Utanför staketet 19

Med tanke på den låga kunskapsnivå våra politiker visar sig ha, är det inte konstigt att delar av svenska folket blir allt dummare.

Liberalerna gick ut med en kampanj där de sade att det ska vara lika lätt att boka en tågbiljett till Piteå som till Paris.

Eftersom Piteå inte har någon järnvägsstation går det förmodligen fortare att tågledes resa till Paris än Piteå, men sådana små detaljer bekymrar inte politiker.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Om man vill ha jobb idag krävs det utbildning. Men för att ineha den viktigaste posten i regeringen krävs det näst intill ingen utbildning alls. Döm själva:

Stefan Löfven gick tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet i Sollefteå. Han påbörjade en svetskurs på 48 veckor på AMU i Kramfors. Sedan påbörjade han studier på socialhögskolan i Umeå.

Han gick där i 1,5 år innan han hoppade av studierna.


ÅRETS BYGGNAD I GÖTEBORG UTSEDD.

Årets byggnad i Göteborg. "Tidlös och tydligt förankrad i nuet".

Nej, det är inte ett skämt. Inte heller är det en övergiven industribyggnad i Tjernobyl. Det här är alltså årets byggnad i Sveriges näst största stad. Nedan följer några citat från den underhållande motiveringen, skriven av en "sakkunnig jury":

”På närmare håll tecknar sig fasaderna som skulpterade konkava skärmar, där de prefabricerade väggelementen gjorts till veckade flortunna ark. Det är ett säreget spel mellan kraft och tyngd å ena sidan och sinnlighet och experimentlusta å andra. ”

”Resultatet är en arkitektur, som lyckas vara både storslagen och intim, både tidlös och tydligt förankrad i nuet.”

Svårlastad häst?

Hästen står på öppet bilflak – i 110 km/h.

Flera bilister blev vittne till hur en häst stod på ett öppet bilflak. Bilen ska ha gått i 110 kilometer i timmen. Nu får bilden på hästen från motorvägen djurvänner från hela världen att rasa.

På motorvägen genom Corrigan i Texas, USA, blev flera bilister vittne till en minst sagt anmärkningsvärd djurtransport. På ett öppet bilflak stod en fullvuxen häst. Bilen gick i 110 kilometer i timmen. Kerry Green Costello tog en bild på hästen på flaket och berättar att hästen fick kämpa för att stå upprätt och hade svårt att hålla balansen. En annan medtrafikant höll inte med utan tyckte att hästen verkade oberörd.

– Hästen såg inte skräckslagen ut, den såg frisk ut och faktum är att den verkade tycka om hur vinden blåste i dess man, säger hon till den amerikanska tv-kanalen ABC13.

Flera bilister larmade polisen som stoppade den grå pickupen. Ägaren menade att det bara var en tillfällig lösning eftersom den vanliga trailern inte startade. I Texas finns det ingen lag som säger att det skulle vara förbjudet att frakta djur på det sättet och därför fick mannen inga böter.

Men bilden på hästen på flaket har fått stor uppmärksamhet och väckt starka känslor hos djurvänner på sociala medier. Polisen meddelar att hästen ska må bra och ha kommit hem välbehållen efter händelsen. Hästen uppges vara vältränad och värd runt 140 000 kronor.

En miljon till konst för daggmaskar, fåglar och svampar.

Och det är skattebetalarna som står för notan.

”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar" är ett projekt som vill vända upp och ned på vårt invanda sätt att se och förstå världen. Här är naturens mindre invånare inte de avbildade utan själva, i egen rätt, mottagare av konsten. Projektet vill bjuda in fyra konstnärer med uppgift att göra konst där dessa livsformer är mottagare och mål för den konstnärliga insatsen. Det är maskarna och fåglarna som ska möta konsten”, stod det i ansökan.

På Konstnärsnämnden tyckte man det lät så bra att man satsade över en miljon på projektet.

Kulturbryggan har beviljat mer än en miljon kronor i projektstöd till Konsthall Norra Kvarken i Nordmaling söder om Umeå till ett projekt där konstnärer ska göra konst för daggmaskar och andra småkryp.

Samtidigt som många hårt arbetande kulturutövare sliter för att få budgeten att gå ihop, beviljar cyniska kulturbyråkrater miljonbelopp till nonsensprojekt bara för att projektbeskrivningen var så bisarr att den förmådde väcka uppmärksamhet bland bidragsansökningarna.

Både kultursektorn och skattebetalarna står som förlorare när charlataner och bidragsentreprenörer skor sig på de offentliga systemen. På lång sikt undergräver dock kulturbyråkratin sin egen existens om den fortsätter att bevilja stöd till låtsasprojekt. För varje gång kommer det nämligen att bli allt svårare att påstå att detta är ett ansvarsfullt handhavande av de offentliga resurserna.

 

Misstänkt djurplågare gripen

En kvinna som misstänks för att ha tänt eld på en häst utanför Örebro har gripits, uppger polisen på sin hemsida. Hon misstänks nu för försök till mordbrand, djurplågeri och skadegörelse.

Hästen som stod i ett stall tillhörande ett gymnasium ska ha burit ett täcke som kvinnan tände på. Händelsen inträffade den 18 februari och upptäcktes morgonen efter. Elden hade då slocknat av sig själv. Hästen fick mindre brännskador av händelsen, enligt uppgifter till Nerikes Allehanda.

Kvinnan har varit anhållen i sin frånvaro och greps av polis på måndagsmorgonen.

Slöseriombudsmannen

Norrköpings kommun köpte fem robotar till skolan för 375 000 kronor. Men det visade sig att de inte gick att använda. De levererades nämligen med ett enda program, en taichi-övning och några andra program går inte att få tag på.

Men nu är Norrköping inte missnöjda för det.

– Målet är att ge invånarna en känsla av att de verkligen bor i en digital kommun, säger Johan Högne, digitaliseringsdirektör i Norrköping till Computer Sweden.

Men det spelar väl ingen roll att satsningen inte kom eleverna till del? Norrköpingsborna kan ju trots allt gå runt och känna att de bor i en digital kommun...

Nu blir det äkta PostnordLotteriet!

Kungens sanna förmögenhet avslöjad – är god för miljarder.

Kungen är mycket rikare än vad han tidigare uppgett – ny bok avslöjar dolda förmögenheten • Så kan statschefen undgått att bli beskattad

Kungen är mycket rikare än vad han själv tidigare har uppgett i sina deklarationer. Hans dolda förmögenhet uppgår till mångmiljardbelopp och består av juveler, konst och antikviteter. Det hävdar den förre topptjänstemannen på finansdepartementet, ekonomen Thomas Lyrevik, i boken ”Det kungliga kleptokratin”.

– Vi har rekommenderat kungen att inte läsa boken, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll till Expressen.

Tavlor från konstnärer som Carl Larsson, Anders Zorn, Frans Hals, silver, porslin, möbler och mycket exklusiva och dyrbara smycken. I de Bernadotteska familjestiftelserna finns det i dag hundratals ton med värdeföremål – och kungen är ensam förmånstagare.

Thomas Lyreviks bok om kungafamiljens ekonomi som är utgiven på bokförlaget Korpen. Det svenska kungahuset kom på en femteplats med en privat förmögenhet på 340 miljoner kronor när den brittiska tidningen Daily Mail 2015 gjorde en sammanställning över Europas rikaste kungahus. Då räknade man bland annat på kungens privatägda fastigheter, fordon och värdepapper. Det är något mer än vad kungen själv deklarerade i förmögenhet 2006. Då uppgav han till Skatteverket att han hade en förmögenhet på drygt 290 miljoner kronor.

Men det är långt ifrån vad kungen och kungafamiljens privata tillgångar och tillgångarna i familjestiftelserna egentligen uppgår till. Det hävdar författaren Thomas Lyrevik som skrivit boken “Den kungliga kleptokratin” där han gräver djupt i kungahusets affärer och tillgångar.

Lyrevik menar att marknadsvärdet på kungens och kungafamiljens samlade enskilda egendom och familjestiftelsernas tillgångar uppgår till ett tvåsiffrigt miljardbelopp – drygt 30 gånger mer än vad kungen själv angav till Skatteverket 2006. Och det är kungen själv som äger mest. Redan tidigare beräkningar visar att den svenska kungafamiljen är en av de fem rikaste i Europa och de nya siffror Lyrevik fått fram skulle kunna lyfta dem ytterligare på den listan. Thomas Lyrevik har tidigare arbetat som departementsråd på finansdepartementet och som statssekreterare på kulturdepartementet under den dåvarande kulturministern Margot Wallström (s).

Juveler för miljardbelopp.

Enligt författaren uppgår värdet bara på kungahusets juveler och smycken till miljardbelopp. Dessa ägs av kungafamiljen privat eller av de Bernadotteska familjestiftelserna. Han skriver också att familjestiftelsernas boksamlingar, ljuskronor, möbler, fordon, skulpturer, dokument, silver och konst uppgår till miljardbelopp. Värdena har han fått fram genom att i detalj studera de arv som kungafamiljen och kungen har fått genom åren. Det har varit möjligt via bouppteckningar efter bland annat kungens farfar Gustaf VI Adolf och arven efter prins Bertil och kungens föräldrar.

Lyrevik har också gått igenom de ansökningar om skattebefrielser som kungen lämnade till regeringen via riksmarskalken på 1970-talet. Det har då gällt arvskatte-befrielser av tillgångar i tre familjestiftelser och i Gallierafideikommisset, med en stor samling konst som ursprungligen kommer från kejsare Napoleon.

Befriad från skatt.

Stiftelsernas innehåll blev offentliga när kungens riksmarskalk skickade stiftelsernas och fideikommissets innehållsförteckningar till den då sittande socialdemokratiska regeringen med finansminister Gunnar Sträng. Då värderades tillgångarna till en bråkdel av det riktiga marknadsvärdet, hävdar författaren. Det gjorde även lösöret i Gustaf VI Adolfs bouppteckning.

– Det fanns flera anledningar till att värdet skrevs ner. Dels ville man inte berätta för omvärlden hur rik man var, dels hade det varit svårt för regeringen att motivera att bevilja arvskattebefrielse om värdet varit högt, säger Thomas Lyrevik.

Men det verkliga värdet är extremt mycket större – nästan ovärderligt, skriver Lyrevik, som också varit i kontakt med auktionsfirmor, bland annat Sotheby's, och studerat hur andra kungliga föremål har sålts för mycket stora pengar. Marknadsvärdet på alla juveler och tavlor ökar också stort då ägarna är kungligheter – det som inom bland annat musei- och konstvetenskap benämns som proveniens. Det innebär till exempel att ett smycke som är värt en miljon kronor kan vara värt det tiodubbla om det tillhört en kunglig person. I vintras såldes till exempel en del av Frankrikes sista drottning Marie Antoinettes smycken på auktionsfirman Sotheby's för svindlande drygt 55 miljoner schweizerfranc – motsvarande nästan en halv miljard kronor.

Värderna trycktes ner.

Lyrevik skriver även att han varit i kontakt med en pensionerad värderingsman som medverkat i flera kungliga bouppteckningar. Enligt värderingsmannen upprättades det alltid två delar: en som gick till Skatteverket där värdena trycktes ner så långt som möjligt och en så kallad skiftesvärdering där föremålens riktiga värden angavs. Den sistnämnda var inte offentlig utan endast avsedd för arvingarna. Men juvelerna och antikviteterna är inget som kungahuset pratar högt om och som den centrala statsledningen inte brytt sig om på länge, konstaterar författaren och hänvisar bland annat till kungliga hovstaternas verksamhetsberättelser.

I 2017-års verksamhetsberättelse står det så här:

”Lösöret på de kungliga slotten utgörs såväl av statlig, stiftelseägd som privat egendom och brukas av kungen både som statschef och privatperson. Det är därför svårt att dra gränsen mellan kungens privata ekonomi och hans ekonomi som statschef."

Expressen har tagit del av Lyreviks bakgrundsmaterial och innehållet i de Bernadotteska familjestiftelserna och arvet efter Gustaf VI Adolf som det såg ut på 1970-talet.

Kritiken mot kungens bostadsuthyrning.

Kungen dispoinerar en mängd bostäder – hus och lägenheter – i centrala Stockholm och på Djurgården. Kungen ensam bestämmer vem som får hyra bostäderna – något som kritiserats i flera medier.

Bland hyresgästerna finns bland annat kungens vänner och medarbetare på hovet – och både riksmarskalken och hovets ekonomichef hyr bostäder på Djurgården och har fått medaljer av kungen. Det påverkar inte lojaliteten mot kungahuset, menar riksmarskalken.

– Det resonmanget bygger på att lojalitetet är att mörka och det är helt felaktigt. Lojaliteten tar sig uttryck att vi jobbar hårt för att hjälpa kungafamiljen, men man är illojal om man agerar på ett sätt som leder till oegentligheter, säger riksmarsalk Fredrik Wersäll.

Tiotusentals föremål.

Det rör sig om tre pärmar med förteckningar över konstföremål – totalt 800 sidor med 30 poster på varje sida och där flera poster rymmer mer än ett föremål. Här är värdena på tavlor, mattor, juveler upptagna till förvånansvärt låga summor. Flera bord som – tillhört Gustaf VI Adolf – värderades till sex kronor per bord, äkta stora persiska mattor till 600–1 200 kronor, tavlor av Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson för 12 000–100 000 kronor. (Allt i dagens penningvärde). I dag säljs Zorn- och Carl Larsson-tavlor för mångmiljonbelopp.

Slående är också värderingarna på de juveler och smycken som finns i till exempel i familjestiftelsen Konung Oscar II. En collier bestående av 84 diamanter äldre slipning cirka 85 Carat är värderat till knappt 600 000 kronor i dagens penningvärde. Ett diadem med 34 antikslipade diamanter från cirka 1–5 Carat jämte ett större antal mindre antikslipade briljanter är värderat till drygt 600 000 kronor. Men de verkliga värdena uppgår i flera fall till tiotals miljoner kronor per smycke.

"En värderingsmans våta dröm".

Expressen har låtit antikspecialisten Tom Österman gå igenom förteckningarna över tillgångarna i familjestiftelserna och i bouppteckningen efter kungens farfar.
Österman har arbetat i auktionsvärlden i 30 år varav drygt 20 år på Bukowskis. Han har också varit 1:e intendent på Åmells konsthandel. I dag driver han Auctionet – en marknadsplats för europeiska auktionshus.

Han är oerhört imponerad av tillgångarna:

– Det här är en värderingsmans våta dröm. Det är kanske det häftigaste hembesöket du kan göra i Sverige eller i norra Europa. Så att få bläddra igenom pärmarna och se den här samlingen som finns är helt fantastiskt. Makalöst, säger Österman.

Han tycker att en stor del av föremålen tagits upp till mycket låga värden.

– Värderingen är gjord på 70-talet och jag antar att man använt sig av en bouppteckningsvärdering som var praxis på den tiden, men jag tycker ändå att det är förvånansvärt låga värden, säger han.

Han reagerar förvånat när han i värdeförteckningen får se en sekretär av den svenska möbelsnickaren Georg Haupt med ett uppgivet värde på 5 000 kronor – motsvarande 30 000 kronor i dagens penningvärde.

– Du får inte ens ett beslag på en Hauptsekretär för 30 000. I dag får du betala en till två miljoner kronor för en Hauptsekretär. Till det kommer den kungliga proveniensen förklarar Österman.

– Ska man spekulera, en Hauptsekretär skulle ha ett marknadsvärde på två miljoner kronor om det vore en vanlig sekretär. Nu tio miljoner kronor, säger antikspecialisten. Hur mycket tror du att det du har sett i förteckningarna är värt?

– Om man skulle sätta ihop värdet på de här 800 sidorna och sätta marknadsvärden så skulle man komma upp i miljardvärden bara där. Och om man leker med tanken och drömmer sig bort att det här skulle bli en form av auktion så tror jag att ett tvåsiffrigt miljardbelopp inte alls är omöjligt, säger Österman.

Skattebetalarna betalar kostnaderna.

Thomas Lyrevik är kritisk till att kungafamiljens privata tillgångar och förmögenheten i familjestiftelserna, som förvaras på de kungliga slotten, vårdas och förvaltas med skattemedel.

”Kostnaderna har vältrats över på skattebetalarna", menar han. Författaren är även kritisk till hur dåligt hovstatens anslag, som betalas av skattebetalarna, redovisas i hovets verksamhetsberättelser. Och vad kungen tar privat har aldrig redovisats. Anslaget, som sedan 2007 har ökat med drygt 40 procent, uppgår i dag till 139 miljoner kronor per år.

Men Lyrevik skriver att detta bara är en liten del av den totala kostnaden för skattebetalarna eftersom kostnader för bland annat säkerhet och statsbesök lastas över på polisen, Säpo och utrikesdepartementet. Det betyder att de årliga kostnaderna uppgår till cirka en miljard kronor, kommer Lyrevik fram till. De som jobbar och har jobbat för hovet och hjälpt kungen får i flera fall medaljer.
Till och med kungens revisor som har i uppdrag att granska hovstaternas räkenskaper har kungen medaljerat.

Kritiserad medaljutdelning.

Revisorn Evy Jakobsson, 66, fick 2006 H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i serafimerband. Motiveringen löd: “För förtjänstfulla insatser som revisor och granskare av de Kungl. Hovstaternas räkenskaper."

Kungen ger ofta medaljer till sina medarbetare. Men medaljen till hans egen revisor har kritiserats. Evy Jacobsson är revisor för kungens bolag Bensor AB som bland annat äger Sollidens Slott AB och Stenhammars Godsförvaltning. Hon är också revisor och ska granska kungabarnens bolag Gluonen och Hovstatens ekonomi. Inget bolag har någonsin fått någon anmärkning av revisorn.

– Jag ser inte hur medaljen skulle ha påverkat mitt oberoende mot uppdragsgivaren, säger Evy Jacobsson.

Kungen rekommenderad att inte läsa boken.

I boken kritiserar Thomas Lyrevik också kungen och kungafamiljen för att leva lyxliv:

“Kungafamiljens luxuösa leverne gäller inte bara privat utan att de även kan representera på en nivå omöjlig för andra statliga företrädare. Kungafamiljens dyrbara smycken, ständiga påfyllning av exklusiva garderober, komplicerade håruppsättningar, haute couture och mängder av andra kostbara attribut har till och med presidentfamiljen i en stormakt som USA svårt att möta upp”, skriver Lyrevik.

Expressen träffar kungens närmaste rådgivare på kungliga slottet i Gamla stan i centrala Stockholm – riksmarskalk Fredrik Wersäll, hovets ekonomichef, överintendent Jan Lindman och hovets informationschef Margareta Thorgren. Alla har läst den nya boken – men inte kungen.

– Vi har rekommenderat honom att inte göra det, säger riksmarskalken.

"Det är ingen som gjort en riktig värdering".

De tycker att det finns personliga påhopp i den nya kungaboken – men de anser också att den i vissa delar är ambitiöst skriven.

Fredrik Wersäll bekräftar delvis också Lyreviks slutsatser om att kungen är god för mångmiljardbelopp.

– Ja, förmodligen. Det vet vi ju inte, det är ingen som har gjort en riktig värdering och det har inte funnits behov av att göra en värdering. Skälet till det är att det är en del av kulturarvet.

Riksmarskalken fortsätter:

– Det finns inga tankar, överhuvudtaget, på att skingra detta. Det finns inga tankar på att tillgodogöra sig det här värdet.

Men om monarkin skulle avskaffas då tillfaller väl ändå tillgångarna i familjestiftelserna kungen och kungafamiljen?
– Det har vi ingen aning om, säger Wersäll.

Ni vet inte det?
- Nej, hur skulle vi kunna veta det och jag vill inte spekulera i det.

Därför att stiftelserna har väl stadgar?

– De här lösöres-stiftelserna. De har rättsligt granskats av våra jurister och man har kommit fram till att det förmodligen inte är stiftelser. Förmodligen är det lösöres-fideikommisser. Det betyder att så länge monarkin består kommer de rättsligt inte att kunna skingras. Jag kan inte tänka mig att det skulle finnas en statsmakt som skulle acceptera att ett kulturarv värt tio miljarder skulle skingras, säger Wersäll.

Men om man bortser från familjestiftelserna och bara tittar på kungens ärvda förmögenhet – även det miljardvärden – så har han väl rätt att sälja föremål?

– Jag kan inte svara på det, säger Wersäll.

Men vem kontrollerar detta?

– Är det hans privata så är det hans privata, men för oss är det verklighetsfrämmande.

Varför det?

– Därför att det aldrig har förekommit. De har funnits en ambition att aldrig skingra föremålen, de är tillräckligt förmögna ändå, säger Wesäll och syftar på kungafamiljens andra tillgångar.

"Inte av skatteskäl".

Sista året som Sverige hade förmögenhetsskatt var 2006. För det året deklarerade kungen en förmögenhet på drygt 293 miljoner kronor.

Har kungen genom stiftelser och att han inte har uppdaterat värdet på sina tidigare arv kommit undan med mångmiljonbelopp i förmögenhetsskatt?

– Jag kan inte föreställa mig att det finns skatteskäl. Jag utgår ifrån att med de revisorsgranskningar som gjorts att det här var korrekta värderingar ur skattesynpunkt. Sen kan det absolut vara så att egendom i praktiken kan vara mycket mer värd. Vi vet ju att det sammanlagda kungliga lösöret är värt väldigt mycket pengar, men det lösöret är en del av det kungliga kulturarvet som visas för allmänheten, säger Fredrik Wersäll. Men den förklaringen är märklig, menar Lyrevik.

– Det är ett privatägt kulturarv. Även om det nyttjas och andra kan få ta del av delar av detta så är det fortfarande enskilt ägt och faller ut till en släkts förmån den dag då Sverige inte skulle vara en monarki. Att en familj kan ta del av så mycket pengar från staten för att köpa in många av de här konstskatterna, ha dem privat ägda, placera dem i stiftelser och sen hävda och motivera förekomsten med att det är ett kulturarv. Vilken annan av statens företrädare skulle vi acceptera att gör på det här sättet, säger Thomas Lyrevik.

Kungens låga förmögenhetsskatt.

Fram till 1997 behövde kungen bara ta upp värdet på privatägda smycken när han deklarerade sin beskattningsbara förmögenhet, men smyckena var då inte värderade till marknadsvärde utan nedskrivna till en bråkdel av det egentliga värdet, enligt Thomas Lyreviks genomgång av bouppteckningar och de Bernadotteska familjestiftelsernas tillgångar.

Familjestiftelser behövde bara betala skatt på avkastningen – men stiftelserna hade ingen avkastning och därför slapp kungen även betala skatt på tillgångarna i stiftelserna.

1997 fattade regering och riksdag nya regler för förmögenhetsskatt. Lösöre som deponerats i museum eller liknande inrättning skulle nu inte förmögenhetsbeskattas.

Genom ett tillägg i lagen kom även den lösa egendomen i bostäder tillhörande näringsfastigheter inklusive lantbruksenheter att likställas med lösöre deponerat på museum. Konsekvensen blev att det mesta av landets konst och antikviteter på många lantbruk, slott, herrgårdar och andra bostadshus skattebefriades, oavsett om egendomen var privat eller familjestiftelseägd. Kungen slapp därför att ta upp sin egentliga miljardförmögenhet som beskattningsbar förmögenhet.

De kritiserade gåvorna.

Kungahuset har tagit emot flera gåvor värda miljontals kronor av utomstående. När drottningen fyllde 50 år uppvaktades hon av svenskt näringsliv och fick en inomhuspool till en av Drottningholms borggårdar. Gåvan överräcktes av Peter Wallenberg. Värde i dagens penningvärde: nio miljoner kronor.

När kronprinsesseparet gifte sig gav affärsmannen Bertil Hult dem en bröllopsresa värd cirka en miljon kronor. Då ville hovet inte ge några kommentarer.

– Jag tror vi skulle ha svarat annorlunda i dag. För det första skulle man kanske fundera på om man skulle ta emot en sån här resa. Saker och ting förändras, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Den här hästen har tagit slowfeeding till ett helt nytt nivå....*LOL*

Utdömd häst såldes som frisk två gånger.

11 januari 16:48

En kvinna sålde sin utdömda häst som fullt frisk – två gånger dessutom. Slutligen omhändertogs hästen och den har nu avlivats.

Hästen hade en ryggskada och var utdömd av veterinär. Ändå såldes hästen två gånger av samma person, uppger Sala Allehanda.

När hästen hade så ont att den knappt kunde röra sig kontaktades länsstyrelsen av den andra köparen som, utan resultat, hade försökt att lämna tillbaka den skadade hästen. Trots flera samtal från länsstyrelsen hämtade säljaren inte hästen och Sala Allehanda skriver att länsstyrelsen menar att säljaren allvarligt brustit i sin vård av hästen. Den avlivades efter att den blivit omhändertagen av länsstyrelsen.

Mysterious repeating radio signals have reached Earth from a galaxy 1.5 billion light years away (but are they evidence of alien civilisations?)

By TIM COLLINS FOR MAILONLINE
PUBLISHED: 18:00 GMT, 9 January 2019 | UPDATED: 09:42 GMT, 10 January 2019

https://videos.dailymail.co.uk/preview/mol/2019/01/10/6830957071125364097/636x382_MP4_6830957071125364097.mp4

Fast radio bursts are radio emissions that appear temporarily and randomly
Repeating signals of this type have only been found once before - in 2015
Most experts believe they are created by powerful objects found in space
Others say they could be evidence of incredibly advanced alien technology

Mysterious repeating energy bursts have been detected for only the second time.

Fast radio bursts, or FRBs, are radio emissions that appear temporarily and randomly, making them not only hard to find, but also hard to study. The latest signals to be detected reached Earth from a galaxy 1.5 billion light years away. The most likely explanation is that they were created by powerful objects in space. Experts have debated whether black holes or super-dense neutron stars are responsible, but others have suggested more outlandish theories.

Among them is Professor Avid Loeb, from the Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics in the US, who believes that they could be evidence of incredibly advanced alien technology. FRB's were first detected accidentally in 2007, when a burst signal was spotted in radio astronomy data collected in 2001. The new discovery, reported in the journal Nature, was made by a Canadian-led team of astronomers on the hunt for FRBs. Over a period of three weeks last summer the team detected 13 of the flashes using a new type of radio telescope, the Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (Chime).

They found that one of the FRBs was repeating.

Of more than 60 FRBs detected to date, such repeating bursts have only been picked up once before, by the Arecibo radio telescope in Puerto Rico in 2015. Where the FRBs come from is not known - although they are thought to emanate from sources billions of light years away outside our galaxy, the Milky Way. Chime astrophysicist Dr Ingrid Stairs, from the University of British Columbia, Canada, said: 'Until now, there was only one known repeating FRB.

'Knowing that there is another suggests that there could be more out there.

'And with more repeaters and more sources available for study, we may be able to understand these cosmic puzzles - where they're from and what causes them.' Most of the 13 FRBs showed signs of 'scattering' that suggest their sources could be powerful astrophysical objects in locations with special characteristics, the scientists said.

Team member Dr Cherry Ng, from the University of Toronto, Canada, said: 'That could mean in some sort of dense clump like a supernova (exploding star) remnant.

'Or near the central black hole in a galaxy. But it has to be in some special place to give us all the scattering that we see.'

The new FRBs are are also at unusually low radio frequencies. Most previously detected FRBs have had frequencies of around 1,400 megahertz (MHz), but the new ones fell within a range below 800 MHz. In 2017 Professor Loeb and Harvard colleague Manasvi Lingham proposed that FRBs could be leakage from planet-sized alien transmitters. Rather than being designed for communication, they would more likely be used to propel giant space ships powered by light sails. A light sail works by bouncing light, or in this case radio beams, off a huge reflective sheet to provide forward thrust.

Professor Loeb, who discusses the idea in a paper published in The Astrophysical Journal Letters, said: 'An artificial origin is worth contemplating and checking.'

OS-ryttarens beslagtagna topphästar säljs på onlineauktion.

OS-ryttaren Emanuel Andrades tävlingshästar beslagtogs sent i höstas som en följd av hans pappas ekonomiska brottslighet. Snart kommer 14 hästar, inklusive en VM- och OS-häst, att säljas på en auktion på nätet.

22-åriga Emanuel Andrades hästar, ägda av hans far, beslagtogs av FBI i november. Pappan Alejandro Andrade dömdes till tio års fängelse för omfattande ekonomisk brottslighet och hans tillgångar förverkades – inklusive fastigheter, fordon, hästar, klockor, flygplan och bankkonton.

Emanuel Andrade, som tillsammans med sin far bodde i Wellington i Florida, har bland annat hoppat OS och VM för Venezuela. Hans senaste start var i september och då var han placerad i femstjärnig 1,60 i USA.

Media har rapporterat flitigt om fallet, men det var länge tyst om vad som skulle hända med de hästar som Emanuel Andrade har tävlat. Nu står det klart att de ska säljas på en onlineauktion i februari. ”World-Class Show Jumper Horse Auction on Behalf of the U.S. Treasury Department” lyder rubriken på auktionen.

Hålls igång.

Bland de 14 hästar som ska säljas finns OS- och VM-hästen Hardrock Z och flera med 1,60-meriter, bland andra Ricore Courcelle, Bonjovi och Clouwni.

Chronicle of the Horse berättar att hästarna, sedan de beslagtogs, har stått på Delray Equestrian Center. Enligt managern Brandon Mills har hästarna tagits omhand på bästa vis och ridits av professionella ryttare, främst i markarbete. De har hoppats på lägre hinder.

”När vi kommer närmare försäljningen kommer vi att lägga till ytterligare professionella ryttare från Carriage Hill Farm, specialiserade på hoppning. De kommer att arbeta tillsammans med topptränare”, säger Brandon Mills om hur ska göra hästarna redo inför auktionen.

Flera hundra höbalar stulna i Ekshärad.

Publicerad 9.1.2019

Natten mellan söndag och måndag stals cirka tvåhundra mindre höbalar ur en lada i Busjöåsen i Ekshärad. Och med tanke på sommarens torka är höbalar hårdvaluta. Men om stölden beror på torkan kan inte polisen svara på.

– Det kan vara så men det är svårt att säga, vi vet ju att en del haft problem med foder, säger poliskommissarie Peter Åkerström.

Enligt den polisanmälan upptäckte ägarna att det låg hö på marken utanför ladan, vilket det normalt inte gör.

På gården finns hästar som skulle få höet under vintern och efter den torra sommaren råder det stor brist på höbalar i länet.

Vad är de här höbalarna värda?

– Värdet på höbalarna är ännu oklart, säger Peter Åkerström.

Utöver höbalarna har inget annat stulits. Polisen vill få in iakttagelser kring händelsen.

Så mycket tjänar cheferna på välgörenhetsorganisationerna.

De är chefer för välgörenhetsorganisationer och tjänar över en miljon kronor om året. Här är listan över organisationerna där mest pengar går till högste chefens lön.

Cancerfonden, Världsnaturfonden och Röda Korset tillhör välgörenhetsorganisationerna med högst chefslöner. Generalsekreteraren på Cancerfonden toppar listan med en lön på 1 190 000 kronor om året, skriver

Aftonbladet. Minst tjänar chefen för Frälsningsarmen med en årslön på 412 000 kronor.

Lönerna kan jämföras med medianlönen för chefer i företagsledande ställning på 852 000 kronor i om året, enligt Ledarnas rapport om chefslöner 2013.

Alla givarorganisationer med 90-konto står under översyn av Svensk insamlingskontroll, en ideell förening. Kraven för att kunna få och behålla ett 90-konto är bland annat att maximalt 25 procent av intäkterna får gå till insamlingskostnader och administration, såsom löner. Men variationen är stor.

På Läkarmissionen går 24 procent av intäkterna till kostnader för insamling och löner. På Radiohjälpen är motsvarande andel 6 procent.

Ingen av cheferna på Aftonbladets lista är dock i närheten av att tjäna lika mycket som Postkodlotteriets vd, som sagt att Postkodlotteriet inte jobbar med välgörenhet utan med att bedriva affärer.

SvD Näringsliv har tidigare skrivit om
hur stor del av intäkterna som Postkodlotteriet delar ut. Samtidigt som vd:n Nicklas Kjellström-Matseke har haft en lön som gjort honom till mångmiljonär.

Chefernas lönelista:

Cancerfonden - 1 190 000
WWF - 1 128 000
Röda Korset - 1 108 000
Hjärt och lungfonden - 1 087 000
Barncancerfonden - 1 060 000
UNICEF - 1 039 000
Rädda Barnen - 996 000
SOS Barnbyar - 908 000
Sjöräddningssällskapet - 865 434
Stockholms stadsmission - 808 000
Radiohjälpen - 780 000
Plan Sverige - 777 722
Naturskyddsföreningen - 770 000
Svenska Kyrkan - 768 000
Amnesty - 649 000
Läkarmissionen - 611 686
Läkare utan gränser - 601 942
Barnfonden - 482 033
Erikshjälpen - 454 000
Frälsningsarmén - 411 828

Källa: Aftonbladet

HIPPSON NEWS Publicerad: 2018-12-18

Under sommaren har omställningen i vädret påverkat många stalls tillgång till grovfoder. Men en annan effekt, som många hästägare nu börjar märka av, är att det även har påverkat utbudet av spån. Hippson har pratat med tre leverantörer som alla har märkt av att efterfrågan har ökat.

– Det råder definitivt spånbrist i Sverige just nu, på grund av att vi inte får in lika mycket som tidigare år. Men det är inte hela sanningen. Utan det är många som tidigare har haft sina hästar på halm som nu har gått över till spån i stället. Det har i sin tur gjort att trycket på att få spån har blivit större, förklarar Oscar Englund på Yesbox.

För att stödfodra har många under året börjat ge sina hästar halm, vilket har gjort att allt färre har kunnat använda sig av halm som strö i boxarna.

Kan behöva titta på andra alternativ.

Det är svårt för leverantörer att säkerställa att alla deras kunder har spån för hela vintern. Många vill beställa stora laster för att vara säkra på att ha strö för hela årstiden, men leverantörerna har inte alltid möjlighet att erbjuda så stora leveranser.

– Det går inte att tillgodose alla för hela vintern. Vi gör vårt bästa för att våra kunder ska ha så att det räcker för nu, sedan får vi se till att lösa det på bästa möjliga sätt framåt. Ingen ska stå utan strö, säger Oscar Englund.

Hos en annan leverantör tar man nu inte emot fler kunder eftersom man inte kan leverera mer spån för tillfället. Leverantören uppmuntrar hästägare att se till andra alternativa strösorter, såsom torv, för att hästarna ska kunna ha tillräckligt med strö i sina boxar.

Julia Brente
redaktion@hippson.se

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.02 | 10:05

Håller med dig, taxen är något i jaktväg... .

...
10.02 | 10:02

Tyvärr har importören slutat att ta in det. Jättesynd för Blue Chip är helt otroligt bra, har använt det i många år (tidigare har jag importerat själv).

...
06.02 | 15:31

Jag undrar om du fortfarande har Bluechip lami-light fodret? Är lite nyfiken på det.
Med vänlig hälsning
malin

...
06.02 | 15:27

Helt underbar sida. Tur att öronen sitter kvar. Favoriten är taxen in för jakten.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS