Gnäggbloggen 2018

Benknotor och mögel hittat i importerat foder.

Fodret var illegalt importerat från Estland och innehöll såväl mögel som benknotor från djur. Nu får importören sitt försäljningstillstånd indraget av norska jordbruksverket.

I ett stall i norska Østfold, nära gränsen till Sverige upptäcktes benknotor och mögel i foder som hade importerats från Estland.

Även i Norge är bristen på foder stor för landets bönder, vilket har lett till en ökad import. Såväl legal som illegal sådan. När Mattilsynet, Norges motsvarighet till Jordbruksverket, efter ett tips gjorde en kontroll på ett stall i Østfold i närheten av svenska gränsen, hittades foder som innehöll både benknotor från djur och mögel. Fodret, som hade importerats illegalt från Estland, hade även köpts av minst två andra gårdar i området.


Riskbenägna köpare.

– Vi kan inte förstå att bönderna vågar ta risken. Det är så viktigt att djurens foder är säkert, och det ansvaret har den som utfodrar. Men givetvis: de som importerar fodret har allra störst ansvar, säger Anne Marie Jahr, sektionschef för djurhälsa på Mattilsynet till Nationen.

Mattilsynet anser att fodret utgör en stor fara för såväl folkhälsan som djurens hälsa, och därför måste destrueras. Importören får nu sitt försäljningstillstånd indraget och tvingas även samla in fodret för att skicka det till godkänd destruktion.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS