Utanför staketet 18

Infekterad ägartvist tvist om svenskägd hingst i Storbritannien.

Sverige, 10 januari 2018 Ridponnyhingsten Speyksbosch Diablo har hamnat i en ägartvist.

Uppfödaren Agnetha Hjortsparre har de senaste året legat i en infekterad ägartvist gällande hingsten Speyksbosch Diablo. Hon känner sig grundlurad av köparen som enligt henne bara betalat en liten del av det överenskomna priset, men ändå använder hästen både till avel och tävling som sin egen.

Ulrika Fåhraeus har på sin blogg Ponnymamman uppmärksammat häst-Sverige om en infekterad tvist som pågår i Storbritannien om en svenskägd ridponnyhingst. Hästen det handlar om är Speyksbosch Diablo BRP 11 (WPBR hingst f-04 e De Goede Ree Now or Never-Speyksbosch Naturel, uppf Speyksbosch Stuteri) som skulle säljas av Agnetha Hjortsparre, Arhults Stuteri i Borgholm.

Agnetha berättar för Ridsport att det var vid midsommar 2016 som Diablo lämnade landet. Hingsten åkte då till Tyskland för en värdehöjning genom utbildning och tillridning innan han skulle säljas på den internationella marknaden. Efter ett halvår i Tyskland åkte Diablo till en köpare i Storbritannien.

Agnetha Hjortsparre hade under Diablos år i Sverige använt honom med stor framgång i sin avel – hingsten är far till bland annat Arhults Cornelius som blev ”Årets hingst” när han visades vid SWF:s kvalitesboksvisning 2013. På tävlingsbanorna var Diablo tävlad i dressyr upp till FEI-klasser med ett flertal placeringar på LA-nivå under olika ryttare, och han hade som 5-åring även blivit ”International Ridden reserv Supreme Champion” under ryttare vid den internationella welshutställningen i Holland.

Agnetha berättar hur försäljningen gick till: Innan Diablo åkte till Storbritannien skrevs det ett kontrakt på köpet med bland annat en avbetalningsplan, och Agnetha Hjortsparre fick en handpenning. Men när Diablo anlänt till Storbritannien berättar Agnetha att problemen började för henne. Hon säger att köparen inte tyckte inte att hästen var värd det överenskomna priset och ville inte betala hela summan.

– Köparen började klaga på att Diablo inte hade ett FEI-pass, men det har han aldrig haft eftersom han aldrig har tävlat internationellt, berättar Agnetha Hjortsparre för Ridsport.

– Det var aldrig något prat om FEI-pass eftersom köparen skulle använda Diablo till avel.

Agnetha säger att hon har fått in en betalning, och information om att mer betalning kommer inte. I runda slängar har köparen betalat ungefär en tredjedel av det överenskomna priset. Diablo används både i avel av köparen och tävlas i dressyr i Storbritannien. Köparen står som ägare när hästen tävlar, trots att Agnetha Hjortsparre har kvar hästens alla ägarbevis.

– I maj insåg jag att jag blivit lurad, säger Agnetha.

Båda parter har advokater inkopplade i ärendet. Diablo står på en låst anläggning men när Agnetha var i Storbritannien i samband med Royal Welsh förra året lyckades hon komma dit och träffa honom.

– Han mår bra och har det i alla fall jättebra, säger Agnetha.

Tvisten har tagit mycket kraft från Agnetha Hjortsparre och advokatkostnaderna har satt henne i en svår ekonomisk sits.

– Man får ingen rättshjälp när det är utanför Norden, säger Agnetha.

Nu vill hon bara få tillbaka sin ponny eller få honom betald. Hon vet att hon har rätten på sin sida eftersom det finns kontrakt. Hon har också sparat skärmdumpar på alla konversationer hon haft med köparen.

– Har man ett kontrakt så har man ett kontrakt, säger Agnetha, som tillägger att varken hon eller hennes advokat har varit med om ett liknande ärende tidigare.

Den långdragna tvisten har just nu ingen lösning i sikte, men Ridsport återkommer i ärendet så snart det framkommit nya uppgifter.

"Säljer" plan till Norge – som bara finns i tv-spel.

Trump var nöjd efter mötet med Norges statsminister Erna Solberg.

– I november började vi leverera de första F-52- och F-35-planen, sade han om handelssamarbetet. Men F-52-plan existerar inte i verkligheten – bara i tv-spelet "Call of Duty", skriver Washington post.

I onsdags träffades Norges statsminister Erna Solberg och USA:s president Donald Trump i Vita huset. Efter ett enskilt möte höll de en gemensam presskonferens, där Trump tackade det norska folket och statsminister Erna Solberg för Norges insatser i kriget mot IS och insatserna som landet deltagit i Afghanistan.

– Jag har försäkrat Donald Trump att Norge är en allierad att räkna med. Vi har i dag diskuterat våra länders säkerhet och ekonomi. Jag ser framemot vidare samarbeten, sade Erna Solberg under presskonferensen.

Trump "säljer" tv-spelsplan till Norge.

Trump berättade sedan att handelssamarbetet innebar att USA skulle leverera nya plan till Norge.

– I november började vi leverera de första F-52- och F-35-planen. Vi har totalt 52 stycken och har levererat ett antal av dem, sade han, enligt Washington post. Men tidningen har uppmärksammat att F-52-planen enbart existerar i tv-spelet "Call of Duty: Advanced Warfare".

På torsdagens presskonferens i Vita huset ställde därför en reporter frågan om Trump gillar att spela ”Call of Duty” till pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders. Frågan förblev obesvarad.

Modellen F-35 finns däremot på riktigt, och i november mottog Norge tre stridsplan av den modellen från USA, rapporterade nyhetsbyrån Reuters då.

Brand i Trump Tower – räddningstjänsten på plats.

Brandkåren i New York har ryckt ut till Trump Tower på Manhattan där en brand brutit ut. Rökutveckling kommer från byggnadens tak enligt vittnen på plats. Räddningstjänsten uppger att branden är under kontroll och att ingen ska ha skadats.

Det är oklart hur branden startade och exakt var den började skriver NBC News.

– Det är poliser och brandmän på plats och de har dragit in brandslangar i byggnaden, säger svensken Per Hallgren, som jobbar i byggnaden mittemot.

Det finns inga rapporter om att någon ska ha skadats och branden ska vara under kontroll uppger räddningstjänsten. President Trump befinner sig inte i byggnaden. Branden startade på Trump Towers tak vid sjutiden på morgonen lokal tid, skriver CBS News.

Kim Jong-Uns misslyckade robottest – missil slog ner i stad i Nordkorea.

Nordkorea genomförde förra året ett missiltest som inte riktigt gick som planerat. En Hwasong-12-missil ska ha avfyrats från Pyongyang men uppskjutningen misslyckades och den slog ner i den nordkoreanska staden Tokchon med 200 000 invånare. Det avslöjar en ny rapport, skriver Sky News.

Kim Jong-Un har under året som gått genomfört flera skarpt kritiserade missiltest. I flera fall har missilerna passerat över Japan för att sedan slå ner i Stilla havet. Kim Jong-Un har skrutit över sina framgångsrika robottester men en ny rapport visar nu att han misslyckades rejält med ett av dem. Missilen slog ner i nordkoreansk stad – byggnader förstördes.

Enligt Sky News, som hänvisar till nyhetssajten The Diplomat, ska Nordkorea ha avfyrat en Hwasong-12-missil från en ett flygfält i Pukchang den 28 april förra året. Det hela ska dock inte riktigt ha gått som planerat. Missilen ska bara ha färdats knappt 4o kilmeter innan den slog ner i den nordkoreanska staden Tokchon med 200 000 invånare. Där förstörde den flera industri- och jordbruksbyggnader.

Enligt The Diplomat, som hänvisar till satellitbilder, fanns det även bostadshus i närheten av den plats där missilen slog ner men det är oklart om någon kom till skada. Satellitbilder tagna före och efter missilen ska ha slagit ner visar att en byggnad som fanns med på bilden tidigare ersatts av ett stort hål efteråt.

Amerikanska källor trodde först att missilen hade upplösts i luften men så ska alltså inte ha varit fallet, rapporterar Sky News med hänvisning till The Diplomat. USA, Sydkorea och många andra länder har försökt avskräcka den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un från att fortsätta utveckla sitt kärnvapenprogram.

Nordkorea har återöppnat direktlinjen till Sydkorea.

Så sent som i onsdags meddelade Nordkorea att de återöppnat direktlinjen till grannlandet Sydkorea. Det första samtalet från nord till syd ska ha genomförts direkt, uppger Sydkorea för nyhetsbyrån Yonhap. Beslutet att häva den två år långa blockaden av linjen anses vara ett stort diplomatiskt framsteg, efter en längre tid av upptrappade spänningar på Koreahalvön.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.02 | 10:05

Håller med dig, taxen är något i jaktväg... .

...
10.02 | 10:02

Tyvärr har importören slutat att ta in det. Jättesynd för Blue Chip är helt otroligt bra, har använt det i många år (tidigare har jag importerat själv).

...
06.02 | 15:31

Jag undrar om du fortfarande har Bluechip lami-light fodret? Är lite nyfiken på det.
Med vänlig hälsning
malin

...
06.02 | 15:27

Helt underbar sida. Tur att öronen sitter kvar. Favoriten är taxen in för jakten.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS