajara i Mexiko på tisdagskvällen, natten till onsdag svensk tid.

Elon Musk, ingenjören och entreprenören bakom företagen Paypal, Tesla och rymdsatsningen SpaceX, har redan tidigare sagt att han vill skicka den första obemannade rymdfarkosten till Mars före 2018.

Vill göra oss interplanetariska.

Under ett tal på den internationella astronautkongressen på tisdagen presenterade han sin rymdsatsning Interplanetary Transport System, ITP, som hittills gått under namnet Mars Colonial Transporter, rapporterar fler amerikanska medier. Raketen beskrivs som den mest kraftfulla som någonsin byggts, med ett rymdskepp designat för att kunna transportera åtminstone 100 människor åt gången till den röda planeten.

Att Musk har en vision om att göra människan till en ”interplanetarisk art” är i sig ingen nyhet, men under tisdagen redogjorde han för flera tekniska bitar och frågor som rör säkerhet och kostnad för projektet, skriver CNN.

Framme 2025.

Elon Musk hoppas kunna skicka de första människorna till Mars redan 2024 med ankomst året därpå. Enligt CNN är hans mål att få ner priset för en Mars-biljett till omkring 200 000 dollar per person, motsvarande strax över 1,7 miljoner svenska kronor. Om allt går enligt planerna kommer en självförsörjande koloni kunna upprättas på Mars inom de närmsta 50 till 100 åren, sa Elon Musk på astronautkongressen.

Sydkorea har en plan för att döda Kim Jong-un om Nordkoreas kärnvapenprogram blir allt för hotfullt.

Precisionsmissiler skulle användas för att slå ut både toppskiktet av landets ledning och militär infrastruktur.

– Vi har en sådan plan, ja, säger Sydkoreas försvarsminister Han Min-koo.

I början av september genomförde Nordkorea ett femte kärnvapenprov. Landet menar att man genomförde testet för att möta det man menar är ”amerikansk aggression” – militära storövningar med enheter från både USA och Sydkorea. Nyligen flög exempelvis ett amerikansk bombflyg av typen B-1, som kan bära kärnvapen, närmare den nordkoreanska gränsen än vad ett plan av samma typ någonsin gjort tidigare.

Utvecklingen i Nordkorea oroar och experter i USA förutspår att landet kommer ha tillräckligt kunskap för att 2020 kunna skjuta iväg en interkontinental missil med kärnvapenspets.

– Det här är ingenting som kan ignoreras längre. Det blir högprioriterat för nästa president, sa John Schilling, flygingenjör och expert på Nordkoreas missilprogram till New York Times efter kärnvapentestet.

”En övergripande idé”.

Utvecklingen skapar också stor oro på den södra delen av Koreahalvön. Under en utfrågning i det sydkoreanska parlamentet på onsdagen bekräftade landets försvarsminister det som många trott: Det finns en plan för att eliminera Kim Jong-un om läget blir allt för osäkert, rapporterar CNN.

– Sydkorea har en övergripande idé och plan att använda precisionsmissiler med kapacitet att träffa fiendens anläggningar i viktiga områden och samtidigt kunna slå ut fiendens ledarskap, säger Sydkoreas försvarsminister Han Min-koo.

Vedergällnings-system.

Ministern menade att man förbereder sig för värsta tänkbara scenario och att man utgår från att Nordkorea är redo att inom kort genomföra också ett sjätte kärnvapenprov. Systemet med precisionsmissiler kallas Korea Massive Punishment & Retaliation, ungefär ”Massiv koreansk bestraffning och vedergällning”, och inbegriper också elitförband.

Livvakten stämmer ägaren på en miljon.

Livvakten använde Mona Sahlins falska löneintyg för att kunna köpa en tio miljoners bostadsrätt i Saltsjöbaden. Han betalde också en handpenning på en miljon kronor. Nu vägrar säljaren att lämna tillbaka handpenningen och livvakten har lämnat in en stämningsansökan.

– De har inte svarat oss, så därför lämnade vi in en stämningsansökan, säger livvaktens juridiska ombud advokat Thomas Bodström.

Med hjälp av Mona Sahlins falska löneintyg skulle livvakten köpa den exklusiva bostadsrätten i Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Den tio miljoner dyra bostadsrätten blev Stockholms kanske mest omtalade lyxvåning i våras - och Mona Sahlins fall som ordförande för den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism efter att löneintyget hamnade hos hyresnämnden i Stockholm. Det var livvakten som lämnade in löneintyget till hyresnämnden när han överklagade bostadsrättsföreningens beslut om att han inte fick köpa fick köpa våningen

Lyxbostad.

Bostaden som är på 210 kvadratmeter har en vidunderlig utsikt mot sjön och har en privat trappa ner till en egen brygga med båtplats. I anslutning till bryggan finns också ett vedeldat bad och en bastubyggnad. Huset som är arkitektritat är byggt i materialen betong, stål, furu och glas.

När livvakten gjorde upp affären med säljaren, som är ett dödsbo, betalde han en miljon kronor i handpenning. Men livvakten blev inte godkänd av bostadsrättsföreningen och köpet fullföljdes aldrig.

Hade för låg lön.

Bostadsrättsföreningen ansåg att livvaktens lön inte skulle räcka till för att betala en hyra på 18 000 kronor per månad exklusive köpeskillingen på tio miljoner kronor.

Nu vägrar säljaren att lämna ifrån sig handpenningen på en miljon kronor och pengarna finns hos fastighetsmäklaren som håller inne miljonen tills dess att parterna löst striden.

Livvakten har anlitat advokat Thomas Bodström som tidigare drev en advokatbyrå med Mona Sahlins advokat Claes Borgström.
odström säger att det framgår i avtalet att hans klient ska ha sina pengar tillbaka.

– Det står så i avtalets paragraf och vi skulle aldrig ansöka om stämning om vi inte ansåg att vi har rätt till pengarna, säger Bodström. Säljaren känner inte till stämningsansökan.

Säljaren - dödsboet - företräds av jur.kand. Tony Larsson:

– Jag kände inte till att det hade lämnats in en stämningsansökan. Men jag kommer naturligtvis att svara tingsrätten så fort som möjligt när jag pratat med dödsboet. Men nu kan jag inte uttala mig, säger Tony Larsson.

Han säger också att hans klient nu försöker att hyra ut den exklusiva bostadsrätten eftersom de hittills inte kunnat hitta en ny köpare.

Expressen har dock hittat annonsen på sajten blocket där dödsboet nu begär en hyra på 29 000 kronor per månad och samtidigt har ett krav på två förskottshyror på 38 000 kronor per månad - det vill säga totalt 76 000 kronor.

Michael Syrén 
michael.syren@expressen.se

EU reglerar grytlappen.

Tänkt att fungera eller enbart dekorativ? Varning för oklart rättsläge.

En ny EU-förordning förvandlar grytlappen till "personlig skyddsutrustning". Krav ställs på dokumenterad säkerhet. Är detta slutet för hemvirkat? Av alla julbasarer som den flitige reportern hann besöka häromåret var Hjortensbergskyrkans bäst. Här dignade kaffeborden, frestade bakverken, snurrade tombolan och prunkade handarbetet, läser vi i en mellansvensk lokaltidning.

I det allra praktfullaste ståndet hittade journalisten syföreningens Margot S – "i en uppsjö av vackra kuddar, grytlappar, tygkassar och tomtar". Allt hade hon gjort själv. Allt var till salu.
En vacker bild. Men hotad.

Om Margot S tänker sälja grytlappar i framtiden måste hon förse dem med teknisk dokumentation som visar att de provats och uppfyller grundläggande säkerhetskrav. De ska också vara försedda med typnummer, partinummer, serienummer eller annan identifieringsmärkning, antingen anbringad på grytlappen eller i ett medföljande dokument.
Margot S måste också ange namn, registrerat firmanamn eller varumärke och den postadress där hon kan kontaktas.

Hon ska också se till att grytlappen åtföljs av en bruksanvisning och information som lätt kan förstås av konsumenten. Vad i all världen är detta? Innebörden i EU-förordning 2016/425, som nyligen antogs av unionens parlament och ministerråd och träder i kraft våren 2018. Den handlar om personlig skyddsutrustning.

EU har sedan länge krav på personlig skyddsutrustning som används i yrkeslivet. Nu utvidgas bestämmelserna till utrustning för privat bruk. Exempelvis grytlappar.

"Personlig skyddsutrustning som är utformad för att skydda hela eller delar av kroppen mot hetta och/eller brand ska ha en värmeisoleringsförmåga och mekanisk styrka som är lämpliga för de förutsägbara användningsförhållandena."

Så lyder grundkravet som Margot S och andra grytlappsfabrikanter har att rätta sig efter. Grytlappen ska skydda oss mot grytans hetta. Antingen den säljs ny eller begagnad ska ingen riskera att bränna fingrarna vid användandet. Som ett tecken på detta ska grytlappen, grillvanten och all annan personlig skyddsutrustning för hemmabruk vara testad och försedd med EU:s speciella CE-märkning.

Är detta slutet för de konstfullt handvirkade grytlappar som varje julbasar med självaktning tillhandahåller uppsjöar av? Kanske inte. Det finns en brasklapp i EU-förordningen:

"Dekorativa hantverksprodukter" som inte gör anspråk på att ha en skyddande funktion utgör per definition inte personlig skyddsutrustning och berörs inte av bestämmelserna, står det. Så länge Margot S inte hävdar att hennes grytlappar går att använda slipper hon alltså CE-märka dem. Men gränsdragningen är knepig och i Tyskland har Bundesverband für den gedeckten Tisch, Hausrat und Wohnkultur blåst till strid. Detta är branschföreningen för handlare som säljer köksprylar, husgeråd och heminredning.

– För den enskilde handlaren blir det närmast omöjligt att avgöra vilken produkt som måste ha CE-märkning och vilken som slipper, säger föreningens talesperson Imke Ide till tidningen Spiegel. Hur ska vi veta om tillverkaren avser att grillvanten eller grytlappen ska fungera eller bara hänga som dekoration? Och om en hemvirkad grytlapp inte gör anspråk på att ha en skyddande funktion, vad ska den då hänga i köket för?

För grillvanten tillkommer för övrigt ännu en aspekt:

"Personlig skyddsutrustning ska utformas och tillverkas på ett sådant sätt att den svettning som uppkommer genom användningen minimeras", står det i förordningens bilaga punkt 2.2.

I annat fall ska den utrustas med en anordning som absorberar svett.

Rymdsten missade precis jorden – ingen såg den komma.

Den här gången hade vi tur, men det läskiga är att ingen hade koll på att asteroiden var på väg mot oss.

Ibland har man turen på sin sida, och det har vi sannerligen haft nu. En 55 meter stor asteroid har swishat förbi mellan jorden och månen, vilket i astronomisammanhang ju är oerhört nära.

Det kanske inte verkar som en jättestor sten, men den är ändå betydligt större än den som slog ner i Ryssland 2013. Den gången så krossades alla glasrutor i området och över tusen personer skadades.

Det allra läskigaste är dock att vi inte hade en aning om att den skulle komma. Det var några astronomer i Brasilien som upptäckte asteroiden, som nu fått namnet 2016 QA2, bara ett dygn innan den brinnande stenkolossen i stort sett snuddade vid vår atmosfär. Om den hade haft en aning annorlunda kurs, och styrt rakt mot oss, hade det alltså knappt funnits någon tid för att försöka göra något åt det.

Ingen Bruce Willis hade hunnit rädda oss... Och det var ju en väldig tur att han, eller vad vi nu har för plan i verkligheten, inte behövdes den här gången.

Var är statens 4 000 försvunna miljarder?

Ingen verkar veta vart svenska statens sparande på 4 000 miljarder har tagit vägen – och få verkar bry sig.

I en föga uppmärksammad rapport (”Sveriges sparöverskott stabilt i många år – men var finns pengarna?”) försökte Riksbanken i fjol belysa frågan. SCB, den myndighet som har ansvar för att samla in data om betalningsbalansen, har också rest några frågetecken. Något egentligt och uttömmande svar har ingen kunnat leverera.

Vart tog då det stora svenska bytesbalansöverskottet vägen? 4 000 försvunna miljarder.

– Vår bedömning är att kapitalet finns, men en viktig delförklaring kan vara att mätmetoderna är delvis föråldrade, säger Anders Lindström på Riksbankens avdelning för penningpolitik.

Lika för lagen? Nä, trodde väl inte det. Underbart hur alla kostymnissar håller varandra om ryggen!

Hade tidelag med häst - upptäckt i hagen.

En man upptäcktes när han förgrep sig sexuellt på en häst i Ljungby, skriver Smålänningen. Händelsen inträffade vid 18-tiden i söndags kväll.

- Jag kom på en äldre man med att hålla på med en av mina hästar. Han hade gått in i hagen och hade tidelag med ett sto, det var helt förfärligt att se, säger kvinnan till tidningen.

Mannen försvann in i den närliggande skogen när han blev upptäckt. Kvinnan hämtade sin sambo, tillkallade polis och väntade sedan in mannen vid hans bil. Han förhördes på plats men erkände inte handlingen.

Att ha sex med djur, så kallat tidelag, är olagligt sedan 2014 och mannen är nu polisanmäld. Polisen har rubricerat det som brott mot djurskyddslagen.

De jagar Hitlers guld i den hemliga tunneln.

Här tio meter under marken i en hemlig tunnel ska det finnas ett gammalt tåg från Nazityskland fullastat med guld, ädelstenar och dyrbar konst. Det påstår en grupp skattjägare som sedan en vecka i stor skala gräver runt i terrängen i sydvästra Polen. Medieintresset är enormt, men ännu har man inte hittat någonting. Skeptiska forskare avfärdar "guldtåget" som en gammal vandringssägen.

För snart ett år sedan blev det stora rubriker när skattjägarna Piotr Koper, polack och ägare till ett byggföretag, samt Andreas Richter, en tysk geolog, hävdade att de funnit platsen där Hitlers guldskatt låg gömd. Enligt en gammal sägen, välkänd i området. ska ett pansartåg lastat med enorma skatter ha försvunnit i ett hemligt tunnelsystem 1945. De var i det kaotiska slutet av andra världskriget när Stalins trupper ryckte fram mot Berlin. Tåget skulle vara lastat med guld och ädelstenar, konst och vapen. Ett krigsbyte värt enorma summor.

Platsen är utanför staden Walbrzych i sydvästra Polen. Här har man funnit rester av ett tunnelsystem, byggt under andra världskriget. Det var olika sammanbundna skyddsrum, förvaringsutrymmen och bostäder långt under markytan. Tunnelbygget benämndes "Projekt Riese" av tyskarna.

Mytomspunna nazitåget.

Det ska även ha gått järnvägsräls in i det underjordiska tunnelsystemet. Det är här skattletarna hävdar att det mytomspunna nazitåget parkerades innan tunnelmynningen förmodligen sprängdes och hemligheten förseglades.

– Vi hoppas finna järnvägen och ingången till en tunnel, och inne i denna tunnel hoppas vi hitta tåget. Men vad som finns på tåget vet vi inte, förklarade skattletarnas talesman Andrzej Gaik vid en presskonferens i onsdags, enligt New York Times.

Han tillade:

– Men vad vi kommer att finna på tåget, det vet vi inte.

Koper och Richter har engagerat ett 60-tal personer i utgrävningarna. Det är bland annat geologer, ingenjörer, arkeologer och experter på sprängmedel. De lokala polska myndigheterna har gett klartecken till grävandet som påbörjades förra veckan och förväntas fortsätta minst en vecka till. Inför själva grävandet har skattletarna skannat det aktuella området med en så kallad markpenetrerande radar. De visade upp radarbilder som uppges föreställa en järnvägstunnel. På bilderna syns runda och fyrkantiga former vilket Richter och Koper menar måste vara det pansarskyddade tågsättet.

Under första veckans arbete har man fällt träd och med grävskopor schaktat sig ner tio meter i marken. Dock utan att få träff på någon tunnel. Än mindre har man varit i närheten av någon guldskatt. Maskinerna har mest slagit i sten och en hög med gammalt porslin. Men ännu har man inte gett upp hoppet. Grävandet ska fortsätta ännu djupare och även på fler platser i samma område.

– Det är mer arbete än vi trodde, säger Andreas Richter till Wall Street Journals utsände vid utgrävningarna.

Medieintresset har varit mycket stort. Inte bara från Polen och Tyskland, nyhetsteam från olika delar av världen har varit på plats. Även för lokalbefolkningen har det blivit populärt att gå och titta på skattjägarna. Många är skeptiska till att det finns något värdefullt i underjorden.

Hört om skatten sen hon var liten.

Anna Kreta, 60, en pensionerad posttjänsteman från trakten, säger till New York Times att hon hört talas om den begravda skatten ända sedan hon var liten.

– Det är ingen nyhet för mig, men ändå samtalsämnet nummer ett här.

Hon hoppas samtidigt att skattletandet ska innebära ett uppsving för en fattig region med nedlagda kolgruvor och hög arbetslöshet. Om det kommer en massa turister till Walbrzych och spenderar pengar skulle alla kunna få det lite bättre. Forskare vid universitet i Krakow är däremot säkra på att det inte finns något nazitåg lastat med guld under marken. I höstas gjorde universitetet en omfattande geologisk undersökning med radar och specialkameror. Slutsatsen: det finns inget av värde där nere.

– Det kan finnas en tunnel, men inget tåg, fastslog professor Janusz Madej i Krakow.

Vem som hade rätt, vetenskapsmannen eller skattletarna, kan komma att visa sig under den närmaste tidens fortsatta grävande i Polen.

Så här såg en kvinna ut – för 4000 år sedan.

Ett forskarteam har lyckats återskapa en tjejs ansikte som levde på bronsåldern.

Redan på 80-talet hittades gravplatsen där den unga kvinnan begravts för 3700 år sedan. Skelettet var i ganska gott skick och låg i en utgrävs håla i berget. Hon hade också fått med sig en del föremål i graven, skriver IFL Science. Varför hon fått en sådan högtidlig begravning säger forskarna att "vi nog aldrig kommer få veta".

Forskarna döpte kvinnan till Ava och de tror att hon var mellan 18 och 22 när hon dog. Hon var också 167 centimeter lång. Ava tillhörde klockbägarkulturen som var det folk från västra Europa som först började tillverka och sprida kopparföremål i stora delar av Europa.

För att återskapa Avas ansikte behövde forskarna först återskapa hela hennes käkben, som var försvunnet. Utifrån emaljen på hennes tänder kunde forskarna bestämma hur tjocka hennes läppar varit. Sedan räknade de ut hur tjock hennes ansiktsvävnad varit, så kinder och näsa fick rätt proportioner.

Turisters roligaste klagomål från chartern.

Vissa åker utomlands för att koppla av och ladda batterierna. Andra är professionella felfinnare – och laddar ilskan i stället. Här är charterturisternas värsta klagomål.

AVDELNING I-LANDSPROBLEM

”Hur kan ni heta Solresor, när det regnat större delen av veckan? Pinsamt!”

Klockrent fall av vilseledande marknadsföring. Givetvis måste resebolaget ta sitt ansvar och betala alla pengar tillbaka. Samt byta namn.
-------------------------------

”Inget svenskt internet på hotellet!!”

Hur ska man då kunna surfa? Va! VA!
----------------------------------

”Vi fick reda på att snacksen var gratis, TRE dagar in på semestern. Vi vill ha kompensation!!!”

Det här önskar man ju inte ens sin värsta fiende. Vilket lurendrejeri. Vilket bakhåll. Man vågar inte ens tänka på hur mycket pengar den här intet ont anande semesterfiraren hade hunnit lägga ut på snacks.
-------------------------------------

”Vi fick armband som visade att vi är all inclusive. Så förnedrande!”

Verkligen! Det är ju mycket bättre att kräva legitimation varje gång en gäst vill ha mer läsk, så att hotellpersonalen kan se att rätt person får. Visst, det innebär en del administrativt krångel och strul. Men vad är alternativet – bära ARMBAND!!
----------------------------------

”Det var tjock-tv på rummet, trots att jag är premiumkund!!!”

Vänta, vänta, låt mig gissa. Säg inte att stereon var från 2014 och radion från 2015 också. I så fall är det bara en sak att göra: Kräv alla pengar tillbaka! Är man premiumkund så är man, och då är bara det bästa och senaste gott nog.
--------------------------------------

”Varning! Det räcker inte längre att lägga handdukar på solstolar vid poolen 06.00. Folk är uppe redan vid 4-tiden.”

Dessa tyskar! Ska verkligen en hårt arbetande svensk som äntligen kommit i väg på semester behöva utkämpa detta krig. Enda sättet att slå dem, är att övernatta i solstolen.
--------------------------------------

AVDELNING RYSLIGA RESTAURANGER

”Jag bad om ett sugrör till min son. Restaurangägaren svarade att han delar inte ut dem då de lockar hit fler barn.”

Och? Det var väl smart! Istället för att klaga borde gästerna tacka den smarte och omtänksamme restaurangägaren. Äntligen en ostörd middag utan skrik och spring!
---------------------------------

”Denna restaurang hade tv-skärmar som visade en kvinna föda barn. Det tycker jag är olämpligt”.

Om den födande kvinnan inte skrek så högt så gör det väl inget? Lite folkbildning till kaffet är aldrig fel! Som till exempel om hur ett barn kommer till världen.
------------------------------------

”Den enda variationen i buffén var att hamburgerbrödet en dag var utbytt mot korvbröd.”

Det är väl variation? Hamburgerbröd på måndag, korvbröd på tisdag, och så hamburgerbröd på onsdag. Vad mer begär du!?
-------------------------------------

”Vi hade bokat rum med Fransk Balkong. Den var ju så liten att man inte fick plats på den.”

Vilken besvikelse. Man vågar inte ens tänka på när den här semesterfiraren går vidare i rummet och upptäcker att minibaren är ett litet kylskåp som rymmer en miniflaska och en Snickers. Och inte en fullutrustad bar, inklusive bartender.
----------------------------------------

”Hemsökt hotell! Jag såg ett spöke i mitt rum (nr 303) och rusade ut. Den oförskämda ägaren tog betalt trots att jag bara stannade 6 timmar.”

Är du helt, helt säker på att du inte bara råkade se dig själv i spegeln?
-----------------------------------------

”Det stod att köket var fullt utrustat. Ändå fanns det ingen äggskivare”.

Bara att åka hem igen. Semestern är förstörd. INGEN ÄGGSKIVARE?!?!
-------------------------------------------

AVDELNING UNDERBARA UPPLEVELSER

”För kort Bamseklubb! Jag och frugan hann inte ligga.”

Vänta nu. Bamseklubben är ju hela två timmar…
-------------------------------------------

”Disneyworld var för turistigt!”

Åherregud! Låt mig gissa: Empire State Building var för högt, regnskogen i Amazonas för fuktig och Island i januari för kallt? Aldrig får man vara glad.
-----------------------------------------

”Charterbolaget hade en broschyr med bilder på den trevliga lokalbefolkningen. Men de vi mötte var inte särskilt trevliga.”

Ännu ett fall av vilseledande marknadsföring. Givetvis ska alla le i Thailand, alla dansa i Brasilien, och alla irländare glatt svinga sina bägare! Annars har man rätt att stämma dem. Var och en.
-----------------------------------------------

”Vi tog all inclusive men dottern blev stoppad efter bara 2 maxiläsk. Vi är så besvikna. Åk aldrig till detta hotell!”

Bara två maxiläsk! Hur snål får man vara. Man saknar ord.
----------------------------------------------------

”Djuren på zoo såg ledsna ut. Det gjorde våra barn ledsna.”

Åk till en djurpark som enbart har quokka – även kallat världens gladaste djur. Quokkan är ett kängurudjur, ungefär lika stor som en katt, och är känd för att den ständigt ler. Till och med när den sover. Det enda rimliga djuret på ett zoo!
----------------------------------------------

”Vi var nästan ensamma på hotellet och poolen var tom. Det var hemskt.”

Här får ju faktiskt personalen göra en insats och hoppa i. Eller springa runt och väcka gäster som sover och putta ut dem i badet. Vara ensam i poolen – vilket straff!!

Naken Trump för mycket för New York.

Men Donald Trump har ju inga kläder! Plötsligt stod han där, naken, orange och med en stor mage, små fingrar och några saknade genitalier.

Men statyn som dök upp i parken Union Square i New York var inte okej och har nu förflyttats av myndigheterna.

Konstverket kallas "The emperor has no b-s", och bakom den ligger ett konstnärskollektiv som placerat liknande statyer på flera offentliga platser i New York, San Francisco, Los Angeles, Seattle och Cleveland.

Mae Ferguson, talesperson för New Yorks parkmyndighet, säger till Reuters att den tagits bort för att det är förbjudet att installera något i stadens parker som inte har godkänts först.

Fisk med "Human Teeth" upptäcktes i Michigan Lakes

13 AUGUSTI 2016

Hur skulle du vilja att fånga en fisk och gör dig redo att ta kroken ur sin mun bara för att få en skymt av vad som ser ut som en fin uppsättning av tandproteser? Enligt en rapport som kommer ut ur Michigan Fiskare har varit att fånga en fisk med människoliknande tänder som är infödda till Sydamerika.

Excerpt From Fox News Insider:

According to reports, the Michigan Department of Natural Resources confirmed several instances of the red-bellied pacu (shown above) being caught in local lakes. Officials believe that the pacu’s existence in the area is likely related to a pet owner releasing them into a waterway.

The pacu, which has been called the “testicle-eating fish,” is native to South America but is imported to the United States for sale by pet stores for aquariums.

Folk är då vidriga!!!

Under söndagen ställde Rose-Marie Bjäreklint ut sina labradorer på en nationell hundutställning i Ronneby. Plötsligt var Lisa, Enzo och Leo borta – och även en bur blev stulen.

– Det här skulle jag inte önska någon, säger Rose-Marie Bjäreklint.

Under helgen har en nationell hundutställning ägt rum i Ronneby Brunnspark, arrangerad av Blekinge Kennelklubb.

En av alla som ställde ut sina hundar var Rose-Marie Bjäreklint från Kävlinge.

Hon tog med sig avelslabradorerna Lisa, Enzo och Leo. Bland annat vann valpen Leo i sin klass.

– Det gick bra för dem, säger Rose-Marie Bjäreklint.

Tills det som inte får hända hände. Rose-Marie Bjäreklint hade ställt sina hundar i burarna vid ett träd i skuggan, medan hon tittade på finalen.

– Jag satt på en stol 15-20 meter från hundarna. Det är jättemycket människor där, barnfamiljer och så, så det är svårt att se, säger hon.

När hon kom tillbaka var alla tre labradorerna spårlöst försvunna. Även en av de tre stålburarna var borta, dessutom ett buröverdrag, några koppel och halsband. Labradorerna hade blivit stulna från utställningen.

– Jag har aldrig varit med om det här, jag har haft hund sen jag var nio, säger Rose-Marie Bjäreklint.

– Det är helt sjukt.

Hon visste inte vad hon skulle ta sig till när hon upptäckte att hundarna var borta.

– Jag började stortjura. Blev arg och förtvivlad, jag slog min hand i bilen, blev jätteledsen, säger hon.

Hon har själv ingen aning om vem som kan ha gjort det, eller varför.

– inte en aning, för jag har aldrig varit med om det, säger hon.

– Jag pratade med polisen flera gånger i dag, de säger att det är mycket illegal hundhandel.

Polisen: "Finns en anmälan"

På måndagsmorgonen väntar en tuff stund – då måste Rose-Marie Bjäreklint berätta för sin fyraåriga dotter att Lisa, Enzo och Leo är borta.

– Det är det värsta. Hon vet ingenting än, så det känns lite jobbigt, säger hon.

Hos polisen bekräftar man att det finns en anmälan som sent på söndagskvällen fortfarande bearbetas.

– Det finns en anmälan, den rubriceras som stöld av hund, säger Daniel Stafström, inre befäl vid polisen i Lund.

Rose-Marie Bjäreklint är förtvivlad över det som har hänt och hoppas nu att hundarna ska komma tillrätta.

– Det här skulle jag inte önska någon, säger hon.

Ryttare drar sig ur Olympiska Spelen för att rädda sin häst.

Adelinde Cornelissen tävlar under nederländsk flagga och vann både en silver- och bronsmedalj vid OS 2012 i London. Men under OS 2016 i Rio skulle det inte bli några medaljer, allt för att rädda sin älskade häst. Liksom alla idrottare som samlats i Rio de Janeiro i sommar, har Cornelissen jobbat mycket hårt för att ta sig dit. Parzival är hennes häst, och tillsammans tävlar de i dressyr.

”De första dagarna i Rio gick enligt planerna. En avslappnad flygresa, bra stall, bra träning. Parzival känns glad och tränad”, skrev Cornelissen i sitt Facebook-inlägg från i onsdags. Men då skulle OS-resan ta en obehaglig vändning.

Parzival blev biten av en giftig insekt på huvudet. Hans huvud svällde upp och kroppstemperaturen steg. Veterinärerna försökte febrilt få ned hans feber, och efter ett par timmar verkade han vara på bättringsvägen – febern hade gått ned, och likaså svullnaden.

”Vid det här laget ville jag inte tävla länge… Parzivals hälsa är viktigare än något annat på den här jorden!”

De försökte få arrangörerna att byta startdag inom det nederländska laget, så Parzival skulle få ytterligare en dag på sig att läka. De avslog förfrågan. Men Parzival mådde vid det här laget mycket bättre. Cornelissen ville inte svika sitt lag och eftersom veterinärerna gav grönt ljus, bestämde hon sig för att tävla ändå. När de red ut på arenan, kände hon att något var fel.

”När jag gick in i [arenan] kände jag redan att han gav sitt yttersta och genom att vara den krigaren han är, ger han aldrig upp…”, skriver Cornelissen och fortsätter:

”Men för att skydda honom, gav jag upp… Min kompis, min vän, hästen som har gett allt för mig hela sitt liv förtjänar inte det här… Så jag vinkade och lämnade arenan…”

Det fanns ingeting som var värt att riskera Parzivals liv för – inte ens en olympisk guldmedalj.

För att snabba på byggprocessen ges arbetarna metamfetamin, så kallad "Ice".

Nordkoreas ledare Kim Jong-un har satt stor prestige i det nya 70-våningshuset. Tvångsarbetarna matas med droger för att jobba fortare.

I Pyongyang, Nordkoreas huvudstad, håller ett prestigeprojekt på att färdigställas. En skyskrapa på 70 våningar och drygt 60 flerbostadshus håller på att byggas av tusentals nordkoreanska byggarbetare. De politiska ledarna med diktatorn Kim Jong-un i spetsen vill visa omvärlden att Nordkorea minsann är ett utvecklat land.

– Arbetsledarna ger nu öppet byggarbetarna droger för att de ska arbeta fortare, säger en anonym källa till Radio Free Asia.

– Byggarbetarna får utstå fruktansvärda lidanden på sitt arbete.

“... byggarbetarna har börjat kallas för "drogtrupperna"”

I den kommunistiska diktaturen Nordkorea är det vanligt att arbetare tvångskommenderas till att utföra jobb för staten och enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch kan det jämföras med slavarbete. Enligt radiokanalen uppskattas inte arbetsledarnas försök att ge mer energi till sina anställda och byggarbetarna har börjat kallas för "drogtrupperna" av de boende. Vid en byggplats som smutsats ned av flaskor och cigarettfimpar har flera väggar sprejats med graffiti med budskap som "Pyongyang speed is drug speed".

Det ses som ett politiskt brott att kritisera ledningen och den nordkoreanska polisen har börjat sökandet efter de skyldiga.

Metamfetamin, som också kallas meth, ger en tillfällig känsla av eufori, ökad energi och att tröttheten försvinner. Drogen leder snabbt till ett beroende och depression när den inte tas och kan vid överdos leda till döden. Just "Ice" inhaleras genom att drogen värms upp och ångorna andas in. Metamfetamin är ovanligt i Sverige men i Nordkorea har den tillverkats sedan 1970-talet.

“... om de nu vill ha arbetare som jobbar fortare så varför betalar de dem inte istället för att ge dem droger?”

Human Rights Watch följer utvecklingen för mänskliga rättigheter världen över och har länge följt det slutna Nordkorea.

– Det kommer bli svårt att verifiera huruvida det här sker, men om det bekräftas fördömer vi det fullständigt, säger Phil Robertson, Asienchef på Human Rights Watch, till brittiska Telegraph.

Han menar att den typen av tvångsarbete är ett steg tillbaka till tiden för andra världskriget, då regeringar tvingade människor att utföra arbete.

– Det stora problemet här är att det handlar om slavarbete. Vår omedelbara reaktion till det är att om de nu vill ha arbetare som jobbar fortare så varför betalar de dem inte istället för att ge dem droger? säger Phil Robertson till tidningen

Nordkorea är hårt ansträngt efter år av hungersnöd och handelsbojkottas av flera länder. De politiska ledarna väljer att investera i dyra försvarsprojekt och tidigare i augusti avfyrade Nordkorea missiler. Då kallades FN:s säkerhetsråd till krismöte och bland annat Japan fördömde missilavfyrningen.

11. autusti av Carl-Johan Kullving

Ovärderlig månpåse såld för struntsumma.

Neil Armstrong och Buzz Aldrin samlade grus och stenar från månen i den. Nu har Nasas ovärderliga månpåse av misstag sålts för en spottstyver. Myndigheten och köparen tvistar efter affären om vem som är den rättmätiga ägaren.

1969 landade Apollo 11:s månlandare och människan för första gången på månen. Astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin klev runt på himlakroppen och samlade in stenar och stoft för att föra hem till jorden. Allt lades i en speciell påse.

På grund av att klenoden fått samma id-nummer som en annan rymdartefakt såldes rymdpåsen till Nancy Carlsson från Illinois. Föremålet beskrivs av Nasa som ”enastående, om inte en nationalskatt”, men Carlsson kunde komma över den ovärderliga kassen för knappt 8 500 kronor, rapporterar Sky News.

Tvistar om köpet.

Den oavsiktliga försäljningen upptäcktes först när Carlsson skickade tillbaka påsen till Nasa, då hon ville att de skulle autentisera dess äkthet. Nasa bestämde sig för att behålla påsen och har nu startat en juridisk process får att hävda sitt ägarskap.

Samtidigt har Nancy Carlsson kontaktat advokater hemma i Illinois för att få tillbaka sin köpta påse.

Hittades i garage.

Påsen bär fortfarande på spår av månen. Trots att föremålen som samlades in sedan länge har tagits ut och analyserats så finns månstoft kvar i tyget.

Det aktuella fallet är inte första gången som påsen kommit på avigvägar. 2005 stal en chef vid Kansas space centre flera Nasa-föremål. Under utredningen av fallet hittades månpåsen i chefens garage.

Erik Melin

Galna attraktionen – gå på glas 340 m över stan.

SHANGHAI. Är du höjdrädd är det här definitivt ingenting för dig. På Shanghais senaste attraktion kan du nu gå på glas 340 meter upp i luften – utan säkerhetsräcken. Jinmao Tower i Shanghai är Kinas tredje högsta byggnad. Nu erbjuds turister att se byggnaden utifrån ett helt nytt perspektiv. Gå ut på ett glasgolv – utan räcke. Även om byggnaden i sig är 420 meter finns själva glasgolvet på 340 meters höjd. Men även om glasgolvet inte ligger på toppen av Jinmao Tower så är det ändå världens högsta glasgolv utan räcke.

Jinmao Tower i Shanghai

För att hela tiden hålla säkerheten på topp tillåts endast 15 våghalsar ut på glasgolvet åt gången. De är fastspända i en sele som går på en skena. Det ska alltså inte gå att ramla ner från byggnaden. Gångsträcka som du kan promenera på är hela 60 meter lång och du har en halvtimme på dig att njuta av utsikten – eller sitta rädd i ett hörn. Säkerhetspersonal finns också hela tiden på plats för att ge handledning och lugna eventuella nerver.

Så vad kostar det att testa denna attraktion – som antingen skrämmer livet ur dig eller kommer ge dig en adrenalinkick som heter duga? Prislappen ligger på 500 svenska kronor.

Källa: mashable.com

Slott med anknytning till Kung Arthur kan ha hittats

Brittiska arkeologer har hittat resterna av ett slott som kan ha anknytning till kung Arthur. Upptäckten är gjord vid utgrävningarna vid Tintagel i norra Cornwall. De uppgrävda murarna kan ge nytt bränsle till diskussionen om den sägenomspunne regentens existens, skriver The Independent.

Legenden om kung Arthur och hans riddare har överlevt genom århundradena. Många tvivlar på att han någonsin levt och tror att han snarare är ett ihopdiktat sammelsurium av olika historiska och mytologiska personer. Nu kan diskussionen få ny fart. Arkeologer har hittat resterna av vad som tros vara ett kungligt slott. Upptäckten gjordes under en utgrävning i mystiska Tintagel i norra Cornwall, skriver The Independent. Det rör sig om metertjocka murar, trappor och golvplattor som arkeologerna anser utgör grunden till en kungaborg i det forntida riket Dumnonia.

Avslutades i tisdags

Enligt medeltida tradition föddes Arthur i Tintagel, efter en romans mellan en brittisk kung och hustrun till en lokal härskare någon gång på 400- eller 500-talet, skriver The Independent. De nyss upptäckta murarna dateras till just den perioden och överensstämmer därmed med Arthursagan.

Utgrävningen, som leddes av Jacky Nowakowski och James Gossip, påbörjades den 18 juli och avslutades i tisdags. Oavsett om platsen har koppling till Arthur eller inte är upptäckten av stor historisk betydelse, enligt The Independent. Det är första gången som en så omfattande byggnad från den tidsperioden påträffas i Storbritannien.

Levde gott

Fynd av keramik och glas tyder på att människorna som bodde i byggnaderna var högt uppsatta i samhället och levde gott. De ska exempelvis ha avnjutit turkiskt vin ur franska koppar och grekisk olivolja.

– Upptäckten av högstatusbyggnader – eventuellt ett kungligt slottskomplex – på Tintagel förändrar vår förståelse av platsen. Det hjälper till att ge en spännande bild av hur livet var på en sådan betydelsefull plats, i en tid som vi historiskt inte vet så mycket om, efter kollapsen av det romerska styret i Storbritannien, säger Win Scutt, kurator på English Heritage, till The Independent.

I området finns även ett medeltida slott vars murar står än i dag.

Lev som du lär....

Winston har 27 fruar och 145 barn – men är emot månggifte.

Winston Blackmore menar att polygami skulle kunna leda till ett utnyttjande av kvinnor. Winston Blackmore, 59, från Canada har 27 fruar och 145 barn men samtidigt vill han inte att månggifte ska vara lagligt.

Det berättade Blackmore för publiken i sitt tal i Salt Lake City. Anledningen till att han inte vill att det ska vara lagligt med månggifte är för att det kan leda till utnyttjande av kvinnor. Han har själv stött på problem med lagen då han blev anklagad för polygami 2007, men åtalet blev nerlagt.

2014 blev han återigen anklagad för det och väntar fortfarande på ett datum för rättegången, rapporterar Metro UK.

– De här människorna är ute efter mig dag och natt, ska han ha sagt.

Blackmore var tidigare pastor i den polygama fundamentalistiska frikyrkan Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints i Lister. Han lämnade kyrkan 2002 men agerar fortfarande pastor till de som följer honom. Han hävdade att Canada ändrade definitionen av sambolagen för att kunna åtala honom. Han tillade senare att han och hans fruar officiellt är "vänner" men att myndigheterna fortfarande anklagar de för månggifte, rapporterar Metro UK.

Satanism, CIA, superkul – eller alltihop?

Är spelet Pokémon Go en komplott, eller kanske satanism? Om man får tro några ryska politiker så förmodligen, men inget tycks kunna hejda hajpen i Moskva. Varsågod: Din Geoguide till monsterjakten som splittrar Ryssland.

Folk som zombielikt vandrar runt med blicken djupt försjunken i en telefon är knappast något nytt i Moskva men stora extrabatterier och en blick som då och då flackar från skärmen för att skanna av omgivningen skvallrar om att OBS: Pokémon-jakt pågår.

En gammal fördom om Moskva är att ett leende på stan tolkas som ett tecken på smärre galenskap. Men mellan monsterjägare på stan utbyts en hel del leenden, inkännande men också en smula generat.

Hajpen är ett faktum och många ryssar frågar nyfiket om spelet.

– Vänta, spelar du Pokémon Go? Får man fråga hur du laddade ner det egentligen, frågar 32-årige IT-teknikern Dmitrij, som passerar en park i centrala Moskva där Geos särskilde utsände för tillfället höll på att försöka fånga någon sorts flygande kanonkula med fladdermusvingar.

Pokémon Go är ett succéspel där man med hjälp av sin telefons GPS och kamera fångar monster ute i riktiga världen, tränar dem och sedan får dem att slåss. Men spelet har ännu inte släppts officiellt i Ryssland. Nintendo som står bakom har varit förteget kring när det kan ske, även om uppgifter i ryska medier gör gällande att det kan ske mycket snart.

“Ungdomar på stan med en telefon i ena handen och trendiga elcigaretter i andra är i dag en vanlig syn i centrala Moskva.”

Det har dock inte hindrat många ryssar från att med hjälp av utländskt registrerade telefonkonton börja spela redan nu. Hippa unga Moskvabor avbryter samtal på fest för att samlas kring sina smarttelefoner och utbyta tips eller visa upp sina Pokémon-samlingar. Ungdomar på stan med en telefon i ena handen och trendiga elcigaretter i andra är i dag en vanlig syn i centrala Moskva.

Ryska myndigheter har inte överlag signalerat någon större fiendskap gentemot spelet, utöver de säkerhetsrisker som vållat oro världen om. Men somliga är klart mer oroade. Misstankar om att spelet i själva verket är en komplott för att via icke ont anande spelares telefoner övervaka Ryssland har fått en parlamentsledamot från kommunistpartiet att kräva ett stopp.

“Jag börjar ana att underrättelsetjänster kan ha bidragit till den här appen.”

”Användare av mobila enheter med det här spelet installerat kan oavsiktligt bli medhjälpare i terrorattacker eller spionage”, skriver Denis Voronenkov i ett officiellt meddelande till kommunikationsdepartementet och till säkerhetstjänsten FSB, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Voronenkov säger sig tro att Pokémon Go är ”en produkt som utvecklats av USA:s säkerhetstjänster för att samla in underrättelser genom intet ont anande medborgare i länder där Pokémon Go-spelet fått masspridning”.

“Det känns som om Djävulen har kommit genom den här mekanismen, och att det försöker skada oss andligt inifrån.”

Kommunikationsminister Nikolaj Nikiforov har hittills inte sagt sig anse att ett förbud är nödvändigt, men han tycks i alla fall delvis dela oron.

– Jag börjar ana att underrättelsetjänster kan ha bidragit till den här appen, säger han enligt The Moscow Times.

Andra har uttryckt oro utifrån ett själsligt perspektiv. Irbis, en nationalistisk och allmänt konservativ Kossackgrupp i S:t Petersburg har efterlyst att konsumentmyndigheten stoppar spelet som enligt gruppens ledare Andrej Poljakov ”klingar av Satan”.

Frants Klintesvitj som sitter i ryska parlamentets överhus Federationsrådet är inne på ett liknande spår.

”Det känns som om Djävulen har kommit genom den här mekanismen, och att det försöker skada oss andligt inifrån”, säger Frants Klintesvitj som sitter i ryska parlamentets överhus, om Pokémon-invasionen.

Uttalandena har väckt internationell uppmärksamhet med återspeglar kanske inte riktigt den bredare ryska synen på spelet. Andra ryska tjänstemän, som har ställt krav som uppfattats som lite mer jordnära. Jana Lantatova från Presidentrådet för mänskliga rättigheter vill till exempel att religiösa platser och en del officiella områden hålls Pokémon-fria.

Oro sprider sig bland höga ryska politiker för riskerna med Pokémon. Spelet har misstänkts för att vara både en komplott – och satanism.

– Ett spel som det här bör definitivt ha platsbegränsningar, säger hon enligt Tass.

Ryska företag har också varit snabba att försöka haka på hajpen och rida på den massiva publicitetsvåg spelet orsakat innan det ens har släppts.

Pokestops i Moskva inkluderar många mer eller mindre kända landmärken som Röda torget, Vita huset, det kända hotellet Ukraina och kanske mer oroande sovjetiska underrättelsetjänsten KGB:s gamla högkvarter på Ljubjanka-torget.

“Allt för att maximera försprånget innan vågen av animerade monster på allvar sköljer över digitala Moskva.”

På det hela är det många i Ryssland som med spänning eller med oro håller andra inför spelets officiella lansering. Fram tills dess kommer i alla fall en svensk korrespondent att träna sina ”Geodudes” (en sorts pokémons med ovanligt passande namn, tycker vi på Geo). Det naturligtvis utan den doping som skakat riktig rysk idrott, och allt för att maximera försprånget innan vågen av animerade monster på allvar sköljer över digitala Moskva.

Pokémon!

”Många förvirrade i Gävle Centrum som försöker komma in på jakten”, skriver en användare på Twitter. Pokémon Go, Nintendos mobilspel där användarna kan jaga Pokémon ute i verkligheten med hjälp av sina telefoner, släpps i allt fler länder runt om i världen.

Spelet, som först släpptes i Australien, USA och på Nya Zeeland har nu släppts i flera länder i Europa och är så populärt att servrarna inte orkar med. Enligt Independent verkar spelet ha krachat för tillfället. De uppger att många spelare i både Europa och USA inte kan starta igång spelet eller att det fryser till och från.

Enligt Mirror möts användarna av följande felmeddelande:

”Våra servrar är ödmjuka inför er otroliga respons. Vi jobbar på att lösa problemet. Försök igen snart”.

Reaktioner på Twitter. På Twitter har världen redan börjat surra kring kraschen:

”Appen verkar ha kraschat. Många förvirrade i Gävle Centrum som försöker komma in på jakten”, skriver en användare.

”Jag är utomhus och Pokémon Go fungerar inte. Jag gråter! Har någon annan problem?”, skriver en annan.

Under de tio dagar som Pokémon Go har varit tillgängligt har spelet orsakat en hel del dramatik. En spelare som vandrade runt i sitt närområde hittade ett lik. En annan föll ut för ett stup och en grupp brittiska tonåringar gick vilse i en grotta och behövde räddas av brandkår.

Stockholmarna jagar Pokémons – men på Kungsholmen är det tomt.

Stadsdel utslagen – alla Pokémon borta. Trots att spelet inte ens släppts i Sverige är det Pokémon Go-hysteri i Stockholm.
Här är platserna där du hittar ovanliga Pokémons – och där det är stendött. Nu misstänker användare att en bugg slagit ut hela Kungsholmen.

Nya mobilspelet Pokémon Go har blivit en världssuccé och från hela världen strömmar det in rapporter om bisarra händelser kopplade till spelet. Och i Stockholm är det många som går runt med mobilen och spelar – trots att det inte ens släppts i Sverige ännu.
Allt Om Stockholm tog tempen i Stockholm - och kollade upp vilka platser som är heta och döda i jakten på Pokémons.
– Det är riktigt kul att jaga figurer runt om i stan, men det gäller att veta vilka platser man ska leta på, säger en användare till AoS.

”Kungsholmen är stendött”.

Den som letar på Kungsholmen hugger av allt att döma i sten, flera användare rapporterar om att stadsdelen är rena öknen för Pokémon. Nu spekuleras det om en bugg drabbat stadsdelen.

– Kungsholmen är stendött på Pokemon, men det finns mycket spelare. promerade precis 1h, såg många med spelet uppe, blir lite awkward tyvärr, skriver en användare på Reddit.

– Varje gång jag gått till Kungsholmen så finns det inga pokemon alls, men så fort jag går över till vasastan igen så spawnar dom. Konstigt, rapporterar en annan användare.

Polis stoppade viktig Pokémonjakt.

Polisen i norska Rana fick på lördagskvällen rycka ut på ett misstänkt inbrottslarm på ett sjukhus. Två figurer sågs klättra från veranda till veranda. Det visade sig att de två pojkarna, i 17-årsåldern, var på jakt efter en Pokémon i det nysläppta mobilspelet. Polisen satte dock stopp för jakten.

– Sökandet efter Pokémon är ganska viktigt. De missade några poäng där, säger Ann Line Finanger, stationschef vid Nordlands polisdistrikt.

Tvåbeningar har fått ett nytt "lystmäte" - och resultaten låter inte vänta på sig! Vissa tvåbeningar är bara inte riktigt kloka...

Rastade kajman i Norrköping.

En man som rastade en glasögonkajman i Vasaparken i Norrköping misstänks för brott mot djurskyddslagen och för djurplågeri, skriver Norrköpings Tidningar.

Polisen fick in larmet på lördagseftermiddagen om att en man gick omkring med det alligatorliknande djuret i parken. Kajmanens käke ska ha varit tejpad och den var ungefär 60 centimeter lång, uppger tidningen.

Det krävs speciella tillstånd för att äga ett sådant djur. Djuret, som kan bli upp till två meter långt, behöver ständigt ha tillgång till vatten.

Glasögonkajmanen har fått flytta till Kolmården.

Tatuerade läppar – den galnaste trenden vi sett på länge!

Att människor är kreativa när det kommer till att hitta nya sminktrender är ingen hemlighet. Men den senaste snackisen är något helt unikt. Så himla snyggt! För den som har tröttnat på att måla läpparna med läppenna och läppglans så är den här nya trenden något att haka på. På Instagram dyker det upp bilder med tjejer som har minitatueringar på läpparna, och visst är det läckert?

I sin bildtext skriver make-up artisten Vlada att hon använder sig utav nageldekorationer som hon fäster på läpparna, så nej, det är alltså inga riktiga tatueringar.

Efter Vlada har fäst nageldekorationen avslutar hon med ett transparent läppglans. Hon skriver även att hon oftast köper sina dekorationer via eBay.

Ovanliga planeten - med tre solar.

Forskare har upptäckt en främmande planet med tre solar. En "super-Jupiter" där året (nästan) aldrig tar slut. På sistone har forskarna kartlagt mängder av främmande så kallade exoplaneter som ligger utanför vårt eget solsystem. Den senaste i raden är dock något utöver det vanliga, skriver en grupp forskare i tidskriften Science.

Planeten, som fått namnet HD 131399Ab, ligger på 320 ljusårsavstånd från oss i stjärnbilden Kentauren.

Precis som vår egen Jupiter är HD 131399Ab en så kallad gasjätte, fast fyra gånger större. Och till skillnad från Jupiter ingår denna planet i ett dynamiskt system med tre solar där den roterar runt den största av dem. Det som förvånar forskarna mest är att planetens bana är så vidsträckt. Ett år, det vill säga ett varv tar 550 gånger så lång tid för HD 131399Ab som för jorden att rotera runt vår egen sol.

Sådana banor borde normalt sett vara mycket instabila, med följden att planeten snabbt kastas ut ur systemet. Ändå har konfigurationen överlevt, något som förvånar forskarna. Planeten är dessutom förvånansvärt ung, "bara" 16 miljoner år gammal att jämföra med jordens 4,5 miljarder år, vilket gör den till den yngsta exoplaneten hittills.

Planeten upptäcktes med hjälp av europeiska sydobservatoriets Very Large Telescope i Chile.

Juno i omloppsbana runt Jupiter.

Jupiter, förbered dig – snart kan alla dina hemligheter vara avslöjade. Det var Nasas officiella meddelande till planeten i morse, svensk tid. Då lyckades nämligen rymdsonden Juno lägga sig i planetens omloppsbana – för första gången någonsin.

Det har kostat NASA ungefär 10 miljarder kronor. Projektet, där huvudmålet är att för första gången försöka placera en rymdsond i planeten Jupiters omloppsbana, inleddes på allvar i augusti 2011. Då sköts rymdsonden "Juno" ut i atmosfären för att nå sitt mål. Och efter nästan fem år blev det tidigt i morse, svensk tid, helt klart – projektet har lyckats. Det meddelade Nasa från projektets officiella Twitterkonto i morse.

Rymdsonden har färdats 2,8 miljarder kilometer.

Målet med projektet är att utforska den hittills ganska okända planeten bättre. Genom att placera en rymdsond i dess omloppsbana – något som alltså aldrig lyckats tidigare - kan rymdforskarna på Nasa nu studera planeten på ett sätt de aldrig kunnat tidigare. Nu hoppas man kunna få en ökad förståelse för planetens uppbyggnad, och kanske finns det även svar där som kan ge oss ny kunskap om hela solsystemet. Hos Nasa var det i morse en spänd väntan för att se om rymdsonden skulle bli kvar i omloppsbanan. Då hade sonden färdats 2,8 miljarder kilometer, enligt BBC.

Lyckan var total när det stod klart att projektet lyckats. I kontrollrummet i Kalifornien utbröt vilda glädjescener, vilket Nasa twittrat ut filmklipp på. Strax innan sonden hamnade på rätt plats tändes farkostens raketmotorer vilket gjorde att den kunde ta sig in i omloppsbanan. Men hade det inte lyckats hade "Juno" fortsatt ut i rymden – och förmodligen fortsatt ut i all evighet.

Stephen Hawking: Black holes are a PORTAL to another universe.

In a newly published paper, the eminent physicist has theorised that black holes, which scientists still know little about, could be a portal to another universe.

It had been thought that black holes have such a strong gravitational pull that even light cannot escape from them and that they are all consuming of everything within their reach. However, the 74-year old has now said that they might not be as dangerous as previously thought and may just be a door to another universe.

Writing in a paper, alongside Andrew Strominger from Harvard and Malcolm Perry from Cambridge University, Hawking addressed the belief that black holes have “no hair”. You don’t have to know a whole lot about science to know that black holes typically suck things in, not spew things out. But NASA just spotted something mighty strange at the supermassive black hole Markarian 335.

Two of NASA’s space telescopes, including the Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), miraculously observed a black hole’s corona “launched” away from the supermassive black hole. Then a massive pulse of X-ray energy spewed out. So, what exactly happened? That’s what scientists are trying to figure out now.

“This is the first time we have been able to link the launching of the corona to a flare,” Dan Wilkins, of Saint Mary’s University, said. “This will help us understand how supermassive black holes power some of the brightest objects in the universe.”

NuSTAR’s principal investigator, Fiona Harrison, noted that the nature of the energetic source is “mysterious,” but added that the ability to actually record the event should provide some clues about the black hole’s size and structure, along with (hopefully) some fresh intel on how black holes function. Luckily for us, this black hole is still 324 million light-years away.

So, no matter what strange things it’s doing, it shouldn’t have any effect on our corner of the universe.

Att hålla sig till fakta är inte direkt Donald Trumps paradgren.

Men under besöket i Skottland i dag borde han ändå ha ansträngt sig lite.

Valresultatet i Storbritannien i dag har varit en riktig nagelbitare där Brexit vann med 52 procent. Det innebär att de nu lämnar EU, vilket inte har tagits emot av glädje av Skottland som nu vill gå mot en ny folkomröstning för att bli självständiga.

I Skottland röstade 62% av invånarna för att stanna kvar i EU. Fakta som helt klart inte verkar ha nått Donald Trump när han skrev den här tweeten under sitt besök i landet i dag:

Donald J. Trump
‎@realDonaldTrump

Just arrived in Scotland. Place is going wild over the vote. They took their country back, just like we will take America back. No games!

------------------------------------------

8 helt sjuka saker som Donald Trump har sagt om kvinnor under olika interwiews:

1. "Det spelar egentligen ingen roll vad de säger i media så länge du har ett ungt och vackert arsle."

2. "Kvinnor som vägrar att skriva ett äktenskapsförord utnyttjar den stackars nollan som hon har i sitt grepp."

3. "Jag skulle aldrig ta hand om fler barn. De får pengar och så får [min fru] ta hand om barnen. Jag kommer inte direkt att gå med dem på promenad till Central Park."

4. "En kvinna som har små bröst är väldigt sällan en 10:a".

5. "Det är lättare för kvinnor med burqa. De behöver ju inte ta på sig smink."

6. "Vad tänkte genierna när de satte män och kvinnor tillsammans?"

7. "Kolla på hennes ansikte! Vem skulle rösta på det? Kan du tänka dig henne som vår nästa president? Jag menar hon är en kvinna, och jag ska inte säga så hemska saker men på riktigt...."

Hittade krigsskatt – nära Hitlers varglya.

I över 70 år har människor letat. Nu kan ett av andra världskrigets största mysterier äntligen vara på väg att lösas. Bärnstensrummet är gömt i en dold bunker, inte långt från Hitlers varglya i nordöstra Polen.

Polske historikern: Råder inget tvivel om att utrymmet är byggt för att dölja skatter.

Fruktad monsterfisk har upptäckts i Indien.

Shibu Mondol fick en alligatorbengädda på kroken när han fiskade utanför Calcutta i Indien. Efter att han och flera vänner lyckats dra upp den på land, gick den till attack. Det krävdes en yxa för att slå ihjäl besten. En kniv rådde inte på skinnet, som beskrivs som hårt som pansar. Nu fruktas att fisken ska slå ut hela ekosystem.

En nutida släkting till en förhistorisk monsterfisk har upptäckts i en sjö Indien. Med sin enorma alligatorkäft tros den kunna skapa kaos i ekosystemet - och även attackera människor.

– Det är ett riktigt rovdjur som saknar naturliga fiender. Den kan slå ut ekosystemet på nolltid och gå till attack mot människor, säger Mathe Rajeev Mathew, expert på biologisk mångfald.

Nyheten har skapat oro bland experter i Indien. Fisken, som på svenska kallas alligatorbengädda, finns naturligt i ett begränsat område i Nordamerika och i Mexiko, men har nu mycket oväntat dykt upp i Indien.

Fisken, vars tidiga släktingar hittats i fossiler från den äldre kritatiden för mer än 100 miljoner år sedan, kan i alla avseenden beskrivas som ett monster. Den har käftar som tagna från en alligator, med enorma tänder - i överkäken dessutom i dubbla rader. Den har fjäll hårt som pansar och uppvisar en besynnerlig överlevnadsförmåga genom att både kunna andas i vattnet som en fisk - men också luft som en alligator. Hela fisken är formad som en torped och kan bli upp till tre meter lång, även om den ofta mer ofta håller sig i tvåmetersspannet.

Monsterfisken är en lömsk jägare.

Den kan leva i olika typer av vatten - sött, salt och bräckt - och är en lömsk jägare som ofta tar sitt byte i bakhåll, allt från andra fiskar till fåglar och djur som simmar i vattnet. Dessutom kan den ta krabbor, vars hårda skal den enkelt krossar mellan sina käkar. Den far fram som en ostoppbar stridsvagn - och slukar allt i sin väg. Nu har fisken oväntat dykt upp i en sjö utanför jättestaden Calcutta i Indien.

Mathe Rajeev Mathew är biolog och expert, kopplad till Styrelsen för Biologisk Mångfald i den indiska delstaten Telangana. Han är mycket oroad över upptäckten.

– Den har inga naturliga fiender och kan på nolltid förstöra mångfladen och det lokala ekosystemet, säger han till tidningen Hindustan Times.

Fisken har i enstaka exemplar fångats tidigare på andra håll i Indien, men med den senaste upptäckten står det klart att den nu sprider sig i rasande fart. Fisken på bilden fångades av fiskaren Shibu Mondol. Han berättar om det fruktade mötet med monsterfisken.

– Till skillnad från andra fiskar som jag brukar fiska, som rohu och katla, som ofta tar kroken och försöker försvinna ner i djupet, låg den här fisken helt still i vattnet, som en sköldpadda, säger han och fortsätter:

– När jag sakta började dra in linan blev jag chockad över att mötas av en alligatorkäft. Jag skrek högt och andra människor kom till min hjälp.

"Den gjorde ett utfall mot mig".

De lyckades baxa upp den enorma fisken på land - men då gick den till attack.

– Den gjorde ett utfall mot mig, och dödade också en katla-fisk som jag hade fångat tidigare, säger Shibu Mondol.

En kniv var för klen för att döda fisken. Istället fick gruppen använda en yxa för att slå ihjäl besten. Alligatorbengädda kallas vardagligt för "primitiv fisk" eller "levande fossil", men har uppskattats av sportfiskare i Nordamerika. Till Indien har fisken förmodligen kommit genom smuggling bland akvarieentusiaster. När fisken blivit för stor har den helt sonika släppts ut i ett vattendrag - där den förökat sig i rekordtakt.

Nu ska en expertgrupp tillsättas i Indien för att utreda hur man ska möta faran från djupet.

Unik rymdsten hittad i svenskt kalkbrott.

Svenske professorn: Liknar ingenting annat. Skönhetsfläcken på stenen ratades av stenhuggarna på Kinnekulle – men fick forskarna att häpna. Fem år av tester avslöjar nu att det rör sig om en ”utdöd” meteorit som ingen visste fanns.

– Vi har kallat den för det mystiska föremålet eftersom den inte liknade någonting annat, säger Birger Schmitz, professor i kärnfysik.

Stenen var inte fin nog för en uteplats. Men för forskarna kunde den knappast vara mer attraktiv. I det svenska meteorit-mekkat Thorsbergs stenhuggeri på Kinnekulle undersöker forskare stenar från kalkbrottet som företaget sorterar bort. En av alla dessa stenar gömde en knytnävsstor meteorit som skiljer sig från alla andra kända meteoriter.

Rymdstenen hittades för fem år sedan men det är först nu som forskarna – under vetenskaplig ledning av Birger Schmitz, professor i kärnfysik vid Lunds universitet – är säkra på att den är unik.

– Vi har kallat den för det mystiska föremålet eftersom den inte liknade någonting annat. Innan vi gick ut med fyndet ville vi vara absolut säkra på att vi hade rätt och har därför gjort omfattande tester i fem års tid. Vi har inte riktigt velat tro på vår historia förrän vi hade all fakta, säger Schmitz.

Första fyndet i sitt slag.

Under måndagen publicerade Schmitz och hans kollegor uppgifter om fyndet på forskningsdatabasen Nature communications. Det testerna bland annat har visat är att den kemiska uppsättningen skiljer sig från de ungefär 50 000 meteoriter som tidigare hittats och som fortfarande faller ned på jorden. De i särklass vanligaste meteoriterna kallas för kondriter och är i sin tur uppdelade i klasserna H, L och LL. I kalkbrottet har man tidigare hittat ett hundratal L-kondriter. De härstammar från en våldsam kollision i asteroidbältet mellan Jupiter och Mars för 470 miljoner år sedan.

Teorin: ”Utdöd” meteorit.

De utförda testerna visar att den nya meteoritsorten sannolikt kommer från en okänd himlakropp som var inblandad i kollisionen.

– Den slogs sönder fullständigt. Det mesta blev bara gas och det vi har hittat är ett litet fragment av föräldrakroppen, säger Birger Schmitz.

Enligt Schmitz förändrar fyndet bilden av solsystemets historia.

– Bilden som råder är att meteroitflödet alltid varit detsamma. Men precis som man för länge sedan upptäckte att det fanns annat djurliv på jorden har vi gjort det första fyndet som indikerar att det föll helt andra meteoriter och att de inte finns i omlopp i dag. Det är första gången som någon har kunnat beskriva en utdöd meteorit, säger han.

Sista fäbodkullan slåss mot Skatteverket.

Tin Gumuns, en av landets sista fäbodkullor, kan tvingas stänga sin fäbod. I en lång rättsprocess kräver Skatteverket att hon skaffar ett kassaregister – vilket kan bli slutet för hennes verksamhet.

– Det känns åt helvete, jag gör det här för att jag älskar det, säger hon.

I drygt tio år har Tin Gumuns och hennes familj drivit Karl-Tövåsens fäbod i Rättvik i Dalarna. På gården har de tio kor och producerar bland annat smör, mjölk och ost. Hon beskrivs som en av Sveriges sista fäbodkullor. Men Skatteverket kan nu tvinga Tin Gumuns att lägga ned verksamheten. Myndigheten kräver att fäboden har ett kassaregister, trots att den saknar elektricitet, och djuren inte kan lämnas ensamma.

– Det känns åt helvete. Jag har Sveriges mest välbesökta fäbod och det är oerhört många som kommer hit för att uppleva osten och klappa korna, säger hon.

LRF: ”Det är bara trams”.

Vid fäboden, som ligger mitt i skogen, finns ingen el, mobiltäckning eller internet. I en nästan två år lång rättsprocess har Tin Gumuns kämpat mot Skatteverket som till en början tyckte att hon skulle åka hem på nätterna och ladda kassapparaten.

– Skatteverket är otroligt inkompetenta. Vi har ingen tillgång till ström och jag tycker det är skrämmande att de tar beslut om sådant de inte har kunskap om. De har aldrig besökt en fäbod, säger Tin Gumuns.

När myndigheten insåg att det skulle innebära att hon tvingades bryta mot både djurskyddslagar och arbetsmiljölagen accepterade den att det inte skulle fungera. Men då kom nästa krav: solceller på taket eller att hon ska investera i ett dieseldrivet elverk som laddar kassaapparaten.

– Det fungerar inte i praktiken att ha ett kassaregister där, men ändå försöker Skatteverket lansera en rad lösningar. De är väldigt orimliga, säger Urban Rydin, skatteansvarig inom LRF.

Urban Rydin tycker att Skatteverket beter sig konstigt och menar att företaget är så pass litet och med så liten omsättning att det är orimligt att de lägger så mycket resurser på fallet.

– Det är bara trams. Vi har inte så många fäbodar kvar, men med Skatteverkets krav är alternativet att lägga ned verksamheten, säger han.

”Det finns en gräns”.

Undantag till kassaapparater kan ges, men än så länge är det inget som Skatteverket har planerat att göra.

– Vi tycker att det finns förutsättningar för att ha kassaregister på fäboden och därför har vi pekat på en rad möjligheter som skulle kunna fungera i de här sammanhangen, säger Conny Svensson, Skatteverkets samordnare för kontanthantering.

Skatteverket har själva inte besökt fäboden, trots att de fått en inbjudan av Tin Gumuns.

– Vi har fått en bred och belysande bild över hur saker ser ut där och med den utgångspunkten har vi gjort en bedömning, säger Conny Svensson.

Skulle det inte vara rimligt att åka dit?

– Den bedömningen har vi inte gjort så här långt. Det är så att ärendet är i domstol och domstolen ansåg inte att det var nödvändigt.

Tin Gumuns vägrar att ge upp hoppet om att få göra ett undantag från lagen. Men om det inte går kan hon tvingas stänga verksamheten eller minska den till en hobbyverksamhet.

– Jag har alltid längtat hit och känt en enorm glädje och sug, men det finns en gräns för hur mycket man klarar av, säger hon.

Kristallkrona som ser ut som en snopp.

Men den roligaste posten vi sett på länge är den från några dagar innan, då publicerade han ett foto på en kristallkrona som ser ut som en avbild av det manliga könsorganet. Och vi är inte ensamma om att tycka den är rolig. På Facebook har bilden fått över 60 000 gillningar och mer än 10 000 delningar.

Det mest uppseendeväckande med denna bild är dock var Jonas skriver att han hittade lampan: ”Tro't eller ej men den här lampan hängde faktiskt i en moské. Man borde kanske konvertera.”

Tro't eller ej men den här lampan hängde faktiskt i en moské. Man borde kanske konvertera.

Clinton vill öppna de mystiska filerna – och ufo-fantasterna jublar.

Hillary Clinton verkar ha säkrat en väljargrupp. De som vet att sanningen finns där ute. Om viktiga saker som ufon och Area 51. I ett radioprogram ska hon ha lovat att göra de tidigare hemliga filerna offentliga om hon blir president.

Det är inte så värst ofta som utomjordingars eventuella besök på jorden och deras rymdskepp tar plats i en amerikansk presidentvalskampanj, men Hillary Clinton har definitivt fått hjärtat att slå snabbare på ufo-intresserade runtom i USA. Vad finns egentligen i arkiven om platser som topphemliga Area 51 i Nevada? Är det som i filmen ”Independence Day” dit den amerikanska regeringen fört kraschlandande besökare från andra planeter?

“Du vet, det finns ett nytt begrepp. Det är Unexplained aerial phenomenon. UAP. Det är den senaste nomenklaturen.”

– Jag skulle vilja gå genom de där arkiven och förhoppningsvis göra dem så offentliga som möjligt, sa hon i en intervju med tv-programledaren Jimmy Kimmel tidigare i år.

– Om det finns något där – och om det inte är ett hot mot den nationella säkerheten – så anser jag att allmänheten bör få veta det, fortsatte hon.

De sanna entusiasterna noterade att hon även verkar vara rätt påläst i ämnet. När Kimmel talade om ufon – Unidentified Flying Objects – så inflikade hon:

– Du vet, det finns ett nytt begrepp. Det är Unexplained aerial phenomenon. UAP. Det är den senaste nomenklaturen.

En som reagerat positivt på Hillary Clintons intresse för sådana här frågor är Joseph Buchman, som i decennier kämpat för att allt i de amerikanska ufo-arkiven ska öppnas.

– Hillary har omfamnat detta ämne på ett sätt som är aldrig tidigare skett i amerikansk politik, säger Buchman till New York Times.

“New York Times påpekar i en artikel om Hillarys ufo-intresse att hon har en medarbetare på nära håll som tidigare visat sin passion för dessa frågor.”

Hon fick själv frågan i en radiointervju i april om hon tror på ufon. Hon svarade:

– Jag vet inte. Jag vill se vad informationen visar. Det finns tillräckligt med historier där ute för att jag ska tvivla på att det bara är folk som sitter runt köksbordet och hittar på allt.

– Jag tror att vi möjligen fått besök redan. Vi vet inte säkert, sa hon.

Hon ska även i radioprogrammet ha lovat att öppna upp filerna om hon blir USA:s New York Times påpekar i en artikel om Hillarys ufo-intresse att hon har en medarbetare på nära håll som tidigare visat sin passion för dessa frågor. John Podesta var stabschef i Bill Clintons Vita hus och är nu kampanjmanager för Hillary Clinton. Podesta skrev exempelvis förordet till en bok 2010 med titeln. ”UFOs: Generals, Pilots and Government Officials Go on the Record”. Podesta har även arbetat under president Obama. Något större gensvar där verkar han inte ha mött i ufo-gåtorna. När Podesta lämnade Vita huset 2014 kom tweeten:

”Slutligen, mitt största misslyckande 2014. Har ännu en gång inte lyckats öppna ufo-arkiven. #thetruthisstilloutthere.

“Den amerikanska regeringen kan göra ett mycket bättre jobb med att svara på rätt så legitima frågor om vad som pågått med oförklarade flygburna fenomen.”

Och ja, ifall ni undrar, John Podesta är förstås en stor fan av tv-serien ”Arkiv-X”. Han ledde till och med en lokal fanclub i Vita huset under president Clinton när ”Arkiv X” sändes på tv. Även Podesta har intervjuats om Area 51 och ufo-arkiven under årets valkampanj och är som väntat helt på Hillarys sida.

– Den amerikanska regeringen kan göra ett mycket bättre jobb med att svara på rätt så legitima frågor om vad som pågått med oförklarade flygburna fenomen, sa Podesta i en intervju med CNN förra månaden.

På frågan om det finns bevis för utomjordiskt liv, svarade Podesta:

– Det kan allmänheten avgöra när de sett alla bevis som den amerikanska regeringen har. Det amerikanska folket kan handskas med sanningen.

Hillary Clintons eget intresse i dessa frågor verkar gå tillbaka i ett par decennier i alla fall. New York Times påminner om ett möte hon hade 1995 med filantropen och miljardären Laurence Rockefeller. Rockefeller hade länge uppmanat regeringen att släppa hemligstämpeln kring vad som egentligen hände 1947 nära Roswell, New Mexico. ufo-perioden inleds på sätt och vis där, eftersom det gick rykten om att ett flygande tefat kraschat i öknen och förts till Area 51. Hillary lämnade mötet med en bok under armen: ”Are we Alone? Philosophical Implications of the Discovery of Extraterrestial Life” av Paul David. Area 51 finns på riktig och är en topphemlig militärbas i Nevada. USA testflög bland annat spionplanet U-2 där.

Om utomjordingarna finns och vill bevara sin låga profil, så får de väl rösta på Donald Trump i höst. Vem vet, han kanske är en av dem.

Ouppfostrade politiker!

Anna Kelemen sitter i riksvalberedningen för Miljöpartiet, som snart ska lämna sina förslag på vilka som ska leda partiet framöver.

När Aftonbladets reporter söker henne för att fråga om processen, svarar hon:

– Är du dum i huvudet?

Anna Kelemen representerar Skaraborg i Miljöpartiets valberedning, som den senaste tiden arbetat intensivt för att gå igenom de namn som nominerats till språkrör. För några dagar sedan uttalade Anna Kelemen sig i Aftonbladet om processen.

– Vi har en väldigt begränsad tid till vårt förfogande men vi gör allt vad vi kan för att hinna med. Det här är ett pågående arbete som redan har påbörjats. Och fortfarande rullar det in förslag från olika distrikt på personer, sa Anna Kelemen till Aftonbladet då.

Hon lade också till:

– Vi har en hel del förslag och det är vi jätteglada för. Det är bra att vi har många att välja på.

I söndags kväll ringde Aftonbladet till henne igen, och skickade sedan ett sms, för att höra om hon ville uttala sig om valberedningens arbete på nytt.

Hon svarar då Aftonbladets reporter:

"Kära John Granlund. Är du dum i huvudet? Ha en bra dag. Vänligen /Anna Kelemen, Riksvalberedare".

På Anna Kelemens Facebook-sida berättar hon att hon fått idén att svara så från en Facebook-kontakt.

"Här har du svaret Thomas som du tipsade", skriver hon under en skärmdump av mobiltelefonen.

”Tar avstånd – ber om ursäkt”

Kelemen, som även sitter i kommunfullmäktige i Lidköping, skriver på Facebook att Aftonbladets reporter sökt henne sju gånger. Det stämmer inte.

Aftonbladet sökte henne under söndagskvällen tre gånger per telefon.

Valberedningens ordförande Joakim Larsson kommenterar Anna Kelemens sms på Twitter:

"Anna Kelemen har inte deltagit i beredningen av språkrörsvalet. Jag tar avstånd från hennes sms och vill be om ursäkt."

"Fullständigt oacceptabelt"

Även Jon Karlfeldt, sammankallande i MP:s partistyrelse, är kritisk till uttalandet:

– Det här är ett fullständigt oacceptabelt beteende för en förtroendevald i Miljöpartiet. Så här får det inte gå till. Hon var redan tidigare avstängd från sitt uppdrag i valberedningen på grund av en tidigare händelse.

Vad var det för en händelse?

– Det kan jag inte gå in på, men hon kommer inte att föreslås för omval till kongressen av sitt distrikt. För så här kan man inte bete sig. Det spelar ingen roll om man blir frustrerad för att många journalister ringer, man måste kunna hålla en hövlig ton, säger Jon Karlfeldt. 

Domstolen: Barnen var ensamkommande trots att föräldrar bor i samma kommun.

STOCKHOLM.

Trots att tre barn haft sina föräldrar i samma kommun kan de räknas som ensamkommande, enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Det berättar Dagens Juridik som även förklarar att det är först när föräldern tar hand om sitt eget barn som en kommun inte längre har rätt att kräva ersättning från Migrationsverket för de ensamkommande barnen.

En dom från Högsta förvaltningsdomstolen ger Göteborgs kommun rätt till ersättning från Migrationsverket för tre ensamkommande barn, trots att deras föräldrar varit folkbokförda i samma kommun. När kommunen krävde ersättning från myndigheten fick de avslag varpå de överklagade till förvaltningsrätten i Linköping. Det berättar tidningen Dagens Juridik.

Förvaltningsrätten gick på kommunens linje och senare kom ärendet även att avgöras av kammarrätten i Jönköping som även de gav kommunen rätt. Kammarrätten konstaterade även att det inte finns någon tydlig definition av begreppet ensamkommande barn varför det är svårt att veta när ersättning från Migrationsverket inte längre ska beviljas.

Även Högsta förvaltningsrätten går på samma linje och ger kommunen rätt mot Migrationsverket. Motiveringen bygger på att det är först när en förälder har tagit vårdnaden över sitt eget barn som staten inte längre behöver finansiera kostnaden för boende på exempelvis HVB-hem.

Domen visar att ensamkommande barn kan fortsatt anses vara ensamkommande trots att en förälder bor i samma kommun, varpå staten har det ekonomiska ansvaret för barnen istället för föräldrarna.

Dessa lögnaktiga politiker - dom lär sig aldrig!

Mona Sahlin sa att hon betalat skatter och arbetsgivaravgifter för sin privatanställda före detta livvakt. Men dokument från Skatteverket avslöjar nu att hon betalade in arbetsgivaravgifterna först efter att Expressen konfronterat henne. Samtidigt har Mona Sahlin gång på gång lämnat skatter obetalda så att de hamnat hos kronofogden.

Enligt Skatteverket hade hon i helgen 200 000 kronor i obetalda skatter hos fogden.

– Jag betalar mina skulder, säger Mona Sahlin.

Före detta vice statsministern och numera regeringens särskilde samordnare Mona Sahlin säger att hon ur egen ficka betalat sin före detta livvakt en lön på 60 000 kronor i månaden, plus sociala avgifter, för att han ska hjälpa henne med framtida säkerhetsfrågor.

Det har Mona Sahlin också skrivit i ett intyg på myndighetens brevpapper som den före detta livvakten nu använder i en tvist i hyresnämnden kring köp av en lyxbostad på Solsidan i Saltsjöbaden.

När Expressen konfronterade Mona Sahlin med uppgifterna i intyget förklarade hon att hon är registrerad arbetsgivare och att hon självklart betalar alla skatter och arbetsgivaravgifter för sin före detta livvakt.

– Han har den lönen i dag och jag betalar den avgiften och förstås så betalar jag sociala avgifter.

Inte betalat 2015 eller 2016.

Men enligt Skatteverket har Sahlin vare sig under 2015 eller under 2016 betalat in några sociala avgifter, som arbetsgivare enligt lag ska betala för anställda.

– Den person du frågade efter har inte varit arbetsgivarregistrerad för i mars eller i april, så det finns inga inbetalade skatter eller arbetsgivaravgifter, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

När Mona Sahlin får information om detta från Expressen i ett sms på eftermiddagen den 21 april ändrar hon sig och säger att hon inte har betalat in några sociala avgifter, ännu, men att hon ska göra det:

Anställningen är ju från början på detta år. Betalas in kvartalsvis. Inget från förra året då var han inte anställd. Suck. Hörde du inte alls vad jag sa?, skriver Sahlin i ett sms.

Men det stämmer inte alls, enligt Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

– Arbetsgivaren ska göra en arbetsgivardeklaration varje månad, slår han fast.

Kan det redovisas även kvartalsvis?

– Nej, inte arbetsgivarens deklaration, den ska redovisas varje månad.

Ändrar sig igen.

Expressen ringer Mona Sahlin och berättar om Skatteverkets besked.

Då ändrar hon sin version igen och säger att hon faktiskt redan har betalat in arbetsgivaravgifterna.

– Jag levde i föreställningen att mitt skattekonto, där betalar jag in det som jag ska göra i skatt, förstår du, också det som är som arbetsgivaravgifter. Men eftersom jag inte har registrerat mig som arbetsgivare så ser inte Skatteverket den specifika delen, säger Sahlin på telefon.

När Expressen senare ber att få se något bevis på att hon verkligen betalat in arbetsgivaravgifter för sin anställde före detta livvakt skickar Sahlin en skärmdump från sin mobiltelefon som visar en överföring som gjorts från SE Bankens mobilapp.

Av skärmdumpen framkommer det att 60 000 kronor satts in på ett konto hos Skatteverket, men Sahlin har strukit över centrala fakta, som när transaktionen är bokförd.

Expressen frågar då Mona Sahlin:

Varför vill du inte visa vilket datum du har gjort överföringen? Var det i går eller i förrgår?

– Det är långt innan i förrgår. Dom har funnits där.

Men om du betalat in tidigare så är det väl okej att säga det datumet, annars kan det ju uppfattas som en efterhandskonstruktion?

– Nej, det förstår jag faktiskt inte.

Hon tillägger:

– Jag sträckte mig över vad jag egentligen tycker är rimligt i det här bara för att visa dig att jag inte bara sitter och ljuger utan jag har faktiskt betalat in pengar på mitt skattekonto och eftersom jag tycker det är häftigt att betala skatt och självklart gör det nu också.

Betalade först i april.

När Expressen kontrollerar insättningen på 60 000 kronor hos Skatteverket så visar det sig att inbetalningen bokfördes där först den 22 april.

Det betyder att Sahlin med all sannolikhet betalade de 60 000 kronorna den 21 april samma dag som Expressen intervjuade henne om löneintyget och frågade om hon betalat arbetsgivaravgifterna. När Expressen konfronterar Mona Sahlin med att hon betalade in arbetsgivaravgifterna först efter att hon intervjuats av Expressen säger hon:

– Jag har betalt det jag ska, jag har anmält till Skatteverket att jag ska vara arbetsgivare för den perioden och jag har rett ut allt med dom och det är ett misstag av mig att jag inte anmält detta det är nu gjort.

Samtidigt som Mona Sahlin enligt egen utsago kunnat betala sin före detta livvakt 60 000 kronor i månaden med sociala avgifter inräknat en utgift på över 78 000 kronor i månaden har hon lämnat sina egna skatter obetalda så att Skatteverket tvingats skicka dem till kronofogden.

Enligt offentliga register hos Skatteverket var hennes skatteskulder hos kronofogden så sent som i helgen drygt 215 000 kronor. Efter att Expressen förra veckan ställt frågor om hennes skatteskulder uppgav Mona Sahlin på söndagen i ett sms:

"Vill meddela för kännedom att jag inte längre har de skulder du frågat om."

På måndagen sa hon i en intervju med Expressen:

– Jag har betalat och är skuldfri.

Expressen har upprepade gånger sökt Mona Sahlins före detta livvakt för en kommentar, men han har avböjt.

Michael Syrén
michael.syren@expressen.se 

S partiledning skickar ut hård mall för talen.

De socialdemokratiska 1:a majtalarna talar inte fritt ur hjärtat. Partiledningen har skickat ut en mall som alla måste hålla sig till, avslöjar SVT Nyheter.

Statsministern gör Göteborg den äran på 1 maj i år. Han och Ann-Sofie Hermansson, ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, har att hålla sig till en mall som skickats ut från partikansliet på

SVT Nyheter har tagit del av den skriftliga ordern från Sveavägen i Stockholm.

Längd: Cirka 27 minuter

Den är så detaljerad att det förefaller svårt att hitta ett personligt tilltal som sticker ut. Så här står det i mallen:

Dispositionen ska vara följande:

1. Inledning.

2. Oron och otryggheten

3. Kursändringen – samhällsbygget

4. Ritningen till samhällsbygget är den svenska modellen – arbete, jämlikhet, välfärd

5. Striden om den svenska modellen

6. Utveckla den svenska modellen – jobben, migrationen, skolan

7. Utblick och avslut

10 svenska fenomen som fascinerar turister.

Vi som bor i Sverige blir lätt hemmablinda för vårt eget beteende. Allt vi gör är väl normalt? Men här är några typiskt svenska saker som gör turister fundersamma.

1. Svensk kökultur.

Utländska turister blir ofta fascinerade över den svenska kökulturen. Förutom tyskarna som gillar ordning mer än svenskar. Att alla på ett omärkligt sätt bevakar sin tur i små butiker där man inte får plats att köa på ett civiliserat sätt. Det faktum att vi så gott som alltid har kölappar på platser där långa köer annars skulle uppstå, som manuella systembolag, till exempel. Ofta har vi också kölappar där det aldrig uppstår köer.

Detta djupt rotade beteende gör att svenska turister blir hopplöst frånåkta när vi försöker få betjäning vid den manuella köttdisken i franska varuhus.

2. Fika.

Det enda turister som inte är förvånade över den svenska fikakulturen är britterna, som bara tycker det är konstigt att vi inte dricker mer te. Många utländska turister jämför svensk fika med en religion. Men det hindrar inte att den svenska traditionen att ta en kopp kaffe med dopp på eftermiddagen håller på att sprida sig över världen. Swedish fika with cinnamon rolls är bland det trendigaste man kan inmundiga i London, New York och Amsterdam, just nu.

Turister lär sig också snabbt att man aldrig ska stå i vägen för en svensk och hens kaffekopp.

3. Jättelika barnvagnar.

Sverige börjar bli känt för vår förkärlek för gigantiska barnvagnar. Förutom att de tar upp en halv gågata, så är de också fulla av extrautrustning som latte-mugghållare, vinterdäck, moskitnät, gps, terräng-hjul, stöldskydd och lås. Förekomsten av dessa mega-barnvagnar kommer ofta som en chock för turister från medelhavet, där man på sin höjd har en hopfällbar paraplyvagn med plasthjul.

När dessutom de svenska barnvagnarna ska baxas upp på en buss, så kan man se förundrade turister ta fram sina kameror, eftersom ingen hemma någonsin skulle tro dem utan bildbevis.

4. Svenska brickluncher.

Våra lunchvanor är en ständig källa till förvåning för utländska turister. Det hamnar i princip i chock när det inser vad man kan få för mindre än 10 euro på en svensk restaurang mellan klockan 11 och 15.

“Dryck ingår?” “Bröd och sallad gratis?” “Fritt kaffe med påtår efteråt?”

Och hamnar de på en klassisk svensk kina-buffé kan de inte tro sina ögon. I synnerhet backpackers med låg budget är övertygade om att de hamnat i paradiset.

5. Strumpläst inomhus.

Det påstår ibland att den svenska seden med att ta av sig skorna när man kommer hem till folk, stammar från den tid då vi huvudsakligen bodde på landet och vägarna var leriga. Men förmodligen stämmer inte det. Att ta av sig skorna när man kommer hem till folk är en senkommen 1900-talsvana.

Icke desto mindre fascineras utländska turister av att vi är så informella att vi som gäster gärna går i strumplästen inomhus. I synnerhet amerikaner, som är skräckslagna av tanken på att lukta fotsvett, ser detta som ett mycket märkligt fenomen.

6. Svensk punktlighet.

Om en svensk stämmer träff klockan åtta så är hon där fem minuter i. Många utländska turister med förvånas över den iver vi svenskar kämpar med för att hålla tider. I många länder anses det oartigt att komma prick på överenskommen tid, medan vi anser det vara oartigt att komma sent.

De undantag som finns är väcker också viss uppmärksamhet. Som fenomenet “akademisk kvart”, till exempel.

7. Vår informella ton.

Att vi tilltalar människor vi nyss mött med förnamn, kan många turister finna direkt stötande. Tyskar gillar sina titlar, fransmän niar och engelsktalande är väldigt noga med ordet “sir” eller “madam”.

Och vi har ingen lång tradition med att dua varandra. Den gick över en illa omtyckt “ni-reform” som syftade till att förenkla samtal genom att skippa den gamla svenska titelsjukan och landade i en inofficiell “du-reform” som populariserades av Bror Rexed som uppmanade alla anställda att dua honom när han blev chef på medicinalstyrelsen 1967.

8. Restaurangbeteende.

För oss som bor i Sverige är det en självklarhet att dela på notan. Detta stör många turister som har en helt annan inställning till hur man betalar. I synnerhet britter, som är vana att köpa omgångar, finner det märkligt att någon skulle gå till baren och köpa en öl bara till sig själv.

9. Barn.

I Sverige har de flesta av oss en avslappad attityd till barn i offentliga miljöer. Vi ser det som naturligt att barn låter, har spring i benen, har svårt att sitta stilla och gärna vill vara i centrum.

För en fransk turist framstår detta som barbari eftersom de anser att barn ska vara tysta och väluppfostrade. Italienare tenderar till att vara mer överseende, men många utländska turister ser Sverige som en barndiktatur.

10. Vi talar inte med främlingar.

I många länder pratar man med människor man inte känner, på bussen, på kaféet, på puben, i kön till glasskiosken, ja, helt enkelt lite varstans. Det ses som ett bra sätt att slå ihjäl tiden och kanske lära känna någon.

Så gör vi inte i Sverige. Vi pratar inte med främlingar om det inte finns något specifikt syfte, som att fråga efter vägen, till exempel. Främmande människor som bara vill småprata, betraktar vi för det mesta med stor misstänksamhet.

Om den främmande inte talar engelska förstås. Vi svenskar älskar att prata engelska och är ganska bra på det. Även om vi inte är riktigt så bra som vi tror.

Ultralyxiga mobilen kostar åtta miljoner.

Guld, diamanter och världens dyraste träsort. När världens rikaste köper mobiler är det inte alltid viktigt med prestanda. SvD Näringsliv listar här några av de lyxigaste telefonerna som någonsin släppts.

Tag Heuer Link – diamanter eller skinn.

Den schweiziska klocktillverkaren Tag Heuer har historiskt sett varit mest inriktade på klassiska ur. Men de senaste åren har företaget blivit allt mer digitalt. Till exempel har det haft en lyxig smart klocka på gång länge.

2011 släpptes telefonen Link, som beställs och kan göras personlig. Du kan bland annat välja att ha mer än 1000 diamanter eller krokodilskinn på telefonen. Utöver lyxen har telefonen Android som operativsystem och en 5-megapixelkamera.

Priset? Räkna med över 50 000 kronor.

Goldvish "Le million" - med i Guiness Rekordbok.

Den schweizizka designern Emmanuel Gueit står bakom den här världsrekordluren. "Le million" är gjord i 18-karats vitt guld och är smyckat med flera 120-karats diamanter. En rysk affärsman köpte ett exemplar av telefonen med mycket begränsad upplaga (100 stycken) för en miljon Euro 2006. Guiness rekordbok noterade det så som världens dyraste mobil.

Goldvish har sedan dess släppt fler telefoner med höga prislappar och svulstiga nanm, bland annat "Illusion", "Revolution" och "Equilibrium".

Nokia 8800 Sirocco Edition - guld eller svart.

Finska Nokia släppte 8800 i 2005. En telefon som redan i standardutförandet andades lyx. Året därpå höjde man dock ambitionsnivån. Då släpptes Sirocco Edition i svart och guld. Guldversionen var gjord i rent guld och den kostade drygt 120 000 kronor. I övrigt var det en ganska vanlig telefon med standardfunktioner och en 2 megapixelskamera.

LG Prada - anklagade Apple for plagiat.

LG:s samarbete med det italienska klädmärket Prada fick mycket uppmärksamhet när den kom i slutet av 2006. Telefonen var svart och snygg och hade faktiskt för den tiden hyfsat bra specifikationer. Bland annat mp3-spelare, bluetooth och en dokumentvisare. Prada-mobilen kostade ungefär 5400 kronor när den kom.

LG vann flera designpriser för telefonen och hävdade senare att Apple plagierade den när det amerikanska bolaget gjorde den första Iphone, som kom 2007. LG-chefen Woo-Young Kwak sade bland annat på en presskonferens:

- Vi hävdar att Apple kopoierade Prada-telefonen efter att den presenterades och van iF-designpriset i september 2006.

Blackberry Porsche design P´9981 - bra kamera.

2011 presenterade kanadensiska Blackberry sin designmobil P´9981 sin bilmärket Porsche varit med och lagt fingrarna på. Mobilen hade förutom ett stiligt yttre en prislapp på 16 000 kronor.

P´9981 kunde leva upp till hajpen i viss mån, då den också hade en bra kamera, uttag för minneskort och det för Blackberry så typiska tangentbordet.

Mago Luxury Smartphone - bara i Ryssland.

Alla telefoner på den här listan är inte beströdda med diamanter och guld. Magos smartphone från 2006 är byggd i titan och en repfri skärm. Den är designad av ryssen Evgeny Maslov och har bara sålts i Ryssland. För att få tag på en måste duförutom att ta dig österut också lägga dryga 24 000 kronor.

Gresso Luxor Las Vegas Jackpot - gjord i trä.

De flesta telefonerna är gjorda i plast eller aluminium. Luxor Las Vegas Jackpot från schweiziska Gresso, som släpptes 2010 innehåller helt andra material. Ramen är gjord av 180 karats guld. Knappsatsen är gjord av 17 handpolerade safirer. Baksidan är gjord av 200-årig afrikanskt grenadilleträ - ett av de dyraste träslagen i världen. Dessutom har framsidan smyckats med svarta diamanter.

Luxor Las Vegas Jackpot kostar 8 miljoner kronor. Men det finns faktiskt en version utan diamanter som "bara" kostar 160 000 kronor.

Vertu Signature - saknar GPS.

Vertu grundades av Nokia 1998, men såldes 2012 till den brittiska private equity-gruppen EQT VI för en hemlig summa. Vertu har sedan dess ägnat sig åt att tillverka exklusiva telefoner med höga prislappar.

Signature är en av företagets kolletioner och priserna börjar på drygt 114 000 kronor enligt Vertus egen hemsida. Mobilen är inte på något sätt skrytig när det gäller prestanda, den saknar till exempel GPS. Däremot är ringsignalerna som följer med specialkomponerade och inspelade med Londons symfoniorkester.

Dior Reveries Hute Couture - begränsad upplaga.

2012 introducerade det franska modehuset Dior en telefon. Reveries Haute Couture utvecklades tillsmmans med LG och har Android. Den har också 18-karats vitt guld, 1 539 diamanter och 46 pärlor.

Prestandamässigt har den 5-megapixelskamera, wi-fi och allt annat en vanlig smartphone har. Den är dock inte lik alätt att få tag på. Bara 99 exemplar har gjorts. De kostar också en del, närmare bestämt 860 000 kronor.

Ullyse-Nardin Chairman - tusentals pärlor.

Android är det vanligaste operativsystemet bland mobiler på marknaden. Men det är knappast tack vara mobiler som den här. Ulysse-Nardin är en schweizisk urmakare som också tillverkat Chairman, en smartphone med touchskärm, 8-megapixelkamera, fingeravtrycksläsare och 32 GB utrymme.

Till det finns det mer än 3000 pärlor. För en fullständig lista på vilka sorters slipning och karat det är på de olika ädelstenarna har Ulysse-Nardin sammanställt en lista. Chairman kostar ca en miljon kronor.

Bang & Olufsen Serene - mässing som ringsignal.

2005 bestämda sig danska lyxmärket Bang & Olufsen att samarbeta med Samsung för att ta fram den annorlunda telefonen Serene. Telefonen hade en väldig svag kamera, en liten skärm och tre märkliga ringsignaler. Det gick att välja ljudet av mässing, stål eller trä.

Efter Serene har Bang & Olufsen också släppt Serenata. Men Serene var något av en debut för danskarna. Telefonen kostade drygt 9 000 kronor.

Björklund redogör för arbetet med partiets nya logotyp.

Den som har designat denna logotypen borde straffas! 🤪🤪🤪

Hela världen skrattar åt Liberalernas nya logga.

Jan Björklund: ”Den är här nu”.

Under lördagen hålls Liberalernas riksmöte i Linköping. Då passade partiet även på att presentera sin nya logga. Loggan hånas nu på sociala medier då den liknas vid ett manligt könsorgan.

Ståndaktig”, lyder en kommentar.

Liberalerna, tidigare Folkpartiet, lanserade under lördagen sin nya logga under partiets riksmöte i Linköping. Partiledaren Jan Björklund passade även på att lägga ut loggan på Twitter.

”Den är här nu”, skrev han och bifogade även en bild på loggan.

Vad har du i fickan, Jan?

Loggan, som består av två separata delar som tillsammans bildar ett L, hånas nu i kommentarerna på Björklunds tweet.

Vad har du i fickan, Jan?”, lyder en kommentar.

Skulle själv inte valt en liten, steriliserad snopp. Men bra för er”, lyder en annan kommentar.

Två tamponger som formar en penis?? Värre än Socialdemokraternas!” lyder en tredje.

Finns det några partipolitiskt aktiva Liberaler som vågar vara kritiska mot nya loggan?”, undrar en fjärde.

Ståndaktig”, påpekar en av de som kommenterat.

Föll pladask”.

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L) twittrade också om loggan, till synes omedveten om reaktionerna som skulle följa.

I kommentarerna som följer går det att läsa flera som skämtsamt driver med loggan.

Sveriges mest potenta parti”, skriver en användare.

Undermedveten reaktion måhända eftersom det ser ut som en fallossymbol”, skriver en annan.

Av Andreas Randhir Granfors

Regissören nobbad av hovet: ”Vem tror kungen att han är?”

Ruben Östlund fick inte filma vid slottet – nu hämnas han.

Ruben Östlund får nobben av hovet. Succéregissören till ”Turist” får inte filma några scener vid slottet i Stockholm till sin nya film.

– Vem tror kungen att han är? Jag kommer hämnas genom att avskaffa monarkin i filmen, säger han till Nöjesbladet.

Satiren ”Turist” blev Ruben Östlunds stora genombrott hos den breda publiken. Prisbelönad på Cannes-festivalen. Snudd på Oscarsnominerad. Publiksuccé och vinnare av rekordmånga (sex stycken) Guldbaggar.

I sommar drar inspelningen av nya filmen ”The square” igång. 40 miljoner kronor i budget. Det är en skandinavisk produktion, med en, än så länge hemlig, internationell stjärna i en viktig roll.

”Vem tror han att han är?”

En del av handlingen utspelas i och kring ”rutan”. En installation som en konstnär låtit bygga framför det nybyggda museum för modern konst som i filmen ligger insprängt i Stockholms slott.

– Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad. Kanske är det rutans värderingar som sticker i ögonen på hovet, går kungen in i rutan så förlorar han ju sin titel, säger Ruben Östlund.

– Efter långa, men vad vi trodde förhandlingar i positiv anda fick vi nej. Sedan även blankt nej till att filma på yttre borggården till slottet.

– Ytterst är det ju kungen som bestämmer. Vem tror han att han är? Slottet tillhör svenska folket.

– Filmen kommer fortfarande att utspela sig på Stockholms slott men nu tvingas vi filma slottsinteriörerna utomlands. I Charlottenburgs slott i Berlin, en av stadens främsta sevärdheter, och i Sanssouci i Potsdam utanför Berlin. Det är två av Europas vackraste slott och där tvekar man inte att släppa in oss. Men de minst fem miljoner kronor dessa scener kostar hade vi ju hellre lagt på svenska än tyska företag och filmarbetare, säger Ruben.

”Hovet startar youtube-kanal”.

Hovets informationssekreterare Ann-Christine Jernberg förklarar varför Ruben Östlund får nobben:

– Slottet upplåts aldrig som scenografi eller spelplats. Om det ska filmas där är det enbart i dokumentärt syfte eller för att någon i kungafamiljen intervjuas.

Nu hämnas Ruben Östlund genom att skriva om handlingen och avsätta kungen.

Efter att vi fått avslag bestämde jag mig en gång för alla, filmen ska utspelas i en snar framtid, där monarkin är avskaffad . Jag tänker att det är när hovet startar sin egen youtube-kanal som opinonen vänds emot dem. När de försöker kommunicera med folket via den blir det smärtsamt tydligt att de inte behärskar mediet. Till en början försöker man sedan privatisera kungahuset men det visar sig vara väldigt svårt att få lönsamhet i verksamheten. Där ”The Square” tar sin början har slottet blivit X Royal Museum för modern konst och kungen jobbar med PR.

Ruben Östlund siktar på världspremiär på nästa års Cannes-festival.

Stulen ponny hemma igen – efter elva år.

En augustinatt 2005 stals ponnyn Ella från sin box. Linda Nordberg i byn Ström utanför Umeå har annonserat och efterlyst sin häst över hela Norden. Elva år senare - när hoppet rimligen skulle ha varit ute - är ponnyn hemma igen.

– Det kom ett samtal och det visade sig att Ella varit i Finland i alla år.

En historia med både mörka och ljus inslag kunde börja rullas upp för någon månad sedan då Linda Nordberg fick ett meddelande på sin facebook-sida. Meddelandet var skrivet på finska och det är inget språk Linda behärskar. Men det fanns en bild också - på en shetlandsponny med bekant utseende.

– Det var en väldigt gråhårig häst som var väldigt likt Ella. Av meddelanden som skickades senare förstod vi att det faktiskt var hon också. Ella var chipmärkt vilket uppmärksammades av en finsk veterinär vid en undersökning, säger Linda Nordberg, vars son Simon bara var några veckor gammal när hästen rövades bort 2005. I dag är pojken elva och det finns även en ett år yngre Elin i familjen.

Sulkyn såld.

Barnen är i skolan när vi hälsar på den här soliga aprildagen. Under besöket i Ström blir vi visade på en stallbyggnad tom på hästar där boxarna är belamrade med cyklar och trädgårdssaker.

Ponnytravsulkyn Ella tränades i är däremot såld.

Linda Nordberg väntade i många år på att Ella skulle komma tillrätta igen men blev tvungen att ge upp och det nybyggda stallet blev ett förråd. Ella placerades därför hos grannarna rakt över vägen när hon kom hem igen för en vecka sedan, där det finns sällskap och hagar med utedrift.

Ella blev Petterina.

Den nu 19-åriga ponnyn basar över några tinkerhästar och kallblod i hagen. När en av de stora hästarna kommer för nära hörs ett pipigt gnägg från den lilla. Självförtroendet är gott och hästen är fin i hullet. Något som visar att hon behandlats väl på den privata ridskola i mellersta Finland som varit hennes hem. I Finland kallades Ella för Petterina. Folket som äger ridskolan hävdar att de handlade i god tro när de köpte hästen.

– Jag har ju ingen anledning att inte tro på det. Men lite konstigt är det att folk köper hästar utan att få några papper. Vem de köpte Ella av vill de inte heller säga. Hon är så gammal nu och kommer att få leva ett lugnt pensionärsliv och köras lite lugnt bara. Det finns shetlandsponnys som blir riktigt gamla och jag hoppas få ha henne hos mig i tio år i alla fall. Det känns så fantastiskt att hon är hemma igen, säger Linda.

”Undvika bråk och tjafs”.

Inom EU ska alla hästar ha hästpass. Eftersom det slarvats med den saken har EU inför nya hårdare regler som trädde i kraft 1 januari i år. Det var den nya hästpassförordningen som gjorde så att Ella kom till rätta igen. När den finska ridskolan tog hästen till veterinär för registrering uppdagades att den redan var chipmärkt.

– Vi åkte dit och hämtade Ella och eftersom de ville behålla henne köpte jag tillbaka hästen för 800 euro. Det var vad jag fick av försäkringsbolaget. Jag ville undvika bråk och tjafs. Vem de köpte av är inte lönt att börja gräva i heller eftersom brottet är preskriberat.

En våg av stölder.

I augusti 2005 stals flera shetlandsponnys i Sverige. Två hästar försvann från Bro utanför Stockholm varav en återträffats. De två som stals från Norrbyn i Hörnefors, några mil från Linda Nordberg, är fortfarande borta.

Borta är även shetlandsponnyn Pysen – Lindas andra häst som försvann samtidigt som Ella.

– Han är lite äldre och är 22 år i dag. Jag köpte Pysen när jag ville få annat att tänka på efter att ha blivit sängliggande efter en bilolycka. Pysen blev min räddning, min rehabilitering som fick mig ut i början. Att vi hittade Ella på en ridskola är en tröst i alla fall. Jag hoppas att Pysen har haft det bra någonstans han också, säger Linda Nordberg,

Fotnot: Linda har sidan StolenPonys på facebook där hon fortsätter efterlysa Pysen.

Mikael Wikner, Kanal 75

Åsa Romsons groda om terrorattackerna.

Åsa Romsons groda har fått sociala medier att koka. På tisdagsmorgonen framhävde miljöministern Mehmet Kaplans arbete under "11 september-olyckorna". Nu får miljöministern kraftig kritik för att bagatellisera terrordåden som krävde 3 000 liv.

Under tisdagsmorgonen medverkade Miljöpartiets språkrör och Sveriges miljöminister Åsa Romson i SVT:s Gomorron Sverige för att diskutera tidigare bostadsminister Mehmet Kaplans avgång.

I ett resonemang när Romson framhävde Kaplans tidigare engagemang för humana värderingar släppte hon ut en groda som snabbt väckte stor uppmärksamhet på sociala medier.

– Han har varit ordförande för unga muslimer i svåra situationer, som kring 11 september-olyckorna och liknande, sa Åsa Romson.

Nu får miljöministern kraftig kritik för att bagatellisera terrordåden den 11 september 2001 som krävde strax under 3 000 liv.

Förklarar: "Attack och terrorhandling"

Kort efter intervjun i SVT medverkade Åsa Romson i Aftonbladets tv-sändning där hon ombads förklara sitt uttalande.

– Självklart är attackerna mot New York den 11 sep 2001 en av de största attackerna och terrorhandlingarna och övergreppen mot den fredliga och demokratiska världen som vi har sett i modern tid. Jag har ingen annan åsikt om det.

– Om människor nu vill tolka ett resonemang där jag pratade om hur man från en muslimsk organisation i Sverige var utsatt i den diskussion som kom efter 11 september-attackerna så tar det återigen bort bilden från den riktiga och viktiga diskussionen.

Romson har tidigare fällt flera uttalanden som hon sedan har bett om ursäkt för. Förra året jämförde Romson den då rådande flyktingkrisen på Medelhavet med förintelselägret Auschwitz. På samma tema sa Romson under förra årets Almedalsvecka att Auschwitz låg "någonstans där nere i södra Tyskland", innan hon rättade sig själv.

Kim Malmgren
kim.malmgren@expressen.se 

Mannen löpte amok då planet hade slut på ost.

Klart man blir helt vansinnig om de inte serverar ost och kex på planet - eller hur? Det blev i alla fall amerikanen som tvingade ett plan att nödlanda på Irland sedan han inte fått sitt önskade tilltugg.

En smått osannolik rättegång utspelar sig just nu i staden Belfast på Nordirland.

En 42-årig man från Kalifornien står åtalad efter att ha löpt amok på en transatlantisk flygning med United Airlines från Rom till Chicago.

Flygvärdinnan Sheila Wire, med 43 år i tjänst, berättar för domstolen att det blev stökigt en halvtimme in i flygningen:

– Jag såg min kollega komma rusande nedför mittgången med mannen bakom sig. Han skrek högt att han ville veta hennes namn.

– Jag såg på min kollegas blick att hon var helt skärrad.

– När jag frågade den manliga passageraren vad som hänt sa han att han bett om ost och kex men att "den där damen vägrade att ge det till mig".

– Jag stod där frågande och väntade på mer information, men det visade sig vara hela saken. Jag minns att jag drog ett djupt andetag och tänkte "bråkar han så här över lite ost och kex?".

Tvingades nödlanda.

42-åringen lät dock inte lugna sig. Efter att ha jagat flygvärdinnan började han ett högljutt gräl med en stolsgranne. När flygpersonalen bad honom dämpa sig svarade han med dem med skällsord. Till sist beslöt piloten att nödlanda i Belfast för att göra sig av med den besvärlige resenären.

Enligt uppgift tvingades planet dumpa tusentals liter med bränsle inför den oväntade landningen. På grund av reglerna kring hur länge flygpersonal får jobba i sträck tvingades planets övriga 264 passagerare vänta ett dygn i Belfast innan flygningen till Chicago kunde återupptas.

42-åringen bestrider samtliga anklagelser.

Av Måns Ivarsson
mans.ivarsson@expressen.se 

Porrsmockan mot den amerikanska högern.

Porren har letat sig in i den amerikanska politiken. Herrtidningen Hustler gör parodi på Donald Trump.

Den syndiga porrindustrin har alltid varit en nagel i ögat på den amerikanska högern. Sedan Larry Flynt på 1970-talet startade herrtidningen Hustler har den kontroversielle affärsmannen retat gallfeber på konservativa krafter. Under 1980-talet kämpade han framgångsikt för rätten att publicera en satirisk text där predikanten Jerry Falwell sades ha haft incest med sin mor på ett utedass.

På sistone har porrmagnaten riktat sin obscena blick mot storpolitiken. Lagom till presidentvalet 2008 lanserades porrfilmen "Who's nailin' Paylin?" som gav fritt spelrum för alla tänkbara snuskiga fantasier om vicepresidentkandidaten Sarah Palin.

Nu är det dags igen. I veckan släpps porrfilmen "The Donald", som enligt (den censurerade) trailern verkar vara en nästan provocerande tafflig parodi där en stöddig porrskådis i yvig morotsröd peruk stapplar omkring och tafsar på storbystade kvinnor. Självklart iförd en keps med texten "Make America great again", en slogan vars falliska tvetydighet plötsligt ligger i öppen dager.

Hustler och Flynt är inte de enda aktörerna som befinner sig i fejd med republikanerna. Efter att North Carolina nyligen antog en hbtq-fientlig lagstiftning gjorde Bruce Springsteen ett uppmärksammat uttalande där han meddelade att han ställde in sin konsert i delstaten i protest.

Mindre omskrivet är att den världsledande porrsajten Xhamster nu har blockerat användare i North Carolina från att ta del av sajtens innehåll. Den som vill porrsurfa där möts i stället av en skylt som kräver att den "homofobiska galenskapen" ska upphöra och demonstrativt redovisar antalet sökningar från delstaten på kategorierna "gay" respektive "shemale".

Kanske närmar vi oss en tid när porren åter blir en subversiv kraft i samhället? I Kina har myndigheterna på senare år tagit krafttag för att stävja störtfloden av nätporr, och i Ryssland förbjöd Putin i fjol ett hundratal porrsajter. Reaktionära krafter inom både högern och vänstern har alltid fruktat porrens hedonism och respektlöshet.

I en tid av maktfullkomliga idioter behövs någon som vågar dra ner byxorna på autokraterna.

Kejsaren är alltid naken.

Beatrice, 22, bor gratis hemma hos sin mamma.

22-åriga Beatrice bor gratis hemma hos sin mamma och går ändå back 18 000 kronor varje månad. Dessutom sitter hon på skulder på över en kvarts miljon kronor som Caroline betalar av på.

”På något sätt förstår jag ju att det är jag som skämt bort henne”, säger Caroline.

 I kvällens ”Lyxfällan” ­beslutar programledare Magnus Hedberg sig för att använda fullmakten och sälja hennes bil – mot hennes vilja.

Mamma Caroline berättar att hon tvingas betala för alla Beatrices utlägg, som hon går med på efter mycket tjat. Till slut fick hon nog och anmälde dottern till ”Lyx­fällan”.

– På något sätt förstår jag ju att det är jag som skämt bort henne från början, men jag vill att hon ska kunna flytta hemifrån och sköta sin egen ekonomi, säger ­Caroline.

Betalar inte en krona.

Även Beatrice har en bra inställning - åtminstone till en början.

– Jag känner även jag ­innerst inne att det är bra att mamma säger ifrån, säger hon i programmet.

När programledarna går igenom Beatrices budget kommer de fram till att hon går back 18 000 i månaden – trots att hon bor hemma ­utan att betala en krona. Pengarna går till allt från lån till löshår och cigaretter. Bil, skönhet och nöjen har kostat Beatrice 148 111 ­kronor det senaste året. Sammantaget har hon ett skuldberg på över en kvarts miljon kronor. Som hennes mamma betalar av på.

Ska bli miljonär.

Inte ens när siffrorna står svart på vitt förstår Bea­trice hur usel hennes dåliga ­ekonomi verkligen är. I stället är planen att hon ska bli miljonär på skrap­lotter.

– Vi har sett större ­skulder än det här, men aldrig en så naiv inställning till pengar, säger Patrick Grimlund.

I programmet beslutar programledarna och Caroline att sälja av Beatrices grejer, bland annat hennes käraste ägodel - hennes bil. Det gör Beatrice rasande.

Ingen rättighet.

– Det känns piss. Jag behöver en bil. Jag skulle göra vad som helst för att ha kvar den, säger Beatrice.

Magnus Hedberg säger då att det inte är en mänsklig rättighet att ha en ny bil och att hon helt enkelt inte har råd.

Jakten på den mystiska planeten.

Det pågår en kapplöpning. Målet är att hitta någonting som enligt beräkningarna borde finnas där ute i vårt solsystems utkanter, långt bortom Pluto.

Forskare världen över försöker att bli först med att upptäcka den nionde planeten – "Planet nine".

Om den finns så är den massiv. Ändå är det som att leta efter en nål i en höstack – i beckmörker.

Hel ridsportbutik stulen – ber allmänheten om hjälp.

Natten till onsdag blev den rullande Stockholms-butiken EA Hästsport stulen från gården i Rosersberg. Ägarna efterlyser den nu på Facebook, något som på kort tid har fått stor spridning.

– Gårdsägaren vaknade upp vid fyra i natt av att det lät nere vid stallet, och säger att han såg vagnens bakljus köra ut genom grinden. Det var då de snodde vagnen, berättar Anna Florin för Hippson. Men det var inte förrän hon skulle morgonfodra hästarna som hon gjorde upptäckten att vagnen inte var där.

– Jag förstod först inte vad som var fel med gårdsbilden, sen insåg jag att den var snodd, säger Anna med gråten i halsen.

Låst och värdefull vagn.

Trots att vagnen är utrustad med tre ordentliga lås, ett för kopplingsanordningen för dragkroken och två i sidorna, har den alltså blivit stulen.

– Det är ett lås man inte ska kunna bryta upp, men uppenbarligen lyckades de.
Tillsammans med sin kollega Anna Skowron har hon i drygt tre år åkt runt på tävlingsplatser i Sverige, främst i Mälardalen, med butiken. I vagnen finns märken som Kingsland, Cavalleria Toscana, Samshield, Kask, KEP, Parlanti och CWD.

– Vi tycker om vår butik och det uppskattas stort av tävlingsarrangörerna när vi kommer till deras ridklubbar, fortsätter Anna Florin.

Vad betyder det här för er verksamhet?

– Allt vi har arbetat för de senaste åren är borta. Vi hade en plan inför sommarens tävlingar och skulle till helgen sponsra Stockholms-tävlingen Hopp mot cancer.

På kort tid har efterlysningen fått stor spridning i sociala medier, tror ni att butiken återfinns?

– Den är ju ute och åker någonstans och är efterlyst av polisen. Men den kan vara var som helst, vi hoppas inte att den har åkt mot färjeläget och lämnat landet. Vi hoppas på spridning och att någon ser den.

Trafikledare spelade mobilspel vid kraschen.

Trafikledaren som misstänks ha orsakat den dödliga tågolyckan i tyska Bad Aibling distraherades av mobilspel vid kraschen. Det uppger åklagaren på tisdagen, rapporterar tyska medier.

Det var tidigt på morgonen 9 februari som två tåg kolliderade nära Bad Aibling i södra Tyskland. Elva personer dog och runt 80 personer skadades. När frontalkrocken inträffade körde de två tågen i uppåt 100 kilometer i timmen.

Har erkänt.

Två månader efter olyckan åtalas trafikledaren för att ha orsakat olyckan. Enligt åklagaren ska han ha spelat mobilspel när olyckan inträffades, rapporterar bland andra tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Han uppges ha orsakat olyckan genom oaktsamhet eftersom han var distraherad av spelet. På grund av att han inte var uppmärksam kopplade han tågen fel. Sedan ska han ha larmat fel när olyckan var på väg att hända, enligt åklagaren.

Efter att mannen greps har han erkänt att han spelat mobilspel vid tillfället, skriver tidningen.

Enligt tyska tidningen Focus är den misstänkte mannen 39 år gammal.

Hann inte se varandra.

Kraschen inträffade i en kurva och i ett skogsområde, vilket gjorde att tågförarna inte kunde se varandra i tillräcklig god tid för att få stopp på tågen. Krocken inträffade strax innan sju på morgonen och passagerarna ska ha varit främst pendlare mellan Rosenheim och München. Skadade fördes till sjukhus i hela Bayern.

Så drev Marie med telefonbedragarna.

Marie Hedén fick ett bluffsamtal som påstod att hon hade problem med sin dator – och att personen i andra änden därför begärde åtkomst till den för att kunna lösa problemet. Men Maries svar fick bedragarna att slänga på luren i ren förskräckelse.

– Jag var trött och lite irriterad och jag kan vara lite rapp i käften ibland, säger Marie till Aftonbladet.

”Pratar min dator med dig?” Så svarade Marie Hedén från Borlänge när ett påstått kanadensiskt företag ringde henne och bad om åtkomst till hennes dator för att ”fixa ett problem”.

Men bluff-företaget hade gett sig på fel kvinna. Marie började nämligen direkt att driva med den engelsktalande personen – och lyckades till slut få henne att slänga på luren i bestörtning.

Pratade på för att det skulle bli dyrare.

Efteråt lade Marie ut konversationen på sin Facebooksida där den snabbt delats av många.

”Jag ringer angående en infekterad dator”.

”Kan du vänta lite? Var ringer du ifrån?”

”Eh, Kanada...”

”Ok, för vårt spår säger att ditt samtal kommer från Indien. Om ungefär 30 minuter kommer den lokala polisen och knackar på er dörr. Var snäll och berätta för dem hur ni vet att en av våra datorer har problem. Tack för att du ringde den svenska polisens it-avdelning.”

Så skriver Marie ut konversationen på sin Facebook.

– De verkade inte vana med att man pratar tillbaka, hon verkade ganska frustrerad för jag lät henne aldrig prata klart. Först tänkte jag inte att det skulle leda någonstans, jag pratade mest på för att samtalet skulle bli dyrare för dem. När jag tackade för att de ringt svenska polisen skrek de i bakgrunden och sedan slängde hon på luren, säger hon till Aftonbladet.

”Kan vara lite rapp i käften ibland”.

Det var första gången Marie drev med ett bluff-företag på det här sättet, helt enkelt för att hon kände att hon inte kunde låta bli.

– Jag hade hört om andra som gjort på liknande vis, så det satt väl lite i bakhuvudet. Jag var trött och lite småirriterad och jag kan vara lite rapp i käften ibland.

Sjukt stor alligator skjuten i Florida.

Vad är 4,5 meter långt och väger 360 kilo? Nej, varken Dolph Lundgren, Barbapapa (vad vi vet) eller tre Obelix staplade på varandra. Men väl en av de största alligatorer som skjutits i Florida.

Jägaren Lee Lightsey sköt den gigantiska alligatorn under en organiserad jakt på en farm i Florida, USA, skriver BBC News. På bilder syns hans son Mason Lightsey under alligatorn som lyfts upp ur floden med hjälp av en traktor.

Sköt från sex meter.

Tillsammans med sin guide hade Lee Lightsey sett alligatorn från sex meters håll – och sedan skjutit den.

– Även om djuret är stort blev jag inte förvånad över att det existerade. Vi har sett flera under de senaste 20 åren som bara varit lite mindre, säger Lee Lightsey till BBC.

Enligt jägaren själv var det inte någon nöjesjakt som gjorde att bytet fälldes.

– Vad vi verkligen reagerade på var det faktum att djuret verkar ha ätit av boskapen på min farm, då vi såg sönderslitna kroppsdelar i vattnet. Det var ett monster som behövde plockas bort.

Finns i miljoner.

Lee Lightsey driver ett företag där man erbjuder jakt av alligatorer, vildsvin och kalkon på ägorna. En alligator av den här storleken hade kostat 10 000 dollar, motsvarande 81 500 kronor, för en utomstående jägare att skjuta.

– Men vi dödar dem alltid under minsta möjliga lidande utan att låta dem bli skadeskjutna innan de dör, säger Lee Lightsey.

Alligatorer är vanligt förekommande i sydöstra USA, med en population på runt en miljon djur både i Florida och Louisiana, enligt BBC News. Det aktuella djuret ska bli uppstoppat och köttet säger sig Lee Lightsey vilja skänka till behövande.

Klockrent!!!

Hon bodde på Plaza i 35 år – för 4000/månad.

Fanny Lowenstein levde större delen av sitt vuxna liv i en svit på Plaza Hotel i New York för rena reapriset. Men hon var ingen populär gäst. Det händer att hon fortfarande får skulden när något går fel, trots att hon varit död i 24 år.

Om du någon gång varit i New York så vet du att ett av New Yorkbornas käraste samtalsämnen är hyror. Eftersom det är dyrt att bo i New York drömmer alla om att hitta en lägenhet med en rimlig hyra.

Men ingen har nog lyckats så väl som Fanny Lowenstein. I 35 år bodde hon i en tre rums-svit på legendariska The Plaza Hotel på 5:e Avenyen, ett stenkast från Central Park. För 4000 kronor i månaden. Fanny må vara en legend bland hyresregleringssökande New Yorkare, men hon var inte den mest populära gästen som bott på The Plaza. Det finns en känd barnboksserie om den lilla flickan Eloise som bodde högst upp i ett litet rum på The Plaza. Fanny kallade “Eloise from hell” av personalen. Hon klagade på allt, hon skrek och var oförskämd mot i stort sett alla. Det händer än i dag, 24 år efter hennes död, att personalen skriker “Fanny!” när något går sönder, som ett sätt att skylla på hennes spöke.

Fick flygel av Donald Trump.

Från början var det hennes man Leo som lyckades få till det livslånga avtalet med The Plaza. Det skedde strax efter Andra Världskriget då många New York-hotell fick problem med att fylla sina rum och hyrde ut på långtidskontrakt för att stärka ekonomin. Leo dog efter bara tre år på hotellet, men Fanny beslöt sig för att bo kvar. Länge. När hon inte var i sin svit eller ute på galej, så hängde hon gärna i hotellbaren. Oftast då i sin lila favoritklänning. Donald Trump köpte hotellet 1987 och när han skulle genomföra renovering av Fannys våningsplan, träffade han henne för att personligen be om ursäkt för besväret. Hon klagade så mycket att de slutade med att Trump gav henne en Steinwayflygel som plåster på såren.

Men det var till sist renoveringen som fick henne att flytta. Hon blev sjuk på sin ålders höst och fick för sig att det var den nya färgen som orsakat hennes dåliga hälsa. Hon flyttade då till en svit på närliggande Park Lane Hotel, där hon dock betalade fullt pris. Där bodde hon till sin död 1992. I dag finns det 152 ägarlägenheter i The Plaza, men ingen av de boende betalar så lite som Fanny Lowenstein gjorde.

Bytte namn – nu får han gratis resor & bilar

Genom att byta efternamn kan man få väldigt mycket gratis.

Det påstår i alla fall en 24-årig amerikan. Men det gäller att byta till ett namn som betyder ingenting.

När han fyllde 21 bestämde sig Raven för att byta efternamn till Null. Och om man ska tro honom har det gett honom väldigt mycket gratis i livet.

Han påstår att han väldigt sällan behöver betala för resor, hyrbilar, hotellnätter och annan service. Men det fungerar inte om han handlar online. Det måste vara någon på hotellet, resebyrån eller hyrbilsfirman som knappar in hans personuppgifter. När det kommer till hans efternamn kommer systemet att börja konstra eftersom de flesta datorsystem, tolkar “Null” som “inget” eller “okänt”. Då kan inte beställningen genomföras.

Hotar att stämma.

Eftersom det alltid finns sätt att kunna ta sig runt systemen för att kunna genomföra en försäljning, så får Raven sitt rum, sin resa eller sin hyrbil och försäljaren tänker att han eller hon alltid kan fylla i uppgifterna när systemet slutat krångla. Vilket det aldrig gör på grund av Ravens efternamn.

På så sätt slipper han oftast betala för sig. Och om någon krånglar hotar han med att stämma.

– Vanligtvis hotar jag att stämma för att de diskriminerar mig för mitt efternamns skull, skriver Raven Null på Reddit. Folk är så rädda för dålig PR nu för tiden. Han tillägger att han naturligtvis aldrig skulle stämma någon för diskriminering eftersom han i så fall skulle förlora.

Trovärdig historia.

– Om någon skulle fortsätta att vägra efter att jag hotat stämma den, skulle jag förmodligen bjuda dem på en öl, förklarar han. Men det har aldrig hänt. Raven Null är noga med att påpeka att han inte bytt namn för att lura människor. Han skriver att han bestämde sig för att byta till Null, intet, efter att han brutit med sin familj. Men det finns inte bara fördelar med att heta “ingenting”. Han har haft väldiga besvär när han ska öppna ett bankkonto och att handla på nätet kan bli en frustrerande mardröm. Enligt experter som MailOnline talat med är Raven Nulls historia högst trovärdig.

Källa: DailyMail

Här är årets aprilskämt.

Ska prins Oscar heta Kent?

Ska Lena Philipsson bli landshövding i Jönköpings län?

Nej, förstås inte.

Det är bara de svenska medierna som valt att skoja till det – april, april.

I värmländska Torsby kan forskare, ett sågverk och en Ica-handlare ha hittat lösningen på världssvälten genom att knäcka koden för hur människor ska smälta cellulosa, skriver Värmlands Folkblad på fredagsmorgonen. Resultatet: Extreme Fiber Flakes – flingor gjorda av gran- och tallflis.

– Kutterspån av gran och tall: skitgôtt! smaskar sågverkets platschef Christian Fryklund, enligt VF.

Men det är förstås inte sant. På morgonen, den första april, har flera medier bara valt att försöka vara roliga. De sedvanliga skämten brukar komma som spridda skurar i medierna och värmlänningarna är inte de enda som hittat på hyss under morgonen.

Egen bordershop i Trelleborg.

Även trelleborgarna kan ha satt morgonkaffet i strupen när de slog upp Trelleborgs Allehanda (TA), som konstaterar att staden ska få en alldeles egen bordershop.

– Nu slipper de som bara åker med Tysklandsfärjorna för att handla billig alkohol tillbringa åtskilliga timmar ombord på färjorna, säger Johan Grönstedt, utvecklingschef på Systembolaget, enligt TA.

Utöver Grönstedt intervjuas alkoholaktiga personer som "regeringens utredare" Lena Carlsberg och "kommunens pr-ansvarige" Daniel Jacks.

Även i Skellefteå är det blött. Kommunen drar ölledningar från Skellefteå bryggeri rakt in i kommunhuset, skriver Norran.

– Vi kände att det skulle kunna bli bättre stämning i kundtjänst. Många kommer dit med klagomål och då kan det vara trevligt att sätta sig ned över en öl och diskutera fram lösningar, säger kommunalrådet Lorents Burman.

Men: Det är bara april, april.

Lena Philipsson blir landshövding.

Enligt P4 Jönköping ska också artisten Lena Philipsson överge musiken och bli ny landshövding i Jönköpings län.

Enligt TT vill ingen bekräfta SR Jönköpings "nyhet", men Lena Philipsson kommenterar uppgifterna så här:

– Det kanske blir lite mer showigt när man klipper band och så vidare.

Vidare skriver Nerikes Allehanda att Örebro kommun vill spara pengar och miljö – och därför byter ut kött mot gräshoppor, skalbaggar och larver i maten på tio skolor och tre äldreboenden.

– Kor är dyrare än gräshoppor, säger kommunens kostchef Max Vermis, enligt NA.

Det är lika lite sant som det faktum att Södertälje kanal kommer erbjuda fotgängare ett alternativ när Saltsjöbron stängs av för ombyggnad: trampbåtar.

För att de inte ska krocka med de stora lastbåtarna i hamnen kommer digitala tavlor att varna för när fartyg är på väg, hävdas det.

Prins Oscar döps om till Kent?

Ja, inte ens kungafamiljen klarar sig när första april är här. Enligt svensk damtidning ska prins Oscar Carl Olof få ytterligare ett namn fram till dopet – han ska heta Kent!

Anledningen påstås vara att prins Daniels favoritband, Kent, nyligen annonserade att det lägger av.

Så här lär det väl fortsätta några timmar till.

Skansen tar hand om "skvadern".

Tills dess kan väl även tilläggas att Skansen nu ska bygga ett hägn för den utrotningshotade "skvadern".

– Vi är glada att kunna göra en insats för den här sällsynta varelsen, säger Skansenchefen John Brattmyhr. Ett av Skansens viktiga uppdrag är att bidra till den biologiska mångfalden och här får vi ett utmärkt tillfälle att hjälpa till.

Skvadern, som enligt Skansen är ett djur man normalt finner i arktiska områden, har speciella matvanor i form av lav och frön som den samlar i förråd under vintern.

- Våra skvadrar kommer att få frusna blåbär och fröblandningar, säger Linda Törngren, djuransvarig på Skansen. De kommer också att få en kylanläggning i voljären för att underlätta häckningen.

Byggnationen startade under hösten 2015 och beräknas vara klart till 30 april då skvadern normalt går i ide.

Men även det är: April, april.

Ny spektakulär teori – rymdmoln dödade dinosaurierna.

En snabb avkylning av planeten dödade det mesta av livet på jorden. Men vad orsakade klimatförändringen?En gigantisk mörk nebulosa, tror japanska forskare.

Plötsligt dog dinosaurierna ut – efter att ha härskat på jorden i 150 miljoner år. Nu har forskare en ny radikal teori om vad som kan ha orsakat massdöden: ett gigantiskt moln av stjärnstoft som omslöt vår planet i miljontals år.

Hittills har enigheten bland forskare varit stor om att orsaken till att dinosaurierna försvann var en stor asteroid som krockade med jorden för 66 miljoner år sedan, på Yucatán-halvön i nuvarande Mexiko.

Men japanska vetenskapsmän föreslår i en ny studie en alternativ förklaring – att jorden kan ha passerat genom ett gigantiskt ”interstellärt moln” av rymdstoft som förmörkade himlen och kylde ner planeten.

Molnet kan ha orsakat en nebulosavinter som varade i miljoner år slog ut fotosyntesen – och utplånade det mesta av livet på jorden, skriver New Scientist.

Kan inte förklaras av himlakropp.

Forskargruppen, ledd av japanen Tokuhiro Nimura, baserar teorin på fynd av det på jorden mycket sällsynta grundämnet iridium under havsbotten i Stilla havet. Sedan tidigare vet man att jorden är täckt av ett 30 cm tjockt iridiumlager, som tros ha orsakats av stoft som rördes upp i atmosfären vid jättekrocken för 66 miljoner år sedan.

Men det japanska forskarlaget har nu hittat ett iridiumlager som är så tjockt – fem meter – att det enligt dem inte kan förklaras av en asteroidkollision.

Deras teori är därför att iridiumet har hamnat på jorden när planeten har passerat genom moln av rymdstoft, tusen gånger tätare än den omgivande rymden. Det kan ha tagit en miljon år för Jorden att passera genom rymdmolnet, en så kallad mörk nebulosa.

”Vi vet att de existerar”.

Astronomen Adrian Melott vid University of Kansas säger till New Scientist att idén är galen – men inte omöjlig.

– Vi vet att de här molnen existerar. Vi vet att vi troligen passerar genom ett förr eller senare. Och de har bevis från havets botten som stärker deras tes, säger han.

Enligt David Kring, som forskar på neboulosor och geologi vid Institutet för mån- och planetstudier i Houston, finns dock andra troliga förklaringar till det tjocka iridiumlager som japanerna har hittat – som havsströmmar och levande organismer.

Den nya teorin motsäger inte att en stor himlakropp krockade med jorden vid tiden för dinosauriernas försvinnande – men hävdar att huvudorsaken till deras död inte skulle vara asteroiden, utan rymdmolnet.

Ny studie: Hobbitar tros inte ha vandrat på jorden - samtidigt som människan.

Minimänniskorna styrde över jättestorkar och dvärgelefanter med vapen och eld på den avskilda ön. Rester efter de sagolika figurerna har hittats i en och samma enorma grotta. Mystiskt nog dog de ut samtidigt – men tidigare än forskarna tidigare trott.

Homo floresiensis var minimal, bara drygt en meter lång. Den hade primitiva drag, som en platt och sluttande panna, kort ansikte och en hjärna ungefär lika stor som en grapefrukt. Och på grund av artens litenhet och likhet med de små dvärgmänniskorna i J.R.R. Tolkiens fantastivärld har de också kallats för hobbitar, enligt sajten livescience.

Hittades nära andra utdöda djur.

Hobbitarna är den minsta arten inom vårt eget släkte, Homo. Troligtvis utgör den en sidogren på vårt släktträd och är en extrem dvärgform av arten Homo erectus. När den första kända fossilen av Homo floresiensis påträffades i grottan Liang Bua i Indonesien 2003 väckte den inte oväntat omedelbar uppmärksamhet, inte minst i forskarvärlden.

Året efter upptäckten beskrevs fossilen, kallad LB1, som en 1,06 meter lång fullvuxen kvinna i 30-årsåldern.

I grottan hittades förutom LB1 också verktyg, spruckna stenar som antyder att hobbitarna gjorde upp eld samt rester från förkolnade ben från andra djur som komodovaraner, råttor, fladdermöss – och den utrotade dvärgelefanten (Stegodon). Fossildelar från den senare visade tecken på skärskador vilket kan tyda på att Homo floresiensis dödade djuren, enligt en tidigare publicering i tidskriften Nature.

Enligt en studie från 2010 ska man också ha hittat fossiler från fåglar i Ling Bua-grottan, däribland från den enorma maraboustorken. Den var 1,8 meter lång och tros ha levt för mellan 20 000 och 50 000 år sedan, skriver livescience.

Möjligt möte över artgränserna.

Tidigare undersökningar har gett skäl att tro att hobbitarna ockuperade grottan så sent som för 12 000 år sedan, vilket mycket väl skulle ha möjliggjort ett möte med vår egen art, som enligt forskare troligen dök upp på den avlägsna indonesiska ön Flores för omkring 50 000 år sedan.

Men nu visar en ny studie, publicerad i Nature, att något möte kanske aldrig ägde rum.

Genom nya utgrävningar i grottan Liang Bua och analyser av sediment och fossiler funna inuti har forskare dragigt slutsatsen att Homo floresiensis levde och frodades på ön mellan 190 000 till 60 000 år sedan. Stenredskap som hittats i grottan och som troligtvis tillverkats av arten har daterats till cirka 50 000 år sedan.

De nya forskningsresultaten utesluter därmed inte ett potentiellt möte mellan arterna. Men om hobbitarna och den moderna människan levde där under samma tidpunkt var det inte under en särskilt lång period, enligt forskarna.

Undrar vad för gräs den här killen går på!

Hunden Dollie kom tillbaka – efter elva år.

2005 stals hunden Dollie från ett kontor på Södermalm. Ägarna var förtvivlade och erbjöd hittelön men Dollie dök aldrig upp. Nu, elva år senare, ringde plötsligt polisen – de hade hittat henne.

– Det är helt otroligt! säger husse Niklas Psarros till Aftonbladet.

För elva år sedan satt Niklas Psarros på ett kontor på Södermalm när hans och dåvarande sambons lilla chihuahua-valp Dollie råkade smita ut. Trots att han upptäckte det efter bara några sekunder och febrilt letade efter henne dök hon aldrig upp igen. De gick då ut med en efterlysning i Aftonbladet och erbjöd hittelön – utan resultat.

Men i natt, elva år senare, fick Niklas före detta sambo ett samtal från Huddingepolisen.

– Det är helt otroligt! En privatperson hade upptäckt henne i Segeltorp centrum, söder om Stockholm, och lämnat in henne till polisen, säger Niklas Psarros till Aftonbladet.

Måste opereras – ”Vet inte hur jag ska ha råd”

Tyvärr är Dollie sjuk och skadad. Eftersom hon varit chipmärkt har de som haft henne de senaste åren inte kunnat ta henne till veterinären.

– Hon måste troligtvis opereras och det kommer gå på runt 40 000 kronor. Jag vet inte riktigt hur jag ska ha råd med det men jag kan inte annat än att ta hand om henne, hoppas det går bra och att hon har några år kvar med mig. Så det är både underbart och jättejobbigt.

Niklas har även startat en grupp på Facebook där han hoppas kunna få lite hjälp till Dollie.

Polisen anmäler för djurplågeri

Polisen ska nu upprätta en anmälan om djurplågeri och uppmanar folk att höra av sig till 114 14 om de har några tips om vem eller vilka som kan ha haft hand om hunden de senaste åren.

– Vi anser det vara djurplågeri eftersom Dollie inte såg ut att må bra. Det verkar helt enkelt som att någon olovligt förfogat över hunden i ett antal år men när hon sedan blev sjuk valde man att lämna henne, säger Dan Tryborn, stationsbefäl på polisen Stockholm Syd.

Blivit gråhårig

När Dollie försvann var hon bara en valp – och det är en annorlunda hund som Niklas nu tar hand om.

– Hon ser äldre ut och har blivit lite gråhårig. Jag vet inte om hon känner igen mig än, hon är rädd och skakar. Men hon har börjat lugna ned sig och har låtit mig hålla henne lite. Det känns bra, hon har kommit hem, säger han.

Den här borde Stefan Löfven (aka "Löftet") adoptera:

Flytten skulle gå från Stockholm till Kavala i Grekland. Någonstans på vägen försvann hela flyttlasset spårlöst.

– Hela mitt liv är borta, jag har bara kläderna jag går i, säger Kleisthenis Tzakis, 30.

Torsdag den 3 mars packades Kleisthenis Tzakis hela hem in i FB Flytt & Logistik HBs flyttbil. Innan firman anlitades för flyttuppdraget hade Kleisthenis Tzakis gjort allt rätt:

• Kollade med Skatteverket att företaget hade F-skattsedel
• Undersökte om det fanns betalningsanmärkningar eller skatteskulder
• Tog reda på att firman hade en ansvarsförsäkring
• Begärde referenser
• Läste omdömen om företaget på nätet

Ändå blev det så fel det någonsin kan.

Gick inte att få kontakt.

– De hämtade hela lasset på torsdagen och körde ner till Malmö, där företaget hör hemma. På fredagen skulle de lämna Malmö och räknade med att vara framme i Grekland på söndagen, säger Kleisthenis Tzakis.

I lastutrymmet fanns varenda sak som han äger. Från bestick till soffor, hemmabioanläggning, musikutrustning, böcker, foton, minnen och kläder.

– På söndagen fick jag ett sms om att de blivit försenade och inte skulle vara framme förrän på måndagen. Det var inte så konstigt.

Men därefter upphörde all kontakt med firmans ägare, som själv körde bilen.

– Jag gjorde en polisanmälan när bilen fortsatte att vara försvunnen och vi inte fick kontakt.

”Problem i Tjeckien”.

Med i bilen fanns förutom ägaren en tillfälligt inhyrd person. Till Aftonbladet säger han:

– Vi fick problem i Tjeckien med två punkteringar och då bestämde sig ägaren för att vi skulle återvända till Sverige.

Sedan han blivit avsläppt i Malmö har han inte heller haft någon kontakt med ägaren och vet inte var Kleisthenis Tzakis bohag finns.

”Avtalsbrott”.

På bedrägeriroteln i Stockholm är fallet nedlagt med hänvisning till att det skulle röra sig om ett avtalsbrott, ett civilrättsligt mål. Men det tycker Lars Byström, presstalesman för polisen i Stockholm, låter märkligt.

– Jag har väldigt svårt att se att detta inte skulle vara ett brott. Det kan röra sig om stöld eller förskingring. Det är vad min polishjärna säger mig.

Kleisthenis Tzaki har sin hemförsäkring hos If, där handläggare tittar på hans fall.

Ger inte upp.

I ett mejl beskriver pressansvariga Jessika Källman vad som generellt gäller:

• En stor hemförsäkring täcker stöld om man flyttar själv i egen eller hyrd bil.
• Anlitar man en flyttfirma så är det företagets försäkring som ska täcka den skada som uppstår under flytten.

Kleistheni Tzakis kommer inte att ge upp:

– Jag kommer att göra en ny polisanmälan, det här är inte klart än.

Löste 379 år gammal gåta – får 5,8 miljoner kronor

Den brittiske professorn och matematikern Andrew Wiles offentliga liv har inte direkt präglats av snabba puckar. Han hade ägnat en stor del av sitt liv åt att försöka lösa matteproblemet Fermats terorem när han till slut lyckades 1994.

Gåtan, formulerad av den till synes självlärde franske matematikern Pierre de Fermat, hade gäckat matteexperter sedan 1637.

Nu, 22 år senare, kommer ytterligare ett bevis på att trägen vinner – åtminstone vad gäller prestigefyllda priser. Wiles tilldelas det norska Abelpriset med en tillhörande prissumma på drygt 5,8 miljoner kronor för sin insats med Fermats stora sats, rapporterar CNN.

Wiles berättar för Abelkommittén att han som tioåring såg problemet första gången:

– Jag visste från det ögonblicket att jag aldrig skulle kunna släppa satsen. Jag var tvungen att lösa den, säger han enligt DN.

1637 formulerade den franska matematikern Pierre de Fermat en sats som världens skarpaste hjärnor under flera hundra år inte klarade av att bevisa. Först 1995 lyckades Oxfordprofessorn Andrew Wiles presentera ett bevis för Fermats stora sats, även känd som Fermats sista sats. Nu belönas Wiles med 2016 års Abel Prize – och en prissumma på sex miljoner norska kronor, cirka 5,8 miljoner svenska kronor – för sin historiska insats.

Abel Prize beskrivs ibland som matematikens motsvarighet till Nobelpriset, enligt CNN. Priset instiftades av den norska staten år 2002 – på 200 årsdagen av den norska matematikern Niels Henrik Abels födelsedag. Det Norske Videnskaps-Akademi delar ut priset efter rekommendation från Abelkommittén.

Diofantiska ekvationer har fått sitt namn av den grekiske matematikern Diofantos som var verksam under mitten av 200-talet och studerade denna typ av ekvationer. Det som utmärker en diofantisk ekvation är inte dess utseende utan att den endast tillåter heltalslösningar. Alla ekvationer kan således ses som diofantiska ekvationer och skillnaden blir att endast de lösningar som tillhör de hela talen godtas. De diofantiska ekvationerna är vanligtvis (men inte nödvändigtvis) polynomekvationer med heltalskoefficienter av godtycklig grad med ett godtyckligt antal variabler. Då alla termer (i båda leden) har samma grad i en diofantisk ekvation kallas den för homogen.

Det slags diofantiska ekvationer man oftast träffar på i undervisningssituationer är de linjära, där varje term har grad högst ett. I många läroböcker avses endast eller främst linjära diofantiska ekvationer med termen diofantisk ekvation. De linjära diofantiska ekvationerna är algoritmiskt lösbara. Det tionde av de klassiska Hilbertproblemen var att ge en algoritm för lösandet av diofantiska ekvationer av godtyckliga gradtal. Det har dock visat sig att någon sådan allmän algoritm inte kan existera.

Farliga oljan som tar död på bodybuilders.

Läkare slår larm världen över för den livsfarliga oljan synthol. Trots det används drogen – som fortfarande inte är olaglig – av flertalet bodybuilders.

– Jag är övertygad om att det här har orsakat flera dödsfall, säger författare och tidigare bodybuildern Ron Harris.

I jakt på framgång tar vissa till vilka medel som helst. Det råder ingen tvekan om, efter alla positiva dopingfall inom elitidrotten.

Men för att undvika att ta steroider har bodybuilders i många år tagit en speciell drog – en blandning av olja, alkohol och smärtstillande tabletter – och som ännu är tillåten i de flesta länder i världen, vid namn synthol. Drogen uppfanns på 1990-talet av en tysk bodybuilder som hette Chris Clark och används bland bodybuilders för att öka den synliga storleken på en viss muskel.

Brasilianaren Arlindo de Souza erkänner öppet att han har använt drogen.

"Blev lite yr".

Han fick tips om den mystiska oljan i Brasilien, och började injicera den tre gånger i veckan. På två månader ökade han storleken på sina biceps till 74 centimeter.

– Jag laddade sprutan, injicerade in oljan i min arm och den svällde upp direkt. Ärligt talat så kände jag ingenting. Vissa gånger blev jag lite yr, men inget värre än så, säger han enligt IB Times.

Det kallas ofta för en steroid men skillnaden är avsevärd, menar läkaren och tidigare bodybuildern Mauro DiPasquale. När en steroid ökar muskelmassan och musklernas storlek så fungerar synthol snarare som ett implantat – det får bara allting att svälla. En studie från 2012 som kom ut några år tidigare visar på att syntetiska mediciner kan leda till långvariga nedbrytningar av muskler och kronisk smärta.

– Det gör att musklerna ser större ut, men i själva verket så gör det musklerna svagare, förklarar DiPasquale för ABC News.

"Missbrukas i dag".

Ron Harris, författare och tidigare bodybuilder är starkt kritisk till att oljan inte är förbjuden och att den används.

– Det används och missbrukas i dag. Man får konstiga bucklor och ett nästan bisarrt utseende på musklerna, säger han till ABC News.

– Jag är övertygad om att det här har orsakat flera dödsfall, fortsätter han.

Arlindo de Souza berättar att han i dag har slutat med drogen, men att det var beroendeframkallande.

– Varje gång jag tog den så ville jag ha mer. Det fanns inget stopp för mig, säger De Souza.

Och han vittnar om de allvarliga konsekvenserna av synthol.

– Min vän Paulinho dog efter att ha hållit på med det. Hans död tog hårt på mig. Jag har slutat med det nu, och andra saker också. Det är lätt att falla tillbaka. Men jag har lyckats ta kontroll över mitt liv igen.

Linus Sunnervik
linus.sunnervik@expressen.se 

Folkets krav på prins Henrik: Gå ner i lön.

Danska drottning Margrethe meddelade på nyårsafton att hennes andre hälft bestämt sig för att gå i pension. Nu kräver danska folket att prins Henrik går ner i lön.

– Folk tycker bara att det är för mycket med 8 miljoner för att inte göra någonting alls, säger författaren och kungaexperten Trine Villeman till Avisen.dk.

Det danska folket tycker att det är orimligt att pensionerade 81-årige prins Henrik fortsätter dra in lika mycket kulor trots att han inte längre deltar i officiella åtaganden. Det är analysföretaget Wilke som har gjort en stor undersökning på uppdrag av Avisen.dk.

Av drygt tusen tillfrågade danskar anser en klar majoritet, hela 64 procent, att den pensionerade prinsen bör gå ner i arvode. Medan 23 procent säger sig tycka att det är helt okej att prins Henrik fortsätter håva in samma årliga summa, skriver Bt.dk.

Hans apanage omfattar i dag till närmare 10,5 miljoner om året såväl som fyra heltidsanställda personal inom hovet. Det är fastställt via dansk lag att årslönen ska vara tio procent av drottningens apanage.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) förklarade efter att drottning Margrethe på nyårsafton meddelade nyheten om Henriks pension att prinsgemålens arvode inte skulle sänkas eftersom kungahusets aktivitetsnivå inte skulle påverkas.

Kungahuset menade i pressmeddelandet att andra familjemedlemmar skulle ta över den pensionerade prinsens uppgifter.

Journalisten, författaren och kungaexperten Trine Villeman förklarar att regentparet under sina resor och officiella besök brukar göra aktiviteter på olika håll, påståendet att aktivitetsnivån inte kommer ändras håller inte, menar hon. Dessutom tror hon att det de danska skattebetalarnas ogina inställning till pensionärens lön också handlar om prins Henriks attityd.

– Det har varit så många problem med honom under åren. Hela diskussionen att han ville vara kung och så vidare. Folk tycker bara att det är för mycket med 8 miljoner för att inte göra någonting alls, säger hon till Avisen.dk.

Hon menar också att man får stå sitt kast om man väljer att helt dra sig tillbaka.

– Till exempel drottning Elizabeths man har fortfarande 300 arbetsdagar om året, säger hon som jämförelse om brittiske prins Philip som är 94 år.

Malin Forsberg
malin.forsberg@kvp.se 

Enormt "Sopberg" bara växer och växer.

Det är inte bara Sverige som har korkade politiker. Det verkar som om denna "korkade-sjukan" är smittsam:

"Sopfloden" i Beirut fortsätter att växa. Nu slingrar sig det flera hundra meter långa berget av sopor igenom stadens förorter. Myndigheterna står handfallna och har ingen lösning på det bokstavligen växande problemet.

I Beiruts förorter i Libanon växer problemet med sopor – bokstavligen. Nu slingrar sig stadens sopor, likt en flera hundra meter lång flod, genom stadens förorter.

Sopproblemen i Beirut fick sin början när landets myndigheter beslöt om att stänga ner stadens soptipp i juli utan att ordna något nytt alternativ för boende i staden. När soporna sedan lämnades på gatorna i staden har flera protesterat mot myndigheternas agerande. Kampanjen "You Stink" (på svenska "Du stinker") har anordnat demonstrationer mot sopkrisen i huvudstaden, som även utvecklats till demonstrationer mot regeringen. Trots det finns det fortfarande ingen lösning på sopkrisen i sikte.

Skulle exporteras till Ryssland.

CNN rapporterar om att ett brittiskt företag skulle exportera soporna till Ryssland, men att företaget misslyckades med att överlämna dokument som bevisar att Ryssland är villiga att ta emot soporna i tid. Planen om att förflytta soporna lades därför på is i fredags – och myndigheterna har ingen annan plan i lager.

– Vi har ingen lösning, men vi jobbar på någonting annat, säger en presstalesperson för Libanons råd för utveckling och återuppbyggnad till CNN.

Presstalespersonen tillägger att hon inte tror att soporna kommer att kunna förflyttas utanför Libanon.

Nasa: Mystisk musik hördes under månfärden.

Besättningen på Apollo 10 skrämdes så av den märkliga ”utomjordiska” musik de plötsligt hörde i sina hörlurar att de först inte visste om de skulle rapportera händelsen till Nasa. Nu offentliggörs tidigare hemliga inspelningar i nya tv-serien ”Nasa's unexplained files”, skriver Huffington Post.

I den bandade konversationen mellan astronauterna Eugene Cernan och John Young kan man höra:

– Hörde du det? Det där visslande ljudet? Whooooooooo!
– Det låter som, du vet, yttre rymden-musik.
– Jag undrar vad det är.

Ljuden kunde höras under en timme och händelsen ska ha inträffat medan Apollo 10 befann sig på månens baksida och därmed inte hade radiokontakt alls med jorden, skriver Huffington Post.

Rodtävling Sverige vs. Japan

Ett svenskt och ett japanskt företag bestämde sig för att utkämpa en årlig roddtävling med åttamannalag. Bägge manskapen tränade länge och när dagen för kapprodden kom var båda lagen i absolut toppform men japanerna vann med ett försprång på 1 km. Efter nederlaget var moralen i botten hos det svenska laget.

Högsta ledningen beslutade att man skulle vinna påföljande år och tillsatte en projektgrupp som skulle undersöka problemet. Projektgruppen upptäckte efter mycket analyserande att japanerna hade sju man till att ro och en man till att styra, medan det svenska laget hade en man till att ro och sju som styrde.

I denna krissituation visade ledningsgruppen prov på avsevärd handlingskraft. Man engagerade en konsultfirma som skulle undersöka strukturen i det svenska laget. Experterna kom efter flera månaders arbete fram till slutsatsen att det var för många som styrde och för få som rodde. Mot bakgrund av experternas rapport genomfördes omedelbart förändringar i lagstrukturen.

Nu hade man fyra styrmän, två överstestyrmän en styrledare och en roddare. Dessutom införde man ett poängsystem för att motivera roddaren. "Vi måste utvidga hans arbetsområde och ge honom mera ansvar".

Året därpå vann japanerna med ett försprång på 2 km. Det svenska bolaget avskedade roddaren med hänvisning till dålig arbetsprestation, men betalade dock ut en bonus till ledningen som uppskattning för det stora ansträngningar den lagt ned.

Konsultfirman utarbetade en ny analys, varav man drog slutsatsen att man hade valt rätt taktik och att motivationen också var god, och att det alltså måste vara materialet som behövde förbättras. Idag är det svenska bolaget i färd med att utveckla en ny båt.

Gravitationsvågor har hittats.

Gravitationsvågor, som förutspåddes av Einstein, har hittats. Upptäckten är ett enormt genombrott i fysikforskningen.

– Det ligger ett Nobelpris och väntar där om det faktiskt stämmer, det är jag ganska säker på. Det här är stort inom fysiken, sade Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet, till TT innan beskedet kom.

Den senaste tiden har rykten florerat om att gravitationsvågor, som förutspåddes i Einsteins allmänna relativitetsteori, hittats efter årtionden av sökande. Bland annat twittrade den kände fysikprofessorn Lawrence Krauss i januari att "Mitt tidigare rykte om Ligo har bekräftats av oberoende källor. Håll ögonen öppna! Gravitationsvågor kan ha upptäckts!!".

En helig graal.

Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, presenterade resultaten på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

– Mina damer och herrar. Vi har upptäckt gravitationsvågor. Vi gjorde det, inledde Ligo-chefen David Reitze.

Vågorna kommer från två svarta hål som kolliderade för 1,3 miljarder år sedan. Gravitationsvågor beskrivs ibland som en av "astronomins heliga graaler" men har hittills aldrig setts på riktigt. Att hitta dem sägs kunna ge "ett nytt fönster mot universum". Maria Sundin jämför med hur vi tidigare har lyckats observera rymden med hjälp av olika upptäckter som teleskopet, radiovågor och gammastrålning.

Var damm.

– Kan vi få information från gravitationsvågor får vi ytterligare ett kraftfullt instrument att studera universum med. Varje nytt instrument har gjort att vi har hittat helt nya saker som man inte ens kunde föreställa sig förut, säger Sundin.

Forskare har vid tidigare tillfällen felaktigt trott att de hittat vågorna, bland annat för två år sedan.

– Då visade det sig att det var damm i Vintergatan. Gravitationsvågor är väldigt svåra att hitta, det är därför ingen har gjort det än, säger Maria Sundin.

La ut omdömen om elever – på Facebook.

VARBERG. Läraren på ridgymnasiet i Varberg lade ut omdömen om eleverna på Facebook – av misstag. Här framgick det att en elev var lat och en annan ansågs ha dålig attityd, skriver Hallands Nyheter.

– Jag tycker att det kan jämföras med att en lärare tappar ett papper ur sin portfölj som en elev hittar och kopierar, säger Robert Bengtsson, som är skolchef för Sveriges Ridgymnasium.

Strax innan klockan åtta på morgonen en dag i slutet av januari lade en lärare på ridgymnasiet i Varberg upp en fil med omdömen om eleverna på skolans stängda Facebook-sida, enligt Hallands Nyheter.

Trots att filen togs bort snabbt igen lyckades en av eleverna ladda ner filen.

Här framgick det att läraren ansåg att någon av eleverna var "svag i matte", en annan hade "dålig attityd i stallet" och en tredje hade dålig attityd. Angående en elev skrev läraren "Kommer nog inte att klara godkänt i gymnasiearbetet då hon saknar de fysiska för det”, detta enligt Hallands Nyheter.

Kommer anmälas.

Händelsen kommer att anmälas till Skolinspektionen av föräldrar som har barn på skolan.

– Det här är inte okej. Jag kallar det inte omdömen utan kränkningar. Vi kommer att gå vidare med detta, säger en förälder till Hallands Nyheter.

Robert Bengtsson, som är skolchef för Sveriges Ridgymnasium, säger till Hallands nyheter att berättar för tidningen att de använder Facebook som gruppkommunikationssystem på skolan. Han anser inte att händelsen behöver få några konsekvenser.

– Det här var personligt arbetsmaterial från i höstas som användes inför utvecklingssamtal. Det lades till i gruppen av misstag. Jag tycker att det kan jämföras med att en lärare tappar ett papper ur sin portfölj som en elev hittar och kopierar, säger han till tidningen.

Han tycker inte att omdömena kan tolkas som kränkande.

– Det är ytterst beklagligt det som skett och det har lett till emotioner. Men det är ett tecken på att lärarna bryr sig om att hantera klassen och att de är måna om att det pedagogiska arbetet ska bli så bra som möjligt, säger Robert Bengtsson till HN.

sandra.divinyi@gt.se 

Hur skulle du reagera om kocken på krogen hade lagt knark i maten?

Nu har det blivit verklighet. Flea restauranger i Kina har tvingast stänga efter att maten kryddats med opium!

Hur otäckt är inte detta? Hela 35 restauranger i Kina misstänks för att ha kryddat sin mat med narkotika – i det här fallet opium, uppger Independent.

30 av restaurangerna är under utredning, däribland en stor matkedja i Peking. Fem av restaurangerna står redan under åtal. Det är fortfarande oklart hur opiumet hamnat i maten, men tidigare fall i Kina har visat att kockar försökt att ”fånga” sina gäster med den beroendeframkallande drogen.

I dag är det möjligt att komma över och köpa så kallat vallmopulver i Kina. När det blandas med chili och olja är det svårt för myndigheterna att upptäcka, skriver Independent.
Rätt obehagligt får man säga!

Osttjuvar!

Över 8,5 ton mogen Boerenkaas har stulits i Nederländerna. Stöldosten är värd över 830 000 kronor. Nu varnar landets mejeriföreningen sina ystare – skärp säkerheten.

– Vi är oroade över situationen, säger Irene van de Voort från föreningen.

Ystandet av den nederländska specialiteten Boerenkaas jämförs med vinmakeri och varje ost har sin unika smak. Nu skakas branschen av en serie oststölder – som verkar vara utförda av konnässörer. Bara de vällagrade och finaste osthjulen har försvunnit vid de olika osttillfällena, skriver nyhetsbyrån AFP. Det senaste året har minst sex ostmakare fått påhälsning av tjuvar och över 8,5 ton Boerenkaas har försvunnit spårlöst. Värdet på osten uppskattas till över 830 000 kronor.

– Vi har aldrig upplevt det här problemet innan i år, säger Irene van de Voort vid Nederländernas mejeriförening till AFP.

Export eller gourmetjobb.

Därför går de nu ut och uppmanar sina medlemmar att skärpa säkerheten kring sin färdiga produkt.

Den största enskilda stölden ska ha ägt rum i staden Hellouw där nästan 200 osthjul stals. Ostmakaren Marjo Huijsmans uppger att det är den allra finaste osten som ystiskt försvinner.

– De har lämnat nygjord ost och gått direkt på den lagrade osten, säger han enligt AFP.

Vad som händer med den stulna osten är oklart – antingen bör tjuvarna ha stulit den för den goda skarpa smaken eller så har den gått på export till utlandets svarta marknad, tror Onno Boersma vid nederländska mejeriehandelsorganisationen.

– Först och främst så är varje ost märk med en egen sifferkod så du kan se exakt var osten kommer i från, säger han enligt AFP.

– Dessutom så är inte den nederländska ostmarknaden så stor, hade du försökt sälja den här så hade det märkts direkt.

”Hårt arbetande människor”.

En anonym polis säger enligt AFP att de ystar i stölderna som de ser som enskilda händelser och att de inte har några ledtrådar. För de drabbade ostmakarna sägs förlusten vara påfrestande.

– De här bönderna är hårt arbetande människor, de måste inte bara mjölka sina kor utan också handysta osten. Föreställ dig hur frustrerande det är när du inser att produkten av ditt hårda arbete är borta, säer Onna Boersma, enligt AFP.

Saudisk ledare utlyser fatwa mot schack.

Saudiarabiens stormufti Abdul Aziz bin-Abdullah ryter ifrån – mot schack. Den högste religiösa uttolkaren i en av världens värsta diktaturer har utlyst en fatwa mot spelet.

– Det är slöseri med tid, förklarar han.

Flera människorättsorganisationer rankar Saudiarabien som en av världens värsta diktaturer.

Kvinnor får inte köra bil och kan dömas till döden genom stening om de är otrogna. Landet avrättar en person varannan dag, och pressfriheten är obefintlig.

Saudiarabiens stormufti – den högste religiöse rådgivaren och uttolkaren – Abdul Aziz bin-Abdullah har dock valt att sätta ner foten i en helt annan fråga.

Abdullah har utlyst en fatwa mot schack.

– Det är slöseri med tid och ett sätt att slösa bort pengar, sa han i en tv-sänd frågestund enligt Middle East Eye.

”Orsakar hat”.

Stormuftin i landet som nyligen avrättade 47 fångar under en enda dag tycker också att spelet leder till onödiga konflikter.

– Det orsakar motsättningar och hat mellan människor.

Flera medier har felaktigt rapporterat att landet har förbjudit människor att spela schack, men enligt Middle East Eye handlar det än så länge om ett påbud – inte lag.

Sajten hänvisar till Musa Bin Thaily, ledamot i det saudiska schackförbundet.

Vill ha!!!

Ja, något så vackert kunde matte också tänka sig ha i trädgården. Med Lukka och mig som modeller såklart 🙂

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS