Utanför staketet 17

Nordkorea: Kim Jong-Un kan styra över vädret

Det var under ett besök på den aktiva vulkanen Paektusan, på gränsen mellan Nordkorea och Kina, som vädret plötsligt vände i Kim Jong-Uns närvaro.

Åtminstone om man ska tro den statliga nyhetsbyrån KCNA – som rapporterat om diktatorns besök på en ogästvänlig vulkantopp. Utspelet är det senaste i raden av myter som omgärdar den nordkoreanske ledaren.

Åtminstone om man ska tro den statliga nyhetsbyrån KCNA – som rapporterat om diktatorns besök på en ogästvänlig vulkantopp. Utspelet är det senaste i raden av myter som omgärdar den nordkoreanske ledaren.

Paektusan har en viktig betydelse för nordkoreansk historia. En hemlig militärbas vid vulkanen påstås nämligen vara tidigare ledaren Kim Jong-Ils födelsesplats. Allting pekar dock på att Kim Jong-Il föddes i Sibirien.

Även runt den tidigare ledaren cirkulerade myterna. Bland annat har det hävdats att Kim Jong-Il uppfann hamburgaren och att han hade magiska krafter som innebar att han aldrig någonsin behövde besöka toaletten, skriver The Independent.

De lämnar inte sin sjunkande ö – de hoppas på Gud och Trump.

TANGIER. I Atlanten utanför Washington DC lever 450 personer på Tangier Island. De kan bli klimatflyktingar när deras ö sakta försvinner ned i havet. Invånarna är några av president Donald Trumps mest hängivna anhängare. De vill alla en sak:

– Bygg en mur åt oss mot vattnet.

Lisa Crockett tar upp en liten klarblå glasbit från sanden. Det är en flaskhals.
– Jag vet vad det är. De hade mjöl i den här. De som bodde här måste ha bakat kakor, säger hon och håller upp fyndet mot den kyliga solen.
– Jag undrar vad det var för kakor, säger hon med allvar i rösten och i blicken.

Lisa Crockett har anledning att vara rörd. Det kan ha varit hennes egen familj som ätit av kakorna, för bara någon generation sedan. Femtio meter bort på stranden gör hon ett annat fynd i strandbrynet: en gravsten.

– ”Nelly, föddes i mars”(…) ”nu kommer du inte lida något mer”. Sen ser jag inte vad det står, mumlar hon och borstar bort sanden. Inte ens marmorn på gravstenarna har stått emot vågornas ständiga nötande. På en annan gravsten kan man däremot läsa året som den restes: 1912. Regelbundet går Lisa här och letar efter fynd. Vinden för med sig en fläkt av hennes egen historia. Och kanske en föraning om hennes egen framtid?

För varje månad som går och för varje nytt tidvatten sjunker stranden lite djupare ned i bukten och blottar nya spår av en svunnen tid. I dag ligger rader av rött tegel i vattenbrynet som husen byggdes med för ett århundrade sedan. Då var det här torra land. Ön sträckte sig över vattnet i sundet till den lilla ön mittemot, på den andra sidan elstolparna som nu står mitt i havet som en markör för naturens framfart. Sedan 1850 har två tredjedelar av ön Tangier sjunkit ned i havet. Ön ligger i Chesapeakebukten, mellan Maryland och Virginia på USA:s östkust.

Det lilla samhället har en historia som går tillbaka till de första grupperna av frireligiösa människor som flydde Europa på 1600-talet. Här talar befolkningen fortfarande med en sjungande accent som har spår av Cornwall och södra England. Deras samhälle ligger i ett vatten vars strömmar och tidvatten är rikt på blåkrabbor, ål och ostron.

Nivån på världshaven höjs.

Ända sedan åtminstone 1800-talet har ön sakta dragit ihop sig och sjunker nu långsamt ned i havet. Men de senaste åren har allting accelererat. 2014 kom en första rapport, utförd av den amerikanska militären: Tangier sjunker mycket snabbare än väntat. Inom 25-30 år kan hela ön behöva utrymmas.

Till de tidigare kända orsakerna som erosion och sjunkande jordskorpa sedan ett kometnedslag för ett par tiotusentals år sedan höjs nu nivån på världshaven. Klimatomställningen kan sätta stopp för livet på Tangier.

Amerikanska medier slog upp nyheten som något av en sensation. Men för 57-åriga Lisa Crockett är det en tragedi:

– Vi är som en stor familj här! Om vi skulle tvingas lämna Tangier så skulle vi alla spridas ut vind för våg och tappa kontakten med varandra, säger hon. Ordet klimatflykting vill hon helst inte ta i sin mun:

– Jag tycker inte om det ordet! Jag tror inte att det är någon klimatförändring som gör att vår ö försvinner, säger hon och lägger till:

– Vad vi behöver är en mur mot erosionen!

Riktig fart tog uppmärksamheten från deras landsmän när borgmästaren på ön, James ”Ooker” Eskridge, en 59-årig krabbfiskare fick ett oväntat telefonsamtal. Telefonnätet på Tangier fungerar undermåligt. Så en dag i somras kom hans son ut med båten till borgmästaren som höll på att lägga ut sina krabburar.

”Presidenten vill tala med dig!”, sa min son. ”Presidenten för vadå?”, svarade jag, berättar James Eskridge.

President Donald Trump hade sett ett teveinslag där borgmästaren förklarade att han älskade sin president lika mycket som vem som helst i hans egen familj. Men också att han var oroad för Tangiers framtid. Borgmästaren hoppas mycket på sin president. I presidentvalet 2016 röstade 87 procent av invånarna på Trump. I guvernörsvalet härom veckan hade vinden vänt i delstaten Virginia för den allt mer impopuläre presidenten. Republikanernas kandidat Ed Gillespie fick bara 45 procent av rösterna. Men på Tangier är presidentens stöd fortfarande grundmurat: 93 procent av rösterna gick till den republikanske kandidaten.

Med en förhoppning:

– Det talas mycket om murbygge i USA nuförtiden. Jag tar gärna en mur här! Ge oss en mur, säger James Eskridge. Nödropet nådde ända fram till det ovala presidentkontoret. Det blev ett hjärtligt telefonsamtal, minns borgmästaren.

– En sekreterare undrade först om jag hade tid att prata med presidenten. De visste att jag är ute och krabbfiskar mycket. Trump var lätt att tala med. Vi pratade om klimatfrågor, om jobb, om kolgruvearbetare och om krabbfiske i tio till tolv minuter. Trump är verkligen någon som bryr sig om de små människorna, säger James Eskridge när han rattar sin utombordare ut i bukten mot sina burar med ål och krabbor.

– ”Tangier fanns för hundra år sedan och kommer att finnas kvar om hundra år”, sa presidenten. Vi skulle inte oroa oss.

Ön sätts på prov av Gud.

För James Eskridge, liksom för de övriga invånarna på ön, är det mycket mer än bara en ö som står på spel. Det handlar om en livsstil som är hotad. Men också en syn på världen.

– Det här är en väldigt spirituell ö, säger borgmästaren. Borgmästaren och president Trump är överens: de tror inte att det är någon klimatförändring som hotar ön. Däremot så utesluter inte James Eskridge att Gud har ett finger med i spelet. Ön sätts på prov, liksom resten av världen. Borgmästaren citerar Bibeln och några rader om världens undergång för att styrka sin tes.

I sin bibliska syn på världen känner befolkningen att de har mer förståelse från Donald Trump, än till exempel från den förre demokratiske presidentkandidaten Al Gore. I somras bjöds James Eskridge till en tevesändning med demokraternas tidigare presidentkandidat. Al Gore liknade Tangierbornas syn på klimatförändringen med en man i Tennessee som sitter mitt i en översvämning och nekar räddning från först en bil, sen en båt och till slut en helikopter.

– Gud kommer att rädda mig, säger mannen varje gång. Men han drunknar och kommer till himlen. Där frågar mannen Gud varför han inte räddade honom?
– Vad menar du? Jag skickade en bil, en båt och en helikopter!
Den historien gick inte hem hos de djupt troende Tangierborna.

De 450 invånarna har två väl besökta kyrkor. Spritförsäljning är inte tillåten på ön. Framför den vita träkyrkan i centrum sitter Linda Clary i sin leopardmönstrade päls i en av öns många golfbilar (med ett par undantag är bilar inte heller tillåtna på ön). Hon ska snart undervisa i barnens söndagsskola.

– Folk på fastlandet retar oss för att vi här på ön tror på Gud och på mirakel. Men mirakel inträffar! De tar kanske inte alltid formen av en Moses som delar det Röda havet... Ofta måste man bara jobba hårt för att de ska hända, säger hon. Att Donald Trump är så populär har hon sin förklaring till:

– Här gillar vi inte att folk utifrån lägger sig i hur vi lever. Den typen av medborgare tenderar i regel att rösta på republikanerna, säger hon.

"Många hoppas att vi drunknar i havet".

Invånarna på Tangier hade inte väntat sig att bli ett slagträ i den amerikanska klimatdebatten. Den senaste tiden har diskussionen i USA om jordens uppvärmning blivit hätsk - och ibland även hatisk. Donald Trumps USA är i dag det enda land i världen som har vänt det så kallade Parisavtalet ryggen. Till och med Syrien har beslutat sig för att delta i det globala klimatsamarbetet. Att då se att landets första klimatflyktingar kan bli just de som starkast stöder Trumps politik retar gallfeber på många amerikaner.

– Sedan jag var med i tv så får vi massor av mejl och telefonsamtal från hela USA. Många hoppas att vi alla på Tangier drunknar i havet. Andra tycker att vi själva borde få betala för kostnaden att bygga en mur mot erosionen. De är väldigt hotfulla och aggressiva, säger borgmästaren.

– Senast häromdagen fick jag ett samtal från en man i Kalifornien som hoppades att jag skulle drunkna. Han om någon borde väl som kalifornier vara rädd för att sluta i havet efter en jordbävning…, säger James Eskridge.

Debattklimatet gör honom bedrövad.

– Även om vi tycker olika så kan vi väl i alla fall samtala artigt med varandra? Jag är ingen vetenskapsman. Jag säger bara vad jag ser och jag ser inte havsnivån höjas. Däremot så försvinner min ö. Men jag tror inte att det är på grund av människans påverkan, säger han. Sedan telefonsamtalet med USA:s president har fortfarande ingen konkret hjälp kommit till den sjunkande ön.

Stenmuren räddade tiotals hus.

Borgmästaren hoppas på en mur i havet mot vågorna som slår för hårt mot den sköra ön. Sedan skulle han vilja se regeringen bygga en stenvall runt hela ön. För ett par årtionden sedan byggdes en sådan på den västra sidan av ön nära ett litet flygfält, med gott resultat. Där räddades tiotals hus från att försvinna i vågorna. Den stenmuren gav också de amerikanska elitstyrkorna Navy Seals en plats som de övar landstigning på. Högkvarteret för Natos Atlantflotta ligger i Norfolk på den andra sidan bukten.

Tangierborna är arbetarklass i USA, sett till medelinkomsten på ön. Det som de inte har bidragit med i skatt till staten har de betalat i blod. Det finns en stolt tradition bland invånarna att mönstra i flottan eller i den amerikanska armén. Listan på stupade Tangierbor framför kyrkan nära hamnen är lång. Det bidrar till en viss bitterhet mot fastlandet.

Bland en del invånare på ön finns det en oro för att miraklet som ska rädda deras ö aldrig inträffar.

– Jag är rädd för att ön inte kommer att finnas kvar här ens om femton år. Se bara allt som har försvunnit de senaste sju åren. De som lever på den östra delen kommer inte att kunna vara kvar. Inte lär vi få någon hjälp heller! Folk på fastlandet gillar oss inte, säger Bunny Swift, 58. Det är inte helt sant. Det finns folk som trotsar domedagsprofetiorna och väljer att bosätta sig på ön. Just för att de älskar Tangierborna.

Jerry Dunivan är en av nykomlingarna. Han tog med sig fru, sex barn, flera katter och en get till ön. De lämnade våldet och dödskjutningarna på Virginias fastland.

– Om din fråga är: Sjunker ön? Då är mitt svar: ingen chans på jorden! Däremot så måste den räddas från erosionen. Folk måste ställa sig frågan vad Tangierborna är värda? Det finns ett helt unikt samhälle här! En värld som knappt finns längre på fastlandet, säger den tidigare mångsysslaren och jordbrukaren. Jerry Dunivan beskriver en värld av överväldigande generositet och vänlighet.

– Om någon på ön drabbas av cancer eller av ekonomiska svårigheter så kommer den personens brevlåda att fyllas med små kuvert med hundradollarsedlar. Och alla donationer kommer att vara anonyma. Folk hjälper inte till för att visa upp att de hjälper till, berättar han. När Jerry och frun Rebecca kom till ön så behövde de inte handla mat under ett par månader. Grannarna födde dem.

Total social kontroll på ön.

Även en tillfällig besökare får nästan tennisarm av att svara på alla vinkningar och hälsningar från folk på de bilfria gatorna mellan de vitmålade trähusen. Solidariteten är av bibliska mått. Den av naturen nästan dödsdömda ön är också ett paradis för barn. En total social kontroll gör att barnen kan springa och leka var som helst, hursomhelst. Det finns alltid en välmenande vuxen som håller koll. När vi kommer in i hamninloppet med borgmästarens krabbåt sitter syskonen Scott och Sophia, 8 och 7 år och fiskar med ett kastspö på en brygga. De har redan fått tre fiskar och kommer snart att dra upp en fjärde.

– Jag måste hitta några flytvästar åt dem. Varken Scott eller Sophia kan simma. De kommer från fastlandet och deras föräldrar har en del problem, så vi andra hjälper barnen så gott vi kan, förklarar borgmästaren. Kläderna som de fiskande barnen bär har en granne gett dem. Sophia är så glad för fisken som hon har dragit upp att hon hoppar och skuttar.

– När jag blir stor så ska jag också bli vattenman här på ön, säger hon. Det är så som krabbfiskarna, fiskarna och ostronodlarna kallas på Tangier.

Flera båthus har sjunkit ner i havet.

Men Sophias framtid på Tangier är oviss. Istället kan den ta sig samma form som tegelhusen som nu göms i vattenbrynet på den karga sandön norr om Tangier. När den 93-årige krigsveteranen Jack Thorne var ung så var platsen, som då hette Canaan, sammanbunden med Tangier med en bro.

– Det bodde åtminstone ett dussintal familjer där. De hade ett hårt liv i tuff väderlek. Å andra sidan så fanns det allt de behövde: ostron, krabbor, fisk och ankor i massor att skjuta när de var hungriga, minns 93-åringen. I dag är det länge sedan de sista invånarna i Canaan såg sig tvungna att flytta några kilometer ned till huvudorten. I dag har den norra delen av ön inga träd kvar. Djurlivet har blivit sällsyntare. Och nu står Tangier också på tur. Om den norra ön helt sjunker ned i havet så försvinner en jättelik, naturlig vågbrytare. Redan nu har flera båthus i Tangiers inlopp börjat sjunka ned i havet.

"Han borde se med egna ögon hur ön försvinner".

Att rädda ön skulle kosta mycket. Ett par, tre hundra miljoner kronor enbart för skyddande vågbrytare, förutspådde en rapport från den amerikanska militärens ingenjörstrupper redan 2014. Militärens experter hade bland annat studerat och finkammat varenda storm som drabbat ön sedan 150 år. Året därpå publicerades resultatet i den vetenskapliga tidskriften Nature.

I dag är David Schulte, mannen som ledde arbetet med larmrapporten, ännu mer alarmistisk än 2014.

– Jag tycker att Donald Trump borde åka till Tangier och se med egna ögon hur snabbt ön försvinner, säger han.

– Det tidsperspektiv som var vår pessimistiska prognos är snarare medelscenariot i dag. Allt tyder på att havsnivån reser sig snabbare än vi trott och att erosionen accelererar, säger han.

– Nu räcker det inte längre med att bara konstruera vågbrytare. Det är hela stadskärnan i Tangier som måste flyttas eller höjas högre upp om vi ska få till en hållbar lösning, säger David Schulte.

– Vi talar om väldigt mycket större summor för de amerikanska skattebetalarna, säger han.

"Bara en mikroskopisk del av problemen".

Samtidigt menar ingenjören att det är värt pengarna. Mot den här typen av klimatrelaterade kostnader måste man också ställa kostnaden för att inte göra någonting, menar han. Schulte räknar upp flera sådana kostnader: det speciella sjögräs som växer runt Tangier skulle försvinna och därmed buktens så unika blåkrabbor. Fåglarna skulle förlora sina häckningsplatser… och invånarna skulle tvingas flytta till stora kostnader.

– Hur man än vänder på saken så kommer det att kosta, säger han. Tangier är med sina 450 invånare bara en mikroskopisk del av problemen som väntar den amerikanska östkusten. Efter Tangier står städer som Miami, New Orleans och till och med New York på tur, menar David Schulte.

– I veckan avslutade vi en studie på Norfolk, staden där jag arbetar. Vi uppskattar kostnaden för att säkra den från den väntade höjningen av havsnivån till 1,8 miljarder dollar. Norfolk är stort som Malmö.

Och det är här som den lilla ön Tangier blir intressant, menar militären. Som ett laboratorium.

– Om vi verkligen tar oss an Tangier med en gång så skulle vi kunna testa nya byggtekniker, höjder på vallar och djup på pålar. Det skulle vara väldigt lärorikt innan vi tar oss an storstäderna, säger David Schulte. Redan i dag har hans speciella klimatkollegor inom den amerikanska militären ett utbyte av erfarenhet med experter från Nederländerna.

– Vi kallar projektet för den holländska dialogen. Vi lär oss mycket av Nederländarna som har lång erfarenhet av att bygga under havsnivån, säger han.

Värre och fler orkaner.

David Schultes lista på nödvändiga insatser på Tangier är lång. Runt ön skulle det behövas vågbrytare utanför kusten, vallar vid stranden, jord skulle behöva muddras från havet och höja landnivån. Installationer som det nya kraftverket måste flyttas till säkrare plats. Träd och nya växter måste planteras i den allt saltare jorden. Hus måste lyftas upp med pålar… Dessutom är hela bukten utsatt för orkaner som kan bli ödesdigra för såväl själva ön som byggnaderna och invånarna på ön. Speciellt som orkanerna riskerar bli fler och värre.

"Jag är säker på att vi kan rädda ön själva".

För Rebecca Dunivan har USA inte något val. Hennes sex barn måste kunna fortsätta sin skolgång på ön och leka utomhus vid havet tills det blir mörkt.

– Om de inte gör vad som krävs här för lilla Tangier, vad ska då hända när de stora städerna hamnar under vatten?

Rebecca har kontaktat myndigheterna på fastlandet för att få hjälp. Hon vill starta ett projekt med plantering av hundratals träd.

– OK, en majoritet av invånarna här har en stark tro, men jag tror inte att det är Gud som kommer att rädda oss. Jag är säker på att vi kan rädda ön själva, säger hon. På fiket Fishermans Inn är den 12-åriga flickan Cassie en av de få kring bordet av jämgamla kompisar som inte vill något hellre.

– Jag vill bo kvar här resten av mitt liv. Här känner alla varandra, säger hon och smuttar på en läsk.

Sofistikerad tjuveri!

Allas lika värde? Fru Justitia är inte bara blind och döv - hon är dum också! Skulle en vanlig Svensson sälja en förfalskning så hade det blivit hett om öronen. Gör däremot Kron Kalle likadant blir det visst ingen påföljd.

Är det så konstigt att gemene man hatar myndigheter?!?? 😠

Kronofogden sålde falsk Rolexklocka för 160 000 kronor. Och fraskriver sig ansvar.

 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dddppB/kronofogden-salde-falsk-rolex-pa-auktion-for-160000

#metoo

I kölvattnet på alla upprop som "bevisar" att många män har ofta hjärnan på ett helt annat ställe än mellan öronen poppar det upp också riktiga sanningar ....

Jorden saktar ner – och det kan få katastrofala konsekvenser.

Okej, det här kan vara väldigt, väldigt dåliga nyheter. Nu varnar forskare för de oroande tecknen. Jorden är ett häftigt ställe. Men visste du att vår planet just nu beter sig på ett sätt som får forskare att bli ganska rädda?

Enligt The Guardian håller jorden just nu på att sakta ner. Japp, du läste rätt. Vår jord snurrar allt saktare. Och även om förändringarna kommer att vara så små att få av oss kommer att märka det, så kan följderna bli katastrofala.

Genom att studera tider med många jordbävningar och jämföra med jordens rotationshastighet har man kunnat se att jordbävningstäta perioder ofta föregås av att jorden saktar ner litegrann. Och just nu har man kunnat se att jorden faktiskt snurrar allt långsammare.

Om forskarna har rätt kommer det alltså innebära att 2018 kommer bli ett jordbävningstätt år. Värst drabbat kommer de tropiska områdena runt ekvatorn vara, områden som ofta är tätt befolkade.

– Sambandet mellan jordens rotationshastighet och jordbävningar är tydligt. Det gör att vi tror att det kommer bli allt fler jordbävningar nästa år, säger Roger Billham vid University of Colorado till The Observer, skriver The Guardian.

Redan i år har över tusen människor världen över dött i jordbävningar, och det är en siffra som skulle kunna öka nästa år om forskarna har rätt.

– Det är inte så komplicerat. Jorden ger oss ofta en fem års förvarning för jordbävningar, säger Billham.

Åklagare: Kidnappade stjärnhästen är vid liv.

Italienska stjärnhästarna Unicka, som ska ha värderats till 10 miljoner kronor, och stallkamraten Vampire Dany kidnappades i mars i år. Sedan dess har det varit knäpptyst - till nu. Nu rapporteras hästarna vad vid liv - i Italien - och polisen har anhållit två personer, det skriver cavallomagazine.it.

De två supertalangerna rövades bort från stallet, vid träningscentret Scuderia Wave, i den italienska byn Santa Croce, Toscana, i början av mars i år. Sedan dess har det varit tyst kring Unicka, som kallades ”Europas bästa treåring” i fjol och som vann italienska Derbyt och Orsi Mangelli, bland andra storlopp och dennes stallkamrat, treårige jättetalangen Vampire Dany. Kort efter kidnappningen uttalade sig ägarna, makarna Gianluca och Giovanna Lami så här:

– Vi är desperata, vi vet inte vad vi ska tro. Jag hoppas inte att de kommer döda hästarna, sa Giovanna Lami.

”Toppen av ett isberg”.

Efter flera månaders tystnad kommer återigen nyheter kring kidnappningen. Vid en presskonferens, genomförd av åklagarmyndigheten i Pisa, rapporterades det att hästarna ska vara vid liv - i Italien - och enligt utredarna ska de gömmas i området mellan Neapel och Cerignola, det skriver cavallomagazine.it.
Två personer ska även ha anhållits för inblandning i bortförandet av stjärnhästarna. 

Flera olika bud om lösensumma, på flera hundratusentals euro, ska ha nått ägarfamiljen. Gripandena ska ha haft med det att göra.  Men det ska enligt åklagaren bara vara två i ”toppen av ett isberg”. Utredningen skärps nu igen efter de två gripandena. Målet är att ägarfamiljen, Lami, ska få tillbaka sina hästar till stallet.

”De flesta brukar inte komma tillbaka”.

Trav365 har tidigare pratat med svenske Björn Lindblom som själv varit aktiv tränare i området där hästarna försvann ifrån.

– Olustigt för de drabbade – särskilt som de flesta hästar inte brukar komma tillbaka, sa han vid tillfället då hästarna försvann.

Mark hittade sin förra lyxbil stulen – stod utanför Migrationsverket.

En anställd på Migrationsverket togs på bar gärning med en stulen lyxbil – tack vare en uppmärksam gammal ägare till bilen. Två veckor tidigare hade bilen stulits i ett villainbrott.

– Jag trodde inte att jag skulle få se den där bilen igen. Det är helt otroligt, säger ägaren.

Det gick onekligen snabbt i svängarna i Märsta i fredags. Men på ett lite oväntat sätt för en anställd på Migrationsverket, som tagit sin nya sportbil, en Maserati Granturismo, till jobbet. För på plats i Migrationsverkets lokaler var också en tidigare ägare av bilen, biträdande juristen Mark Safaryan. På väg ut från en förhandling fick han syn på sin gamla bil och kände igen den direkt, men det var en sak som inte stämde. Registreringsskyltarna var utbytta.

– Jag kollade upp den, och såg då att den var anmäld stulen den 19 oktober. Jag ringde den nuvarande ägaren, som åkte hit direkt, säger Mark Safaryan.

Statligt anställd hade bilen.

Polis och vakter tillkallades också, och jakten på gärningsmannen började. Men efter en stund kom han ner med nycklarna till Maseratin, och togs därmed på bar gärning. Mannen visade sig vara anställd på Migrationsverket. Enligt sektionschefen arbetar han som handledare, och serverar mat till de som sitter på förvaret, hanterar besök och sköter andra praktiska sysslor.

Migrationsverket: "Enormt allvarligt".

Mannen har nu tagits ur tjänst, men med bibehållen lön.

– Jag är ganska upprörd över att en person i staten har betett sig som vi nu känner till. Det är enormt allvarligt att jag har anställda personer som åker runt i stulna bilar, oavsett bakgrund till det, säger Tommy Harnesk, sektionschef på Migrationsverkets förvar i Märsta.

Den misstänkte mannen utreds sedan tidigare av tillsynsenheten på Migrationsverket för andra ärenden. Det är ännu oklart om han kommer få behålla jobbet.

– Det är vår personalansvarsnämnd som har att bedöma om en person har misskött sig så pass mycket att man inte kan eller ska arbeta kvar. Men mitt förtroende för personen i fråga är för tillfället lågt, säger Tommy Harnesk.

Ägaren: "Skitjobbigt, verkligen skitjobbigt".

Bilen anmäldes stulen efter ett bostadsinbrott i Södertälje den 19 oktober i år. Sedan dess ska ägaren till bilen ha haft ytterligare ett inbrott. Båda gångerna på natten när han, ena gången med sina barn, har varit hemma, berättar han. Inbrottstjuvarna ska ha brutit sig in med kofot. Nu har han tvingats installera larm.

– Det är skitjobbigt, verkligen skitjobbigt. Har man inbrott två gånger på så kort tid känns det som att de kan komma när som helst, säger han.

Om den anställde på Migrationsverket varit inblandad vid inbrottet är oklart. Men bilägaren är glad att bilen så snabbt återfanns.

– Jag trodde inte att jag skulle få se den där bilen igen. Det är helt otroligt.

Så sant, så sant!

FN: Jordbruket kan vara över om 60 år

”Insekternas armageddon” har chockat forskare världen över. Nu lyfts ett annat problem – att jordbruket tar slut om 60 år, om utvecklingen forstätter samma takt, enligt FN.

– Vi måste ha jordbruk, det är en förutsättning för oss att få mat, säger Thomas Kätterer, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Professorn lyfter även att civilisationer tagit slut på grund av erosion.

Massdöden av insekter som upptäckts i Tyskland har chockat forskare.

– För närvarande är vi på väg mot ett ekologiskt Armageddon. Förlorar vi insekterna så kommer allt att kollapsa, säger professor Dave Goulson, som deltagit i studien, till The Guardian.

Forskarna har vägt insekter i skyddade naturområden i Tyskland, och har konstaterat en minskning med 76 procent de senaste 27 åren, enligt studien som publicerades i vetenskapliga tidskriften Plos One.

Orsaken till massdöden är inte helt tydlig. Två förklaringar som nämns är att användningen av bekämpningsmedel ökar – och att jordbruken breder ut sig.

– Vi verkar göra stora områden av land obeboeligt för de flesta former av liv. Jordbruk har väldigt lite att erbjuda vilda djur, säger professor Dave Goulson till The Guardian. Bristen på insekter riskerar att få hela ekosystemet att kantra, enligt forskarna. Och det är inte det enda problemet.

I ljuset av insekternas armageddon riktar George Monbiot, miljöjournalist på The Guardian, fokus mot ett annat svårt problem – att den odlingsbara jorden är på väg att försvinna. Vi har bara 60 år kvar av jordbruk kvar, har FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation tidigare varnat, om jorden fortsätter att försvinna i samma takt som i dag.

Det tar 1000 år för tre centimeter jord att bildas, uppger FN i en artikel i Scientific American.

– Det är ett jättestort globalt problem. Vi måste ha jordbruk, det är en förutsättning för oss att få mat. Och visst är det så att jordbruket har expanderat hela tiden på bekostnad av naturen, säger Thomas Kätterer, professor i marklära vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

Orörd mark viktig för jordbruk.

Att jordbruket breder ut sig är alltså en orsak till insektsdöden. Samtidigt tar jordbruket skada av bristen på insekter.

– Orörd mark med naturlig vegetation är viktig för jordbruket. Där finns nyttiga insekter, som håller koll på de skadliga insekterna som äter upp grödor. Och insekter, som bin, behövs för att frukt och alla blommande växter ska pollineras, säger Thomas Kätterer. En anledning till erosionen är att man allt oftare odlar på sluttande mark, vilket gör jorden sårbar för att sköljas bort med vatten och vind. Särskilt när marken nyligen är plöjd, enligt professor Thomas Kätterer.

Försaltning i varma länder.

I varmare delar av världen är försaltning ett stort problem, säger professorn.

– I torra områden, som i Mellanöstern, bedrivs jordbruket med hjälp av bevattning. När vattnet avdunstar ackumuleras salterna som finns i på markytan, vilket är ett stort problem globalt. Man överutnyttjar vatten och 20–30 år senare är jorden försaltad och går inte att använda längre. FN:s rapport till trots, tror Thomas Kätterer inte att jorden kommer fortsätta försvinna i samma takt som nu, vilket hade inneburit att jordbruket skulle vara över om 60 år.

– Marken är en jättestor naturresurs. Om man inte tar hand om den försvinner den, och det sker i en ganska snabb takt just nu. Det gäller att använda bättre metoder för att utnyttja ytan, säger Thomas Kätterer.

Historiska paralleller.

Men om så sker, hade det inte varit den första gången som erosion hade bidragit till slutet av en civilisation. Thomas Kätterer lyfter att såväl grekerna som romarna avverkade stora skogsområden för att bedriva jordbruk, vilket fick den lösa jorden att spolas ut i havet.

”Det man nu ser liknar, jämfört med förr, mest en sjuk mans tärda kropp – allt fett och den mjuka jorden är borta” sade den grekiske filosofen Platon år 360 före Kristus, enligt en artikel i Världens Historia.

– Det går att koppla till erosionsproblematiken till civilisationer som har varit, som romarna och grekerna. När man har överutnyttjat sin mark blir det lägre skördar på sikt, och så småningom försvinner hela civilisationen, säger Thomas Kätterer, professor i marklära vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

En variation på dom berömda holländska tulpanlökar?

23-årig kvinna lyckades byta en dippsås från McDonalds mot en bil. Mänskligheten har rönt nya framgångar den senaste veckan. Här är senaste nytt från den fronten.

Ok, låt oss sammanfatta bakgrunden först:

Det har varit dippsåskaos på flera McDonalds-restauranger i USA den senaste veckan. Det handlar om dippsåsen Szechuan Sauce. Den såg ljuset första gången 1998, i samband med McDonalds tillfälliga sortiment med anledning av Disneyfilmen "Mulan".

Därefter har såsen fått kultstatus. Och hysterin blev inte mindre i våras när dippsåsen var med i den hyllade, animerade tv-serien "Rick and Morty". I serien reser Rick bland annat tillbaka i tiden för att beställa just Szechuan Sauce.

När McDonalds sedan meddelade att man planerar att lansera dippsåsen igen, om än i väldigt begränsad upplaga, visste hysterin knappt några gränser – och i förra veckan var det dags.

Polis fick tillkallas.

Dippsåsen har sålts på enstaka McDonalds-restauranger i USA och efterfrågan har varit stor. Bland annat har folk lyckats sälja paket av dippsåsen på Ebay för tusentals kronor. En originalförpackning, alltså från 1998, har även sålts för motsvarande 113 000 kronor. 

Till slut blev efterfrågan efter dippsåsen så stor att människor – ja, på riktigt – protesterade utanför McDonalds-restauranger. När drygt 1 000 personer protesterade utanför en restaurang var poliser tvungna att kallas till platsen.

Men, bland alla historier om dyra dippsåser på Ebay och liknande så finns det inget som slår 23-åriga Rachel Maries fynd. Hon var en av blott 20 personer som lyckades lägga händerna på dippsåsen på en McDonalds-restaurang i Detroit.

– När såsen väl kom var det hundratals personer som köade. Kön gick runt huset, säger hon till Business Insider.

Trots att hon är ett stort fan av tv-serien "Rick and Morty", och hade sett fram emot att äta dippsåsen, bestämde sig Rachel Marie för att annonsera ut den i en stor Facebookgrupp. Hon fick en hel del olika erbjudanden, men då klev plötsligt en man fram och ERBJÖD HENNE EN BIL I UTBYTE MOT DIPPSÅSEN.
Ja, en bil. 23-åringen fick en Volkswagen Golf Mk4 från år 2000 i utbyte mot dippsåsen.

– Han körde hem bilen till mig så att jag skulle se att den fungerade. Han var ett stort fan av tv-serien och ägde en bil till också, säger Rachel Marie till Business Insider.

Var desperat efter sås.

Business Insider har intervjuat mannen med bilen som dock vill vara anonym. Han säger däremot till tidningen att "jag behövde bara den där jävla såsen". Och tajmingen för bilaffären var god. Efteråt har McDonalds meddelat att man kommer att lansera dippsåsen i större skala framöver. 

Trumps medarbetare flyr Vita huset.

President Donald Trumps kärntrupp är närmast utraderad. Nu kommer nya rapporter om att fler medarbetare – på alla nivåer – desperat söker efter en väg ut ur Vita huset.

– Det finns ingen glädje i ”Trumpworld” just nu, säger en anonym rekryterare till Politico.

I och med chefsstrategen Steve Bannons avgång i augusti är Donald Trumps ursprungliga gäng av topprådgivare till stor del bara ett minne blott. Förutom Bannon har tunga namn som Reince Priebus, Sean Spicer och Michael Flynn försvunnit. Alla på bara drygt ett halvår.

Nu kommer nya uppgifter om att ytterligare rådgivare och anställda i Vita huset letar efter en väg ut. Det rör bland annat medarbetare på det nationella ekonomiska rådet och kommunikationsenheten, skriver Politico. Enligt politiksajten rycker ett stort antal anställda nu för fullt i lobbyister, headhunters och partimedlemmar i jakt på nya uppdrag.

Totalt har över 20 betydelsefulla personer antingen avskedats eller sagt upp sig. De bubblande Rysslands-utredningarna och att det ständigt stormar på toppen gör att många känner sig osäkra i Vita huset, uppger rekryterare och partiarbetare för Politico.

– Folk kommer att utvandra från den här administrationen i januari, säger en republikansk lobbyist till sajten.

”Borde vara höjdpunkten”.

För många är det en kamp att orka hela året ut.

– Om du lämnar innan det har gått ett år, ser det ut som att du erkänner att du gjort ett misstag, säger lobbyisten till Politico.

En rekryterare, som haft kontakt med flera Vita huset-anställda, berättar att det inte längre verkar finnas någon glädje i ”Trumpworld” (Trumps värld).

”Kommer folk fara illa?”

Anita Dunn, tidigare kommunikationschef för Barack Obama, förklarar för Politico att det, oavsett vem som är president, är stressigt och tufft i Vita huset med långa dagar och knappa löner. Enligt henne är det inte ovanligt att folk blir utbrända under den första tiden, men hon säger också att läget brukar lugna ner sig ett par år in i ämbetsperioden.

John Kelly, som tog över som stabschef efter Reince Priebus, sägs ha medfört lite lugn i leden – och högre moral. Men vissa uppges inte bara vantrivas utan även vara rädda att tiden i Vita huset ska sänka deras karriärer, skriver Politico.

– Frågan är om man riskerar att skada sitt rykte. Kommer folk fara illa? säger en rekryterare.

 

Risk bedömdes som liten – slutnota på 80 miljoner

Slutnotan för ridsport-EM beräknades hamna på omkring 13 miljoner kronor. Göteborgs kommun ser ut att få betala femdubbelt – och nu ska en extern grupp granska fallet.

– Vi kan inte bara köpa att det slår så fel jämfört med budget, säger Håkan Linnarsson, ordförande i Göteborg & Co till GP.

Rent sportsligt blev ridsport-EM i Göteborg en succé. Efterdyningarna har dock framför allt handlat om den ekonomiska biten. Redan förra sommaren märkte man att kostnaderna började skena, och tillsatte då externa konsulter som konstaterade att samarbetet mellan de kommunala bolagen inte fungerade.

Fem gånger så dyrt.

Resultatet har blivit att summan på 13 miljoner kronor, som kommunen var beredd att betala, har stigit till närmare 80 miljoner. I det beloppet räknas även kostnaden för förstörda konstgräsplaner på drygt tio miljoner kronor in.

Hur kunde då detta ske? Enligt GP meddelade Stadsledningskontoret 2014 kommunstyrelsen att: ”kalkylunderlagen som ligger till grund för ansökan bedöms vara realistiska” samt att den ”ekonomiska risken bedöms som liten”.

– Eftersom evenemanget är unikt och aldrig tidigare genomförts mitt inne i en stad fanns inget att jämföra med. Vi borde ha lagt ännu mer tid på förstudie och scenarioplanering. Arrangörsskap, affärsmodell och riskspridning bör också diskuteras vid framtida världsevenemang. Omvärlden har förändrats och det krävs andra modeller där de som gagnas också är med och bidrar samt att risken sprids på fler parter säger Lotta Nibell, VD på Got event, till tidningen.

Inte tillräckligt med kapital.

Nu är den stora frågan hur det hela ska finansieras. Got Event har runt 45 miljoner i eget kapital, vilket innebär att resterande belopp måste tas från andra kommunala bolag.

– Att det här blivit betydligt dyrare än vad som var tänkt är uppenbart. Frågan är nu vad som gått fel och då behöver vi göra en ordentlig genomlysning. Vi kommer på nästa styrelsemöte besluta om att ta in en extern granskare som får genomlysa hela arrangemanget, så att vi inte gör om de misstag som har gjorts, säger Håkan Linnarsson, ordförande i Göteborg & Co.

Mästerskapet uppskattades av tävlande och publik på plats – men Linnarsson är tydlig med att det inte är rimligt att det ska bli så här:

– Det är inte ett argument för att inte hålla budget. Göteborgarna behöver känna en trygghet i att det inte kommer en sån här kalldusch efteråt. Saker har gått fel med det här evenemanget och det finns alla anledning att noga granska vad som hänt.

Paow "glömde att jobba" – tvingades söka till Lyxfällan

Paulinas har bara betalat en enda räkning själv i hela sitt liv, resten har hennes pappa tagit hand om. Paulina "Paow" Danielsson känner de flesta igen från Paradise Hotel och hennes blogg. Men den här gången får vi se henne i rutan i ett helt annat program, nämligen Lyxfällan.

Paulina tvingades söka till Lyxfällan efter att hon glömt att jobba.

– Jag åkte på en resa i fyra månader och när jag kom hem kom jag på att jag glömt att jobba, säger hon i programmet.

Och att jobba är något som Paulina inte är särskilt intresserad av. Just nu livnärd hon sig på bloggen och samarbeten. Men ett "vanligt" jobb vill hon inte ha.

Det värsta som kan hända är att jag måste ta ett vanligt jobb, jag skulle bli deprimerad, säger hon.

Trots att hon glömt att jobba har hon fortsatt att leva vanligt och lägger 15 000 i månaden på utemat. Men det är inte allt. En hel del går också åt till taxi, fest och shopping.

USA´s förstadam besöker en sargat Houston.

En serie bilder på presidenthustrun Melania Trump skapar vrede i USA, där nödläge utlysts i flera delstater sedan ovädret Harvey dragit in med förödelse och död till följd. Fotona föreställer Melania och Donald Trump på väg till katastrofområdet - Melania balanserande på skyhöga stilettklackar.

"Passar bättre för eftermiddagsshopping på Madison Avenue eller finlunch med tjejerna på La Grenouille", skriver Vogue om ormskinnsskorna, det senare syftande på ett känt vattenhål i New York för välmanikyrerade kvinnor i märkeskläder.

"Varför, varför kan den här regeringen inte göra något rätt, inte ens välja ett par skor?" fortsätter modemagasinet.

Webbtidningen Politico kallar klackarna "ännu en symbol för ett Vita huset som ofta saknar kontakt med verkligheten".

Väl ombord på presidentflygplanet Air Force One svidade Melania om - till ett par kritvita sneakers som tycktes komma direkt ur skokartongen.

Värd hundratals miljoner – men de tänker inte sälja.

Peder Fredricsons EM-häst All In är bäst i Europa - och värd miljontals kronor.

Peder Fredricsons EM-häst All In är bäst i Europa - och värd miljontals kronor.
Ändå tänker ägaren, H&M-arvtagerskan Charlotte Söderström inte sälja.

– Jag bestämde mig ganska tidigt, säger hon.

Peder Fredricsons guldhäst All In ägs av Charlotte Söderström, som driver Stureri Arch och är H&M-arvtagerska. Hon var på plats på Ullevi för att följa sin häst under EM-finalen på söndagseftermiddagen. Och hon kom inte i onödan. All In och Peder Fredricson hoppade hem EM-guldet till henne. 

– Gud, det känns så klart fantastiskt. Vilken prestation de gör. Det är nog det mest nervösa jag vet, att titta på. Det är så nervöst, säger Charlotte Söderström. Men något guld vågade hon inte tänka på innan och under tävlingen. 

– Jag vågar nästan aldrig tänka på hur det ska gå, jag är alltid rädd att det ska hända något. Jag tycker att så länge han kommer i mål och är hel och mår bra så är det bra, säger hon.

– Men det är så enormt kul att det höll hela vägen, jag är så otroligt imponerad av Peder och att han höll ihop det med all press. Allt blir större när det är på hemmaplan.

All In, som enligt hästhandlaren Royne Zetterman är värd 100 till 200 miljoner, kommer att bli kvar hos Peder Fredricson.

– Jag tror att jag bestämde mig ganska tidigt att vi skulle ha kvar honom, och jag står fast vid det, han kommer att bli kvar. Det känns skönt att vi följer den planen, säger hon.
Ni måste få många bud ändå?

– Ja, jag skulle tro det. Det är Peder som får ta emot samtalen. Jag vet faktiskt inte riktigt hur det ligger till. 

Vad är det som gör att du vill behålla hästen?

– Det är mycket. Det är underbart att få följa honom på tävlingar, det är spännande. Han gör mycket för svensk ridsport och jag brinner för svensk ridsport. Vi har en himla bra lagsammanhållning, vi är många som jobbar med det här. 

 Hur är det att äga en häst som All In?

– Det en dröm så klart att kunna göra det. Det är otroligt. 

Exklusiv Ferrari säljs för 40 miljoner kronor.

Är du ute efter något unikt att köra på vägarna har du hittat rätt.
Ferrari Sergio byggdes i endast 6 exemplar och för första gången någonsin är ett av dem till salu. 

Priset? Över 40 miljoner kronor.

2013 avslöjade Ferrari konceptbilen som var en hyllning till den avlidne designern Sergio Pininfarina. Ett par år senare kom också produktionsbilen som var baserad på 458 Speciale och totalt byggdes bara sex exemplar. Tre gick till kunder i USA, medan de resterande köptes av personer hemmahörande i Förenade Arabemiraten, Japan och Schweiz. 

Nu är det sistnämnda exemplaret till salu. Med endast 117 kilometer på mätaren är bilen i så gott som nyskick och du har nu chansen att bli ägare till en minst sagt exklusiv supersportbil.

Men smakar det så kostar det. Bilen är till salu på sajten JamesEdition och kostar cirka 41 miljoner kronor. Det är första gången som en Ferrari Sergio läggs upp för försäljning.

Av Carl-Fredrik Eriksson
carl-fredrik.eriksson@expressen.se 

Apans selfie tas upp i rätten – igen

Rättstvisten kring den indonesiska makaken Narutos selfie har fått en ny vändning. En ny inlaga ifrågasätter om rätt makak står som målsägande. ”Apan har beskrivits som hona, men Naruto är en hane”, skriver motparten och kräver att stämningen underkänns.

2011 lämnade brittiske naturfotografen David Slater sin kamera obevakad. Då passade makaken Naruto på att ta några selfies. Bilderna tog världen med storm – och en upphovsrättshärva tog sin början. Nu talar fotografen ut om kaoset som kostat honom livsbesparingarna – och lusten att ta bilder.

– Jag blir stämd av en apa. Jag är deprimerad och kan inte försörja min familj, säger David Slater till Daily Mail.

Kan apor äga bildrättigheter? Den frågan har stötts och blötts i sex år i det uppmärksammade fallet med den svarta makaken Narutos självporträtt.

Nej, det kan de inte, klubbade amerikansk domstol igenom förra året. Det håller inte djurrättsorganisationen Peta med om, och överklagade – igen.

Förra veckan togs målet åter upp i domstol, i San Fransisco. Men brittiske naturfotografen David Slater har inte råd att åka till Kalifornien för att försvara sitt intresse. I Daily Mail talar han ut om kaoset som kostat honom alla besparingar och lusten att fota.

– Jag lider av depression och kan inte sova. Men mest är det känslan av misslyckande. Jag kan inte försörja min familj, säger han.

Hans bil har stått parkerad i två år i behov av lagning. När det kommer till bostadskostnader står Davids fru för fiolerna. David själv har sadlat om till tennistränare och funderar på att bli professionell hundvakt.

Stal kex och lekte med kameran.

Innan målet dränerat honom på passion fotade David Slater på heltid. 2011 var han på den indonesiska ön Sulawesi för att dokumentera djurlivet. Då passade djurlivet på att dokumentera sig själv. En flock makaker glömde bort att vara blyga andra dagen David Slater vistades med dem. De stal kex ur hans ryggsäck och förundrades av det surrande ljudet av kamerans avtryckarknapp.
David lät aporna hålla i kameran. En av dem speglade sig i linsen och fyrade av flera bilder. Resultatet blev magiskt. Apan Narutos selfie tog världen med storm då David Slater laddade upp den på sin hemsida – sedan brakade bråket loss. Fotografens krav att Wikipedia skulle ta ner bilden urartade i en sex år lång tvist om vem som äger rättigheterna till fotot.

”Kreativiteten är min”.

För – som Wikipedia och djurrättsorganisationen Peta hävdar – var det ju faktiskt Naruto själv som tryckte på knappen och tog bilden.

– Jag valde objektivet och bearbetade bilderna. Kreativiteten är helt och hållet min och det krävdes uthållighet och hårt arbete, säger David Slater om den saken.

Har Naruto tagit skada av att inte erkännas som rättighetsinnehavare? Är Peta tillräckligt nära apan för att kunna representera den? Vad är värdet av att leverera copyrightpapper till en flock makaker? Dessa frågor har avhandlats av målets parter. Nu har alltså fallet tagits upp igen. Peta vill att intäkterna för bilden ska komma aporna till gagn.

– Jag blir stämd av en apa. Det tog två år att vänja sig vid det, säger David Slater.

Selfien kan mycket väl vara anledningen till att makakerna fortfarande härjar i djungeln i Indonesien, säger David Slater. Arten räknas som akut hotad med ett bestånd som har minskat med 90 procent på 25 år. När selfien charmade människor världen över började makakerna på hemmaplan betraktas som turistmagneter i stället för livsmedel.

– Bilden har uppnått mitt mål att skydda aporna. Människorna som bor där brukade grilla och äta makakerna. Nu kallas de för ”selfieapor”, säger David Slater till Daily Mail.

I september kom nästa smäll. Då lämnade djurrättsorganisationen Peta och primatologen Antje Engelhardt in en stämningsansökan mot Slater. I stämningen kräver de – å Narutos vägnar – Slater på skadestånd.

”Alla intäkter för bilderna borde vara till gagn för Naruto, hans familj och för bevarandet av nationalparken”, skriver de i stämningen enligt Washington Post.

”Utan Narutos vetskap och samtycke”.

Nu uppger samma tidning att Slaters juridiska ombud kräver att stämningsansökan avslås.

Tidningen har tagit del av dokument som ifrågasätter om det var Naruto som tog bilderna.

”Apan har beskrivits som hona, men Naruto är en hane”, skriver de. Slaters ombud anklagar också Peta för att spela ett cyniskt spel med syfte att kommersialisera Narutos selfies.

”De gör detta utan Narutos vetskap och samtycke, vilket han som apa är oförmögen att ge”, skriver de.

Socialismens nya skattefinansierade ”jobb” till ”nyanlända”.

Den gamla visan med socialismens nya skattefinansierade ”jobb” till ”nyanlända” måste väl sjunga på sista versen? Lösningen är enkel: slopa bidragen till "nyanlända" så kommer arbetslusten falla på fortare än en magsjuk kamel travar i öknenDet är skandalöst att inget görs för att rätta till problemen regeringen skapat.
------------
Och skandalerna duggar tätare än ett sommarregn denna duggregniga sommar.
En av dem är att en svensk myndighet medvetet har skickat hemliga informationer till ett annat land (1). Det är inte ett dugg kul.
----------
Med de alltmer uppenbara idioter vi har i riksdagshus och myndigheter behöver inga främmande makter några spioner eller arméer för att krossa Sverige.
Våldtäktsmän, bilbrännare och skjutglada behöver inte heller anstränga sig för att begå brott utan straff, i vart fall inte i Dalsland. Denna skandalregniga sommar bevakar EN (1!) enda polisbil hela Dalsland (2)!

Bra jobbat, rikspolischef Eliasson. Du kan ju skicka ett knippe "tafsainte-" armband till dalkullorna, det är så högt din polisiära kompetensnivå sträcker sig.
----------
En annan av de större stollarna bland superstollarna är kamrat kommunist arbetmarknadsministern.
☆ Hon arbetar febrilt
☆ med att hitta på fler improduktiva metoder
☆ för att dölja de allt fler ickearbetande "nyanlända"
☆ som nu och för länge sedan anlände.
En metod är de nya "extratjänsterna" som sedan december ska erbjudas "nyanlända" (3).
----------
Tjänsterna är konstruerade hittepåjobb utan behov men som ger full lön (vilken betalas av oss skattebetalare igen). Extratjänsterna finns inom den offentliga sektorn.

I den sektorn kan vem som helst lulla runt hur som helst utan krav på arbete om arbetet är "extratjänst". Ordet "extratjänst" legitimiserar lullandet. Legitimiserad lullare istället för legitimiserad läkare.
----------
Eftersom det spruckit med "extratjänster" inom den offentliga sektorn öppnas det upp för extratjänster inom kultursektorn och ideella föreningar, bland annat inom idrottsrörelsen.

Ska "nyanlända" extratjänstgöra med att putsa bandybollar då? Eller jaga flickor på badhus och toaletter (4)?
---------
Sanningen är att kamrat arbetsmarknadsministern och myndigheten Arbetsförmedlingen gör vad de kan för att placera ut "nyanlända" som näringslivet inte vill anställa p.g.a. brist på kompetens, språkkunskaper och kanske arbetsvilja.

Därför försöker de få offentlig sektor att ta emot dem som offentlig sektor inte heller vill ta emot, inte ens det socialistiska "vi tvingar-systemet" har fungerat.
Därför har kamrat kommunist givit ”Delegationen för unga och nyanlända” ett utvidgat uppdrag att stärka samarbetet mellan kommun och arbetsförmedling.
Jojo, den berömde "någon annan" ska ordna biffen igen.
------------
Kamrat kommunist hoppas att "Delegationen för unga och nyanlända” kommer stärka samarbetet mellan kommun och arbetsförmedling, det är hennes nyckel som krävs för att få upp tempot.

Lösningen är enkel för att få upp tempot: slopa bidragen till "nyanlända" så kommer arbetslusten falla på fortare än en magsjuk kamel travar i öknen.

Mystiska jättestaden har allt – utom befolkning

Staden är nära fem gånger större än London till ytan och skryter med 20-filiga motorvägar – samtidigt som den är nästan folktom. Märkliga Naypyidaw fascinerar världen.

"De enda fotgångarna som syns i staden är gatustädarna som sopar de redan superrena gatorna i timtal varje dag", skriver brittiska tidningen The Guardian efter att ha besökt staden.

"Och den lilla armén av byggarbetare som staplar tegelstenar i sitt arbete med att fortsätta bygga staden".

Naypyidaw – Burmas huvudstad.

Naypyidaw ("Kungens säte") utsågs till Burmas nya huvudstad 2005 av den dåvarande militärregimen, berättar indy100.com. Enligt uppgift ska staden ha kostat motsvarande 40 miljarder kronor att bygga och konstruerades med sikte på fortsatt stark expansion. De tjugofiliga motorvägarna och det övriga, enorma vägnätet byggdes för framtida bruk.Till skillnad från stora delar av det övriga landet har staden pålitlig, ständig elektricitetsförsörjning och krogar och kaféer har snabbt internet. Men den förväntade stora inflyttningen lyser med sin frånvaro.

Top Gear besökte staden i fjol.

På senare år har stadens groteska utformning blivit något av en internationell kuriositet. Bilprogrammet Top Gear besökte staden i fjol och ordnade ett drag-race utmed de enorma, tomma vägarna och skojade om svårigheterna att ta sig fram på morgonen i stadens obefintliga rusningstimma. Stadens yta är på 7 054 kvadratkilometer, att jämföra med Londons 1 569. Enligt uppgift tyder ingenting på att byggtakten i staden trappas av.

Mystiska fotot kan lösa gåtan om försvunna Amelia Earhart.

Kvinnan sitter på kajkanten, med ryggen mot kameran. Bilden är kornig, men något med den kortklippta siluetten verkar bekant. Nu hävdar historiker att det nyfunna fotot föreställer piloten Amelia Earhart – vars plan försvann spårlöst 1937.

Under 80 år har mysteriet gäckat världen.

Hon skulle bli den första kvinnan att flyga jorden runt – men någonstans över Stilla havet störtade planet med den amerikanska piloten Amelia Earhart och hennes kartläsare Fred Noonan. Ingen vet exakt vad som hände, och 1939 dödförklarades Earhart. Planet eller kvarlevorna har aldrig hittats. Man har antagit att bensinbrist gjorde att planet kraschade och slukades i vågorna.
Nu kan ett nyfunnet foto kan skriva om historien, enligt en dokumentär på History Channel.

Bilden hittades i en tidigare hemligstämplad del av USA:s riksarkiv och föreställer en hamn på atollen Jaluit vid Marshallöarna. Fotot är taget av amerikanska flottans underrättelsetjänst någon gång innan 1943, då ögruppen var under japanskt befäl. På kajkanten sitter en kvinna i ljus skjorta och kortklippt hår. Hennes kroppsbyggnad och frisyr påminner om Earharts.

Men det är en annan av personerna i bild som gjort History Channels experter övertygade. Mannen som står lutad mot en skylt liknar Fred Noonan – och personens hårlinje, näsa och leende är identiska med kartläsarens.

Den nya skärvan bevis stöder tesen att planet hamnat på fel kurs innan kraschen och gått ner i japanskt vatten. Där ska Earhart och Noonan blivit tillfångatagna och misstänkta för amerikanskt spionage. Om uppgifterna stämmer dog Earhart och Noonan i japansk fångenskap – något som japanska försvarsmakten nekar till.

Flera vittnen har sedan Earharts försvinnande uppgett att de sett planet störta i området runt Marshallöarna, men hittills har berättelserna inte haft några belägg.

Kamelcentret hotas av inkasso

GÖTEBORG

Kamelcentret i Angered har elva dagar på sig att betala tillbaka en halv miljon i bidrag till Göteborgs kommun. Annars hotar inkasso.

I december 2015 beviljades föreningen Angereds kamelcenter 500 000 kronor i integrationsmedel, av social resursnämnd. Stödet som var öronmärkt för att skapa tillfälliga arbetstillfällen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, beviljades för att bygga kamelstall och andra byggnader. GP har i en rad artiklar skildrat turerna kring kamelcentret.

Av olika anledningar har bygget inte startat som det var tänkt under 2016 och den 19 april i år beslutade politikerna i social resursnämnd att pengarna skulle betalas tillbaka. Återbetalningen skulle ha skett senast den 30 juni i år men förvaltningen väntar fortfarande på pengarna.

Har elva dagar på sig.

En påminnelsefaktura som ska vara betald senast den 17 juli har skickats ut till föreningen. Men det är oklart om den kommer att bli betald då föreningen vill ha en rättslig prövning av återkravet.

Resursnämndens argument för återkravet var nämligen att Kamelcentret inte har haft någon verksamhet under 2016, vilket är helt fel. Föreningen sökte bidraget för att kunna anställa och involvera fler personer i verksamheten och det var precis vad vi gjorde. Kravet på att betala tillbaka hela summan kommer vi i så fall att överklaga för en del har faktiskt använts till stallbygget, bland annat arbetsledarens lön och arkitektmaterial, säger Geza Nagy, ordförande i föreningen Angered kamelcenter.

Har fått pengarna för specifik sak.

Enligt politikerna i social resursnämnd fick föreningen bidraget under förutsättningar att det skulle användas i samband med själva bygget av stall och andra anslutande byggnader.

– Angereds kamelcenter har fått pengarna för en specifik sak, för anställningar i samband med bygge av ekonomibyggnader och stall som inte kommit igång. Då ska pengarna betalas tillbaka och det är inget konstigt med det. Vi följer de regler vi har, säger Marina Johansson, ordförande (S) i social resursnämnd.

Vad händer om föreningen inte betalar på utsatt tid?

– Då går räkningen till inkasso för indrivning. Det är jättetråkigt om det skulle behövas. Men vi behöver behandla alla på lika sätt och vi har ytterligare en förening som ska betala tillbaka pengar för att verksamheten uteblivit, säger Marina Johansson.

Det är Somaliska framtidsföreningen som ska betala tillbaka 90 000 kronor då pengarna, enligt social resursnämnd, inte kan har använts under 2016. Tanken var att föreningen skulle ge rådgivning och erbjuda nyanlända pojkar och flickor gruppverksamhet, men lokaler för sådan verksamhet har saknats.

GP har förgäves sökt föreningen för en kommentar.

Svenska stjärnhästen skjuten med gevär – ”Måste vara en psykopat”

Tränaren Micael Broberg fick sig en chock när han gick in till hästen i stallet. Någon hade beskjutit stjärnhästen Spitcam med ett luftgevär.

– Hästen hade lika gärna kunnat bli blind. Det är för jävligt, säger han till Expressen.

Det var i torsdags som han gjorde den hemska upptäckten. Någon hade skjutit hans stjärnhäst Spitcam Jubb, som sprungit Elitloppet, och en häst till med luftgevär. Kulan satt till och med kvar i sidan på hästen Spitcam. Micael Broberg tror att det är riktad attack mot just hästen och även mot honom.

– Det här är gjort med vilje. Man tror ju inte att det är någon jävel som är så dum att de åker och skjuter på hästar. Men jag tror det har med avundsjuka att göra, eller att någon torskat pengar på honom. Det måste vara en psykopat, säger Micael Broberg till Expressen.

Hästen mår bra under omständigheterna och skadades inte allvarligt. Men alla hästarna i stallet har varit oroliga den senaste tiden. En veterinär ska nu ta ut kulan ur Spitcam och undersöka hästen. Attacken är polisanmäld och Micael kommer även undersöka de andra hästarna i stallet.

– Jag är så jävla förbannad. Om de ger sig på mig, och förstör en bil eller liknande det bryr jag mig inte om. Men att de ger sig på hästarna som inte kan försvara sig – då är de helt sjuka i huvudet, säger Micael till Expressen.

Ryktet: Nasa har hittat liv i yttre rymden.

Om du är skeptisk till huruvida vi är ensamma i rymden kommer det här nog ge dig kalla kårar. En och annan har säkerligen funderat på om vi på jorden verkligen är ensamma på universum eller inte. Och inte stillas nyfikenheten av mystiska militärbaser som Area 51. Än så länge har ingen forskare eller astronaut bekräftat att det finns annat liv i rymden. Men det dröjer inte länge förrän någon gör det.

Det hävdar åtminstone aktivistgruppen Anonymous, skriver Indy100.
Hackergruppen har tidigare attackerat bland annat terrorsekten IS och Donald Trump. Enligt gruppens senaste Youtubevideo ska Nasa:s talesperson, professor Thomas Zurbuchen, under ett möte sagt:

"Vår civilisation ligger på gränsen för att upptäcka bevis på främmande liv i kosmos. Med tanke på alla de olika aktiviteterna och uppdrag som söker utomjordiskt liv, är vi på gränsen för en av de största upptäckterna vi aldrig tidigare skådat i historien."

Anonymous skriver på deras hemsida att bevisen verkar tyda på att det händer något "ovanför himlen." De poängterar även att det skulle kosta en hel del för rymdskepp och skatt för att kunna upptäcka mer än det vi ser.

Förra veckan upptäckte Nasa 219 nya planeter, vilka av dem alla är "steniga planeter" precis som jorden, skriver Indy100.

Killen köper död häst av misstag – men hans oväntade lösning är helt genial.

I de jobbigast situationerna så gäller det att trycka bort besvikelsen och försöka agera smart. Det kan man verkligen vinna på i längden.

En ung man som hette Martin köpte en dag en häst av en bonde där han bodde. För kusen fick han betala 2 500 kronor. Bonden gick med på att leverera hästen hem till den unga mannen nästa dag.

Nästa dag körde bonden hem till den unge mannen och sa:

”Jag är ledsen Martin, men jag har dåliga nyheter. Dessvärre har hästen dött under natten.”

Martin: ”Jaha, okej, det var tråkigt. Men ge tillbaka mina pengar så kan vi gå vidare.”

Bonden: ”Tyvärr, jag har redan spenderat pengarna du gav mig.”

Martin: ”Okej. Men ge mig i alla fall den döda hästen då.”

Bonden: ”Vad ska du göra med en död häst?”

Martin: ”Jag ska lotta ut den.”

Bonden: ”Men du kan väl inte lotta ut en död häst heller!”

Martin: ”Det är klart jag kan. Vänta bara ska du få se. Jag låter bara bli att säga att den är död.”

En månade senare sprang bonden på den unga mannen igen och frågade:

”Hur gick det med den döda hästen?”

Martin: ”Jag lottade ut honom. Jag sålde 500 lotter för 50 kronor styck. Jag tjänade 2 450 kronor.”

Bonden: ”Var det ingen som klagade?”

Martin: ”Bara den personen som vann hästen, så han fick tillbaka sina 50 kronor.”

Martin växte sedan upp och jobbar i dag som politiker…

100-åriga Inga-Lill rider igen: "Inte i min vildaste fantasi"...

Hon har tyckt om hästar i hela sitt liv och i ungdomen tävlade Inga-Lill i hästhoppning. Hon trodde att hon aldrig skulle få sitta upp i sadeln igen. Men i torsdags gjorde 100-åringen comeback på hästryggen.

Hästälskaren Inga-Lill Sommansson är verkligen ingen novis i sadeln. Under 20 år red hon sin egen häst varje dag – men det var längesedan. Nu bor Inga-Lill på Kvarngårdens äldreboende i Vetlanda. 

– Jag trodde inte i min vildaste fantasi att jag skulle rida igen när jag var 100 år, säger hon. 

Men det var precis vad som hände. I torsdags satt hon upp i Fjordingen Fenellas sadel och red runt i Vetlanda Ridhus. 

– Det kändes precis som att man inte gjort annat, säger 100-åringen, Inga-Lill om upplevelsen.

"Det var en trevlig liten häst".

Hon har tyckt om hästar i hela sitt liv och har ridit tusentals gånger, många av dem på den egna hästen Babar. De red tillsammans varje dag i 20 år. 

– Han var en valack med stort steg, som svävade i luften, berättar hon.

Hon tävlade också i hästhoppning. 

– När jag var aktiv tävlade jag i banhoppning både ute och inne, säger Inga-lill.

I torsdags fick Inga-Lill i stället sitta upp på fjordingen Fenella. 

– Det var en liten trevlig häst, vi gungade på litegrann. Känslan var lite guppig, det blir inte samma stora rörelser som på en stor häst. Småhästarna kränger lite mer, säger Inga-Lill.

De gamla takterna satt i.

Det här var inte första gången som Inga-Lill ridit under de senaste åren. Senaste gången var så sent som i fjol. Det var när Kvarngårdens äldreboende besökte stallet för att titta på hästarna. 

– En av flickorna frågade om det var någon som ville sitta upp och det gjorde jag gärna säger Inga-Lill. 

– Har man ridit en gång så sitter det i kroppen. Det är väl som med mycket annat.

Den gången hoppade hon till och med över några låga hinder. 

Åldern är inget hinder.

Hon rekommenderar alla som kan sätta sig i sadeln att pröva på att rida – oavsett ålder.

– Det är den bästa motion du kan få. Du får sitta och tänka på hållningen, hälarna och ryggen, säger hon. 

– Någon övre åldersgräns finns det inte, tycker du om det och känner att du kan komma upp på häst och rida så är det inga hinder, säger Inga-Lill. 

Vetlanda-Posten var först att skriva om Inga-Lills ritt.

Joel Snöbohm
joel.snobohm@kvp.se 

Sminkjättens produkter innehåller cancerframkallande ämne.

Företaget Estée Lauder har marknadsfört sig med rosa bandet – men nu kan tidningen Sveriges Natur avslöja att vissa av produkterna kan orsaka cancer. Hälsovetare rasar mot sminkjätten som lyckats förmå EU-kommissionen att tillåta de farliga ämnena i sminket.

– Finns det inte tillräckligt med data om ett visst ämne så ska det heller inte användas, säger Josefin Backman på Läkemedelsverket till Sveriges Natur.

Det farliga ämnet som finns i flera av sminkjätten Estée Lauders produkter är PHMB (Polyaminopropyl Biguanide). Estée Lauder är ett av världens största sminkföretag med varumärken som till exempel Clinique, Darphin, Lab series, La Mer, Too Faced och MAC.

”Väldigt dåliga nyheter”.

PHMB klassades som ett så kallat CMR-ämne i januari 2015. Tidigare har sådana ämnen förbjudits, men efter ihärdig lobbyverksamhet som kostat miljontals kronor har nu kosmetikaindustrin lyckats förmå EU-kommissionen att ändra sig och göra en ny tolkning. Det avslöjar Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur i dag. Kommissionens nya tolkning förfärade flera medlemsländers myndigheter och flera olika konsument– och hälsoorganisationer.

– Det här är väldigt dåliga nyheter. Det är en stor förändring och det är inte acceptabelt, säger Elisabeth Ruffinengo från organisationen WECF, som arbetar med frågor som rör kvinnors hälsa, till Sveriges Natur.

”Kan ta flera år”.

Även det svenska Läkemedelsverket är kritiskt mot CMR-ämnena.

– Vi på Läkemedelsverket anser att CMR-ämnen per automatik ska vara förbjudna i kosmetika, säger Josefin Backman som är chef på myndighetens avdelning för kosmetika till Aftonbladet och fortsätter:

– Flera andra medlemsländer delar vår uppfattning. Även kommissionen som just nu arbetar med frågan och lagtexten har blivit uppmärksammade på detta i och med att vi har kommunicerat vår uppfattning till dem. Vi anser att det som står i kosmetikförordningen ska gälla och där framgår att CMR-ämnen per automatik är förbjudna.

Men om man vet att ämnena är farliga. Varför förbjuder man dem inte bara då?

– Det är i princip en jättebra fråga. Det finns inget enkelt svar på det – man bör ta i beaktande flera olika aspekter som till exempel exponeringsmängd och hur man utsätts för ämnet. Etanol till exempel är farligt att dricka, men är det farligt i ett ansiktsvatten? Varför har kommissionen gjort den här vändningen?

– Vi vet faktiskt inte.

Josefin Backman berättar att det just nu pågår ett intensivt arbete med CMR-frågan i EU. Hur lång tid det arbetet kommer att ta är oklart.

– Det kan i värsta fall ta flera år, men kommissionen har sagt att det ska gå så fort som möjligt, så det hoppas vi ju att det gör, säger hon.

Vill inte kommentera.

Skönhetsbranschen lyssnar emellertid inte på expertisen utan anser att PHMB är säkert att användas i kosmetiska produkter. PHMB har använts som konserveringsmedel i kosmetiska produkter sedan 25 år tillbaka. Det återfinns också i kosmetikalagstiftningens lista över tillåtna konserveringsmedel. Ämnet används för att konservera och därmed säkerställa till exempel rengöringsprodukter för ansiktet och hårvårdsprodukter”, skriver den svenska branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen (KOHF) i ett pressmeddelande.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om det farliga ämnet PHMB i skönhetsprodukter. Då handlade det om varumärkena L’Oreal och L’Occitane. Sminkjätten Estée Lauder har varken velat kommentera tidningen Sveriges Naturs avslöjande eller sin lobbyverksamhet gentemot EU-kommissionen.

FAKTA

Fem produkter som innehåller det cancerogena PHMB. Det framgår inte på Estée Lauders produkter hur mycket av det cancerframkallande Polyaminopropyl Biguanide (PHMB) som ingår i produkterna. Men man kan lätt se om ämnet finns med.

Här är fem populära produkter som innehåller PHMB:

✓ Estée Lauder – Double wear Zero smudge lengthening mascara
✓ Clinique – Even better makeup SPF 15
✓ Clinique – Redness solutions makeup SPF 15
✓ Clinique – Repairwear Laser focus all-smooth makeup SPF 15
✓ Clinique – Beyond perfecting foundation + concealer

Källa: beautypedia.com, esteelauder.com

Miljardärens flygplan är det största som någonsin byggts.

Det är det största flygplanet som någonsin har byggts. Kolossala Stratolaunch väger 590 ton fullastad, har sex motorer och ett vingspann som är större än en plan för amerikansk fotboll, skriver The Sun.

Miljardären Paul Allen, en av grundarna till Microsoft, ligger bakom det massiva flygplansprojektet som påbörjades för sex år sedan. Nu har världen fått skåda planet när det för första gången rullades ut ur hangaren i Mojave-öknen i Kalifornien, USA, för att genomföra bränsletest. Med ett vingspann på över 117 meter är planet åtta meter längre än planerna för amerikansk fotboll – och det största flygplan som någonsin har byggts.

Det enorma planet, som drivs av sex Pratt & Whitney PW4056 747-jetmotorer, har 28 hjul, två cockpits och väger nästan 227 ton. Stjärtfenan reser sig över 15 meter över marken. När planet kommer att vara lastat kommer det att väga hela 590 ton. Över 96 kilometer kabel går genom planet.

STRATOLAUNCH
Vingspann: 117 meter
Vikt (utan last): 227 ton
Vikt (med last): 590 ton
Motorer: Sex stycken Pratt & Whitney PW4056 747-jetmotorer
Hjul: 28 stycken
Cockpits: 2 stycken
Smeknamn: ”Roc” efter en mytologisk fågel som var så enorm att den kunde bära en elefant i sina klor

”Det markerar en milstolpe i vårt arbete”.

Syftet med Stratolaunch är att avfyra satellitbärande raketer mot rymden och ”revolutionera rymdfärder”. Raketerna ska fästas under Stratolaunch och släppas när planet nått rätt höjd, vilket beräknas vara 9 000 meter. Enligt Allen kan det bli aktuellt i framtiden med att ha skicka iväg människor på rymdfärder med hjälp av Stratolaunch.

Stratolaunch Systems-chefen Jean Floyd skrev ett långt blogginlägg om Stratolaunch:

”Det markerar en milstolpe i vårt arbete att uppnå Paul Allens vision om smidigare omloppsfärder. Det här är det första flygplanet i sitt slag, så vi kommer att behöva vara oerhört omsorgsfulla i testarbetet”, skrev Jean Floyd i inlägget.

Första demonstrationen är planerad till 2019.

Stefan Soxbo
stefan.soxbo@expressen.se 

Notoriskt jamande kvinna polisanmäld.

Ungefär en gång i veckan kommer hon – kvinnan som ställer sig nedanför balkongen och jamar och skäller, skriver Sundsvalls Tidning.

Det har pågått ända sedan i somras och nu har en man i 50-årsåldern som bor i huset i Timrå fått nog. Den okända kvinnans eviga jamande stör både honom och hans hund, skriver han i sin polisanmälan om ofredande.

Men polisen tvekar.

– Här kan det bli svårt för polisen att bevisa att brott verkligen sker, och att peka ut att det är målsäganden och hans hund som störs, och att det görs med ett uppsåt, säger Patrik Sundlöf, förundersökningsledare hos polisen i Sundsvall.

--------------------------------------------------

Gudars skymming! Folk är då lite kreativa - det är bara att fylla en stor hink vatten och spola över kärringen varje gång hon dök upp så hade det blivit slut på jamande och skällande!

22-åring stoppade cyberattacken - av en slump.

Cyberattacken spreds i en rasande takt och lamslog 75 000 datorer i 99 länder innan den stoppades. En 22-årig självlärd IT-tekniker från England avvärjde den globala attacken - av en slump. Det kostade honom knappt 100 kronor.

I fredags inträffade en av de största globala cyberattackerna någonsin. 75 000 datorer i 99 länder infekterades av ett virus som lamslog den digitala infrastrukturen hos både myndigheter och företag runtom i världen. Med trolig hjälp av cybervapen läckta från den amerikanska underrättelsemyndigheten NSA spreds viruset i en rasande takt.
Men lika plötsligt som viruset kom - så stoppades det.

Den globala attacken avvärjdes av en 22-årig självlärd IT-tekniker från södra England, som bloggar under pseudonymen "MalwareTech".

– Att säga att jag har räddat liv är lite drastiskt, men jag har definitivt sparat en hel del pengar åt människor, säger MalwareTech till Daily Mail.

I ett blogginlägg berättar han hur han, tillsammans med kolleger, lyckades stoppa spridningen av viruset.
Efter att MalwareTech hade lyckats få tag i ett "exemplar" av viruset började han analysera dess beteende, och upptäckte att viruset försökte koppla upp sig mot en oregistrerad webbdomän. För att kunna få ännu mer data att analysera registrerade MalwareTech domänen själv, vilket skulle visa sig vara avgörande.

"Hoppade av upphetsning".

Utan att först förstå varför märkte man att spridningen stoppades. I ett mejl till CNN skriver MalwareTech:
"Vi insåg att domänen skulle vara oregistrerad och att viruset räknade med detta. Alltså genom att registrera domänen stoppade vi omedvetet spridningen av nya infektioner".

På sin egen blogg ger han en mer målande beskrivning, efter att ha dubbelkollat att spridningen verkligen var stoppad.
"Ni har förmodligen svårt att föreställa er en vuxen man hoppa av upphetsning över att ha drabbats av ransomware, men det gjorde jag. Att ransomwaret misslyckades gå i gång den första gången, för att sedan gå i gång den andra betydde att vi faktiskt hade stoppat spridningen och hindrat den från att ta ytterligare datorer gisslan efter att vi registrerat domänen".

Nasas fashionabla rymdproblem.

Christer Fuglesang: Dagens rymddräkter är både klumpiga och varma.

Ett oväntat problem har dykt upp inför den planerade färden till Mars: vad ska astronauterna ha på sig? För trots att den amerikanska rymdstyrelsen Nasa lagt ner över 200 miljoner dollar har den inte lyckats klura ut hur de nya rymddräkterna ska se ut.

Det kanske kan verka märkligt, men de dräkter som dagens astronauter använder tillverkades för över 40 år sedan, till rymdfärjeprogrammet. Visserligen har de utrustats med ny teknik och nya skydd, men nu har lappandet och lagandet nått vägs ände. Dräkterna är för gamla, helt enkelt. På sistone har dessutom en rad incidenter inträffat. Exempelvis började hjälmen till den italienske astronauten Luca Parmitano plötsligt att fyllas med vatten mitt under en rymdpromenad. Parmitano lyckades ta sig tillbaka till rymdstationen, men chockades.

– Det var den läskigaste incidenten hittills, när Luca nästan drunknade. Vatten samlades i ansiktet och han kunde inte göra något åt det. Du kommer inte åt med fingrarna och du kan inte skaka av dig det, säger Christer Fuglesang som genomförde fem rymdpromenader under sina två rymdfärder.

Dagsproblematik.

Det största problemet med dagens dräkt, säger han, är att den är både klumpig och varm.

– Den måste ju isolera mot kylan. I skuggan kan det snabbt bli minus etthundra grader. Men för att kroppen inte ska bli för varm har man ett underställ med slangar där det rinner kylvatten. Mest utsatt är händer och fingrar, men det har man löst med elslingor i handskarna, säger Fuglesang som föredrar att tituleras "rymdfarare", snarare än astronaut eller kosmonaut.

Att sätta på sig dräkten är ett kapitel för sig. Förberedelserna tar "minst en dag", medan att dra på sig själva dräkten tar "bara" någon timme.

– Det är inga enkla grejor. En dräkt är i praktiken en enmansrymdfarkost som ska innehålla allt för att hålla en människa vid liv i flera timmar. Du måste ha syre och tillgång till vatten samtidigt som koldioxiden måste transporteras bort. Du behöver också kunna kommunicera, säger Christer Fuglesang.

Och så var det där med att gå på toaletten. Hittills har man löst det med en "maximum absorbency garment", det vill säga en vuxenblöja.

– Sådana har alla, även om jag själv aldrig behövde använda den, säger Christer Fuglesang.

I framtiden vill dock Nasa att astronauterna ska kunna vara utanför moderskeppet betydligt längre än de åtta timmar som dagens dräkter är gjorda för. Förra året lanserade därför Nasa "Poop challenge" där olika uppfinnare fick komma med förslag för hur "tvåan-problemet" ska kunna lösas. Inget är klart, men ett av förslagen är en sorts luftsluss i skrevet ur vilken exkrementerna kan forslas ut. Tidplanen för den första bemannade rymdfärden till Mars är inte spikad, men redan nästa år skjuts en farkost upp som ska runda månen och bara tre år senare ska den vara bemannad, är tanken.

– Till den färden behöver man antagligen en helt ny dräkt, säger Christer Fuglesang.

Nasa har hittills lagt många miljoner dollar på att ta fram nästa generations rymddräkter. Lite för mycket pengar, tycker Nasa Office of the Inspector General (OIG), det organ inom Nasa som ska se till att anslagen används på rätt sätt. Framför allt med tanke på att resultatet varit klent.

Fastnade i luckan.

"Trots att nästan 200 miljoner dollar har spenderats på Nasa:s nästa generations rymddräkter, är styrelsen (Nasa) åratal från att ha en flygfärdig rymddräkt", skriver OIG i en rapport som offentliggjordes förra veckan. Dräkterna har hållit rymdfarare i liv sedan 1965, då Aleksej Leonov genomförde den allra första rymdpromenaden. Det var dock en promenad som höll på att sluta riktigt illa – just på grund av dräkten – eftersom han hade stora svårigheter att ta sig in i luftslussen igen. På grund av rymdens vakuum hade dräkten utvidgat sig mer än beräknat. Till sist, efter ett antal försök, lyckades han dock pressa sig in genom luckan.

Svindyr sadel stals vid fräck kattkupp mot hästbutik.

Två män, en hundbur och en katt var det som krävdes för att få med sig bytet: en sadel värd 37 500 kronor. Det var butiken Skara hästsport som i lördags blev utsatta för den noggrant planerade och fräcka kuppen.

Det var i lördags som Skara hästsport utsattes för en väl förberedd kupp av två män med siktet inställt på ett väldigt specifikt byte – en sadel värd inte mindre än 37 500 kronor. Men nu är polisen dem på spåren.

För övervakningskameran i butiken fångade männens fräcka och uppenbarligen välplanerade kupp. Så här gick den till:

På filmen syns hur en av männen kliver in i butiken med en hopfälld hundväska. Väl inne i butiken hittar han ett hörn där han är skymd från såväl butikens personal som övervakningskamerorna. Den hopfällbara hundburen vecklas upp och inuti den placerar mannen den dyra hästsadeln. Sedan lämnar mannen butiken – utan hundburen.

En stund senare kommer man nummer två in i butiken. I en svart ryggsäck har han med sig en gömd katt. På filmen ses mannen röra sig inåt butiken och närma sig hundburen. Kort därefter syns mannen komma bärande på buren – i vilken det döljer sig en sadel –  och den lilla katten. Mannen plockar på sig lite kattsaker, betalar, och går ut ur butiken.

Butiksägaren, Helena Korduner, var inte på plats under stölden men har i efterhand tagit del av övervakningsbilderna.

– Det här var välplanerat, han visste vilken sadel han skulle ta, säger Helena Korduner till Skövde Nyheter.

Trots att de misstänkta männen ännu är på fri fot är polisen hoppfull.

– Min uppfattning är att bilderna är av så pass god kvalitet att personerna går att känna igen, säger förundersökningsledaren Niklas Lindström.

– De kommer att ha svårt att neka till att det är de på bilderna.

Nu vänder sig polisen till allmänheten för att få in tips och vittnesmål. Niklas Lindström hoppas att männen ska ge sig till känna så att de slipper “bli uppsökta”.

EM i ridsport dyrt för Göteborg.

Ridsport-EM i Göteborg blir runt 30 miljoner kronor dyrare än beräknat. Och det är Göteborgs kommun som får stå för notan.

- Det är göteborgarnas pengar som slarvas bort - pengar som kan användas till annat. Skenande kostnader kan dessutom allvarligt skada förtroende för Göteborg som evenemangsstad, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M) till Göteborgs-Posten.

Det är kommunägda Gotevent som sköter arrangemanget, som går mellan 21-27 augusti. Enligt ordföranden Bettan Andersson (V) tas pengarna från Gotevent och inte från andra kommunala verksamheter.

Vd:n Lotta Nibell förklarar underskottet i budgeten:

- Vissa varor och tjänster har visat sig vara dyrare än vad vi trodde från början. Det gäller bland annat säkerheten, underlag (sand) till arenorna, tv-produktion, hotellrum och olika byggnationer, säger hon till GP.

- Jag kan konstatera att budgeten var för snålt tilltagen från början och medger att vi borde ha satt ner foten tidigare. Nu har vi fått göra revidering efter revidering, samtidigt som har vi ändå lyckats med att spara.

Donald Trumps deklaration läckt – så mycket har han fuskat med skatten.

Donald Trump har tidigare vägrat visa sin inkomstdeklaration.

Donald Trump har tidigare vägrat visa sin deklaration, men nu har den läckt ut ändå – och avslöjar hur mycket skatt han undvikit. Donald Trump är den första amerikanska presidenten någonsin att vägra offentliggöra sin skattedeklaration. Något han har fått mycket kritik för. Men nu tycks den ha läckt ut ändå, skriver Aftonbladet.

Tv-kanalen MSNBC ska nämligen genom ett anonymt mejl kommit över delar av Trumps deklaration från år 2005. Av den framgår att Trump tjänade hela 150 miljoner dollar – vilket idag motsvarar ungefär 1,4 miljarder svenska kronor.
38 miljoner dollar ska ha gått till skatt medan 100 miljoner dollar skrevs av för att undvika just federal skatt. Nyheten om läckan spreds av MSNBC-profilen Rachel Maddow på Twitter.

"Vi har Trumps skattebesked," skrev hon.

Vita huset: "Har ett ansvar att inte betala mer skatt än vad lagen kräver".

Innan kanalen själva hann påbörja sändningen om deklarationen offentliggjorde Vita huset själva Trumps skatteuppgifter för 2005 – men utan att visa några dokument. I ett uttalande skriver Vita huset bland annat att innan Trump blev president var han en av världens mest framgångsrika affärsmän som hade "ett ansvar inför sitt företag, sin familj och sina anställda att inte betala mer skatt än vad lagen kräver”. De skriver även:

”Med det sagt, Mr Trump har betalat 38 miljoner dollar i skatt, detta trots stora avskrivningar, på en inkomst på mer än 150 miljoner dollar, samt att han har betalat tiotals miljoner i andra skatter som moms och arbetsgivaravgifter och de här illegalt publicerade uppgifterna bevisar just det”, skriver Aftonbladet.

"Det är olagligt".

Vita huset har uttryckt stort missnöje över att medier sprider Trumps skatteuppgifter.

– Det är olagligt att stjäla och publicera en deklaration. De oärliga medierna kan fortsätta att föra upp det här på agendan, medan presidenten fokuserar på skattereformer som kommer att gynna alla medborgare, säger en talesperson från Vita huset enligt SVT. Donald Trump har tidigare blivit kritiserad av Hillary Clinton under en debatt mellan presidentkandidaterna för att han inte ha betalt federal skatt.

– Det är för att jag är smart, svarade han då.

Kan ha undvikit skatt i 18 år.

Och att undvika federal skatt verkar inte så ovanligt för Trump. I oktober i fjol publicerade New York Times delar av Trumps deklaration för 1995. Då visade det sig att han hade redovisat en ekonomisk förlust så stor att han kan ha undvikit federal inkomstskatt i 18 år. Då svarade Trump med:

”Jag kan våra komplexa skattelagar bättre än alla tidigare presidentkandidater och jag är den ende som kan fixa dem," enligt SVT.

Kommuncheferna köpte hattar - ska tänka bättre.

Tyghattar för 18 000 kronor ska göra kommuncheferna i Laholm till bättre problemlösare. Det tror kommundirektör Kristiina Kosunen Eriksson som investerat i "tänkarhattarna".

- Hattarnas färger representerar olika sätt att tänka, säger hon.

I Laholms kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete. Som en del i det har kommundirektören gjort en lite annorlunda investering. 60 stycken tyghattar har köpts in. Det är dock inga vanliga hattar utan ”tänkarhattar” som ska göra kommuncheferna till bättre problemlösare.

- De olika färgerna representerar olika sätt att tänka, säger Kristiina Kosunen Eriksson.

Är det här något du kommit på själv på fikarasten?

- Nej, inget sånt. Det var en engelsman som var verksam i slutet av 60-talet som kom det här med sex tänkarhattar och att varje färg representerar ett visst sätt att tänka.

Hur menar du?

- De här hattarna har sex olika färger. Den röda hatten representerar känslomässighet, den svarta står för risker och att man ser de hinder som finns, den vita hatten grundar alla lösningar på fakta och logik, den gröna gör att man blir kreativ och fantasirik, den blå representerar tänkandet om tänkandet och innebär att man tar på sig en ordföranderoll. Den sista hatten, den gula, representerar positiva möjligheter som motiveras logiskt.

- Sitter man sedan i en grupp och har de här sex olika hattarna på sig så får man ju sex olika infallsvinklar på ett problem, säger Kristiina Kosunen Eriksson.

Kostade 18 000 kronor.

Tänkarhattarna, som tillverkats av ett lokalt företag, kostade 300 kronor styck och totalt gick de 60 hattarna på 18 000 kronor. Är inte det lite väl mycket pengar i dessa tider?

- Nej det tycker jag inte. Kommunen omsätter ungefär en miljard kronor och då är inte 18 000 kronor så mycket. Använder vi varje hatt 10 gånger så blir det bara 18 kronor per gång, per chef. Om de nu funkar?

- Ja, vi kommer givetvis att göra en utvärdering.

Har hattarna gett resultat ännu?

- Vi har bara använt dem en gång.

Bland cheferna i kommunen råder det delade meningar om hattarna. En del tycker att de är en jättekul idé medan andra rynkar på näsan.

Men du tror på hattarna?

- Jag tror på våra chefer.

Och vad säger de boende i kommunen om hattinvesteringen?

- De vet nog inte om det här. Men nu lär de väl göra det.

Anna MattssonAnna Mattsson
anna.mattsson@expressen.se

Ny lag kan bli slutet för bisarra namn i Ryssland.

Moskvabon ”BOChrVF260602” kan bli ensam om sitt ovanliga namn, sedan ryska duman gett ett första stöd till en ny lag. Lagen förbjuder föräldrar från att ge sina barn namn som är ”i strid med barnens intressen”, skriver statliga nyhetsbyrån Tass.

Ryssland har i dag inga officiella lagar som reglerar vilka namn föräldrar får ge sina barn. Närmare bestämt finns det inga regler som förbjuder namn som går emot barns intressen och rättigheter, enligt de ryska politiker som nu vill se en tydlig reglering. Lagförslaget som har fått ett första preliminärt stöd av duman stoppar namn som består av siffror, förkortningar eller svordomar, men även räkneord, titlar och symboler kan förbjudas.

Kräver tydliga åtgärder.

Senatorn Valentina Petrenko, som har tagit initiativet till det nya förslaget, framhåller att dagens lagstiftning inte heller slår fast vilka åtgärder som ska tas i fall där namn går emot barnens intressen.
Bland de ovanligare barnnamnen i Moskva sedan 1998 finns Nikolaj-Nikita-Nil, Summerset Ocean, Prinsessan Daniela, Sofia Den Lilla Solen.

Ovanligaste namnet?

Förstapriset tar dock kanske BOChrVF260602, vilket är en förkortning av ”biologiskt mänskligt föremål från Voronin-Frolov-familjen född den 26 juni 2002”.

BOChrVF260602 är i dag 14 år gammal och har fortfarande inga ID-handlingar eftersom myndigheterna vägrar registrera någon med ett så ovanligt namn, skriver Tass.

Politiker är experter på att svara på frågor – men ger inte alltid det svaret de egentligen menar. Vi har översatt deras vanligaste säg till ren svenska.

"Det är en utmaning"
Betyder: "Vi har ingen jävla aning om hur vi ska lösa det här."

"Vi måste ta folks oro på allvar"
Betyder: "Det är jobbigt att folk röstar på SD, rösta på oss istället".

"Håll god ton"
Betyder: "Bara för jag var taskig först behöver du inte vara taskig tillbaka".

"Vi ska titta på det"
Betyder: "Vi hoppas folk glömmer bort det".

"Det är bara käbbel"
Betyder: "Jag hör vad du säger men jag håller inte med".

"De har inte gjort någonting"
Betyder: "De har gjort en massa saker men inget som jag tänker lyfta fram."

"Det enda resultat som spelar roll är valresultatet"
Betyder: "Fan, vad dåligt det går just nu."

"Du har fel"
Betyder: "Det går att tolka statistiken annorlunda än du gör."

"Jag träffade sjuksköterskan Johanna i Mariestad"
Betyder: "Mina tjänstemän träffade sjuksköterskan Jonna i Mariestad".

"Vi måste bry oss om landsbygden"
Betyder: "Vi vill att lantisar ska rösta på oss.

"Vi har lyssnat på vad folk tycker"
Betyder: "Vi har beställt skitdyra opinionsundersökningar och nu måste vi få ut något av det här."

Klimatförändringar skapar sibirisk ”port till helvetet”.

Batagaika-kratern i Sibirien är en kilometer bred och växer för varje år. Lokalbefolkning rapporterar om mystiska ljud från kratern, som uppstått när permafrosten smält. Men för forskare är hålet en guldgruva – på botten finns 200 000 år gammal jord som kan bringa svaren på klimatgåtorna, skriver National Geographic.

En helvetesport, en portal till underjorden, eller en krater som kan lösa klimatgåtorna. Vad det än är så växer det, skriver National Geographic. Vetenskapsmagasinet skriver att lokalbefolkningen är på sin vakt, då det hörts mystiska dunsar från den 965 meter breda och 85 meter djupa hålet.

Marken öppnade sig på 60-talet.

Norra delarna av Sibirien har permafrost, ett geologiskt fenomen som innebär att vattnet i marken är frusen året om. På 1960-talet började ett mystiskt hål öppna sig i Sakha, som är Rysslands största delrepublik. Det började med att träd som tidigare gav skugga skövlades, vilket gjorde att solen låg på och smälte tjälen i marken. Sedan har global uppvärmning påskyndat smältningen och hålets utvidgning, skriver National Geographic.

För forskare är hålet en skatt. När isen i marken har smält kan de få insyn i 200 000 år av klimathistoria. Genom att analysera jorden kan forskare studera temperaturväxlingar under den senaste istiden och dra paralleller till dagens klimat, skriver National Geographic. Att permafrosten smälter kan ytterligare bidra till global uppvärmning. Forskare har uppskattat att omkring 50 procent av jordens metangas finns lagrad i den frusna marken. Metangas är en växthusgas som är starkare än koldioxid.

Skulptören skapade naken Trump-docka – nu gör den succé och beställs i tusental.

Det finns många sätt för att visa sitt missnöje. Internet har dessutom ökat möjligheterna till att vara kreativ och få spridning på sina åsikter. En av de som fått erfara det här är Donald Trump.

Det finns ett stort missnöje mot USA:s nyvalde och kontroversielle president Donald Trump. Sedan han vann valet har internet fullkomligt svämmat över med reaktioner – och vissa har varit mer kreativa än andra.

Men en tidigare skulptör från delstaten Wisconsin i USA, Chuck Williams, tar nog priset. Han har skapat en docka som får Trump att framstå som ett naket troll. Figuren är drygt 12 centimeter hög och har en liten smartphone i ena handen.

För att kunna massproducera produkten har Williams nu startat en kampanj på sajten Kickstarter, där folk kan förbeställa en eller flera dockor. Hans mål på att få in 38 000 dollar, motsvarade 340 000 svenska kronor, är redan passerat.

I skrivande stund har skulptören dragit in 115 000 dollar, motsvarade drygt 1 miljon kronor. 2 600 personer har beställt minst en docka var – och det återstår hela tre veckor på förköpskampanjen. Snacka om succé!

De som nu bokat en Trump-docka kan vänta sig att få den levererad mot årets slut. USA:s president, som är mycket aktiv inom sociala medier, har ännu inte kommenterat det hela.

Det här var en genial uppfinning – och alla vill säkert ha en sådan här hemma i bokhyllan!

Här finns sju planeter – med vatten och lagom värme. Forskare: ”De kan vara beboeliga”. Rymdforskare har upptäckt sju varma planeter runt en avlägsen dvärgstjärna. Tre av dem bedöms vara beboeliga. – Det här är ett steg, eller snarare ett språng framåt, i sökandet efter beboeliga världar och svaret på om det finns liv i universum, säger astronomen Thomas Henning. De sju planeterna snurrar runt den supersvala dvärgstjärnan Trappist 1 i en annan del av Vintergatan. Själva stjärnan är inte större än Jupiter och de sju planeterna är ungefär lika stora som jorden. Upptäckten presenterades på en direktsänd presskonferens från Nasa på onsdagskvällen, svensk tid. – Tänk dig ett solsystem med sju planeter som vår egen. Det är helt fantastiskt! säger Thomas Henning, chef för Max Planck-insitutet i Tyskland och en av forskarna bakom upptäckten, till tidningen Science. De sju planeterna har ännu inte fått några riktiga namn. Ett år – på två veckor. Jämfört med jordens avstånd till solen så befinner de sig mycket närmare dvärgstjärnan. Omloppstiden för de tre potentiellt beboeliga planeterna i systemets mitt är därför mindre än två veckor. Men eftersom dvärgstjärnan är så mycket svalare än solen bedöms temperaturen vara ungefär densamma som på jorden. – Stjärnan är så liten och kall att de sju planeterna är tempererade, vilket innebär att de kan ha flytande vatten och kanske, i förlängningen, liv, på ytan, säger Michael Gillon, astrofysiker på universitetet i Liege i Belgien till tidningen Nature. I en tid då människan börjar få ont om jordklot kanske det låter lockande att försöka ta sig till den nya världen. Sikta på Vattumannen. Men det är ingen idé att packa väskan än, trots att det nyupptäckta solsystemet ligger i vår egen galax. Även med ljusets hastighet skulle det ta 39 år att ta sig dit. Den som ändå vill ta ut riktningen redan nu kan börja spana efter stjärnbilden Vattumannen. Trappist 1 lyser alltför svagt för att kunna ses med blotta ögat eller vanliga stjärnkikare. Men ungefär där är den.

Anställd på Göteborgs kommun åkte på en privat kamelresa i Kazakstan – med full lön.

Med sig hade han Géza Nagy - initiativtagaren till Angereds kamelcenter: "Vi träffade kamelforskare och entusiaster, knöt kontakter och åkte på utflykter", berättar han för GP. Någon månad efter resan så beviljades kamelcentret 100 000 kronor i bidrag från tjänstemannens arbetsgivare...

Som GP berättat tidigare har Angereds kamelcenter, trots att det fortfarande bara är en idé på pappret och saknar bygglov, redan beviljats över en miljon kronor i bidrag från bland annat Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. Hittills har pengar gått till att köpa souvenirer och staket, samt till att sälja kamelmjölk med olagliga påståenden om att det motverkar tumörer och lär vara bra mot autism.

Men kamelcentrets representanter har också hunnit med att göra flera studieresor. Bland annat till Almaty i Kazakstan där en konferens för personer inom kamelindustrin pågick i juni 2015.

Åkte på utflykter

– Vi var där i tio dagar sammanlagt. Vi träffade kamelforskare och entusiaster, knöt kontakter och åkte på utflykter, säger kamelcentrets initiativtagare Géza Nagy som åkte på resan med kollegor.

När GP går igenom bilder från Kazakstan-resan på sociala medier ser vi dock att även en kommunal tjänsteman finns med på flera av bilderna. Mannen var tidigare ansvarig för att hjälpa bland annat Angereds kamelcenter med rådgivning samt med kontakter inom kommunen.

Tjänstemannen: "Var där privat"

– Jag var med under hela resan i Kazakstan. Man jag var där privat och bekostade allt själv. Jag var privat intresserad av kamelbranschen, säger tjänstemannen när GP ringer upp.
När vi begär ut tjänstemannens lönespecifikation från den aktuella perioden framgår det dock att han inte tagit ut någon semester och därmed fått full lön under dagarna han turistat i Kazakstan.

Om det var en privat resa, varför har du inte tagit ut semester?
– Det var ett misstag. Jag hade flextid att ta ut men redovisade inte det i min lönerapportering.

Beviljades 100 000 i bidrag

Några månader efter resan till Kazakstan beviljades kamelcentret 100 000 kronor i bidrag från tjänstemannens arbetsgivare, Business Region Göteborg. Tjänstemannen ska inte själv ha varit officiellt inblandad i bedömningen av det specifika bidraget men säger samtidigt att han hjälpt kamelcentret med kontakter i syfte att hitta finansiering till projektet.

En som upprörs över resan är en privatperson i Angered som flera gånger sökt bidrag för att bilda en lokalförening.
– Det känns inte bra. Varför ska tjänstemännen favorisera vissa föreningar som de känner? Alla borde beviljas på lika villkor, säger mannen som inte vill ha med sitt namn i GP.

Chefen: "Ett misstag"

Den aktuelle tjänstemannen säger dock att han är självkritisk.

– Jag förstår att det kan sticka i ögonen på andra föreningar. Det ser kanske inte så bra ut, säger tjänstemannen.

Hur lämpligt är det att du som tjänsteman åker på en privatresa till Kazakstan med en aktör som samtidigt ansöker om bidrag?
– Så här i efterhand förstår jag att det är olämpligt. Jag borde ha hållit en armlängds avstånd från den här aktören i min roll som tjänsteman.

Även tjänstemannens chef på Business Region Göteborg är kritisk mot agerandet.

– Överenskommelsen var att han kunde göra resan på sin fritid, inte på uppdrag av oss. Att han inte tagit ut semester ser inte bra ut. Men jag har pratat med honom och det ska ha varit ett misstag, säger chefen.

Skänkte husvagn – som brann upp

Det är dock inte bara den aktuella tjänstemannen som engagerat sig privat för kamelcentret. Enligt uppgifter till GP ska en annan tjänsteman på kommunen ha skänkt en husvagn till kamelcentret. Samme tjänsteman har i olika sammanhang förordat det kritiserade kamelcentret.

– Jag hade tänkt skrota husvagnen men skänkte den till kamelcentret i stället. Så ja, det gjorde jag. Sen var det tyvärr några ungdomar i Angered som tände eld på den. Så den finns inte kvar, säger tjänstemannen när GP ringer upp.

Är det enklare att få bidrag om man har en privat relation med er tjänstemän?
– Jag skulle inte säga att vi har en privat relation. Och det är klart att man kan tro det. Men så är det inte, vi behandlar alla föreningar lika.

5-Meter Tall Human Skeleton Unearthed In Australia!

An unbelievable find in the sunny Australia – archaeologists have discovered a gigantic 5.3 meters tall hominid specimen in the vicinity of the ancient ruins of the only megalithic civilization on the continent. The fact that it was discovered right there, Professor Hans Zimmer, professor of Archaeology at the University of Adelaide, says, makes the discovery all the more intriguing.

The professor admits: “The discovery of the Uluru archaeological site last year already took us by surprise, but this new find is just jaw dropping. Theoretically, a five meter-tall hominid cannot exist. How did this occur? How is this possible? Although this discovery is fascinating, we are left with more questions than answers.”

This is the largest human skeleton ever found in the history of mankind and even the archaeologists admit that they don’t know what to make of it. The 5 meters tall skeleton raises more questions than it gives answers, professor Zimmer admits.

There have been many theories regarding the incredible height of the specimen, some experts speculating that the most probable cause for the skeleton’s hyper-growth is extreme gigantism, a condition caused by the over-production of growth hormones. But professor Zimmer says these theories are ‘pure speculation’.

“Only further research can help us uncover the truth behind this anomaly of nature. Until we have found more skeletal remains, we speculate” he strongly believes.

A team of archeologists from the Australian National University discovered the Uluru archaeological site, back in 2014 which led to the unearthing of a formerly unknown megalithic civilization and experts believe this will help them understand and resolve the problem with the mysterious remains.

John Thomas Buckler, head archaeologist during the 2015 excavation says:

“We have unearthed last February a megalithic block that is estimated to weight an approximate 80 tons. The basalt qualities of the monolith are found only 200 km away. How did they move this huge block hundreds of kilometers into the desert, what technologies did this civilization use? We cannot properly answer these questions at the present moment.”

But the main question remains what caused the destruction of the Uluru civilization. According to some experts, a huge catastrophe must have been the reason, turning the entire region from a rich, fertile land into a bare, dry dessert, centuries ago.

Allan DeGroot, a researcher from Sydney explains:

“Ferrous deposits are found all over the Australian desert, which possibly proves some sort of meteorite impact in the region. The analysis of geological deposits confirms a large impact in the region between 3,500 and 2,500 years ago. The catastrophic destruction revealed by traces of vitrification and high levels of radiation at the ruins of the Uluru archeological site clearly lead us to believe both events are intimately linked together.”

Hus för 2,2 miljarder: ”Världens åttonde underverk”.

Här är USA:s just nu dyraste hus till salu – en ”mansion” i exklusiva Bel Air, Los Angeles, fylld med tolv sovrum och 21 badrum, fem barer, bio, konstsamling och garaget fullt av exklusiva bilar.

Priset? 2,2 miljarder kronor, eller 250 miljoner dollar.

Säljaren är modeaccessoardesignern Bruce Makowsky som även ägnar sig åt att utveckla dyra bostäder. Han byggde huset när han tröttnade på att enbart spendera förmögenheter på lyxyachter och privatjet, säger han till nyhetsbyrån AP.

– Det verkar inte vettigt att folk spenderar 350 miljoner dollar på en båt eller 100 miljoner dollar på ett privatjet och sedan bor i ett hus för 20 eller 30 miljoner dollar, säger han och utvecklar:

– Hemmet har inte hållit jämn takt med leksakerna. Min känsla är att om du ska spendera tolv timmar per dygn hemma så ska det vara världens mest fantastiska upplevelse.

Den exklusiva villan i Bel Air i Los Angeles har fyra våningsplan som rymmer dussinet sovrum och nära dubbelt så många badrum, spa, bowlingbana, bio och bland annat ett välfyllt garage. Bilarna i garaget värderas till 30 miljoner dollar, enligt Makowsky.

Med en prislapp på 250 miljoner dollar är fastigheten den just nu dyraste som är till salu i USA, enligt AP. Makowsky drar sig inte för att kalla byggnaden ”världens åttonde underverk”. Han har visat upp kåken för besökare 25 gånger hittills, säger han till nyhetsbyrån.

Det har tagit 300 hantverkare och inredningsproffs fyra år att färdigställa hemmet, som bland annat bjuder en 270 graders utsikt där en betraktare ser både snötäckta berg i och downtown Los Angeles. Byggnades stenläggning kommer från 50 olika stenbrott världen över, enligt Makowsky.

Med på köpet kommer personalen på sju personer. Varför skulle någon spendera 250 miljoner dollar på ett hus, även med så många bekvämligheter?

– För en person som sitter med 2, 5 eller 20 miljarder dollar på banken så är det bara en siffra, så frågan är om de vill njuta av varje sekund i livet, säger Makowsky.

Framtiden?!??

Mänskligheten lär sig aldrig av sina misstag. 3:e världskrig kan ingen vinna, en kärnvapenkrig har inga segrare, bara förlorare.

Att gömma sig i en bunker löser bara problemet på kort sikt - för var någonstans skall denna makteliten få sin mat ifrån? En enorm, underjordisk farm? 

Även om dom har hamstrat ett berg av konserver och syntetisk mat - någon gång tar den slut. Vattnet blir ju också radioaktivt och vattnet är ännu viktigare än mat.

Mänskligheten borde helst se till att planeten inte är så överbefolkad och att befolkningen och naturressurserna är i balans.

Är det blivit moderne att misshandla språket och skriva som en kråka?

Ja, det kan man undra om man ser dom olika inlägg på diskussionsforumen och grupper. Här är ett exempel:

Hej jag har ridit ponny/häst nu många år och jag började rida islandshäst för 3 väckor sedan och har ridit 3 rid lektioner och rider på en ridskola med islandshästar. Jag har fått lära mig på min gamla ridskola med ponnys/hästar att man ska ha stöd och hålla jämt i båda tyglarna när man fattar gallop och ha innerskengkel lite framåt och utterskengken ska vara lite bakåt och ha skenklarna om hästen. För senaste rid passet jag red så skulle vi prova på att galopera och min ridlärare sa att man skulle släppa på inner tygen och inte dra alls i den. Är det så man fattar gallop med islandshäst?. Skulle ni kunna berätta för mig hur jag fattar gallop på en Islandshäst för det värkar helt anorlunda en vad jag har lärt mig. Och i tölten så fattar jag inte riktigt jag hur jag ska göra så skulle ni kunna skriva lite tips på hur jag ska göra i tölten. Är det ett helt annat sätt att rida på en i dressyr?

Det är ju inte klokt - för vad är kruxet när man rider på Islandshäst ridskola och betalar för lektioner - att sen gå ut i grupper och forum och fråga efter tips? En ridlärare måste väl ha sin examen och kunde det h*n skall för att undervisa?

Man skulle hellre ställa sig frågan: Vad gör man med en korkad hästägare? För det är som att be om bekymmer och problem om man är totalt okunnig och sjukpensionär och då skaffar en helt grön unghäst!

Langare tog väldigt mycket betalt för marijuanan.

En kvinna, som inte nämns vid namn, ringde till polisen för att klaga över att hennes langare hade höjt precis rejält på marijuana.

När hon pratade med polisen så undrade hon om de kunde undersöka hur de skulle lösa hennes problem. Problemet var att hon skulle få betala med än vanligt för marijuanan. När de bad om hennes personuppgifter lade hon på luren.

Poliserna tyckte att samtalet var en aning roligt, så de bestämde sig för att skriva ett inlägg på Facebook om händelsen. I inlägget skrev polisen i Australien att om någon annan ville träda fram med sina problem att köpa olagliga substanser så skulle de höra av sig, skriver Metro UK.

"Om du vet en langare som blåser dig, ring oss vi hjälper gärna till".

Inlägget har gillats, delats och kommenterats tusentals gånger av personer som tyckte att kvinnans samtal var lite lustigt.

Saudisk prins tog med sig 80 jaktfalkar in i flygplanskabinen.

Kanske har du åkt på samma flygplan som en hund eller katt. Men en jaktfalk? Och 80 stycken av dem? Troligtvis inte.

Ett foto som postades på internetforumet Reddit har blivit viralt. Med tanke på vad den visar är det kanske inte så konstigt. På bilden går det nämligen att se ett trettiotal rovfåglar med ögonbindlar som sitter utspridda i flygkabinen. 

Titeln på bilden lyder: "Min kaptensvän skickade bilden till mig. En saudisk prins köpte flygbiljetter till sina 80 hökar."

Fåglarna sitter på speciella underlägg i ekonomiklassen. Bilden är kanske inte så märklig som man först kan tro dock. Det är oklart vilket flygbolag som just denna bild är tagen på, skriver Business Insider, men att frakta rovfåglar, som används till jakt i Mellanöstern, i kabinen, är ingen ovanlighet.

Qatars avgifter för att resa med falkar ombord.

Åtminstone två flygbolag: Etihad och Qatar tillåter fåglarna ombord på flighter mellan utvalda länder, så länge som alla de rätta dokumenten är i sin ordning så klart. Bland annat behöver fåglarna egna pass för att förhindra smuggling. Enligt sajten Gizmondo utfärdades till exempel 28 000 fågelpass i enbart Förenade Arabemiraten mellan åren 2002 och 2013.

Johnny Depp ska ha slösat sig pank.

Skådespelaren Johnny Depp är på väg att bli utblottad efter att ha bränt sina pengar i en rent rasande takt. Det påstår i alla fall hans tidigare ekonomiska rådgivare, som dragit filmstjärnan inför domstol.

Under de senaste två årtiondena ska Depp ha gjort av med motsvarande 20 miljoner kronor i månaden. Bland utgifterna finns över 660 miljoner kronor på bostäder, bland annat ett franskt slott och en ökedja i Bahamas. Enligt uppgifterna har Depp dessutom köpt 45 lyxbilar, en lyxjakt och 200 konstverk av bland andra Warhol och Klimt. Han ska dessutom ha blåst drygt 26 miljoner kronor på att skjuta ut författaren och kompisen Hunter S Thompsons aska ur en kanon.

Konflikten började med att Depp stämde sina tidigare ekonomiska rådgivare för att ha misskött hans affärer. Managementbyrån stämde i sin tur Depp för ett obetalt lån.

Sålde häst – fick betala 150 000

En veterinär dömde ut hästen på grund av en förändring i ryggen och köparen begärde ersättning av säljaren.

Hästen såldes för 25 000 kronor, men sedan en skada upptäckts tvingades säljaren ta tillbaka hästen och betala 150 000 kronor. Så starkt är köparens skydd i Konsumentköplagen.

För två år sedan sålde hästföretagaren i södra Mellansverige en nybesiktigad häst för 25 000 kronor. Inte långt senare var hästen tillbaka igen och företagaren hade krävts på en summa sex gånger högre än köpeskillingen. Kvinnan som köpt hästen hade efter en tid tyckt att den verkade stel i sitt rörelsemönster och låtit en veterinär göra en grundligare undersökning med röntgen av djuret. Efter att veterinären funnit en förändring i hästens rygg dömdes den ut.

"Ville att jag skulle köpa tillbaka hästen"

När parterna inte själva kunde enas om hur återköpet skulle gå till tog hästens nya ägare juridisk hjälp. Hon hade då erbjudits återbetalning motsvarande den fulla köpeskillingen och hämtning av hästen på premissen att den skulle ha fullt vaccinationsskydd vid avhämtningen. Men den nya ägaren ansåg att hästen behövde avlivas och ville inte gå med på någon vaccinering. Kort därefter fick hästföretagaren ett mejl med motpartens krav skickat till sig från en advokat.

– De ville att jag skulle köpa tillbaka hästen till fullt pris och betala ett skadestånd på 50 000 kronor. Jag tänkte att det inte kunde vara sant. Att betala den summan när de ändå haft nytta av hästen i nästan ett år kändes helt absurt. Det kändes som att jag inte hade något annat val än att låta det gå till tingsrätten, berättar han.

"Tung bevisbörda för säljaren"

Konsumentköplagen är en stark skyddslag där konsekvensen blir att det kan upplevas som att köparen är fri från undersökningsplikt före köp.

– I de allra flesta fall säger lagen att konsumenten har rätt. För att inte tvingas till ett återköp måste säljaren bevisa att eventuella fel som uppkommit efter försäljningstillfället inte fanns där då affären ägde rum. Det leder till att det uppstår en tung bevisbörda för säljaren, säger George Jansizian, jurist vid LRF Konsult, och den som representerade företagaren i målet.

Fördel för köparen

– Den här lagstiftningen är lämpad för kapitalvaror som exempelvis en tv, men inte djur. Hästar är fysiskt föränderliga och påverkas mycket av faktorer som har med köparens kompetens och erfarenheter att göra, tillägger han.

Väl i rätten avgjordes fallet till fördel för köparen och företagaren i fråga tvingades – efter viss ersättning från sin rättsskyddsförsäkring – betala 150 000 kronor.

– Numera säljer jag inte hästar om jag inte absolut måste. Som hästföretagare känner man sig väldigt otrygg. Att sälja en häst är som att kliva rakt ut i luften, man har ingen aning om vad som ska hända de kommande åren.

Vill du bli lycklig?

Skaffa inte barn. Barn ger inte lycka. Tvärtom. Det visar den stora undersökningen World Happiness Survey. Den allmänna uppfattningen är att barn ger lycka och mening med tillvaron. Men så behöver det inte alls vara, enligt en stor internationell studie.

Människor med och utan barn i över hundra länder har fått svara på frågor om lycka och hur nöjda de är med livet. Forskarna själva skriver i en rapport att de är överraskade av resultatet:

• Tillfredsställelsen med livet är högre bland dem som inte har barn.
• Tydligast är den negativa effekten av föräldraskap bland mammor – för papporna märks det inte lika väl.
• Det negativa sambandet mellan föräldraskap och lycka är större i länder med hög arbetslöshet.

Värre i rika länder.

Däremot – vilket förvånar forskarna – är den negativa effekten också större i rika länder, alltså de med hög BNP, bruttonationalprodukt. En förklaring är att föräldrarna känner mer stress och tidsbrist där. Även tidigare studier visar att barn inte är den lyckoboost för parrelationen som man kan tro. Relationen mellan föräldrarna riskerar att bli sämre när de bildar familj och ansvaret för barn och hushållsarbete ska delas upp. Barnlösa kvinnor är överlag mer nöjda med kärleksrelationen än mödrar.

En annan anledning till att barn även för med sig bekymmer är att det frestar på ekonomin. Den minst lyckliga tiden som förälder är när barnen är små och under deras tonår. Däremot finns forskning som visar att lyckan över att vara förälder stiger i det långa loppet, när barnen bli äldre. Änkor och änklingar är också mer nöjda med att de har barn än andra, enligt World Happiness Survey.

De tre länder där barn för med sig mest lycka är Montenegro, Kina och Kirgizistan.Sverige kommer på 21:e plats. De tre länder där den negativa effekten av föräldraskap märks mest är Makedonien, Tunisien och Libyen.

Dan Eliasson sitter kvar som rikspolischef – så mycket får han i lön

Dan Eliasson tjänar riktigt mycket pengar – trots stenhård kritik.

På fredagen stod det klart att Dan Eliasson får sitta kvar som rikspolischef, trots stenhård kritik från alla möjliga håll. Väldigt många, bland annat Sverigedemokraterna och Moderaterna, har krävt Eliassons avgång, men inrikesminister Anders Ygeman valde att ge Eliasson fortsatt förtroende.

Men vad tjänar egentligen Dan Eliasson? Jo, som myndighetschef får han ta ut en riktigt saftig lön, flera gånger mer än vad hans kollegor inom polisen tjänar.

Dan Eliasson fick påökt förra året.

Enligt sajten Publikt, som kollat igenom hur mycket myndighetsbossarna tjänar, drar Dan Eliasson in hela 156 500 kronor varje månad.

Men inte nog med det. I höstas fick Eliasson en rejäl löneökning med 3 500 kronor, mitt under brinnande poliskris. Enligt sajten Lönestatistik.se är medellönen för en polis med tio års erfarenhet cirka 27 000 kronor. Det är regeringen som bestämmer hur hög lön Eliasson ska ha, och löneökningen innebär att han nu tjänar nästan lika mycket som statsminister Stefan Löfven, som även han fick höjd lön förra året.

Gav igen mot byråkrati – betalade skatt i mynt.

Nick hade varit i konflikt med myndigheten i flera månader – och till slut tröttnade han, eftersom han inte fick svar på sina frågor. Så han bestämde sig för att vara lika jobbig tillbaka, rapporterar Buzzfeed.

Nick Stafford från Virginia har haft en pågående fejd med DMV – den amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen – sedan september. Det började med att han ringde kontoret för att ta reda på var han skulle registrera sin bil, eftersom han äger flera bostäder i området.

Stafford skickades mellan olika telefonoperatörer och fick vänta i över en timme på att få svar. Han bestämde sig för att ställa en förfrågan till domstolen om direktnummer till personer som jobbar på DMV för att kunna komma fram fortare, något som beviljades.

Ville ge igen.

Men när han ringde direktnumret fick han veta att han inte fick ringa dit. Även om han till slut fick svar på sin fråga gjorde han det inträffade till en rättssak. Nick Stafford menade att det är viktigt att myndigheter blir mer tillmötesgående mot medborgarnas förfrågningar och behov.

– Ryggraden i ett demokratiskt samhälle är transparenta myndigheter, punkt slut, säger Stafford till Buzzfeed.

När han själv skulle betala skatt på nästan 3 000 dollar – alltså över 25 000 kronor – efter att ha sålt några bilar kom han på att det var ett bra tillfälle för att ge igen – och låta DMV slösa lite av sin egen tid. Stafford valde därför att växla in mynten till minsta möjliga valör – encentare. Totalt vägde lasten – cirka 300 000 mynt – över 700 kilo. Mynten placerades i skottkärror, och elva personer fick hyras in för att hjälpa till. Enligt Buzzfeed tog det över tolv timmar för personalen på bilskattekontoret att räkna mynten.

Bilservice för 900 000 kronor – dumpar bilen.

Aston Martin. Billig försäkring. Krasch. Ajdå. Ägaren Jessica Liu krävs nu på nästan en miljon kronor av bilverkstaden.

– Jag tänker inte betala en cent, säger hon till Richmond News.

James Bond verkar sällan bekymra sig om bilförsäkringar när han kraschar lyxbilar hit och dit. Nej, han är varken skakad eller störd. Men när Jessica Liu betalade cirka 1,4 miljoner kronor (betydligt dyrare helt ny) för en Aston Martin DB9, i färgen Skyfall-silver, så är det lätt att tänka sig att hon borde ha resonerat annorlunda och tecknat en rejäl superförsäkring. Ja, det är i alla fall lätt att tänka så nu.

För när Jessica Liu körde de första milen med sin bil lyckades hon av någon anledning köra av vägen och krascha mot en sten. Och den billiga försäkring hon hade tecknat räckte inte på långa vägar. Hon lämnade in bilen på service och har sedan dess diskuterat med lyxbilverkstaden Burrard Autostrasse i Vancouver, Kanada. Och när försäkringen inte täcker skadorna och bara en enda strålkastare kostar 48 000 kronor – ja, då blir det rätt många diskussioner.

– Jag tänker inte betala en cent. Jag vill inte ens ha tillbaka bilen. Jag vill ha pengarna tillbaka från bilförsäljaren, säger Jessica Liu till Richmond News.

Pengarna tillbaka? Jo, Jessica Liu anser inte att bilen höll vad den lovade.

– Jag tycker inte den är säker att köra. Jag körde den bara i två veckor. Jag litar inte på den, inte på bilförsäljaren och inte på bilverkstadens fakturor.

Fakturorna som hon bestrider är utan tvekan saftiga. Totalbeloppet når över 900 000 kronor, vilket bland annat inkluderar 200 000 kronor för två bromsskivor och 170 000 för trasig framvagn.

– Det är bara en av bromsskivorna som gått sönder, och jag kan hitta en ny framvagn för 70 000.

Bilverkstaden håller av förklarliga skäl inte med.

– Bromsarna är keramiska och kan inte bli fabrikstillverkade på samma sätt som vanliga bromsar. Det här är dessutom en bil som kan köras 250 km/h. Vi kan inte chansa, den måste vara 100 procent, säger Frank Van Pykstra, ägare till Burrard Autostrasse.

Men:

– Jag tänker inte betala lageravgift för en bil som inte är klar, säger Jessica Liu.

Det här verkar kunna bli en långdragen historia. Och vem är egentligen Bond-skurken i dramat?

Forskare tror sig ha upptäckt jordkärnans ”saknade” ämne.

I årtionden har forskare försökt bestämma vad som utgör en betydande del av vår planets inre. Nu tror sig japanska forskare ha upptäckt det ämne utöver järn och nickel som ”saknats”.

Jordens allra innersta kärna tros vara solid boll med en radie på 1 200 kilometer. Den ligger alldeles för djupt för att undersökas direkt. I stället har forskare från Japan undersökt hur seismiska vågor färdas genom detta område för att bestämma vad kärnan är gjord av.

Den innersta kärnan består främst av järn, som utgör 85 procent, och nickel, som utgör tio procent. De fem procent som saknas tror forskarna är grundämnet kisel. Resultatet presenterades på en stor konferens av American Geophysical Union.

Extrema temperaturer.

För att bevisa detta har det japanska forskarlaget skapat legeringar av järn och nickel och blandat dem med kisel. Sedan har sammansättningen utsatts för ett enormt tryck och enorma temperaturer liknande de förutsättningar som finns i jordkärnan. De har då upptäckt att den seismiska datan stämmer överens. Professor Eiji Ohtani säger till BBC att fler studier krävs för att helt bekräfta att kisel är det ”saknade” ämnet men bedömer ändå upptäckten som trolig. Han utesluter dock inte att kärnan utgörs av fler ämnen.

Forskning om vad som döljer sig i jordens mittpunkt har pågått i årtionden. Simon Redfern, professor vid universitet i Cambridge, säger i en kommentar till BBC att studien kan bidra med kunskap om hur jorden såg ut när den bildades för 4,5 miljarder år sedan. Syre skulle också kunna vara en viktig beståndsdel i kärnan, enligt Redfern. Om kärnan bestod av kisel skulle planeten vid sin skapelse ha varit relativt syrerik. Men om syre istället sögs in kärnan skulle den bergiga ytan varit helt tom på syre.

– De senaste resultaten bidrar med förståelse, men jag förmodar att de inte är de sista orden i fallet, säger Simon Redfern till BBC.

Nostradamus ska ha förutspått många stora världshändelser – detta sa han om 2017.

Krig, torka och dödliga sjukdomar. Det verkar som att 2017 blir ett fruktansvärt år. Tyckte du att 2016 var ett riktigt skitår? Ja, det hände ju en del otäcka grejer förra året, men 2017 kommer att bli ännu värre. Åtminstone om man får tro 1500-talsförfattaren Nostradamus, som genom sina mystiska texter förutsagt flera katastrofer och händelser genom åren.

Och ja, 2017 verkar bli jobbigt. Så här förutspår Nostradamus vår närmsta framtid:

Översvämningar och torka.
Regnbågen kommer inte att synas på 40 år.
Sedan kommer den synas varje dag i 40 år.
Den torra jorden kommer att bli torrare och där den synts kommer översvämningar vara.

Kommer krig och pest till Europa?

Den stora mannen kommer att slås ner av en åskblixt. En ond handling, förutsagt av den som kommer med förslag. Enligt profetian kommer en annan att falla om natten.

Konflikt i Reims, London och pest i Toscana. Blir det krig?
Strax efter solnedgången börjar slaget.
En stor nation blir osäker.
Hamnen svarar inte, och bron och graven är på främmande platser.

Fred, sedan krig igen.

Pesten bekämpas, världen blir mindre och länge kommer fred råda över länderna. Människor kommer att resa säkert i skyn över land och hav.

Sedan kommer krigen tillbaka.
Kommer en kunglighet vara otrogen?

Brev hittas i drottningens kista, ingen signatur eller namn på författaren. Listan kommer att dölja erbjudandet så att ingen vet vem älskaren är.

En ny diktator kommer att styra världen:

En räv kommer att väljas utan att säga ett ord och kommer att uppträda som ett helgon, och bara leva på bröd men efteråt kommer ha bli en tyrann och han kommer sätta sin fot på strupen på mäktiga män.

Och öst kommer att besegra väst?
Två segrar och två nederlag
Öster kommer att försvaga väst.
Dess fiende efter många slag.
Kommer att jagas av havet och misslyckas när det behövs som mest.

Forskare har fångat upp mystiska radiovågor – från en annan galax.

För tio år sedan upptäckte forskare de mystiska radiovågorna i rymden. Då visste de inte vad, eller vem, som orsakade dem eller varifrån de kom, skriver National Geographic och tidskriften Nature. Vågorna är som små blixtar och varar bara i en tusendels sekund vilket gjort det väldigt svårt att spåra dem. Men på onsdagen tillkännagav astronomerna att de lyckats. Genom ett globalt nätverk av teleskop så har man kunnat hitta varifrån de mystiska radiovågorna skickas ifrån. Med hjälp av att de såg ett mönster i hur vågorna dök upp lyckades de spåra dem till en galax som ligger tre miljarder ljusår bort kallad FRB 121101.

Forskarna vet dock fortfarande inte vilken himlakropp det är som skapar vågorna. Men galaxen har ett svart hål i mitten som drar till sig allt i sin närhet med nästan ljusets hastighet vilket kan vara orsaken.

En annan teori är att det kan röra sig om stjärnskalv, då magnetfält från stjärnor sliter sig loss. Men forskarna säger att det inte går att säga att någon teori är starkare än den andra. Och med tanke på hur olika radioglimtarna är så vet astronomerna inte ens om det rör sig om en helt annan sorts fenomen. Men det forskarna kan lära sig av den mystiska galaxen är mer om evolutionen. Eftersom de radiovågor som vi fångar upp idag egentligen skedde för flera miljoner år sedan, skriver National Geographic.

Sverige lovar 20 miljarder kronor till FN för att fixa damtoaletter i 3:e världen.

Statsminister Stefan Löfvén var nyligen i New York och deltog i FN:s toppmöte om global utveckling. Där förkunnade han för tiotusentals besökare i samband med en rockkonsert att Sverige nu har världens första feministiska regering och han lovade även 20 miljarder kronor under de kommande 15 åren till att bygga damtoaletter i världens utvecklingsländer.

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström var i veckan i New York och deltog i toppmötet om FN:s globala utvecklingsmål som avslutades under söndagen. I helgen firades mötet med en stor konsert i Central Park där artister som Beyonce, Coldplay och Sting spelade. Även ett fåtal politiker gästade konserten. En av dessa var Stefan Löfvén som passade på att göra lite reklam för Sverige och sin feministiska regering, meddelar Sveriges Radio.

– Hello Central Park! Hello New York! Let me assure you that I’m so glad to be here, ropade Löfvėn från scenen till de tiotusentals besökare som gästade konserten.

Därefter talade Löfvén om hur stolt han var att representera Sverige och världens första feministiska regering. Något som möttes av jubel från konsertbesökarna.

– Som feminist lovar jag att Sverige skall stötta tillgång till sanitet för 60 miljoner människor världen över, fortsatte Löfven och fick nya applåder.

Efteråt intervjuades Stefan Löfvén av Sveriges Radios korrespondent Agnetha Furuvik. Statsministern var mycket upprymd och berättade att han kände stor förtröstan av att se alla entusiastiska ungdomar i publiken.

På frågan varför han valde att tala om feminism och kvinnor svarade Löfvén att vi inte har råd att inte låta halva jordens befolkning få samma rättigheter som den andra halvan. Det framkom också att Löfvén lovat FN 2,5 miljarder dollar fram till år 2030. Pengar som skall användas till främjandet av kvinnors och flickors hälsa.

– Det är klart vi har råd, sade Löfvén på Furuviks fråga om Sveriges budget klarar den utgiften.

Han fortsatte även att motivera det hela med en egenhändig förklaring.

– Det här är, alltså, det här är inte en kostnad, det här är en investering, sade statsministern.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS