Gnäggbloggen 2017

Höstrusket

Allt jämnar ut sig brukar matte säga. Och visst, efter alla fina dagar så har vi höstrusket på ingående. Dock skall man skatta sig lyckliga för att inte häcka i Florida, på Kuba eller på några av dom öar i Karibien - för där har dom det bokstavligen hett om öronen Galen

Nåväl. Men vi har det riktigt trevligt jämfört med dom flesta: torra hagar, fina boxar, ridhus - och vi är klippta och har täcke på vid behov.


Filosofi kring kulturkrock.

Matte har i hela sitt tidigare 35-åriga hästliv haft stora bruna och små bruna (läs: 3-gångare). När hon skulle göra alvar av att sadla om/konvertera/byta ras & stil försökte hon att samla lite info på förhand. Men det var lättare sagt än gjort för ryttare med stora/små bruna och Islandshästryttare verkar bo på 2 olika planeter. Det gör iofs. galoppfolket och travfolket också = minimal kontakt sinsemellan.

Den största skillnaden tycks vara själva hästhållningen (läs: lösdrift & back to the nature). Naturligtvis blir Islandshästarna uppstallade på vanligt sätt längre norrut (från mellansverige upp till norrland, där är det inte tal om någon lösdrift när det är minus 15 blåa och mer), men här talar vi nu bara om syd- till mellansverige. För matte är det helt ovant (och totalt otänkbart) med långhåriga, leriga, skitiga och inte minst evigt fuktiga hästar som i princip förblir fuktiga från tidig höst till början på sommaren. Svettiga innifrån när dom arbetar/rids och våta utifrån av regnet när dom går ute. Alltså: dom blir i princip aldrig torra.

Det är också fullständigt normalt i vanliga Islandshäst miljöer att ägna minimum av tid till att få hästen ren innan ridturen och det är också fullständigt normalt att sadla en våt & skitig häst som just precis har rullat sig i geggan....

Det argument som: på Island går då hästarna ute köper matte inte alls; för visst går hästarna på Island ute men det är avelsdjur och unghästar. Ridhästarna står uppstallade och går på dagtid i hagarna, precis som här. Och man har till och med också börjat klippa dom. Och med det menar jag klippa på riktigt, inte bara under manen så som man gjorde förr i tiden (klippningen skulle inte synas).

Men det ser ut som tiderna är vid att ändra sig, stadig fler och fler som har "konverterat" från stora bruna och upptäckt tjusningen med oss förträffliga Islänningar börjar ifrågasätta den där lite gammalmodiga Islandshäst hästhållningen. När jag har töltat runt på nätet upptäcker jag hela tiden nybyggda ridanläggningar för just Islandshästar där det erbjuds rymliga boxar, upplysta ridvolter, upplysta ovalbanor, ridhus och stora kupperade hagar att boltra sig på på dagen.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS